Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

14.05.2008.

ODGOVORI...

Kao što sam i rekao u prošlom postu, ovaj put ću uglavnom odgovarati na pitanja koja se odnose na Tita, ali i na neka druga, po meni interesantna pitanja.

Uvijek ću se pokloniti NEVINO stradalim žrtvama bilo kojeg zločina, uključujući i žrtve partizanskih zločina. Iskreno mi je žao svih nevinih žrtava koje su neselektivno likvidirane u Blajburgu. Međutim, ja nikada ne bih odao počast likvidiranima u Blajburgu iz vrlo jednostavnog razloga a to je, što je pored nevinih žrtava tu likvidiran i veliki broj pravih ubica i koljača svih boja i nacionalnosti, koji su četiri godine uništavali sve koji ne misle i koji se ne zovu kao oni. Kako od ustaša tako do dinarskih, crnogorskih i drugih četnika.

S obzirom da u Blajburgu ne postoji odvojen spomenik "nevinim i civilima" već su gore svi "nevini", neprihvatljivo mi je da odajući počast nevinim žrtvama, istovremeno odam počast i nekom koljaču, četniku, ustaši, ljotićevcu.

Ali da se razumijemo, ne odobravam ja likvidaciju niti takvih zlikovaca! Mislim da im je jednostavno trebalo suditi, i zbog istine i zbog žrtava njihovih zločina!

Jedan od naslova u današnjem Oslobođenju možda najbolje govori o Blajburgu i drugim "Blajburzima" - "Zločin i kazna u istoj grobnici"! Dakle, bez obzira na zločin i zločince, kazna ne može biti također zločin nad zločincima! U ime normalnog života, samo sudovi, a nikakvi političari i vojnici ne mogu i ne smiju određivati bilo kakvu kaznu! U suprotnom i oni postaju zločinci!

Inače sam pobornik da se objektivno i na činjenicama ispitaju svi događaji iz prošlosti te da se kazne svi zločinci bez obzira na vjeru, naciju, ideologiju.

Što se tiče Tita, a već sam nešto i napisao, zamjeram mu što je nakon velikog poraza nad četnicima 1943. dopustio da preživjeli četnici, većinom, postanu partizani i da se 1945. pojave kao antifašisti i oslobodioci, zauzmu bitna mjesta u državnom aparatu i vojsci! Zamjeram mu što se nije, a mogao je, otvoreno okrenuo "Zapadu" i dozvolio višestranačje u bivšoj SFRJ! Ali, sve ovo što ja sada pričam, a pričam na zahtjev pojedinih čitalaca bloga, jeste po onoj narodnoj "biti general poslije bitke" i ništa ne znači!

Neki dan sam pročitao izjavu bivšeg fudbalera Hajduka, Dražena Mužinića koji je rekao nešto kao da laže svako onaj ko kaže da nije plakao kada je Tito umro. Stvarno, tada smo se svi, i ja također, osjećali očajno, kao da su nam sve lađe potonule, beznadežno. Znam da to sada iz ove perspektive izgleda smiješno ali tada je tako bilo. Razlozi za to mogu biti svakojaki, od ideologije, ljubavi, indoktrinacije, poštovanja, propagande pa do, kako bi neko rekao "ispranog mozga" ali tako je bilo. Što se tiče nasljednika, mislim da ga Tito nije "ostavio" iz razloga što je vjerovao u kolektivno upravljanje i mogućnost dogovaranja u vođenju višenacionalne i složene države.

Nikada nisam izjavio da ću pokrenuti proces arbitraže i povratka Sutorine kao drugog izlaza BiH na more. Mislim da aktuelne inicijative oko pokretanja pitanja Sutorine nisu dobronamjerne i imaju za cilj da pogoršaju naše odnose sa Crnom Gorom. Čak mislim da su osmišljene negdje izvan BiH.

Što se tiče političke zrelosti Čede Jovanovića mislim da se radi o jednom izuzetno zrelom i iskusnom političaru, bez obzira na njegovu mladost. Ne zaboravite da je on "pekao" zanat uz pokojnog Zorana Đinđića. Što se tiče povratka SPS na političku scenu Srbije, mislim da su oni samo iskoristili političku polarizaciju u predizbornoj kampanji između tzv. "proevropskog" i "proruskog" bloka.

Problem je u Srbiji što svi sve znaju, posebno oko Kosova, i svi znaju šta treba činiti ali niko to ne smije javno i otvoreno da kaže osim Čede Jovanovića. Šta god ko mislio na kraju, ključni faktor u Srbiji sada je SPS i od njih zavisi ko će formirati vladu.

Po pitanju zabrane rada neofašističkih organizacija i upotrebe fašističkih simbola, uključujući i zabranu ustaških, četničkih i organizacija koje se naslanjaju na tradiciju Handžar divizije, napominjem da je na zadnjoj sjednici aktuelni sastav Parlamenta BiH odbio usvojiti inicijativu poslanika SDP-a Denisa Bećirevića. Ništa iznenađujuće jer je isti Parlament također odbio i zakon o Zabrani negiranja holokausta i genocida. Toliko o stvarnom antifašizmu u najvišim zakonodavnim organima BiH.

Toliko o prošlosti. Izvinjavam se blogerima što sam ovaj post pisao malo "zbrda-zdola" ali sam nastojao odgovoriti na što veći broj pitanja.

Idući post pišem o nekim vedrijim temama.

<< 05/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
594204

Powered by Blogger.ba