Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

21.04.2008.

UTISCI...

Prošle sedmice sam boravio u dvodnevnoj radnoj posjeti Češkoj Republici. Tom prilikom sam se susreo sa češkim predsjednikom Vaclavom Klausom. Bio je to ugodan, koristan, iskren i prijateljski razgovor.

Pored službenog dijela posjete, u Pragu sam se susreo i sa našim "dijasporcima" koji žive i rade u Češkoj i mogu vam reći da sam bio veoma prijatno iznenađen. Naša dijaspora broji oko 2.000 ljudi koji su, većinom, izuzetno uspješni poslovni ljudi, od kojih mnogi već imaju investicije u BiH. Posebno me je pozitivno iznenadilo što naša dijaspora u Češkoj nije nacionalno podijeljena i što održavaju čvrste veze, kako sa našom ambasadom, tako i sa maticom. Mora se znati da je tokom rata, u jednom trenutku, u Češkoj bilo oko 40.000 naših izbjeglica, od kojih se jedan dio vratio u BiH, a drugi otišao u SAD, Kanadu i Australiju. Moji su drugovi biseri rasuti.... što bi rekao Bajaga.

Nije mi bilo ni malo prijatno kada sam se, prvi put, direktno susreo sa našim ljudima koji su se odrekli BiH, a sve iz razloga da bi mogli regulisati svoj radno-pravni status u Češkoj, odnosno da bi mogli nesmetano nastaviti sa biznisom. Stvarno ne mogu da shvatim mentalni sklop pobornika i politički interes zadržavanja tog člana 17. Zakona o državljanstvu.

U sjedištu Radija Slobodne Evrope imao sam sastanak sa urednicima redakcija za Jugoistočnu Evropu. Zadovoljstvo je bilo razgovarati i diskutovati sa vrhunskim profesionalcima novinarske profesije.

U praškom muzeju "Kampa" svečano sam otvorio veliku izložbu Safeta Zeca, jednog od naših najboljih slikara koji živi i radi u Sarajevu, Veneciji i Počitelju. Bila je to odlična izložba njegovih novijih radova, a prema riječima domaćina, na nekom otvaranju odavno nije bilo tako mnogo gostiju. Inače, izložba je realizovana uz finansijku pomoć českih firmi, od kojih su neke u vlasništvu naših ljudi, a organizovalo ju je nekoliko entuzijasta, uz pomoć naše ambasade, za koju stvarno imam samo riječi hvale. Mali tim, šest ljudi, a rade kao da ih je pet puta više.

Što se tiče samog umjetnika i izloženih djela, moj je lični utisak da su nove slike malo tamnije i mračnije, sa manje vedrine nego ranije. To je i razumljivo ako uzmemo u obzir ratna dešavanja, tragedije i lične drame koje su pratile sve nas i koje sigurno utječu na tako senzibilne osobe kao što je Safet Zec. Inače, po mom ukusu, izboru ili šta god to već bilo, među najvećim svjetskim umjetnicima, umjetnicima svih vremena, ako se uopšte umjetnost i umjetnici mogu tako svrstavati, nalaze se i dva bosanskohercegovačka umjetnika ¬- Safet Zec i Meša Selimović. Zecove slike "prozora", "krošnji", "dvorišta bosanskih kuća" i Mešini "Derviš i smrt" i "Tvrđava" su vrhunska umjetnička djela, naša bosanskohercegovača, ali i svjetska blaga. Znam da ovom konstatacijom pravim jednu vrstu "opasne" greške, izdvajajući samo dva umjetnika, jer poznato je da se "o ukusima ne raspravlja", ali samo iznosim svoj vrlo subjektivan stav!

Sto se tiče Češke, koja nam je prijateljska zemlja, mogu reći da ima 11 miliona stanovnika sa samo oko 5 % nezaposlenih. Drugim riječima, to se smatra kao da nema nezaposlenih. Prosječna plata je oko 550 eura a u Pragu oko 700 eura. Kako su mi rekli, Prag, grad koji ima oko 2 miliona stanovnika, godišnje posjeti oko 7 miliona turista. To je kao kada bi Sarajevo godišnje posjećivalo 1,5 do 2 miliona turista.

Glavni cilj im je rast ekonomske proizvodnje i izvoza te jačanje svoga položaja unutar EU i NATO-a. To su ciljevi oko kojih niko ne raspravlja i ne diskutuje, to je nešto što se podrazumijeva. E, sada zamislite kako izgleda kada nekome sa takvom orijentacijom trebate objasniti "probleme u reformi policije" u BiH!!!

Što se tiče ostalih stvari, novi Edo Maajka dobar skroz. Nije pao u kvalitetu.

U subotu, 26.04. ću biti u Jablanici pošto se, pod mojim visokim pokroviteljstvom, održava manifestacija obilježavanja 65 godina Bitke za ranjenike. Stvarno mi je uvijek zadovoljstvo obići mjesta na kojima smo "namlatili" domaće izdajnike.

Vidimo se u Jablanici...

Susret sa dijasporom
Susret sa dijasporom


Otvaranje izložbe Safeta Zeca
Otvaranje izložbe Safeta Zeca


<< 04/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
593742

Powered by Blogger.ba