Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

22.02.2008.

Godina poslije...

Ove sedmice boravio sam u Lukavcu, Srebreniku i Maglaju i mogu reći da mi svaki boravak u manjim mjestima u BiH daje jednu dozu realiteta o stanju u državi. Najveća greška, od koje stalno nastojim bježati, je posmatrati život u BiH samo iz sarajevske perspektive.

Fascinanto je da te ljude apsolutno ne zanimaju "visoka" politika ni globalni problemi, već ih isključivo interesuju dnevni životni problemi - posao, školovanje, djeca, loši putevi, cijene hljeba i drugih osnovnih životnih namirnica... Nevjerovatan je taj raskorak između njihovih života i potreba i onoga što svaki dan čujemo od "naših ozbiljnih" političara.

Posebno mi je dobro bilo u Maglaju gdje sam, u prepunoj dvorani, razgovarao sa građanima među kojima je, naravno u pratnji roditelja, bio i mali Mustafa-Željko.

Za one koji ne znaju, to je dijete čiju smo majku prošle godine, u zadnji čas, pod policijskom pratnjom, odvezli na porod u bolnicu u Zenici.

Mali je sladak k'o bombona i nevjerovatno je mirno dijete koje, možete zamisliti, za sat i po, koliko je trajala tribina, nije ni pomislio da zaplače.

Pozvan sam 3. marta na njegov prvi rođendan u selo Šije kod Tešnja.

U utorak sam uputio pismo Visokom predstavniku u kojem sam zatražio da iskoristi svoje bonske ovlasti i ukine član 17. Zakona o državljanstvu BiH.

Pored svoga diskriminatorskog karaktera prema građanima BiH, koji žive izvan njenih granica, najviše me iritira kada se ovaj član skoro svakodnevno upotrebljava u dnevno-političke svrhe čime se nepotrebno podižu tenzije. Ne želim ulaziti u strukturu naše dijaspore, ali moram reći da 95 % njih nije napustilo BiH svojom voljom, već nevoljom. Od gospodina Lajčaka očekujem da će pozitivno reagovati na ovaj moj zahtjev i to prvenstveno iz razloga što se ukidanjem ovoga člana apsolutno nikome ne nanosi nikakva šteta i zbog toga što je to izuzetno važno za naše ljude koji žive izvan BiH.

U Parlamentu BiH konačno je usvojen budžet BiH za 2008. godinu. Predstavnici vladajuće koalicije šest stranaka izbacili su moj prijedlog stavke u iznosu od pet miliona maraka za poljoprivredu, odnosno za omogućavanje pristupu tržištu EU uspostavljanjem certifikacionih i akreditivnih državnih institucija.

Moj drugi prijedlog od deset miliona maraka, namijenjen za istraživačko-razvojne i naučno-istraživačke projekte i za otvaranje pristupa bh. istraživačko-razvojnih i naučno-istraživačkih organizacija prema fondovima EU, umanjili su za 20 puta, a u budžetu su prihvatili samo pet stotina hiljada maraka.

Toliko o njihovoj brizi za poljoprivredu i naučno- istraživačke aktivnosti.

Selo Šije kod Tešnja na babinama
Selo Šije kod Tešnja na babinama


Godina poslije, sa imenjakom u Maglaju
Godina poslije, sa imenjakom u Maglaju


<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
601580

Powered by Blogger.ba