Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

12.03.2008.

HIMNA...IMA TONA NEMA TEKSTA...

Veoma mnogo vaših pitanja odnosilo se na nepostojanje teksta himne BiH. Koliko mi je poznato, trebala bi se formirati Komisija za izbor teksta himne BiH. Kada je riječ o članovima Komisije, kandidate su predložili Predstavnički dom državnog Parlamenta i Dom naroda. Uglavnom, predložen je šarolik sastav članova Komisije iz raznih oblasti, koje bi uskoro trebalo da imenuje Vijeće ministara BiH, kako bi Komisija konačno počela sa radom. Valjda ćemo do kraja godine dobiti tekst himne i prestati da ćutimo dok nam se himna intonira. Zamalo da zaboravim, za rad Komisije je nadležno Ministarstvo pravde BiH.

Međutim, mnogo veći problem od ovoga je taj što u BiH još od 2003 godine postoji Zakon o odlikovanjima BiH, ali se iz raznih kvazi-političkih razloga još uvijek nije krenulo u njegovu realizaciju, odnosno još se nije pristupilo samom izboru i izradi odlikovanja.

Protekle subote boravio sam u Brčkom povodom obilježavanja osme godišnjice Distrikta. Moram priznati da je to jedan od veoma uspješnih projekata međunarodne zajednice u BiH, koji svojom racionalnošću i prosperitetnošću pod hitno treba "inficirati" ostatak BiH. Najviše me je iznenadilo koliko su "distriktlije" ponosni na svoj, kako ga oni zovu, Hong Kong. Samo da i oni zajednički ne počnu ubrzo razmišljati o otcjepljenju od "neuspješnijih" dijelova BiH.

Isti dan, moj kolega Radmanović je uputio zahtjev predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Igoru Radojičiću da u roku od deset dana sazove sjednicu na kojoj bi se Narodna skupština izjasnila o odluci Predsjedništva u vezi s arhivom Haškog tribunala. Naime, Predsjedništvo BiH je na zadnjoj sjednici usvojilo zaključak da Ministarstvo pravde BiH i Arhiv BiH pripreme pravni i stručni projekt za prihvat arhivske građe ICTY-a.

Malo mi je čudno to stalno korištenje riječi "preglasavanje", jer zašto onda postoji glasanje ako se svaki put neko žali da je "preglasan" i ako sve i svašta proglašava vitalnim nacionalnim interesom. Opet se u posljednje vrijeme, svako malo, Radmanović počinje ponašati kao član Predsjedništva Srbije! Ali šta ćete, niko nije savršen... Pročitao sam mnogo komentara o tome kako se ko nacionalno izjašnjava i kako bi se neko navodno trebao izjašnjavati i mislim da bi se stvarno trebalo prestati sa takvim raspravama, makar na mome blogu.

Jedan od osnovnih postulata demokratije, civilnog društva i ljudskih prava čine dva navedena člana:

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima

Član 18.

Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti; ovo pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijesti ili uvjerenja i slobodu da čovjek sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, manifestuje svoju vjeru ili uvjerenje podučavanjem, običajima, molitvom i obredom.

Evropska konvencija o ljudskim pravima

Član 9

Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti

1. Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere: ovo pravo uključuje slobodu da promjeni vjeru ili uvjerenje i slobodu, sam ili zajedno sa drugima i javno ili privatno, da manifestuje svoju vjeru ili uvjerenje, obredom, propovijedanjem i vršenjem vjerskih dužnosti i rituala.

2. Sloboda manifestovanja svoje vjere ili svojih uvjerenja će podlijegati samo onim ograničenjima predviđenim zakonom i koja su neophodna u demokratskom društvu u interesu javne sigurnosti, zaštite javnog poretka, zdravlja ili morala ili zaštite prava i sloboda drugih.

Iskreno mislim da svako ko pažljivije pročita ove članove shvata da je zaista bespotrebno gubiti energiju u raspravi da li je neko bosanski katolik ili Hrvat, bosanski pravoslavac ili Srbin, bosanski musliman ili Bošnjak, Bosanac, Hercegovac, Bogumil ili šta već. Bitno je da se svi mogu izjašnjavati onako kako žele, da svi budu ravnopravani, a nečije izjašnjavanje nikada ne smije, od strane drugih, dovoditi u pitanje nečiji patriotizam. Ako to već nije stvar demokratije, onda je to stvar bar finog kućnog odgoja.

Druga je stvar što naš Ustav priznaje ravnopravne i manje ravnopravne narode, Bošnjake, Hrvate, Srbe i "Ostale" (kako ponižavajući i omalovažavajući termin!!!) te će se stoga, naravno, morati mijenjati ako mislimo barem malo krenuti ka Evropi.

Odavno nisam bio u zapadnom dijelu BiH, tako da ovom prilikom Krajišnicima poručujem da ću ih uskoro posjetiti.

Sa \
Sa "kolegama" u Brčkom


Sa mojim \
Sa mojim "drugom" u Brčkom


<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
594204

Powered by Blogger.ba