Dobar dan!

Jutros osvanuo divan sunčan dan, popila se kafa, gledali crtići (Fifi, Jagodica Bobica…..naravno sve po naređenju), čitali se postovi, vikend bio radan i uspješan, 4 – 5 sastanaka, prijedlog budžeta završen. Po svemu ovome trebao bi biti dobar dan. Slušam radio i posebno me oraspoložio sa svojom emisijom na radio Kameleonu, Batko. "Kolega", zato što je i on "predsjednik" ali Djevičanskih ostrva.

Pročitao sam mnogo pitanja na temu jednog predsjednika BiH. Nešto slično je bilo predviđeno u Aprilskom paketu ustavnih promjena, odnosno da Parlament BiH bira predsjednika i dva potpredsjednika, a kako je to propalo onda do daljeg ostaje kao što je sada. Ipak u BiH, zbog nacionalne strukture stanovništva, nije moguć princip "jedan čovjek – jedan glas" i moraju postojati jaki mehanizmi zaštite nacionalne ravnopravnosti na državnom nivou.

Izuzetno me zabrinjava situacija oko Mostara i zahtjeva UNESCO-a. Mislim da smo tom problemu pristupili na naš standardni način…"Lako ćemo". Zaboravili smo da mi ne trebamo UNESCO-u nego on nama, te da UNESCO postavlja precizne uslove i zahtjeve da se nešto uradi ili ne uradi. Ja sam sa ovim problemom upoznat skoro godinu dana, a Predsjedništvo BiH je na sve načine pokušalo pomoći da se to riješi. Mogu samo reći da je ključ njegovog rješenja u vlastima grada Mostara odnosno strankama koje čine tu vlast. Problem nastaje ako se Mostar sa liste zaštićenih spomenika stavi na UNESCO-ovu listu ugroženih spomenika jer se onda niti jedan drugi spomenik iz BiH ne može uvrstiti na UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika, uključujući i Jajce. Iskreno rečeno, mnogo je "mutnih radnji" oko ovog pitanja! Ko je dao građevinsku dozvolu za gradnju ovakvog hotela Ruža, ko sada treba da plati naknadu štete investitoru (ako dođe do rušenja "viška" spratova na ovom objektu), itd. Svi jednostavno "bježe" od odgovornosti.

Danas u 12 sati imam sastanak sa Slobodanom Šojom, predsjednikom komisije Vijeća ministara za saradnju sa UNESCO-om. Nadam se da će političari, od gradske uprave Mostara pa do federalnog nivoa, biti toliko razumni i odgovorni, kako prema Mostaru tako i prema BiH, pa naći rješenje ovog problema.

Čini mi se da je pitanje piramida u Visokom malo ušlo u sferu politizacije. Kao ZA su patriote a PROTIV su neprijatelji BiH. Lično bih volio da makar nekog Ramzesa tamo pronađu i da se dokaže postojanje piramida, ali ja nisam expert za tu oblast. Mislim da bi u ovom slučaju trebalo formirati jednu uvaženu grupu stručnjaka (od ovih Za i Protiv, zajedno) koji bi trebali donijeti jedan naučno utemeljen zaključak i nalaz.

Što se tiče "sukoba" između ekologa i energetskog sektora, mogu vam reći da sam 1000 % na strani ekologa. Kada se neki eko sistem jednom naruši tu nema popravke, a priroda je to milionima godina stvarala. Ali, privatni sektor se ne vodi altruizmom i humanošću nego surovom trkom za profitom.

Neki dan sam nešto kupovao u samoposluzi i upalo mi je u oči da na uvezenim proizvodima (meso, voće i povrće), koji se inače u svijetu podvrgavaju genetskim modifikacijama, uopšte nema oznaka da li su GMO ili GMO-free, što je obaveza u EU, a ti su proizvodi uvezeni iz EU..čudno! I ovo govori o tome kako su nam slabe institucije države koje treba da vrše kontrolu uvezenih proizvoda!

Malo i o poslu, a tu nastojim da vas ne opterećujem sa stotinama svakodnevnih obaveza. U čemu je nastao problem sa zadnjim prijedlogom budžeta koji je dostavilo Vijeće ministara a protiv kojeg sam bio protiv??!!

Radi se o tome da ja mislim kako država i njene institucije trebaju biti jače i da novac koji postoji treba usmjeriti u državni, a ne u entitetske budžete, kao npr. za Miletovu plaću i palaču!

Za vašu informaciju predložio sam sljedeće:

– 5 miliona KM za poljoprivredu, odnosno za omogućavanje pristupu tržištu EU uspostavljanjem certifikacionih i akreditivnih državnih institucija (U BiH ne postoji niti jedna institucija koja, u skladu sa standardima EU, može potvrditi kvalitet poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a bez toga nema ozbiljnijeg izvoza u EU).

– 10 miliona KM za istraživačko-razvojne i naučno-istraživačke projekte i otvaranje pristupa bh istraživačko-razvojnih i naučno-istraživačkih organizacija prema fondovima EU (FP 7 projektima za period 2007. – 2013.) u iznosu od 55 MILIJARDI EURA, a prema preporuci gops. Janeza Potočnika, evropskog komesara za nauku i istraživanje.

-25 miliona KM za povratak izbjeglih i raseljenih lica. Ovdje ćemo morati uvesti precizne mehanizme kontrole i stvarnog stanja povratka izbjeglica. Ne smijemo sebi dozvoliti da investiramo novac u nečiju vikendicu ili opravku već prodane kuće dok istovremeno imamo povratnike koji nemaju puta, struje ili vode u svojim selima. Lično samo obišao jako mnogo mjesta u Podrinju i iz prve ruke znam u kakvim uslovima žive povratnici.

To je od mene, a onda ćemo vidjeti šta će reći druga dvojica mojih kolega, kao i šta će reći državni Parlament.

Sto se tiče naše dijaspore mogu samo reći da je ona dio nas i to dio kojeg se mala zemlja ni u kojem slučaju ne smije odricati, sve su to naši ljudi, Bosanci i Hercegovci! Mogu reći da sam se tokom boravka u St. Louisu i susreta sa našima (kojih tamo ima oko 50.000), osjećao izuzetno ponosno i sretno, te da mi je, iskreno govoreći, to bilo najprijatnije putovanje u inostranstvo od kada sam na ovoj funkciji. Veliki pozdrav od Predsjednika za Bosance i Hercegovce u St. Louis-u.

U razgovoru sa Tomislavom Limovom, našim ambasadorom u Beču upoznao sam ga sa potrebom uspostavljanja čvršćih veza ambasade sa našim studentima, nego što je bilo do sada. Neka se sada naši studenti u Beču organizuju i stupe u kontakt sa ambasadom u cilju uspostavljanja bolje komunikacije i sagledavanja stanja i njihovih potreba. Jedan od zadataka te ambasade je svakako i da brine o njima.

Sada nekoliko odgovora na pitanja;

Dok sam išao na Željine utakmice naravno da sam u "Dolini ćupova" sjedio, odnosno stajao na jugu. Siguran sam da se mnogi od vas koji prate ovaj blog tada nisu ni rodili, ali ja sam sve Željine utakmice, dok sam išao na utakmice, gledao čak i kada je Željo ispao u drugu ligu bivše SFRJ.

Što se tiče muzike, u mladim danima sam najviše slušao Hard Rock, blues a od grupa Pink Floyd, Deep Purple ali i Beatles i Rolling Stones. Sada najviše slušam blues, ali i Aliciu Keys, Robbie Williams-a, U2 a najdraža trenutno mi je pjesma Feel od Robbie Williams-a.
Od domaćih, kada imam vremena, obično slušam Gibonnija, Letu Štuke i Edu Majku.

Pse volim, čak smo imali jednog francuskog buldoga, zvala se Rea, ali je nažalost uginula.

U školi sam najviše mrzio fiziku i matematiku i zato sam i "pobjegao" na Pravni fakultet.

I na kraju odgovor za moju komšinicu. Drugi lift se popravlja, i kako kaže predsjednik kućnog savjeta trebao bi proraditi do kraja ove sedmice, tako da njegov kvar nema veza sa tim kada sam postao član Predsjedništva BiH.

287 komentara

 1. predjednice,vama svaka cast jer ste jedini u predsjednistvu koji pokusava da gura auto zvani Bosna i Hercegovina naprijed,dok za ostale nemam komentara,ima tu dosta blata i uzbrdice ali uspjet ćete,vjerujem u vas………

  student iz Breze

 2. Da sam neki madžioničar, sad bih te proglasio za kralja.. 🙂
  Legenda si majke mi, izvini što ne kažem Vi, ne mogu, kad si nekako baš ono čovjek iz raje.
  Dobro, navijaš za Želju, svako ima nekih mana. :)))
  ali fakat nisam doživio od naših političara da se ovako obraćaju ljudima, svi se nekako uhvate diplomatskog rječnika, zavlače na sve strane i ne kažu ništa…
  zbog toga ti kažem – kralj si…

 3. Ucili su me da se upornost isplati. Pa u skladu s tim, nanovo izdvajam ova dva komentara:

  Dragi Komsija,

  Prije svega, pozdravljam ovaj hrabar i obavezujuci potez otvaranja bloga. To je super nacin obracanja naciji. Kamo srece da nas je i onih ostalih 98% inforamaticki pismeno pa da cuje i pokoju neformalnu, nako uz kafu.

  Nego pustimo suplju :). Mozemo li sta uraditi po pitanju katastrofalne vertikalne signalizacije na nasem parkingu (mislim da ima bar 7 zabrana parkiranja od “Macka” do Ine). Dobih 4 kazne u prosloj godini parkirajuci ispred zgrade (mislim na onu u kojoj je zivio rahmetli Haris)?

  Siguran sam da ti taj problem ne osjecas, al daj poguraj s Ademom, raje radi……….. 😉

  Eto moj komsija… Budi mi dobar i ostaj mi zdravo. Citamo se dalje, nema sumnje!

  Ti, Švabo i Joint Union – do konacne pobjede “nase livade” :):):) !!!!

  @prdo – 25.1.2008

  Potovani Predsjednice, imam veliki problem kao i Vas komsiluk iz nebodera slicnom Vasem iz ulice A. Sacirbegovic. Problem se zove PARKING! Danas (nedjelja 27.01.2008) sam zatekao kaznu, medju rajom zvanu “cestitku” za parkiranje na nedozvoljenom mjestu. Ne bih se ja tu parkirao da imam ja i ostali stanari koji posjeduju auto normalno praking mjesto. Ali mi ga nemamo iz razloga sto: jedini trzni centar u gradu “ROBOT COMMERCE” naplacuje parking i njegovi kupci dolaze i zauzimaju nasa mjesta i sto pojedini ugostiteljski objekti zauzimaju tri do cetiri mjesta stavljajuci gajbe da imaju njihovi gosti. Jutros ne samo da sam ja zatekao “cestitku” nego i 20 do 30 vozaca. Naravno, svi su se uputili ka policajcu koji sjedi pred Vasim neboderom da ga pitaju sta je problem, na sta mi je on odgovorio da ga svi dolaze pitati, on je samo slegnuo ramenima. I naravno, niko ga ne krivi. Da li postoji mogucnost da stanari tri nebodera u A. Sacirbegovic dobiju rampu na pocetku parkinga i time se rijesi njihovo potanje, jer je nemoguce placati kazne svaki mjesec po dva puta a nista se ne rijesava.
  Vi ste posljednja nada mene i ostalih stanara da cete nam pomoci u ovom zaista komplikovanom problemu!

  Inace cestitke za blog.

  Pozdrav @pacifik – 28.1.2008

 4. ja se jos nekako nadam da cemo docekati sistem jedan covjek-jedan glas. nacionalna ravnopravnost je ok al ne na racun drzave kao sto je sad slucaj. zalosno je sto je jos uvijek nacionalni kljuc glavni uslov za sve…od portira do predsjednika. vas izbor u predsjednistvo i visok stepen popularnosti medju nama koji se izjasnjavamo kao bosanci i hercegovci a ne kao priapdnici jednog od konstutativnih naroda u BiH je osnova mog optimizma da ce se doci do ponovne uspostave sistema jedan covjek-jedan glas.

  ovo je prvi put da je negdje objavljen dio prijedloga ili diskusije za budzet ili zakon ili neku drugu politicku odluku. sve se dogovara izmedju par ljudi iza zatvorenih vrata a javnost se dovede pred svrsen cin. novinari traze senzacije a niko ne ulazi u detaljnije izvjestavanje sa pregovora kao o polciji, na primjer. zar BH javnost nema pravo da cuje ko se za sta zalaze? vazno je da je britney izgubila starateljstvo nad djecom…nemoj da lajem…

 5. Prateci komenatare pojedinih nacionalnih medijskih kuca, stekao sam utisak da ste veoma nepopularni, ali gledajuci konmentare na ovaj blog, dolazi se do zakljnucka da je upravo suprotno istina, i da oni koji vas blate su ustvari drecava manjina sa alternativnim motivima. Cestitke na ovom potezu, kontrirali ste im na pravi nacin i usutkali mnoge. Pozitivna energija koja se ovdje stvara prevazilazi mnoge pesimisticare kada je BiH u pitanju. Zeni sam dao da procita citav vas blog, zadivljena je, imate jos jednog clana Fan Cluba 😀 Jos kada biste priznali da gotivite i Zabranjeno Pusenje kad vec vidim da spominjete i druge, nista manje vrijedne, vjerujem 😀

  Zivjeli,

 6. Kazu najteze je napraviti neke promjene. Ja Vas cijenim jer ste napravili jednu veliku promjenu. Promjenili ste u narodu misljenje o sebi. Izbori u Bosni i Hercegovini su od strane vecine shvaceni olako i sablonski, jer smo uglavnom razocarani u vlast. Analizirajuci vase uspjehe shvatam da ovdje ima nade i za one koji nasoj zemlji doista zele dobro.

  Citao sam komentare na blogu i malo mi za oko zapadose ove piramide. Nebih da se narocito uplicem u temu, jer o istoj ne volim raspravljati, ali bih naglasio samo jedno. Nasi geolozi i arheolozi, ona skupina koja danas osudjuje gospodina Osmanagica zbog njegovih poteza, nesto narocito i nije bila zainteresovana za ovo podrucje dok se isti nije pojavio. Ako postoje ti kulturni ostaci, za koje oni govore da su osteceni radovima na “piramidama”, zasto isti nisu bili zasticeni i ranije. Od onih sam koji ne vjeruju u hipoteze i koji se slazu samo sa cinjenicama, a cinjenica je da do sada Osmanagic nije ostetio Bosnu.

  Jedno malo pitanje vezano za poticaj poljoprivredne proizvodnje u FBiH. Da li Vas prijedlog budzeta podrazumijeva i spomenuti poticaj ili je raspodjela sredstava u te svrhe u nadleznosti Federalnog ministarstva za poljoprivred, vodoprivredu i sumarstvo?

  Jos jednom puno pohvala za predsjednikov pozet i samo naprijed.

 7. Nekoliko pitanja, pa šta Bog da:

  – Da li ikad ispuniste obećanje dato prilikom gostovanja u Stankovićevoj emisiji, a ticalo se Vašeg izbornog rezultata u kantonima sa hrv. većinom?
  – Itekako poštujem sve Titine zasluge u antifašističkoj borbi, no ne mislite li da šaljete lošu poruku potencijalnim biračima SDP-a kada kačite poveliku sliku čovjeka koji je metafora jednopartijskog sistema, dakle, jednoumlja. Pitao bih isto i Lagumdžiju (njega posebno, jer njega šatro lijevo orijentirani novinari prozivaju za jednoumlje u SDP-u), samo do njega, nažalost, teško običan insan može doći.
  – Da li mislite da je Tito znao za zločine partizana, a nije adekvatno reagovao?
  – Da li i sada stojite iza izjave “ako ode Lagumdžija – odlazim i ja” (o SDP-u je riječ)?
  – Da li je SDP-ov podmladak loš, i ako mislite da nije (a i da mislite, to ovdje nećete reći!), recite mi 2-3 njihove akcije za koje smatrate da su polučile bilo kakav rezultat?
  – Lijepo je bilo kada ste ustali protiv cenzure u Travniku (Let 3), no mene interesuje zašto ni riječ ne rekoste protiv održavanja koncerta fašiste Thompsona u Sarajevu? Ukoliko ste znali da od toga neće biti ništa, da je to bila samo obična donAntifašistička provokacija, zašto onda niste tu spoznaju iznijeli u javnost?
  – Da li je za Vas Milorad Dodik četnik? (Pojašnjenje: Kada Vas je Stanković pitao je li tačno da “u sebi” jedino hrvatsko imate – metak, vi ste mu odgovorili da nije, da imate geler, ali četnički. E, je li onaj što je ispalio tu granatu prije 13-14 godina, i Dodik danas, zastupaju, u stvari, istu ideologiju?)
  – Kako je moguće da Tokić & co tako dugo ugodno žive na državnoj sisi a sve zahvaljujući SDP-u? Što ih se prije ne kutarisaste?
  – Da li je tačna izjava Bogića Bogićevića: “Da se nisam povukao i mene bi otjerali” (data magazinu Dani)?

  Nadam se da ću dobiti odgovore. A, kako bih Vam se dodvorio, reći ću da od malih klubova najviše volim Želju (pa tek onda ide GOŠK, TOŠK…)

  Bok, Precjedniče!

 8. pozdrav Predsjedniku

  Bas sam se obradovao (n)ovom postu, iskren da budem nisam ocekivao da ce danas osvanuti novi post.. Mislio sam da ce nakon pocetne euforije oko vaseg bloga na kraju to opet da zavrsi negdje debelo po strani i u sjeni svega ostalog. Posto smo gospodine Predsjednice na neki nacin kolege, htio bih da vas pitam konkretno za nesto sto sam cuo sa mnogo izvora, ali se jos nisam imao prilike licno informisati..
  Naime, studiram pravo u Becu i zelja mi je da se poslije studija vratim u BiH i da tamo pocnem graditi svoju buducnost sa ovim znanjem. Prije svega moram da napomenem da se pristup i nacin rada pravnog fakulteta u Becu ne moze porediti sa onim u npr. Sarajevu i Tuzli. Mozda bi nas uvazeni sistem ipak trebao da pretrpi odredjene promjene u svrhu bolje naobrazbe buducih pravnika. Ali evo da ne razvlacim pricu ko jufku nego da konkretno pitam… Nekada prosle godine se digla velika pompa oko toga kada je u medijima govoreno o tome da studenti koji odlaze u inostranstvo nece moci poslije u BiH nostrifikovati diplome. Znate i vi a i ja naravno da se u slucaju prava naravno moraju polagati odredjeni ispiti kao Gradjansko, Krivicno i Ustavno.. Ali da se studentima dole trazi pored toga nekakav novac kao npr 5 000 eura za nostrifikaciju je smijesno i zalosno. Kao prvo, nisu ni svi studenti “Tatini sinovi”, mnogo ih ovdje radi samo da bi zaradilo za zivot. Kao drugo, ima li smisla ucjenjivati studente koji hoce da se vrate sa ovim znanjem uzimajuci u obzir da Pravni fakultet u Becu gotovo sve ispite (osim pomenutih) priznaje pa cak i u Bosni polozenu “Nacionalnu” historiju?

 9. hrabar predsjednik….nigdje sljema:-)

  Nedajte da Vam lopovi sole mozak, samo Vi po svome.
  Zelio bih da, ako ste u mogucnosti date komentar vezano za ministarske place i place BH “Buranije”. Ovo trenutno sto se desava je otvorena pljacka BH gradjana.

  Puno pozdrava, i zelim Vam sve najbolje s ovom bagrom od politicara!

 10. Dobar dan Predsjednice,
  pa svakako vam zelim ugodan suncani dan, pa posto ste se osvrnuli na sve pomalo u predhodnim postovima, mozel mali osvrt na hranu, odnosno vasu sofru?
  O povecanjima cjena za 60-100% cemo neki drugi put.

  Sve najbolje.

 11. 100 % ste u pravu u vezi energetike i ekologije. ja sam neki dan slušao stare ljude kako pričaju da su u okolini konjica bili veliki vinogradi i klima kao u mostaru a otkako napraviše he jablanicu a kasnije i ostale klima im je kao u sarajevu.

 12. Dobar dan zelim 🙂
  Ja sam procitala sve komentare, pa sam sigurna da cete i Vi 🙂
  Pokusajte da razmislite o njima svima i vjerujem da cete tako uspjeti da svoj rad jos vise priblizite napredku BiH.
  Predlazem, da kada zelite stvarno misljenje ljudi o nekoj temi, samo postavite na blog! Ovdje ce svi da vam kazu iskreno sta misle, a vidite i sami da nas ovdje ima sa svih strana i BiH i svijeta 🙂
  Moja mama me je nagovorila da je registrujem, pa cim smisli sta sve da Vam kaze, dobicete jos mnogo prijedloga 🙂
  Sve najbolje!

 13. Vi ste zaista divni!!!Svaka Vam cast,pa se trudite i pisete nam!!!
  Zanima me sta je sa bosanskim studentima u Njemackoj?Postoji li mogucnost da se i mi povezemo sa Ambasadom,da i nama neko bude pri ruci!?!?!Znam da je u Austriji puno nasih studenata,ali vjerujte da ni u Njemackoj taj broj nije za zanemariti!!!Ne bi bilo lose da se nesto na tome poradi!!!
  Opet cu se ja vratiti na UNESCO,jer kao Jajcanka ne mogu docekati da moj grad dobije ono sto je zasluzio,a to je da udje po UNESCO-vu zastitu!Isto tako mislim da je nasa vlast,barem po tom pitanju donekle bila azurna,jer citam da je Jajce u cijelom svijetu privuklo paznju!!!Naravno,i Vama za to pripada zasluga i mi Jajcani to ne zaboravljamo!!!
  Eto,dosta ja napisah,idem sad nesto uciti!Moram znanjem braniti boje soje domovine!

  Lijep pozdrav iz tmurne Njemacke …

 14. pozdrav.

  istrajte na tom prijedlogu za budžet, jer su to stvari koje su davno trebale biti rijesene..imam jedan prijedlog da se pokusaju naci strani investitori u izgradnju nekoliko tvornica pitke vode po Bosni i Hercegovini, jer u tom sektoru imamo jako puno potencijala u svakom dijelu BIH, mislim da R Hrvatska na tom planu dobija velike novce…..

  to bi u buducnosti mogao postati jedan od vodecih izvoznih proizvoda…..

  toliko od mene za danas….

 15. gospodine komsic…

  prvo da vam se zahvalim sto ste se sijetili nas Bosanaca i Hercegovaca sirom svijeta….

  sto se tice energetskog sektora u BiH jedno mi nije jasno. Vlasti u BiH zele da unistavaju prirodu sa gradenjem elektrana koje po EU standardima nisu zadovoljavajuce. Izgleda da niko od odgovorni ne razmislja o alternativnoj energija kao sto su vetrenjace ili solarna polja. Takozvane alternative nisu stetne za nase eko sisteme, a kostaju puno manje u odrzavanju nego plnirane elektrane. 13 vetrenjaca su u mogucnosti da napajaju jedan grad od 40.000 stanavnika, i kostaju manje nego 15 ministarskih audia…

  pozz iz kraljevina danske

 16. Postovani,

  ja cu da ponovim neka pitanja koja sam procitao ovdje, kao i neka svoja, pa me zanima vas odgovor:

  – registartske tablice – sa grbom bih, da ili ne, i kad? Da li se moze uraditi, jedna verzija za sva vremena, ili svako malo promjene…

  – BiH u federacijama – 3 naroda – tri entiteta, da ili ne? Bi li nam bilo bolje da je tako?

  – Zar ne moze biti jedan predsjednik, nad svim narodima djeluje JEDNAKO I PRAVEDNO, da narod bude zasticen, ako ne npr. predsjednik Hrvat, da ne djeluje protiv ostalih neHrvata itd..

  Toliko za sada!
  Veliki pozdrav

 17. Ovo moje zadnje pitanje, samo da ga malo pojasnim – dakle da prilikom proglasenja jednog predsjenika za podrucje cijele BiH, npr. vi, i prilikom zakletve, postoji klauzula da se ne smije djelovati ni protiv ijednog naroda u BiH…Meni ima logike…neka me neko prosvijetli 🙂

 18. Gospodine Komsicu,

  Juce ujutro je preminula Vasa komsinica od povreda zadobijenih u divljackom napadu trojice maloljetnika. Drago mi je da je Vas dan lijepo poceo, ali moj je poceo grozno jer se osjecam odvratno radi cinjenice da takvi monstrumi zive u ovom gradu i ovoj drzavi a da sam ja bespomocan da ista ucinim. Buduci su dvojica od njih strani drzavljani pitam Vas kao clana Predsjednistva sta mozete poduzeti da se jace zastite granice i pojaca kontrola stranaca koji borave na nasem teritoriju? Takodje, nadam se da cete u privatnoj komunikaciji sa Vasim nasljednikom na mjestu nacelnika opcine iznaci nacina da se problemu maloljetnicke delikvencije na teritoriju opcine Novo Sarajevo proba stati u kraj.

  Kad sam glasao za Vas nisam glasao nekog ko ce mi pricati bajke vec za covjeka cije djelovanje u Predsjednistvu mogu osjetiti obicni ljudi. Zato od Vas i trazim ovako nesto, da poduzmete sve sto je u Vasoj moci da se barbari koji su napali zenu u osmoj deceniji maksimalno kazne i da se oni koji zloupotrebljavaju nase gostoprimstvo sto prije vrate tamo odakle su dosli.

  Jedna od najvecih opasnosti za nase drustvo lezi u cinjenici da je nas sistem moralnih vrijednosti u teskoj krizi. Vas dolazak u Predsjednistvo znaci pokusaj otpora dijela normalnih ljudi u ovoj zemlji da se stane u kraj opasnostima krize morala i pravih ljudskih vrijednosti. Nadam se da necete iznevjeriti ocekivanja nas koji smo glasali za Vas, niti da cete pred ovim barbarskim dogadjajem koji je zavrsio smrcu nase sugradjanke zatvoriti oci.

  Borili smo se za pravdu, borili smo se za red, borili smo se za normalnu drzavu. Nismo se borili za sutnju odgovornih i nismo se borili za “nije u mojoj nadleznosti”, ono sto uvijek cujemo kad se nosioci visokih politickih funkcija pitaju upitaju prava zivotna pitanja.

  S postovanjem

 19. HVALA,”KOMSA” ZA ODGOVOR U VEZI PIRAMIDA,ne slazem se da je pitanje “politizirano”,problem je da su sa “za” strane(strani experti) dokazali postojanje kolosalnih gradjevina,dok tzv “protiv” strana nezeli da izadje ne teren nego iz kancelarija negira sve dokaze !”komsa” ne treba biti strucnjak da se ocijeni toliko protivljenje TURISTICKOJ ATRAKCIJI i prihodima od toga u korist grada Visokog i Republike BiH (moj zelja).HVALA ,,ZELJO ,ZELJO !

 20. Postovani predsjednice,

  Mislim da ste do sada vec vidjeli “mali milion” pohvala za ovaj vas poduhvat (blog) te vam to necu pohvaliti s tog, dosad vec nahvaljenog, aspekta. Naime, vi izgleda u svemu morate pokazat ostalim predsjednicima, premijerima i ministrima (kojih fala Bogu ima i previse) kako izgleda, misli i ponasa se jedan normalan proevropski orijentiran prije svega čovjek, a onda i predstavnik naroda.
  Zbog moje profesionalne orijentacije (jos malo pa magistar Odnosa s javnostima) ovaj blog moram pohvaliti kao pozitivan primjer kako treba koncipirati orijentaciju i na koji nacin dobiti “input” direktno od naroda a ne preko politickih stranaka. Samo se nadam da cete naci vremena i da ovaj blog nece biti kratkotrajnog karaktera, te da cete i ubuduce i pored svojih brojnih obaveza naci vremena makar za jednu do dvije recenice, a ne da kao sto je slucaj sa velikim brojem javnih licnosti da im blogove vode PR agencije.

  Takođe, moram da Vas pitam kad cete doci u Tuzlu? Na posljednjem mitingu SDP-a u Tuzli pod nazivom “Ne damo BiH” sam se iskreno ponadao da cete i vi biti prisutni. Nazalost, kao trenutno “najjaca” osoba koju SDP ima u svojim redovima niste se pojavili. Ne kazem da je to Vas propust, ali je sigurno propust SDP-a kao stranke, jer ako je iko pokazao da neda BiH onda ste to Vi.

  Sve najbolje i mnogo srece u radu.

 21. Svaka cast na prijedlozima gosp. predsjednice…ponajvise me je obradovala cinjenica da makar jedan od politicara nije zaboravio neke vazne cinjenice kao sto je razvoj naucno istrazivackih institucija kod nas kao i omogucavanje pristupa trzistu EU.Naime imamo jednu zenicku mljekaru koja ima tako divne proizvode a ja sebe pocesto nadjem u toj situaciji da udjem u samoposlugu i vidim samo strane proizvode.Sad se namece pitanje koliko od tih proizvoda nasih se nadje na stranom trzistu!?I ako mozete da mi odgovorite na ovo pitanje znam da je tesko pored ovoliko komentara…
  Da li je u skoroj buducnosti moguce ocekivati ikakve ustavne promjene!?
  Kao najprije uvodenje jednog predsjednika(jer mislim da se u EU tesko ulazi sa 3 predsj. )?

  Na kraju samo da vas pozdravim i pozelim kao i svaki put sve najbolje i da se i dalje zalazete za nasu dragu BiH!

 22. 5 MIL .KM ZA POLJUPRIVREDU–kuda idu ta sredstva kad nema intitucija,zasto BiH nema ustanovu za kontrolu(uvoz/izvoz/domace trziste) zivotnih namirnica,znaci ode 5 mil.km u neplanski razvoj.Navodim dobar primjer uredjenja u Svedskoj,dvije institucije na drzavnom nivou (Jordbruksverket-poljuprivreda/stocarstvo..)Livsmedelsverket(zivotne namirnice),u tim sam vodama isve funkcionise odlicno.

 23. Gospodine Predsjedniće,

  Ja sam na svom fakultetu radio anketu “Bosna i Hercegovina treba da ima samo jednog predsjednika – Da ili Ne” u vezi teme “Bosna i Hercegovina kao država”

  Od 108 ispitanih 90 je bilo DA, dakle za jednog predsjednika.

  E sad da bi ovo bilo još potpunije reću da je anketa radjena na Ekonomskom fakultetu u BRČKOM, Univerzitet u Istoćnom Sarajevu, a na tom fakultetu idu sve nacionalnosti (joj što mrzim tu rijeć – nacionalnost blabla). Dakle ako studenti, u prosjeku 20godina misle da u svojoj budučnosti treba da bude samo jedan predsjednik, onda ne vidim razlog zašto ga ne bi imali. Teško jeste, ali nije neostvarljivo.

  Al treba da bude kao vi, univerzala i realan.

  Et hvala puno.

  Pozrav iz Čelića

 24. jooj, ne mogu vjerovati da ste mi odg. na pitanje sta slusate:))…jutros u skoli pricam s najboljim drugom(nismo se vidjeli 7 dana, on bio na moru pa se pozeljeli) i kazem mu da je Predsjednik otvorio blog…kaze on meni: “Ali zar mi nemamo 3 Predsjednika”…i ja njemu na kraju: Dobro, ali ja mislim na cool Predsjednika, pravog Predsjednika”…”Ok :))”, kaze on…sutra imamo gradjansko:((…moram se pohvaliti da mi mi je gospodin Predsjednik odgovorio na pitanje:))…btw. inace je to jedan od dosadnijih predmeta…nastavnica nam gleda svijet pomocu ruzicastih naocala i ponasa se prema nama kao da nam je 5 godina…slazem se “Feel” je super pjesma…Robbie mi je inace cool(iako mu je zadnji album prilicno los)…s obzirom na poziciju koju obnasate pretpostavljam da ste mnogo putujete, pa ako mozete izdvojiti grad koji Vas je najvise dojmio…puno pozz :)) p.s. Math rules!:))

 25. queen93, Gradjansko je takav predmet da nastavnica treba da sjedi a vi sve sami da radite, pa dijete milo nije ti to biologija da strebas 😀 Kad budete prihvatili taj predmet kako treba, onda ce vam biti jasno da mi imamo 3 clana predsjednistva, al samo jednog Predsjednika 😀

 26. Vidi mene dopisujem se s Predsjednikom….. malo neobicno…Gospodine Predsjednice hvala Vam sto i na ovaj nacin zelite pokazati javnosti koliko ste jednostavan i velik covjek. Zelim Vam da ustrajete u svojim nastojanjima da ovu nasu BOSNU povedete u svijetliju buducnost.
  p.s. imamo isti ukus kada je muzika u pitanju. Ugodan dan svima

 27. ma zeljko komsic je dobar kao covjek, kao raja, ali on nema kapacitet velikog politicara. Da ima suprostavio bi se Lagumdziji u SDP-u dok ovaj nije otjerao sve sto vrijedi iz SDP-a. Komsic ne smije da zucne Lagumdziji je rse boji da ce i njega najuriti.

 28. Herceg-Bosno u srce te nosim

  Herceg-Bosno u srce te nosim
  Kud god krenem s tobom se ponosim
  Lijepa tvoja brda i doline
  Kao sunce kad iz gore sine

  Volim tvoje rodne vinograde
  Kad ih beru Čitlučanke mlade
  Volim Ljubuški kad je pun behara
  Kupres, Livno, pa sve do Mostara

  Sa Široka puše povjetarac
  Tu se pjeva ganga i bećarac
  Volim Šapljinu, Posušje i Grude
  Stolac, Ravno, sve poštene ljude

  Tomislave grade od starina
  Šujica je i tebi blizina
  Svoj na svome sada mi živimo
  I sa time svi se ponosimo

  Mate Bulić

 29. Akcija ”Croatia Libertasa” u pet kantona u Federaciji BiH: Za hrvatski entitet 40.000 potpisa
  24SI – U organizaciji ”Croatia Libertasa” u pet kantona u Federaciji BiH prikupljeno je više od 40.000 potpisa podrške peticiji ”ZA hrvatski entitet u BiH”, saopšteno je iz ove organizacije.

  Navode kako peticija za hrvatski entitet predstavlja slobodno izražavanje javnosti i doprinosi razumijevanju i demokratizaciji naroda u BiH te predstavlja izraz javnog mišljenja.

  “Zbog velikog interesa javnosti potpisivanje peticije će se nastaviti u narednom vremenu od dva mjeseca kako bi se dobila što bolja slika o željama naroda u BiH. Peticiju su u određenom broju potpisali i pripadnici Bošnjaka i Srba što predstavlja prilog otvorenosti javnog djelovanja i slobodi javnog govora u BiH što ide u prilog većoj demokratizaciji zemlje”, navodi se u saopštenju.

  Upravni odbor izdavačke kuće ”Croatia Libertas” (Norval, Canada) donio je odluku o uplati financijskih sredstava na račun Hrvatskog narodnog sabora ili ”institucije” koja će okupiti sve političke stranke Hrvata u BiH u iznosu od 300.000 američkih dolara, a što će, kako se ističe u saopštenju, doprinijeti društvenopolitičkom razvoju i zaštiti prava hrvatskog naroda u BiH te okrupnjavanju političkih stranaka hrvatskoga naroda.

  (nezavisne.com)

 30. Dok sam išao na Željine utakmice naravno da sam u “Dolini ćupova” sjedio, odnosno stajao na jugu. Siguran sam da se mnogi od vas koji prate ovaj blog tada nisu ni rodili, ali ja sam sve Željine utakmice, dok sam išao na utakmice, gledao čak i kada je Željo ispao u drugu ligu bivše SFRJ.

  VI STE LEGENDA
  TITO NASEG VREMENA

 31. PETITION FOR THIRD CROAT ENTITY IN BiH

  Published by CROATIA LIBERTAS on May 21, 2007
  Category: Politics
  Region: Bosnia and Herzegovina
  Target: To help Croat's in Bosnia to equale they constitutive rights
  Description/History:
  The Constitutional-law position of Croats in Bosnia and Herzegovina – language, education, culture and media (Croatian: Ustavno-pravni položaj Hrvata u BiH – jezik, obrazovanje, kultura i mediji) is a major problem of Bosnia and Herzegovina Croats.

  The Declaration of the constitutional-law position of Croats in Bosnia and Herzegovina. (The words “constitional-law position” refer to the position of Croats as one of the constitutive nations of Bosnia and Herzegovina).

  The Declaration produced several demands about the equal treatment of the Croatian population in Bosnia and Herzegovina. Most significant of these was the creation of three republics within the Croatian nation in one of them:

  * “Starting from the scientific cognitions and practical experiences, we think, that in consultation with the representatives of Serbian and Bosniak people and International Community, we should organize Bosnia and Herzegovina as the compound federal state, composed of three federal units and with three levels of government. Since only the republic, as a democratic form of the rule of nations, includes and guarantees the highest level of democracy, political, cultural and every other autonomy, we pledge for the establishment of three republics for three sovereign nations, which is in full accordance with the provisions of the United Nations Pact on the civil, social and cultural rights to the equality of all nations regardless of their numerousness.”

  Another important issue was the need for a Croat television station within the country. The other constituent nations already have this, but it has so far been denied to the Croats. The Declaration upheld the right to learn Croatian in school as well as the need for preservation of their people's culture.
  Petition:
  …”WE, THE UNDERSIGNED, CALL THE UN TO APRROVE BY INTERNATIONAL LAW AND UN CHAPTER OF SELFDETERMINATION TO GIVE CROATS IN BiH ENTITY…”

  http://www.gopetition.com/petitions/petition-for-third-croat-entity-in-bih.html

 32. HDZ BiH: Preustroj zemlje u četiri federalne jedinice

  Sutra će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, čelnicima šest vodećih političkih stranaka u BiH, predstaviti načela o kojima se suglasio Središnji odbor te stranke

  Predsjednik HDZ-a BiH Dragan ČovićPredsjednik HDZ-a BiH Dragan ČovićDan prije početka pregovora o ustavnoj reformi, središnji odbor HDZ-a BiH, utvrdio je načela za donošenje novoga Ustava kojim se predlaže preustroj zemlje u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta.

  Stoga će sutra predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, čelnicima šest vodećih političkih stranaka u BiH, predstaviti načela o kojima se suglasio Središnji odbor te stranke. On se zauzima da se novi Ustav BiH prihvati do kraja lipnja kada istječe mandat aktualnom visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku.

  Prema prijedlogu bosanskohercegovačkog HDZ-a bi federalne jedinice trebale imati izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast.

  Predsjednik HDZ-a BiH je kazao kako su u prijedlog te stranke uvrštena sva načela o ljudskim pravima koja vrijede u zemljama Europske unije.

  Pregovori o ustavnoj reformi se obnavljaju 19 mjeseci nakon propasti pregovora travanjskoga paketa amandmana na Ustav zemlje koji nije dobio potrebnu većinu u državnome Parlamentu.

  Bosna i Hercegovina sada je ustrojena u dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

 33. Svaka Vam cast! Svaki put s odusevljenjem i bez daha citam Vase postove, mada u biti ne pratim politicka desavanja. Samo sam Vas zeljela zamoliti da se osvrnete neke prilike i na razvoj omladinske politike u BiH. Nacin na koji se ona sprovodi, odnosno “ne sprovodi”, je zaista van svake pameti. Sam naziv kaze da se tu radi o omladini, a omladina- konkretno u mom gradu – nema pojma o svemu tome. Ne znamo ni da je donesena odluka, prihvacena strategija, ovo ili ono…Sve je samo na papiru…Dokle ce to tako biti? Znam da nije do Vas, ali voljela bih cuti i strucno misljenje:)
  Svaka cast jos jednom, i pozdrav!

 34. Gospodine predsjednice veeeeliki pozdrav i uticite MOLIM VAS da nam se ova oficijelna ZASTAVA promjeni, da barem iole imamo zastavu slicnu europskim ,
  a ne temo nekim bivsim afrckim kolonijama!
  Cak mi ne bi smetala ni slavenska trobojka ali u nekoj obrnutoj varijanti sa autenticnim srednjovjekovnim bosanskim grbom.

  Puno zdravlja Vam zelim kao i cijeloj naciji.

 35. Pozdrav svim bloggerima, a posebno Vama Zeljko…
  Ja imam jednu ideju… Mozda ce zvucati glupo, ali bi se vecina bloggera slozila sa njom…
  Vi, ako ne zelite, ne morate se mijesati u ovo…
  Ideja je sljedeca…
  Mi bloggeri koji podrzavaju Zeljka i ono sto on radi trebali bi se organizovati i prikupljati peticiju za jedan vid rusenja vlade… Ne bi to bilo nasilno vec putem potpisa… Da probamo sakupljati potpise po gradovima BiH i ako bi sakupili preko 50% glasova ukupnog stanovnistva mislim da bi bilo izvodljivo da na taj nacin promjenimo vlast u drzavi…
  Glasovi bi se sakupljali za jednog predsjednika BiH zvanog Zeljko Komsic… Na taj nacin bi vratili drzavu u prijasnje stanje jednog predsjednika sa mandatom od 4 godine… Siguran sam da bi time puno postigli…
  Glasove bi sakupljali potpisima gradjana, a to bi mogli izvesti na dva nacina… Prvi je da izadjemo na ulice vecine bh. gradova i postavimo stolove i sakuljamo potpise… To bi mogli izvesti uz pomoc nekih NVO… Drugi nacin je da otvorimo blog i napisemo jedan post o ovome i svi oni koji bi se slozili sa napisanim u postu da daju svoj potpis u komentarima…
  Bilo bi dobro da u potpise ukljucimo i nasu dijasporu koja bi se mozda i vratila u BiH kada bi njome vladao Zeljko Komsic, a ne KERBER…
  Toliko od mene, znam da sam etuzijasta i optimista… I ako nista od ove ideje ne bude, opet se nadam da cete skinuti dvije glave sa kerbera i da cete ostati sami na vrhu…
  Veliki pozdrav…

 36. heheh 😉 jeste vi neki cudan predsjednik, znatel’ vi to…mozda mi ovo sanjamo samo, kako da znamo, da ste ovo vi bas, hajd ovako iduce gostovanje u nekoj emisiji, obavezno da napomenete kako je blogger ba divno mjesto za odmor 😀

 37. Poštovani Predsjedniče,

  što se tiče ekologije i energetike, moram Vas malo cimnuti za rukav i spomenuti frazu koja se zove “održivi razvoj”. Naime, jako je lijepo imati prirodne ljepote koje se hiljadama godina stvaraju, ali se od njih nažalost ne živi i ne puni stomak. Teško je da bi na osnovama turizma i prirodnih ljepota moglo da se postigne ono što bi se moglo uraditi sa “environmentally friendly” održivim razvojem. Dakle, nemojte se baš uvijek priklanjati nama ekolozima, nego zagovarajte iskorištavanje prirodnih resursa na način na koji se neće devastirati i u potpunosti istrošiti, nego će šta da ostane i za buduće generacije.

  Iskreno, najveći je problem što se upravo u oblasti okoliša i ekologije mogu lako zagovarati teorije zavjere kojima je naš čovjek sklon. I ne vjeruje stručnjacima, nego uvijek zagovara neke katastrofalne rezultate, katastrofalne poslijedice i užase. A sve se to da riješiti planskim pristupom, sagledavanjem zahtjeva za održivost projekta sa aspekta zaštite okoliša i poštivanjem mjera koje se donose u okolinskoj dozvoli na nivou kantona ili češće entiteta od nadležnih ministarstava, i komisija koje uključuju popriličan broj eksperata…

  Naime, znam za slučaj gdje se brani jedan planinski potok da se na njemu ne gradi mini hidroelektrana. U taj isti planinski potok obližnje stanovništvo baca sve živo, od kostiju krava koje zakolju do kamionskih guma, plastičnih kesa, šporeta i inih drugih nepotrepština. Ali se bune ako se gradi dotična hidroelektrana. Ali za to vrijeme, svi žmire i ne usuđuju se da prokomentarišu recimo izgradnju Ciglana II na Bjelašnici ili vikendica na Prokoškom jezeru gdje pojedini moćnici mogu sa kauča da noge kisele u samom jezeru.

  Stoga, najpametnije je jačati inspekcije, koje bi udarale po džepovima ili bi od krivaca tražili da se oduže putem društveno-korisnog rada, i obavezno zagovarati “održivi razvoj”. Gdje nije isto raditi mini-hidroelektranu na opustošenom i zagađenom potoku i graditi istu u Rakitnici. Ali to ne znači da ovakve inicijative treba u potpunosti zabraniti.

 38. SVI BLOGGERI SU ZA BOŠNJAČKI ENTITET KOJI ĆE GRANIČITI S HRAVATSKIM ENTITETOM

  SVI BLOGGERI SU ZA BOŠNJAČKI ENTITET KOJI ĆE GRANIČITI S HRAVATSKIM ENTITETOM SVI BLOGGERI SU ZA BOŠNJAČKI ENTITET KOJI ĆE GRANIČITI S HRAVATSKIM ENTITETOM

  SVI BLOGGERI SU ZA BOŠNJAČKI ENTITET KOJI ĆE GRANIČITI S HRAVATSKIM ENTITETOM

  SVI BLOGGERI SU ZA BOŠNJAČKI ENTITET KOJI ĆE GRANIČITI S HRAVATSKIM ENTITETOM

  SVI BLOGGERI SU ZA BOŠNJAČKI ENTITET KOJI ĆE GRANIČITI S HRAVATSKIM ENTITETOM SVI BLOGGERI SU ZA BOŠNJAČKI ENTITET KOJI ĆE GRANIČITI S HRAVATSKIM ENTITETOM

  SVI BLOGGERI SU ZA BOŠNJAČKI ENTITET KOJI ĆE GRANIČITI S HRAVATSKIM ENTITETOM

 39. Bravo Predsjednice !!!

  Ma kod nas u BiH sto sta nije na nivou. Cinjenica je da mi kao drzava UVOZI PARADAJ i PAPRIKE (a imamo onako plodnu i divnu Semberiju) ali zato mi IZVOZIMO struju (nigdje veze). Ja ko laik kazem valjda je lakse proizvoditi paprike i paradajz a ne struju. Malo treba vise raditi na toj poljoprivredi. Otvoriti kakve “sezonske” radne poslove u Bratuncu, Srebrenici u povratnickim selima oko Bijeljine pa nek se proizvodi domace povrce a ne da uvozimo onaj “smrznuti” hibridni paradajz.

  Druga stvar svidja mi se cinjenica da se zalazete se 10 miliona iz budzeta utrosi na nauku i naucno-istrazivacki rad. Dosta svijeta kod nas nesto i “piskara” a nema gdje to prezentirati. Tako da je to svakako genijalan potez 🙂 (Valjda ce i ona dva prihvatiti).

  Eh jos nesto sto mi smeta je cinjenica vizni rezim. Kakve su to sada olaksice? Nesto slabo da su nam “olaksali”. Koliko sam vidjela opet su redovi ispred ambasada a i papirologije hrpa.

  I da sta je sa cestovnog saobracaja u BiH ??? Imali kakvih pomaka tu? Pa sramota je onaj put Tuzla-Sarajevo (najgori put u BiH). Ma hajd izgleda se radi na “izolaciji” Tuzle.

  Pozdrav Predsjednice 🙂

 40. vel'ki pozz
  eh,više je očito da je obično zavlačenje i korištenje tzv.diplomatskog jezika čisto preljevanje iz šupljeg u prazno.
  jednostavnost je moja omiljena riječ.
  zaista su nam potrebne neke završne i odlučne riječi,a ne ni tamo ni vamo.
  odlučite se gospodo političari,e pa stisnite,za koliko biste se predali?
  a gosp.željko : rizično jest,al ne možeš izgubit.nema dublje od dna 🙂 (moja verzija 🙂
  peace in
  veri grejt lol

 41. Pozdrav za gosp Predsjednika. Drago mi je da ste opet sa nama. ne mogu a da ne spomenem da generald7da ima problem sa zauzimanjem prostora. Mozda biste mu trebali upriliciti privatni susret pa da nas ne gnjavi vise svojim komentarima. Malo mi je vise tesko da pregledam ostale komentare kad svaki drugi komentar doticnog bode u oci. Pozdravcic:-)

 42. dragi predsjednice, mislim da u BiH, ili mozda samo u Federaciji, postoji neka novoosnovana agencija za hranu… e sad, koliko i koliko kvalitetno radi, ne usudim se reci… u svakom slucaju, ideja da dio budzeta ide za kontrolu onoga sto se prodaje na policama nasih trgovna, je izvrsna

 43. furija 7: E super… drago mi je sto ima neko ko bi se slozio sa mojom idejom… Trebalo bi nas biti jos nekoliko, pa da pokusamo sa otvaranjem bloga za pocetak… mogli bi nam pomoci i administratori blogger.ba i administratori sa sarajevo-x.com portala…
  pozzz

 44. Dobar dan gosp. Predsjednice,

  Prije svega da pohvalim vas dosadasnji trud i zalaganje da ucinite nasu lijepu BIH boljim mjestom za zivot.
  Imam samo jedno pitanje, zanima me vase subjektivno misljenje kao gradjanina opstine Novo Sarajevo.
  Sta mislite o radu vaseg nasljednika Nedzada Koldze ? Kako biste ga ocijenili? Kao pozitivan ili negativan?
  Znaci cisto kao gradjanin opstine Novo Sarajevo da odgovorite.

  Veliki pozdrav

 45. Pozdravljam Vas gospodine Predsjednice
  Pisem Vam iz vjetrovitog Mostara ovo podvlacim jer vjetrenjace na Velezovom platou mogao bi proizvoditi struje za citavu Hercegovinu to bi trebao znati gospodin Safet Orucevic a i da brate poradi na otvaranju radnih mjesta ne zivi se samo od dzamija i crkava.Mozda bi tada mogli izdvojiti koji fening za porodilje koje usput receno nemaju nikakva primanja u nasem kantonu ni prije poroda a ni poslje a vi sigurno znate sta znaci prinova u porodici.jeli ovoj drzavi imalo stalo do nataliteta.Veliki pozdrav

 46. Napokon da i nas neko u dijaspori ferma. Nego kada cemo i mi dobiti svoje predstavnike u vladi? Mislim da puno nas pokusava da razumije situaciju u Bosni i da doprinese sa svojim ucescem na glasanju, ali cesto neznamo puno o lokalnim predstavnicima. Bilo bi logicno dobiti neke od predstavnika koje imaju stalnu vezu u/sa dijaspori(om). Sa druge strane isto tako ne razumijem zasto ne postoji organizovan pritisak da dijaspora glasa, pogotovo za nas koji dolazimo iz manjeg entiteta. Moje misljenje je da ako imamo sto vise nasih predstavnika u manjem entitetu, postoji vise sanse da pokazemo nase zelje, zahtjeve itd. Tek tada mozemo racunati na neku pobjedu u tom entitetu. Ponovo, mislim da su dijasporci na neki nacin kljucni u svemu ovome. Mi mozemo da pravimo svoje caucus u Americkom kongresu i guramo nase rezolucije ovdje, zasto ne i tamo na slican ili pak nesto drugaciji nacin? Svi se uvijek zalimo da dijaspora ne glasa, ali malo konkretnih koraka se cini da se pomogne dijaspori da dobije pravo da glasa. Toliko za sada. Pozdrav predsjedniku. PS, cuj ne slusa Zabranjeno Pusenje? Sa Hard Rock-a i Rock-a na R&B? Hajd’ i to da cujem! Edo Maajka? Pa to nije muzicar…. On recituje svoju ljutnju i kopira (jako lose) bjelosvjetske repere…sta je tu orginalno i dobro?

 47. POZDRAV DRUZE PREDSJEDNICE SVAKA VAM CAST NA SMJELOST I HRABROSTI DA OBJAVITE SVOJ BLOG
  POSTO STE VI COVJEK KOJI VOLI SPORT OVO MOGU VAS DA PITAM KADA CE SE POLITIKA MAKNUTI IZ BH SPORTA KADA CE TI LJUDI OTICI IZ SAVEZA POSEBNOM IZ NOGOMETNOG SAVEZA KADA CE TI LJUDI KOJI SJEDE U NOGOMETNOM SAVEZU CAST IZUZETCIMA CEKI I NASEM STRUCNOM TIMU NAPUSTIT SAVEZ KADA CE OTICI LJUDI KOJI PREDSTAVLJAJU JEDNU ZEMLJU I NAVIJAJU ZA DRUGU ZNAMO KO SU TI LJUDI I KADA CE NAPOKON BOSNA I HERCEGOVINA OLIMPISKA ZEMLJA DOBITI NORMALAN ZIMSKI CENTAR I DOVORANU SA LEDOM TOKOM CIJELE GODINE JA ZNAM DA VI TU NE MOZETE NISTA UCINITA ALI MOLIMVAS POGURAJ TE OVO TAMO GDJE MOZE HVALA POZDRAV

 48. Analiza: Federalni ustroj BiH kao rješenje krize E-mail
  20.11.2007 (08:37)
  Na prvom izbornom saboru HDZ-a 1990. vodstvo te stranke predstavilo je dugo najavljivanu Platformu za novi ustav, pojednostavljeno viđenje te stranke budućega ustroja Bosne i Hercegovine.

  Sam sadržaj platforme nije dug, pisan je jednostavnim rječnikom i konkretno. HDZ 1990 i njezin čelnik čovjek Božo Ljubić jasno su poručili – želimo federalnu državu. Federalne jedinice formirale bi se na temelju etničkoga, ali i ostalih važnih kriterija, a to su: zemljopisni, gospodarski, prometni, povijesni i drugi. “Etnički kriterij jest i mora biti na prvome mjestu jer je riječ o multietničkoj državi”, navodi se u platformi.

  Tom rečenicom HDZ 1990 kazao je ono što osjeća najveći broj Hrvata u BiH. Bez ustezanja, toliko svojstvenoga hrvatskoj politici u BiH, jasno su naznačili što je osnovno načelo. Podsjetimo, dosad su tvorci Kreševske deklaracije izbjegavali dati odgovor na pitanje je li osnovni kriterij za središnju razinu etnički. No bilo koji drugi kriterij za najmalobrojniji narod u bilo kojoj višenacionalnoj državi je poguban, pa tako i za Hrvate u BiH.

  Jačanje razina
  Zato treba pozdraviti temelj platforme kao pokušaj te stranke da BiH postane normalna europska konsocijacijska država. U daljnjoj razradi platforma precizira državnu (saveznu) razinu, čije bi ovlasti bile vanjska politika, vanjska trgovina, carinska politika, monetarna politika, obrana, sigurnosna politika, poljoprivreda…

  U odnosu na sadašnju mjerodavnost državne razine, dakle, HDZ 1990 predviđa jačanje savezne razine dajući joj mjerodavnosti koje dosad nije imala, a bez kojih je nezamislivo funkcioniranje bilo koje države.

  U zakonodavnoj vlasti na državnoj razini previdjeli su dva doma – zastupnički i dom naroda.
  Domovi bi prihvaćali sve zakonske akte s predviđenim pravom veta, koji dakako najviše u višenacionalnim državama odgovara malobrojnijim narodima, u bh. slučaju Srbima i Hrvatima. Nije predviđeno entitetsko glasovanje u domu naroda koje je često zloupotrebljivano, što bi moglo rezultirati funkcionalnijom državom.

  Izbor predsjednika
  U sklopu izvršne vlasti Predsjedništvo BiH trebalo bi imati tri člana s predsjednikom koji bi imao četverogodišnji mandat. Ostavljena je i mogućnost rotiranja predsjednika nakon trećine mandata. Važna razlika u odnosu na dosadašnji ustav prijedlog je posrednoga izbora članova Predsjedništva u parlamentu, pri čemu je previđen mehanizam koji jamči svakom narodu izbor legitimnog predstavnika.

  Naravno, time HDZ 1990 pokušava zaštititi pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva kako se ne bi ponovili slučajevi Križanović i Komšić. Sadašnje vijeće ministara prema prijedlogu HDZ-a 1990 zvalo bi se vlada što je, iako simbolika, pokazatelj da HDZ 1990 želi normalnu Bosnu i Hercegovinu. Prijedlog sadržava sastav vlade na paritetnome modelu s predsjednikom iz naroda iz kojeg nije predsjednik predsjedništva ili predsjednik parlamenta.

  Politolozi takav oblik označavaju kao “libanonski model”, u kojem je predsjednik države maronitski kršćanin, premijer sunitski musliman, a predsjednik parlamenta šijitski musliman. Prema platformi HDZ-a 1990, federalne jedinice imale bi sve ovlasti koje nisu izričito u domeni savezne razine, dakle parlament, vladu, sudstvo i policiju, ovlasti u gospodarstvu, prostornom uređenju, obrazovanju, kulturi, informiranju, zdravstvu i slično, koje bi se financirale iz vlastitih prihoda.

  Policija
  Pretočeno u praksu u tako ustrojenoj državi ne bi bilo problema u privatizaciji velikih tvrtki na većinskim hrvatskim područjima koje godinama koči dio bošnjačkih političara, Hrvati bi napokon dobili pravo na vlastiti TV kanal u sklopu javnoga RTV servisa poput ostalih naroda, a mogli bi iz proračuna sustavno financirati i znanstvene i kulturne institucije na hrvatskom jeziku, primjerice Sveučilište u Mostaru, razne institute, HNK Mostar, muzeje…

  Federalna jedinica
  Politolozi navode kako se složene države kao što je i BiH suočavaju s tri mogućnosti: prva je podjela države na dvije ili više zasebnih država, druga je mogućnost asimilacija – uklanjanje pluralnoga društva, a treća je mogućnost prihvaćanje pluralnoga društva i uspostavljanje konsocijacijske demokracije. Čini se da ta platforma HDZ-a 1990 ide u smjeru posljednje mogućnosti.

  Dakle HDZ 1990, sudeći prema platformi, BiH vidi kao složenu – federalnu državu svojstvenu podijeljenim europskim društvima kao što su: Belgija, Švicarska, Nizozemska i Austrija. Iako nije izrijekom rečeno, ta stranka zalaže se za osnivanje hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini. Čini se da je dugoročno gledano to jedini put kako bi BiH uopće mogla opstati.

  Večernjak

 49. Gospodine predsjedniče jedva sam vas prepoznao među ovim vojnicima, a i uniforma vam dobro stoji!

  Jedno pitanje, na čemu se zasnivaju aktivnosti misije bh. vojnika u Iraku, odnosno koji su njihovi zadaci? I šta mislite o toj misiji?

  pozdrav ispod hladnog kolosusa Vlašića!

 50. Zelim vam mir i puno srece,u vasem radu! prije par dana boravio sam u sarajevu(inace zivim nekih 78km sjeverno od sarajeva)neznam zasto,ali prilikom ulaska u taj grad,ja osjetim blagu tremu.osjecaj je slican onome kada momak upoznaje prelijepu djevojku kombinovan sa osjecajem ulaska u neku bogomolju covjeka od koliko-toliko vjere u sebi.nevolim sarajevo vise od svoga grada,ali taj osjecaj u meni postoji.istina mnogo raspusta u djetinstvu sam proveo u parku preko puta bkc-a.povremeno kao namagnetisan bi odlutao i svaki put dolazio do vijecnice,i spontano kruzio oko nje.odmah neposredno iza rata,dolazio sa u sarajevo i odmah bi se uputio ka vijecnici.ulazio sam u vijecnicu,onako porusenu(zao mi je sto neponesoh sa sobom bar jednu ciglu)i eto prije par dana gledam vijecnicu jos uvijek ogradjenu,citam u novinama o fasadiranju.nekako to sve predugo traje.stekao sam dojam da ta gradjevina i nije od nekog bitnog znacaja za sarajevo.primjetio sam takodje da se u gradu grade projekti svijetskog kalibra.Pozitivno sam bio iznenadjen kada sam citao o koncertu,koji bi bio pod vasim pokroviteljstvom,a odrzao bi se u vijecnici u vrijeme zatvaranja sarajevske zime(pisma za tri proroka).mizerno je to da je sporno grijanje. Gospodine prijatelju ovog naroda koji ima svoje simbole,koliko ste u mogucnosti da se nesto ucini po pitanju vijecnice.znam da ste natovareni prioritetima drzave,ali neka,zato i postojite.misljenja sam da vas ceka nagrada za ono sto cinite.

 51. Postovanje,

  BOBOVAC…?

  Namjerno to napsiah velikim slovima, da u ovome moru komentara, to ipak, primjetite….

  Prvo – svaka Vam cast za posjetu – kao prvi Predsjednik Bosne i Hercegovine koji ste posjetili grob bosanske kraljice katarine, u Vatikanu.

  Izuzetan gest.

  No, kao sto znate, u kraljevsku grobnu kapelu na Bobovcu , koje je izuzetno, kako po istorijskoj zanimljvosti, te i polozaju i posebnosti, su prije par mejseci provalila dvojica / ili trojica, oprosticete mi na detaljima /, te porazbijala staklene portale sa podacima o kraljevima i drugim istorijskim podacima…Mislili su da u kapeli ima predmeta od vrijednosti i provalili i porazbijali sve unutra.

  Ja sam bila gore, licno, i ne mogu Vam opisati koji je dozivljaj bio, otici gore i osjetiti bas karizmu toga mjesta. Stoga, toplo se nadam, da cete ipak poduzeti nesto, da se sto prije odista sanira nsatla steta, to vec ionako, zakonom zasticena mjesta, te da ujedno, ulozite malo veci napor po pitanju promocije ,kako Kraljeve Sutjeske ,tako i samog Bobovca.

  da ijedna evropska drzava ima onakvo istorisjko mjesto, te jos onako posebno i lijepo, vjerujte, ponasali bi se potpun odrugacije, no nasa nadlezna tijela.

  Nadam se Ikakvom odgovoru ali, ne toliko odgovoru, koliko Vasoj paznji ovoj stvari… Hvala

 52. Predsjedniče, izvinjavam se što ću uzurpirati prostor u komentarima :o) da odgovorim osobi pod nickom general7da – ova bloggerka nije ni za postojeća dva entiteta, kamoli za još bošnjački i hrAvatski. Ko bi živio u hravatskom, hravati?
  A ovi što Vam greške u tekstu spominju – i Predsjednik je čovjek, zar ne?
  Ja Vam i dalje skidam kapu.

 53. Postovani predsjednice,

  S puno paznje i dozom entuzijasma prativ vas blog koji me je prijatno iznenadio. Zelim vam cestitati na pravom potezu jer iskreno lijepo je vidjeti da su politicari na visokim funkcijama dostupni barem kroz blog.

  Pisem iz inostranstva, to jest dijaspore(Dallas, Texas), i htio bih postaviti pitanje u vezi viznog rezima za strance koji dolaze s juznog dijela Americkog kontinenta. Bez obzira sto sam otisao davno iz moje drage BiH i Sarajeva pokusavam da promovisem ljepote mog rodnog mjesta i na taj nacin pomognem jacanju turizma u BiH. Znam da je moja incijativa vrlo mala ali uvijek se pokazalo da je “word of mouth” najbolja marketing strategija. Iz licnog iskustva (supruga mi je Meksikanka) znam da stranci koji dolaze iz Meksika I mnogih drugih “latino” zemalja trebaju vizu za BiH. To je suprotno viznom rezimu EU pa cak i nama susjedne Hrvatske za koju meksikanci ne trebaju vizu. Zelim skrenuti paznju da je BiH vrlo atraktivna zemlja za Latino amerikance iz mnogih razloga kao sto su posjeta Medjugorju ili cak takozvanim piramidama u Visokom. Vadjenje vize u Washingtonu predstavlja nevjerovatne birokratske probleme jer svako ko bi zelio da dobije vizu mora ici licno u Washington, aplicirati i cekati vizu barem nekoliko dana.
  Radi ove birokratije mnoge osobe gube zelju da posjete nasu zemlju tako da BiH dosta gubi na prilivu novca i naravno besplatnom “word of mouth” marketingu istih tih turista kad se vrate u svoje mjesto boravka. Elem, volio bih vas pitati da li ce Bosna i Hercegovina uspostaviti bolji vizni rezim za gradjane ovih juzno americkih zemalja ukljucujuci i Meksiko.

  Pozdrav,

  “Neko iz Mase”

 54. dobro veće Predsjedniče. Mi smo generacijski negdje tu to se vidi i po muzici koja se sluša i po stavovima koje imate.dobro sto se tiče Želje “niko nije savršen”.Tuzla je kazu uvjek bila “Crvena” Šta god to značilo. Ja je doživljavam kao svoj rodni grad u kojem živim zajedno sa komšinicom tetom Anom,mojom radnom koleginicom Milicom i naravno sa Feridom .Bile smo čitavog života skupa i nije trebao ovaj rat da nas blelosvjetski probisvjeti nauče suživotu i toleranciji, mi smo to uvjek bili. Nešto men drugo mući. Evo ovaj raspust prosvjeta i Tuzli provodi “radno”, naime ministrici je palo napamet da da urdebu da prosvjetni radnici moraju ove dane biti u školi od 7 30 do 15 30. Nije se upitala da mi kada nema djece fizički nemamo sta da radimo( možemo doduše prati prozore,brisati klupe itd. Kolika plata takav i posao)Izgleda da je ne brine što ćemo mi doći na nastavu umorniji nego odmorniji ali bitno je pokazato prosvjetarima ko je gazda. Valjda je to stav SDA i mora se slušati. šta ćemo dok je ovaca ima i vune. Vama veliki pozdrav i samo tako . Pozdrav iz Tuzle

 55. dobro vecer predsjednice…ko bi reko da cu ja to tako osjecati. uspijeli ste impresionirati cak ljude u austriji. bosna je za mene bila zemlja u kojoj sam provodila djecije skolske raspuste i zemlja iz koje su moji davno otisli…ali je uvijek bila i ostala domovina. zadnjih godina sam pokusala ne gledati u sav taj jad i cesto me je bila sramota za politcke izjave kojekakvih ljudi koje bi na zapadu davno bili iza resetaka. drago mi je sto je bosna i hercegovina napokon dobila covijeka koji se trudi sve pogurati na bolje – svaka cast onima koji su glasali za vas. do sad mi nije palo na pamet da izadem na izbore…jednostavno nije bilo nikoga tko je bio vrjedan mog glasa. vi dokazujete da se dobrom voljom i bez nacionalizma moze mnogo toga postignuti. hvala vam sto ste vratili nadu u nas mlade koji smo jedno vrijeme bili otpisali tu zemlju! ponosna bosanka, pak i hrvatica i u svakom slucaju brcanka! hvala na lijepim rijecima na brcanskoj noci u zagrebu – steta sto vam to nisam uspijela osobno reci! samo tako naprijed!

 56. Druže Željko…ja za poečtak neću tušiti s politikom, već me zanima jedna informacija da li je istinita ili..a to je, dobili ste ime po starijem, boljem i europskom sarajevskom premijerligašu našem dragom Želji..dakle isitina ili ne??

  Toliko od mene za početak i nemoj da mi ne bi posjetio blog (biće kahve, kafe a Bogami i kave ili čaj) radi tebe (nećemo se persirat jer nekako mi je preozbiljno, ipak si ti ljudina koja neće na tome zamjeriti) sam ga i otvorio 🙂

  Živio ti nama 😉

 57. Postovani Predsjednice,
  sa svakim Vasim novim post-om sam sve vishe uvjerena kako ste vi doista prvenstveno dobar covjek a onda i odlican drzavnik.
  Ja studiram na fakultetu koji ste i Vi zavrsili… i bez obzira na navodni Bolonjski sistem mogu Vam reci da je situacija na fakultetu blago receno katastrofalna, od cinjenice da studiramo po nekoj “nakaradnoj Bolonji” a sami ste nam pokazali sliku amfiteatra u Krakowu a vjerujem da ste upoznati sa stanjem sala na Pravnom fakultetu.
  Jedan od rijetkih iskrenih profesora na fakultetu nam je rekao kako ce 2009. biti izvrsena evaluacija i provjera provođenja Bolonjskog procesa na fakultetima u BiH. Ukoliko se pokaze da je proces sproveden po propisima, diplome ce nam biti priznate u Europi, ali u suprotnom smo studirali skoro pa uzalud.
  Nazalost, vlasti u BiH ocito jos uvijek ne shvataju bitnost studenata u nasoj drzavi.
  Vi ste i samim otvaranjem ovog bloga pokazali da niste poput ostalih. Vjerujem da govorim u ime svih studenata kada bih Vas zamolila da uradite sto je u Vasoj moci za dobrobit studenata.
  S Postovanjem…

 58. dobro doso predjsednice! kako ja pogledah nigdje mog komentara od iuce ili sam se malo pogubila “ko hadzira u zitu” ili e ovo neka cenzura.elem dobar potez priblizavanja narodnim masama preko ovog bloga i uticace ja mislim znatno na vasu popularnost,ali kako rekoh mene brine mikroekonomska situacijai ne znam sta cu vise od jeda i muke kad god otvorim ovine pogledam tv ili svoje roditelje koji rade ili nas mlade koji ne raadimo,smuci mi se zivot! eto sad mi se muz kao tuzlanski vatrogasac bori kao i cijeli njegov kolektiv, protiv svojevoljnog komandanta koji ce iznijeti u prijadlog zakona o varogastvu da svako od vatrogasaca ko ne prodje na testu znanja ili ljekarskom ili kuperovom testu moze bez problema biti otpusten!!!ma da ne davim vise uzas ljudi uzas niko nista ne kontorise i privatnici i profesori i doktori i drzavne firme pojedose radnu snagu za dorucak!

 59. Pozdrav predsjednice ! Ovaj nacin komunikacje ” s obicnim svijetom” u nasoj zemlji ( a i sire) je za svaku pohvalu.Neke crticeiz vaseg zivota,neke dogodovstine,obicne stvari medju rajom…pisite(jos) o tome…Znam da Vam je politika posao,i da vodite drzavu,ali nama predstavlja zadovoljstvo da Vas citamo…Znam da ste u stisci s vremenom,ali se nadam da cete ipak objavljivati postove,da cete uspjeti odvojiti desetak minuta za nas,blogere…Sve najbolje!

 60. predsjednice ja mislim da treba uvesti ogromne novcane kazne za krsenje zakona ( pocevsi od parkiranja, unistavanja okoline, remecenja javnog reda i mira, nanosenja bilo kakve stete drustvu, pojedincu i drzavi…pa sve do najgorih kriminalnih radnji) ili eventualno drustveno koristan rad. Mislim da su bosanci i hercegovci jedino osjetljivi na novac i samo novcanom kaznom ih se moze dovesti u red.

  Jos nesto….molim vas zalozite se najvise sto mozete za ekologiju, eko turizam i zastitu predivne prirode koju imamo i svih prirodnih bogatstava. Uvedi drakonske mjere za zagadjivanje voda, bacanje smeca, sjecu sume isl. Ako nas ista mogne pogurati u EU to ce biti cita voda ( koja ce uskoro presusiti u citavioj EU) i priroda na kojoj nam mnoge zemlje EU mogu pozavidjeti.

  jos jednom samo da vam cestitam na ovoj izvrsneoj ideji o blagu i da znate da vas citava moja obitelj maksimalo podrzava u svemu. Glasat cemo svi za vas sve dok se ne usvoji zakon o jednom predsjedniku 🙂

  pozdrav iz Dubaia

 61. Moj predsjednice, koliko ce nama trebati vremena da prevalimo tranziciju i stasamo u zemlju sa solidnom ekonomskom infrastrukturom?
  Posto vidimo da nam u zemlji cijene divljaju, a plate i ne rastu na vise.
  Sta preporucujete nama mladima kada nam ovakva BIH ne nudi dobru buducnost.

 62. E, jes mi drago što slušamo istu muziku :). Ljudina ste, nema šta.
  Moram reći da se apsolutno slažem sa bloggerom koji je naveo pitanje Bobovca i Kraljeve sutjeske. To je zaista nevjerovatno mjesto, pravo blago, i treba se čuvati.
  Gospodinu generalu preporučujem da se ide liječit, ili da makar svoje nacionalističke stavove izlaže na drugom mjestu, gdje neće opterećivati normalan i dobronamjeran svijet time.
  Vama Predsjedniče veliki pozdrav sa Dobrinje.

 63. Herceg-Bosna nije fašistička kako je neki nazivaju 2

  U povodu 12. obljetnice utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne, Klub Navijača “Ultras – Zrinjski” Mostar čestita dan utemeljenja HR H-B svim navijačima Ultrasima, članovima obitelji poginulih branitelja, invalidima Domovinskog rata, pripadnicima postrojbi HVO-a, kao i svim utemeljiteljima Hrvatske republike Herceg Bosne.

  Hrvatska republika Herceg-Bosna utemeljena u Grudama 28. kolovoza 1993. godine bila je, slažu se svi tadašnji dužnosnici od kojih su pojedini i u oporbi, jedini mogući odgovor bosanskohercegovačih Hrvata srpskoj agresiji i tek započetom ratu s Bošnjacima.

  Dvanaest godina poslije, Herceg-Bosne spominju se rijetki nakon što je utopljena u Federaciju BiH, a njezini čelni ljudi uglavnom završili pred sudištem Međunarodnog kaznenog suda ICTY čije je tužiteljstvo taj projekt ocijenilo zločinačkim pothvatom. Desetljeće kasnije, od institucionalne slobode u vremenu Herceg-Bosne, Hrvati su danas građani drugoga reda u oba entiteta u kojima im vlast kroje većinski Srbi, odnosno Bošnjaci, piše Večernji list.

  Nekadašnji predsjednik Zastupničkog doma HR HB Ivan Bender prvi je pristao govoriti o temi za koju mnogi ne žele da ih se veže. – U vrijeme srpske agresije Hrvati su se organizirali kako bi obranili sebe i svoje prostore, prema tome i Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je rezultat ostvarenja svih želja. S vremenske distance vidimo kolika je bila njezina vrijednost i koju je zaštitu predstavljala Hrvatima u BiH. Nažalost, prevladale su negativne okolnosti i HR HB nije unesena u sustav BiH, zbog čega je položaj Hrvata u BiH danas jako loš – ocijenio je Bender koji je bio posljednji predsjednik Predsjedničkog vijeća Herceg-Bosne.

  Njegov prethodnik i prvi član BiH Predsjedništva BiH Krešimir Zubak, koji predvodi Novu Hrvatsku inicijativu, ističe kako je Herceg-Bosna bila prijelazni aranžman. – Herceg-Bosna u svoja oba organizacijska oblika bila je posve legitimna, nužna i potrebna da bi se očuvalo pravo Hrvata na BiH. S današnje distance može se reći da nismo imali Herceg-Bosnu ne bismo očuvali niti sačuvali ovaj narod. Uvijek smo stajali na stajalištu kako je u pitanju privremeni organizacijski oblik do donošenja konačnog sporazuma o uređenju BiH. To na najbolji mogući način demantira sve one koji tvrde da je Herceg-Bosna imala zadaću odvojiti se od BiH. Što se tiče Daytona, odnosno Ustava, ja mislim da je u pitanju jako loše rješenje za Hrvate u BiH iz kojega proistječu svi problemi Hrvata u BiH. Zato moramo snažno potaknuti promjene Ustava – ocijenio je čelnik NHI-a.

  Nekadašnji prvi čovjek ministarstva pravde Herceg-Bosne Bariša Čolak ističe kako Herceg-Bosna nije bila separatistički projekt. – Istina jest da se hrvatski narod organizirao kroz postrojbe HVO-a i obranio na ovim prostorima što je bio uvjet opastanka. Bilo je nužno organizirati vlast kroz institucije Herceg-Bosne koja niti u jednome trenutku nije osmišljavana niti opraktično bila izvan BiH. Zato nitko od nas ne može imati veća prava na BiH – dodao je Čolak. Nekada prvi čovjek HVO-a general pukovnik Živko Budimir ocijenio je kako je kroz Herceg-Bosnu, a kasnije mirovne dogovore, osigurana opstojnost Hrvatskoga vijeća obrane, a time i naroda.

  – Nužnost ustrojstva i funkcioniranja Hrvatske zajednice, a zatim i Hrvatske Republike Herceg-Bosne, proistekla je iz potrebe zaštite nacionalnih interesa i prijetećeg uništenja naroda u vrijeme rata. Logičan je potez bio stvaranje politička Vlade hrvatskoga naroda koja je bila nositelj obrane a zatim i stvaranja HVO-a – rekao je Budimir. Budimirov nekadašnji šef, ministar obrane Herceg-Bosne Vladimir Šoljić, također daje prolaznu ocjenu Herceg-Bosni.

  – Kada se radi o obilježavanju nekog značajnog datuma valja se upitati ima li za to valjanog razloga. Odgovor na pitanje i značenje HZ HB nakon izbijanja rata dalo je vrijeme. Tamo gdje nije bilo vlasti i utjecaja Hrvatske zajednice a zatim i Hrvatske republike HB, danas gotovo da nema Hrvata. U vrijeme rata oni su poubijani i prognani, a poslije rata se uglavnom nisu vratili. Koji je bio drugi izbor za Hrvate i narod? Na početku rata Hrvati nisu imali vlastitu vojsku, a JNA kao vojska druge države bila je agresorska i rušilačka – ocijenio je Šoljić pozivajući današnje vlasti iz BiH da iz rata i skupih pogrešaka svi izvuku pouku kako bi stvorili temelje za budućnost.

  Herceg-Bosno u srcu te nosim
  gdje god krenem s tobom se ponosim…

 64. Times: Herceg Bosna nova država do 2020.
  Ugledni londonski dnevni list Times objavio je tekst koji su potpisali diplomatski urednik Richard Beeston i novinar Jeremy Page, u kojem predviđa pojavu novih država u Europi do 2020. godine.

  Times smatra da bi se kao novi međunarodni akteri na političkom planu mogle pojaviti Herceg Bosna i Republika Srpska, uz Kataloniju, Kurdistan, Wales i Ujedinjenu Irsku!

  Povod za tekst su rezultati referenduma u Crnoj Gori, nakon kojeg će porasti broj država u Europi, te vjerojatna samostalnost Kosova u sljedećem razdoblju. Autori smatraju da će uskoro referendumskim putem krenuti i Transdnjestrovlje, područje u Moldaviji koje odbija prihvatiti vlast Kishineva (i u kojem su stacionirane značajne ruske snage).

  Igor Smirnov, trenutni čelnik Transdnjestrovlja, najavio je već referendum o samostalnosti za rujan ove godine. On se u svojem javnom nastupu pozvao na Crnu Goru, navodeći da je to primjer koji potvrđuje kako “referendum postaje norma za rješavanje konflikta”.

  U Europi postoji niz područja koja traže samostalnost, kao što su Baskija i Katalonija u Španjolskoj, borba za samostalnu Korziku vodi se bombaškim napadima, Kurdistan je san tog naroda rascijepljenog između više država.

  No, problem ne predstavlja proglašavanje nezavisnosti, već moguća opasnost po stabilnost regije, pa i Europe u cjelini (Vuk Drašković je izjavio da bi nezavisnost Kosova naškodila stabilnosti regije). Kad je riječ o Transdnjestrovlju, jasno je da bi se stvaranju nove države vrlo oštro usprotivila Moldavija, pri čemu bi imala podršku Rumunjske.

  Ovih se dana pojavila i priča kako bosanski Srbi također planiraju referendum za samostalnost (što su naknadno odbacili politički čelnici tog entiteta), a autori teksta u Timesu u tom kontekstu navode i mogućnost da Hrvati iz Herceg Bosne zatraže pripajanje Hrvatskoj ili samostalnost, ako bi isto vrijedilo za Srbe. U tekstu se ne navodi kako autori, u takvom razvoju situacije, vide budućnost Bošnjaka.

  3.6.2006.
  Pincom.info / Jutarnji List

 65. Dragi moj presjednice!

  Samo da vam kazem , moj presjednice, ovo „moj presjednice“ nije ironicno, nego od sveg srca. Ja imam presjednika, a to je Zeljko Komsic! Naravno kao Tuzlak imam i komandanta Beslu. I jedan i drugi su bili u Visokom, a nista nisu poduzeli!
  Al et, nemogu da budem ljut na njih ma koliko se trudio.
  Citat:
  Moj presjednik : „Mislim da bi u ovom slučaju trebalo formirati jednu uvaženu grupu stručnjaka (od ovih Za i Protiv, zajedno) koji bi trebali donijeti jedan naučno utemeljen zaključak i nalaz.“

  Pesjednice, nije to u redu! Nemojte molim vas davati takve odgovore. Bolje ne dati nikakav odgovor, jer se onda mogu tjesiti da niste mogli sve procitati.
  Presjednice moje pitanje je sljedece:
  Da li vi stvarno mislite da je jednome covjeku trebalo dati 400. hilj KM-a, a da na njegovoj stranici stoji sljedece:
  „Ako se ikada pronađe dokaz da na ovom područja nema ništa od piramida, prvog koji to bude ustvrdio treba likvidirat.“?
  Evo i linka:
  http://piramidasunca.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=508
  Dalje presjednice, da li mislite da je u redu ljude, profesore kamenovati ako kazu da nema piramida?
  Znaci moja su pitanja cisto moralna. Je li u redu pozivati ljude na likvidaciju neistomisljenika? Je li takvim ljudima treba davati novac?
  Gospodine presjednice, Semir Osmanagic ne priznaje nauku. On je Alternativac.
  Ne mozete zahtjevati od naucnika da diskutuju sa osobom koja aktivira kristalne lobanje po brdima oko visokog. Jeste li gledali taj snimak? Pa to je da places!
  Znate li presjednice da je izgubio kostur koji je pronasao? Znate li presjednice da nema ni jednog geologa ni arheologa u timu? Presjednice, znate li kako je glasio izvjestaj Rudarsko-geoloskog instituta iz Tuzle? Znate li kako su geolozi koje je Semir doveo objasnili te pojave? Znate li da ni jedan od tih egipcana nije napisao naucni rad o svome radu na brdima oko Visokog? Znate li za pismo gospodina Dr. Zahi Hawass-a? Evo link(pdf format) http://www.archaeology.org/online/features/osmanagic/zahi_hawass.pdf
  Eto ako Hawass nije stucnjak za piramide, jest onda moj dedo Camil!
  Jeste li vidjeli kako mu izgleda medjunarodna verifikacija? Da intervju za novine, onda iskruzio iz novina taj intervju i prilozio kao medjunarodnu verifikaciju! Pa jel to normalno?
  Znate li da je Semir O. mogao i u Zadru na kongresu evropskih Arheologa da iznese svoje teze?
  Presjednice, znate li u kakvom je stanju Muzej u Sarajevu? Znate li da su u Hutovom
  Blatu pronadjani prvi i jedini brodovi Ilira? Radovi su kostali 15000 KM-a! Znate li za Okruzje? E to vam je nekih 10 km od tih Piramida. Tu su nasi naucnici zajedno sa naucnicima iz Njemacke radili iskopavanja na NAJVECEM NEOLITSKOM NASELJU U EVROPI! Gospodine presjednice, bilo je i u Njemackoj emisija, i to renomiranih, o nasim piramidama. Smiju nam se presjednice, smiju! Zar smo stvarno oni glupi Bosanci iz viceva? (Nako usput, parlate li Njemacki?)
  Presjednice, ne da vas davim, nije u pitanju piramida. Ma volio bih i ja da nadju i Ramzesa i Tutankamona, ma i Kleopatru! Ali izgleda da je moja i vasa domovina poslala magnet za koje kakve hohstaplere i raznorazne firaune! Pa vidite ovu bitki oko energije? Ko ce da zastiti narod od takvih , ako ne moze od vakih malenih kao sto su Semir O? Vidite vi trazite 40 mil KM- dodatno u budzetu! S pravom! A S.O. trazi 22 mil. dolara za njegova iskopavanja! Otidjite presjednice, ako vam vrijeme dozvoli, na blogove APWR-ga! To su osobe kojme se divim i koji su , kada su svi Semiru pljeskali, pisali o istini! I zato im je i prijeceno. Zato su ih nazivali ustasama i cetnicima! A evo sta jedan od njih o vasem blogu pise:
  „Zato, posjetite blog jedinog postenog bosanskog politicara, ratnika, zlatnog ljiljana i prije svega, dobrog Bosanca, naseg Predsjednika Zeljka Komsica.“
  Jel to cetnik? Jel to ustasa?
  Zar nije sramora da nam Austrijanci obnavljaju skoju u Visokom, a da vlade sto kantona sto federacije daju 400 hilj. za piramide? Pa zamislite, presjednice, sta ako sutra narod skonta da nema piramida? Kako pogledat narod u oci i objasniti mu zasto ja S.O. podrzavan?
  Eto presjednice ja tebe opet udavi. Al nemoj zamjerit, sta cu, nemam kome drugom od politicara ovo pisati! Vidi bogati , ako more stagod. Ha ako se mogu Gasijevi pohapsit, pa valjda se more i od Semira zatraziti da objasnjena! Ovo od mene je molba i vapaj , presjednice, da ako mozete, narod zastitite od marifetluka. Znam da to i radite i znam da niste u stanju sve da poklopite, a ima i vecih problema!
  Jos jednom za kraj, ne zamjeri, al kome da se obratim ako ne svome PRESJEDNIKU?

  P.S.: De bogati ako mozes ucini mi jednu veliku uslugu! Htio bih da kupim jedan stan u Sarajevu! Nemogu da stupim u vezu sa Brankovicem, ati ga sigurno sreces cesto, pa ga priupitaj gdje bi mogao povoljno da nabavim nakav jedan stan poput njegovog? Nemora biti bas oko 900 KM-a ko njegov , dao bi ja i vise. Gledo ja bogami cijene stanova visoke. Pa kontam da mi to Brankovic sigurno more povoljnije nabaviti. Ako njega ne sretnes, mores pitat i Cerica. Razumije se i on u to trziste.
  A kako i ne bi. Zato se uce visoke skole.

 66. Dragi predsjednice,
  Ja se iskreno nadam da zaista vi pisete ove blogove..Vidite i sami koliku je pometnju izazvao vas blog, svi bi sada da napisu koji komentar da se i njihov glas napokon cuje,da sami daju neki prijedlog kojeg ce nas(barem moj i ljudi u mojoj okolini)jedan jedini predsjednik Komšić uzeti u obzir.. Nadam se da cete u moru komentara uspjeti izvuci najvaznije stvari, jednostavno POZIVE U POMOC…Pa evo i komentar razocarane 19- godišnje studentice iz Sarajeva.. Prva stvar koju zelimm da znate,onako iz prve ruke, je da je Bolonjski proces onakav kakav se uveo kod nas najgora stvar koja se mogla uraditi…Za nekoliko godina imat cemo nikakve ljude u svojim strukama..Tek za tih nekoliko godina vidjet ce se nikakvi rezltati i sta onda??? Sta sa nama koji smo zavrsili po toj Bolonji??? Tako da, nezadovoljavajuća situacija vlada na skoro svim fakultetima, ne samo na Pravu ( osim na ekonomiji cini mi se u koju se ulazu ogromne pare). No dobro, znam da vi tu trenutno pored svih problema ne mozete nista,ali neka i se i nas glas cuje,pa cete se jednog dana i sjetiti ovoga…. Jer ipak,u nas mlade treba ulagati…Na nama sve ostaje

  A sada jedno pitanje na koje zelim iskren odgovor?? Kada cemo uspjeti izgurati ove starosjedioce iz svih mogucih vlada,i kada ce svi(jer znam da to nije vas slucaj) ostali poslusati i pomoci svim organizacijama mladih koji pokusavajuu da se izbore za nesto…

  P.S. Jako mi je drago da ste vidjeli sami u kakvim uvjetima zive izbjeglice u BiH, jer sam i sama hodala po nekim izbjeglickim kampovima i pokusavam pomoci na svoj nacin jos uvijek..ali ipak,njima treba neko jaci kao ste vi..(Nevjerovatno da ovolike godine nakon rata,toliki ljudi zive u takvim uslovima)

  Hvala puno predsjednice i svaka cast za izbor muzike,Veeeeeliki pozdrav

 67. Iako sam ja licno veliki pesimista i sav taj Vas trud i zalaganje za dobrobit svih gradjana Bosne i Hercegovine licno smatram “macem na vjetrenjace”,mozda bas zbog tog mog misljenja Vam se divim i zahvaljujem dragom Bogu sto u Bosni iHercegovini ima ljudi kao sto ste Vi.
  PS.Nekad pomislim “to nije covjek nego robot,kad moze da se nosi sa svom tom bagrom korumpiranom,i onda procitam,navija za Zelju,ipak je covjek,ima i on gresaka,hehe”pozz iz Suisse za Predsjednika.

 68. E disi druze Zeljko…
  Nisam stigao odgovorit danas ti na sms ..et moze sutra sutra u isto vrijeme idemo na kafu 😉 ako ne budem mogao navrni ti u Distrikt?
  Salu na stranu…

  Vec je neko spomenuo “ustavne” promjene…
  Mene zanima vase misljenje o buducem statusu Brcko Distrikta BiH?

 69. svako dobro nas predsjednice
  posto je zadnjih godina aktuelna promjena ustava republike BiH najvise me zabrinjavaju ideje politickih stranaka koje ne odustaju od podjele BiH a sve s izgovorom da je sve drugo nemoguce jer je realnost da smo podijeljeni. ta realnost je stvorena od strane tih istih ljudi i sad nam govore da je to jedina realnost u BiH
  s obzirom da je situacija u BiH slozena zbog nacionalnih grupacija koje zele podjelu BiH ja bih htio da vam nesto predlozim
  republika BiH je republika naroda koje nose nacionalno obiljezje susjednih nam drzava
  prema tome to bi se moglo rijesii kada bi se republika srpska i federacija pretvorilekako danas nalazu u neke regije medjutim tu je opaska da te regije budu toliko velike koliki su danas entiteti stim sto bi federacija bila podjeljena na dva dijela
  zasto se ne bi insistiralo na tome da gradovi budu regije a odredjen broj opstina /opcina se spoji u jednu regiju
  npr da se spoje tri opcine/opstine tako da bi se ta regija nasla s vecim brojemstanovnistva i mogla i biti funkcionalna
  slicno po sistemu stare grcke
  pa na kraju ako se nemoze izbjeci nacionalna podjela ne bi bio problem da ti gradovi budu nacionalni jer po zastupljenosti stanovnista tj nacije taj grad ili regija bi bili nacionalni jer bi vecina birala svoje ali bi i ostali bili zastupljeni i zakonom zasticeni
  najveca doprinos toga bi bio jer bi te regije bile dovoljno male da se ne bi usudile traziti odcjepljenje
  a bile bi zavisne jedne od drugih zbog ekonomskog partnerstva.
  takodje bih vas htio pitati zasto se u izbornom zakonu ne postvi zakon da ukoliko je neko u predsjednistvu ili vijecu misnitara a i u drzavnom parlamentu mora situpiti iz stranke iz koje dolazi a da se ljudi biraju direktno na izborima
  a i to da se policijski nacelnici loaklne sudije biraju direktno na izborima
  a dom naroda nek ostane po strankama koji ce nadgledati rad ljudi u parlamentu
  ovo vas pitam jer s moje starne misljenja u bosni je problem sto zastupnici rade po starnackoj direktivi sto je totalni apsurda tako bi se izbjeglo i stranacko mijesanje u rad policije i sudstva jer bi gradjani birali sudije i nacelnike mupa
  hvala najljepse za vas doprinos nasoj domovini i zelima vam sve najbolje i da ustraete na putu zdravog razuma

  (da li mislite da bi SDP bolje prosao u BiH da ste vi prdsjednik stranke )

 70. Hehe, ne mogu, a da jos nesto ne prokomentarisem.
  Oni komentari tipa: ” Predsjednice, ostavite komentar na mom blogu” su mi zaista presmijesni. Zar zaista ocekujete da covjek i to radi?! Dosta mu je ovih komentara sto mora citat :D.
  Eto, samo bih vam prijateljski preporucila da se ne provaljujete :D.
  Peace.

 71. Dobra vecer

  Ja bih da Vam postavim jedno pitanje vezano za proglasenje nezavisnosti Kosova. Sta je ono najgore sto nam se moze desiti ako Kosovo proglasi nezavisnost? Trebamo li se bojati rata? Imala sam osam godina kad je rat poceo, al opet se sjecam svega kao da je juce bilo. Samo saznanje da bi se to opet moglo dogoditi veoma utice na mene, a vjerujem i na sve gradjane BiH.

  Da li bi nam ispricali Vasu ljubavnu pricu?

  Pozdrav

 72. “Radi se o tome da ja mislim kako država i njene institucije trebaju biti jače i da novac koji postoji treba usmjeriti u državni, a ne u entitetske budžete, kao npr. za Miletovu plaću i palaču!”

  slazem se a kada ce to biti, mislim kada ce ojacati drzava odnosno institucije na nivou drzave ?

  pozdravljam Vas iz Tuzle i rado citam 🙂 , izbor strane muzike nije los , sta los odlican 🙂

 73. Nego da te pitam Zeljko, jel ti kanis da se opet kandidiras za to mjesto u predsjednistvu na iducim izborima? Mislim ono, zasto me, ti kao svjesni ili nesvjesni eksponent velikomuslimanske politike ces i za par godina moci racunati na dosta njihovih glasova. Naravno ti ces i nakon tih izbora tvrditi da si pobijedio u Trebizatu. Jesi li ti uopce svjestan koliko tebe jedan prosjecan hrvat mrzi i prezire? Ili te nije briga jer imas svoje muslimane?

 74. Gospodine Predsjednice,druze,prijatelju,Zeljko,kako hoces ovo sa blogom je velika odgovornost…nadam se da si(vi) dobro razmislio-(lili)!
  Raja ocekuje burno svaki tvoj post…inace nisam bio neki fan od bloggova, ali moram iskreno reci samo da citam tvoj(vas) blogg 🙂

 75. Pocinjem sa aoristom: procitah blog i vecinu komentara u dahu.
  Lijepo je vidjeti ovoliko pozitivnih komentara na jednom mjestu. Lijepo je vidjeti ovoliko energije, entuzijazma i optimizma izazvanog jednim obicnim, vrlo obicnim, ljudskim pristupom, jednog – predsjednika… kompletan dogadjaj -blog, internet, virtulanost i komentatori, razvili su pricu o drzavi Bosni i Hercegovini, njenim potrebama i buducnoscu – kao zastavu. I to je vise nego dobro.
  Buduci da Predsjednik zna sta radi, ja mu komentara i savjeta necu davati. Znam covjeka, pa mu i vjerujem.
  Ono sto hocu jeste da pomognem intenciju ovog bloga, a to je, mislim, priblizavanje drzavnih institucija nasim gradjanima (a to odmah znaci i njihovo jacanje), poboljsavanje veza medju nasim ljudima unutar BiH i vani i iznalazenje rjesenja pred problemima koji nas ocito i iz zasjede vrebaju.
  Helem, problemi sa Ambasadom u Becu.
  U zelji da se jednoglasna odluka Predsjednistva o smjeni ambasadorice u Becu pravilno shvati sa formalne i sa sustinske strane, da se doprinese promjeni koja je bila nuzna (sto Predsjednik najbolje zna), nakon septembarske smjene, u novembru 2007. godine ucinjen je prvi znacajan pomak, napravljena je web strana Ambasade (www.bhbotschaft.at), uvedena automatska telefonska sekretarica od 0-24 sata sa svim konzularnim informacijama te je napravljen vanjski panel sa istim informacijama. WEB stranom javno su “oglaseni” svi telefonski brojevi u Ambasadi (do tog trenutka u opticaju je bio samo jedan), kvartalno utvrdjeni konzularni dani, uvedene sluzbne mail adrese i obaveza pismenog odgovaranja gradjanima na upite te vrste.
  Vec dva mjeseca Ambasada radi pod novim “rezimom” i pozivam sve koji u to ne vjeruju da posjete njenu sluzbenu web stranu, napisu mail, najave se na kafu.
  Ako ovo nije istina, prijavite me Predsjedniku, znate kako postupa sa ambasadorima, sta li je tek spreman uraditi jednom savjetniku ako se ovako zalijece i poziva “bez portfelja”.
  Haris Hrle
  Ministar-savjetnik
  Ambasada BiH u Becu
  ministar.savjetnik@bhbotschaft.at
  (00 43 1) 811 85 96

 76. @bobowac obavljas za druge prljave poslove a kako moze neko poput tebe sve ljude generalizirati i govoriti u ime njih to dovoljo govori o tvojoj ogranicenosti i gluposti , hajde idi i ne zagadjuj nam ovo mjesto , pusti normalne ljude da komuniciraju ako nemas dobre namjere ne smetaj , ovdje se ljudi dijele na dobre i lose a ne po imenu i prezimenu, ti svakako pripadas onoj losoj. hmmm morala sam rec..sory drugima…

 77. Pozdrav predsjednice!!Imam pitanje za vas!!! Dali kod nas, u BiH postoji udruzenje za sprijecavanje okrutnosti nadvotinjama? Cuo sam za UG S.O.S. u Sarajevu! Kad bi bilo neko udruzenje za zastitu zivotinja, mnoge bi zivotinje bile sigurnije!!… Postavio sam ovo pitanje 3 puta, ali vi mi nikako ne odgovarate!! Pa se sad nadam da cete mi odgovoriti!! 😉

 78. Nadm se gospodine Predsjedniče da ste veceras gledali politicki mahazin “60 minuta”, te da Vas pitam: Da li ima istine u priči o opremanju kancelarijskim namještajem prostorija Ministartstva finansija BiH? Mislim na ono spomenuto “reketarenje”.

  Samo tako nastavite sa vasim blogom, najbolji Ste, i nadam se da ce te biti prvi Predsjednik Bosne i Hercegovine, kada dođe vrijeme da biramo jednog predjednika!

  Puno pozdrava!

 79. Gospodine Predsjednice,
  Mogu samo reci Hvala Bogu da imamo jednog normalnog politicara!
  Imao bi samo jednu molbu ako moze da kazete Gospodinu Harisu Silajdzicu da se drzi onog sto je obeco narodu to jest 100% Bosna i Herzegovina ili bi on mogo dobit po prstima. Nista drugo momentano ne radi nego vara i laze narod sa svojim obecanjima. Neka i on malo uzme vremena pa otvori jedan Blogger bolje bi mu to bilo nego da se uvlaci Dodiku i Tihicu da nekazem gdje.
  Nadam se da cu dobit odgovor hehe.

  UGODAN DAN VAM ZELIM. Pozdrav

 80. Da li se ti @baam zezas ili stvarno pitas predsjednika da li postoji ova u.g. za sprečavanje okrutnosti nad zivotinjama. Pa valjda ne ocekujes od predsjednika da se pored svih obaveza raspituje koja su udruzenja registrovana. Ako te interesuje odgovor na to pitanje zatrazi od nadleznih institucija, a to sigurno nije Presjednistvo. Koliko znam takva udruzenja postoje u Tuzli.

 81. da ja tebi nesto kazem, i postavim nekolko pitanja, pa, ti prenesi tim nasim glavama na celu: 1) zasto dopustate ovakvu situaciju u BiH, pa vas ljudi nazivaju seljacima, 2) zasto onaj za mene “gospodin” Dodik povecaje platu sam sebi kolko hoce, a protesta ni na vidiku, 3) zasto ne podnesu ostavku ove nase glave (osim tebe, jer vidim da si ljudeskara), 4) svi mi mozemo odgovorit na ovo 3. pitanje,
  4) zasto se ne rjesavaju ovi najtezi socijalni slucajevi (vidim svima vama je preci Audi A8, il Passat 5 jer stvarno ih ima (gledaj emisiju Josipa Pejakovića, pa nek se zapitaju kakva su vlast ove nase glave), mislim da je za sada dosta.
  To je bilo ono … Pozdrav gospodine predsjednice

 82. Hvala vam za vaše nastojanje da se u budžetu povećaju sredstva za jačanje poljoprivrede. Nažalost, taj sektor, koji smo odabrali kao jedan od strateških u razvoju BiH, pati od loše organizovane administrativne i stručne podrške, tako da su i postojeći fondovi koje izdvajaju entiteti, distrikt, kantoni i opštine više socijalnog nego razvojnog karaktera. O prilagođavanju standardima EU i pripremama za korištenje predpristupnih fondova EU vrlo malo se govori, a još manje radi. Pogledajmo samo šta je u poljoprivrednom sektoru ostalo od realizacije nekoliko programa Phare teških i po nekoliko miliona eura. Malo, gotovo ništa! Puno sreće i uspjeha u daljnjem radu!

 83. Druže predsjedniče,
  od početka čitam Vaš blog (i moram reći da je to jedan od rijetkih koji imam volje čitati – barem za sada djeluje baš kao i Vi – zanimljivo i normalno), a posljednjim javljanjem ste me potakli na dva pitanja.

  Prvo je jako ozbiljno i inspirisano Vašim slikama iz Iraka, a odnosi se na angažman naših vojnika tamo, a posebno najave slanja nove jedinice. Argumenti o neophodnosti našeg angažmana zbog približavanja NATO-u i prilike za poslovanje naših firmi tamo i naplate dugova su se potvrdili potpuno neutemeljenim, jer zemlje koje ni ne pomišljaju da učestvuju u okupaciji Iraka daleko su bliže NATO-u od nas (npr. Hrvatska koja je dobar primjer očuvanja nezavisnosti u odnosu prema Americi uz zadržavanje saradnje u svim drugim aspektima), a što se poslova tiče čak i Srbija dogovoara velike poslove, iako je maltene do skoro ratovala s istim NATO-m. Naše kompanije opet svoje dugove nemaju nikakve nade da naplate, čak se spominje oprost svih dugova. Ukratko, iskreno i dobronamjerno ne vidim ama baš nikakvu korist što naši ljudi rizikuju živote u jako dalekoj i nama potpuno nebitnoj državi (jedino je bila bitna za ekonomsku saradnju ali nje očito ne može biti u doglednoj budućnosti), a štete su brojne – pored stalnog rizika i velikih i bespotrebnih troškova, imidž naše države nedavno suočene s agresijom i okupacijom sada se pretvara u imidž države koja učestvuje u jednoj drugoj okupaciji i eksploataciji druge države i naroda koji se svakodnevno ubija i nad kojim je počinjeno nebrojeno mnogo zločina bez kazne. Da ne dužim više, niste ni na koji način odgovorni za prvobitnu odluku o slanju naše jedinice u Irak, jer tada niste bili na ovoj poziciji, a i sada ako se jedini usprotivite objektivno ne možete to spriječiti, ali me zanima Vaše lično mišljenje o svemu ovome.

  Drugo pitanje je puno manje ozbiljno za većinu, ali meni jako bitno, a tiče se spomenutog posjećivanja utakmica voljenog nam kluba. Jasno je da sada ne možete svaku utakmicu posjećivati kao nekada i kao običan građanin, ali me zanima možemo li Vas očekivati makar na Zapadu povremeno – jest da već dugo katastrofalno igramo, ali bilo bi lijepo podsjećanje i podrška vidjeti Vas opet na tribinama što češće.

  Nadam se da Vam neće dojaditi ovaj način komunikacije i želim Vam sve najbolje u daljem radu. Odgovorite kad stignete – bolje da izborite bolji budžet nego da piskarate po internetu:)

 84. Dragi predsjednice,
  SDP , stranka koju vodi informaticar , ima najgoru web stranicu koja ne omogucava, ako neko slucajno zeli da se uclani u SDP- uclanjenje. NE MOZE! Kada su moji prijatelji, koji su jadni mislili da ce uclanjivanjem u SDP dati svoj doprinos boljem zivotu u BIH – nazvali SDP, neki jaran im je rekao da moraju doci u prostorije kako bi se uclanili. U kojem vjeku vi zivite ? Cudi me da si otvorio blog, trebo bi stat ispred Markala i izvikivati sadrzaj.
  Dalje: Ogromna nepopularnost vodje SDP stranke je pokazatelj , u normalnom svijetu, da se nesto HITNO mora MJENJATI. Kad vaseg Vodju prozivaju pozitivci , gomila Bosanaca- da da ostavku- SDP to ignorise. To meni znaci da se ne borite za pozitivu nego za svoje tople fotelje !!! Ne zavaravajte se da je Radoncic nacinio Zlatka nepopularnim. Radio je jos gore stvari drugim ljudima pa ti ljudi ostadose voljeni. O kakvim vi promjenama pricate kad ste zacementirani ko u kamenom dobu. Sjecam se kad si postao predsjednik rekao si par rjeci, a onda ti je Vozd uzeo mikrofon i vazio pola sata. Ti si ko cuko dahtao iza njegovog ramena. Halo , ti predsjednik, a za njega niko nije glasao i on ti uzima mikrofon. Dresirani si (ste) na komunistickom idolopoklonstvu. Sad ispadoh da mrzim Lagumdziju a jok, samo mrzim sistem u kojem konstatno gubite jer ste navikli da budete poslusnici. I zato cete, na moju veliku zalost, ponovo izgubiti izbore. haj stisni pa pokazi ovaj komentar na sjednici SDP-a, hajd stisnite pa promjenite nesto kod sebe da bismo vam vjerovali da cete nesto i u BIH moci promjeniti.

 85. predjesdnice pitanje…..ima li ikakve sanse da legalizujemo marihuanu,,da se ne skrivamo vise,,zato sto je uzivamo,,a i drzava moze imati koristi,,od poreza,,ako se dobar zakon napravi,,a ovako mi je uzivamo,,dileri cistu zaradu imaju,,

 86. Predsjedniče nebi bilo loše da budete “pokrovitelj” ispraćaja naše ekipe koja će nastupiti u Beogradu na Evroviziji.Gledao sam nekoliko emisija sa Lakom i On vas plaho gotivi 🙂

  Nego interesuje koje lokale najviše gotivite u Šeheru ?

  Nemojte samo reći da je u Happy-u dobra kafa 🙂

  Pozdrav

 87. Postovani predsjednice,

  po ko zna koji put cu Vas podsjetiti da ste ponos bosanskohercegovacke omladine, a mislim da je to teze biti od svega. Niste mozda ni svjesni cemu ste se sve izlozili, ali nemojte posustati, dajete nam nadu, a nadam se da i mi u Vama isto budimo.

  Ovom prilikom zelim pozdraviti jazhu, i mislim da je napokon vrijeme da omladina uzme buducnost ove zemlje u svoje ruke. Gledam veceras 60 minuta, ma dusa me boli kad covjek sve ovo pogleda. Jazha, imas moju i vjerujem podrsku vecine ljudi na ovom blogu.

  A od svega, poseban pozdrav liku koji se pojavljuje pod imenom generald7da, covjek nije naucio da se Mostar nalazi u BiH, a ne u Hrvatskoj, kako je on to napisao na svom profilu. Al dobro, naucit ce,…. ima vremena,…

  Predsjednice, ne dozvolite da ovakvi likovi uticu na Vase dalje javljanje, nemaju nista pametno za reci, vjerujte, provjereno,…

 88. Gospodine Predsjednice

  Ako ste previdili moje zadnje pitanje u vezi Ustava Republike BiH ne zamjeram Vam, jer obaveze su obaveze a previd se uvijek moze nadoknaditi. Ako ste ga ignorisali onda ste me duboko razocarali. Da Vas podsjetim prosli puta sam Vas zamolio da komentarisete Deklaraciju koju je potpisalo na hiljade gradjana nase domovine, lojalnih ne samo Republici BiH, vec i civilizacijskim normama 21 vijeka te principima na kojima pociva demokratija, pravo i pravna drzava.

  Posto ste Vi pravnik onda cete u potpunosti razumjeti sadrzaj ove Deklaracije, koja se nalazi na ovom linku:

  http://www.republikabih.net/content/Deklaracija.htm

  Odmah da napomenem da ja ne ocekujem da Vas stranacki sef, gospodin Lagumdzija podrzi ovu deklaraciju jer se on vec odavno deklarisao kao cetnik, da oprostite na izrazu. Ista je stvar i sa gospodom Tihicem i Silajdzicem. Ljudi lojalni ovoj drzavi su im se uzaludno obracali decenijama. Mi se ovaj puta obracamo Vama, sa nadom da cete nas podrzati. Mi nasu nadu baziramo na iskrama razuma, hrabrosti I cestitosti koje se s vremena na vrijeme pojave na tmurnom nebu okupirane dejtonske BIH. Podsjetit cu vas samo na neke:

  -12 april 97. John Paul II: “Bosna i Hercegovina je mozaik kultura, vjera i etničkih skupina koje, ukoliko budu priznate i zaštićene u svojoj različitosti, mogu vlastitim darovima pridonijeti obogaćenju zajedničke baštine čitavoga građanskoga društva u BiH, regiji i svijetu.”

  -7 april 2007. Kardinal Vinko Puljic: “Katolička crkva u BiH bila je protiv prošlogodišnjeg aprilskog paketa ustavnih reformi, smatrajući da će učvrstiti neravnopravan položaj Hrvata i voditi njihovom nestajanju. Biskupi Katoličke crkve u BiH se zalažu za ukidanje sadašnja dva entiteta i predlažu trostepensku vlast u BiH u kojoj bi, uz državni i opštinski nivo, zemlja bila podijeljena na četiri multietničke regije: banjalučku, tuzlansku, sarajevsku i mostarsku, kojima većinski narod ne bi mogao preglasati manjinske, jer bi imao minimum 30 odsto vlasti, a maksimalno 40 odsto.”

  -25.10.2007. Zeljko Komsic, Predsjednik Republike BIH porucujue Vojislavu Kostunici: “Ostavi BiH jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu”.

  -17.02.2007. Heroina Fata Orlovic: “Dva puta me je bijeljinska policija maltretirala, svakodnevno me proganja bratunačka policija, šest puta su me pozivali na sud. Poginuću svijetla obraza, ali im svoje ne dam.”

  Kao sto vidite pravda se ne da “zatrpati”, a odnedavno Srebrenicke zrtve su uspjele i UN poslati na sud. Tako ce na sudu jednog dana zavrsiti i Dodik i Covic i Tihic i Lagumdzija i Silajdzic. I ne samo na sudu vec I na stubu srama i smetljistu historije poput njihovih nalogodavaca, fasistickih krugova iz Beograda I Zagreba. I Milosevic je mislio da je nedodirljiv ali pravda kao pravda je spora ali dostizna. A do Vas je na koju stranu cete se svrstati i kako cete zavrsiti, zajedno sa njima na stubu srama ili u knjigu heroja, svijetlih i casnih likova BiH historije. Vi ste pravnik i apsolutno smo sigurni da cete potpuno razumjeti sta zahteva na hiljade gradjana sirom BiH I dijaspore. Sve je to napisano i obrazlozeno pravnim jezikom i jezikom razumljivim za sve normalne, civilizovane gradjane nase domovine. Nas zahtjev je legalan i legitiman a ostvareni ciljevi agresije i genocida su nelegalni, ma ko i ma koliko sljedbenika fasista stajalo iza toga. Iza Treceg Rajha su stajale na desetine miliona, i to je bila “realnost” pa su svi ipak zavrsili na stubu srama i smetljistu historije.

  Do Vas je! Ako i sada “preskocite” odgovor znacemo i mi i Vi jeste li Vi zaista nas Predsjednik ili jedan od njih.

  S Postovanjem
  MAX PEGASUS

 89. Postovani predsjedniče,
  kao prvo zelio bih da Vas pozdravim kao jednog od rjetkih politicara iz BiH koji nesto rade za SVOJU zemlju a ne samo za SVOJ Džep.
  pod dva,zelim da pozdravim Vas prijedlog budžeta BiH,i tačke koja se tiče (stvarnih) povratnika u BiH.
  pod tri,kao predsjednika BiH pozivam Vas da dođete u posjetu u Banja Luku,da vidite da i nas grad ima potencijalnih istoriskih građevina koji bi se trebali staviti pod okrilje UNESCA,pod prvo tu mislim na tvrđavu Kastel koja godinama propada a lokalne vlasti nista necine da bi je ocuvali,takođe se tu i nalazi Safikadin (mezar) spomenik,-simbol ljubavi banjalucana,džamija Ferhadija,stare jevrejske kuće u centru grada(koje propadaju zbog atraktivih lokacija)…i monogo drugih građevina…takođe Vam predlažem da obiđete rjeku Vrbas i da se provozate u dajak čamcu…

  pozdrav iz Banja Luke…

  Anes
  P.S. i ja sam željovac(nasljedio od dede koji je studirao u sarajevu)

 90. Postovani Predsjednice,
  Nadam se da cete ostati veliki Covjek. Dosta nam je bilo velikih Srba, velikih Hrvata, velikih Muslimana i velikih Drugih. Tu smo gdje jesmo zbog tih velikih kojima nije ni do kojeg naroda nego do njih samih…
  Uvijek je bilo ratova ali i velikih mirotvoraca i humanista. Radujem se zajedno sa svim ovim ljudima koji Vam pisu, cak i oni sto Vam ispravljaju pravopisne i ine greske govore da citaju ono sto Vi pisete a i komentare svih ostalih.

  Ovo sto slijedi je za sve koji posjecuju vas blog a i za vas ako imate vremena da citate dugacke komentare.
  “Generacije mladica i djevojaka, stasale u ratu, stvaraju svoje svetinje tegobnom kombinacijom siromasta i maste sa jedne i klaustofobije i straha sa druge strane. U nedostatku uzora i idola na domacem terenu, uzori su najcesce negdje daleko, u nekim drugim srecnijim zemljama kuda cesto idu planovi vezani za buducnost mladog covjeka. Ne zeleci ili ne znajuci da prihvate odgovornu ulogu reanimatora zemlje u kojoj zive, odlucuju da odu.
  Medju njima ima i najboljih koji su pokusali da daju svoj doprinos ovom drustvu, no udruzeni mediokriteti su ih efikasno sprijecili u tome. Mediokriteti i sljam, vjesto su ih prepoznali kao bolje od sebe i onemogucili ih da cine.
  Neki drugi mladi ljudi i ne pokusavaju da promijene stvari, misleci da u ovoj drzavi nemaju nista drugo osim vremena i odlucujuci da ga protrace ne radeci nista i kritikujuci svakog. dajuci vecu podrsku Britni Spirs i Bekamu, nego li genijima iz sopstvenog komsiluka, nesvjesno su izabrali ulogu svojstvenih Dzelata sopstvene buducnosti.
  Samo malo podsjecanja…
  Bio je Rat, najlakse je sada zakljuciti…
  Tacno. problem je u onima koji su to dozvolili, koji su ih pretvorili u heroje “nase ili njihove”, svejedno je i prolazili su nekaznjeno i zbog toga nam se svima sudi.
  Za nova jutra, za srecnu BiH trebace vise od haskih presuda. Zavrsni zvizduk pistaljke je ipak do nas. Mi i dalje biramo da cutimo.
  Zbog Tebe i mene, ovakvih kakvi smo ONI danas mogu sve…Pogledaj okolo!
  Zidaju vile koje legalizuju, kupuju bajke obicnih ljudi od otpadaka dnevne zarade. Zaradjuju toliko da americki san cine skromnim i smijesnim. Policajci ih ne zaustavljaju. Masu im jer su u velikim autima.
  Policajci svoju ulogu najbolje prezentiraju demonstracijom saobracajne pedanterije, pedanterije u kojoj je neispravno stop svjetlo neosporno najvazniji prekrsaj.
  Ne mare sto je BiH medju prvima u regionu po korupciji, sto se za korupciju sudi rijetkima. Od svih prozvanih u kriminalnim aferama najvise je trpio papir na kojem su ih rijetki novinari hrabro biljezili.
  Ako je ikog od onih koji su se prepoznali u ovakvim i slicnim tekstovima makar i na trenutak zabolio zub, glava, stomak…ako nisu mogli zaspati makar minutu, ako im je zazujalo uho, dovoljno je…
  Kad i ako nas bude dovoljno koji cemo pokusavati i uspjecemo.”
  Buckajmo i nesto cemo izbuckati…

  p.s. Omladino, imate pravo da birate na izborima. Ako birate da ne birate, ne ljutite se na “stare”. Stari su se pomirili i umorili od borbe pa ne talasaju. Ne dozvolite da biraju za vas.Politika moze biti castan posao ako se politikom pocnu baviti casni ljudi. Evo jedan je otvorio BH – pricaonicu…

 91. @kerol, blago tebi kad si tako lojalna Hrvatica kad si radi svohg predsjednika blog otvorila (stanje 0/0), ali vidim nisi sama.
  Jave se dva Hrvata svom predsjedniku Hrvatu 8bar to mjesto zauzima) i smeta vam. Neki bi nas banirali. Mašala?!
  @predsjedniče, veliš i sam: “Pročitao sam mnogo pitanja na temu jednog predsjednika BiH. Nešto slično je bilo predviđeno u Aprilskom paketu ustavnih promjena, odnosno da Parlament BiH bira predsjednika i dva potpredsjednika, a kako je to propalo onda do daljeg ostaje kao što je sada. Ipak u BiH, zbog nacionalne strukture stanovništva, nije moguć princip ‘jedan čovjek – jedan glas’ i moraju postojati jaki mehanizmi zaštite nacionalne ravnopravnosti na državnom nivou”. Veliki je to napredak. Iskreno, nisam se nadao!
  @ne odajete li vojnu tajnu ovom fotkom iz zraka? (čudi me da Vas to nije gen upita:)
  @Iz citiranog zaključujem (ako je nešto moguće zaključiti iz Vaših prilično neodređenih i nedorađenih prijedloga) da ste Vi za dvije razine vlasti: općinska i državna (na kojoj bi se ugradili mehanizmi zaštite naroda). Eto mene ste uvjerili. De, majke ti uvjeri i Srbe, pa IDEMO DALJE.
  Zalij cvijeće i poselami hanumu

 92. pozdrav za vas gospodine presjedniče

  potreba za promjenom u stranačkom vodstvu SDP-a je očigledna već dugi niz godina
  a mi građani zbog tog “jednog čovjeka” nemamo izbora
  ja sam bio aktivni član SDP-a nekoliko godina, a nakon razočarenja priključio sam se SDU koja je organizaciono bila smješna u odnosu na SDP
  sada nisam član nijedne stranke i tako će ostati dok neko kao vi nebude nosilac ideje socijaldemokratije koja će nas odvesti u bolju budučnost

  dali postoji mogučnost da vi budete lider neke stranke u budučnosti?

 93. PREDSJEDNICE, STARICA KOJA JE ZAPALJENA JE JUTROS UMRLA. NE DOZVOLITE DA SE TI MONSTRUMI, KOJI DANAS-SUTRA MOGU NAPASTI I VASU PORODICU,IZVUKU I DA NE DOBIJU ZASLUZENU KASNU! KAKAV JE TO DIVLJACKI UM DA NOSI BENZIN OKOLO I PALI LJUDE?! JE LI SE TO TREBAMO ZATVORITI U KUCE I NE IZLAZITI JER NAM KRIMINALCI (U NAJMANJU RUKU) PRIJETE CAK I ZA BIJEDNIH 5-10 KM?!

 94. Poštovani Gospodine Predsjedniče ovom prilikom bih htio da vas iskreno pozdravim i vašu porodicu. Imao sam tu čast da vas upoznam dok sam radio kod Gospodina Adila Kulenovića aa tad niste bili ono što ste danas mislim predsjednik. Htio bih da vas pitam u vezi jednog mog ličnog problema aa i problema svih mladih koji nemaju posao. Vidite mlad sam obrazovan pun znanja iz svoje struke ali kad apliciram za posao uvijek traže nekog sa iskustvom aa odakle meni iskustvo recimo ako sam tek završio školu. Pa vas pitam da li će ikad biti na tim vašim skupštinama tema o zapošljavanju mladih i perspektivnih osoba tome slično i da li se upošte o tome razmišlja, jer znate onu dobro svima poznatu da svijet ostaje na mladima aa ja iskreno mislim da nam neće ništa ostati nakon svih ovih dosadašnjih političara i njihovih dobro poznatih radnji koje čini mi se ne vode boljitku države već njihovih džepova. Ja mislim da ste vi jedan izuzetan i pošten čovjek iz ličnog razgovora sa vama i ne dajte da vas uhvate drugi pod svoje.

 95. Druze predsjednice evo drugi pokusaj da vam se obratim moram li naglasiti da sam clan SDP mozda onda dobijem odgovor 🙂
  To da ste idol mnogima vam i ne moram reci najkasnije sada ste i sami vidjeli … zato da se vratim na svoje prvobitno pitanje … necu ovaj put puno tipkati : Da li bi po vasem misljenju SDP bolje prosao na izborima s drugim predsjednikom , onako suptilno samo prokomentariste popularnost meni veom dragog i cijenjenog Prof. Lagumdzije.. PS : Ne mogu da vjerujem pored toga sto ste “ljudina ” znate i sta valja sto se tice muzike (Blues mogu misliti sigurno slusate B.B Kinga )

 96. SVE RIJECI ZAHVALNOSTI PRESJEDNICE ZA VASE ODVOJENO VRIJEME I VASE RAZUMJEVANJE ZA TZ. OBICNE SMRTNIKE.KAO STO VIDISH IMASH OGROMNU PODRSKU OKO SEBE SAMO PRAVO UZDIGNUTE GLAVE TI SI COVJEK SA PRAVOM CISTOM BOSANSKOM KRVI I ZATO ISPRED SEBE GAZI NACIONALISTE I DOK IH USPUT GAZIS PREGAZI I OVOG NACIONALISTU NA BLOGU ZVANOG GENERAL STO SE UPORNO TRUDI ODUZIMA I NASE I VASE VRIJEME PISAJUCI O NEKAKVOJ HERCEG BOSNI TREBAO BI SE ON MALO UKLJUCITI U TOKOVE SAVREMENOG DOBA SVI SE UJEDINJUJU I JACAJU A ON BI DA SE ODVAJA MENE NEKO KAD BI PITAO JA BI SE PONOVO UJEDINIO SA SVIM SUSJEDIMA PA KAD BI DOSHLI I DO KINEZA.

 97. oduzeo sam sebi sat vremena sna , da procitam vas post i pogotovo komentare , ja sam u USA trenutno ,poput nekoga gastarbajtera , kruh nije bilo u BiH
  drago mi je , da vecina komentatora vam daje podrsku , i ? polaze velike nade u vas
  ne obazirite se na provokacije jeftinih nazovi “obavjestajaca” iz komsiluka ili susjedstva ( polupismeni , da je to tuzno )
  medju blog rajom ste , obracunali smo se sa njihovim shovinizmom i primitivizmom jos na pocetku blogger.ba
  sada imate i dodatnu odgovornost ,jer ovi mladi ljudi vam vjeruju ( starost blogera u prosjeku je oko 25 godina !)
  sretno i pozdrav!

 98. Pitacu te pa sta Bog dragi da!
  Ako si ljudina kao sto pricaju onda cu dobiti odgovor na moja pitanja..
  Ama mene interesuje ustvari samo jedno pitanje, a usput postavicu mozda jos koje za koje me bas i nije briga hoces li na njih odgovoriti ili neces..

  Pa da pocnem sa pitanjima da nebi ispalo ovaj samo prica a nikako da napise nesto konkretno…
  Aha! Sad se sjeti da moram ipak prije postavljanja pitanja reci nesto po meni jako vazno, ustvari to je pitanje koje mislim postaviti pa necu nista pitacu odma….
  Pa da krenem…

  Druže Željko!
  1. Znaš li da je pokrenuta inicijativa za ujedinjenje svih Antifašista ili bolje reći svih Titoista sa prostora nekadašnje nam zajedničke države Jugoslavije..

  2. Znaš li druže Željko da će Udruženje Jugoslovenskih Antifašista, hoću reći Titoista biti registrirano u Bosni i Hercegovini drzavi čiji si Ti presjednik i da će u Bosni i Hercegovini u jednom malom mjestu biti sjedište Jugoslovenskih Antifašista…

  3. Najvažnije što hoću da te pitam je to hoćeš li kao čovjek i kao presjednik države podržati ovakvu jednu inicijativu…

  Ako dobijem odgovore na ova pitanja onda ću te pitati još nešto puno važnije od prva dva pitanja, jer vjerujem da neznaš možda još ništa o spomenutoj inicijativi, ali mene puno više interesuje šta ćeš reći na treće pitanje pa ako bilo kako odgovoriš onda ću te pitati ono najvažnije što mislim da pitam..

  Usput druže Željko ako imaš vremena posjeti i moj neki blog imam ih tri, ali jedan je onako bez veze ali na dva ima sta i procitati..
  Hajd u zdravlje pa se vidimo u partizanima, ako bude trebalo…

 99. Gospodine predsjedniče,
  ako kojim slučajem naletite na ovaj komentar zamolio bih vas sljedeće:
  Podstaknite interes na državnom nivou da se u svim institucijama radije koristi
  open source operativni sustavi i rješenja nego komercijalna tipa Microsoftovih windowsa.
  Razlozi:
  1. Ušteda na cijeni OS-a, ušteda na cijeni antivirusnih rješenja.
  2. Konstrukcija tržišta održavanja istih sustava.
  3. Propagiranje tehnologije
  4. Praćenje svjetskog trenda država koje switchaju svoje sustave na linux i open source rješenja.
  Pogledajte na primjere u svijetu od Njemačke, Britanije, Kine , Australije, Filipna i još mnoštva drugih država.
  Samo u nas se potpisuju ugovori o suradnji sa Microsoftom, pa se može pitati da nisu i kod nas u pitanju procenti kao u zadnjem slučaju u Nigeriji.
  U nadi da ćete vidjeti ovaj post
  pozdrav i ugodan dan.

 100. hvala na odgovoru predsjednice….hahaah pa naravno da nema veze kvar lifta sa tim kad ste postali predsjednik…ali malo sale nije na odmet…
  nego vama sve najbolje i samo tako nastavite..
  s postovanjem komsinica
  p.s.mogu ja i pjeske, nisam visoko 🙂

 101. E ovo je totalno razocarenje!

  Cuj Referendum za piramide?

  Hocemo onda presjednice referendum i za Pitagorinu teoremu? Jeste li vi procitali bilo sta sto je napisano u zadnjih godinu dana na ovu temu, kako od nasih uglednih znanstvenika tako i od svjetskih strucnjaka koji su jednoglasno rekli da ne budalimo, da se ne provaljujemo i da ne srozavamo i ovo malo jadnog obrazovanja koje imamo?

  Ako niste ili nemate vremena onda nemojte molim Vas pisati ovakve budalastine jer to samo potpiruje dodatno piramidiotske kretene i nasilnike, a dovodite u pitanje decenije mukotrpnog rada nasih naucnika i ismijavate ih na ovaj nacin.

  Pokazite da imate barem malo testisa i da ih kvazi-patriote ne drze u seraftungu.

  Piramida NEMA! Semir je ublehas, prevarant, lopov i razmazeno deriste. Nedavno je izjavio da je ulozio 400.000 KM u ovo, a istovremeno na svom imovinskom kartonu ima prijavljeno par hiljada dolara. Nakon toga je poslana prijava u IRS koji sada trenutno istrazuje njegove finansijske rezultate. To je samo jedan od detalja koji ste mogli saznati sa dva kliktaja misem, a kamoli kao clan predsjednistva jedne zemlje.

  PozdRav!

 102. kada bi svi željeli i htjeli jedno: jednu državu, jednog predsjednika,bilo bi nam svima bolje…
  ne bi nam tzv. “vitalni interesi” krojili život, ne bi entiteti omogućavali pojedincima da pune vlastite džepove, i rade protiv svega i svih osim samih sebe…
  podržavam ideju bloggera, dajem svoj potpis!

 103. Evo ja bi se odazvao edhemovom pozivu da malo ometam onog dzenerala.
  Dzenerale, jaka ti ona peticija sto je potpisa oko 1200 ljudi!
  No dzenerale hajd da mi malo pojasnis taj hrvatski TV kanal!
  Trazite TV kanal na hrvatskome jeziku u okviru javnog RTV servisa!
  Znaci da na tom kanalu kao voditelj moze raditi samo onaj ko govori hrvatski ili da voditelji moraju prilikom emitovanja govoriti iskljucivi hrvatski!
  Po ustavu je garantovana sloboda i ranopravnost sva tri jezika!
  Stoga bi svaka primorana upotreba jednog od jezika prilikom obavljenja posla u javnim institucijama bila NEUSTAVNA!!!!!!
  Vidis bolan jarane koliko si plitak, ti i tvoji politicari? U startu trazite ono sto je protuustavno i krivicu svaljujete na druge!

 104. Postovani gospodine Komsic, imam jedno malo pitanje i volio bih, ako budete u mogucnosti, da mi odgovorite.
  Mislim da bi se ogromna kolicina problema mogla rijesiti uklanjanjem nacionalnog kljuca u drzavnim institucijama. meni licno nije stalo kako se zove i odakle je ministar za prostorno uredjenje – dok god ZNA raditi svoj posao – a sve mi se cini da jako puno ljudi dolazi na odgovorne pozicije zbog prezimena a ne zbog kvalifikacije.
  Pretpostavljam da jos uvijek nema dovoljno povjerenja medju politicarima da dopuste ovakav potez (jer je svakoga strah od dominacije onog drugog), ali moje pitanje je: da li se o ovoj temi ikada raspravljalo i kakve su reakcije?

 105. Pozdrav gospodine Predsjedavajuči (da ne bude predsjedniče to je vise kliše postao). Ja sam se vrlo obradovao kad sam saznao za Vaš blog iz razloga što Vas kao političara i javnu ličnost uopšte najviše poštujem i najviše se divim. Nije da se dodvoravam ali siguran sam da ne lažem kada kažem da Vas simpatizira cirka 80% građana BiH. Prije svega Vi, za razliku od drugih političara, ste patriota mozda i najveći od Alije, a smijem i reći da bi ste mogli biti i veći. Onda tu dolaze vaši komentari i način izražavanja kada se obraćate narodu ili ti ga PRIČAŠ NAŠKI ;=) i to ljudi cijene. Realni, direktni, ne komplicirate postavljena pitanja i držite se vašeg stava. A ne k'o dodik (njegovo ime je napisano sa malim početnim slovom jer prema njemu ne gajim nikakve simpatije) koji je preko noći postao europski optimističar (za vrijeme interviua sa Senadom Hadžifejzovićem) a onda sutradan je ponovo težio ka Srbiji koja se evo malo po malo cjepka u nedogled.
  Uzeću vas za riječ i vjerovaću vam da se osobno brinete o blogu jer dosad niste ništa mutili pa što bi ste i sad.
  Jedno pitanje za kraj:
  Zašto se više ne ulaže u oružane snage BiH? Jer gledao sam neki dan jednu emisiju i statistike su me zabrinule. Da rata neće biti velika je vjerovatnoća ali ne smije se vojna infrastruktura jedne zemlje zapostaviti i treba se uvijek upoređivati sa okolnim zemljama jer kako sam ja prilikom predavanja profesora historije naučio kako naši prostori su i će biti uvijek poprište sukoba iz tri razloga:
  1. Geopolitčki i strategijski položaj
  2. Prirodna bogatstva
  3. Vjera – dok je god tri naroda i tri vjere uvijek će biti nesuglasica!
  i da… JEDNU VOJSKU ŠTO PRIJE! AKO HRVAT, SRBIN I MUSLIMAN ZAJEDNO BUDU POD JEDNOM VOJSKOM KOJA SE BORI ZA CJELOVITU BIH ONDA ĆE SE SVAKI OD NJIH KRVNIČKI BORITI I ZA BANJA LUKU I ZA MOSTAR I ZA SARAJEVO!

  Pozdrav gospodine Komšić.

 106. MAMA ME NAGOVARA DA UPISEM KOMENTAR. Ona nije znala da jedan tako visoko-rangirani ili top funkcioner nadje vremena da svojim rijecima opise radni dan bez obzira sto je pod budnim okom javnosti.

  Ovo je podrska Vama za dalje od familije sa CH Vile a i primjer svima kako u Demokratskom drustvu zadobiti podrsku. Naravno ne mislim na dio gdje me “nagovorila mama”.

 107. Dobar Vam dan zelim…

  Zanima me samo jedna stvar. Svi pricaju da na mladima svijet ostaje, ali kao sto vidim to je samo teorija ili tako reci jedna istrosena i ofucana( da se tako izrazim) recenica. Gdje su ti mladi? Gdje oni rade? Cast pojedincima, blago njima ako su zaposleni. Sta je sa nama koji imamo diplome( koja nicemu ne sluzi, osim da je se prihvatim da sa nje obrisem prasinu)? Sta to jos treba da se desi u ovoj drzavi da bi nama mladima bila pruzena mogucnost da se zaposlimo? Ja nemam radnog iskustva, a bez njega se ne mogu zaposliti. Ja nemam ni 10 000 KM, da bih nekome platila ze STELU. Samim tim- JA NE MOGU DA RADIM- JER MI NE DAJU DA RADIM. To je sramota ove drzave.
  Da je Bogdom vise ljudi na vlasti kao sto ste Vi, mozda bih ja onda i bila optimista. A ovako, mogu Vam jedino pozeliti puno srece u radu i ne dajte da vas povuku dole gdje su svi ostali.

 108. Ja se stvarno ne mogu nacuditi nasim ljudima,zasto se tako grcevito bore da dokazu da nema piramida? Pa,da li je iko ikada vidio Gospu u Medjugorju??–Ne nije ali ljudi su ubijedili i sebe i cijeli svijet da se ona ukazuje i zaradise milione,i neka su svaka im cast na tome.Iskoristili su praznovjerje,vjeruju u ”vazduh” pa ko voli nek izvoli,a vole mnogi jer ih za godisnjicu ukazanja Gospe bude i po 200.000.Opet kazem ,svaka im cast.I zato sto prodaju maglu ,niko ih ne smatra glupim,vec dobrim biznismenima.
  Ali Bosanci tvrdoglavo navalili nema pa nema piramiide. Stranci pokusavaju privuci turiste,ali nasi ih ismijavaju,jer mi smo pa toliko ponosni na nasu pamet,mi necemo da prodajemo maglu itd,,itd. Ma dajte molim vas. Ja samo mislim da se to pojavilo u Sarajevu sve bi bilo ok…bilo nebilo piramide….BILO BI U SARAJEVU…Nemam ama bas nikakve veze sa Visokim,Sarajevo obozavam,ali mislim da je samo to razlog.
  E, sad znam da ce na ovo negiranje Gospe reagovati onaj davitelj general.
  Ne pada mi na pamet da citam njegove budalastine ali sam iz par komentara zakljucila da je spominjao nekakav bosanski terorizam.
  Posto ste vi vecinom na ovom blogu mladi,a vasi roditelji vas nisu zadojili mrznjom,jer inace nebiste davali podrsku Gospodinu Predsjedniku,vec biste bili na strani, Izetbegovica,Tudjmana i Milosevica,dakle samo da vam ukratko pojasnim odakle poticu prvi teroristi u bivsoj Yugoslaviji.
  Negdje 70-tih ta rijec Terorizam je maltene na nasim prostorima bila nepoznata.
  Ali onda je Milenko Hrkac,rodom iz Z.Hercegovine,mislim da je bio sa Listice,(danas Siroki Brijeg), u Beogradu u kinu ”20.Oktobar”postavio bombu
  i neznam tacno koliko je ljudi poginulo,ali znam da ih je dosta ostalo bez ekstremiteta.
  Istih sedamdesetih Miro Barisic -rodom iz Hrvatske(Sibenik) u Swedskoj ubija Ambasadora
  Yugoslavije VladimiraRolovica,mozda grijesim imeAmbasadora.
  Toliko o pocetku terorizma na nasim prostorima.Ovo general sigurno zna,bez obzira dali mu je 17 ili 37 godina jer njega su njegovi roditelji zadojili dovoljno mrznjom i sigurno je da su mu za laku noc pricali pricice o junacima i spasiteljima bosanskih katolika–spasitelju Hrkacu i Barisicu.
  Vama su vasi roditelji,kao i ja svojoj djeci pricali ”nacionalisticke price o
  Snjezani i 7 patuljaka”Pepeljugu itd.

 109. @danhar
  Pa ti si bas pogodio u sridu!
  Misliti i razmisljati nije isto. Nesto misliti znaci imati svoj stav, a razmisljati znaci sagledati cinjenice, informacije pa eventualno izgraditi sopstveno misljenje!
  Ja bi te zamolio da malo razmislis.
  Gospa je stvar RELIGIJE I VJERE!
  Semir Osmanagic je osnivac jedne ARHEOLOSKE FONDACIJE. Barem se tako u javnosti prezentiraju. Ti svojim komentarom bas potvrdjujes ono sto protivnici vec 3 godine tvrde, a to je da Semir Osmanagic nema nista zajednicko sa naukom i arheologijom! Nemam ja nista protiv, neka osnuje religiju. Vec pokazuje sve elemente sekte, pa je potrebno da samo verifikuje i da postane priznata religija! Ali, ako se onda radi religiji ili vjeri, sto onda ne trazi novac iz fondova koji su namjenjeni za religiju? Sto redovno govori o naucnim radovima ili argeologiji? De malo razmisli, pa onda sagradi svoje misljenje!

 110. Svaka vama cast ali nikako da rijesimo pitanje parkinga pred zgrada u Azize Sacirbegovic. Sinoc (ponedjeljak) opet zaredali sa kaznama i to u 22:00 dosli i kaznjavali, kaze da se obratimo u stanicu. Moze li se to rijesiti?

 111. dobar dan i vama
  kad imam slobodno vrijeme citam i vase blogove i komentare. moram priznati da ste se znali pribliziti onima koje su svi zapostavili, a to su mladi koji poslovicno ne izlaze na izbore.
  vrlo mudro.
  nisam odusevljena vasim likom i djelom, kao vecina od njih
  al valjda je to zbog godina, jer nisam vise mlada kao oni, bliza sam vasim godinama
  moja generalna primjedba i na vas i na ostatak predsjednistva, i ovog, i prethodnih saziva, je da je previse demagogije, a premalo konkretnih poteza koji dovode do rjesenja bar jednog problema od mnogih koji postoje ovdje
  nadam se da cete naci put kako da promijenite svijest ljudi i natjerate ih da se fokusiraju na zdravu ekonomiju
  jer u bogatom dfrustvu, svi su sretni

 112. Postovani druze predsjednice,
  prije svega veliki pozdrav i iskrene cestitke za ovaj blog sto ste podarili narodu.Preci cu ipak na ti jer smo mi generacija.Vjerovatno vidis koliko su svi sretni a to je samo znak da nama jako malo treba da budemo sretni u Bosni.no nazalost .zbog toga malo mnogi su se morali rasuti po bijelom svijetu kao i sam ja.Ali u nekom od komentara procitah sve boljke nas malih i velikih poslovnih ljudi u bijelom svijetu.Svima smo preci i svima smo blizi nego nasim ambasadama.Oni od svojih privatnih biznisa nemaju bog zna puno vremena baviti se malim i velikim bosancima ,a sto bi im trebala biti jedina briga u poslu.nazalost,zanm da te suradnici i lazu kao i svakog predsednika,da bi svoje guzice bolje i duze odrzali.ali nadam se da ces to rezati po kratkom postupku kao sto si dao i odrijesene ruke za hapsenje tih kriminalaca tamo.Molim te u svoje licno ime i ime svih koji radimo i zivimo vani da i tog posljednjeg sefa granicne policije,ne ti direktno,ali preko sluzbi vec vise PROCESUIRATE KAKO TREBA.Pa taj Fadil Jaganjac je vodje svih kriminalnih miljea u bosni.Ja sam ga licno prijavljivao za sav kriminal koji sam znao a to traje vec vise od 15 godina,a on jos uporno mjenja fotelju za foteljom.Zamisli sef granicne policije posreduje u pljacki u cargu aerodroma.Sada se kandidovao za direktora KPD oma Zenica ,da bude na usluzi svojim pohapsenim kolegama.Boze me sacuvaj.Kada ove predsjednice pocistite ,vjerujete da ostalo i nije problem.Zbog njh nas je masa otisla,a zbog njih smo se spremni i vratiti.Zelim ti mnogo srece u radu i puno uspjeha.sve vis erazmisljam o povratku kada vidim da tamo ipak nisu svi jos truli i pokvareni.
  Cuvaj se i ostaj mi ziv i zdrav

 113. @Bacak
  kerol je veća Bosanka od tebe, hahahaha, ti si tu pogrešno nešto protumačio/la.

  @theKIFLA (CITAT: Nije da se dodvoravam ali siguran sam da ne lažem kada kažem da Vas simpatizira cirka 80% građana BiH.)
  Da ga simpatizira 80% ovo bi odavno bila jedinstvena BiH i jedan predsjednik, hahaha, malo si smiješan, nji nji.

 114. Dragi nas predsjednice! Nevjerovatno da smo docekali dan da imamo ovakovog predsjednika kao sto ste Vi! Zelim vam jos puno uspjeha, zdravlja, srece i ljubavi. Ostanite takvi kakvi ste sad, nikad boljeg nismo imali.

  Imam jedno pitanje. Zasto se kod nas sportisti tako malo pomazu? Znate i sami da smo oduvijek imali jake sportiste na skoro svim oblastima. Ovo pitanje mi ne daje mira otkad procitah kako je stolnotenisacica Belma Busatlic morala na evropskom prvenstvu predati slijedeci mac jer nije imala pravo malo bogadstvo od 500 eura da za jos jedan dan produzi boravak na natjecanju! Sokantno za Belmu i sve druge nase sportase, a porazavajuce za drzavu koju predstavljaju. Slicno se desilo sa tenisacima nase BiH koji su trebali ici u Melbourn. I tako, dok nase susjedne zemlje slave svjetske prvake, olimpijske pobjednike.. u “tamnom sportskom vilajetu” bh. mladost ostaje uskracena i za puko sudjelovanje na natjecanjima. Zasto?
  Da smo siromasna zemlja, to znamo, ali isto tako je istina da novca ima, ali se on ne trosi racionalno.
  Dolazi se do zakljucka da drzavu bas briga za sport, jer da nije tako, ne bi godinama cekali na usvajanje krovnog zakona. Taj dokument nece sigurno rijesiti sve nagomilane probleme, ali nekakav sustav se konacno mora uspostaviti.

 115. Mislim da je red da se i ovdje javimo. Predsjedniče, još jednom hvala Vam što ste nam ukazali čast petog januara i prisustvovali prezentaciji ekspedicija u Himalajima. Moram priznati da sam bio iznenađen i zatečen, počev od prijema osoblja u Vašem kabinetu pa do toga da ste ostali s nama do kraja kompletnog programa i još našli vremena za druženje poslije. Krivo mi je što nismo iskoristili vrijeme da moglo porazgovaramo “o svemu”, al’ valjda će nam se opet pružiti prilika. Takodjer bi bilo lijepo i da ste se obratili prisutnima, ali jasno nam je da niste bili upoznati sa događajima pa nismo ni insistirali. U neku ruku je i bilo bolje, jer je ispalo nekako intimnije, kao da ste “jedan od nas”, što u stvari i jeste: prava raja, zainteresovan za alpinizam i planine i još padobranac !!!
  Razlog zbog čega Vam pišem ovdje nisu naše naredne ekspedicije i usponi, nego vaša jučerašnja izjava na ovom blogu koja je opet obradovala nas planinare i ljubitelje prirode. Rekli ste da ste u sukobu “energetičara” i ekologa, 1000% na strani ekologa što nam je dalo novu nadu i snagu da ste nastavimo boriti za našu Neretvu i druga prirodna bogatstva naše domovine. Znajte da ste nas tom izjavom “kupili” za života i molim Vas budite tu i ako stvari krenu na gore.
  Usput posjetite ponekad http://www.zone-2000.net i naš forum http://www.zone-2000.net/forum/index.php . U zadnje vrijeme se često spominjete tamo .

 116. Postovanje predsjednice!
  Svaka cast za blog! Kada bi bar jos jedan politicar u nasoj drzavi bio kao Vi, gdje bi nam kraj bio!
  Drago mi je da se zalazete za ocuvanje prirode i okolisa… imamo samo jednu sansu da ocuvamo ljepote nase BiH, pa je besmisleno gubiti vrijeme na bacanje smeca i zagadjivanje.
  Jedan prijedlog: znam da je ova ideja poprilicno skupa i zahtijeva dosta truda, ali kako bi bilo da pocnemo ozbiljno razdvajati smece, posebno plastiku i limenke? Ozbiljnija reciklaza papira? Iznenadila bih se kada bi bilo stranih organizacija koje ne bi zeljele finansirati ovakve projekte… Sta Vi mislite o ovome? Naravno, razdvajanje smeca je samo pocetak, ali vazno je krenuti, pa makar i polako.

  Nastavite sa blogom…. znam da ste zauzeti i imate milion obaveza, ali ovakve geste pokazuju da Vam je stalo do nas sitnih riba, sto Vas uveliko izdvaja iz te citave mase ljudi koji sebe nazivaju politicarima i drzavnicima. Ne znam ko im rece da mi nismo bitni.

  Sve najbolje predsjednice!

  Puno toplih pozdrava iz Jeruzalema! 🙂

 117. Razumijem nakaradni Dejton koji koci vecinu zelja iskrenih Bosanaca i Hercegovaca. Ali ne razumijem Predsjednice inferiornost visih organa vlasti kada je u pitanju dokazani genocid u Srebrenici. Zar ce Srebrenica ostati dio RS ? Zar ce se DOKAZANI (jos vaznije pocinjeni) genocid tako nagraditi ? Postoji li ikakva mogucnost da Srebrenica dobije poseban status, recimo nesto kao distrikt ? Nedovoljno je to sto je MC u Potocarima pod direktnim ingerencijama drzave. Da li ste svjesni Predsjednice da ce nakon ovogodisnjih lokalnih izbora apsolutnu vlast u Srebrenici imati cetnici (da ne kazem Srbi zlocinci) ?
  Krajem prosle godine dosla je potvrda da ce prezivjeli Srebrenicani uci u sudski proces protiv UN-a. I takvo sto ce se desiti prvi put u historiji ove “velike organizacije”. Zar Drzava, domace institucije, Vi, Vase kolege ne mozete dati potporu ovom procesu ? Na ovakvim poljima se cuva Bosna i Hercegovina, jer na ovakav nacin se izdanom narodu Srebrenice moze vratiti vjera u ovu Drzavu….
  Ne bih Vam bio u kozi … ali nemojte samo (Vi i Vase kolege) govoriti NE ZABORAVITE SREBRENICU, ucinite nesto da se ona zaista ne zaboravi …

 118. Ukazanje Gospe u Medjugorju je stvar katolicke vjere i tradicije. Na isti nacin klanjanje na Ajvatovici ili prenosenje mosti je stvar vjere, jedne od 3 konfesije. To je vjera, a Osmanagic svoju vjeru vrlo bezobrazno promovise kao nauku sto je dokazano njegovim predavanjima u osnovnim skolama. Toliko o vjeri, a sada cinjenice:

  – Osmanagic nema veze sa patriotizmom jer je pobjegao u ratu, a vratio se tek 15tak godina poslje
  – Piramidolatrija je stvar New Age nadahnuca Osmanagica koji je vec rekao da ne vjeruje ni u sta osim Majanski kalendar i za koji je trazio da postane zvanicni kalendar na stranicama Piramide
  – On nije biznismen, vec je bio uposlenik jedne firme u vlasnistvu Pakistanaca koja je zaposljavala izbjeglice iz BiH. Ta firma nije njegova
  – Osmanagic nije “proucavao” piramide po Juznoj Americi vec je bio TURISTA, i obilazio ih kao TURISTA. Isto kao sto osoba koja bi provela 15 godina na moru na Bracu nije pomorski biolog, tako ni Osmanagic nije istrazivac
  – Svako ko nije procitao nijedan od tomova njegove “enciklopedije” Alternativna Historija nema ama bas nikakvo moralno pravo da razglaba o istinitosti njegovih teza.

  A sada o piramidama:

  – RGGF, najuglednija institucija na prostoru bivse Jugoslavije u pogledu geologije i rudarstva daje svoje misljenje, koje svi, ukljucujuci i vas, sto ste ovdje i sami rekli, u BiH ignorisu i time dovode ovu instituciju na nivo lokalne pijace u Kalesiji
  – Muzeji i istoricari se uporno od vojske agresivnih idiota i sarlatana prozivaju foteljaskim uprkos iskopavanjima koja ostvarili u Okoliscu, Butmiru, Hutovom blatu; a da pri tome niko se i ne pocese, ali u odbranu tih institucija staju kolege iz Evrope.

  Da sada ponovimo i Vama i svima ostalim zasto tolika halabuka oko svega: Semir Osmanagic direktno ugrozava obrazovanje i obrazovne institucije ove zemlje pokusavajuci svoj New Age koncept da ozvanici kao nauku i obrazovanje. Nemojte da se iznenadite kada vam se saopsti za par godina da ne ispunjavate kriterija obrazovanja u EU jer su vam skole uvele kao obavezan predmet Bosanske piramide a Osmanagica fakulteti nagradili sa doktoratom na temu “Civilizacija Maja”. Osmanagic je prijetnja obrazovanju i ugledu ove zemlje, a vase nepoduzimanje ili neutralnost direktno ide na ruku njemu i njegovoj kliki gledaca u kasike, kristalne lubanje, kreatora dzinovskih fenova i energetskih mravinjaka.

 119. Jedna zamolba s moje strane: Ima li ikakve sanse da preneste na sljedecoj sjednici predsjednistva g-dinu Harisu Silajdjicu da i on otvori blog jer isto tako imam par pitanja i komentara za njega, ali ne mogu da mu nadjem email adresu…

 120. Poštovani Predsjedniče!

  Jucer sam procitala 30 stranica komentara i jako se razocarala. smatram da ovaj blog u vecini koristi mjadja raja sto je pohvalno i za vas i za nas, da se cuje i nas glas.ali obicno bosnjaci ili neke druge nacije koje su odrasle i rat provele medju bosnjacima,imaju samo superlative i rijeci hvale za blog i licnosta Vasu, a oni “pravi ” hrvati i srbi iz tzv. Herceg – Bosne ili Srpske i ne citaju blogger.ba(valjda se protivi njihovom patriotizmu), a oni rijetki koji se jave daju sliku i priliku Bosne koja se nista nije promijenila jos od pocetka rata!ja mogu reci da ne mrzim nikoga i da mi je nacionalizam cista glupost, a kako uvjeriti i ove mlade narstaje koji nisu ni zapamtili kako treba rat a opet podgrijavaju stare strasti. mogu reci da sam pesimisticna glede toga, i reci da smo mi tri roga u vreci koja se stalno bodu kroz historiju ne pomisljajuci ni nasto drugo osim na svoju “slavnu ” proslost! kuca mojih roditelja je bila puna uvijek kolega sa posla drugih nacija i sjelilo se uzivalo,ali pocetkom rata sve te kolege su obukli vucije krzno i preobratili se o one koji prijete mojim roditeljima pominjuci neke nerijesene racune koje su napravili ili moji djedovi ili pradjedovi! to je za mene debilizam koji ne vodi nicemu osim propasti. ali mozda ce zvucati jednostrano ako kazem svoj licni stav da bosnjaci uvijek prvi oproste i zaborave a najvise stradaju, a opet neki tamo drugi imaju neke porive za ponovno osvecivanje!!!! iskreno nema nama ni pojedinacne srece ako je u drzavi rasulo a uvijek ce biti rasulo dok narod cjelokupni ne shvati da treba krenuti dalje bez pokusaja da se neko nekome opet po ko zna koji put sveti! a iako ima pozitivnih pomaka,ja cvrsto vjerujem da su glave ljudi jos uvijek zatrovane nacionalnom mrznjom koja se stoljecima prenosi sa koljena na koljeno i bila je dovoljna jedna iskrica Zapada da je zapali.pa samo se sjetitie Drugog svjetskog rata i zrtava , pa opet su sad kolege i japanac i nijemac i amerikanac a milioni ljudi izginuli..a mi se nesto prsimo nasom istorijom i bitkama!prosto me je stid kad pomislim da pripadam plemenu neandertalnih balkanaca koji se ponasaju u XXI stoljecu kao neka zaostala africka plemena. znam reci cete ovo nas je Amerika zavadila i pokrenula rat. istina jeste da je cilj bio unistenje komunisticke Jugoslavije i onemogucavanje stvaranje muslimanske drzave u Evropi,ali nisu nas oni direktno ubijali,ubijali smo sami sebe-ljudi komsije koji smo isti hljeb dijelili i veselili se zajedno,komsija na komsiju je pucao! samo da se zapitas sta ocekivati za sljedecih nekoliko desetljeca….sjestii plakati….
  a licna srecai napredak u drzavi to je posebno pitanje kojim ne zelim da opterecujem ni sebe ni vas ,jer pokusavam da zivim u svome svijetu i budem slijepa na sve nepravde sto se desavaju svakim danom i na fakultetu i u maminoj firmi i u mom poslu i na muzevom poslu….to je jedan veci izliv bijesa.
  nesto razmisljam natjeracete me da pocnem pisati blog o politickoj i ekonomskoj situaciji sak ojim se susrecem svaki dan ali to nece biti tako citano kao vas blog jer je toga puna Bosna a ja ipak nisam Predjsednik!

 121. E svaka cast Predsjednice…, jutros je neko na Djevicanskim otocima spomenuo da slusate emisiju i da ste nesto spomenuli na blogu, pa cete vjerovatno imat i komentara iz Uvalnog Ureda :). Pozdrav i podrska prvom Narodnom Predsjedniku…

 122. Jao Presjednice, moram da vam danem malo teksta da se pripremite sta bi uskoro djeca mogla da uce u skolama. Naravno ako se Semir Osmanagic bude pitao!
  Evo malo Alternativne Istorije a'la Semir Osmanagic!

  …Hitler ostavlja tijelo svog daljeg rodjaka u bunkeru; Rusi na nalaze ocekivani trofej te zataskavaju stvar. Amerikanci u prvo vrijeme nemaju podatke, a poslije ih ne objavljuju. Hitler, zadnjih godina rata, vec uveliko bolestan i tronuo, ne predstavlja opasnost kao individua. Biva prebacen sa uzim krugom politicara, generala i naucnika na “jug”, na sigurno. Njemacka vojna masina je rasprsena. Rat je okoncan. Historija je napisana. Svijet se raduje zavrsetku rata u Evropi (a cetiri mjeseca kasnije i na Dalekom Istoku). Dokumenti se zatvaraju i prasina pocinje da pada po njima. U skolama se uci ono sto se smatra odgovarajucim….

  …Nacisticki inzinjeri su, naravno, imali iskustva sa podzemnim bazama: Nordhausen kompleks u Harz-u kao i Kahla kompleks u Thuumlringen-u. Srediste projekta na Antarktiku je, pak, “Baza-211” ili Neu Berlin. Zadnji dani aprila 1945. Hitler, Martin Boorman, Eva Braun i jezgro “Nazi” vodjstva bjeze na Antarktiku…

  …Trece, 17. avgusta 1945. gorepomenute njemacke podmornice dolaze prazne u Argentinu i predaju se sa nekoliko clanova posade (mozda im nije bio odobren pristup u Novom Berlinu ili nisu zeljeli ostati?). Americki obavjestajci lete u Argentinu, ispituju ih i, navodno, Njemci nisu voljni da govore…

  …Zvanicna je verzija da nisu znali da je Njemacka kapitulirala u maju (sto je malo vjerovatno, jer su imali radio)
  Stvari se komplikuju. Obavjestajci saznaju stvari koje, ocito, nisu za siru javnost. Da li je rat zavrsen za Ameriku?
  Vise od godinu dana nakon afere sa podmornicama Amerika lansira golemu vojnu operaciju prema antarktickom ledu. Komanda je u rukama legendarnog admirala Richard-a Byrd-a. Operacija “Highjump” ukljucuje 13 brodova, jedan nosac aviona, transportere, vojnu opremu, 4.000 vojnika. Jedina zvanicna izjava o svrsi operacije je da zele da se “…testiraju novi materijali pod ekstremnim Antarktickim uslovima”…
  Ocekivano vrijeme trajanja: 6-8 mjeseci.
  27. januara 1947. vojska se iskrcava u postojecoj misiji “Ross Sea”, krece se zapadnom antarktickom obalom prema sjevernom dijelu i Neu Schwabenland-u. Nakon manje od tri sedmice boravka na ledenom tlu, Byrd se vraca (povlaci?) u SAD. U javnosti se ekspedicija proglasava uspjehom, admiral dobija odlikovanje…
  (Pretpostavlja se da je nakon nekoliko uzastopnih bitaka u zraku i na ledu, admiral uzmaknuo.)…

  Pa zar je stavrno za ocekivati da ce neko ko je potrosio tolike godine na skolovanje sjesti za isti sto i diskutovati sa ovakvim …….!!!!

 123. Hrvatski političari suglasni u zahtijevu za hrvatski tv kanal

  Priča o ustroju posebnog kanala na hrvatskom jeziku u sklopu Federalne televizije mogla bi ponovno doći na dnevni red, a kako stvari trenutačno stoje, hrvatski zastupnici u federalnom Parlamentu imaju jači argument. To je presuda Ustavnog suda, prema kojoj je tadašnji prijedlog Zakona o javnom RTV servisu proglašen štetnim po hrvatske nacionalne interese, piše Dnevni list.

  Kako stvari trenutačno stoje, hrvatski zastupnici u federalnom Parlamentu, imaju barem jedan zajednički stav, a to je kanal na hrvatskom jeziku, samo je pitanje, koliko će imati snage i volje da provedu svoje zahtjeve. Prema riječima Mate Franjičevića, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u federalnom Parlamentu, već se obavljaju određeni razgovori na različitim razinama i osobama o toj tematici.

  Da se uskoro priprema neka inicijativa potvrđuje i njegova izjava u kojoj je rekao da nova federalna Vlada mora računati s činjenicom da su hrvatski zastupnici na federalnoj razini suglasni da se novim zakonom predvidi i kanal Federalne televizije na hrvatskom jeziku.

  Franjičević: Hrvati zakinuti

  “Očekivati je da federalna Vlada ima u vidu te elementarne činjenice koje su bitne za novi zakon”, kaže Franjičević za Dnevni list dodajući da sukladno tome federalna Vlada treba predložiti takav zakon koji će imati u vidu činjenicu da su Hrvati zakinuti o pitanju odlučivanja i uređivanja RTV servisa.

  Iako su odnosi dvije najjače hrvatske stranke na federalnoj razini, HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH, puni rivalstva, Franjičević smatra da se o tom pitanju mora zauzeti jedinstveni stav.

  “To su jako važne stvari da na njih ne bi smjelo utjecati političko trvenje. I u prošlom sazivu Parlamenta imali smo hrvatske zastupnike iz različitih stranaka, pa smo ipak bili jedinstveni. U svakom slučaju, sigurno neću odustati od kanala na hrvatskom jeziku”, zaključio je Franjičević.

  Krešić: Ne odustajemo od federalne razine

  S druge strane, Stjepan Krešić, predsjedatelj Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, istaknuo je da nema govora da se uspostavom HRT-a Mostar odustane od hrvatskog kanala na federalnoj razini.

  “Hercegovačka televizija Mostar predstavlja budućnost, kada je u pitanju elektronski medij na hrvatskom jeziku, ali ne odustajemo od federalne razine”, smatra Krešić. Ipak, sve ostaje na federalnoj Vladi i njezinu prijedlogu novog RTV zakona, ali uzimajući u obzir broj hrvatskih ministara u njoj, teško je očekivati čuda. Dakle, zastupnici u Parlamentu ostat će jedina snaga za eventualnu borbu za kanal na hrvatskom jeziku.

  Federalni Ustavni sud je prošle godine na zahtjev hrvatskog kluba u federalnom Domu naroda donio odluku da ponuđeni zakon o RTV servisu krši hrvatske vitalne nacionalne interese. Otada pa do danas nije bilo nikakvih novih inicijativa o novom zakonu.

 124. MOSTAR – NA E-MAIL REDAKCIJE PINCOM.INFO-A I JOŠ NEKIH INTERNET PORTALA STIGLA JE ZANIMLJIVA ANALIZA RAZLOGA ZBOG KOJEG SE EUROPSKA UNIJA ODLUČILA PARAFIRATI SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU S BIH. SUPROTNO MEDIJSKOJ EUFORIJI KOJA JE NASTALA, I OČEKIVANJIMA JAVNOSTI KAKO ĆE BIH RELATIVNO BRZO POSTATI ČLANICOM EU AUTOR TEKSTA IZNOSI PESIMISTIČKA PREDVIĐANJA, UTEMELJENA NA NAVODNIM TAJNIM DOKUMENTIMA, PREMA KOJIMA BIH NEĆE POSTATI ČLANICOM EUROPSKE OBITELJI NI ZA 30 GODINA. TEKST KOJI SMO PRIMILI PRENOSIMO U CIJELOSTI.
  EUROPSKI POVJERENIK ZA PROŠIRENJE OLLI REHN IZJAVIO JE U SARAJEVU DA SU POSTIGNUTI POMACI U REFORMI POLICIJE DOVOLJNI ZA PARAFIRANJE SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU IZMEĐU BIH I EU-A.

  ON JE POZDRAVIO NAPREDAK KOJI JE U PETAK OSTVAREN U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BIH USVAJANJEM IZMJENA POSLOVNIKA OBA DOMA, ŠTO JE DOPRINIJELO NORMALIZACIJI POLITIČKIH ODNOSA U BIH.

  PANIČNI POKUŠAJ SPAŠAVANJA BIH
  IZ DOBRO OBAVIJEŠTENIH DIPLOMATSKIH IZVORA DOZNALI SMO KAKO JE REHNOVA ULOGA ZAPRAVO PANIČNI POKUŠAJ SPAŠAVANJA BIH KAO DRŽAVE KOJA SE NALAZI PRED POTPUNIM RASPADOM. REPUBLIKA SRPSKA PRIJETI REFERENDUMOM ZA ODCJEPLJENJEM, A HRVATI U BIH TRAŽE VLASTITI ENTITET. U ZEMLJI VLADA OPĆA DEPRESIJA I SOCIJALNO NEZADOVOLJSTVO IZRAŽENO EKONOMSKOM STAGNACIJOM, PADOM DRUŠTVENOG PROIZVODA, DEVALVACIJOM KONVERTABILNE MARKE, IZRAŽENA JE OPĆA PROIZVODNA NERAZVIJENOST KROZ PAD BDP-A, DOK JE DRŽAVA PREZADUŽENA MULTIMILIJUNSKIM KREDITIMA U INOZEMSTVU DOK DRŽAVNE INSTITUCIJE NE FUNKCIONIRAJU I MEĐUSOBNO NE SURAĐUJU NA RAZVOJU ZEMLJE.

  BIH KAO “SANITARNI OTOK”
  S DRUGE STRANE U MNOGIM DOKUMENTIMA EU KOMISIJE, BIH SE NAZIVA ”SANITARNIM OTOKOM” KAO TERMINOM ZA ZEMLJE KOJE NISU NI BLIZU ISPUNJAVANJA UVJETA I UOPĆE NISU U PLANU ZA PRIDRUŽIVANJE ILI UČLANJIVANJE U ČLANSTVO ZAJEDNICE EUROPSKE UNIJE TE SE NALAZE U SVOJEVRSNOJ IZOLACIJI. U JEDNOM OD DOKUMENATA STOJI KAKO ”BOSNA I HERCEGOVINA NEĆE POSTATI ČLANICOM EU NAJMANJE 30 GODINA” I DA JOJ SE ” DAJE STATUS KOJI IMA I REPUBLIKA TURSKA…”. PODSJETIMO KAKO TURSKA ČEKA PRIJEM U UNIJU 25 GODINA.
  U ISTIM DOKUMENTIMA KOJI NOSE NAZIV ”ANALIZA PRIJEMA BIH U EUROPSKU UNIJU”, FRANCUSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA DGSE (ČIJI SE PRIPADNICI KROZ EUFOR NALAZE U BIH) DALI SU OCJENU KAKO ” POPULACIJA OD 1,5 MILIJUNA NEZAPOSLENIH ALI RADNO SPOSOBNIH GRAĐANA IZ BIH MOŽE VRLO OZBILJNO NARUŠITI NACIONALNU SIGURNOST UNIJE I UGROZITI RADNE MIGRACIJE I POSTOJEĆE OSJETLJIVE ODNOSE NA TRŽIŠTU RADNE SNAGE JER SE PROCJENJUJE KAKO ĆE NEZAPOSLENA POPULACIJA IZ BIH PREPLAVITI TRŽIŠTE RADNE SNAGE EU-A KAO ŠTO JE TO UČINILA POLJSKA NAKON PRIJEMA U EU. TO BI IMALO DVOSTRUKI NEŽELJENI EFEKT: POJEFTINILO BI RADNU SNAGU I DOŠLO BI DO UKIDANJA OGROMNOG BROJA RADNIH MJESTA U UNIJI, ŠTO FRANCUSKA NE SMIJE DOPUSTITI”. PODSJETIMO, U FRANCUSKOJ SE U ZADNJIH MJESEC DANA VODE NAJVEĆI ŠTRAJKOVI U POSLJEDNJIH 10 GODINA UPRAVO ZBOG PRILJEVA JEFTINE RADNE SNAGE I REFORME PENZIONOG SISTEMA.

  STRAH OD ISLAMIZACIJE EUROPE
  U ISTOJ ”ANALIZI” STOJI KAKO BI POPULACIJA OD 2 MILIJUNA MUSLIMANA NARUŠILA VJERSKU I NACIONALNU RAVNOTEŽU UNIJE I KAKO BI SE OTVARANJEM VRATA TOJ POPULACIJI OMOGUĆILA TIHA ISLAMIZACIJA EU-A I PROVOĐENJE PLANA RABBIT IRANSKE TAJNE SLUŽBE VEVAK, KOJOJ BI SE TAKOĐER ŠIROM OTVORILA VRATA ZA INDUSTRIJSKU, TRGOVINSKU I VOJNU ŠPIJUNAŽU UNIJE I NARUŠAVANJE RAVNOTEŽE EU PREMA VANI I UNUTAR SAME UNIJE. SMATRA SE KAKO JE JEDAN OD GLAVNIH PLANOVA IRANA PREMA EU UPRAVO TIHO NASELJAVANJE I GENETSKI RAZVOJ UPRAVO ISLAMSKIH NACIJA KOJE BI BROJČANO USPJELE ”OSVOJITI” UNIJU I PRETVORITI JE U SVOJ ”PAŠALUK”.
  OVAJ STRAH FRANCUSKE POTJEČE ZAPRAVO OD ČINJENICE KAKO JE NATALITET UNIJE EKSTREMNO NIZAK I KAKO ĆE ZA MANJE OD 50 GODINA BRZO RASTUĆA MUSLIMANSKA POPULACIJA JEDNOSTAVNO NASELITI PROSTOR EU. USPRKOS SVEMU I ZNAJUĆI ZA OVE PROCJENE, ŠEF EUROPSKE KOMISIJE OLLI REHN, JE SKORO POBJEDONOSNO IZJAVIO: “U SKLADU SA MANDATOM KOJI SAM DOBIO OD PREDSJEDNIKA EUROPSKE KOMISIJE JOSEA MANUELA BARROSA ODLUČIO SAM DA ĆU PARAFIRATI SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU (SAA) IZMEĐU BIH I EU. ČESTITAO BIH PREDSTAVNICIMA VLASTI BIH, A I GRAĐANIMA BIH, NA OVOM POSTIGNUĆU I NADAM SE DA ĆE OVO BITI DODATNO OHRABRENJE NA NJIHOVOM EUROPSKOM PUTU” – IZJAVIO JE REHN NOVINARIMA. JAVNOST ZAPRAVO NE ZNA PRAVU ISTINU, A TO JE DA SAMO PARAFIRANJE SPORAZUMA NEMA NIKAKVU ULOGU I NEMA NIKAKVU PRAVNU SNAGU SVE DO TRENUTKA ISPUNJENJA UVJETA IZ SPORAZUMA OD KOJIH JE BIH NE SAMO DALEKO VEĆ SU NEDOSTIŽNI ZA NJENE POTENCIJALE. U PRAVOM SMISLU RIJEČI SU APSOLUTNO NEMOGUĆI ZA PROVEDBU. NO PRAVE NAMJERE KOMESARA SU ZAPRAVO SPAŠAVANJE DRŽAVE I DAVANJE LAŽNE NADE ZA BIH KOJA OD 1463. GODINE DO DANAS NIJE BILA SAMOSTALNA ILI SUVERENA NITI JEDNOG JEDINOG TRENUTKA VEĆ SU JE NA OKUPU DRŽALE STRANE SILE UPRAVO KAO I DANAS.

 125. pa nista vi o nani Fati..sta planirate uraditi za nju..hajde budite joj pordska..nana je trebaa biti predsjednik BiH..svi je podrzavaju,ali gdje su tu djela…hajde predsjednice poduzmite nesto…svaka cast bosanskoj nani koja ne prodaje ponos…ona je ponos BiH..nemojte dopustiti da nam ga uniste..hvala mnogo…

 126. Hadžihafizbegović:Nisam ni protiv trećeg entiteta ako će to približiti Hrvate BiH

  Nisam ni protiv RS-a. Što se mene tiče nek se zove Dušanovo carstvo apsolutno mi to ne smeta samo nek poštuju zakone države BiH. Nisam ni protiv trećeg entiteta ako će to približiti Hrvate državi Bosni i Hercegovini.

  Bio sam u Švicarskoj, u talijanskim kantonima govori se talijanski ali se poštuju švicarski zakoni, u francuskim kantonima govore francuski ali se poštuje država. Što tako ne bi bilo i u BIH? Odgovor je to Emira Hadžihafizbegovića na pitanje koje mu je u emisiji Nedjeljom u 2 uputio e-mailom Hrvat iz BIH koji je pitao zašto SDA politika i politika Bošnjaka uopće ne bi fleksibilnijim stavom prema Hrvatima približila Hrvate državi BIH i ujedno potakla bolji suživot sa muslimanima.

  Hadžihafizbegović inače SDA dužnosnik i ministar odnedavno to pitanje nazvao je vrlo suvislim davši na njega gore navedeni odgovor. Vrlo zanimljiva emisija najavila je izgleda novu realniju politiku SDA kako prema BIH tako prema Hrvatima u BIH. Treći entitet do sada je bio tabu tema u tim krugovima. Danas se o njemu uvjetno rečeno otvoreno govori u cijeloj BiH i šire. Zanimljiv je i Hadžihafizbegović stav o HVO-u. On kaže da je ponosan na sve što je činio u vrijeme dok je sam bio vojnik HVO-a i bez obzira na sve nesretne okolnosti da je HVO danas legalna i vojna snaga u BiH, dio oružanih snaga te države.

  Kad smo već kod tematike o entitetu zanimljivo je kako su BH mediji prešutjeli vrlo znakoviti podatak kako je sam britanski princ Charles u Banjoj Luci lobirao oko toga pitajući Željka Komšića zašto ne pristaje na treći entitet pri čemu mu je ovaj odgovorio da nema problema , da će poptisati treći entitet al uz uključenu Posavinu u njemu. Istina ovo englesko lobiranje za hrvatskim entitetom treba gledati s rezervom, kroz neupitnu podršku RS-u.O Emiru Hadžihafizbegoviću postoje razne teorije primjerice kako je od jugo omladinca postao bošnjački nacionalist čak i fundamentalist dok danas pokazuje osjećaj za realnu politiku.

  Međutim on sam otvoreno prizna da je bio odan Markovićevoj ideji ali da nakon klanja i stradanja koja su počinjena u Bosni samo budale mogu vjerovati u jugoslavensku ideju. Pri tome je nekoliko puta naglasio da je politička indolencija muslimane u Bosni skupo stajala, te da samo neodgovorni ljudi u BIH mogu biti nezainteresirani za politku.

  poskok.info

 127. Zločinci iz Armije BiH procesuirani

  MOSTAR – Županijski sud u Mostaru danas je izrekao presude osmorici pripadnika Armije BiH za ratne zločine počinjene 1993. u mostarskoj IV. Osnovnoj školi, gdje su bili zatočeni ratni zarobljenici pripadnici HVO-a.

  Najdužu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine dobio je upravitelj ratnog logora Mirsad Ćupina. Po tri godine zatvora dobili su Predrag Ajkić i Zijad Redžović. Mili Ćišić osuđen je na dvije i pol godine, Ibrahim Oručević na godinu i pol, a Nezir Pribišić, Husnija Oručević i Hilmo Toporan na godinu dana zatvora.

  Kako stoji u obrazloženju presude optuženi su tukli i zlostavljali zarobljenike, a neki od zarobljenika su i umrli od posljedica zlostavljanja. Takvim ponašanjem oni su počinili ratni zločin kršeći međunarodno pravo i Ženevsku konvenciju o ratnim zarobljenicima.

  24.1.2007.
  Pincom.info

 128. Velika katastrofa. Cuj to blog predsjednika. Umjesto da misli kako ce izvuci ovu drzavu, nas predsjednik postaje blogger. Neznam kako moze nekome ovakav predsjednik biti legenda. Toliko ima vremena da se zanima za djecu na blogu. Kako bi pridobio njihovu paznju. “joj pise nam nas predsjednik”. Dobra ideja za vlastitu popularnost. Al nema veze nek nam se predsjednik zabavlja. Kakva zemlja takav i predsjednik.
  Pozdrav

 129. @general7da
  PODATAK DA DO 2020 EU TREBA DODOTNIH 20 MIL. LJUDI, JER PRIJETI KOLAPS, NIKAKO SE NE UKLAPA U TA TVOJA STAHOVANJA OD 1,5 MIL SPOSOBNIH IZ BiH!
  PORED TOGA POSTOJE I PLANOVI FORMIRANJA AKADEMIJE ISLAMA OD STRANE FRANCUSKE I NJEMACKE VLADE U KOJIMA BI SE SKOLOVALO OSOBLJE KOJE BI SLUZILO U DZAMIJAMA EVROPE, CIME BI SE SMANJIO UTICAJ RADIKALNIH ISLAMSKIH KRILA! PO NJIHOVIM ANALIZAMA NAJBOLJE, PO SVOJOJ OTVORENOSTI I UMJERENOSTI, SU BAS MUSLIMANAI IZ BiH!
  PO ANALIZAMA AMERICKIH SIGURNOSNIH SLUZBI, OD PRESUDNOG JE ZNACAJA ZA DUGOROCNI MIR U EVROPI, SPRECAVANJE JEDNE NOVE “PALESTINE” NA TLU EVROPE. OSIM TOGA ZA OSIGURANJE GEOPOLITICKIH POZICIJA I UTICAJA; NEOPHODNO JE CVRSTO POVEZIVANJE TURSKE SA EU! VELIKU ZABRINUTOST, AMERICKI STATEZI, PRIDAJU CINJENICI DA SU SKORO DVIJE TRECINE TURAKA, ISPOD 40 GODINA STAROSTI, KOJI SU DO PRIJE 2 GODINE BILI ZA ULAZAK TURSKE U EU, NAKON POLITIKE EU-a PREMA TURSKOJ, PROMJENILI MISLJENJE!
  GENERALE NI TI NI PINCOM NEMATE POJMA!

  ALI JA NE BRINEM. SAMO DA DOCEKAMO 2012-tu PA CE KOSMICKA ZRAKA DA STREFI PIRAMIDU SUNCA I SVE NA PROSVETI!!!

 130. @general7da (Zločinci iz Armije BiH procesuirani)
  Pa sta hoces? I treba da budu osudjeni!
  Al imam i ja jedan za tebe!
  “PRONADJENA SILOVANA STOCANKA, SUDJENJE VICI VUKOJEVICU NA PROLJECE!” A POGLEDAJ MALO I SUDJENJE ONOJ SESTORKI IZ HB-a U HAGU! NIJE TI NA ODMET!

 131. Nego što ti Željko veliš na ovo što kaže Dodik glede secesije. Odoše Srbi izgleda… otići će i Hrvati… svaki sa svojom teritorijom naravno… ostadoše muslimani na 20% “suverene i nedjeljive BiH”. Komu ćeš onda biti potreban. Ovi što te sada na forumu hvale okrenuće glavu od tebe jer im eto ne trebaš više… ali tko zna možda ti daju kakvu spomenicu… moj Željko.., a ne mrzim ja tebe vjeruj mi, ja tebe i takve slijepce žalim, mada vjerojatno ti i nisi toliki slijepac već samo prooaješ maglu… ali opet, nekako mi te žao, muslimani će te zaboravit, tvoj narod će te uvjek mrzit, neće ti biti lako, zato mi te žao…i

 132. Zamaraju me silni komentari tipa “napokon da i mi mozemo komunicirati s predsjednikom…” itd.

  Dragi moji, odavno je svako od nas to mogao, da je samo posjetio stranicu http://www.zeljkokomsic.ba/ i tamo se opredijelio da unese svoje ime i svoj mail na opciju http://www.zeljkokomsic.ba/ba/mailer/index.php

  Ali… lijepo je ovako iz anonimnosti palamuditi… kritizirati, davati savjete… zar ne?

  Ja bih predlozila svim citaocima ovog bloga da savjete salju Predsjedniku na mail, a ovdje da ostave komentare onoga sto je napisao u blogu. Zato je valjda u blogovima i predvidjena opcija komentar.

  (Pozdrav Komsicu – generaciji…)

 133. Sa nevjericom posljednjih mjesec dana citam Dnevni Avaz i ne mogu se oteti utisku da je i on “prodan” i da je pod okriljem RS i Dodika. Za nepovjerovati je sta sve para (novac) mogu uciniti od postenja i ljudskosti. Zar u Sarajevu, Predsjednistvu i Federaciji uopste nema nikakvih dogadjanja pa nam Avaz svakodnevno pod Aktuelno – servira vise naslova i dogadjaja iz RS sa Dodikom na celu.

 134. pozdrav Predsednice,

  zelim Vam barem jos jedan mandat a na ove nebuloze koje ovi nacionalisti pisu se nemojte ni obazirati. Verujte da imate podrsku od svih iole obrazovanih i prosvecenih ljudi bez obzira na njihovu nacionalnost. Zivim ovde tenutno pa to mogu da potvrdim. Dobra je stvar sto zelite da ulozite u nauku, nadam se da cete istrajati u tome. Ovoj zemlji je potrebno vise obrazovanih ljudi, to je najbolja investicija za buducnost.
  SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU!

 135. Herceg Bosna realnost!? Zašto ne?!?

  Piše: dr. Mladen Ančić
  Kako sada sve receno dovesti u svezu s danasnjim stanjem politickih odnosa u Federaciji i slikom ocrtanom na samome pocetku ovoga teksta? Odgovor na ovako postavljen upit ne bi trebao biti odvise slozen i morao bi poci od elementarne cinjenice da i Hrvati i muslimani imaju podjednako pravo na ostvarenje i postvarenje svoje Bosne, dakle uredjenje svojih zivota na nacin posve sukladan mjerilima i vrijednostima koji vladaju u svakoj od ovih dvaju zajednica. Prevedeno na jezik prakticne svakodnevice to znaci da muslimani imaju puno pravo novac prikupljen kroz poreze i druge prihode usmjeriti primjerice na obnovu starih i izgradnju novih vjerskih objekata, ili financiranje institucija koje ce promicati “bosnjacku kulturu”, ma sto se pod tim nazivom podrazumijevalo. No, istodobno to znaci i pravo Hrvata na to da ne dopuste da se njihov novac prikupljen na isti nacin usmjerava u te iste svrhe. Nacin, pak, na koji je danas organizirana politicka vlast i uopce zivot hrvatskoga i muslimanskog pucanstva u podrucjima dvaju mjesovitih zupanija, kao i uopce sklop ukupnih odnosa u Federaciji, jasno pokazuju da takva kakva je, ova drzavnopravna tvorba ne moze ispuniti gornji zahtjev i samim time zapravo nema buducnosti!

  Pravi “kamen smutnje” jest problem koji izvire iz nejednakoga tretmana sto ga u mirovnome sporazumu imaju na jednoj strani Srbi a na drugoj muslimani i Hrvati. Naime, dok je sporazum iz Daytona Srbima priznao puno pravo teritorijaliziranja nacionalnoga suvereniteta i time otvorio put do konacnoga konzumiranja neotudjivog “prava na samoodredenje”, dotle su Hrvati i muslimani prisiljeni zivjeti u nekoj vrsti sklepanoga “federalizma” u kojemu nositelji suvereniteta uopce nisu jasno definirani. Kako su te nejasnoce rezultat kompromisnih rjesenja mirovnoga paketa iz Washingtona, odnosno trazenja sredine izmedu oprecnih i nepomirljivih muslimanskih (unitarna drzava s temeljnim nacelom “jedan covjek -jedan glas”) i hrvatskih (odvojeni i jasno razgraniceni nacionalni teritoriji) zahtjeva, od kojih se ni danas nije odustalo, to nije tesko zakljuciti kako ce s popustanjem nadzora medunarodnoga cimbenika vec i tumacenje tih nejasnoca voditi u novi oruzani sukob. S druge, pak, strane stalno arbitriranje toga istog medjunarodnog cimbenika, na koje je on prisiljen usljed mnogobrojnih nejasnoca i nesporazuma, ubrzano trosi njegov kredibilitet i izaziva nezadovoljstvo obaju strana (Hrvati su nezadovoljni stalnim popustanjem muslimanima, kao najvecim zrtvama rata; muslimani su nezadovoljni gusenjem islamistickih tendencija, od kojih Zapad silno zazire).

  Jedini nacin za rjesenje sadasnje situacije jest revizija i usuglasavanje mirovnih paketa iz Washingtona i Daytona, i to po nacelu jednakopravnosti sva tri BiH naroda. To znaci: ako Srbi imaju pravo na Republiku Srpsku, onda isto takvo pravo pripada i muslimanima (R BiH) i Hrvatima (Herceg Bosna), sto zapravo I jest stvarni cilj kako postojecih politickih elita, tako i naroda koji im upomo na birackim mjestima svojim glasovima daje legitimitet. Pri tomu valja redefinirati i postojece teritorijalne aranzmane, postivajuci i uravnotezujuci dva temeljna zahtijeva:

  a) gospodarska i obrambena odrzivost -svodenje izoliranih “dzepova” na najmanju mogucu mjeru (konkretno: muslimani i Hrvati bi morali naci nacina da zamjenama osiguraju kompaktne teritorije );

  b) prostorno-demografska uvjetovanost – velicina teritorija mora makar priblizno odrazavati udio svakoga od tri naroda u ukupnoj populaciji (konkretno: mogucnost konacnoga razlaza Srbi bi morali kompenzirati prepustanjem znatnijih dijelova teritorija muslimanima).

  Ovakvo redefiniranje mirovnih paketa je, sudeci po svemu sto je do sada videno, prakticno neizbjezno. Pri tomu ostaje otvorenim samo pitanje hoce li ono biti izvedeno novim krugom pregovora i uzjamstva medunarodne zajednice, ili ce do njega doci nakon nove ratne runde koja ce uslijediti povlacenju medjunarodnih snaga? Svatko pametan bi se odlucio za ono prvo, no kako iskustvo ratova na podrucju bivse Jugoslavije pokazuje, ovdje pamet nikada nije ni bila na cijeni.

 136. Hadžihafizbegović:Nisam ni protiv trećeg entiteta ako će to približiti Hrvate BiH

  Nisam ni protiv RS-a. Što se mene tiče nek se zove Dušanovo carstvo apsolutno mi to ne smeta samo nek poštuju zakone države BiH. Nisam ni protiv trećeg entiteta ako će to približiti Hrvate državi Bosni i Hercegovini.

  Bio sam u Švicarskoj, u talijanskim kantonima govori se talijanski ali se poštuju švicarski zakoni, u francuskim kantonima govore francuski ali se poštuje država. Što tako ne bi bilo i u BIH? Odgovor je to Emira Hadžihafizbegovića na pitanje koje mu je u emisiji Nedjeljom u 2 uputio e-mailom Hrvat iz BIH koji je pitao zašto SDA politika i politika Bošnjaka uopće ne bi fleksibilnijim stavom prema Hrvatima približila Hrvate državi BIH i ujedno potakla bolji suživot sa muslimanima.

  Hadžihafizbegović inače SDA dužnosnik i ministar odnedavno to pitanje nazvao je vrlo suvislim davši na njega gore navedeni odgovor. Vrlo zanimljiva emisija najavila je izgleda novu realniju politiku SDA kako prema BIH tako prema Hrvatima u BIH. Treći entitet do sada je bio tabu tema u tim krugovima. Danas se o njemu uvjetno rečeno otvoreno govori u cijeloj BiH i šire. Zanimljiv je i Hadžihafizbegović stav o HVO-u. On kaže da je ponosan na sve što je činio u vrijeme dok je sam bio vojnik HVO-a i bez obzira na sve nesretne okolnosti da je HVO danas legalna i vojna snaga u BiH, dio oružanih snaga te države.

  Kad smo već kod tematike o entitetu zanimljivo je kako su BH mediji prešutjeli vrlo znakoviti podatak kako je sam britanski princ Charles u Banjoj Luci lobirao oko toga pitajući Željka Komšića zašto ne pristaje na treći entitet pri čemu mu je ovaj odgovorio da nema problema , da će poptisati treći entitet al uz uključenu Posavinu u njemu. Istina ovo englesko lobiranje za hrvatskim entitetom treba gledati s rezervom, kroz neupitnu podršku RS-u.O Emiru Hadžihafizbegoviću postoje razne teorije primjerice kako je od jugo omladinca postao bošnjački nacionalist čak i fundamentalist dok danas pokazuje osjećaj za realnu politiku.

  Međutim on sam otvoreno prizna da je bio odan Markovićevoj ideji ali da nakon klanja i stradanja koja su počinjena u Bosni samo budale mogu vjerovati u jugoslavensku ideju. Pri tome je nekoliko puta naglasio da je politička indolencija muslimane u Bosni skupo stajala, te da samo neodgovorni ljudi u BIH mogu biti nezainteresirani za politku.

  poskok.info

 137. @ predsednik

  Pa gospodine Komšić, US vojska je zabranila snimanje kampova iz zraka. Znate li da možete međunarodno odgovarat jer ste ugrozili sigurnost naših trupa a pomogli ste zračnom fotografijom Al qaidi u Iraku ???

  FBI i CIA su informirani

 138. Pozdrav G-dine Predsjednice,znam da vam nije lako sa svim tim lopovima oko vas,ali teska vremena radjaju ne samo lopove nego i heroje poput vas i vama slicnim.Netko je jednom rekao:”Izmedju jave i sna postoji staza malena,ruzinim trnjem prosuta. Hrabri samo po noj hode,do Istine i Slobode”. Krocite smjelo Predsjednice ima mnogo spremnih da vas slijede.

 139. Ovo je prvi put da sam se prijavio na neki od blogova ili kako se već zovu…
  Želim da vas pozdravim gospodine predsjedniče i da vam se zahvalim što ste nam omogućili da komuniciramo s vama.Ovo je super.Ja se dopisujem s predsjednikom,
  iako nisam glasao za vas.nisam znao da ste Zlatni ljiljan. svaka vam čast na prijedlozima koje ste dali i informacijama koje pružate građanima.nadam se da će te i naše komentare uvažavati.PS:mislim da je 10 mil.za naučnike malo previše,sve je dosad pronađeno i standardi propisani samo ih valja ispuniti.ŽIVIO

 140. ne da mi se sve ovo citati. nesto vidjeh na teveu da se sutra
  o budzetu odlucuje koliko cuh. ma i to je irelevantno. samo
  porucite ovim debilima oko Vas da ne mogu normalno zivjeti u
  drustvu u kojem gro ljudi jede fekalije. kad tad ce nekog iz njegove
  rodbine neko zedan mlijeka i gladan kruha sacekati na cesti
  i zbosti zbog dvije marke. bit ce to jos jedna kolateralna steta bijede u
  koju nas odvedoste. izmedju dva zla treba izabrati manju fekaliju.
  na proslim izborima ja sam izabrao Vas. kako god losi bili (a
  jeste i Vi, nazalost) ne mozete ispod -9 podrum-kata kamo nas odvedose ovi krembili!
  zivjeli!

 141. Kao sad cemo vam se svi zaliti…
  ma hajde,hocu i ja 🙂 kad je dzabe,
  ja i moj bracni drug,on farmaceut,ja psiholog,on radi,
  ja jos ne(malo na crno)…ne mozemo u ovom gradu kupiti stan,
  jer nemamo cime da se “uvalimo” na 30 godina (hocemo li zivi docekati?),
  a ni nacina,a gdje cemo djecu radjat…to znaju….mozda rode…:(
  I da,ja izbjeglica iz Mostara (nikad im necu halalit,ni sto mi oca ubise,a ni sto mi dusu ranise,a ni dandanas nisu prestali – MO i Stari most),on djete sehida,a zivimo ko 2 huda covjeka….i cekamo, moj predsjednice…
  njemu 33, meni 30…Reci te nam, pomozite nam – sta to cekamo?!
  Jer mi smo do sad i zaboravili…

 142. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 143. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 144. Veliki pozdrav za velokog covjeka iz Breze!
  Svaka cast..i samo komentar da dam sto se tice UNESCO i Mostara..
  Izgleda da cemo i tu “zabrljat”jer ocigledno da ljudi u UNESCO gube vise strpljenje sa nama i nasim prenaganjem,i kako vi recete sve kod nas ide na onu “lahko cemo” al pitanje je do kad cemo?

 145. Pozdrav
  Svaka cast na bloggeru predsjednice, i da nebi piso sta je vec 100 puta napisano, odmah cu da predjem na pitanje koje sam htio postaviti.
  Moje pitanje je da li se moze ista uradit po pitanju koncerata stranih grupa/pjevaca u BiH. Strane grupe/pjevaci su imali koncerte u susjednim nam drzavama a BiH zaobilaze u velikom polukrugu. Mislim da bi bilo lijepo da i mi imamo makar jednom godisnje gostovanje neke strane grupe.
  Hvala

 146. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 147. Citam ushicene, naivne komentare nasih gradjana i pitam se sta je tom narodu? Zao mi, ali im se ne mogu pridruziti. Dosao prvi iz zabokrecine istih da “opipa” puls naroda, a taj isti narod jos uvek jadan, naivan! Nije mi jasno kako ih moze interesovati za koga navija Zeljko Komsic i koju muziku slusa, kad se danas, 13 godina posle rata, nista pomaklo nabolje nije, kad je taj narod svakog dana sve siromasniji, gladniji i obespravljeniji zahvaljujuci korumpiranom rukovodstvu drzave i institucija u svim sferama. Nije Zeljku Komsicu mesto na blogu! Ako ima viska neutrosenog vremena i energije, neka ga trosi za ono za sta je placen i izabran. Ova drzava prakticno i ne postoji, a on se “zeza” preko intertneta!
  E moj gospodine, umesto da budete u sluzbi naroda koji vas je izabrao (?) vi se “zabavljate” anonimnim komentarima, uglavnom mladih koji jos nisu svesni svoje bedne-nikakve buducnosti.

  Gospodine Komsicu, nista ne pisem napamet. 16.08.2007.godine uputila sam i vama kopiju otvorenog pisma-prituzbe Visokom sudskom i tuzilackom vecu, a vezano za smrt mog 26-ogodisnjeg sina kojeg su, to slobodno mogu reci, UBILI LEKARI (U MIRU?) tuzlanske Interne klinike, a tuzioci Kantonalnog tuzilastva ih “pokrivaju”. Sta ste mi odgovorili? Odgovorio je vas predstojnik ureda/sef kabineta Amir Ibrovic (broj: 03-37-2673/07 od 13.11.2007.godine) da se Predsednistvu BiH cesto obracaju subjekti (cuj “subjekti”?!) nezadovoljni radom sudskih institucija, a da je “sudska vlast neovisna u svom radu i postupanju”. Svaka cast Predsednice predsednistva ! Inace se u ovoj drzavi niko nikome ne mesa ni u sta, preplaceni ne rade ni svoj posao, pa kako bi se jos “mesali” u “tudji”! Stidite se sto gradjani drzave kojom predsedavate traze pravdu u Evropi. A ujedno, nadajte se da se vama ovako nesta nikada nece dogoditi.

  Radi dokaza svom stavu i “spustanja na zemlju” vasih obozavaoca, evo, neka sami prosude :

  Garagić Nevenka
  Novo naselje Solina 37
  (Rate Dugonjića br.4)
  75000 Tuzla
  e-mail: nevenkagaragic@yahoo.com
  tel. 035-267-421
  GSM : 061-722-161

  Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH
  Kraljice Jelene 88
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina
  n/r Predsjedniku VSTV-Branko Perić

  OTVORENO PISMO – PRITUŽBA
  Protiv :
  1. Ivo Iveljić, tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tuzla
  2. Slaven Koval, vd glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tuzla

  Poštovani gospodine Perić!

  Obraćam se lično Vama, konkretnoj i najodgovornijoj osobi za stanje u BH pravosuđu, odnosno tužilaštvu, jer od Vas očekujem poništenje besramne i skandalozne odluke tuzlanskih tužioca Iveljić Ive i Koval Veselina o neprovođenju istrage po službenoj dužnosti protiv lekara Interne klinike JZU UKC Tuzla.
  Zbog pogrešne dijagnoze, nesavesnog lečenja, te štete po zdravlje učinjene radi greške u proceni stanja pacijenta i propusta u činjenju, moj 26-ogodišnji sin Denis Garagić preminuo je 25.07.2005.godine, nakon nedopustivo dugog – trodnevnog boravka, u prijemnom prostoru Interne klinike UKC-a Tuzla.
  Svojim neprofesionalnim radom, nesposobnošću i nemoralnom odlukom pomenuti tužioci svesnim ignorisanjem činjenice pogrešnog dijagnosticiranja, podržavaju sramni zločin koji su nesavesni lekari učinili, usuđujem se reći : namerno, s predumišljajem, jer su sujetno i drsko odbacili dijagnozu kolege koja je glasila : teški kardiološki slučaj. Da je u pitanju zločin učinjen od onih koji su položili Hipokratovu zakletvu, nedvosmisleno i jasno potvrđuje dokumentacija koju dostavljam u prilogu. Žalosna je činjenica da su lekarske greške u strašnom porastu, jer se ovom humanom profesijom sve češće bave nezainteresovani, površni nastavljači “porodične tradicije”, kao i diletanti koji se ne bi smeli baviti ovom humanomnom profesijom. Lekarske greške se po pravilu zataškavaju. Zašto? Zato što su lekari u ovom (trulom) društvu “zaštićena vrsta” sa imunitetom koji je u BiH sve “popularniji” i koji se sve češće koristi kao zaštita od procesuiranja!

  Ukratko ću predočiti tok “kalvarije” mog sina Garagić Denisa :
  U subotu posle podne, vrelog 23.jula 2005.god., Denis je iznenada osetio gušenje i jaku bol u prsima iza grudne kosti. Dežurni lekari na Internoj klinici Mario Križić i Salih Azapagić daju mu inekcije za sniženje krvnog pritiska, koji je Denisu godinama bio povišen, te ga šalju kući. Pošto tegobe ne prestaju, lekar iz našeg ulaza je Denisa pregledao i konstatovao jake šumove na aorti. U večernjim satima Denis se, plačući zbog jakih bolova, ponovo žali da ne može disati, da ga boli u grudima “kao da ga je ujeo bumbar”, te da mu trnu vilica i zubi. Iznenada pada u šok i potpuno se gubi, mislim da je doživeo kliničku smrt. Brzo smo reagovali i hitno ga prebacili ponovo na Internu kliniku u pratnji lekara koji je dežurnim Križiću i Azapagiću saopštio da se radi o teškom kardiološkom slučaju, što ovi nisu uvažili, već su odoka uspostavili “svoju” dijagnozu da je u pitanju droga, jer “takvih dnevno dođe troje, četvoro”. Čak su pretili prijavom policiji, kako bi odstranili lekara u Denisovoj pratnji. U teškom stanju Denis provodi noć na prijemu, a sutradan, u nedelju 24.07. dežurstvo preuzima Hasić Samira, koja po završetku smene 25.07.ujutro upisuje-prepisuje dijagnozu svojih prethodnika.
  U ponedeljak 25.07. “brigu” o Denisu preuzima Fahir Baraković po čijem mišljenju Denisu nije ništa i šalje ga kući. Tri dana pacijent sa jakim bolovima u grudnom košu, povraćanjem i “željan disanja” provodi na prijemu u tzv.dnevnoj bolnici, što se nikako nije smelo desiti, pogotovo u ovako “prestižnoj” klinici, kako se sami hvale. Na insistiranje Denisovog oca da nešto ipak nije u redu i da ga ne šalju kući, konačno odlučuju Denisa smestiti na odelenje i to gastrološko, jer se, po rečima Fahira Barakovića, Denis požalio i na bol u stomaku. Nedugo potom Denis ponovo pada u šokantno stanje i umire od prskanja grudne aorte u prisustvu prijateljica (lekarima, naravno, ni traga). Tek kad je nastupila smrt moj sin stiže na intenzivnu negu gde ga uzalud pokušavaju reanimirati. Tek tada lekari shvataju težinu bolesti! Tek tada se setiše svojih knjiga i lekcije o aneurizmi, ali za mog sina prekasno. Tri dana, tri duga dana su zauvek izgubljena! Za tri dana se moglo uraditi mnogo toga i spasiti jedan mladi život, samo da je bilo volje, humanosti i profesionalne odgovornosti, umesto drskosti, sujete i diletantizma onih koji su zaboravili datu zakletvu. Na otpusnoj listi stoji : boravak na odelenju od 25.07. do 25.07., dakle, kao da je moj sin prethodna dva dana bio na ulici? Tako je i tertiran na ovoj “slavnoj” tuzlanskoj klinici, a tužioci ne žele skrnaviti “ugled” ovog jada od klinike, koja predstavlja još jednu duboku crnu rupu u Tuzli. Meni je potpuno jasno u kakvom trulom, korumpiranom i jadnom društvu živim, a sada mi je to i “potvrđeno” od strane državnih organa koji su dužni štititi svoje građane i njihova osnovna ljudska prava, prvenstveno pravo na život.
  Pitam se da li bi postupak pomenutih tužioca bio identičan da se radilo o sinu ili kćeri njihovog kolege, rođaka, prijatelja, stranačkog lidera? Ili, kakav bi ishod za mog sina bio da sam se setila “mita”, što mi, moram priznati, nije palo na pamet. Na trenutak pomislite kako bi se osećali da se sve ovo desilo vašem detetu ili članu porodice?! Jesu li uticaji veza, moći i novca osnovne vodilje u svim porama društva, pa tako i u BH zdravstvu? Trodnevni tretman mog sina u “prestižnoj, svetski poznatoj” (??!) klinici bio je ispod svakog nivoa, kao da je bio na ulici, a ne u bolnici u “stručnim” rukama. Gade mi se samohvalisanja njihovih direktora u medijima. Za svaki uspešno obavljen rutinski zahvat, a što im je posao za koji su plaćeni, napadno se samohvališu i primaju kojekava ordenja, a mom sinu ni rutinski ultra zvuk ne uradiše! Zašto? Na to pitanje odgovor je dao medicinski direktor UKC-a Kasim Muminhodžić : “ne možemo mi svakoga slati na ultra zvuk”!!? Očito je isti rezervisan samo za odabrane, privatne pacijente, ili pacijente sa “debelim kovertama”.
  Napominjem još da Klinika, odnosno direktor UKC-a Nedret Mujkanović, roditeljima nikad nije odgovorio na zahtev za pokretanjem interne istrage i kažnjavanje odgovornih lekara unutar Klinike. Poznato je da su 2 komisije ispitivale slučaj Garagić Denisa, ali nalaz Denisovim roditeljima nije prosleđen. Uostalom, zašto je bila potrebna i komisija nad komisijom?

  Pozivam Vas da pažljivo pregledate svu dokumentaciju u prilogu, a posebno obratite pažnju na sledeće:

  1. “Brljotine” u knjizi protokola sa potpisima lekara koji taj dan uopšte nisu bili na dužnosti,
  2. Naknadno prepravljanje medicinske dokumentacije (posle smrti) radi zaštite odgovornih lekara, te pokušaj umanjenja odgovornosti krivim navodima, odnosno lažima,
  3. Nepostojanje ili nestanak anamneze specijaliste (neurologa),
  4. Neevidentiranje mišljenja-dijagnoze kolege lekara koji je doveo pacijenta, a koja je bila ispravna,
  5. Pogrešna dijagnoza (“crno na belo”). Prava dijagnoza nije blagovremeno uspostavljena (tek posle smrti, na zahtev roditelja),
  6. Iako je urađen niz rutinskih pretraga, nije urađen najvažniji nalaz : snimanje srca UZ, CT grudnog koša i sl.što je težak i koban propust, s obzirom na simptome (stalna bol iza grudne kosti i teško disanje – nedostatka vazduha),
  7. Javno saopštenje UKC-a u “Dnevnom avazu” od 25.01.2006.god., kojim demantuju svoju dijagnozu, znači priznanje greške i izostanak adekvatnog lečenja. Saopštenje je sročeno pažljivo i vešto biranim rečima da bi izbegli “omču oko vrata” (po rečima Muminhodžić Kasima),
  8. Smrt pacijenta kojeg prethodno šalju kući, jer “mu nije ništa”,
  9. Račun ispostavljen od strane UKC-a gotovo dva meseca posle smrti, za prvu, popodnevnu intervenciju 23.07. (subota).

  Sve napred navedeno tuzlanskim tužiocima nije dovoljno za pokretanje istrage!? Zaključak se sam po sebi nameće : tužioci se nisu bavili svojim poslom, lekari su zakonom “zaštićena vrsta”, a svi ostali su građani drugog reda!?
  Pitam javno, jasno i glasno :

  KOLIKO KOŠTA ŽIVOT DOKTORE?
  A ISTINA I PRAVDA TUŽIOČE?

  Za život svog sina bih platila, trebali su tražiti, bedni diletanti sa lekarskom diplomom! Za istinu i pravdu neću platiti, jer ova država je obavezna štititi svoje građane, tužilac je obavezan po službenoj dužnosti provesti istragu, čak i da nije podneta prijava. Neću platiti, za pravdu se ne plaća, ali ću čista obraza ustrajati u traženju kazne za one koji su tri dana terorisali mladića u šoku. “Željan disanja” tri dana moj sin je trpio bolove, a diletanti oko njega su se igrali doktora, da bi poslednji u nizu diletanata na kraju otvoreno priznao, da su sve vreme lutali u pogrešnom pravcu i da im se “zavesa podigla” tek kad je sin preminuo. To je “slavna” klinika!?
  Žalosna je činjenica da, i pored silnih institucija, edukacija, tribina, tzv.okruglih stolova” i brojnih stranih “upravitelja” koji pokušavaju ustrojiti ovu državu, sve više građana pravdu traži od Evropskog suda za ljudska prava. Šta rade domaći pravosudni organi i zašto uopšte postoje, zašto primaju visoke plate? Hoće li se u ovoj zemlji neko konačno početi baviti svojim poslom? Iz medija mi je poznat slučaj tuzlanskog mladića D.H. za čiju smrt su 2001.god.prijavljena 4 lekara tuzlanske Klinike. Pozdravljam upornost njegovih roditelja jer su “uspeli” za 6 godina “naterati” tužilaštvo da ipak pokrene istragu. Ako je BH pravosuđu trebalo 6 godina samo za pokretanje istrage, kad li će se proces okončati?
  Iako sam medicinski i pravni laik, osvrnuću se i na “stručni” nalaz sudskog veštaka, patologa Cihlarž Zdenka, čijim izborom tužilac Ivo Iveljić, čuvajući sebe, vešto prebacuje slučaj na kojem je medicinska struka već pala. Zar tužilac Iveljić ne zna svoj posao? U ovom slučaju veštak nije ni bio potreban, jer je svakom normalnom čoveku sve jasno iz priloženih dokumenata-dokaza. Ako je već trebao veštak, kometentan je kardiohirurg! Tužilac bi više saznao da je saslušao bar jednog svedoka (lekara u pratnji), ili pročitao nalaze-mišljenja lekara, iako pogrešna i falcifikovana. Njemu, već u startu istina i pravda nije prioritet, niti je bitna, jer očito nekoga štiti! Koga tuzlanski tužioci štite i zašto, neka utvrdi disciplinski tužilac. Činjenica je da nalaz obdukcije niko nije ni osporavao, pa roditelji su i tražili obdukciju, jer lekari nisu znali (“nije mu ništa”). Kako veštaku nije “zapazio” odelenje na koje je Denis konačno smešten 25.07.2005.god., na dan smrti? GASTROENTEROLOGIJA!?? Aneurizma i gastroenterologija?! Svaka čast! Sve sami “profesionalci”!
  Veštak Cihlarž se bespotrebno upušta u analizu aneurizme, teške bolesti, a ni jednom reči ne spominje sumnjive anamneze i pogrešnu dijagnozu! O aneurizmi sada znam i ja, samo što se lekari-diletanti nisu setili lekcije iz knjige “Interna medicina” autora prof.dr Stevanović Stanoja (str.433 i 434, VI dopunjeno izdanje 1986.g.) u kojoj su precizno navedeni simptomi koje je moj sin Denis imao. A narednog leta, šefica kardio odelenja Interne klinike u “Dnevnom avazu” od 22.06.2006.god. savetuje čitaoce kako da, zbog vrućine (iste kao i jula 2005.), obrate pažnju na (iste) simptome i odmah se jave lekaru! Predavanje je trebala održati svojim lekarima i upoznati ih sa srčanim simptomima! Kad veštak Cihlarž kaže da ništa nije učinjeno protiv medicine, na koju dijagnozu je mislio? A šta je učinjenu ZA medicinu, odnosno u korist pacijenta? Odgovornost je u NEČINJENJU, a sve što nije PROTIV ne mora ugroziti pacijenta, ali mu ne pomaže! Je li veštak primetio da nema ni nalaza ultrazvuka srca? Osim uobičajenog klasičnog EKG-a, srce apsolutno nije bilo predmet interesovanja prozvanih lekara, niti je rentgenski snimano. Zašto se veštak nije pozabavio izostankom terapije koja bi bila adekvatna teškoj bolesti i stanju šoka u kojem je Denis bio? Nisu ordinirali terapiju za kardiološku bolest, pustili su pacijenta na milost i nemilost vremenu i organizmu da se sam bori, sve do smrti! Da su prihvatili sugestiju lekara koji je Denisa doveo u subotu 23.07., još istu noć bi operativnom zahvatom Denis bio spašen! Ko je Cihlarž da kaže da bi Denis svakako preminuo? Bog? Pa znamo da se po uspešnom dr Kabilu tuzlanska kardiologija spominje i u širem okruženju.
  Nije data šansa stručnjaku koji zna svoj posao! Nisu dali šansu mom sinu da živi! Blagovremena hirurška intervencija dr Kabila bi sigurno spasila mog sina! Ali ne, diletanti su se igrali doktora i bogova! To im ne može biti oprošteno!
  Pritužbu na rad tužioca Iveljić Ive i vd glavnog tužioca Koval Slavena dostavljam relevantnim institucijama u BiH od kojih očekujem puno angažovanje u zaštiti ugroženih elementarnih ljudskih prava, te izvođenje odgovornih pred lice pravde. Ista je u formi otvorenog pisma radi upoznavanja šire javnosti i upozorenje građanima da ne šute, da dignu glas protiv zloupotreba, nerada, korupcije i nepotizma u državnim institucijama i javnim ustanovama, posebno u zdravstvu, jer sutra su možda oni “na redu”.
  Porazna je činjenica da o lekarskim grešakama oštećeni građani uglavnom šute. Zašto? Dugogodišnje obijanje pragova, prepiske, šikaniranje, inertnost, korumpiranost i nezainteresovanost onih koji bi svoj posao trebali odrađivati profesionalno, oštećene građane u startu demorališu.
  Gospodine Periću, od Vas očekujem da zadužite disciplinskog tužioca, koji nije sa područja korumpiranog Tuzlanskog kantona, da detaljno pregleda sve dokumente koje Vam dostavljam, te naredi provođenje istrage i podizanje optužnice protiv odgovornih, a sve u razumnom roku. Dajem sebi za pravo da Vas ponovo (javno) kontaktiram, ukoliko i Vi , odnosno VSTV, podrži sramnu odluku tuzlanskih tužioca.
  Ne zanima me eventualno kažnjavanje tužilaca. Tražim PRAVDU ZA DENISA! Tražim KAZNU ZA ZLOČIN! Neko mora odgovarati za silne tragične propuste, neko je kriv što ja više nemam svoga sina! Budite sigurni da se neću umoriti, niti odustati. Upornost i izdržljivost je odlika marljivih i vrednih ljudi moje rodne Slavonije, koju napustih zbog udaje za Mehmeda. Dok sam živa neću odustati od istine i pravde, jer moj sin to zaslužuje. Denis Garagić je bio jedan izuzetan mladić, na ponos ocu Mehmedu, bratu Igoru i meni, njegovoj majci, kao i mnogobrojnoj rodbini u Hrvatskoj i Srbiji, te prijateljima širom sveta. (U BiH, sa očeve strane, nema bliske rodbine, jer je Denisov otac rano, kao malo dete, ostao bez roditelja).

  U prilogu dostavljam :

  1. Knjigu i DVD,
  2. Odgovor v.d.Glavnog tužioca br. Kta.2623/06 od 12.06.2007.god.,
  3. Pritužba uredu Glavnog tužioca od 12.04.2007.god.,
  4. Odgovor tužioca na prijavu PU Tuzla br. 2623/06 od 04.04.2007.god.,
  5. Zapisnik o prikupljanju izjave MUP-a TK, PU Tuzla od 13.10.2006.god.,
  6. Saopštenje JZU UKC Tuzla objavljeno u “Dnevnom avazu” 25.01.2005.god.,
  7. “Interna medicina” autora prof.dr Stevanović Stanoja (str.433 i 434, VI dopunjeno izdanje 1986.g.),
  8. Članci iz “Dnevnog avaza”od 22.06.2006.,07.08.2006., i 23.02.2007.god.,
  9. Odgovor UKC-a (med.direktora Muminhodžić Kasima) br.1-680-2/05 od 06.10.2005.god.,
  10. Zahtev Garagić Mehmeda za pokretanje istrage od 20.09.2005.god.,
  11. Račun UKC-a Garagić Denisu br.16816 od 12.09.2005.god.,
  12. Potvrda o smrti br.990/05 od 26.07.2005.god.,
  13. Otpusna lista MB : 0109/3697 ,
  14. Dijagnoza i preporuka Prijemne ambulante od 25.07.2005.god. u 8h (Samira Hasić),
  15. Anamneza, obrazac IB-3, 25.07.2005.god., odgovorni lekar Amira Bijedić,
  16. Podaci o fizikalnom pregledu bolesnika, br.protokola 0100/3697, 25.07.2005.god. (Amela Altumbabić),
  17. Izveštaj od 25.07.2005.god. (Brkić Esad),
  18. Uputa prijemne ambulante odelenju, obrazac IB-1, od 25.07.2005.god.,
  19. Protokol br.6694 od 25.07.2005.god.,
  20. Protokol br.3695 od (???),
  21. Matični list – istorija bolesti, obrazac br.1-21-10,
  22. Terapijski list, obrazac IB-5,
  23. Ultrazvuk gornjeg abdomena i urotrakta od 24.07.2005.god. (od.prijem),
  24. Nalaz i mišljenje lekara specijaliste od 23. I 24.07.2005.god., amb.br.6694 (potpis lekara nečitak),
  25. EKG snimci i laboratorijski nalazi – 11 listova,
  26. Preporuke “Emaus international” od 19.03.2001., 03.05.2000.,19.03.2000.god.,
  27. Prteporuke “Unicef”-a od 13.02.2002. I 16.02.2001.god.,
  28. Knjiga “In memoriam”,
  29. DVD – TVTK VIII 2000.god.

  S poštovanjem !
  Podnosilac pritužbe :Nevenka Garagić, rođ. Manojlović

  _____________________________
  Tuzla, 16.08.2007.god. (Denisov 28. rođendan)

  Dostavljeno :

  1. OHR Sarajevo, Specijalni predstavnik EU u BiH,

  2. OSCE Sarajevo,

  3. Ombudsmeni FBiH, Sarajevo,

  4. Dom za ljudska prava, Sarajevo,

  5. Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, Sarajevo,

  6. PredsedništvoBiH, predsedavajućem preds.,

  7. Ministarstvo pravde BiH, Sarajevo,

  8. Skupština TK – preds.sk., Tuzla,

  9. OV Tuzla – preds.OV, Tuzla,

  10. Medijima.

  Usput, pogledajte samo deo linkova :
  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewtuzlanke.php?id=151

  http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=1415053&highlight=#1415053

  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=18480

  http://www.nezavisne.com/vijesti.php?meni=2&vijest=14034

  http://tuzladailyphoto.blogspot.com/2007/09/denis-gagagic.html

  http://tuzlanskiforum.freeforums.org/viewtopic.php?t=97

  NEVENKA GARAGIC, TUZLA

 148. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 149. ZA NEVENKU GARAGIC.IZVINITE ALI NEMATE PRAVO DA VREDATE PREDSJEDNIKA.VI STO STE LJUTI NA SUDSTVO NJIMA SE NE OBRACJTE.A MI OMLADINA RAZMISLJAMO STALNO STA NAS CEKA SUTRA I DA NECE BIT MED I MLIJEKO.ALI STA BI TREBALI SVAKI DAN MOZDA TUGOVAT I RAZMISLJAT O TOME.SVE CE DOC NA SVOJE MJESTO.I NEMOJTE NAS OPTUZIVAT DA SMO NAIVNI OVO JE PRVI PREDSJEDNIK IZ HAUSTORA I KOJI JE RAJA I NAJMLADI JE MEDU NJIMA U PREDSJEDNISTVU.A I ON VOLI STI I MLADI.I UBUDUCE OBRACAJTE SE U JEDNINI A NE U MNOZINI.NADAM SE DA CE SLOZIT I OSTALI BLOGERI SA MNOM. HVALA
  ZELJKO CAR SIIIIIIIII!!

 150. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 151. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 152. Evo, Predsjednice, moram nesto da vam napisem, da ni ovaj post ne ostane bez mog komentara.

  O cemu cu sad da vam se jadam(ja uvijek nesto o sportu):

  Veceras je bila utakmica 1/8 finala Kupa Bosne i Hercegovine, KK Slavija – KK Bosna ASA BHT. Naravno Bosna je to pomela, ali me zabrinulo nesto. Predsjednice gledam onu Lukavicku mladez kako najbolje godine trosi na mrznju svega onoga sto oni ne smatraju svojim. Momci od 16,17 godina dosli su na utakmicu sa majicama ratnih zlocinaca iz onog, pa i ovog rata.
  Zanima me, moze li se zabraniti nosenje takvih simbola na majicama?

  I sta ti momci misle? Gdje ce njima zivot?

  Ja sam u njihovim godinama brinuo o drugim stvarima, djevojkama, izlascima, skoli. A oni, o drazi mihajlovicu…

  Svasta.

  Pozdrav Predsjednice

 153. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 154. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 155. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 156. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 157. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 158. Poštovanje gospodine Predsjedniče.
  Zaista sam, kao i mnogi, očaran vašom odlukom da na ovaj način stupite u kontakt sa “običnim narodom”. Za svaku je pohvalu i krajnje domišljato.
  U svakom slučaju rado bih poručio Vama da se ne bavite nacionalističkim postovima jer ste, siguran sam, davno prevazišli te faze, zapravo sumnjam da ste ih ikada i imali…
  Još samo imam želju poručiti ostalim čitateljima da bez obzira na to koliko Vi dobar čovjek bili vi ste i dalje samo jedan, a u našoj državi ni predsjednik nije što bi trebao biti pa…ljudi dragi, dok ne naučite živjeti demokratiju, dok im koji put ne zapalimo “audije”, kancelarije i vikendice, i dok ne prestanete nasjedati na priču “mi-oni, naši-njihovi” neće se oni okaniti lopovluka i krađe. To il 10 000 velikih, kao što je naš uvaženi Predsjednik.
  Još bih zamolio raju da shvate da nije stvar u tome što ste vi dobri, već u tome što bi svi političari morali biti takvi.
  U svakom slučaju svaka Vama čast.
  Pozdrav.

 159. Još jedno pitanje, uvaženi Predsjedniče,
  Kada ćemo mi, manjine, dobiti predsjednika, da ne moramo ovako “krasti tuđe”:D
  Šalim se, ne treba nama još političara, nego onako, kad ćemo dobiti prava koje nam i ustav uskraćuje?
  Nemojte mi samo reći da će ubrzo i da će se razmatrati, ili da je nešto u planu za prijedlog o ideji nadopune prijedloga o amandmanu na izmjene promjena… De ba nešto konkretno.
  Ne politički(balkanski), mene zanim striktno ekonomski, ono po europski.
  VELIKI pozdrav uvaženi Predsjedniče

 160. Dobar dan gospodine Predsjedniče,

  ne treba nam ništa, sve su nam već obećali! Samo (blože) pravde!

  Ja ne volim dijasporu. Stvarno mi je dojadila. Oni dođu i turiraju njemačke aute po ulicama gdje narod ne može vozit ni 120, sve hoće da se trkaju na semaforu, slušaju đžigeru i jedu po dvjesta ćevapa (s kečapom bez “lepinje”, jer ona kažu deblja…), troše ojre i pričaju “nema ovo kod vas, nema ono kod vas” i vode najljepše cure u entitet na meso…

  Vidim, imate mnogo posla, a “narod” k'o narod. Marva glupa. Misli “narod” da je predsjednik monarh sa neograničenim i nadljudskim mogućnostima, mitološko biće koje će trznuti motorku pravde i posjeći sve što ne valja i ne sluša volju “naroda”. I ja bih volio, ali to nažalost nije tako. Glupi “narod” mora naučiti sam rješavati svoje probleme i to bez radikalnih poteza i motorki.”Narod” se mora odvići ružne navike da neko drugi za njega rješava neke stvari.
  Naravno da je lakše moliti i kumiti nekoga za nešto, nego sam izaći na ulicu ili otići uraditi neki posao. Ali “naš narod” više voli iskati i sanjati nego djelovati… Prokletstvo!

  Nevezano ta temu ja vas još jednom molim da zanemarite pitanja ovih gore budala i pomognete samo meni i ovom generald7dau. S mojim problemom sam Vas ranije upoznao, ali je u međuvremenu genaralov problem izgleda još mnogo veći, pa Vas molim da prvo njemu pomognete, ako nije preaksno. Ja ću se još neko vrijeme strpiti…

  Nevezano za temu, mišljenja sam da komentare duže od tri rečenice ne trebate ni čitati, a kamo li odgovarati. Najgori su oni koji dođu i pišu romane, traže odgovore na životne probleme i misle da ste vi svemoguće mitološko biće koje će ukresati motorku i sve što smeta poravniti sa zemljom. Mislim, i ja bih volio da je to tako, ali nažalost nije. Ne želim da vam dijelim savjete, ali me poslušajte. Ne čitajte glupe i duple komentare i pomozite u vezi one nepravde koja mi je nanešena. Znam da ima ljudi koji trenutno ne mogu ni do svog Ferarrija, ali razumite i mene, kao i ovog generala7 i ostale pacijente.

  Mnogo uspjeha u životu i radu!

 161. Zaista je dobra stvar imati priliku saznati odgovore na pitanja iz sfere politickih zbivanja u nasoj BiH – iz prve ruke i iz ovakvog izvora. Ipak, djeluje mi neprirodno kada se Vam se obracaju sa “ti”. Ne bih rekao da ste u svojim postovima napisali da je to OK s Vase strane. I sam Zeljka Komsica dozivljavam kao “covjeka iz raje”, ali ipak.. Odredjeni nivo postovanja treba da postoji. Apel na bloggere da persiraju Predsjednika!

 162. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 163. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 164. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 165. POZDRAV VAMA PREDSJEDNICE.
  PRVO DA VAM REKNEM DA STE MI IDOL ZBOG VAS OSTAJEM U BOSNI I OSTAJEM STUDIRAT U ZENICI.JA SE ZOVEM ERNAD IZ ZEPCA.IMAO BI JEDNU MOLBU I PITANJE ZA VAS.MOJA NAJVECA ZELJA I MOJE PORODICE A POSEBNO MOJE MAME JE DA NAM SE NAPRAVI KUCA KOJA JE SRUSENA U RATU.OBRACALI SMO SE SVIM ORGANIMA U ZEPCU DA NAM NAPRAVE KUCU ALI NIKAD NISTA NISMO DOBILI.ZNAM DA TO NIJE BAS VASA NADLOZNOST.ALI BI VAM BIO PUNO ZAHVALAN AKO MI USPIJETE POMOC JER I OVAKO TESKO ZIVIMO JEDINO MOJA MAMA RADI A PLACA JO JE 500KM.PA ZAMISLITE KAKO ZIVIMO S OVIM POSKUPLJENJIMA VOLIO BIH DA ODGOVORITE.POSTO JE TEMA MALO I INTIMNA AKO VAM NIJE TESKO A I NE MORATE DA ODGOVORITE NA MOJ EMAIL ernadzepcak@yahoo.com.
  UNAPRIJED HVALA.
  CAR STE!!!!!!!!

 166. Druze predsjednice,
  Dobro vi to primjetiste sa genetski modificiranom “hranom”. Navikli u ratu nakon “Ikara” i “vijetnamca” slat ovamo raznoliko smece. Nego sta cemo mi za poskupljenja raznorazna?
  I sa ovim doktorima, na kraj vise zivi izaci ne mozemo.
  Eto..Pozdrav iz komsiluka 😀

 167. Dobro jutro predsjednice!
  Moram Vam reci da sam odusevljena Vasom idejom o otvaranju ovog bloga, svaka cast!
  Danas, u kolilo se ne varam, dacete Vas prijedlog budzeta koji je po mom misljenju dobar i realan. U tom smislu, zelim Vam puno uspjeha danas. Bitno je da se zalazete za jacanje drzave a ne entiteta.
  Fotke su super, dobro Vam stoji uniforma 🙂

 168. Dobro jutro svima!

  Gledajte direktan prijenos utakmice Japan – BiH (11:20 sati , 30.01.2008.)

  Početni udarac će izvesti naš Ivica Osim! 🙂

  Citat sa jednog sportskog sajta:

  Ivica Osim izvodi početni udarac
  Proslavljeni bh. stručnjak Ivica Osim, koji se uspješno oporavlja od moždanog udara, danas će izvesti početni udarac na prijateljskoj utakmici između Japana i Bosne i Hercegovine.
  Ivici Osimu će ovo biti ujedno prvo pojavljivanje u javnosti nakon što je pretrpio moždani udar, a predsjednik japanskog nogometnog saveza Saburo Kawabuchi izjavio je kako se Osimovo stanje iz dana u dan sve više popravlja.

  Osimu više nisu potrebne štake pri hodanju. Njegov oporavak teče nevjerovatnom brzinom i već sada razgovara kao i prije, kazao je Kawabuchi.

 169. evo mene opet!
  citala sam neke blogove sovinisticko-nacionalistickog sadrzaja i mogu samo da kazem da ove jadne ljude iz srca zalim, toliko su jadni.
  cinjenica je da ce se u BiH mnoge generacije roditi i umrijeti dok se ljudi u ovoj drzavi osvijeste i shvate da je BiH njihova jedina matica i da je kao takvu prihvate.
  zaista je zalosno da i nakon toliko godina pojedinci zatvaraju oci pred jasnim cinjenicam i nikada necu shvatiti ljude koji sami sebe lazu, u lazi zive i odgajaju svoju djecu.
  ja BiH ne mogu zamisliti bez pravoslavaca, katolika i drugih, pa to ne bi bila vise nasa Bosna, naprotiv ja te ljude jednako volim kao i pripadnike moje vjere, iako je u mojoj porodici ubijenona desetine ljudi a neki su se vodili kao nestali do prije nekoliko mjeseci (slucaj kasindolska).
  dakle, prijatelju moj, samo se sa istinom moze ici dalje, samo ako svi budemo jednako osudjivali svaki vid zlocina, pocinjenog od pripadnika svih naroda, zivjet cemo u miru kao sto smo odvajkada i cinili.
  pozdrav

 170. Nema se svaki dan prilika razgovarati sa predsjednikom, barem ne do sad 😉 drago mi je sto ste se odlucili na ovaj korak i ponosan sam sto je Zeljko Komsic predsjednik moje drzave, mada bih volio da ste predsjednik sva tri naroda tj.jednog koji se zove bosnjacki ako ne grijesim?
  i drago mi je sto nasi mladi ljudi vide u vama tracak nade, vjerujemo u vas ali ne zelim da ovo smatrate kao pritisak, ako nista dali ste ovim ljudima barem malo srece i nade a to je upravo ono sto nam treba, i iskreno se kajem sto sam svoj glas dao Harisu Silajdzicu koji opstruira napredak Bosne i Hercegovine, ali sada znam da necu napraviti istu gresku dva puta…

  S velikim postovanjem,

  Eldin Herenda

 171. kakve su sanse da se nama vrati BiH drzavljanstvo.nama koji smo se , sticajem nekih okolnosti , morali odreci naseg drzavljanstva radi sticanja statusa.u mom slucaju radi se o drzavljanstvu austrije.jedan veliki esdepeovski pozdrav iz Jelaha.

 172. Poštovani,
  Imala bih nekoliko pitanja….za admina….predpostavljam….
  Hajte mi recite…..kao to funkcioniše….?!
  Naš predsjednik, trenutni, otvorio blog, i fino….
  baš onako….neobično….nek i mi konja za trku imamo…..
  Ali šta ljudi rade i pišu u komentarima…..
  pa mislim da bi admin tu trebao malo porazmisliti……šta da se radi….!!!!
  U redu je, da ljudi mogu pitati šta hoće i kako hoće i u redu su još neke stvari…..
  ali baš da se copy – paste…..isti komentar po 23 puta…..to je malo previše….čini vam se?!
  Znate kakvi smo mi ljudi, nemamo principa ni za što, pa ako nam ih neko (admin) ne uvede…..
  mi ko mutavi, ne umijemo se baš ponašati…..volimo kad nas opale po njušci i džaba….
  Pa hajte molim vas, sredite nam malo tu komunikaciju sa čovjekom kad mu već nije mrsko da prozbori koju sa nama….a ima nas i koji bi da komuniciramo……
  Znate vi pravila, nisam ja dovoljno nadarena da vam ih moram prepričati….
  srdačan pozdrav….

 173. Dragi predsjednice,

  Niko nije bio ponosniji od mene kada se ste zaprijetili “da ce biti po prstima ili po nosu”. Bio sam sretan jer se odavde konacno cula jasna i razumljiva poruka svima koji zele da nas ucine “nerazumljivim” ili “teritoijom” bez stava. Ipak, molima Vas i apelujem… U Srbiji je za nekoliko dana drugi krug izbora. Zemlja mojih dragih prijatelja, zemlja o kojoj znam puno toga ruznog, ali i divnog, je na raskrsnici izmedju izmedju kakve-takve normalnosti i uzasne greske. Molim Vas, ucinite iskorak primjeren Velikama i pruzite podrsku “kakvom-takvom” Tadicu. Neka Vama i nama bar savjest bude mirna ako se desi losa Vijest – a to je Toma “Grobar” kao predsjednik susjedne drzave. Biti lider naroda koji je cuo i sazivio se sa tolikom kolicinom lazi bez prave mogucnosti na izbor nije tako lako. Tadic, kao i Djindjic, “mora lagati svoj narod za njegovo dobro”, a nas i Vas najgori izbor bio bi zlurado posmatrati jos jednu budalu u Srbiji, bez da smo bar “bili jasni” i bar rekli sta mislimo o tom “suzenom izboru”.

 174. Kao prvo zelim pozdraviti Vasu zelju za javljanje i objasnjavanje dosta nejasnih stvari u samo vrhu nase drzave, na ovaj nacin.
  Gospodine Predsjednice, molim Vas da odvojite malo vremena i posjetite stranicu http://www.tesanj.net , gdje se izmedju ostalih povela diskusija na forumu na temu Ulica Srđana Aleksića u Tešnju?
  Odgovora ima svakojakih, jer ipak Tesanj je mali grad u kojem puse jedna struja i ova stranica je jedino mjesto gdje mi gradjani “slobodno” ( pod raznim nickovima ) mozemo govoriti ono sto nam smeta i sto mislimo da treba promjeniti u nasem gradu ( uruseni hotel u centru grada ,lose vodjenje grada i sl ).
  Da to je onaj grad, gdje ste pomogli prilikom odvozenja trudnice na porod. Svaka vam cast na tome.
  Napomena: nas nacelnik redovno cita postove na tesanj.net-u , ponekad se cak i javi i odgovori na neki, al sve to ostaje samo mrtvo slovo na papiru…
  Ako mozete procitajte malo naslove na forumu i nadam se da cete shvatiti o cemu govorim …
  Tesanj je grad kojeg vode pogresni ljudi, koji lako zanemaruju cinjenice da je mezar Muse Cazima Catica bas u njemu, da je Tesanj grad koji je imao prvo pozoriste u BiH, koji zanemaruju to sto je Bosnjaka u Trebinju ‘93 spasio covjek po imenu Srđan…oni naime vide samo ime a ne covjeka…itd,itd..
  Naslovi foruma se nalaze na samom dnu stranice.

  Jos jednom puuuuno hvala za sve sto cinite za nasu drzavu…KEEP UP THE GOOD WORK!!!
  Pozdravi iz Tesnja

 175. Dragi Predsjedniče,

  u potpunosti Vas podržavam da treba jačati državne institucije a ne entitetske . Posto dolazim iz NVO sektora za mene jedna država a i naša lijepa treba imati jednistven socijalni sistem za sve građene, takođe obrazovni i zdravstveni. ja uvijek idem za onom parolom jednaka prava za sve. Nadam se da cemo u skoroj budućnosti to i ostvariti.
  puno pozdrava iz sive Tuzle

 176. Pozdrav porodici Komsic,
  I ja se rano budim. Sa svojom kcerkicom gledam Jagodicu..Fifi..Medvjedice…
  Ona vise voli srpsku ekavicu, meni je draza hrvatska sinhronizacija dok mama slusa na slovenackom…Kaze, oca su joj ubili cetnici, pola familije poklale ustase…pa mora na slovenackom. Mada cesto kaze bok.

 177. Pozdrav, predsjedniče!
  Ponavljam molbu. Možda peglam, ali stvarno ste Vi jedini koji to može “pogurati”. Riječ je o provjeri diploma zaposlenih na FTV!!! Niko drugi ne smije i neće. A toliko toga tamo ima nezakonitog…

Komentariši