Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

16.06.2008.

EUROPA/EVROPA...

Bosna i Hercegovina danas potpisuje Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. To je izuzetno važan, prvi ozbiljni, korak ka evropskim integracijama, odnosno prvi ugovorni odnos BiH kao države sa EU.

Mnogo se pompe i prašine diglo oko ovog Ugovora, a većina građana o tome zna samo kroz šture izjave bh. zvaničnika. Iz tog razloga ću, jednostavnijim jezikom, opisati o čemu se tu zapravo radi.

Prije toga ću se osvrnuti na jedan drugi dokument koji je BiH nedavno dobila od EU a riječ je o "Mapi puta za liberalizaciju viznog režima sa BiH". Mapa puta je, jednostavno govoreći, spisak uslova koji BiH mora ispuniti da bi došlo do liberalizacije viznog režima od strane zemalja članica EU. U tome aktu je precizirano tridesetak zahtjeva od strane EU koje BiH mora ispuniti. Institucije EU će, vrlo ozbiljno, procjenjivati zakonsko regulisanje tih zahtjeva, te njihovo provođenje u praksi. Znači, nema šanse za naše sitne prevare tipa donijeli smo zakon, formalno, ali ga niko ne poštuje niti primjenjuje.

Da ne bi bilo neke mistifikacije vezano za ovaj dokument, isti svi možete pogledati -  "MAPA PUTA ZA LIBERALIZACIJU VIZNOG REŽIMA SA BOSNOM I HERCEGOVINOM".

Mislim da se nakon čitanja ovog dokumenta može shvatiti da je za njegovu primjenu potrebna veoma ozbiljna i jaka država, te da nema niti jednog milimetra prostora za bilo kakve improvizacije. Sada je sve do nas! 

Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju je prvenstveno ekonomski ugovor za čiju su primjenu neophodne političke reforme. U tome grmu leži zec. Ugovor ima oko 1.000 stranica. Oko 10 % Ugovora zauzimaju tekstualne i normativne odredbe dok je sve ostalo precizan spisak, odnosno tabele u kojima se navodi za koje će proizvode iz EU Bosna i Hercegovina, danom stupanja na snagu Ugovora, sniziti carine za 50 %, odnosno u potpunosti ih ukinuti do 01.01.2009, odnosno 2010 godine.  

Da vas ne opterećujem detaljima, ali u Ugovoru se nalaze precizno navedena imena na stotine vina, alkoholnih proizvoda (zaštićenog porijekla iz svake zemlje članice EU), voće, meso, svi industrijski proizvodi (od traktora, mašina za suđe, skija za snijeg i vodu do oružja i šavnih i bešavnih cijevi) na koje će se odnositi smanjenje i ukidanje carina. Jednom riječiju, skoro sve vrste industrijskih i poljoprivrednih proizvoda. 

Šta to znači za nas? U prvom trenutku, neki uvozni proizvodi će pojeftiniti jer će se ukinuti i smanjiti carine. Istovremeno, to će biti svojevrstan udarac domaćoj industriji koja, većinom, nije konkurentna po cijeni i kvalitetu proizvodima iz EU. Industrija će, u početku, zapasti u svojevrsnu krizu, neki neće preživjeti a oni koji misle opstati morat će se prilagoditi standardima i kvalitetu EU da bi mogli izvoziti proizvode.

Napominjem da za svaki od hiljade navedenih proizvoda postoje posebni akti i standardi koji se moraju ispuniti. Tu počinje glavobolja.

Nama niko neće ograničavati da bilo šta od navedenoga izvozimo u EU ukoliko smo odgovarajući kvalitetom i cijenom. Bespredmetno je nešto izvoziti ako nemamo kupca.

Poljoprivreda je veliki problem jer sve države EU, kao ozbiljne države, izdvajaju veliki novac kao pomoć, subvencije svojim poljoprivrednicima čime se održava cijena proizvoda na jednom nižem i konkurentnijem nivou. Toga kod nas nema, odnosno ima jako malo, tako da su skoro svi naši poljoprivredni proizvodi skuplji od onih iz EU. Opet je do nas i države.

Poseban je problem što mi nemamo laboratorije neophodne za certificiranje poljoprivrednih i veterinarskih proizvoda, kako bi isti ispunjavali standarde EU da bi se mogli izvesti na tržište EU. Znači ne možemo izvesti te proizvode na njihovo tržište ukoliko nam certifikat ne izda neka certificirana slovenačka ili hrvatska laboratorija odnosno agencija.  

Ukratko, u prvom periodu ovaj Ugovor će pojeftiniti neke proizvode iz uvoza za široke potrošače, naša industrija i poljoprivreda će doći u težu situaciju, a na kraju će se morati prilagođavati standardima EU ako misle da prežive. Tu je kvaka, jer se pored ekonomskog načina rada mora mijenjati, kako legislativa, tako i politički ambijent. Na primjer, EU ne radi sa kantonalnim ili entitetskim ministarstvima poljoprivrede ili industrije već samo sa državnim kojeg, vidi čuda, nema! 

Dugoročno, ovaj Ugovor će omogućiti razvoj, prosperitet i ekspanziju onih subjekata koji uspiju da se prilagode i usvoje standarde EU i koji budu konkurentni na tržištu. Opet je sve do nas! 

Što se tiče neophodnih političkih reformi, one se u principu svode na usvajanje 1.200-1.400 zakona, pravila i normi EU. Nije problem usvojiti pravila nego je problem primjenjivati ih. Tu EU neće imati milosti, pošto je Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju UGOVOR što podrazumijeva,  između ostalog, i obaveze za ugovorne strane.

Opet je sve do nas!  

Prošle sedmice sam prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji (D-day). Tom prilikom sam i svečano domaćinima poklonio avion Dakotu iz kojeg su iskakali saveznički padobranci, a koji je BiH darovala Francuskoj.

Oduševilo me je sa koliko se ljubavi i poštovanja domaćini odnose prema tome avionu i koliko im mnogo on znači. Ceremonija je bila spektakularna, a ja sam se lično osjećao punog srca kada sam na svakom koraku, ravnopravno sa svim savezničkim zastavama, gledao i našu zastavu. Pogotovo je zadivljujuće bilo vidjeti, na takvom mjestu, ponos Evrope na svoju borbu protiv fašizma kao i beskompromisan odnos prema istoj i sličnim ideologijama. 

Mislio sam da ovo što slijedi ne spominjem, ali iz nekog razloga moram!

U Petak sam vidio jednu izuzetno hrabru i pametnu djevojčicu iz Srebrenika koja se zove Jasmina Smajlović. Teško je bolesna! I svjesna je toga! Način na koji se ona suočava sa tim, njena volja, energija, ineteligencija, "borbenost", vjera u sebe, su fascinantni! Takve osobe se rijetko sreću u životu! Želim joj ozdravljenje, zapravo želim joj sve ono što želim i svojoj kćerki! Susret sa njom od mene je napravio boljeg i, mislim, pametnijeg čovjeka! 

Ovom prilikom molim sve blogere da maloj Jasmini i njenjoj hrabroj majci Indiri, požele puno snage i brzo ozdravljenje!
Normandija
Normandija


<< 06/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
591011

Powered by Blogger.ba