Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

26.02.2008.

OHR...

Krajem prošle sedmice dobio sam odgovor od Visokog predstavnika u kojem navodi da neće iskoristiti bonske ovlasti i ukinuti član 17. Zakona o državljanstvu, za koji čak i on priznaje da je diskriminirajući!

Time je potvrdio da je definitivno odlučio da se ne miješa u svoj posao, te da se uglavnom bavi nekakvim viritualnim reformama i procesima od kojih niko ne vidi nikakve koristi. Kada je stupio na funkciju, sadašnji Visoki predstavnik je ulijevao povjerenje i izgledao mi je kao čovjek koji zna šta hoće, koji zna šta treba uraditi u BiH i koji ima želju i hrabrost da to i učini. Međutim, sada mi je došao u istu ravan sa svojim prethodnikom, kojega je većina već zaboravila.

Sutra je sjednica Vijeća za implementaciju mira u BiH, ili kako ga zovu PIC-a. Glavna tema ovog zasijedanja je budućnost OHR-a. Poenta moga izlaganja će biti da, ukoliko postoje bonske ovlasti, a ne koriste se za dobrobit BiH i njenih građana, da je to isto kao i da ih nema, kao da ne postoje! I ova primjedba ide na adresu aktuelnog Visokog predstvanika! Šta su stvarni razlozi za ovakvu "promjenu ponašanja i politike" aktuelnog Visokog predstvanika, da li ga je strah Mileta, da li je dobio takav nalog od strane svojih "šefova", možemo samo nagađati?! Kako god i šta god bili razlozi, za mene je Lajčak razočarenje! Preciznije, razočarenje je njegov strah, bilo od Mileta ili "šefova", i njegova pasivnost.

Meni lično najviše smeta to što OHR pristaje i toleriše neproduktivno ponašanje političara na vlasti kojima je izgleda ključni cilj da im što lagodnije prođu još 2,5 godine mandata, a da se ne miješaju u svoj posao. Pogledajte samo terminologiju koja se koristi: ukinuti, otcijepiti, referendum, priznati, ne priznati, prihvatiti, ne prihvatiti, pristati, ne pristati...! Ukratko, nama ne trebaju "procesi", "deklaracije", "rezolucije", "pomaci" i sl. Nama trebaju konkretni rezultati i poboljšanja, i to još jučer.

Za one koje interesuje moj sutrašnji govor u Briselu, odmah nakon moga izlaganja, pod nazivom "Kako vratiti osmijeh Miroslavu Lajčaku" moći ćete pročitati OVDJE.

U petak organizujemo prijem u Predsjedništvu povodom Dana nezavisnosti, a između ostalih zvanica na prijem sam pozvao i "predsjednika" Djevičanskih ostrva.

<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
601580

Powered by Blogger.ba