Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

05.06.2008.

KAMPUS...

Prije nekoliko dana sam posjetio «Terapijsku zajednicu - Kampus Kantona Sarajevo», odnosno komunu za liječenje ovisnika, smještenu u Rakovici u blizini Sarajeva. Ovo je bila jedna od posjeta koja je kod mene izazavala dijametralno suprotna osjećanja. Nije ni malo lako vidjeti i čuti priče o groznim posljedicama koje izaziva droga. Nešto slično kao kada granata uleti kroz prozor - nema čitavih, samo mrtvih i teško ranjenih. Mrtvi i ranjeni u ovom slučaju su pojedinac, porodica, okolina, karijera, posao, djeca, roditelji, ma ne postoji segment života koji droga ne uništava kod ovisnika.

Istovremeno sam bio izuzetno sretan vidjevši entuzijazam i elan sa kojima uposlenici prilaze svome poslu. To je posao koji se ni za kakve pare ne može raditi, osim ako se ne voli iskreno. Ovaj Kampus je otvoren u julu prošle godine i prva je terapijska zajednica takve vrste u BiH i okruženju. Raspolaže sa ukupno trideset mjesta namijenjenih za smještaj isključivo muških ovisnika. Ovo je više nego mali broj s obzirom da, kako su mi rekli, već sada imaju popunjen broj prijavljenih za naredne tri godine. Najavili su da uskoro planiraju proširenje kapaciteta za muške ovisnike (za još stotinjak mjesta), ali i izgradnju objekta za ženske ovisnike i objekta za maloljetnike, Kampus je, inače, vrhunski uređen i odiše pravom porodičnom atmosferom, tako da imate utisak da ste došli u jednu veliku porodicu. Kada se čovjek malo odmakne od svakodnevnih obaveza i obiđe jedno takvo mjesto, tek onda shvati šta bi mogla značiti socijalna država u pravom smislu te riječi.

Imajući na umu bolnice, zatvore, policiju, kriminal, sudove i sve ostalo što ovisnost nosi sa sobom ovo je, ako se može tako reći, najsvijetliji dio u lancu pakla droge. Ključna stvar za prevenciju kao i za borbu protiv ovisnosti je porodica, a potom škola. Kada jedno od ovo dvoje zakaže, onda droga ima veliku šansu da uđe u nečiji život.

Kao medicinski i društveni problem, ovisnost o drogama se mora posmatrati kao bolest i u društvu se mora tako tretirati. Protiv ovog zla može se boriti samo jaka i organizovana država, jer kriminal vezan za drogu ne poznaje granice, jezike, narode, nacije, rase, vjere, već samo zaradu. Posebno je uznemirujući podatak da se, kako mi je rečeno u Kampusu, starosna dob ovisnika spustila na 14-16 godina. Također sam čuo šokantan podatak da samo u Sarajevu ima oko 4.000 registrovanih ovisnika, a sam Bog zna koliko još neregistrovanih. Mislim da ustanove poput ove zaslužuju mnogo veću podršku, kako države, tako i cijelog društva.

<< 06/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
601580

Powered by Blogger.ba