Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

07.04.2008.

MORAL I OSTALO...

Jučer je u Sarajevu obilježen 6 April, datum koji je u nekoliko navrata imao izuzetan značaj za Sarajevo. Meni je, naravno, najbliži i jedini u sjećanju onaj iz 1992 godine. Cijeli dan motam film unazad i stvarno ne mogu da vjerujem da sam tada bio 1000 % ubijeđen da je rat, makar u Sarajevu, nemoguć. Ne mogu sam sebe da proniknem. Da li je u pitanju bila naivnost, neinformisanost, glupost, optimizam, stvarno nemam pojma. Zvuči još gore da sam se čak sa rođenim ocem svađao kada mi je on pola godine prije toga u nekoliko navrata govorio da je vrijeme da se kupe puške. Nisam vjerovao da je moguće i... ništa...onda zaglavim četiri godine u rovu sa puškom.

Što se tiče morala, tu sam mislio na prijedlog ZAKONA O PLAĆAMA I NAKNADAMA U INSTITUCIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE. Neki ljudi, stvarno, ili nemaju veze sa realnošću, ili precjenjuju svoj rad, ili su... ne znam ni ja šta! Najviše mi smetaju dvije stvari:

Prvo, visina primanja "običnih" ljudi i penzionera koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Ja svom ocu, čija je penzija 300 KM, zaista ne mogu objasniti šta to oni tako značajno rade i kakve to bitne rezultate postižu za toliki novac. Naravno tu se ne smiju zaboraviti naknade za odvojen život, dnevnice, kilometraža, topli obrok, regresi, razni upravni i nadzorni odbori, komisije itd. Moral je vrlo čudna i fleksibilna kategorija kod nas.

Drugo, jako mi smetaju ponižavajuće mali koeficjenti koji su predviđeni za vojnike, policajce i granične policajce i generalno za ljude sa srednjom školskom spremom. Ne mogu da se otmem utisku da neko namjerno želi destimulisati i demoralisati te ljude u obavljanju njihovog posla, odnosno da neko ne želi da država jača.

Čitao sam prijedlog ZAKONA O SPORTU U BiH i vidim da u tom zakonu nisu eksplicitno, u pravima, izjednačeni, recimo olimpijci i paraolimpijci. U svim normalnim državama paraolimpijska medalja je izjednačena sa "običnom" olimpijskom medaljom. Opet se vraćamo na temu morala i humanosti. Ako ništa drugo naši "zakonodavci" su mogli prepisati neki dobar zakon, poput, recimo, Zakona o športu Republike Hrvatske.

Dosta o ovim tegobnim temama. Evo nešto lijepo. U subotu sam bio u Fojnici kojom prilikom sam svečano otvorio novoobnovljeni muzej i biblioteku franjevačkog Samostana sv. Duha. Bez pretjerivanja se može reći da je to zaista nešto što vrijedi vidjeti, jer tek onda shvatamo istinsku vrijednost franjevaca u BiH. Naime, da nema franjevaca, između ostalog, sigurno bi bili uništeni mnogi vrijedni eksponati i preko 40.000 knjiga koji predstavljaju neprocjenjivo blago ne samo franjevaca, katolika ili samo Hrvata ili samo Fojnice, već nacionalno blago BiH koje oslikava njenu stoljetnu istoriju i tradiciju.

Stvarno bih svakome preporučio da obiđe muzej i biblioteku jer se zaista ima šta vidjeti. Posebno mi je simpatično što je u sklopu samostana otvorena i mala prekrasno uređena konoba, koju također treba vidjeti i kojoj se služe samo domaći proizvodi.

Sa fra Mirkom Majdandzicem u Fojnici
Sa fra Mirkom Majdandzicem u Fojnici


<< 04/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
601580

Powered by Blogger.ba