Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

05.03.2008.

Pljačka...

Jučer sam potpisao Izjavu o oduzimanju opljačkane imovine i to iz razloga jer neću da osjećam stid zbog raširene predodžbe o bh. političarima kao lopovima. Nismo svi isti i neću da se uklapam u stereotipe.

Mislim da se konačno mora stati u kraj jednom opštem licemjerju i kriminalu koje se odnosi na porijeklo imovine političara, javnih djelatnika, itd. jer je to stvar koja iz temelja podriva bh. društvo. Svima nam je više muka od priča tipa "nasljedstvo, poslala pare tetka iz Amerike, dobio povoljan kredit na sto godina, jeftino kupio fabriku"...

Opšte poznata je stvar da najveći dio "prljavog novca" koji posjeduju političari potiče od pljačkaških privatizacija, namještenih tendera i poslova (već legendarnih 10 %), kao i direktno od poslova organizovanog kriminala. Mislim da su naša tužilaštva već dovoljno pokazala svoju nemoć ali me baš interesuje šta bi sa "poznatim" antikorupcijskim timom OHR-a.

Za one koje zanima, kompletan tekst jučerašnje izjave koju sam potpisao možete vidjeti OVDJE a vidjet ćemo ko će je potpisati. Vidim da javnost često nema kompletnu informaciju o nekim stvarima koje se dešavaju u našim parlamentima. Veoma često, najveći dio pažnje posvećuje se reakcijama političara, umjesto stvarnim pitanjima i problemima.

Još od 2004 godine predstavnici SDP-a u Parlamentu BiH konstantno i bezuspješno pokušavaju u parlamentarnu proceduru staviti Zakon o osnivanju "Agencije za osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima i upravljanja oduzetom imovinom".

Mislim da je sada adekvatan trenutak da se upoznate s njim, jer još nije počela predizbrna kampanja za lokalne izbore pa me niko ne bi trebao optužiti kako promovišem ideje SDP-a! Osim toga, da je bilo koja druga partija predložila ovakav zakon ja bih bio za njega. Ne zbog partije, već iz razloga što nam je takav zakon potreban!

Ovo navodim zbog toga što su svi oni, koji su moj neodlazak u večernju školu u Briselu okarakterisali kao skandal, jedinstveno odbijali i odbijaju taj prijedlog. Pogodite zašto.!!?

Nego hajdemo malo o ljepšim temama. U ponedjeljak sam bio na kumovanju malom Mustafi-Željku u selu Šije pored Tešnja. Definitivno mi je ljepše i prijatnije društvo u Šijama nego, recimo, društvo u Briselu.

Sutra predajem predsjedavanje u Predsjedništvu BiH kolegi Silajdžiću i nadam se da ću onda imati više vremena za obilazak mjesta u BiH i za susrete sa građanima.

U nedjelju sam bio u Konjicu, a u subotu idem u Brčko na obilježavanje dana Distrikta.

<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
593743

Powered by Blogger.ba