Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

06.02.2008.

Vjeronauka u predškolskom odgoju i obrazovanju!

Nisam planirao danas ništa pisati niti se oglašavati, ali sam dobio jednu sjajnu peticiju od "mladih" predavača/profesora sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a u vezi sa idejom uvođenja vjeronauke u predškolske ustanove u Kantonu Sarajevo, znači u vrtiće i obdaništa.

Prva stvar koja me je obradovala je da je i dio naše intelektualne zajednice (samo dio?!) smogao snage i entuzijazma i oglasio se u vezi nekih naših životnih pitanja. Izuzetno mi je drago zbog toga i moram da reagujem.

U vrijeme dok sam ja išao u školu i studirao, svako ko je želio ići na vjeronauku išao je u crkvu, mekteb, ili bilo koju drugu vjersku instituciju, ali mimo školskih prostorija i mimo školskog rasporeda časova. To je bio izbor roditelja, ili svakog od nas- ako je u vremenu izbora bio punoljetan, a ne jedna vrsta "tihog pritiska" kao što je sada slučaj. Šaljući dijete na vjeronauku kod nas izgleda dobijate "certifikat", ne da ste dobar vjernik, nego da ste dobar i ispravan pripadnik svoje nacije. Otkako je svijeta i vijeka, poznato je da vjera i nacija nisu isto, i da je, između ostalog, vjera ipak stvar individualnog izbora - roditelja ili samog djeteta, a da naciju, odnosno pripadnost narodu na neki način "dobijate rođenjem".

Kada je u pitanju intelektualni razvoj djeteta, prema većini teoretičara s područja razvojne psihologije, dijete na predškolskom uzrastu funkcionira, u intelektualnom smislu, na nivou konkretnih operacija.

Dakle, apstraktne teme, kao što su religijske, nisu primjerene za tumačenje na ovom uzrastu. Njihovo neprilagođeno tumačenje i nametanje može imati ozbiljne posljedice na emocionalno - socijalnu sferu djetetova bića. Ovo ne kažem ja, već ljudi kojima je psihologija djece i pedagogija, struka.

Znam da ću ja svoje dijete učiti kako je postalo i kako je nastao svijet a ne neki vjerski službenik, bez adekvatnih pedagoških kvalifikacija za rad sa djecom! Ovo nema veze sa mojim odnosom i stavom prema religiji, nego sa odnosom religija prema sekularnoj BiH i odgoju naše djece i nama svima.

Djeca u predškolskom uzrastu su u dobi, pa i do punoljetstva čak, kada ne mogu govoriti i odlučivati u svoje ime - pravnički rečeno nemaju poslovnu sposobnost. Bilo kakav zakonski i institucionalni okvir pokušaja uvođenja obavezne vjeronauke ili "tihe prisile" na način da ste diskfalifikovani kao pripadnik naroda, društva, i vi i vaše dijete, ako vam dijete ne ide na vjeronauku, je pokušaj stvaranja lažnog sistema vrijednosti i na kraju lažnog morala!

Nego da se vratim na naš realitet. Da se ne lažemo, pitanje vjere, vjeronauke i jezika kod nas je, nažalost, političko pitanje, odnosno pitanje u funkciji obilježavanja (da ne iskoristim neki teži izraz) teritorije. U demokratskim evropskim državama to je vjersko i kulturno pitanje a kod nas je to dnevno - političko pitanje! Tako se ne pravi država, nego se samo gleda, ko će, i kako će kome, što kvalitetnije "zabiti prst u oko"!

Nekoliko pitanja, za stanovnike Sarajeva, a što je primjenjivo na cijelu BiH (u ovom slučaju):

- Šta će raditi djeca u predškolskim ustanovama koja ne idu na vjeronauku dok njihovi vršnjaci slušaju nešto što ne mogu razumjeti?

- Kako se osjećaju djeca koja ne idu na vjeronauku a njihovi drugovi idu i na času dobiju bombone i čokolade? A njihovi roditelji, možda im ni ne mogu tako često kupovati te bombone i čokoladice.

- Šta je sa vjeronaukom za djecu drugih, manjinskih, vjerskih zajednica (kojih inače nema)?

- Ko treba da odluči šta reći djetetu od tri - četiri godine, da li ga je na svijet donijela mama, roda ili je rođen božijom voljom? Ko će to reći, mi ili neko izvan naše porodice?

- Ko plaća zakup prostorija za održavanje časova vjeronauke? Naša sekularna država ili vjerska zajednica?

Također, molim vas, imajte u vidu da je u ovoj našoj BiH, ovakvoj kakva je, uvijek neko negdje, nažalost, u manjini! Razmislite i o tome kako će se osjećati djeca i roditelji, bilo gdje u BiH, koji ne pripadaju "većini"? Treba li im taj osjećaj nelagode?

Da čujem vaše mišljenje, moje ste saznali...!!!

Bez komentara
Bez komentara


<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
602123

Powered by Blogger.ba