Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

28.05.2008.

SVUDA PO MALO...

Jučer sam učestvovao na javnoj tribini pod nazivom "Ustavne promjene u BiH" koja je održana u Mostaru na kojoj su, između ostalih, bili prisutni i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić", te Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. U Mostaru je bilu prevruće, temperatura je iznosila oko 40 stepeni Celzijusa.

Tribina je bila veoma zanimljiva i dinamična, studenti odlični. Govoreći o Ustavu BiH naglasio sam da je postojeći Ustav u BiH neophodno promijeniti iz barem tri razloga.

Prvi razlog je taj što sadašnji Ustav BiH, zbog nedovršenih rješenja i nedorečenosti, izaziva frustracije kod sva tri konstitutivna naroda u BiH. Drugi razlog je što je Ustav BiH diskriminatorski. Kao primjer navest ću da se na mome mjestu, dakle na mjestu člana Predsjedništva, nikada ne može naći Hrvat ili Bošnjak iz RS-a, odnosno Srbin iz FBiH. Treći razlog je taj što ni mnogo bogatije zemlje od BiH sebi ne mogu priuštiti ovako glomaznu i skupu birokratiju kakvu je napravio sadašnji Ustav.

Mislim da nema šanse da se ovaj sadašnji Ustav promijeni u naredne 2-3 godine zato što vladajuće stranke, zbog suprotnih koncepata, nisu u mogućnosti, niti žele, da nađu minimum političkog dogovora koji bi omogućio promjenu Ustava BiH.

U zadnjih nekoliko dana obišao sam dosta manjih mjesta u BiH. Nevjerovatno je koliko ima sličnosti a istovremeno i drastičnih razlika među njima.

Uzmimo za primjer Goražde koje je prilično zaboravljeno od federalnih vlasti. To mjesto zaslužuje mnogo veću pažnju i pomoć. Glavni problem u Goraždu je nezaposlenost ali su svi, ipak, jedinstveni u borbi protiv pravljenja hidrocentrala u njihovoj blizini. Naravno svi su preponosni na Laku.

Gradačac je sasvim druga priča. Kompanije, preduzeća iz ove općine godišnje izvoze proizvoda u vrijednosti od oko 180 miliona eura. Na području općine Gradačac u posljednih 10 godina je zasađeno 3,5 MILIONA stabala jabuke i šljive, tako da ih sada ima oko 5 miliona.

U Gradačcu je registrovano oko 800 preduzeća i oko 900 malih zanatskih radnji, tako da skoro nema nezaposlenih. Zvuči nevjerovatno, ali glavna tema poslovnih ljudi iz ovog mjesta je pitanje kuda će se praviti priključni krak za koridor Vc i to iz razloga da bi znali gdje da prave proizvodne pogone. Općinski načelnik u šali voli reći da je Tuzla predgrađe Gradačca.

Po našem starom običaju nigdje sve ne može biti super. U selu Vučkovci, pokraj Gradačca nalazi se lokalna osnovna škola koju sam posjetio. Djeca su divna, zabavna, djeca k'o djeca, međutim šokirao sam se kada sam vidio da je kompletna škola zapravo stari polumontažni objekat koji je i spolja i iznutra obložen kancerogenim azbestnim pločama.

Veoma me je prijatno iznenadio načelnik Zvornika. Čovjek je došao iz biznisa u politiku i jasno razumije šta mu je činiti i na koji način. Koliko će imati podrške od viših nivoa vlasti i građana, vrijeme će pokazati, a nadam se da će je imati.

Žepa i Žepljaci su priča za sebe. Netaknuta priroda i mali zabačeni raj na zemlji. Nevjerovatno zvuči da u Žepi radi pogon sa 120 zaposlenih koji se bavi proizvodnjom svih vrsta organske hrane. Nisam siguran, ali mislim da je Most na Žepi viši od Starog mosta u Mostaru, pravi ambis, ali nema šanse da se skače s njega jer je dubina vode 1-2 metra. I ovaj most ima ozbiljnih napuknuća tako da će se ubrzo morati raditi njegova opravka, odnosno rekonstrukcija.

Banovići su jedno od mjesta koje bih označio kao "zonu sumraka" i to iz puno razloga. Lokalna vladajuća klika još živi i ponaša se kao da su devedesete. Stanovnici tog gradića stvarno zaslužuju mnogo bolju i normalniju vlast.

Bihać me je fascinirao odnosom i sviješću građana prema zaštiti okoliša. Obećao sam im da ću ove godine doći na rafting. Bio sam na raftingu na Neretvi a Bišćani su me ubjeđivali da je jedini pravi rafting - naravno na Uni.

Još sređujem utiske, ali mislim da će na narednim lokalnim izborima u oktobru građani ovaj put glasati mnogo hladnije glave. Kada to kažem zapravo mislim da će birati načelnike i vlast koja će im moći rješavati elementarna životna pitanja i potrebe poput vode, puteva, ulične rasvjete, struje, zapošljavanja, a da se neće "paliti" na priče ko će koga odcijepiti ili ukinuti. U svakodnevnom životu za običnog građanina ipak je deset puta važnije kakvog ima načelnika općine, nego premijera ili predsjednika države.

Gradačački Oklopni voz
Gradačački Oklopni voz


Most na Žepi
Most na Žepi


<< 05/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
593743

Powered by Blogger.ba