beats by dre cheap

Krivi smo mi....

Odavno nisam imao depresivniju i tegobniju sedmicu, možda čak da se može uporediti sa nekom od teških ratnih.

Prepun emocija, namjerno nisam želio ništa pisati niti se oglašavati, jer bih u raspoloženju u kakvom sam bio, napisao nešto što ne bi bilo primjereno.

No, krenimo redom...

U Subotu, na okupljanju pred Katedralom samo jedna misao bila mi je na pameti, a to je: "Koliko je od ovih okupljenih bilo u onom kobnom tramvaju, a koji su okrenuli glavu"?.

Pored mučkog ubistva Denisa, to je nešto što me najviše pogađa. Nešto je trulo u nama...Krivi smo mi! Svaki dan napadaju vozače GRAS-a, a nisam čuo da im je neko od građana pritekao u pomoć. Najodvratnija scena je ono što se nama dešava svaki dan, a to je da pola tramvaja ili autobusa gleda kako neko džepari staricu ili ženu koja se premorena vraća s pijace ili posla, i niko nema hrabrosti da reaguje.

Djevojčice od dvanaest, četrnaest, šesnaest godina vrište prestrašene na ulici dok im neko otima mobitele i dvije marke sačuvane od užine....i svi okrenu glavu....Krivi smo mi...

U Štrosmajerovoj hladnokrvno likvidiraju mladića pred dvjesto svjedoka i niko ništa nije vidio, iako svi znaju ko je to učinio...Krivi smo mi...

Da li je ovaj grad i država na koju smo toliko ponosni postala zona u kojoj obitavaju građani...kukavice, licemjeri i konformisti...?!

Ko je kriv.....Krivi smo mi....Zašto..?

Bilo bi glupo pokušati identifikovati samo jednu odgovornu instituciju. Problem je u lancu institucija, ili sistemu, kako volimo reći mi, političari. Ali problem je i u "našim glavama"!

Hajdemo redom....

Policija...

Najbolje se "drži" unatoč katastrofalnoj situaciji. Hapse, privode, otkrivaju odgovorne, više manje izuzetno uspješno. Javnost ih voli kritikovati ali ja 1000 % stojim iza njih, bez obzira koji su, gdje su i odakle su.

Ti nemoralno loše plaćeni ljudi svaki dan rizikuju život i jedino u šta mogu biti sigurni je da im niko neće odati priznanje za to.

Nemate pojma koliko ima prijava i suspenzija policajaca za "prekoračenje nadležnosti" pošto "opale" šamar nekom huliganu koji ih prethodno pljune pred pedeset svjedoka. Ned'o bog da nisu brzo otkrili Denisove ubice, zamislite šta bi bilo. Makar bi ih razapeli.

Savim je razumljivo, iako to mene nervira kao i mnoge druge, da policija trenira strogoću na saobraćaju. Znate ono "Prošli ste kroz duboko žuto ili ste nagazili punu" i slično, dok stotine kilograma heroina svakodnevno kruži BiH.

U razgovorima sa nekima od njih, kažu da im najviše nedostaje podrška političara i građana. Ne zaboravite da policija ne može opstati i raditi bez podrške i povjerenja svih nas...a toga nema...I za to smo krivi mi...!!!

Centri za socijalni rad/skrb....

Institucije čiji je rad doveden do paradoksa. Ne zna se o kome trebaju više da brinu, o sebi ili o onome za šta su školovani i plaćeni...

Bez ovlasti, bez sredstava, bez ovlaštenja....mislim da je svakome od njih, blago rečeno, više muka kada dolaze na posao...

Tužilaštva...

Odlično plaćeni državni službenici, ako je to neki kriterij. Ali glavni problem je što ih je premalo. Za one koji ne znaju, po zakonu, istrage vrše i prikupljaju tužitelji, a ne policajci. Da bi se tu nešto poboljšalo treba ih makar tri puta više, a naravno odmah će se reći, nema dovoljno sredstava... Krivi smo mi...!

Danas sam pročitao u novinama da su u 2007 godini u FBiH prijavljena 133 maloljetna delikventa između petnaest i osamnaest godina i 63 mlađa od 14 godina. Nisam čuo i ne vidjeh da je Tužilaštvo i jednom uhapsilo roditelje, koji su po zakonu odgovorni za postupke svoje maloljetne djece, čak i ako ih skrivaju poslije počinjenog krivičnog djela.

Sudovi...

Dio institucija koji je najpodložniji utjecajima političara i njima bliskih prijatelja. Razlog je vrlo jednostavan i banalan. Neka mediji istraže koliko je bližih i daljih članova porodica političara, na svim nivoima vlasti u BiH, evidentirano kao počinitelja krivičnih djela. Naravno ako njih neće, ne mogu ili ne smiju da osuđuju na stroge kazne, onda se po automatizmu isti običaj primjenjuje i na ostale kriminalce.

Sudovi izgleda ne sude uvijek po zakonu, i ključna stvar za sudije je da im viši sud ne promijeni odnosno izmijeni presudu i to samo iz razloga da im se to ne odrazi na dalje napredovanje. Što se tiče sudova, tu ne smijemo gledati u drvo nego u šumu...iako sudije vole reći da nije do njih nego do zakona. Na kraju ... ipak... Krivi smo mi...!

Vlast...

To je onaj sistem koji sviju nas "žulja" najviše, a koji je istovremeno najapstraktniji.

Izbori nisu blizu..., Naravno da će me optužiti da se ponašam kao političar iz opozicione partije, međutim to nije tačno, jer ipak, ljudska mi je dužnost da pokažem prstom na odgovorne...Kriv sam ja...ako to ne uradim...

U ovom slučaju, stranke koje su većina u skupštinama Kantona Sarajevo i u FBiH, koje čine parlamentarne većine, dogovorile su se da formiraju vlade i postave "svoje" ljude na ministarske, odnosno na ključne funkcije za koje su glasali njihovi poslanici u parlamentima, a mi za njih...Krivi smo mi...

Oni su nadležni za sve. Nadležnost znači da određuju koliki će budžet biti, odnosno koliko će se para prikupiti od građana, oni određuju šta je potrebno građanima, koliko će to koštati, oni određuju ko ima pravo trošenja tog novca i odlučivanja o životnim pitanjima građana....Krivi smo mi...

Licemjerno mi je sada da "oni" ne znaju da policija ima male plate i da im se najlakše i najbezbolnije baviti saobraćajem i 10 dkg zaplijenjene marihuane...Krivi smo mi... Licemjerno je da nemamo zatvorsko - bolničku ustanovu za osobe sa psihičkim poremećajima,odnosno tzv. "opasne" osobe... Krivi smo mi...

Licemjerno je da "ne znaju" da je ustanova u Bakovićima u izuzetno teškom položaju. Licemjerno je da "ne znaju" da je ustanova u Pazariću u još goroj situaciji...Krivi smo mi...

Licemjerno je da "ne znaju" da u sve srednje škole treba uvesti detektore metala i unutrašnje obezbjeđenje...Krivi smo mi...

Sada su mi licemjerne priče o potrebi za nekim KPD-ovima za maloljetnike otvorenog, poluotvorenog tipa i sl... Kao, to nismo znali zadnjih 12 godina....Krivi smo mi...

A zna se kako je bilo prije i kako bi trebalo biti i sada. Maloljetnik sa petnaest godina ubije nekoga, ide u KPD Stolac 3 godine do punoljetstva a potom izdržava kaznu u KPD Foča, Zenica ili gdje već... a i roditelj završi u zatvoru... nisu znali, smjeli, ipak je do nas...Krivi smo mi...!!!

Krivi smo mi što volimo da biramo samo "naše", "zgodne" i koji lijepo govore... a ostalo nije bitno...

P.S.1. Na kraju želim da se zahvalim i odam priznanje svim blogerima na komentarima i nivou diskusija koje se odnose na moj prethodni post. Mislim da nam je najvažnije da razgovaramo i da razmjenjujemo mišljenja. Pokazali ste jednu izuzetnu zrelost a meni ste potvrdili da sam otvaranjem bloga učinio ispravnu stvar. Hvala vam...!!!

P.S.2. Što se tiče vjeronauke i nekih kritika po medijima da navodno neko nekome nešto želi zabraniti, to nije tačno i ne sekiram se uopšte zbog takvih izjava "umnih" glava.
Još jednom ponavljam da ja samo želim za sviju jednako i to u svakom dijelu i pedlju ove nam BiH.
Ja precizno znam za šta sam i protiv čega sam, a onima kojima će neko nešto dirigovati i objašnjavati na hutbama ili misama koji je "naš", "zgodan" i "pametan", samo mogu reći...ne zaboravite na kraju....Krivi smo mi...!!!

Predsjednikov blog
http://zeljkokomsic.blogger.ba
11/02/2008 14:37