Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

30.05.2008.

BH NOGOMET/FUDBAL...

Vidimo se u nedelju u 17.00 h na Koševu...!!!

28.05.2008.

SVUDA PO MALO...

Jučer sam učestvovao na javnoj tribini pod nazivom "Ustavne promjene u BiH" koja je održana u Mostaru na kojoj su, između ostalih, bili prisutni i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić", te Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. U Mostaru je bilu prevruće, temperatura je iznosila oko 40 stepeni Celzijusa.

Tribina je bila veoma zanimljiva i dinamična, studenti odlični. Govoreći o Ustavu BiH naglasio sam da je postojeći Ustav u BiH neophodno promijeniti iz barem tri razloga.

Prvi razlog je taj što sadašnji Ustav BiH, zbog nedovršenih rješenja i nedorečenosti, izaziva frustracije kod sva tri konstitutivna naroda u BiH. Drugi razlog je što je Ustav BiH diskriminatorski. Kao primjer navest ću da se na mome mjestu, dakle na mjestu člana Predsjedništva, nikada ne može naći Hrvat ili Bošnjak iz RS-a, odnosno Srbin iz FBiH. Treći razlog je taj što ni mnogo bogatije zemlje od BiH sebi ne mogu priuštiti ovako glomaznu i skupu birokratiju kakvu je napravio sadašnji Ustav.

Mislim da nema šanse da se ovaj sadašnji Ustav promijeni u naredne 2-3 godine zato što vladajuće stranke, zbog suprotnih koncepata, nisu u mogućnosti, niti žele, da nađu minimum političkog dogovora koji bi omogućio promjenu Ustava BiH.

U zadnjih nekoliko dana obišao sam dosta manjih mjesta u BiH. Nevjerovatno je koliko ima sličnosti a istovremeno i drastičnih razlika među njima.

Uzmimo za primjer Goražde koje je prilično zaboravljeno od federalnih vlasti. To mjesto zaslužuje mnogo veću pažnju i pomoć. Glavni problem u Goraždu je nezaposlenost ali su svi, ipak, jedinstveni u borbi protiv pravljenja hidrocentrala u njihovoj blizini. Naravno svi su preponosni na Laku.

Gradačac je sasvim druga priča. Kompanije, preduzeća iz ove općine godišnje izvoze proizvoda u vrijednosti od oko 180 miliona eura. Na području općine Gradačac u posljednih 10 godina je zasađeno 3,5 MILIONA stabala jabuke i šljive, tako da ih sada ima oko 5 miliona.

U Gradačcu je registrovano oko 800 preduzeća i oko 900 malih zanatskih radnji, tako da skoro nema nezaposlenih. Zvuči nevjerovatno, ali glavna tema poslovnih ljudi iz ovog mjesta je pitanje kuda će se praviti priključni krak za koridor Vc i to iz razloga da bi znali gdje da prave proizvodne pogone. Općinski načelnik u šali voli reći da je Tuzla predgrađe Gradačca.

Po našem starom običaju nigdje sve ne može biti super. U selu Vučkovci, pokraj Gradačca nalazi se lokalna osnovna škola koju sam posjetio. Djeca su divna, zabavna, djeca k'o djeca, međutim šokirao sam se kada sam vidio da je kompletna škola zapravo stari polumontažni objekat koji je i spolja i iznutra obložen kancerogenim azbestnim pločama.

Veoma me je prijatno iznenadio načelnik Zvornika. Čovjek je došao iz biznisa u politiku i jasno razumije šta mu je činiti i na koji način. Koliko će imati podrške od viših nivoa vlasti i građana, vrijeme će pokazati, a nadam se da će je imati.

Žepa i Žepljaci su priča za sebe. Netaknuta priroda i mali zabačeni raj na zemlji. Nevjerovatno zvuči da u Žepi radi pogon sa 120 zaposlenih koji se bavi proizvodnjom svih vrsta organske hrane. Nisam siguran, ali mislim da je Most na Žepi viši od Starog mosta u Mostaru, pravi ambis, ali nema šanse da se skače s njega jer je dubina vode 1-2 metra. I ovaj most ima ozbiljnih napuknuća tako da će se ubrzo morati raditi njegova opravka, odnosno rekonstrukcija.

Banovići su jedno od mjesta koje bih označio kao "zonu sumraka" i to iz puno razloga. Lokalna vladajuća klika još živi i ponaša se kao da su devedesete. Stanovnici tog gradića stvarno zaslužuju mnogo bolju i normalniju vlast.

Bihać me je fascinirao odnosom i sviješću građana prema zaštiti okoliša. Obećao sam im da ću ove godine doći na rafting. Bio sam na raftingu na Neretvi a Bišćani su me ubjeđivali da je jedini pravi rafting - naravno na Uni.

Još sređujem utiske, ali mislim da će na narednim lokalnim izborima u oktobru građani ovaj put glasati mnogo hladnije glave. Kada to kažem zapravo mislim da će birati načelnike i vlast koja će im moći rješavati elementarna životna pitanja i potrebe poput vode, puteva, ulične rasvjete, struje, zapošljavanja, a da se neće "paliti" na priče ko će koga odcijepiti ili ukinuti. U svakodnevnom životu za običnog građanina ipak je deset puta važnije kakvog ima načelnika općine, nego premijera ili predsjednika države.

Gradačački Oklopni voz
Gradačački Oklopni voz


Most na Žepi
Most na Žepi


14.05.2008.

ODGOVORI...

Kao što sam i rekao u prošlom postu, ovaj put ću uglavnom odgovarati na pitanja koja se odnose na Tita, ali i na neka druga, po meni interesantna pitanja.

Uvijek ću se pokloniti NEVINO stradalim žrtvama bilo kojeg zločina, uključujući i žrtve partizanskih zločina. Iskreno mi je žao svih nevinih žrtava koje su neselektivno likvidirane u Blajburgu. Međutim, ja nikada ne bih odao počast likvidiranima u Blajburgu iz vrlo jednostavnog razloga a to je, što je pored nevinih žrtava tu likvidiran i veliki broj pravih ubica i koljača svih boja i nacionalnosti, koji su četiri godine uništavali sve koji ne misle i koji se ne zovu kao oni. Kako od ustaša tako do dinarskih, crnogorskih i drugih četnika.

S obzirom da u Blajburgu ne postoji odvojen spomenik "nevinim i civilima" već su gore svi "nevini", neprihvatljivo mi je da odajući počast nevinim žrtvama, istovremeno odam počast i nekom koljaču, četniku, ustaši, ljotićevcu.

Ali da se razumijemo, ne odobravam ja likvidaciju niti takvih zlikovaca! Mislim da im je jednostavno trebalo suditi, i zbog istine i zbog žrtava njihovih zločina!

Jedan od naslova u današnjem Oslobođenju možda najbolje govori o Blajburgu i drugim "Blajburzima" - "Zločin i kazna u istoj grobnici"! Dakle, bez obzira na zločin i zločince, kazna ne može biti također zločin nad zločincima! U ime normalnog života, samo sudovi, a nikakvi političari i vojnici ne mogu i ne smiju određivati bilo kakvu kaznu! U suprotnom i oni postaju zločinci!

Inače sam pobornik da se objektivno i na činjenicama ispitaju svi događaji iz prošlosti te da se kazne svi zločinci bez obzira na vjeru, naciju, ideologiju.

Što se tiče Tita, a već sam nešto i napisao, zamjeram mu što je nakon velikog poraza nad četnicima 1943. dopustio da preživjeli četnici, većinom, postanu partizani i da se 1945. pojave kao antifašisti i oslobodioci, zauzmu bitna mjesta u državnom aparatu i vojsci! Zamjeram mu što se nije, a mogao je, otvoreno okrenuo "Zapadu" i dozvolio višestranačje u bivšoj SFRJ! Ali, sve ovo što ja sada pričam, a pričam na zahtjev pojedinih čitalaca bloga, jeste po onoj narodnoj "biti general poslije bitke" i ništa ne znači!

Neki dan sam pročitao izjavu bivšeg fudbalera Hajduka, Dražena Mužinića koji je rekao nešto kao da laže svako onaj ko kaže da nije plakao kada je Tito umro. Stvarno, tada smo se svi, i ja također, osjećali očajno, kao da su nam sve lađe potonule, beznadežno. Znam da to sada iz ove perspektive izgleda smiješno ali tada je tako bilo. Razlozi za to mogu biti svakojaki, od ideologije, ljubavi, indoktrinacije, poštovanja, propagande pa do, kako bi neko rekao "ispranog mozga" ali tako je bilo. Što se tiče nasljednika, mislim da ga Tito nije "ostavio" iz razloga što je vjerovao u kolektivno upravljanje i mogućnost dogovaranja u vođenju višenacionalne i složene države.

Nikada nisam izjavio da ću pokrenuti proces arbitraže i povratka Sutorine kao drugog izlaza BiH na more. Mislim da aktuelne inicijative oko pokretanja pitanja Sutorine nisu dobronamjerne i imaju za cilj da pogoršaju naše odnose sa Crnom Gorom. Čak mislim da su osmišljene negdje izvan BiH.

Što se tiče političke zrelosti Čede Jovanovića mislim da se radi o jednom izuzetno zrelom i iskusnom političaru, bez obzira na njegovu mladost. Ne zaboravite da je on "pekao" zanat uz pokojnog Zorana Đinđića. Što se tiče povratka SPS na političku scenu Srbije, mislim da su oni samo iskoristili političku polarizaciju u predizbornoj kampanji između tzv. "proevropskog" i "proruskog" bloka.

Problem je u Srbiji što svi sve znaju, posebno oko Kosova, i svi znaju šta treba činiti ali niko to ne smije javno i otvoreno da kaže osim Čede Jovanovića. Šta god ko mislio na kraju, ključni faktor u Srbiji sada je SPS i od njih zavisi ko će formirati vladu.

Po pitanju zabrane rada neofašističkih organizacija i upotrebe fašističkih simbola, uključujući i zabranu ustaških, četničkih i organizacija koje se naslanjaju na tradiciju Handžar divizije, napominjem da je na zadnjoj sjednici aktuelni sastav Parlamenta BiH odbio usvojiti inicijativu poslanika SDP-a Denisa Bećirevića. Ništa iznenađujuće jer je isti Parlament također odbio i zakon o Zabrani negiranja holokausta i genocida. Toliko o stvarnom antifašizmu u najvišim zakonodavnim organima BiH.

Toliko o prošlosti. Izvinjavam se blogerima što sam ovaj post pisao malo "zbrda-zdola" ali sam nastojao odgovoriti na što veći broj pitanja.

Idući post pišem o nekim vedrijim temama.

05.05.2008.

ČAS ISTORIJE 2...

Dobio sam dosta poruka sa pitanjima koja se odnose na Dan obilježavanja proboja logoraša iz Jasenovca, odnosno na komemoraciju koja je održana jučer, 04.05.2008, u Donjoj Gradini.

Bio sam u Donjoj Gradini 22.04. 2008, na Dan proboja logoraša iz Jasenovca i odao počast nevinim žrtvama. S obzirom da je istorijska činjenica da se proboj preživjelih logoraša desio 22.04.1945, ne pada mi na pamet da mi Miorad Dodik određuje kada se neki događaj iz istorije desio i kada ga treba obilježavati.

Da sam u pravu pokazala mi je i jučerašnja komemoracija koja je iskorištena od strane vladajuće klike RS-a za slanje takvih političkih poruka kojima se čak omalovažava svaka žrtva.

Jednostavno moram prokomentarisati neke od jučerašnjih tvrdnji iznesenih od strane funkcionera SNSD-a.

Rajko Kuzmanović 1: "Tražimo istinu zbog toga da bi se shvatilo da je minuli rat po mnogo čemu nastavak rata iz vremena tzv. NDH".

Rajko Kuzmanović 2: "Dužnost srpskog naroda je da nikada ne zaboravi jasenovačke žrtve, ali ni žrtve posljednjeg rata"

S obzirom da se radi o starijem gospodinu koji dosta toga pamti i vjerovatno zna, ne bih volio da pomislim kako je samo pročitao ono mu je neko drugi napisao! Izgovarajući tvrdnju da je "minuli rat samo nastavak rata iz vremena tzv. NDH", siguran sam da gospodin Kuzmanović nije baš mislio na ovo što ću ja sada izreći, ali čini mi se da je prilično istinito!

"Minuli rat" jeste nastavak onog svjetskog rata na ovim prostorima, ali po metodama koje su preuzeli, sada novi, koljači u Prijedoru, Kozarcu, Višegradu, Foči, Zvorniku, Korićanskim stijenama, Bratuncu, Srebrenici, ...!!!

Ustaše su ubijale, klale, mučili su ljude samo zato što su Srbi, Romi, Jevreji, komunisti, antifašisti,...

Četnici, četnici su ubijali, klali, mučili ljude samo zato što su Bošnjaci, muslimani, Hrvati, katolici, antišovinisti, antičetnici,...Da, "minuli rat" jeste nastavak "onog rata" i po ciljevima!

Istrijebiti, genocidom, sve one koji nisu "naši" i koji su protiv "nas". Očistiti svoj "životni prostor" samo za "svoje"! Klasični fašizam!!! Fuj!!!

Druga teza gospodina Kuzmanovića je tačna, ali nepotpuna! Dužnost svakog normalnog čovjeka je da ne zaboravi jasenovačke žrtve, ali ni žrtve posljednjeg rata, uključujući i žrtve iz Prijedora, Kozarca, Višegrada, Foče, Zvornika, Korićanskih stijena, Bratunca, Srebrenice, Kazana iznad Sarajeva, Grabovice, Bugojna, Dretelja, Heliodroma,...!!! Zar ne gospodine akademiče Kuzmanoviću!?

Milorad Dodik 1: "Istina o stradanju u Jasenovcu se mora znati jer se ona dugo skrivala".

Neka i ja čujem nešto novo iz istorije što nisam znao. Šta se skrivalo i ko je skrivao ne znam, ali znam da je javnost o Jasenovcu bila upoznata od prvog dana oslobođenja logora. Možda on zna nešto što niko od nas ne zna.

Milorad Dodik 2: "Međunarodna zajednica, odnosno svijet ne razumiju suštinu stradanja srpskog naroda u Jasenovcu, a državni organi BiH ignorišu istinu i ponašaju se kao da Gradina ne postoji, gdje ni jučer nisu došli".

Kao što sam već rekao, ja sam bio kada je trebalo biti u Donjoj Gradini, a za ostale, ne znam! I uvijek ću doći u Donju Gradinu, i svoje ću dijete tamo odvesti! Neka nauči kakvi neljudi mogu biti ljudi! Neka nauči ko su ustaše, zlikovci, fašisti! Ali odvešću svoje dijete i u Srebrenicu, neka i tamo nauči ko su četnici, zlikovci, fašisti! Neka nauči šta je fašizam, i neka joj se cijelog života gade i fašizam i fašisti! Bilo koji, i iz bilo kojeg vremena iz bilo kojeg naroda !

Milorad Dodik 3: "Da svijet razumije Jasenovac, razumio bi i prethodni rat i ne bi tražio samo jednog krivca. Srpski narod je devedesetih krenuo u borbu da mu se Jasenovac ne bi ponovio, a rezultat te borbe je RS".

Šta reći na ovu izjavu?! Ostati nijem ili sve poslati u neku stvar?! Ko to ne razumije Jasenovac? Neće da ga razumiju samo fašisti, otvoreni ili pritajeni! Ali, da li Milorad razumije Srebrenicu i sve ostale "Srebrenice"? Ili je Srebrenica za njega samo osveta za Jasenovac?

Slaže li se on sa Mladićevom tvrdnjom izrečenom pri ulasku u Srebrenicu kako je sada to prilika da se osvete "Turcima"!? Pokušava li to Milorad da opravda fašizam u svojim redovima osvetom fašistima iz onog rata? Sveti li se on ustašama kroz zločin u Srebrenici? Zna li on šta je izgovorio?

Ako ne zna ne može mu se pomoći, a ako zna, onda je i on u tom slučaju fašista sa "dna kace"! Kakve veze imaju svi ti ljudi pobijeni, poklani, mučeni, u ratu 92. - 95. sa Jasenovcem i zločinima iz Drugog svjetskog rata?

Da li su oni bili ti koji su morali da plate fašistička zlodjela na ovim prostorima iz Drugog svjetskog rata, i da tako namire krvav dug, između ostalog i iz Jasenovca? Ako je Milorada i "Milorade" bilo strah novih Jasenovaca, kako onda to da napraviše Srebrenicu? Kakve sve to veze ima? Ili možda ima, ali u bolesnim glavama novih fašista!!!

Stvarno ne znam kome su upućene ove izjave i šta se sa njima htjelo postići. To je izgleda neki poseban i čudan put ka Evropi. Ili sam ja glup pa ne razumijem, ili je neko ovdje lud.

Prošle sedmice sam primio u posjetu Čedomira Jovanovića, predsjednika Liberalno demokratske partije Srbije. Stvarno mi je zadovoljstvo sastati se sa takvim osobama, prvo kao sa ljudima a onda kao sa političarima. U prilikama kada razgovarate sa takvom osobom nema mnogo neke uvijene političke priče i fraza jer sagovornik precizno zna gdje je problem, šta činiti i kako ga riješiti.

Pred njim je veliki i dug posao ali sam optimista da će uspjeti jer je on lice one lijepe, napredne, demokratske Srbije koja svima treba, kako srbijancima tako i svima nama drugima u regionu.

Oduvijek sam pobornik teze da je stabilna i demokratska Srbija najpoželjniji susjed za sve zemlje u regionu, posebno u procesima pridruživanja EU.

Njegova nervoza je bila vezana malo za slučaj pobjede desničara u Srbiji. To ne bi imalo nekog utjecaja na BiH, ali bi to u narednom periodu dobro "zakovalo" Srbiju u procesima evropskih integracija.

Iskreno se nadam i želim da njegova vizija Srbije bude volja i želja najvećeg broja građana Srbije.

Jučer je bio 4. maj, 28 godina od Titove smrti, a u petak je 9. maj Dan pobjede nad fašizmom. Kao sto sam obećao malo ćemo prodiskutovati o "Liku i djelu druga Tita".

Napominjem da nisam nikakav slijepi poštovatelj lika i djela druga Tita. Ja bih mu imao prigovoriti zbog grešaka koje je počinio. Evo, za sada, da navedem bar jednu - nije trebao, nakon poraza četnika 1943. god. dozvoliti da dobar dio preživjelih četnika, prelazi u partizane, a da nakon završetka rata postanu oslobodioci i antifašisti!

Sigurno je da je Tito ličnost koja je ostavila najdublji trag i ličnost koja je svojim djelima odredila i upravljala istorijom ovih prostora ali i šire.

Njegovo umijeće i vrline su mu priznavane od strane svih svjetskih vođa jer su Tito ali i SFRJ bili vrlo bitan faktor u tadašnjim globalnim dešavanjima i svojevrstan posrednik između dva svijeta. Vrijednosti antifašizma koje su na našim područjima oličene u liku Tita također su i naše istorijsko nasljeđe koje ćemo mi sa ponosom unijeti u evropsku porodicu naroda.

Blogeri mi mogu postaviti pitanja vezana za MOJE stavove o pojedinim pitanjima koja se odnose na Tita. U poruci može biti vaše misljenje, stav, činjenica ili bilo šta, ali na kraju poruke, ako želite moj odgovor, treba biti precizno navedeno pitanje na koja ću odgovoriti u idućem postu.

Na kraju, zbog velikog broja poruka MOLIM sve blogere da komentari budu u nekoj vezi sa postom. Nekolicinu sam to zamolio u privatnim porukama ali to izgleda "ne pije vode". Od danas brišem sve poruke i baniram svakog ko vodi privatne diskusije na mome blogu, svakog ko vrijeđa bilo koga, svakog ko beskonačno radi copy-paste iste poruke, ko piše poruke koje nemaju veze sa temom.

Svačiji stav uvažavam i poštujem ali ipak neki nivo kvaliteta komunikacije moramo držati i ne možemo biti svi žrtve zbog dokolice nekolicine.

Čekam pitanja...!!!

<< 05/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
593743

Powered by Blogger.ba