Predsjednikov blog

Blog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

04.12.2008.

Budžet BiH ili kako (ne)volim državu BiH...

Top tema zadnjih dana svakako je prijedlog budžeta institucija BiH za 2009 godinu. Naravno da sam bio protiv takvog, da ga nazovem, prevarantskog prijedloga budžeta, koji je kreiran samo za puko preživljavanje institucija države BiH, a ni u kojem slučaju za neki napredak i poticaj ka naprijed, kao što bi trebalo.  

U zadnje vrijeme bilo je mnogo razbacivanja ciframa i milionima. Naravno, običnom čovjeku, kao i meni također, toliki milioni izazivaju vrtoglavicu u glavi jer, jednostavno, niko od nas sebi ne može predstaviti kolika je to količina novca.  

Međutim, sve je relativno. No, krenimo redom. 

Trenutno imamo veliki problem sa konceptom odnosa entitetskih vlasti prema državi. To je, između ostalog, i jedan od rezultata dogovora iz "Spruda" na osnovu kojeg su OBA entiteta nemilosrdno krenula na uništavanje države BiH. 

Prema važećem zakonu, prvo se planiraju potrebe države, a ono što ostane dijeli se među entitetima. Međutim (S)prud je čudo. Tri premijera i njihova tri ministra finasija, koji sačinjavaju fiskalno vijeće, predložili su budžet institucija BiH za 2009. godinu, ali po mjeri entiteta. Naravno, protivzakonito, jer su prvo izračunali i obračunali potrebe entiteta, a tek su potom ostatak, odnosno otpatke, zakonski i uokvirili, odnosno složili se da ti ostaci trebaju pripasti državi. 

U svemu ovome moram istaći pozitivnu ulogu i stav državnog ministra finansija Dragana Vrankića koji je nesebično, ali uzaludno, pokušavao urazumiti premijere da su predložena sredstva nedovoljna za normalno funkcionisanje države BiH. 
 

Naravno da cifre i brojke sluđuju, ali tu treba imati neke realne pokazatelje makar za poređenje.

Recimo, u 2008. godini budžeti su bili sljedeći:

- budžet Institucija BiH, države BiH:  1, 186 milijardi KM,-

- budžet RS-a:    1, 575 milijardi KM,-

- budžet FBiH:    1, 760 milijardi KM,-  

A sada pratite ova poređenja: 

- budžet Grada Zagreba za 2008. godinu:  2,135 milijardi KM,-

- budžet Grada Beograda za 2008. godinu: 1,523 milijardi KM,-

- budžet Crne Gore za 2008. godinu:  3,529 milijardi KM, - (1,810 milijardi Î)

- budžet Kantona Sarajevo za 2008 godinu:    813 miliona KM,-

- budžet Grada Sarajeva za 2008. godinu:       23 miliona KM,-   

(Kada govorimo o Sarajevu, sada možete i vidjeti zašto SDA i SZBiH i ne pomišljaju da ponude mjesto premijera Kantona Sarajevo nekome "drugom", dok se velikodušno "razbacuju" ponudama za mjesto gradonačelnika Sarajeva. Pare su čudo.) 

Napominjem da su ovo okvirne cifre, tako da može biti grešaka u kojem milionu, gore-dole, što šokantno zvuči za svakog građanina, ali ovdje govorim o nekim globalnim, da kažem, najvišim državnim brojkama i ciframa. 

Imajući u vidu sve ovo, svako noramalan može zaključiti da DRŽAVA BiH u ovim brojkama i milionima ispada pravo siroče, čak šta više, nedonošče. 

Na zadnjoj sjednici Predsjedništva BiH, Fiskalno vijeće (3 premijera i 3 ministra finansija) je dostavilo prijedlog prema kojem budžet institucija BiH za 2009. godinu treba iznositi

1, 436 milijardi KM.

Gledajući situaciju u svijetu, recesiju, krizu, moram reći da ja ne bih imao ništa protiv ovakvog budžeta, međutim problem je što je budžet povećan najvećim dijelom zahvaljujući nemoralnom povećanju plata od prije nekoliko mjeseci, dok su istovremeno smanjene tzv. kapitalne investicije. 

Predložio sam da se ne smanjuju stavke za potrebe ispunjavanja obaveza države nego da se smanje nemoralno visoke plate, odnosno plate koje prelaze 1500 KM,-. Ovo je posebno važno imajući u vidu da vojska, policija, granična služba, itd. imaju mizerno male i destimulirajuće plate. 

Ovakvim budžetom direktno su onemogućene bilo kakve aktivnosti i obaveze države BiH prema EU i NATO-u. Prihvaćena su milionska davanja za iznajmljivanje prostora, ali su skresane investicije za kupovinu zgrada ambasada. OSBiH nemaju šanse da kupe rezervne dijelove za opremu, koja je generacija Vijetnamskog rata, a kamo li da se modernizuju ili makar kupe neki avion ili helikopter za gašenje požara.  

Prema ovom prijedlogu, pomoć povratnicima je mizernih 300.000 KM, a izgradnja državnog zatvora je neka daleka maglovita vizija, iako na stotine osuđenika čeka izdržavanje kazni, a u međuvremenu se slobodno šetkaju našim ulicama. 

Da ne spominjem da nema teorije ni priče o nekoj modernizaciji sigurnosnih službi i sistema bezbjednosti u cilju povećanja sigurnosti i kontrole u BiH, što automatski znači liberalizaciju toliko spominjanog viznog režima. 

Kao što sam rekao, bio sam protiv predloženog budžeta institucija BiH od 1,436 milijardi KM,  te sam stoga predložio novi budžet državnih institucija BiH u iznosu od 1,540 milijardi KM. Vidjet ćemo šta će moje kolege u Predsjedništvu reći o njemu na sljedećoj sjednici. To povećanje nije ni blizu onoga koje bi trebalo, ali makar neće onemogućiti ili drastično usporiti put BiH u ispunjavanju njenih obaveza prema evropskim integracijama. 

Istovremeno sam vidio da je Vlada RS-a predložila budžet RS-a za 2009. godinu u iznosu od 1,670 milijardi KM. Imajući u vidu trikove entitetskih vlada i parlamenaraca (povećaj platu 100 % a onda je u cilju štednje srceparajući smanji za 10 %) za očekivati je da će prijedlog budžeta Vlade FBiH za 2009. godinu biti blizu 2 milijarde KM.     
 

Nadam se da vas nisam ugnjavio brojkama i slovima ! 
<< 12/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
601580

Powered by Blogger.ba