Pored svega i o Kosovu…

Da sve ne bi prošlo kao priča, u zadnjih nekoliko dana su me zainteresovale mogućnosti i kapaciteti za formiranje nekog pravog kazneno-popravnog doma, odnosno pravog zatvora za maloljetnike.

Od ministra odbrane BiH i pojedinih generala, dobio sam informaciju da su dvije kasarne, koje su nepotrebne Oružanim snagama BiH, predate na raspolaganje Federaciji BiH. Riječ je o kasarni Delijaš smještenoj u blizini Grepka i o kasarni Krivajevići koja se nalazi na Nišićkoj visoravni. Obje kasarne su u odličnom i funkcionalnom stanju, a njihovo obezbjeđenje još uvijek vrši naša vojska.

U narednim mjesecima bit će napuštene i kasarne u Blažuju i Semizovcu, tako da bi i one mogle doći u obzir, a sigurno znam da postoji još nekoliko napuštenih kasarni. Mislim da bi se formiranjem ovakve ustanove obezbijedilo dodatnih 50-100 radnih mjesta za čuvare, vaspitače, pedagoge, a također, riješio bi se i jedan od gorućih problema kada je u pitanju maloljetnički kriminal.

Mislim da ovdje treba pokušati nešto zajednički uraditi, na državnom nivou, a ukoliko to nije moguće, mišljenja sam da bi se onda trebao praviti KPD za Federaciju BiH.

Moram reći da mi malo čudno zvuče pojedini prijedlozi koji dolaze iz nekih institucija, o tome šta bi se trebalo učiniti. Naime, neki smatraju da bi se trebao uvesti policijski čas za maloljetnike, da bi se trebao ograničiti rad ugostiteljskih objekata, da bi se trebali uvesti video nadzori, pretresati kafići i slično…

Da se vratim na početak. Mišljenja sam da se uvođenjem ovakvih mjera neće ništa popraviti ukoliko se ne krene u sistemsko rješavanje problema maloljetničke delikvencije. To uključuje lanac: porodica-škola-centri za socijalni rad-policija-tužilaštva-sudovi-izvršenje sankcija. Raditi bilo šta mimo ovog lanca, pojedinačno i selektivno, izgleda mi samo kao privremeno gašenje požara.

Posebna priča odnosi se na lokalne zajednice. Svi su saglasni u mišljenju da su kazneno – popravni domovi ili zatvori nužni i prijeko potrebni, ali ne u njihovoj sredini.

Članovima Predsjedništva BiH ne dolaze molbe za pomilovanja krivičnih djela maloljetničkog kriminala, ali čim sam postao član Predsjedništva BiH svojim kolegama u Predsjedništvu i nadležnim organima precizno sam rekao da NIKADA neću dati pomilovanje počiniocima krivičnih djela iz oblasti:

– prometa i proizvodnje narkotika
– seksualnih delikata
– ratnih zločina
– napada na vjerske objekte, službenike i vjernike

Jednostavno, moj lični stav je da počinioci ovakvih dijela ne zaslužuju pomilovanja.

No, hajdemo malo o drugim temama.

Jučer se desilo ono što su svi očekivali, samo neko je imao hrabrosti sebi to priznati, a neko nije. Kosovska skupština proglasila je nezavisnost Kosova. Nažalost, konačno rješenje kosovskog pitanja nije rezultat sporazuma između Beograda i Prištine, što će konstantno predstavljati prepreku uspostavljanju normalnih odnosa. Kada se spominje Kosovo često se spominje i "para mi uši" riječ "krivica", a po našem balkanskom običaju uvijek je neko drugi kriv.

Mislim da je sada kontraproduktivno ulaziti u analizu bilo čije krivice ili nevinosti. Jednostavno, ono što se desilo jučer predstavlja završni čin, odnosno rezultat slijeda ružnih događaja na ovim prostorima u zadnjih dvadesetak godina.

Nezavisnost Kosova predstavlja jedno traumatično iskustvo i za Srbiju i za Srbe uopšte, zbog njihovog historijsko-emotivnog odnosa prema Kosovu. Tu ne treba biti zlurad, ne treba likovati i radovati se tome, to ne treba gledati kao neku zasluženu kaznu Srbiji. To je jednostavno rezultat i odraz političkih procesa, odnosno rezultat stanja i realiteta u tom području.

Iz tih razloga, moj lični stav je da BiH, s obzirom na specifičnu unutrašnju strukturu, uopšte nema potrebe da žuri sa bilo kakvim ishitrenim koracima ili postupcima, jer kao prvi susjed Srbije moramo o tome voditi računa. U krajnjem slučaju jedna trećina bosanskohercegovačke populacije ima emotivan i senzibilan odnos prema tom pitanju i ne treba nikome namjerno i zlobno zabijati "prst u oko".

Vođenje vanjske politike u nadležnosti je Predsjedništva BiH i u toj oblasti sve odluke se moraju donositi konsenzusom sva tri člana Predsjedništva. Kada je riječ o nekim eventualnim inicijativama i odlukama o priznanju Kosova, mišljenja sam da se tim pitanjem, zbog stava gosp. Radmanovića, barem u narednom periodu neće bespredmetno diskutovati i opterećivati se time.

Što se tiče nekih reakcija u Republici Srpskoj, smatram da smo takve reakcije mogli i očekivati. Naravno, uvijek će neko probati emotivne naboje pretočiti u neki svoj dnevno-politički interes, međutim to nema nekog direktnijeg utjecaja na BiH. Bilo bi samo jako loše ako bi se sada, po našem običaju, narednih nekoliko mjeseci potrošilo na raznorazne diskusije povodom Kosova, i na beskorisna prepucavanja tipa "sada ćemo se mi otcijepiti" , odnosno "genocidnu tvorevinu treba ukinuti da se ne otcijepi". Mislim da, u cilju poboljšanja i kvaliteta života naših građana, moramo riješiti stotine nagomilanih unutrašnjih problema i konkretnih obaveza. Priče i lamentiranja u stilu destabilizacija, napetost, kriza, tenzije, samo su loši izgovori da se, po običaju, ništa ne uradi.

I na kraju, pošto sam dobio mnogo pitanja koja se odnose na, navodno moj, otvoreni profil na facebook-u, samo da vas obavijestim da ja nikada nisam otvorio svoj profil na toj stranici. Imam svoj blog, a na facebook-u" nikada nisam bio čak ni kao posjetitelj.

Ovom prilikom spomenuo bih svoj današnji sastanak sa Rankom Krivokapićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore. Znate, u ovome poslu imate 90 % stvari koje morate uraditi i u kojima više- manje i ne uživate, ali svaki sastanak sa gosp. Rankom Krivokapićem spada u onih 10 % u kojima stvarno uživam. Meni stvarno predstavlja užitak susresti se i razgovarati sa nekim ko je, pod broj jedan, iskreni i potvrđeni prijatelj BiH, a pod broj dva, neko ko u potpunosti sve razumije. Znate, to vam je kada sa nekim ne morate ni pet riječi progovoriti, ali se u potpunosti razumijete. Taj čovijek je naš iskreni i dokazani prijatelj.

Također, danas sam imao susret i sa srbijanskim ambasadorom u BiH Grujicom Spasovićem, koji je dobar čovjek, nije političar i diplomata po vokaciji, ali se prihvatio tog posla. I on zna da nekada mora zastupati neodbranjive stavove. Tom prilikom ambasador Spasović mi je uručio pismo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koje se odnosi na situaciju oko Kosova.

Ponovio sam mu još jednom, i to precizno, da BiH u narednom periodu neće priznati nezavisnost Kosova i da u Predsjedništvu BiH postoji konsenzus oko toga. Naglasio sam da je razlog za takav stav to što, u ovom trenutku, gotovo jedna trećina stanovništva u BiH ne podržava otcjepljenje Kosova.

Ipak i pored svega, moja, kao i obaveza svih onih koji su izabrani i koji se trenutno nalaze na bilo kojoj funkciji u ovoj državi je da poštuju i uvažavaju volju građana ove zemlje a ne samo volju svojih glasača.

Još 12 dana do proslave šesnaeste godišnjice nezavisnosti BiH.

224 komentara

  1. DA!!! OBAVEZA SVIH ONIH KOJI SU IZABRANI I KOJI SE TRENUTNO NALAZE NA BILO KOJOJ FUNKCIJI U OVOJ DRŽAVI JE DA POŠTUJU I UVAŽAVAJU VOLJU GRAĐANA OVE ZEMLJE A NE SAMO VOLJU SVOJIH GLASAČA.
    Sa građanima se ne bi trebalo zajebavati, čak ni tajjooo!

    Ne bi se trebao ograničiti rad ugostiteljskih objekata, pretresati kafići i slično, i nisam za videonadzore, ta nećemo se igrat’ velikog brata! Da Bog da, il dabogda da i s tim domovima šta proradi.. ja pesimista nisam, podržat ih treba!
    Dobro kazaste, još 12 dana :))
    Pozdrav predsjedniku!

  2. Molim Vas gsp. Komšiću, da se u svom narednom postu dotaknete i vašeg sporazuma sa Vatikanom. Javnost ima pravo da zna šta ste vi to tamo, u ime nas, zaključili ? (Mislim na vjersko obrazovanje) Dijelim vaše mišljenje o Kosovu. Takvu nezavisnot ne treba priznati. Ako nastavimo ovakvim intenzitetom sutra će nam općina Ilijaš proglasiti nezavisnost. 🙂
    Živjeli

  3. Pozdrav gospodine Predsjednice
    Prvo da vas obavjestim da ste u Sarajevu imali popravni dom u kojem se nalazi devet sticenika dva iz Sarajeva.drugo komentar je bio zjapi prazno dok nam maloljetni silnici setaju gradom.Saznala putem dnevnika FTV.Izgleda da niste pravovremeno obavjesteni.Vec sam par puta pisala o invalidima u kolicima i niko jos se nije zakacio za ovu temu mora li se desiti suicid da bi uopce neko i primjetio te ljude koji zive ispod svakog dostojanstva. A sto se tice Kosova boga molim da opet ne bude nereda.Nadam se da ete procitati a mozda malo i razmisliti o ljudima koji nemogu sami sebi pomoci.Puno vas pozdravljam

    Gsp Predsjednice

  4. Cijeli bih svijet dala za samo jedan dan onog osjećaja kojeg danas osjećaju Kosovari. Imaju državu, koju će da vode oni koji je vole.

    To je istinska sloboda!!!

    Bojim se da BiH takav dan neće svanuti za mog života, a rado bih život svoj za jedan takav dan…

    Osjećaj koji Srbi imaju danas, je osjećaj gorčine, kao kad neko od srca otkine, neovisno od pitanja jesu li to zaslužili ili ne. Na žalost, taj mi je osjećaj već odavno puno bliži.

    Neće BiH priznati Kosovo, ali dvije trećine Bosanaca im želi svakako svu sreću od srca!

  5. video nazdori nakon samo par dana ne bi ni bilo… a uostlaom ko bi to sve gledao??? a koliko se samo stvari desi..koje svijet ne vidi i ne chuje:)
    drugo..shto se tiche kosova.. evo ovako.. nisam niakakv vjerski fanatik ni nishta… islam je religija koja me najvise privlachi..ali.. ljudi koji lazhu sebe:) pa prenose na druge 🙂 nisu nishta vishe ni zasluzhili..imali su sve..i nisu bili zadovoljni… ode im sad sve..ostace beogradski pasaluk:) pa ce se sjecat dana kad su bili glavni 😉 sad nek unishtavaju svoj grad.. ko im je kriv..

    i da.. nece BiH priznati Kosovo..to razumijem..jer ni mi nismo ujedninjeni:) ali bi bilo lijepo da se javno kazhe iako se zna:D da te dvije trecine im zele svu srecu:)

  6. “…sam rekao da NIKADA neću dati pomilovanje počiniocima krivičnih djela iz oblasti:

    – prometa i proizvodnje narkotika
    – seksualnih delikata
    – ratnih zločina
    – napada na vjerske objekte, službenike i vjernike

    Jednostavno, moj lični stav je da počinioci ovakvih dijela ne zaslužuju pomilovanja.”

    svaka čast.

  7. Dobro vece predsjednice …. na blogu sam “visio” jedno vrijeme al’ onda odustanem … jedini razlog da se ovdje opet pojavljujem ste VI …
    kratko i jednostavno ” svaka cast” na svemu … imate moj glas i podrsku iz Texasa … ako vas put nanese na ovu stranu “bujrum eni tajm” …
    Do sledece scene
    Adnan B.
    TZ_TX

  8. Dobro Veče Predsjednice . . .
    E kad bi prije 50 godina rekao srbinu da je kosovo neodvisno
    reko bi da si za bolnicu. . . al hvala bogu dosao je i taj dan 🙂

    Al me sad nesta brine . . .
    po slovenskim stranicama stavljaju se pitanja
    po kosovu i R.S ???
    mozeli i r.s se osamosvojit??? . . .

    pa bi vas sad zamolijo mozete li mi nesta o tome reci
    kako je u deytonu podpisano
    mozeli se r.s odcjepiti od BiH il ne???

    Vec u naprijed hvala za odgovor

    Pozdrav iz slovenije

  9. Koliko svi vi ovdje mozete biti sigurni u to da 2/3 gradjana BiH “pozdravlja” nezavisnost Kosova? Ja se ne bih slozio s tim, a vjerujem da ste i mene ubrojali u te 2/3, buduci da su se one odnosila ne Bosnjake i Hrvate u BiH. Ni po kojoj logici, medjunarodnom zakonu ili ne znam ti cemu Kosovo nije moglo biti nezavisno, a proglasilo je nezavisnost suprotno propisima UN-a i Ustavu zemlje u kojoj se nalazi. Zvuci kao da bi nam se slicno moglo desiti uskoro, zar ne? Ovim proglasenjem nezavisnoti pokazano je ustvari da zakoni ne postoje za velike sile ili drugacije receno interesi SAD veci su od svakog zakona. Sreca nasa, pa RS (tj Srbi) i nisu skloni SAD-u vec njihovim vjecitim suparnicima Rusima.
    Neko rece da je Kosovo vec sad uredjenija zemlja od BiH i da su dozivjeli svoju potpunu slobodu kakvu BiH nece dozivjeti jos dugo vremena. A ja cu reci obrnuto, Kosovo nikad nece biti ni blizu uredjenju BiH iz prostog razloga sto nece biti primljeni u UN (zbog veta Rusije) a to znaci da ih nece biti na bilo kakvim kulturnim, sportskim, politickim desavanjima. Koliko ce zapravo zemalja priznati Kosovo i s kojim ce to zemljama imati diplomatski odnos?Pasos ce im definitivno biti gori od naseg, zamislite jada. Kako ce drzava u kojoj ima milion nezaposlenih, u kojoj je 50% nepismenih, u kojoj je privreda zaostala za evropskom bruku godina, koja je zivjela kao krpelj Srbiji sve ove godine, koja je godisnje uzimala od Srbije 400 miliona € u novcu, a davala svega 1,5 miliona € u robi, cija sva manja mjesta (dakle sva mjesta osim Pristine i K.Mitrovice) imaju struju 6 sati dnevno a vodu uzimaju iz bunara i koja pored svega toga ima problem multinacionalnog drustva (znaci da ce dio stanovnika negirati postojanje te drzave), uopste moci funkcionisati?
    Ne bih mijenjao ni minutu svog zivota za taj jucerasnji dan Kosovara, jer ocito nisu svjesni da pravi problemi tek slijede.

  10. Dragi Predsjedniče,
    ahah, dakle niste to vi na Facebooku. A trebali smo da znamo. Čim na Facebooku ima i Josip Broz Tito, meni je to odmah nešto šuhveli bilo…

    Što se tiče Kosova i susjedne države… Sjećam se odmah nakon one sramotne presude međunarodnog suda (a o tome ne očekujem Vaš komentar kao zvaničnik iz najzvaničnije institucije) kada se po kuloarima, kafanama i taksijima pričalo kako je taj gorki kolač serviran Bosni, da bi naše komšije lakše podnijeli otcjepljenje Kosova. Jučer gledam kako slave. Pa me prosto tuga uhvati. Naime, Kosovarima je PRVA nacija, pa onda vjera. Veoma su bliski i složni, pomažu se svugdje u svijetu i sigurno imaju jedan od najjačih globalnih lobija i dijasporu. Mi to nemamo. Nama je prva vjera. Nacija nam nije ni u peti (dakako ne govorim o samoj sebi nego u prevladavajućoj klimi u našoj državi). I to je tužno. I iskreno, ja bih voljela da se ne moram brinuti previše o njihovoj nezavisnosti, da se ne mora zvanično kao po žici i jajima hodati prilikom priznavanja i nepriznavanja. Ja bih voljela da je to bila neka lijepa vijest o ljudima koji se raduju, dok ja mirno radim, otplaćujem svoje kredite i razmišljam hoću li imati 1 ili 2 dječice, a ne da se sada okrećem i pitam koje nas zlo čeka i puše za vrat unutar entitetski-uređene države…

  11. (Treći pokušaj)

    Nekoliko pitanja, pa šta Bog da:

    – Da li ikad ispuniste obećanje dato prilikom gostovanja u Stankovićevoj emisiji, a ticalo se Vašeg izbornog rezultata u kantonima sa hrv. većinom?
    – Itekako poštujem sve Titine zasluge u antifašističkoj borbi, no ne mislite li da šaljete lošu poruku potencijalnim biračima SDP-a kada kačite poveliku sliku čovjeka koji je metafora jednopartijskog sistema, dakle, jednoumlja. Pitao bih isto i Lagumdžiju (njega posebno, jer njega šatro lijevo orijentirani novinari prozivaju za jednoumlje u SDP-u), samo do njega, nažalost, teško običan insan može doći.
    – Da li mislite da je Tito znao za zločine partizana, a nije adekvatno reagovao?
    – Da li i sada stojite iza izjave “ako ode Lagumdžija – odlazim i ja” (o SDP-u je riječ)?
    – Da li je SDP-ov podmladak loš, i ako mislite da nije (a i da mislite, to ovdje nećete reći!), recite mi 2-3 njihove akcije za koje smatrate da su polučile bilo kakav rezultat?
    – Lijepo je bilo kada ste ustali protiv cenzure u Travniku (Let 3), no mene interesuje zašto ni riječ ne rekoste protiv održavanja koncerta fašiste Thompsona u Sarajevu? Ukoliko ste znali da od toga neće biti ništa, da je to bila samo obična donAntifašistička provokacija, zašto onda niste tu spoznaju iznijeli u javnost?
    – Da li je za Vas Milorad Dodik četnik? (Pojašnjenje: Kada Vas je Stanković pitao je li tačno da “u sebi” jedino hrvatsko imate – metak, vi ste mu odgovorili da nije, da imate geler, ali četnički. E, je li onaj što je ispalio tu granatu prije 13-14 godina, i Dodik danas, zastupaju, u stvari, istu ideologiju?)
    – Kako je moguće da Tokić & co tako dugo ugodno žive na državnoj sisi a sve zahvaljujući SDP-u? Što ih se prije ne kutarisaste?
    – Da li je tačna izjava Bogića Bogićevića: “Da se nisam povukao i mene bi otjerali” (data magazinu Dani)?

    Nadam se da ću dobiti odgovore. A, kako bih Vam se dodvorio, reći ću da od malih klubova najviše volim Želju (pa tek onda ide GOŠK, TOŠK…)

    Bok, Precjedniče!

  12. Postovani Predsjedinice !!!
    Molim Vas kandidujte se za jednog i jedinog predsjednika BIH..Sramota je imati troclano predsjednistvo, vjerujem da ce se vecina sloziti samnom..Zato, mjenjajte zakon.
    Sto se tice Kosova, iskreno, iako sam Bosnjakinja, mislim da nisu imali pravo da proglase nezavisnost. Ovime je samo otvorena Pandorina kutija kako u BiH, tako i u vecem dijelu Evrope (Spanija, Rusija, Kipar…). Prekrsena su sva medjunarodna prava i time i RS vrlo lako moze da se odovoji od BiH.
    Takodje moje misljenje je da je ovo jos jedno Americko djelo od kojeg imaju interes, a to je da naruse medjunarodne odnose u Evropi i na Balkanu. Znamo, da je od formiranja EU Americka ekonomija propala.
    Piatm se do kada cemo mi Balkanci, pa i Evropljani biti samo pijuni najveceg diktatora na Svijetu, Amerike ??????

  13. Dio u vezi Kosova je mudro napisan.

    Dio vezan za kazneno popravne zavode, a koji su jos u bivsim vojnim kasarnama, ne mislim da je dobro rjesenje. Takvoj djeci ne treba jos stroza ruka, koja ce ih uciniti jos vise odbacenim i ogorcenim. takvi zavodi treba da postoje za zaista duboko upetljane kriminalce, i to ne u tako velikim objektima, jer to proizvodi kontra efekat.
    Slazem se sa “linijom” koju si povezao, ali zaista mislim da je osnovna odgovornost kod roditelja, a i skole. Uvijek je bilo tesko biti dijete u BiH. Od malih nogu se pravila presija na djecu, pocev od “Hajd teti izrecituj pjesmicu” do strebanja u osnovnoj skoli. Djeci dajte djetinjstvo, roditeljima posao, a u skoli nek se nauce da djeci poklanjaju paznju, a ne da ih gledaju kao “one s one strane stola”, pa ces vidjeti kako ce se stanje popraviti.

  14. ma meni bi bolje i bilo da se i republika srpska odvoji,naravno da bi mi bilo žao teritorije i poštenih ljudi koji tamo žive ali čelnici ovog entiteta samo koče razvoj cijele bosne i hercegovine!!!poput su kukolja u krompiru!!

  15. Da u pravu ste! Nece nista krenuti nabolje ako se ne bude sistemski radilo na suzbijanju maloljetnicke delikvencije. Jos je pedagog i sociolog John Dewey rekao: “Izdaci za jednu uciteljicu ustedjet ce kasnije drustvu izdatke za deset policajaca”.
    Sto se Kosova tice zelim im srecu i da sve prodje u miru…

  16. Nezavisnost Kosova je došla iz ničega…
    Politika Amerike odnosno svijetskih sila je imala cilj da uzme pod svoju kontrolu i taj dio evropske torte i eto uzeli su i taj komad…

    Republika Srpska sa ovim naizgled bezazlenim pričama može napravit kvalitetan belaj.

    Nikad Međunarodna zajednica nije pokazala dovoljno podrške kad je u pitanju jačanje BH institucija…pa i 1995. godine su pokazali koliko su spremni da pomognu Bosni i Hercegovini.
    Zato ja lično međunarodnoj zajednici ništa ne vjerujem.
    Jer ta ista Međunarodna zajednica dozvoljava da neki političari iz RS-a “puno pričaju”.
    Bez obzira što živimo u demokratskom društvu, Lajčak bi ipak trebao posegnuti za svojim ovlastima kad su u pitanju te “priče iz RS-a”.

    I u Srbiji su govorili, da Albanci sa Kosova samo pričaju nebuloze, ali se Albanci izgleda ipak nisu šalili. Ili amerikanci slabo kontaju šale sa Balkana, pa to shvate ozbiljno…
    Tako i mi kažemo da u RS-u pričaju nebuloze o nekom odcjepljenju…ali ipak se trebamo paziti, da to Amerikanci ili Neke druge sile nebi shvate ozbiljno.

  17. StO se tice Kosova to necu komentarisat jer me ne zanima uopste druga drzava-njihova stvar .Ali sto se tice maloljetnika tu u potpunosti podrzavam ovo u vezi kasarni…mislim da je ideja super zbog toga sto se te kasarne nalaze na “odvojenim”lokacijama izvan grada…i mislim da ce to mnogo popraviti stanje oko maloljetnickog kriminala..

  18. Predsjednice, Vasa reakcija na nezavisnost Kosova nije mogla biti bolja, jako mudra izjava koja je ocekivana i jedina ispravna u ovom trenutku. Nikada se ne treba radovati tuđoj nesreci pa tako ni mi iako znamo sta nam je susjedna drzava uradila a i danas dan radi na nasu stetu. Ovu situaciju ce politicari iz rs-a dodatno iskoristiti kako bi na bilo koji nacin poceli krizu u BiH povodom nezavisnosti Kosova, ocekujuci da ce Bosnjaci odmah reci DA nezavisnosti Kosovu. Ocekivao sam od nasih politicara da budu mudri, jer je ovo opipljiva stvar za ovaj region i bas zbog toga mi iz BiH ne trebamo da reagujemo onako kako oni misle da cemo reagovati (na stetu Srbije). Smatran da nasi politicari (i bosnjaci i hrvati i srbi) trebaju da se bave problemima nase zemlje, a ne da se previse bavimo Kosovom jer sto vise budemo gledali na Kosovo, komentarisali odluku o nezavisnosti tim vise mozemo nastetiti samo sebi a to sigurno ne zelimo. Sigurno ce doci vrijeme kada ce BiH morati proznati Kosovo, ali to cemo uraditi kad ga priznaju Evropska Unija i vecina zemalja van EU.

    Ono sto nas treba da brine jeste reakcija studenata u Banja Luci, pobogu akademskih gradjana, buducih pravnika, ekonomista…politicara, koji su danas zapalili zastave evropske unije i BiH, uzvikujuci ratko mladic. To treba da nas brine!!!!! Oni pobogu brinu o Kosovu umjesto da brinu o tome kako cemo bolje zivjeti u Bosni i Hercegovini, kako poboljsati ekonomiju nase zemlje i druge stvari koje moramo rjesavati.

    Pozdrav gospodinu Komsicu!

  19. Mudra odluka za odgadjane priznavanja Kosova.
    Bilo sta drugo bi samo pojacalo tenzije i stvorilo nove.
    Imam slicno misljenje kada je u pitanju ubistvo djecaka u Sarajevu,i opsta sigurnosna situacija u BiH.Pogotovo odnos ljudi i drustva prema svojoj odgovornosti za dogadjaje.Mislim na kolektivno izbjegavanje krivice i vjecito,”Neko je drugi kriv”.
    Sve najbolje….

  20. za formiranje nekog pravog kazneno-popravnog doma, odnosno pravog zatvora za maloljetnike. Mislim da bi se formiranjem ovakve ustanove obezbijedilo dodatnih 50-100 radnih mjesta za čuvare, vaspitače, pedagoge, a također, riješio bi se i jedan od gorućih problema kada je u pitanju maloljetnički kriminal.
    Mislim da ovdje treba pokušati nešto zajednički uraditi, na državnom nivou, a ukoliko to nije moguće, mišljenja sam da bi se onda trebao praviti KPD za Federaciju BiH. .. 100% podrzavam

    Priče i lamentiranja u stilu destabilizacija, napetost, kriza, tenzije, samo su loši izgovori da se, po običaju, ništa ne uradi….tako je vec 12 godina..sve isto samo kukaju u p.. mat…niko nije normalan

  21. Prije svega pozdrav!
    Mislim da je ideja da se napustene kasarne OS BiH upotrijebe kao kazneno-popravni domovi za maloljetne delikvente stvarno izvrsna, i u potpunosti je podrzavam! Odluka o odgadjanju priznanja neovisnog Kosova je stvarno pametna, ali ipak doci ce vrijeme kad tad kada ce se i to trebati uciniti, a ja mislim da je njabolje da pratimo postupke drugih drzava clanica EU, ali na Vama je da odlucite!
    Sve najbolje….

  22. Joj jarane generald7db,jesi ti retardiran.
    Ako si vec htio da nam kazes sve ovo,zar ti nije bilo lakse napraviti web site,blog ili nesto slicno,pa nama samo dati link da procitamo.
    Naravno ako nas zanima,mozda ti nije palo na pamet da ima ljudi kojima je vise muka od slicne price.Prestani SPAMOVATI!!!!
    Garant ti stari radi negdje vani,ili je lokalni mafijas,pa plivas u kesu,i sada normalnom svijetu kojem je stalo do zivota,do zaposlenja,obrazovanja,zdravstvene zastite,opste sigurnosti i ostalih stvari koje su prvenstveno pravi vidovi NACIONALNOG INTERESA,solis pamet idejama koje vise ni za srednji vijek nisu priklade. Siguran sam medjutim,da ce,ako se formira treci entitet doci do poboljsanja statusa jednog dijela gradjana u njemu.Mafije kojoj treci entitet i treba da bi reketirala vlastiti narod,a sve u svoju korist.Po ovome sto si napisao cini se da si i ti vec,ili ces tek biti jedan od njih.
    Pozz

  23. Tesko je ne likovati ovom cinu. Sa Kosova je krenulo prije nekih 19 godina, i ako je srece, sa Kosovom ce se i zavrsiti.

    Kao sto kazete da je “za ocekivati” kakva ce reakcije biti kod trecine naseg stanovnistva, tako bi se moglo reci da je “za ocekivati” da se i ostatak osjeca kao da je u pitanju cin karme i pravde na djelo, i to zakasnjelo, ako mene pitate.

    Ali, poslje citanja vaseg bloga, promijenio sam stav, i moram reci da se slazem sa vama i vasim misljenjem po ovom pitanju sada. Cestitke, imate tako zdrav pogled i pristup.

  24. Gospodine Komsicu

    Nemojte se molim vas nista pravdati. Pa mi smo znali odavno da oko ne priznavanja Kosova u okupiranoj dejtonskoj BiH postoji sto-postotna saglasnost kod vas. Pa vas kolega vojvoda Silajdzic bi prije progutao svoju zelenu sajkacu nego sto bi priznao Kosovo. Mi znamo i potpuno smo svjesni da kod vas trojice moze proci samo ono sto Boris Tadic i Vojislav kostunica od vas traze. Ne znam jeste li gledli onaj TV spot gdje njihovo istocno krilo u Sandzaku narucuje za njih dvojicu lijepo vrijeme. Pa molim vas i slijedeci puta kada preskoce vas i odu pravo u Banja Luku, molim vas narucite im i vi lijepo vrijeme, pa zasluzili su majkumu toliko muke oko klanja i ubijanja, pa kopanja grobnica po cijeli dan. Pa to stvarno treba priznati i nagraditi.

    No nazalost imam da vam saopstim jednu tuznu vijest. Naime i bez vaseg i Kostunicinog znanja i odobrenja Republika BiH je prva na svijetu priznala nezavisnost Kosova. Uvjerite se sami na ovom linku: http://republikabih.net/content/Nezavisnost_Kosova.htm

    Eto sta cete, takav je zivot. Svaka kolonija na kraju izbori nezavisnost, pa tako i Kosovo. Prije njih to su uradili Alzir, Indija, cijela Afrika. A ko zna, mozda jednog dana i druga srbijanksa kolonija Sandzak izbori nezavisnost, cim makne svoje zelene sajkace iz rukovodstva. Nista se tu ne zna.

    Nemojte se molim vas nasekirati zbog ovoga, a pogotovu nemojten molim vas da bi nesto nasekirali Kostunicu ili Tadica ili ne daj Boze Zlatomira Lagumdziju. Pa to bi bilo strasno. Oni su vas Bog, Papa, Isus, Muhamed. Vi to ne smijete sebi ni po koju cijenu dozvoliti. Nego znate sta, odmah ujutru uputite telegrame podrskem legendarnom vodjstvu Srbije i BIH i odmah ujutru izglasajte zakon da ko kod u dejtonoj BiH prizna Kosovo odmah ima da mu slozite krivicnu prijavu, i to onu pisanu u Beogradu. A ako ni to ne pomogne slijedi mu Guantanamo bay ili deportacija. Time cete potvrditi svoju neogranicenu lojalnost i vjecnu ljubav vozdovima Srbije i dejtonske BiH. Vi budite prvi na svijetu koji NECE priznati Kososvo, iz inata.

    A sto se tice KPD za maloljetne, ma to vam je greska u koracima. Pa svi osim vas znaju da u Sarajevu postiji jedan takav dom i da samo 2 sticenika stanuju tamo. Tu mora da ste se nesto salili. Problem za njih nije dom vec idoli koji ih uce kako da postanu heroji ubijajuci nevine i jos ktome tako postanu i bogati. Oni imaju citavu plejadu ljudi koji ih tome prakticno uce, pa su to znanje poceli primjenjivati u praksi. Ako mene pitate ja bih ove sto to ne shvataju poslao u takve KPD domove da nesto nauce, a djecu bih ucio u skoli sta je sta.

    Eto posto smo se ispricali ja bih da zavrsim. Poserlamite mi Kostunicu i Tadica i porucite im da dok god ima Radmanovica , Silajdzica i Komsica u vrhu dejtonske BiH da nijedan Siptar nece smjeti nikada za nikada na tlu demokratske i dejtonske BiH izgovoriti onu njihovu odvratnu: Kosovo Republika.

    S ne-postovanjem

    Vas MAX PEGASS

  25. generald7db, kosovo se ocijepilo, RS se ne moze ocijepiti, al bar ljudi o tome pricaju, al ko OSIM TEBE prica o ocijepljenu Herceg Bosne (btw takvo sto nit postoji formalno ustavom BiH, nit ima granice, nit ima ikakve osnove)
    Pomiri se da ces vjecno zivjeti sa “muslicima”, na moj srecu, vjecno ces me nasmijavati.

  26. Predsednice nemoj mi se ljutiti sto dodzo i ovde .Ali moram da kazem Hvala Bogu nek se svak odvaja i zivi kako misli da je bolje.

    A tebi patrito:

    Iskreno zelim da ti saopstim da te Bog nagradi za ucinjeno i uputi na pravi put.

    Dista a ne mogu da ne napomenem da sve vlasti i nadlezni od 2001 kada su nas strpali u vlagu u HRASNICU nakon delozacije na ulicu su vise obecavali nego radili.

    Vlaga je jedan od najvecih uzroka ,a Bog zna, sto je Veddah obolio zasigurno ,nikada nisu adekvatno reagovale.Mada su znali sve probleme na vreme svi od Predsednika do Ministara u svojim Uredima.

    Allah dz.s. a potom patriote pomazu naseg Veddaha,hvala Bogu- bez obzira na ime i stranku.

    Ovo je prvi put da Premijer (Silajdzic) nas zovne na razgovor nakon texta u novinama san (a i ranije je pisano o Veddahu) i prvi put da Presednik (Komsic) posalje ljude u obilazak,a i ranije su imali dopise u svojim Uredima nisu cak ni nazvali.

    Ja se mogu samo zahvaliti na patriotizmu i suosjecanju, jer su vlasti predhodne isto imali pred sobom a nista nisu cinili da rese adekvatno nase stanje.

    Ono sto si danas obecao volio bih da ti cestitam javno licem u lice kad se ispuni obecanje putem Fuada Damadzica.

    Molim Boga da olaksa svima i pomogne ,uputi na pravi put i nadze nam izlaz.AMIN.

  27. svaka cast gospodine Predsjednice!
    Na ovom postu a i na citavom bloggu, pa dijelite svoja misljenja i sa nama ostalima…
    A uvezi omladine vazno je naci nesto sto ces ih spreciti sa ulice, kao omladinski dom, kada ne zele da budu kod kuce da imaju negdje otici i uvijek se nekome obratiti. I da se zabrane ulasci maloljetnicima u kafice gdje se prodaje alkohol, zbraniti kupovanje alkohola, cigara maloljetnicima.. Jer od malih noga valja dijeci pokazati pravi put, kasno je kasnije sprecavat kad omladina vec upadne u krizu.
    A sto se tice oko Kosova, i drago mi je i nije drago sto se odcjepala. Drago mi je, jer imaju na pravo na svoju drzavu jer oduvijek je postojala. A nije mi drago jer se dejtonski sporazumi prekrsili, isto tako lahko se moze prekrsiti sporazum oko RS… Ne vjerujem da ce Srbi popustiti tek tako lahko sto su izgubili Kosovo i naravno da ce htjeti nesto nazad, znaci RS. A i sama RS zeli da ide od BiH. Mada bi to na neki nacin bilo i dobro, jer onda bi ova drzava mogla da ide naprijed. Al to nije fer da ode nesto sto je uvijek bilo bosansko, nesto sto je tek postalo poslije rata i ono sada da ne bude vise nase. Ja se nadam da necete dozvoliti da se RS odvoji od nas, da cete uraditi sve sto mozete da ne dodje do toga… To ce samo napraviti vise skandala…

    I opet vas moram pohvaliti sto dijelite misljenja sa nama :)))

  28. “HRVATSKA REPUBLIKA HERCEG-BOSNA U BIH POSTOJI OD SAMOG POTPISIVANJA DAYTONSKOGA SPORAZUMA JER JE ONA PREKRIŽENA SAMO NA PAPIRU ALI NE NA TERENU I U SRCIMA I UMU HRVATA KOJI ŽIVE NA SVOJIM PODRUČJIMA” i u mom umu i srcu je želja da Željo bude prvak pa ništa od tog,zato generald7db ne seri i ne pričaj gluposti…uostalom mislim da si ti na pogrešnom blogu,idi na blog Ive Mire Jovića pa pričaj gluposti ako ta baraba uopšte i ima blog s obzirom da je preokupiran širenjem nacionalizma i lopovlukom…

    Što se tiče Kosova,Predsjedniče podržavam vaš stav da ne treba priznati nezavisnost Kosova ponajviše iz razloga što je otcjepljenje jednostrani akt Albanaca a i kao što ste vi rekli,to bi stvorilo revolt medju jednom trećinom stanovništva…
    Baš kao što navodite nezavisnost Kosova je splet komplikovanih političko-istorijskih dešavanja pa stoga i tom problemu treba pristupiti sa naročitom pažnjom….
    Mene je jedino strah činjenice što je i Sarajevo puno Albanaca od rata pa na ovamo,pa kad im je trebalo samo 50 godina da nadbroje Srbe na Kosovu,kolko će im trebat da nadbroje nas…

  29. Na svijetu ima raznih zemalja. Neke su veće od moje, bogatije od moje, snažnije od moje, ali meni će zauvjek moja domovina Hrvatska biti najljepša. To je predivna zemlja tisuću otoka, predivnih gradova kao što su Dubrovnik, Split, Sarajevo, Mostar itd. Zemlja bogate kulture i povijesti, velikih umjetnika i sportista, zemlja puna prirodnih ljepota i krasota. I što još reći sem – dok je srca biti će i Croatie.

  30. Gospodine Predsjedniće,
    Svidja mi se ideja o pretvaranju Kasarni u Popravne domove
    Kosovo je neovisno, ali držim se vašeg govora od juce u Srebreniku, to je tamo, nas pustite ovdje da se brinemo o našim problemima, gorućim, a Kosovo nam treba biti 124. tema o kojoj možemo prićati

    STOP NASILJU, KRIMINALU I SIROMAŠTVU

    PAMET U GLAVU

    DOSTA!!!

    Pozdrav iz Čelića

  31. goran1973, dobro ZA tebe…i za Srbe je Srbija od Tokija do Milvokija, a ustvari je cijelu vide sa balkona u Beogradu…
    Sarajevo i Mostar su gradovi i Hrvata, jer tu zive i Hrvati, al nikako Hrvatska.
    P.S. ako br 1973 kraj tvoga imena predstavlja godiste rodjenja preporucujem ti da posjetis psihijatra, mozda jos ima nade.

  32. Iskreno nisam ni procitao cijeli post ali me u oko ubode ova zadnja recenica koja kaze “Još 12 dana do proslave šesnaeste godišnjice nezavisnosti BiH.”
    Cemu onda svo licemjerstvo vlasti i ljudi u BiH… Ako mozemo mi zasto Kosovo ne bi moglo??? – zato sto se neki bosnjaci (izmedju ostalih) ili stide ili boje iskazati svoje misljenje… zasto se makar ne ugledamo na zapadne susjede koji se tako vjesto uvlace u ***** EU prateci i cekajuci njihovu odluku…
    Hajmo i mi bit prijatelji Amerike, ako vec ne mozemo sa ex komunjarama Rusijom i Kinom…. Daj ba ljudi trznite se…. A politicari neka malo stisnu pa daju svoj glas, ipak ce nam moci proicat kako su nas glas prenijeli…

    Gosp. Komsic moja preporuka: Nisu vas izabrali svi gradjani BiH, nego samo vasi glasaci… Red bi bio da postujete njihovu odluku koja se iz komentara da procitati… Dajte neovisnost Kosovu pa makar 1/3 glasa… Zasluzite jos jedan mandat (ustvari jedini ga i zasluzujete). Ne smije glas Dodika biti glasniji od vasega…
    Glede R.S. i njihovog odcijepljenja… Rado bi ih pustio neka vide kako je zivjeti kad se radi, a ne da zive od raznih drzavnih fondova koje puni federacija…
    Puno srece u nastavku karijere…(trebat ce vam)
    S postovanjem,

  33. Bosna i Hercegovina ima dovoljno problema bez kosova ,jedan mali milion problema koji nisu uopste rjeseni ,Gospodine Komsic vrlo pametno ovo sa kasarnama ali vrlo jednostavno imalo je prije rata u stocu popravni dom koji treba pod hitno da se obnovi i da krene sa radom ,pod hitno treba da se zabrani i vise kontrolise prodavanje alkohola i cigareta maloljetnicima pod hitno treba da se cjene alkohola i cigara podignu i da se uloze pare u nove popravne domove za mlade i da se poboljsa standard za mlade , lino sto se tice kosova mi nemamo nista ali ne mozemo ni da dozvolimo da se u nasim gradovima sad dize hajka i da se moramo patiti sta ce da nam se desi za par godina zato sam da cekamo i da rjesavamo nasa unutrsaasnja pitanja ne tudja ,,

  34. zaista mi je drago zbog kosova i ljudi koji tamo zive,zasluzili su to.
    gledam sta se desava u RS…pa takve reakcije su se i ocekivale,ali sta da se radi.
    sto se tice ideje o formiranju kazneno-popravnog doma,to treba sto prije uraditi…i konacno skloniti ove kriminalce sa ulica. mislim da bi se nesto trebalo uraditi i po pitanju naseg krivicnog zakona,koji je po meni prilicno blag.

    gledam komentare ovih pojedinaca koji nam mostar,capljinu,posusje smjestise u hrvatsku i ne mogu da vjerujem kako razmisljaju!!!

  35. Sta je nama Kosovo?
    Cime su zasluzili da ih BiH prizna prije nego sto prizna Farske otoke?
    Nasa dosadasnja kulturno-trgovacko-industrijsko-poslovna saradnja s Kosovom je istog intenziteta kao i sa Vijetnamom – nikakva.
    Jedino sto imamo s Kosova su razni Ali Gasiji i Keljmendiji da pune stranice zute stampe.
    A ne treba zaboraviti i kako nam je Kosovo “pomoglo” 1992-1995; cekali su da se JNA potrosi i umori na Bosancima pa su se tek onda pobrinuli za svoju nezavisnost. Nisam sovinista, ali ne gajim nikakve simpatije prema Kosovu i mislim da ga ne treba priznavati. Od toga cemo imati samo stetu, jer bi to puhnulo vjetar u krila onima koji zele 49% BiH ponijeti sa sobom u drugu drzavu.

  36. Svaka cast na ovim rijecima i slazem se sa vama da BiH jos neprizna Kosovo zbog razloga koji ste vi naveli.A sto se tice ovog maloljetnickog sata mislim da to nije potrebno kako bi se ova situacija poboljsala to bi jos gore doslo onim porodicama koje imaju djecu koja prave neke ispade tokom noci.Jer njihov problem je mozda finansijska situacija,i zbog toga njihovo djete mozda krade ili otima od nekog svog vrsnjaka novac prijeteci mu hladnim oruzijem.Jos ak se o tom djetetu ne vodi dovoljno briga o njegovom izlasku itd. da ne nabrajam.
    Stavte se u polozaj tih roditelja koji su nestabilni finansijski jos im dijete privedu zbog toga sto je ostao duze od 23h u gradu.Po mojim saznanjima cuo sam da se kazna krece od 400-800 km odakle da oni to plate.
    Skoro sam na jednom forumu bas pricao o ovoj temi sa jednom curom koja je punoljetna i ona kaze ovako za desavanja koja su bila u Sarajevu citiram
    “Da nije bilo vas srednjoskolaca i osnovaca ono nasilje ne bi ni bilo pred ministarstvom” znaci da po njenim rijecima samo su maloljetnici akteri tog nasilja ja cisto sumnjam u to.Ako je to ko bio to su bili studenti i punoljetne osobe jer su oni uglavnom clanovi “Grozda” i dr. udruzenja.
    Hvala precjednice.

  37. @notsure
    Vidis tu si u pravu. Medjutim, mi jesmo poslovali, suradjivali, uvozili i izvozili iz Srbije.. Kosovo je bilo dio Srbije… Ne znam da li je uopce moguce imati diplomatske veze sa pokrajnama itd…
    Ne mogu sada nabrajati sve nebuloze koje sam procito sad iz komentara! Bolje da vise uopce ne citam svacije komentare..

  38. Napisali ste u nekom ranijem izlaganju da ste se i prije rata osjećali Hrvatom. Odakle vam taj osjećaj i kakve tačno veze Vi imate sa Hrvatskom? Po čemu ste Vi više Hrvat od bilo kojeg drugog Katolika na svijetu, Michaela Jordana recimo.

  39. @ zeljovac – ti si jedan konj. ako imas kakav zid blizu brzo glavom u njega
    a) nemislis valjda da ce ZK tebi nutu odgovorit
    b) kupi globus. kakve veze imaju katolici po svijetu i hrvati
    c) i najbitnije – guzne li se sta kadkad?
    d) da li se slazes da ZK ima super ukus? vidi samo sa kako dobrim trebama se slikao za ovaj post

  40. Najprije, navuče mi osmijeh na lice kad vidim kako predsjednik obrađuje mladost pričom o “policijskom satu”. Kao diplomiranom stručnjaku za odnose s javnošću, samo ću se nasmijati na tu. Iako je najmudrije prepisati zakone iz EU… Ljudi rade na civiliziranju selendri kao što je naša već desetljećima.
    Kosova mi je žao samo zbog mog atlasa… neću reklamirati gdje možete o mom žugačkom stavu.
    Što se facebooka tiče… predsjedniče, bolje i ne otvarajte račun na toj gluposti… Pa i Bill G. je tu glupost zatvorio kad je vidio kako je bezveze.
    Kao vlasniku crnogorskih gena, drago mi je da se s Krivokapićem može.
    I naglasit ću: “Kosovo se ne smije priznati u BiH dok ja ne skupim za novi atlas!” A s našim plaćama, predsjedniče, to znači da ni nasljednici nasljednika vaših nasljednika (troglave bh. aždaje) ne smiju priznati Kosovo.

  41. @ledomat: vrijeđajući časne sestre govoriš o sebi.
    A o Kosovu?
    Da sam na mjestu M. Dodika i da on ozbiljno razmišlja o odvajanju od BiH: prvi bi priznao Kosovo!!! I time potvrdio da i sam misli isto, s više legaliteta i legitimiteta nego Kosovari. Ali od tog nema ništa.
    Srbi iz Srbije su dosad pokazali da idu nepovratno u samouništenje. Prvo: onako mlake, nazovi diplomatske reakcije njihovih voždova govore da im je još u glavi akcija NATO-a (u kojoj su doduše srušili onaj nevidljivi zrakoplov). Drugo: prijetnjom sankcijama Sloveniji i ostalima samo sebi mogu naštetiti. Treće, puno su pričali malo radili. Rusija je branila samo svoje interese. Zbog straha od odcjepljenja Čečenije i ostalih, branila je cjelovitost Srbije. Uostalom, kao i Španjolska, vjerojatno i Kanada, Irska, Grčka i druge zemlje koje tlače manjine. Zato ni BiH nikad ne će priznati KOSOVO, jer bi prihvatila presedan kojim bi potpisala vlastitu smrt. Zato, razmislite vi što se radujete kosovskoj neovisnosti.

  42. vidis, tebi je upalo u oci da su casne sestre a meni da su obje corave i nose cvike? da li sam mozda ciljano vrijedjao corave trebe? ili nisam. hajd mi molim te reci
    a ako mislis da neko osim mene (zajebanta) procita ove komentare onda bi ozbiljno trebao razmisliti kako trosis svoje vrijeme i sa kojim ciljem.
    a kad vec imas vremena odgovori na moje pitanje, da li se slazes da ZK ima super ukus?

  43. meni se mnogo svidja da cujem da neko iz drzavnog vrha tako razmislja o pristupu problema maloljetnicke delinkvencije. ja sam se stvarno bila zabrinula zbog mjera koje su predlozene, vezano za kafice, racije …. to ce samo izazvati jos veci jar.
    porodica, skola, vrsnjaci, domovi za mlade, alternative …. i mnogo toga jos , a prije sbvega afirmacija mladih, samo mogu rijesiti problem ….
    hvala vam na pozitivizmu jer nama dajete snagu. nama trebaju “role modeli” da mi mladi mozemo dalje i da znamo da vrijedi dalje

  44. Postovanje predsjednice!

    Prije svega, zeljela bih predloziti da neko od Vasih asistenata redovno preceslja komentare na Vasem blogu i ukloni sve one koji imaju uvredljivi sadrzaj (kao sto to rade asistenti npr. svedskog ministra vanjskih poslova, koji i sam ima blog). Ovaj samonazvani general sa hvalospjevima o Hrvatskoj me zapravo ne vrijedja, ali na svaki vas post prakticira copy/paste u neogranicenim kolicinama koje meni izgledaju poprilicno nezdravo. (Ne znam sto se ne preseli u Hrvatsku kad je toliko voli i istovremeno mrzi BiH… ne uspjeh a da ne ispisem jedno privatno misljenje kojem ovdje mozda i nije mjesto, ali nisam mogla izdrzati).

    Sto se Kosova tice, zaista ne vidim razlog zasto ne treba priznati nezavisnost. Zamislite da je neko nama rekao prije jos malo pa 16 godina da nece priznati nase odcjepljenje od Jugoslavije u doba kada su nam zivoti visili o tankoj niti? Nije da Kosovarima sada zivot visi o nitima, ali nije im bilo lako. Ja sam malo mladja od Vas, ali se dobro sjecam protesta u Pristini 1981/82, premlacivanja, nestanaka ljudi, politiziranih sudskih procesa, itd. Zasluzili su svoju nezavisnost… Ja znam da ste Vi duboko u srcu istog misljenja kao i ja, ali to naravno ne smijete javno priznati. Uglavnom, Kosovarima puno srece u buducnosti i iskrene cestitke na dugo ocekivanoj i konacno ostvarenoj nezavisnosti. Ove cestitke posebno zelim poslati jednom gospodinu koji je spomenute proteste, premlacivanja i politizirane sudske procese dozivio na svojim sopstvenim ledjima: gospodinu Azemu Vllasiju. U zdravlje Kosovu!

  45. @ uclinton – jao pa nemojte se ciko tako na mene derat. jao pa vi ste povisili glas. pa jao to boli.

    nego ja vas nisam nista shvatio. ko je kome roditelj? ko se za koga brine? ali to mi i nije tako bitno, nego da li se i Vi slazete da ZK ima dobar ukus?

    PS – a jeste primejetili ovo naglo persiranje. bit ce da imam strah od imaginarnih autoriteta

  46. Postovani predsjednice, NAJISKRENIJE VAS POZIVAM DA PRIHVATITE ISLAM!

    Odredjenim postupcima ste stekli mnogo simpatija kod naseg “obicnog”, “prostog” bosanca..i drago mi je zbog toga..moje simpatije ste stekli onom udarnom izjavom nakon
    PRESUDE: JA ZNAM CEMU CU SVOJE DIJETE UCITI…Iznimno hrabra i mudra poruka! Prelijepo receno!
    Drago mi je da imate otvoren pristup stvarima..drago mi je sto govorimo isti jezik-bosanski, s tim sto ovaj moj nema slova po kojima se razlikujemo od
    drugih :)..i to je valjda jedna od posljedica okrutne globalizacije…
    I ja volim da budem otvoren i jasan kad pricam..
    Slijedece stvari su moja vizija realnosti(ukratko):
    Mi smo u Bosni i Hercegovini skoro imali rat. Ne d'o dragi Bog nikom nesto slicno! U tom ratu smo imali agresora: srpski, srbijanski, crnogorski (jednom rijecju
    cetnicki) koji je htio RS..imali smo i hrvatskog agresora (ustase) koje su htjele HB…
    Najteze vrijeme u povijesti BiH!
    U BiH su se ljudi KLALI! Najvise je stradao BOSNJACKI narod, ne zato sto je bio najbrojniji nego zato sto je bio glavna META!
    Svjetska politika je bila licemjerna naspram situacije u Bosni..Rat se objektivno mogao zaustaviti na samom pocetku, to dobro znaju ozbiljni analiticari..
    Medjutim, kao sto nam je svima poznato ZAUSTAVLJEN JE kad je bosanski otpor zestoko ojacao i kad je prijetila opasnost Banjaluci i kad je nasa vojska ozbiljno krenula
    ka oslobodjenju Drine i Podrinja…
    Zasto je tek tada zaustavljen rat, zasto nisu spaseni toliki zivoti od stradanja???
    Razlog je opet dobro poznat i praktican..da bi se smanjio broj muslimana koji tu zive, da bi se oni maksimalno raselili po svijetu i da bi se zadrzala sadasnja-
    APSURDNA KONSTRUKCIJA BOSNE koja zamalo da izludjuje njene stanovike.
    Sa rijecju apsurdna aludiram na postojanje RS-a, a ne na troclano predsjednistvo i ostalo kojesta troclano…
    U tom ratu su se ljudi morali braniti, boriti za goli opstanak..Vecinu bh-armije su sacinjavali muslimani ali u vojsci je bilo i Hrvata i Srba koji nisu izdali svoju
    zemlju za fasisticke ideologije. To su bili pravi gradjani Bosne i Hercegovine. Jedan od tih postenih primjera ste i vi gospodine Komsicu. Sa dosadasnjim dosjeom,
    izgleda da ste pravi patriota i borac za BiH. Poput Harisa Silajdzica.
    Najveci problem Bosne i Hercegovine danas je postojanje RS-a u bilo kojem obliku.
    Gradjani zele da se vas dvojica i ostali dobri politicari sto je moguce vise udruzite i da konacno ukinemo taj zlocinacki, APSURDNI RS.
    Zajedno smo jaci!!!

    Medjutim, izgleda da se razilazimo u misljenjima oko pojedinih stvari. Posebno u vezi vjeronauke. Vi ocito smatrate da je to nesto tegobno za covjeka dok govorite da
    se djeca ne bi trebala uciti vjeri. Koliko god je smatrali teskom, mi vjeru imamo s rodjenjem. Muhammed alejhis-selam (mir Boziji neka je na njega), kaze: “Svako
    dijete se rodi u prirodnoj vjeri (islamu) pa ga roditelji ucine krscaninom, zidovom ili vatropoklonikom.”
    Mi, muslimani vjerujemo u prethodni citat jer su to rijeci naseg poslanika. Muslimani priznaju krscanstvo i zidovstvo, ali nas muslimane ne priznaju i otuda mnogi
    svjetski problemi. Mi vjerujemo u Isusa (Isa alejhis-selam) ali se ostro protivimo tome da je on sin Boziji. Bog nema djeteta i nije nicemu slican. Ako se ozbiljno
    pozabavimo historijom, vidjecemo da ona potvrdjuje ono sto se spominje u Kur'anu. Ako se ozbiljno pozabavimo naukom, vidjecemo da ona potvrdjuje ono sto se nalazi u
    Kur'anu. Otuda sve brojniji prelasci naucnika na islam danas.
    Mi, muslimani vjerujemo npr. u Indzil (jevandjelje), ali onaj originalni Indzil. Ne danasnji! Ova danasnja verzija je mnogo mijenjana kroz historiju i to je lahko
    utvrditi. Sto se tice Kur'ana, on je originalno sacuvan do dana danasnjeg u istom onom obliku u kojem je dosao od meleka Dzibrila (andjela Gabriela).
    Buducnost covjecanstva je usko vezana sa buducnoscu islama i muslimana..Prelazaka na islam je sve vise i sve vise ce ih biti ako Bog da.
    Stoga vas javno pozivam da prihvatite islam…

    Kazete:
    “U vrijeme dok sam ja išao u školu i studirao, svako ko je želio ići na vjeronauku išao je u crkvu, mekteb, ili bilo koju drugu vjersku instituciju, ali mimo
    školskih prostorija i mimo školskog rasporeda časova. To je bio izbor roditelja, ili svakog od nas- ako je u vremenu izbora bio punoljetan, a ne jedna vrsta
    “tihog pritiska” kao što je sada slučaj. Šaljući dijete na vjeronauku kod nas izgleda dobijate “certifikat”, ne da ste dobar vjernik, nego da ste dobar i ispravan
    pripadnik svoje nacije. Otkako je svijeta i vijeka, poznato je da vjera i nacija nisu isto, i da je, između ostalog, vjera ipak stvar individualnog izbora –
    roditelja ili samog djeteta, a da naciju, odnosno pripadnost narodu na neki način “dobijate rođenjem”.
    U vrijeme dok sam ja isao u skolu osjecao sam se potisteno kad uciteljica kaze: “tata i mama”, a kod kuce je bilo: “babo i mama” i to je ono sto sam s emocijama
    izgovarao..ili kad uciteljica kaze:”tanjur”, a kod mene svi govore “tanjir” itd.
    Sjecam se, kod kuce sam bio izuzetno zivahno dijete, a kad bih dosao u skolu sjedio bih poput panja u klupi. Razumijevao sam stvari, bio sam najbolji u razredu..ali
    i pored toga skolu sam osjecao kao nesto NEPRIRODNO, NAMETNUTO itd., kao nesto sto je mnogo drugacije od zivota koji se zivi od kuce..
    bila su to dva razlicita svijeta, nekada potpuno suprotna jedan drugom..
    Zato sto se non-stop kljuvalo o drugu Titu i o nekakvim partizanima..Ubijali su nas u pojam tom ideologijom!
    Neka uvazeni profesionalci pogledaju udzbenike iz doba komunizma pa nek ocijene jesu li bili za djecu?!
    Ucio sam: “mase osa sinisi kraj nosa, sinisa se smeo pa na sijeno sjeo, smijesno nesi, sinisi se smijesi”, a pitao se kakva su to imena jer u mom komsiluku nije bilo
    takvih imena..nesto se ne sjecam da su skolska stiva obilovala muslimanskim imenima?!
    Slucajnost???

    Kazete: “Kada je u pitanju intelektualni razvoj djeteta, prema većini teoretičara s područja razvojne psihologije, dijete na predškolskom uzrastu funkcionira, u
    intelektualnom smislu, na nivou konkretnih operacija. Dakle, apstraktne teme, kao što su religijske, nisu primjerene za tumačenje na ovom uzrastu. Njihovo
    neprilagođeno tumačenje i nametanje može imati ozbiljne posljedice na emocionalno – socijalnu sferu djetetova bića. Ovo ne kažem ja, već ljudi kojima je psihologija
    djece i pedagogija, struka.”
    Predsjenice, djeci se nece pricati o historiji niti o astronomiji..djeca ce se, ako Bog da u obdanistima uciti osnovnim i prostim (njima razumljivim) stvarima.
    Izmedju ostalog npr. dijete (muslimansko) ce nauciti sta da prouci kad htjedne leci i potom njegovi roditelji nece morati brinuti za nocne more koje cesto pogadjaju
    taj uzrast. Naravno da ce te poslove sa odgojem djece obavljati strucne osobe, kadar kojeg vec imamo.

    Kazete:”Znam da ću ja svoje dijete učiti kako je postalo i kako je nastao svijet a ne neki vjerski službenik, bez adekvatnih pedagoških kvalifikacija za rad sa djecom!”
    Vecina Vjerskih sluzbenika danas sticu visoke pedagoske kvalifikacije prilikom svog obrazovanja. Npr. na Fakultetu islamskih nauka, na islamskim pedagoskim
    akademijama ili na drugim fakultetima u inostranstvu.

    Kazete: “Kako se osjećaju djeca koja ne idu na vjeronauku a njihovi drugovi idu i na času dobiju bombone i čokolade? A njihovi roditelji, možda im ni ne mogu tako
    često kupovati te bombone i čokoladice.”
    Jeste li se upitali prilikom stavljanja te slike kako ce se osjecati djeca muslimani koja nemaju djeda Mraza. Wikipedija:
    “Djed Mraz ili Djed Božićnjak je jedna od najlukavijih osoba na našem planetu. Neki tvrde da ne postoji, dok neki (mala djeca) maštaju o trenutku kad će ga ugledati
    kako im stavlja poklone pod bor. Neki doživljavaju Djeda Božićnjaka i svetog Nikolu jednim čovjekom, no mnogi (kao i većina Hrvata) vjeruje da su različiti. Govori
    se da Djed živi u finskom dijelu Laponije sa svojom ženom, gospođom Božićnjak. Tamo postoje radionice gdje vilenjaci izrađuju igračke. Djed ih raznosi po kućama
    ulazeći kroz dimnjak i ostavljajući pod božićnim drvcem darove za djecu.”
    Zar to nije nametanje djeda Mraza muslimanima???
    Kako se osjecaju muslimanska djeca kad vide tu sliku???

    Kazete: “Pored mučkog ubistva Denisa, to je nešto što me najviše pogađa. Nešto je trulo u nama…Krivi smo mi! Svaki dan napadaju vozače GRAS-a, a nisam čuo da im
    je neko od građana pritekao u pomoć. Najodvratnija scena je ono što se nama dešava svaki dan, a to je da pola tramvaja ili autobusa gleda kako neko džepari staricu
    ili ženu koja se premorena vraća s pijace ili posla, i niko nema hrabrosti da reaguje.”
    Da se kojim slucajem vise paznje posvecuje vjeronauci ne biste imali slicne situacije, to ja garantujem 1000 %!
    A kako to?
    Ovako:
    Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: «Ko od vas vidi zlo, neka ga ukloni rukom! Ako ne može, neka ga ospori jezikom! Ko ne može, neka ga prezire
    srcem! A to je najslabiji vid imana(vjere).» (Muslim)
    Ali u tom slucaju ne bi bilo ni bezobraznih scena u parkovima i drugim javnim mjestima.

    Na kraju: “…da li je aktualni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao visoki dužnosnik SDP-a, svjestan šta je potpisao u čl. 16 Temeljnog ugovora
    između Svete stolice i Bosne i Hercegovine, potpisanog 19.04.2006., u kojem stoji: „Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo
    roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu školskog plana i programa i, u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim
    osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama, kao obaveznoga školskog predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao i za druge obavezne predmete.“
    Da li i za ugovor sa Svetom stolicom treba održati referendum? Očito, SDP je hrabar samo kad je riječ o uskraćivanju prava muslimanima, njihovoj djeci i njihovim
    vjerskim i moralnim učiteljima i institucijama, kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme.”

    P.S.

    NE VOLIM KOMUNIZAM!
    Razlog: ne priznaje Boga i zabranjuje slobodu misljenja!

    NE VOLIM SEKULARIZAM!
    Razlog: zabranjuje vjeru! primjer: zabrana oblacenja marame u Turskoj u drzavnim institucijama koja se ovih dana konacno stavlja van snage.
    Drugi primjer: osporavanje vjeronauke!

    NE VOLIM DRUGA TITA!
    Koliko god mi bio drug, nije pravi! Razlog: u njegovo vrijeme su zatvarani posteni ljudi, opet moji muslimani..UDBA je sijala nered umjesto da
    uspostavlja i cuva red..u njegovo vrijeme se nije mogla ispoljavati vjera na pravi nacin..
    U doba Tita je moj babo dobio SAMAR od ucitelja zato sto je postio, nije htio da se omrsi..pred cijelim razredom! Sud za takve stvari nije postojao! Zalbe su se
    mogle upucivati samo Bogu! Nije bilo slobode!
    Neko ce reci dobro se zivjelo.?????????????????????? Puno velikih upitnika na to stavljam..

    NE VOLIM SDP!
    Razlog: (pro)komunisticka stranka! I zato sto se “certifikat” dobrog SDP-ovca moze dobiti izgleda samo ako se dobro suprotstavi vjeri!
    Uprkos svemu sto ne volim i dalje imam simpatije prema nasem predsjedniku jer smatram da ce promijeniti neke stavove. 🙂

    Prosiricu tekst na svom blogu pa bujrum procitajte…

  47. ma jao. nek nisam bezveze osato budan :))))))

    “Da se kojim slucajem vise paznje posvecuje vjeronauci ne biste imali slicne situacije, to ja garantujem 1000 %!
    A kako to?
    Ovako:
    Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: «Ko od vas vidi zlo, neka ga ukloni rukom! Ako ne može, neka ga ospori jezikom! Ko ne može, neka ga prezire
    srcem! A to je najslabiji vid imana(vjere).» (Muslim)
    Ali u tom slucaju ne bi bilo ni bezobraznih scena u parkovima i drugim javnim mjestima.”

    e ideoloze moj, da se prvo dogovorimo. Iran je recimo jedna serijetski uredjena drzava, prepuna vjernika. i sad iz nekih nepoznatih razloga tamo imaju narkomane, iako su vjernici i imaju vjernoauk i u granapu, a ne samo u obdanistu, skoli, televiziji, novinama itd. (prije nego sta zalajes, zivio sam u iranu pa bih ODGOVORNO tvrdio da ZNAM). znaci samo pohadjanje vjeronauka nece rijesiti probleme. a posto je ocito vjeronauk univerzalan kao lijek, skoro kao onaj venish ili jomelop, nesto mi je cudno da velika vecina drzava te probleme ne rjesava tako. mora da su oni svi glupi, jeli tako?

    ali mene to sve bas i neinteresuje, nego da i tebe pitam, da li se slazes da ZK ima super ukus?

    PS – kad bi svi ljudi se stvarno drzali vjere, nebi bilo ni trunke zla na planeti, medjutim to se zove utopija. zar mi treba vjeronauk da uci moju djecu nemoj zapalit drugog covjeka. normalna osoba odgoji svoju djecu da budu normalni i netreba mi vjeronauk da ga nauci osnovama ponasanja u koje svakako ubrajam recimo 10 zapovijedi kod hriscana. sve religije imaju te osnovne matrice ponasanja slicno postavljene. svaka normalna osoba ce podrzati takva pravila neovisno jesu li propisana bilo kakvim autoritetom ili ne. prema tome, nama trebaju normalni roditelji. a bilo bi bas interesantno provjeriti ko je od ovih 6 kriminalaca u svojim ocima vjernik, a takodjer i njihove roditelej.

  48. Pozdrav Predsjedniče!

    Na listu ovih kojima NIKADA ne biste dali pomilovanje, MORATE obavezno dodati i političare koji su osuđeni za bilo kakvu vrstu krivičnih djela. Svi smo mi svjesni da je sva ova halabuka oko mogućnosti pomilovanja i imala samo za cilj da se takvi mogu izvući.
    Što se tiče Kosova, ne dozvolite da ovi iz RS-a budu veći Srbi od ovih iz Srbije. Pa više se bune u BL, nego u BG. Ovo će im biti alibi da zaustave i ovo malo promjena što se naziralo u BiH.

    U svakom slučaju, Vama želim mnogo uspjeha i zdravlja.

  49. xymanager

    tko voli i postuje svoje taj voli i postuje tudje ,vidi se da Vi ne volite ni svoje !

    LJUBI BLIZNJEG SVOG KAO SAMOG SEBE !

    p.s Da nije SVETE STOLICE u Italiji nebi bilo ni Islamskog stanovnistava u toj zemlji.
    Trebaju svi zahvaliti pokojnom PAPI PAVLU sto je pustio Islamski narod u Italiju i sto im je dao posao i sve ostalo u ruke .

    I zato je bolje ne pisati o stvarima koje se ne poznaju !

  50. ko bi rekao prodje sesnaest godina , a sa mjesta se pomakli nismo ,sta vishe samo nazadujemo

    @ ledomat

    niko nije nista rekao protiv vjere , makar drug predsjednik 🙂 , tacno kad bi se svi stvarno drzali vjere da nebi bilo zla , to niko ne osporava , ali postoji nesta sto se zove moral i izvan religjie , neki kodeks ponasanja za sta nije svakom potrebna vjera , nemozes nikome nametnuti nesta sto ne zeli , a ti kad dijete koje ide u obdanište ucis nesta , pa mozes mu reci da ga je roda donijela on ce povjerovati , znaci nameces mu misljenje , zasto ne pustis dijete da sam izabere,uglavnom niko te ne uskracuje za vjeru

    PS – u mojoj osnovnoj skoli je bila neobavezna vjeronauka na koju je islo 99% uchenika , i dosta njih poznajem i danas pa nebih rekao da im je nesta pomoglo u odlucivanju sta je dobro , a sta ne , jel mislis da su svi oni vjernici , pa nisu bas 😉

  51. xymanager – podaci ne postoje jer vodeca elita ODGOVORNO tvrdi da u iranu nema droge iz istih razloga kao sto ti tvrdis da je vjeronauku lijek za sve. takodjer je sida nepostojeca bolest itd itd. znaci nepostoji tacno statisticko istrazivanje jer ga drzava zabranjuje. nazalost nisam slikao sprice koje sam licno vidio na 200 m od lglavne dzamije u Qom-u. a da nebude ja lud a ti mudar (iako to nisu antonimi) evo ti jedan link a valjda znas koristit google, npr “drug problem iran”

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4054703.stm

    a ja se drzim primjera islama jer ga ti velicas, a mozemo i o drugim vjerama (npr – pedofilija kod svestenika). da li ti stvarno zelis da objasnis svom djetetu da treba da kamenuje zenu ako je neko siluje?
    ono sto ja pokusavam da kazem je da vjeronauka nije rijesenje problema. ja ne kazem da je zlo, ali se pod okriljem religije na balkanu u zadnjih 20 godina ucinilo vise zla nego dobrog. i dozvoli da se razumijemo da vjera i religija nisu isto.

    ps – nego, sta mislis, da li zeljko ima dobar ukus?

  52. giglio – meni licno najvise smeta sto svi “vjernici” uzimaju sebi za pravo da tvrde da ako si ateista, sto ja jesam, da nemozes biti dobar covjek. time pokusavaju okupirati moral, kao da niko drugi nema pravo na to.
    odluka je svakog roditelja sta zeli da mu licno prica ili da mu drugi pricaju njegovoj djeci. ako neko zeli da mu djete od 3 godine slusa o paklu i raju, slobodno. kolike traume to ostavlja najbolje se vidi u filmu “jesus camp” – http://www.youtube.com/watch?v=y_EKHK1C2IE (bezazlen trejler). pod prisilom nesmije biti vjeronauke. upitno je koliko sam cak i za predmet “istorija religija” ili “etika” prije neke srednje skole. ali to je moje pravo sta cu dozvoliti da moja djeca slusaju i jos bitnije u kojoj dobi.
    mnogo veci problem u diskusiji o vjeronauci u obdanistima i KS je sto je (ako pazljivo procitas originalnu peticiju) anketa bila JEDNONACIONALNA. ja iza takve ankete nemogu NISTA pozitivno ocekivat. ako ima dovoljno roditelja koji zele, treba im odobrit ALI ne iz poreskih para.

    nego, sta ti mislis, da li ZK ima dobar ukus?

  53. ledomat, ja sam ubijedjen da je to znatno manje nego u drugim zemljama..ali posto istrazivanje nije moguce sad raditi nije ni bitno..zadrzacemo svoja misljenja..:)o ukusima se ne raspravlja..
    u islamu nema ishitrenih postupaka..muslimanske sredine se pokusavaju svjetskoj javnosti predstaviti kao zatucane i krajnje nehumane po prestupnike..
    medjutim, nije tako..da bi se bilo koja serijatska kazna sprovela za to mora postojati sud, svjedoci itd.
    dakle, procedura..a ne tek tako odsijecanje ruke, kamenovanje itd.

  54. @xyman
    u iranu je cak i mnogo veci jer a) tradicionalna kultura konzumiranja opijuma i b)blizina afganistana. povecanje korisnika je posebno naglo u zadnjih par godina. uzroci su velike selidbe u gradove i neimastina u kombinaciji sa jeftinim heroinom. teheran je prije 20-tak godina imao 2 miliona a sad 15 miliona stanovnika. ali bez cifara nema ozbiljne diskusije, slazem se. jednostavno probaj nekad “na nevidjeno” vjerovat.

    znam ja da je serijetska presuda rezultat procesa a ne nekog bacanja graha ili cak gledanja u kasike 🙂 i ne tvrdim da su islamske zemlje zatucane. neke da ali ne jer su islamske. kako normalan covjek moze prihvatit da u slucaju da zgazis nekog autom platis x para, a ako zgazis zenu platis pola, jer zena manje vrijedi. Kamenovanje, odsijecnaje ruku, vjesanje? to su za mene barbarski cinovi. postoji zatvor. postoji resocijalizacija.
    ispadne da su vjernici moralno dobri ljudi* samo zato sto ih je strah neke opake kazne. sta bi bilo kad bi ti silni vjernici odjednom saznali da bog definitivno ne postoji** – da li bi jos uvijek bili dobri ljudi ili bi se ponasali kao sa lanca pusteni?

    * moralno dobri ljudi – pokusavam izbjec zabunu komparacije ko je bolji covjek. recimo da je MDLj – u najmanju ruku ne ubija, ne krade itd.
    **ovaj dokaz je nemoguc jer osoba koja vjeruje u boga to vec radi na osnovu ne-dokaza, pa ja samim time uslijed nemogucnosti naucnog dokazivanja postojanja boga, takodjer nemoguce pobiti istu tvrdnju.

    ps – respect za sposobnost komunikacije bez militantnog i neargumentovanog pljuvanja 🙂

  55. Sada je 2 i 28 ujutro i svi koji još uvijek ne znaju kako je propaganda BN televizije tokom rata sijala mržnju , mogli su se u to noćas uvjeriti. Nešto prije ponoći pa do 2 ujutro emitovali su navodni dokumentrani film” Rat koji se mogao izbjeći”.Preporučujem i Vama cijenjeni Predsjedniče da ga pogledate i naručite svim stranim diplomatama, jer je tokom emitovanja ponavljan skrol da se DVD filma “Rat koji se mogao izbjeći” može naručiti na 387 55 228 400 svakoga radnoga dana od 8 do 22 sata.Zaista ne znam šta radi RAK i svi ostali koji su dužni kontrolisati ono što mediji emituju pa makar to bilo i u ponoć.Takođe mogu u roku od 15 dana tražiti i snimak programa ako nisu gledali kako na BN-u ponovo ratnohuškački prikazuju sve Srbe kao žrtve velike svjetke zavjere. Život da ti se zgadi.Počev od tvrdnje da su na Markalama i u svim ostalim masakrima Muslimani ispaljivali sami na sebe granate pa nadalje. Posebno bi ovaj uradak bio interesantan ambadadoru SAD u BiH jer je u velikoj mjeri poziv na odstrjel svega američkog.Bošnjakinja sam i vjernik,ali sam uvijek ljude dijelila samo na dobre i loše. Sigurna sam da u ovoj državi ima još dosta Srba i Hrvata koji isto tako misle ,pa dokada ćemo onda nekim bolesnim umovima dozvoljavati da nam ispiru mozak i siju mržnju i zlo. Meni nije blizak niko ko je zločinac ma koje nacionalnosti bio i poštujem svaku nedužnu žrtvu ma koje nacionalnosti bila ,zato se i pitam od kakvog su to soja ovi neljudi kojima očigledno još nije dosta krvi ovoga naroda.Ne mrzim ih , gade mi se i žao mi je svakog onog ljudskog bića koje će ovim filmom gurnuti u ponor zla , mržnje i novih zločina. Ako neko konačno se ne oglasi i ne reaguje na ono što BN televizija već godinama radi , manje ili više javno i otvoreno nikada ovdje neće biti normalnog života. Najžalosnije je što niko od zvaničnika na to ne reaguje.Zaboravili smo brzo šta su takvi mediji uradili u posljednjem ratu i čuveni “objektivni” i “istiniti” izvještaji tzv.novinara poput Riste Đoge. Ponavljam Bošnjakinja sam ,ali mi je žao i zbog tuge i nesreće svakog čestitog Srbina i Hrvata i ostalih građana ove države i duboko žalim za svakim nevinim životom.Zato i molim sve koji to mogu da zaustave zlo koje sije BN televizija za dobro svih LJUDI u ovoj napaćenoj BiH.I sretan vam Dan nezavisnosti, jer ne zaboravite:” BiH nije ni Srpska, ni Hrvatska ni Bošnjačka , nego i Srpska i Hrvatska i Bošnjačka.”

  56. U mom gradu Stocuje bio kazneno-popravni dom (KPD)..Nikad nismo imali problema u gradu,a uzgred bi se i naucili koji zanat dok su “tu” i taj proces rehabilitacije je znao uroditi plodom….Uzgred mnogi sugradjani su tu dobili posao ili u adnministraciji ili kao vasptaci ili kao majstori zanatlije.Ne znam sta su danas uradili sa prostorom kazneno.popravnog doma..?
    Mozda se raspitate o Stocu i situaciji dole i uposlite malo svijeta koji sjedi besposlen a kvalificiran …Srdacan pozdrav iz Sweden!

  57. tamo gdje se zna da se odsijeca ruka za kradju, toga def. nema..
    u tome i jeste poenta..muslimani nista ne odbacuju od Bozije objave, ne mijenjaju Boziju rijec, za razliku od drugih..
    islam se ne prilagodjava vremenu i mjestu nego je isti za sva vremena i za cijelu planetu..npr. pokrivanje zena je bilo naredjeno u pocetku islama bas kao sto se smatra naredjenim i danas bez obzira da li zena zivjela u Arabiji ili Evropi…

  58. isto kao sto nema kamata u bankama (drzavnim takodjer), nema varanja u braku 😉
    posto sam ja u iranu bio poslovno, moje iskustvo me naucilo da se poslovnim partnerima mnogo vise moze vjerovati za vrijeme ramazana nego ostatka godine, ali ipak i dalje lazu kako stignu, kao i svaki poslovni covjek 🙂

    o ovome dijelu nemam pojma, jer ocito ciljas na nekog ko je neke druge abrahomvske religija ili teolog. ja sam “glupi” ateista.
    hm, kako zena vozi auto u iranu ali ne u saudiji? kako je dozvoljeno u istoj SA krsiti dio tih pravila na novom univerzitetu / centru za istrazivanja? zasto su katarski hoteli puni ruskih kurvi i SA muskaraca?
    poredim SA i iran jer su obje serijetske pa prema tome vrijede isti zakoni kao od pocetka islama (barem ti tvrdis). pravila ponasanja za zene u islamskim ali ne serijetskim drzavama su skroz drugacija i ne poredljiva (npr Jordan, emirati,pakistan…)

    a evo ti jos jedan meni smijesan primjer. jedino sto nema u iranu je alkotest za vozace, jer se predpostavlja da si trijezan. tako ako te uhvate pijanog odgovaras jer si pjan, a to sto vozis pod alkoholom je nebitno jer nemjere koliko si pjan.

  59. hahahaha
    nasmijao si me s ovim alkotestom..
    ne znam tacno na sta mislis s ovim: kako je dozvoljeno u istoj SA krsiti dio tih pravila na novom univerzitetu / centru za istrazivanja? sta se tacno krsi?
    teoretski bi ta pravila trebala da budu kao u doba pocetka islama, medjutim ona danas itekako odstupaju od prvotnih..arapske zemlje su prepune kontrasta i o tome se moze nadugo i nasiroko..pozdravljam te, idem sad..obaveze zovu..valjda se opet sretnemo…

  60. Док читам уводне реченице овог блога почињем да размишљам о томе како негдје доле у Босни још увјек постоји врело-извор оног истинског хумора на којем су некада, привилегију да воду пију имали само Хусо, Хасо, Суљо, Мујо….. и наравно Фата.
    Е данас је то врело изгледа прешло у власништво момака из СДП а.

    “Праве онолике школетине …… болнице ……. домове здравља…а затвор!!!
    Јебем ти државу која нема затвор”.
    Што јест јест

  61. nisam ni citao , nemam potrebe jer zelim samo ovo reci ,
    ODLAZITE u ime Naroda , u ime naroda ove drzave u ime Bosanskohercegovackog naroda .
    nek kosovo bude povod i uzork , a narod Bosanskohercegovacki narod mora se skoncentrisati i svatiti da je problem u sistemu vlasti u ustavu koji omogucava da srbi , hrvati i ” bosnjaci” vladaju ovom drzavom . Da ih se rijesimo moramo mjenjati sistem …
    i ista prica … iz sigurnosnih razloga ni alija izetbegovic nije ” zurio” sa nezavisnoscu …
    i jos jedna jedinstvena sansa da BiH stane uz rame svojih najvecih prijatelja propustena je … jer vi bi da po BiH nosate jugoslovenske , ruske , avganistanske , iracke , iranske , bjeloruske , kineske … a ne americke … zastave .
    Odlazite , dok jos nije kasno da odete u miru …

  62. “Bitna je stvar d Bosna opstaje. A kako će opstati? Treba da ostanu Srbi – Srbi, Hrvati – Hrvati, Bošnjaci – Bošnjaci, ali da svi budu, prije svega Bosanci. Poručio bih još i to da nema osvete, ima pravde. Neka niko ne traži osvetu, već pravdu, jer osveta pokreće lanac zla kome nema kraja”

    Citirao sam riječi čovjeka, čija bi slika trebala da visi u Komšićevom uredu.

  63. Sto se tice KP doma on treba biti u nekoj zabiti sto dalje od civilizacije da im boravak u takvoj instituciji ne djeluje kao nagrada.

    Isto tako treba prekinuti praksu vikend posjeta zatvorenika. Mislim da sam cuo da je covjek koji je bio u zatvoru za ubistvo pusten tako na “odmor” preko vikenda i ubio jednu babu… Ako je neko u zatvoru onda tamo i mora biti.

    Vezano za kafice i kamere mogu reci da u normalnim drzavama na zapadu da bi se kupila obicna piva moras biti punoljetan. Ako imas oko 20 godina nema sanse da dobijes alkohol bez licne karte jer hoce da budu sigurni da si punoljetan. Isto je i sa cigarama. Nemoze dijete otici u prodavnicu i kupiti pive i cigara za roditelja. Tako je u prodavnicama a tako je i u kaficima. Nema sanse da maloljetna osoba popije alkohol u kaficu. U nekim mjestima ih ne primaju u kafice ako su ispod 18 godina.

    Netrebamo izmisljati neke nase mjere (kamere ili elektricne grade oko kafica) vec malo se raspitati i vidjeti kako se to radi na zapadu. Isto tako u nekim drzavama nema tocenja alkohola iza ponoci ili 1 a.m.

    Malo bi nekima bilo tesko jer nebi mogli poslati dijete do granapa da kupi 2-3 pive i kutiju Drine ali kad se to nemoze na zapadu trebalo bi i kod nas zabraniti tako nesto.

    Gledao sam u jednoj zemlji EU ispred mene dijete. Neka tajlandzanka ili nesto tako i vuce neoliko piva i hoce cigare na kasi. I iako se vidi da ima oko 12 godina ova je pita imas li licnu kartu i kada je rekla da nema onda kaze joj prodavacica da nema ni cigara ni pive. I poce dijete: “Ja to mojoj mami nosim…”. E ako je za mamu onda neka mama dodje i kupi.

    Sto se tice Kosova pa to je drzava priznali je mi ili ne, a ako je nama u interesu radi mira u kuci da ga ne priznamo pa nevidim razloga da se to forsira.

  64. Kad bi svi ljudi, bilo koje religije, bili istinski vjernici a ne samo izvlacili ono sto njima odgovara za nekakve licne ciljeve, svijet bi bio idealan. Ni jedna Sveta Knjiga ne kaze ubij, ukradi, siluj, otmi…
    Ljudi, postujte svako svoju vjeru pa ce te i vi biti postovani.
    Sit sam svih “vjernika” koji svoju vjeru izdizu iznad ostalih.
    Pozdrav svima.

  65. Slažem se sa Vašom izjavom, korektna i odmjerena.
    Ajmo mi živit i radit ovdje kod nas u BiH,a svako svoje probleme nek riješava.
    Dao Vama Bog zdravlja i da Vi nama poživite i napravite od ove Države nešto.
    Pozdrav Predsjedniku države Bosne i Hercegovine!
    Pozdrav iz Tuzle!
    P.S.
    Ljudi nemojte da se obaziremo na ovog “generala”, on to i hoće! Pozdrav!

  66. nije mi drago sto se kosovo odvojilo od srbije…

    I ako pripadnik pravoslavne vjeroispovjesti…moj razlog nema nikakve veze sa vjerom. Mislim da samostalnost kosova nece nikome…ni srbiji ni kosovu donjeti neke prednosti…bas kao sto je neko vec spomenuo…nastace samo problemi…koji ce utjecati na citav balkan…
    a naravno i na nashu Bosnu i Hercegovinu…
    Licno ne podrzavam hirove pojedinaca koji zele nezavisnost – bez da bace pogled u buducnost…i malo realnije razmisle o poslednicama…i bas u slucaju Kosova mislim da ce poslednice biti gadne…i ako iskreno se nadam, radi onog naroda, radi djece (negdledajuci na vjeru), da ce sve biti nekako OK.

    Toliko o kosovu – snaci ce se valjda…a na nama je da se brinemo o Bosni, zar ne?!?! :-)))

    Sto se tice domova za omladinu…naravno sam za to…kao sto ne zelim da punoljetni kriminalci ugrozavaju moj ili tudji zivot…tako to ne zelim da to cine oni18 godina…medjutim…mozda je to pogresan pocetak ispravljanja gresaka…koje su vec godinama usadjene u nama…
    Mozda bi trebalo organizovati strucne osobe – koji se vec u prvim godinama skole posvecuju djeci…organizovati ljude koji jednom nedeljno djeci pruzaju podrsku…ili jednostavo posvete sat vremena onima koji zele da pricaju.

    Kazu…”bolje sprijeciti – nego lijeciti” …bacenim pogledom shirom bosne i hercegovine (pa i svijeta) imam osjecaj da se svugdje moze naci jedan te isti problem…ali da se u sustini i niko nesto posebno ne trudi raditi na tome…i bas iz tog razloga – problem ne postaje manji…nego veci…

    znaci…pomoci djeci uz sport da izbace svoje agresije…ohrabiti ih da pricaju…da posvete zivot necemu drugom…mozda knjigama…sportu…glumi…motivirati ih…podrzati…jer to u nasoj drzavi niti cine roditelji niti ucitelji…

  67. Cestitaam!

    Za ideju kako koristiti kasarne
    (dodao bih samo da jedna moze da bude i centar za odvikavanje od droga, ali drzavne, ne konfesionalni i ne poluprivatni… Para mora biti kad se uzme u obzir uspješno prikupljanje PDV-a)
    Za stav ko se ne moze pomilovati
    (Dodao bih jos vođe organizovanog kriminala)

    Cestitam i na konsezusu u predsjednistvu! Nek’ se postigao pa makar i povodom tako ružne teme…

    Mene je malo strah priznanja Kosova… Ipak je to veoma ozbiljan presedan. Odrastao sam tamo, oduvijek znam da nema dobrog rešenja za Kosovo a iskreno mislim da ga ne zaslužuju ni jedni ni drugi.

    A za rješavanje problema sigurnosti treba napraviti široku lepezu društvenih akcija…. Mislim da je maljoletnički kriminal samo “odraz” onog punoljetničkog pa i onog kojim se bave mnogi najugledniji ljudi u državi… Klinci samo kopiraju svoje uzore

  68. slazem se za kasarne, a koliko sam ja upucena postoji jedna u blizini Gorazda Šišeti koja je takodjer napustena.
    Nasa drzava svakako ima dovoljno svojih problema da bi gledala u tudju avliju i jos tamo cistila smece. Ali drago mi je sto su ljudi napokon ostvarili njihov dugo sanjani san, nezavisni su!
    Ali predjsejdnice, jedna zamjerka, ovaj post je nekako napisan vise diplomatski a ne ono “narodski” sto bi mi to rekli. Nadam se da vam obaveze dozvoljavaju citanje komentara.

  69. dragi predsjedniće,
    na kosovu je sve počelo i na kosovu će se i završiti. treba biti samo strpljiv i stvari će se stišati. ako smo mi obični smrtnici u zabludi niste valjda vi politićari, nemože srbija tek tako priznati kosovo i da oni na ovo sve nisu pristali za rad EU

  70. najgluplje od svegga su silne podrske ljudi koji nemaju pojma ni ko je ni gdje je kosovo 😀
    lol, smjesni svi..

    Ono sto je najbitnije da se to sve ne odrazava na BIH, za sve ostalo me libo gabri.

    BIH – Cjelovita 🙂

    poz presjednice

  71. Sto se tice Kosova pa svakom treba da bude jasno da Srbija ima srece ko niko,

    Srbija ako bi ostala zajedno sa Kosovom za najmanje 20 godina bi Srbi bili manjina, jer Kosovari prave djecu redovno, a Srbi su utanjili skroz takozvana bijela groznica zapadni sistem sto manje djece (Trosak).

    Tako Srbi shvatite i pomirite se da nemate vise nista sa Kosovom i zafalite Bogu sto su se odvojili od vas,a sto se tice rata nema dole vise rata znaju srbi da bi bili donji ,a da ce se nesto odrazit na Bosnu nema nista od toga to je standardna prica hoce REPUBLIKA MRSKA da se odvoji ko fol trla baba lan da joj prodze dan .

  72. Postovani Predsjednice
    Uz Vase cudenje o nekakvom policijskom casu dodajem i ovo:
    Do 28. februara akcioni plan na suzbijanju maloljetničke delikvencije

    Shodno zaključku Gradskog vijeća Grada Sarajeva sa sjednice od 12. februara, oformljeno je Stručno tijelo čiji je zadatak da detekuje uzroke i predloži akcioni plan Grada Sarajeva u području sprječavanja maloljetničke delikvencije i kriminala.

    Članovi tog stručnog tijela na prvoj konstituirajućoj sjednici: predsjedatelj, zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović, Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnice za obrazovanje, kulturu i sport, te eksperti za oblasti socijalne politike: Mirsada Portuković, dr. Džemal Subašić i Mustafa Ćorić, donijeli su više zaključaka.

    Prvi se odnosi na detekciju problema koji nastaju u porodici, školi i društvenoj zajednici, na čemu će raditi porodična savjetovališta i centri za socijalni rad, saopćeno je iz Gradske skužbe za informiranje.

    Također, zaključeno je da bi trebalo djelovati na uzroke maloljetničke delikvencije u dva pravca.

    U vezi s tim pitanjem, članovi ovog tijela složili su se da će Grad djelovati u okviru zakonskih ovlasti koje ima (preventiva), ali zatražiti i više ingerencija u skladu s Federalnim zakonom o prinicipima lokalne samouprave da bi mogao efikasnije djelovati i ispuniti očekivanja svojih građana kad je riječ o ovom problemu.

    S druge strane, Grad Sarajevo će na uzroke maloljetničke delikvencije koje ne može razriješiti u okviru svojih ingerencija, djelovati putem inicijativa prema organima državne uprave, a u čijoj je nadležnosti sprječevanje i rješavanje ovog problema.

    Zaključeno je da će Grad Sarajevo djelovati preventivno. Prije svega tako što će zajedno s centrima za socijalni rad izvršiti detekciju rizičnih grupa djece po školama s kojima će se u početku raditi u manjim grupama. Nakon izrade strateškog dokumenta, u daljnjem radu, zahvatit će se i najšira populacija mladih da bi se spriječila devijantna ponašanja, a ne liječile njihove posljedice.

    Članovi Stručnog tijela složili su se da situacija zahtijeva hitno djelovanje i hitni prelazak s teoretsko-istraživačkih na konkretne aktivnosti.

    Naredni sastanak ovog stručnog tijela zakazan je za 28. februar do kada mora biti izrađen i akcioni plan te se odrediti visina sredstava koja će biti potrebna za realizaciju navedenih aktivnosti.
    Pa covjece dragi oni ce sad “detektirati”rizicne grupe.Pa jesmo li tolike budale .Sad se pocinju formirati raznorazne komisije koje ce na kraju shodno nasim ponasanjima na kraju morati otici na neko egzoticno mjesto na kojem ce se oformiti Okrugli sto,a glavna tema ce biti razvucimo ih na kraju ce se sve sleci i kao da nista bilo nije sve po starom.Pa zar opet komisije,grupe tolike sjednice u poslednjoj sedmici,cak su nam i na roditeljskom poceli citati zakljucke skupstine Kantona i sta svaki roditelj i svaka skola treba uraditi po tom pitanju.
    Meni je samo jedno jasno,a to je da veliki dio krivice snosi i Ministarstvo obrazovanja koje je od nastavnog plana i programa napravilo citavu nauku pa se desava da se djeci skola zgadi do 5 razreda,pa onda kad udu u rizicne godine rade sta rade.Ocito smo mi svi ludi,umjesto da se jasno i glasno lupi sakom od sto i kaze ko,sta.kad i kako treba raditi opet Naucni skupovi.
    Kao sto rece dedo iz predratne TLN,a sad SPEKTAKL.
    Nevjerovatno

    Sto se tice Kosova misljenja sam da ce tu biti strasne politicke borbe i pored njihovog proglasenja Neovisnosti,samo me je strah da ta borba ne preraste van okvira ovih granica i prosiri se na svijet.Nikad necu zaboraviti,a mozda se jos neki sjecaju prije nekih 30 godina gledajuci nedeljnu TV emisiju koja se zvala Dozvolite da se obratimo,a govorila je dostignucima tadasnje JNA bilo je govora o jednom filmu u produkciji neke SAD filmske kompanije a tema je bila III svjetski rat.Uzrok izbijanja takvog rata je bilo upravo Kosovo,a to je bilo prije 30 godina.Nadam se da ovakav strasni scenario nikad nece vidjeti svjetlo dana,ali…..Mi imamo i suvise svojih problema na svim nivoima da bismo trosili vrijeme na to bili ili ne bi trebalo biti neovisno,a bice onako kako to svijet odluci ma koliko se neki kocoperili i svojim podanicima lagali da se to desit nece i izazivali kod ljudi negativan naboj koji vec koliko vidim danas poprima vrlo ruzane reakcije.Medutim kako kazu “ko se maca laca od maca i umire”.daleko od toga da nekom zelim zlo,ali ljudi urazumi te se pa za nekoliko godina u citavoj Evropi ne bi trbalo biti granica,a nadam se da cemo i mi biti obuhvaceni.
    Vama sretno u Vasem radu,a kakav je pokazace vrijeme i to nikad i niko osporiti nemoze
    S postovanjem

  73. druze zeljko POOOOOOOOOOOOOOZDRAV DOMOVINIIIIIII !!!!!!!!
    sad ti kazes POZDRAV!!!!
    I ONDA IDE ZASTAVA GOR IL DOL SVEJEDNO JE:)
    elem…ljudeskaro moja dragi zelja komsicu,nadam se da citas sve ove nase nebuloze,i svaka ti cast…
    samo jedna poruka za kosovo–kosovo je drzava ,srbija se sužava….
    sto se tice bosne,poslije vecerasnje emisije na rtrs,ja mislim da nisu zasluzili da ih ispostujemo i da ne priznamo kosovo..pa poslije onakvih gluposti o srebrenici,mislim da je ljudski udariti ih tamo gdje su najtanji tj. priznati kosovo–vidjeli ste reakciju sanadera na komentar tadica u UN-u..kako se covjek slatko nasmija ,pozavidio sam mu…
    prema tome nas interes je ošini po prašini,sto bi jedna pjesma rekla,stoga…
    svim ljudima dobre volje,dobre vibre,energije i nadasve sexipila
    POZDRAV DOMOVINI
    BOSNI I HERCEGOVINI

  74. Poštovani druže predsjedniče,

    molim Vas da ne dozvolite sebi da Vaše izjave ni izdaleka ne liče na one naših vladajućih političara jer im ni po čemu ni inače niste slični. Vaša rečenica u kontekstu proglašenja nezavisnosti Kosova implicira da se samo pripadnici jednog našeg naroda protive ovom činu, a da Vi to poštujete u smislu poštivanja volje svih građana “a ne samo svojih glasača”?! Iz ovakve fromulacije bi se moglo zaključiti da pripadnici tog naroda ne glasaju za Vas (što je većinom vjerovatno tačno jer građanima samo jednog entiteta je data ta mogućnost, ali takva izjava duboko vrijeđa brojne Vaše glasače iz tog naroda koje sigurno poznajete i sami). Također bi se moglo zaključiti i da nezavisnost Kosova podržavaju svi Bosanci i Hercegovci iz ostalih naših naroda, što je još veća neistina a nije već ni teorijski logično (zašto bi građani jedne zemlje koju vijekovima pokušavaju raskomadati i uništiti bili oduševljeni komadanjeme neke druge zemlje i nasilnim odvajanjem njenog teritorija? zašto bi se neko ovdje nasladjivao tudjoj nesreci kad je malo falilo da nas zadesi isti slucaj odvajanja dijela teritorije i nazalost, koliko god da to ne zelim, ta opasnost jos uvijek postoji?). Molim Vas, druže predsjedniče, nemojte poistovjećivati sve pripadnike nekog naroda sa stavovima njihovih takozvanih predstavnika i medijski promovisanih politika – ipak na nasim izborima ukupno ne glasa ni pola gradjana…

    Iskreno suosjecam s gubitkom susjedne nam drzave i zelim joj da kad-tad vrati ono sto joj pripada, a drzi se dalje od naseg teritorija – svakom svoje i bicemo svi sretniji.

  75. joj predsjednice pomalo..
    pustite covjeka nek se odmori malo.. sta ste ga napastovali, te kosovo , te denis… sta ste se zadali..
    ima on svojj zivot, pustite ga barem malo nek se odmori… nek mu ovo bude olaksica, a ne jos i o ovome da se umara..
    pa jel tako..

  76. Predsednice moram ti traziti da shvatis da nisam ja kriv za dansnje sto je objavljeno u as novinama.

    To su novine koje su pisale o mom sinu prosle godine i samo su me nazvali i pitali dali mogu i oni pisati o Veddahu ,jer su culi u kakvoj smo sad situaciji.Naravno slozio sam se jer su oni vec sve pisali jos 2007 a tada vlast nije ni nazvala .

    Medzutim doslo je do greske mjesto febuar napisali da su tvoji savjetnici bili u decembru.Nevidim razloga zasto se Zeljko Knez nije htio javiti danas jer sam trazio izvinjenje ja nemam sa tom greskom nista.

    Neznam koliko citas ove komentare ali ja sam davno vec rekao da ste vi Prvi presednik i da je Premijer Silajdzic prvi premijer koji je reagovao ,a svi su do sada upoznati jos od nase delozacije 2000-2001,sa problemima moje porodice.

    Nemoj se ljutiti na mene zbog greske novinara.

    I jos nesto Zeljko Knez mi je javio juce nakon dzenaze da je zavrsen moj problem i da vam je Fuad obecao i da ce se prevazici kriza oko placanja jer imam pravo da mi ministarstvo plati ali situacija na terenu je takva da mi u Fondu traze da ja platim razliku a imam pravo na dodjelu stana,ja nemam drugu mogucnost i pristao sam a nije mi jasna ta procedura i ponovo te molim da nam pomognes oko pravde i istine .

    Zeljko Knez je obecao da mogu pricati sa njim kad god zelim ,medzutim danas je bio ljut sto je as napisao decembar mjesto febuar i imam osjecaj da se nije htio javiti na telefon.Ako gresim nek mi oprosti.

    Kao patriota te molim da resimo problem dogovoren sa Fuadom ,jer prvo sta su pitali bilo je ko ce platiti razliku u novcu ,a meni javljeno da je sve gotovo,obecano predsedniku.

    Novinari su obecali da se izvinuti javno a ja doista nemam nista sa tom novinarskom greskom i sto pise do sada nista nije reseno.Al sam napomenuo novinarima ,da ste vi pokrenuli da se sizuacija adekvatno rijesi.

    Znaci nism protiv vas,gdje god odzem kazem Komsic mi je pokrenuo akciju i ponosim se time.

    Hvala ti mnogo.

  77. za xymanager:

    Onaj komentar gdje nudiš drugu Komšiću da uzme islam kao vjeru, to ti je dobar potez.Ja bih te podržao.
    Pa ako postoji neki način kakko ti mogu pomoći u tvom poduhvatu, ti me zovi u pomoć, mada mislim, po samom nicku sudeći, ti bi to mogao sam složiti.

    Ozbiljno rečeno, naveo si puno nebuloza!
    Sve što si naveo, sve već ima, sve postoji.

    Ali šta se može ti se ufurao u vjeru i ideš s njom u prostituciju.
    Ja bih vama svima koji vodite vjerske ratove, bez obzira na vjeru, zabranio javno iznošnje vjere i vjerskih stavova.
    Vjera je u normalonm svijetu privtna i intimna stvar svakoga čovjeka.

    Koliko je se krvi samo prolilo da bi netko prihvatio neku od velikih vjera?!
    A da ti ne pričam da je krivčno djelo sexualni odnos s maloljetnicama, pa makar se radilo o Muhamedu, njegova zadnja žena je bila maloljetna.

    Ja volim kada moja žena šeta odmotana i kada se diže prašina za njom.To mi pokzuje da imam pravu macu na svojoj strani.
    Imaš stavove kao nekada kada je Turčin došao ovamo!

  78. Ono o centrima za socijalni rad mi se sviđa iz prethodnog članka.
    A što se tiče Kosova, meni je jasno da Amerikancima ne treba jaka EU pa žele prvo posvađati Ruse s ostatkom Europe, destabilizirati članice (Španjolsku, Belgiju, Cipar, Dansku) pa onda kao Hitler: zavadi pa vladaj. Boje se oni da Rusi ne uđu u EU tek bi onda bili gotovi. A što se tiče Srba, jebi ga, sve su ovo oni radili i u BiH i Hrvatskoj, pa su uživali i branili svoje pravo na otcjepljenje, eto im sad. I na koncu, ,a Šiptarima ni ja ne bih dao neovisnost, jer tijesno im je bez dijelova Makedonije i Crne Gore. Živi bili pa vidjeli. Vozdra.

  79. postovani gosp. predsjednice komsic!

    kao i svaki put, iskreno se radujem na svaki vas blog.
    nemoguce je objasniti koliko razumijevanja, iskrene borbe za bolje sutra, istine i brige o bih moze imati samo jedna vasa recenica….. absolutno podrzavam vas stav po pitanju kosova… ne treba se radovati necijem zlu, jer sto ne zelis sebi, ne zeli ni drugima… zasto ne bi jednostavno krenuli u razgovore o nekoj boljoj zajednickoj buducnosti bez prepucavanja i ismijavanja jednog od Be-Ha naroda jer su im sunarodnjaci izgubili 15% teritorije… absurdno…..
    vi ste bili i u ratu, gledali ste u oci agresora ove nase drzave, isto kao i mnoge domace izdajnike, ali ste dovoljno “covjek” da danas, poslije svega toga, sjedite sa ljudima sve tri nacije i razgovarate o boljem sutra….

    sto se tice popravnih domova, mozda bi se trebali ugledati na zemlje zapadne europe, recimo njemacku!!!! gdje maloljetne kriminalce salju na izdrzavanje kazne u sibir… da u sibir na minus 30-40 stepeni… da osjete sta je kazna..jer ovako, kako sada prolaze, samo primaju jos vise snage da kazu, svakako mi ne mogu nista, nisu me cak ni uhvatili…. to kriminalcima daje snagu kao chiptuning motoru…. 😉 zato se zalazite da se takve stvari ne desavaju po nasim gradovima i da se slucah mladog sarajlije nikada vise ne ponovi…. pokoj njegovoj dusi…

    puno srece i svako dobro zeli vam
    jedan brcak…….

  80. za: rexcroatorum925

    ti mozes da zelis sta hoces glede svoje zene, to je tvoja i njena stvar..ali
    kad je vec stavljas na tapet ne zaboravi da, ako se toliko prasine bude dizalo, to vise nece biti samo tvoja zena..i moras paziti da se ne ugusis u prasini…
    vidim da pribjegavas vrijedjanju, a tome se vecinom pribjegava u nedostatku argumenata..drugim rijecima u slucaju kad sugovornik nije dobro upucen u tematiku..ne bih da se ovdje dalje raspravljamo jer nam komentari vise nisu u vezi sa predsjednikovim postom..odnosno, mozda i jesu u vezi..a evo kako bi mogli biti: uvazeni predsjednik slucajno ima na slici dvije pokrivene casne sestre! koliko god se ti ljutio i iz revolta zagovarao raskalasenost, moras priznati da su pokrivene zenske osobe ponos kod sva tri naroda u BiH..casne sestre su ponos, muallime su ponos…
    jesi li se ikad zapitao otkud casnim sestrama marama???
    zasto se onako oblace???
    da li je to mozda naredba od Stvoritelja svakoj zenskoj osobi???
    ratovi ovdje nisu bili nikad zbog vjere!
    MOZDA ZBOG NEPOZNAVANJA VJERE i zbog toga sto su se ljudi “odrodili” od vjere…
    ja sam ubijedjen da ova drzava strahovitom brzinom moze krenuti naprijed ukoliko se pokrene ADEKVATAN (MEDIJSKI POPRACEN) VJERSKI DIJALOG, medjureligijski, nazovi ga kako hoces…
    mi da poznajemo vjeru kako treba vrlo brzo bi uspostavili “zajednicku” od koje nikad ne bismo odustali…
    to se moze i dokazati..haj'mo napraviti eksperiment…
    haj'mo napraviti JAVNO ISTRAZIVANJE, PROJEKAT…
    npr. organizovati snimanje i emitovanje neke emisije, serijala gdje bi se javnosti predstavljao zivot jedne vjernicke porodice naprimjer, s jedne, a s druge strane zivot ateisticke porodice…
    neka te porodice npr. same odrede sta moze da se snima, a sta ne..
    i nek narod glasa…
    ubijedjen sam da ce sva tri naroda-pojedinacno ili zajednicki-IZGLASATI VJERU!
    stoga, nista drugo nam ne preostaje nego: MAKSIMALNO SE ANGAZIRATI NA PLANU RAZVIJANJA VJERSKOG DIJALOGA IZMEDJU TRI NARODA…

    P.S.

    zapadnog velikog brata vec imamo po televizijama i vec se mladez prilicno zatrovala tim jeftinim djavolucima..ne trebaju nam takve stvari..planeta povraca od njih!
    treba nam nesto produktivno i originalno!

  81. @xymanager
    Ja mislim da si malo previše zanesen i da počinješ da namećeš ljudima vjeru, a da ne govorim Predsjedniku Islam…
    Drugo, Veliki Brat ti je budalast primjer i ne znam sa čim to ima veze.

    Pročitah post u kojem je pomenut dokumentarac na BN-u, i slažem se sa istim. Taj dokumentarac je prikazivan i sinoć i preksinoć, isti! Boga pitaj koliko su ga već ponavljali u tako malom vremenskom periodu. Ja, koliko mogu da upratim, po forumima na kojima idem sve vrvi od teorija baš koje su prikazivane u tom dokumentarcu, znači svi krivi samo ne četnici. A evo ja kažem zapravo četnici, a oni na dokumentarcu kažu Srbi, a ja ne mislim da su svi Srbi u pitanju.
    Postoji li nešto što može malo preispitati tu RTV BN? Je li dopušteno takvo nešto emitirati? Jah, sloboda za ovo, sloboda za ono, ali ono je nedopustivo, trebao bi neko pokrenuti da se malo preispita to, dosta njih vjeruje da je taj dokumentarac zaista istinit.

    Ma šta ja pričam, niko me neće bendat’ ni dva posto, pogotovo ne vi gosp. Komšiću. Nego, prvom prilikom zovem rodicu iz RS i neka mi naruči taj DVD pa ću ja da pokrenem situaciju, ha!

    Što se tiče ove najnovije teme, nemam ništa da dodam. Drago mi je da postoje te napuštene kasarne pa samo da se pokrene. Za Kosovo se moglo očekivati, jedino nam ta opcija ostaje, šta možemo, takva nam je sad situacija i ne može drugačije.
    Divno za gosp. Ranka Krivokapića.
    Slažem se za sistemsko rješavanje problema maloljetničke delenkvencije tj. tzaj lanac koji ste naveli.
    Slažem se i za ta četiri pomilovanja koja nikada nećete dati.

    (Što mrzim kad se slažem sa svime, nemam šta pisat'… :D)

    Al’ ja ne bih bila ja ako ne bih kritikovala, pa ovako:
    Vidim i predsjednik napisao deliNkvencija, ali dobro, pravnik ne može svakako pogriješiti pogotovo ako je diplomirani.
    Ali vi ostali ovdje na blogu, forumaši, vi “radiotelevizije Vogošće”, “radiotelevizije Federacije”, novinari iz “Dnevnog Avaza” iz “Oslobođenja”, iz “Starta”, službo socijalnog rada, građani BiH: NIJE delikvencija NEGO DELINKVENCIJA! Stavite to slovo N između I i K, bar to nije teško iako nekima predstavlja problem u govoru.

  82. Sve je to ishitreno …. Kosovo je nezavisno …. ali opet ono sto nedostaje kao i tokom proteklih 20 godina jeste dijalog …. medjunacionalni dialog …. koji bi dosta toga razjasnio …. ne mozemo zivjeti zajedno ako nema dialoga …. ne mozemo znati u cemu je problem naseg komsije ako on to nece da kaze …. isto ni on ne moze znati ako mu ne kazemo ….

    znam da je tesko …. ali dijalog se mora pokrenuti ….

    srbi su ponosan narod i sa njima je tesko pricati …. uvijek se drze svoga …. sto i nije losa osobina …. samo u ovako specificnim uslovima uopste ne pomaze !!!

    hercegovci bi voljeli da su hrvati …. ali nisu …. i cim prije shvate da im je buducnost u BiH a ne u Hrvatskoj …. bit ce im mnogo lakse

    muslimani su naivni kao konobarice …. slijepo glasaju za nacionalne stranke koje ”zastupaju nacionalne interese” a ustvari ih dovode do ruba egzistencije …. kao i sve ostale nacionalne stranke iz reda sva tri konfesionalna naroda

    bosanci su pravi ljudi ….. oni koju osjecaju ovu zemlju svojom …. bez obzira da li su srbi hrvati ili bosnjaci (ili pravilno pravoslavci katolici i muslimani) …steta sto ih nema jedno 90% …. jer bi lako sa ovim ostalima

    Sretno svima koji vole BiH sa svim njenim narodima …. a ostalima savjetujem da se sele da bi normalan svijet mogao zivjeti normalno

    HVALA HVALA!!!

    Zeljko!!! Zeljko!!!

  83. Kosovo, gdje je to, sta su oni uradili kada je BiH (is)krvarila da bi izborila nezavisnost, sto se u ono vrijeme nisu pobunili nego su cekali da vide kako ce se sve pozavrsavati, niti sam sretan niti sam nesretan zbog njih, svejedno mi…

    Vama g-dine Predsjednice sve najbolje zelim u buducem radu i da ostanete kakvi ste se i do sada pokazali – POSTENI –

    Svima sve najbolje, RS ako hoce da ide neka vise ode samo da ovaj krnji ostatak prodise kako treba i da ih vise ne slusamo i ne gledamo njihove uzorite predstavnike kako se sepure i misle da su popili (bez meze) svu pamet svijeta.

  84. @zgonic

    Nemoj tako o RS. RS nije pored BiH, RS je u BiH i ostaće. Ko god kaže da ga nije briga šta se tamo dešava-griješi. Treba da ga je briga, jer sve je to bosansko-hercegovačko, sve je to naš problem i ničiji drugi pa ni Srbijanski.

  85. @Grassak
    – hercegovci misle da su hrvato,ali nisu?
    Mislim… što su hercegovci, jel bosanci samo su previše glupi da to znaju, a Grude su pak u Bosni?

    @zgonic, ja ne znam kojih si ti godina ali ja se sjećam još iz 80-ih kad si srpski žandari mlatili i penrdečili albance po kosovu. Tada je cjelokupna BiH javnost , svi mediji, svi zvaničnici bili pod medijskim utjecajem srbije i bili izrazito protiv albanaca i smatrali ih jedinim krivcima a srbe žrtvama. Bio je jedan tada odred specijalne policije iz BiH na kosovu a on se jako istakao u pendrečenju te albanske sirotinje. Vidim ti bi htio da su se i albanci pobunili 1991 ili 1992 pa da svi oni završe kao srebreničani.

  86. @furija7

    Znam da je i RS BIH ali ne mogu ih vise slusati drug moj, samo non stop neko opstrira bilo kakav napredak ove nase Bosne i Hercegovine, samo tapkamo u mjestu, ali pitanje i to veliko pitanje je i kada bi bio referendum u RS kako bi prosao, posto samo u mojoj firmi ima zaposlenih 20 ljudi iz RS, a vidim ujutro po gradu sve auta sa “bobar” “drina” osiguranja, koliko je njihovih penzionera prijavljeno u nasem PIU, i zato sam rekao neka bude referendum neka se otcijepe trazit im vize i zelene karte i skupo im naplacivat a u vecini slucajeva kada bas nisu strucnjaci neka dobivaju odbijenice, “AKO HOCE TAKO EVO IM GA”. A i manje bi kriminiala bilo, manje bi se krala auta (samo postavi jaku granicu).

    @bobowac

    Drug moj da su htjeli svi bi mi zavrsili ko srebrenicani (koliko oruzja su imali mogli su veoma lako). Ali mislim da bi svi prije sve ovo pregrmjeli da su svi u isto vrijeme skontali da se onako vise nije moglo ako se nije moglo a po mom misljenju moglo se (cast kosovu ono ni 80tih nije moglo), a stariji sam pa se sjecam tih napada policije i uvijek mi je bilo vise manje zao ljudi (tadasnja logika 10 ljudi se zali oni nisu u redu, 10000 ljudi se zali nesto drugo zestoko ne stima)

    A hercegovcima je ko bubregu u loju, imaju sva moguca zastupnistva (samo za BiH ne u hrvatskoj, pogledajte malo sta kupujete pa etikete ko i odakle su zastupnici). Jer ovako bas imamo dobar uvoz a izvoz nam je smijesan.

    I opet kazem OVO JE MOJE MISLJENJE ako sam koga uvrijedio unaprijed se izvinjavam / ispricavam.

  87. I jos nesto ja hocu da zivim u naprednoj BiH koja je sastavni dio evrope (nemoramo biti u EU), da nema sirotinje po ulicama da nemozes proci od njih, da je medicina napredna a ne da moras sa kovertama ici po doktorima iako ti je knjizica ovjerena, da sa svojim pasosom mogu otici kod rodbine, prijatelja na svjetsko prvenstvo u bilo cemu. I da mogu sina pustit vani da se igra ko sto sam se ja igrao a ne ko policajac biti mu iznad glave 24sata dnevno, izmisljat mu aktivnosti vodit ga na svakakve sekcije, treninge, kurseve. ETO SAMO TO HOCU PA ZAR PUNO TRAZIM.

    I isto osjecam prema Ugandi kao i prema Srbiji. Tako da se u Ugandi odvoji pokrajina Mungos, ne bi se puno nasekirao ni obradovao.

  88. Gospodine predsjednice mislim da imate jedno sasvim zdravo, pametno i realno razmisljanje po pitanju Kosova. Pored svega ipak mislim da su najvazniji interesi vlastite drzave, znaci u ovome slucaju Kosovo definitivno treba ostaviti po strani, i radi buducnosti BIH a i radi dovoljno velikih problema u samoj BIH. Ovo je ipak igra velikih sila, tako pustimo njih neka se brinu o Kosovu i Srbiji.

    Bilo bi dobro da ste malo prokomentarisali novu zastavu Kosova. Nesto mi jako slicna drugoj zastavi, pogodite kojoj…?

    Pozdrav!

  89. E generale ti nisi sav. Materemi.
    Jesi li ti to inspektor poreske uprave pa da znas da Hrvati pune 70% budzeta?
    Pomocu kojih filmskih trikova? Ispada da imaju 7x vise para da ih trose nego ostali. Kako je to moguce? Ma u stvari ti nisi normalan, a ni ja jer polemisem s tobom. Dabogda te banovali sa bloga zauvijek.

  90. generale treba ti jedand dobar k…. da ti zacepi gubava usta za sva vremena ai stvarno cestitam svima na uspjesnom ignoriranju ovog manijaka.on citav dan pise po ovom blogu,nadji covjece nesto druge,na internetu ima milion stranica,sta si ove dohvatio i onako te niko ne jebe ni zasta

  91. Definitivno sam i ja porazena sklonoscu kojoj se cak ni Komsic nije mogao oduprijeti ka nacionalnim generaliziranjima.

    Kako tuzno izgleda njegova tvrdnja da se 2/3 stanovnistva zalaze za samostalnost Kosova, dok je 1/3 protiv.

    To sto je u praksi naizgled ipak vjerovatno tako, moze se objasniti ne stavovima tih ljudi, vec time sto oni nemaju stav. Ti ljudi umjesto da stvore stav,poistovjecuju se s generalnim stavom nacionalnih vodja ili nacionalisticki nastrojenim politikama susjednih drzava.

    Mislim da stav koji proizlazi i odredjuje se iskljucivo po nacionalnoj pripadnosti (na nacin kako ga ispunjuju nacionalne vodje), i samo nje, ne ispunjava glavne kriterije “stava” i ne moze se smatrati stavom uopste.

    To je zapravo cista suprotnost stavu.

    U sustini, radi se samo o refleksiji slucajnosti, tj. rodjenjem dobivene nacionalne pripadanosti, i automatskom preuzimanju stava na osnovu samo nje (dakle nacionalne pripadnosti) sto ujedno podrazumjeva odbijanje formiranja vlastitog stava.

    I sve dok je tako, ni narodi se sastoje od pojedinaca bez vlastitih stavova, ne mogu imati stav. Pa je tako i to 2/3 za, a 1/3 za, refleksija bosnjackog i hrvatskog nacionaliste na vlasti i srpskog nacionaliste na vlasti. Bjedna i bezsadrzajna refleksija, a ne stav.

  92. Moram priznati da mi nije mrsko sto su se Albanci odvojili od ovih zlikovaca.Nisam bas neki obozavatelj i jednih ni drugih al nek ih malo sekiraju.U svakom slucaju zelim im da urede drzavu onako kako oni to zele pa makar i po Serijatu.

  93. Postovani predsednice ono sto ste ti i Fuad Damadzic pricali je pocelo da se odvija ali problem prestavlja velika cifra novca u razliki kvadrata.Danas su mi kod Damira HAdzica u opstini rekli da podpisem ugovor a da ce se ako Bog da ostalo resiti .To sam i uradio .I opet kazem da nesumljam u tvoj patriotizam i humanizam pomoci mojoj porodici i malom veddahu.

  94. Poštovani Predsjedniče,

    zanima me sljedeće:

    1.imate li saznanja o istrazi oko ubistva Vlade Šantića i

    2.da li ste reagovali i na koji način nakon što Vas je, prije skoro godinu dana (27.2.2007.godine), u emisiji TV OSM Branislav Dukić napao na vrlo prljav način? U emisiji Lavirint Zorana Žuže, a na temu presude ICJ-a za genocid u sporu “BiH vs Srbija”, nakon što je neko spomenuo da ste rekli kako će Vaša djeca učiti od Vas historiju rata u BiH, spomenuti Dukić je vrlo oštro i nervozno rekao: “Tako je i njega učio njegov otac dok je ubijao Srbe po Jasenovcu!”

    Zahvaljujem, puno sreće u Vašem radu!

    harlequin

  95. BAs sam se nesto pozelila Predsjednikovih blogova,neobicno bilo sto se par dana nije javljao.
    Prvo i najvaznije…drago mi je da se razmislja o rjesavanju problema delikvencije!!!
    Drugo,dakle Kosovo…ne zanima me…samo nek Bosnu i Hercegovinu niko ne dira i ja sam zadovoljna!

  96. Ovo je čista glupost: “samo neka Bosnu i Hercegovinu niko ne dira”

    Ako je nešto ili netko diran, onda je to Bosna i Hercegovina.
    Ovo je klinički mrtva država, država u kojoj je 49% teritorija otuđeno, država koja nema gospodarstva, država koja ima paralizirani zakon.

    I ona kaže:”samo nek Bosnu i Hercegovinu niko ne dira”.

  97. @grassak je napisao:”Hercegovci žele biti Hrvati ali nisu”

    Ovo je uvrijeda i mješanje u autonomiju jednog naroda.Ovo je čak još više, ovo je nametanje sile drugom narodu.
    Svi vi koji pišete ovakve textove pomažete simpatizerima “Herceg-Bosne” da se BiH raspadne, jer kopiraju i pastiraju komentare na svim stranicama.
    Ovo je de facto ugrožavanje jedna nacije!

    Da se zna: ja sam Hrvat iz Hercegovine, Hercegovina je u Hrvatskoj, Bosna je u Hrvatskoj.Bosna i Hercegovina je nedjeljiva jer se radi o povjesnoj teritoriji Hrvata.

  98. Potpuno se slazem sa vasim stavom kad je upitanju kosovo a i ostala razmisljanja koja ste pomenuli nisu diskutabilna.Jasno mi je sta je diplomatija i njen vokobular ja nisam ovisan od toga pa zelim izraziti moje misljenje u vezi Kosova.Kosovo je produkt Srbije i njene politike posljednji godina i tu nema diskusije a to sto oni uporno odbijaju priznati i zaobici na sve moguce nacine to je njihov problem.
    Samo bilo koja konotacija pitanja Kosova u odnosu Bosne i Hercegovine treba presjeci u samom korijenu i iskoristiti sva moguca srestva koja su na raspolaganju ali nedozvoliti jos jedan mogu slobodno reci mirnodobski genocid.
    Bosna i hercegovina je drzava i ona ima svoja prava isto kao i obaveze te bi bilo neophodno pojacat pritisak prema onima koji zahtjevaju obaveze dok ignorisu pravo i pravdu.

  99. PRAVDA ZA DENISA – PETI PUT

    KRIVI STE VI – TACNO! ZASTO ? PROCITAJTE! A da je vas sin bio umesto MOG DENISA?

    Uporno cu slati svoj komentar, jer ga uporno ignorisete. Malog DENISA MRVANJCA JE UBILA DRZAVA krvavom rukom obesnih, nepopravljivih delikvenata (verovatno “tatinih i maminih” sinova – ima ih i u Tuzli), a moga sina DENISA GARAGICA UBISE LEKARI UZ PODRSKU DRZAVE.
    Gospodji Ani Mrvanjac, Denisovoj mami, uz najiskrenije saucesce, zelim da smogne snage i uzda se samo u svoju upornost, jer TRAZENJE PRAVDE u ovoj (d)rzavi je prepusteno samim gradjanima. Vlastodrsci se bave sami sobom, a ne svojim poslom ili resavanjem zivotnih problema gradjana. Zasto? Treba napuniti dzepove, obezbediti SVOJU decu i svu SVOJU rodbinu dok ne prodje mandat! A onda u sledecem mandatu neka neko drugi resava nagomilane probleme. I tako u krug. Gde su hitna vanredna stalna zasedanja svih struktura, sve dok se ne donese konkreto resenje i sprovođenje istog bez odlaganja?

    Ja cekam PRAVDU ZA DENISA vec trecu godinu, KOLIKO JOS?
    NECU SE UMORITI! SAMO VI MENE IGNORISITE, komentarisite utakmice i postavljajte svoje slike sa putovanja koje vam mi placamo!

    Citam ushicene, naivne komentare nasih gradjana i pitam se sta je tom narodu? Zao mi, ali im se ne mogu pridruziti. Dosao prvi iz zabokrecine istih da “opipa” puls naroda, a taj isti narod jos uvek jadan, naivan! Nije mi jasno kako ih moze interesovati za koga navija Zeljko Komsic i koju muziku slusa, kad se danas, 13 godina posle rata, nista pomaklo nabolje nije, kad je taj narod svakog dana sve siromasniji, gladniji i obespravljeniji zahvaljujuci korumpiranom rukovodstvu drzave i institucija u svim sferama. Nije Zeljku Komsicu mesto na blogu! Ako ima viska neutrosenog vremena i energije, neka ga trosi za ono za sta je placen i izabran. Ova drzava prakticno i ne postoji, a on se “zeza” preko intertneta!
    E moj gospodine, umesto da budete u sluzbi naroda koji vas je izabrao (?) vi se “zabavljate” anonimnim komentarima, uglavnom mladih koji jos nisu svesni svoje bedne-nikakve buducnosti.

    Gospodine Komsicu, nista ne pisem napamet. 16.08.2007.godine uputila sam i vama kopiju otvorenog pisma-prituzbe Visokom sudskom i tuzilackom vecu, a vezano za smrt mog 26-ogodisnjeg sina kojeg su, to slobodno mogu reci, UBILI LEKARI (U MIRU?) tuzlanske Interne klinike, a tuzioci Kantonalnog tuzilastva ih “pokrivaju”. Sta ste mi odgovorili? Odgovorio je vas predstojnik ureda/sef kabineta Amir Ibrovic (broj: 03-37-2673/07 od 13.11.2007.godine) da se Predsednistvu BiH cesto obracaju subjekti (cuj “subjekti”?!) nezadovoljni radom sudskih institucija, a da je “sudska vlast neovisna u svom radu i postupanju”. Svaka cast Predsednice predsednistva ! Inace se u ovoj drzavi niko nikome ne mesa ni u sta, preplaceni ne rade ni svoj posao, pa kako bi se jos “mesali” u “tudji”! Stidite se sto gradjani drzave kojom predsedavate traze pravdu u Evropi. A ujedno, nadajte se da se vama ovako nesta nikada nece dogoditi.

    Radi dokaza svom stavu i “spustanja na zemlju” vasih obozavaoca, evo, neka sami prosude :

    Garagić Nevenka
    Novo naselje Solina 37
    (Rate Dugonjića br.4)
    75000 Tuzla
    e-mail: nevenkagaragic@yahoo.com
    tel. 035-267-421
    GSM : 061-722-161

    Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH
    Kraljice Jelene 88
    71000 Sarajevo
    Bosna i Hercegovina
    n/r Predsjedniku VSTV-Branko Perić

    OTVORENO PISMO – PRITUŽBA
    Protiv :
    1. Ivo Iveljić, tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tuzla
    2. Slaven Koval, vd glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tuzla

    Poštovani gospodine Perić!

    Obraćam se lično Vama, konkretnoj i najodgovornijoj osobi za stanje u BH pravosuđu, odnosno tužilaštvu, jer od Vas očekujem poništenje besramne i skandalozne odluke tuzlanskih tužioca Iveljić Ive i Koval Veselina o neprovođenju istrage po službenoj dužnosti protiv lekara Interne klinike JZU UKC Tuzla.
    Zbog pogrešne dijagnoze, nesavesnog lečenja, te štete po zdravlje učinjene radi greške u proceni stanja pacijenta i propusta u činjenju, moj 26-ogodišnji sin Denis Garagić preminuo je 25.07.2005.godine, nakon nedopustivo dugog – trodnevnog boravka, u prijemnom prostoru Interne klinike UKC-a Tuzla.
    Svojim neprofesionalnim radom, nesposobnošću i nemoralnom odlukom pomenuti tužioci svesnim ignorisanjem činjenice pogrešnog dijagnosticiranja, podržavaju sramni zločin koji su nesavesni lekari učinili, usuđujem se reći : namerno, s predumišljajem, jer su sujetno i drsko odbacili dijagnozu kolege koja je glasila : teški kardiološki slučaj. Da je u pitanju zločin učinjen od onih koji su položili Hipokratovu zakletvu, nedvosmisleno i jasno potvrđuje dokumentacija koju dostavljam u prilogu. Žalosna je činjenica da su lekarske greške u strašnom porastu, jer se ovom humanom profesijom sve češće bave nezainteresovani, površni nastavljači “porodične tradicije”, kao i diletanti koji se ne bi smeli baviti ovom humanomnom profesijom. Lekarske greške se po pravilu zataškavaju. Zašto? Zato što su lekari u ovom (trulom) društvu “zaštićena vrsta” sa imunitetom koji je u BiH sve “popularniji” i koji se sve češće koristi kao zaštita od procesuiranja!

    Ukratko ću predočiti tok “kalvarije” mog sina Garagić Denisa :
    U subotu posle podne, vrelog 23.jula 2005.god., Denis je iznenada osetio gušenje i jaku bol u prsima iza grudne kosti. Dežurni lekari na Internoj klinici Mario Križić i Salih Azapagić daju mu inekcije za sniženje krvnog pritiska, koji je Denisu godinama bio povišen, te ga šalju kući. Pošto tegobe ne prestaju, lekar iz našeg ulaza je Denisa pregledao i konstatovao jake šumove na aorti. U večernjim satima Denis se, plačući zbog jakih bolova, ponovo žali da ne može disati, da ga boli u grudima “kao da ga je ujeo bumbar”, te da mu trnu vilica i zubi. Iznenada pada u šok i potpuno se gubi, mislim da je doživeo kliničku smrt. Brzo smo reagovali i hitno ga prebacili ponovo na Internu kliniku u pratnji lekara koji je dežurnim Križiću i Azapagiću saopštio da se radi o teškom kardiološkom slučaju, što ovi nisu uvažili, već su odoka uspostavili “svoju” dijagnozu da je u pitanju droga, jer “takvih dnevno dođe troje, četvoro”. Čak su pretili prijavom policiji, kako bi odstranili lekara u Denisovoj pratnji. U teškom stanju Denis provodi noć na prijemu, a sutradan, u nedelju 24.07. dežurstvo preuzima Hasić Samira, koja po završetku smene 25.07.ujutro upisuje-prepisuje dijagnozu svojih prethodnika.
    U ponedeljak 25.07. “brigu” o Denisu preuzima Fahir Baraković po čijem mišljenju Denisu nije ništa i šalje ga kući. Tri dana pacijent sa jakim bolovima u grudnom košu, povraćanjem i “željan disanja” provodi na prijemu u tzv.dnevnoj bolnici, što se nikako nije smelo desiti, pogotovo u ovako “prestižnoj” klinici, kako se sami hvale. Na insistiranje Denisovog oca da nešto ipak nije u redu i da ga ne šalju kući, konačno odlučuju Denisa smestiti na odelenje i to gastrološko, jer se, po rečima Fahira Barakovića, Denis požalio i na bol u stomaku. Nedugo potom Denis ponovo pada u šokantno stanje i umire od prskanja grudne aorte u prisustvu prijateljica (lekarima, naravno, ni traga). Tek kad je nastupila smrt moj sin stiže na intenzivnu negu gde ga uzalud pokušavaju reanimirati. Tek tada lekari shvataju težinu bolesti! Tek tada se setiše svojih knjiga i lekcije o aneurizmi, ali za mog sina prekasno. Tri dana, tri duga dana su zauvek izgubljena! Za tri dana se moglo uraditi mnogo toga i spasiti jedan mladi život, samo da je bilo volje, humanosti i profesionalne odgovornosti, umesto drskosti, sujete i diletantizma onih koji su zaboravili datu zakletvu. Na otpusnoj listi stoji : boravak na odelenju od 25.07. do 25.07., dakle, kao da je moj sin prethodna dva dana bio na ulici? Tako je i tertiran na ovoj “slavnoj” tuzlanskoj klinici, a tužioci ne žele skrnaviti “ugled” ovog jada od klinike, koja predstavlja još jednu duboku crnu rupu u Tuzli. Meni je potpuno jasno u kakvom trulom, korumpiranom i jadnom društvu živim, a sada mi je to i “potvrđeno” od strane državnih organa koji su dužni štititi svoje građane i njihova osnovna ljudska prava, prvenstveno pravo na život.
    Pitam se da li bi postupak pomenutih tužioca bio identičan da se radilo o sinu ili kćeri njihovog kolege, rođaka, prijatelja, stranačkog lidera? Ili, kakav bi ishod za mog sina bio da sam se setila “mita”, što mi, moram priznati, nije palo na pamet. Na trenutak pomislite kako bi se osećali da se sve ovo desilo vašem detetu ili članu porodice?! Jesu li uticaji veza, moći i novca osnovne vodilje u svim porama društva, pa tako i u BH zdravstvu? Trodnevni tretman mog sina u “prestižnoj, svetski poznatoj” (??!) klinici bio je ispod svakog nivoa, kao da je bio na ulici, a ne u bolnici u “stručnim” rukama. Gade mi se samohvalisanja njihovih direktora u medijima. Za svaki uspešno obavljen rutinski zahvat, a što im je posao za koji su plaćeni, napadno se samohvališu i primaju kojekava ordenja, a mom sinu ni rutinski ultra zvuk ne uradiše! Zašto? Na to pitanje odgovor je dao medicinski direktor UKC-a Kasim Muminhodžić : “ne možemo mi svakoga slati na ultra zvuk”!!? Očito je isti rezervisan samo za odabrane, privatne pacijente, ili pacijente sa “debelim kovertama”.
    Napominjem još da Klinika, odnosno direktor UKC-a Nedret Mujkanović, roditeljima nikad nije odgovorio na zahtev za pokretanjem interne istrage i kažnjavanje odgovornih lekara unutar Klinike. Poznato je da su 2 komisije ispitivale slučaj Garagić Denisa, ali nalaz Denisovim roditeljima nije prosleđen. Uostalom, zašto je bila potrebna i komisija nad komisijom?

    Pozivam Vas da pažljivo pregledate svu dokumentaciju u prilogu, a posebno obratite pažnju na sledeće:

    1. “Brljotine” u knjizi protokola sa potpisima lekara koji taj dan uopšte nisu bili na dužnosti,
    2. Naknadno prepravljanje medicinske dokumentacije (posle smrti) radi zaštite odgovornih lekara, te pokušaj umanjenja odgovornosti krivim navodima, odnosno lažima,
    3. Nepostojanje ili nestanak anamneze specijaliste (neurologa),
    4. Neevidentiranje mišljenja-dijagnoze kolege lekara koji je doveo pacijenta, a koja je bila ispravna,
    5. Pogrešna dijagnoza (“crno na belo”). Prava dijagnoza nije blagovremeno uspostavljena (tek posle smrti, na zahtev roditelja),
    6. Iako je urađen niz rutinskih pretraga, nije urađen najvažniji nalaz : snimanje srca UZ, CT grudnog koša i sl.što je težak i koban propust, s obzirom na simptome (stalna bol iza grudne kosti i teško disanje – nedostatka vazduha),
    7. Javno saopštenje UKC-a u “Dnevnom avazu” od 25.01.2006.god., kojim demantuju svoju dijagnozu, znači priznanje greške i izostanak adekvatnog lečenja. Saopštenje je sročeno pažljivo i vešto biranim rečima da bi izbegli “omču oko vrata” (po rečima Muminhodžić Kasima),
    8. Smrt pacijenta kojeg prethodno šalju kući, jer “mu nije ništa”,
    9. Račun ispostavljen od strane UKC-a gotovo dva meseca posle smrti, za prvu, popodnevnu intervenciju 23.07. (subota).

    Sve napred navedeno tuzlanskim tužiocima nije dovoljno za pokretanje istrage!? Zaključak se sam po sebi nameće : tužioci se nisu bavili svojim poslom, lekari su zakonom “zaštićena vrsta”, a svi ostali su građani drugog reda!?
    Pitam javno, jasno i glasno :

    KOLIKO KOŠTA ŽIVOT DOKTORE?
    A ISTINA I PRAVDA TUŽIOČE?

    Za život svog sina bih platila, trebali su tražiti, bedni diletanti sa lekarskom diplomom! Za istinu i pravdu neću platiti, jer ova država je obavezna štititi svoje građane, tužilac je obavezan po službenoj dužnosti provesti istragu, čak i da nije podneta prijava. Neću platiti, za pravdu se ne plaća, ali ću čista obraza ustrajati u traženju kazne za one koji su tri dana terorisali mladića u šoku. “Željan disanja” tri dana moj sin je trpio bolove, a diletanti oko njega su se igrali doktora, da bi poslednji u nizu diletanata na kraju otvoreno priznao, da su sve vreme lutali u pogrešnom pravcu i da im se “zavesa podigla” tek kad je sin preminuo. To je “slavna” klinika!?
    Žalosna je činjenica da, i pored silnih institucija, edukacija, tribina, tzv.okruglih stolova” i brojnih stranih “upravitelja” koji pokušavaju ustrojiti ovu državu, sve više građana pravdu traži od Evropskog suda za ljudska prava. Šta rade domaći pravosudni organi i zašto uopšte postoje, zašto primaju visoke plate? Hoće li se u ovoj zemlji neko konačno početi baviti svojim poslom? Iz medija mi je poznat slučaj tuzlanskog mladića D.H. za čiju smrt su 2001.god.prijavljena 4 lekara tuzlanske Klinike. Pozdravljam upornost njegovih roditelja jer su “uspeli” za 6 godina “naterati” tužilaštvo da ipak pokrene istragu. Ako je BH pravosuđu trebalo 6 godina samo za pokretanje istrage, kad li će se proces okončati?
    Iako sam medicinski i pravni laik, osvrnuću se i na “stručni” nalaz sudskog veštaka, patologa Cihlarž Zdenka, čijim izborom tužilac Ivo Iveljić, čuvajući sebe, vešto prebacuje slučaj na kojem je medicinska struka već pala. Zar tužilac Iveljić ne zna svoj posao? U ovom slučaju veštak nije ni bio potreban, jer je svakom normalnom čoveku sve jasno iz priloženih dokumenata-dokaza. Ako je već trebao veštak, kometentan je kardiohirurg! Tužilac bi više saznao da je saslušao bar jednog svedoka (lekara u pratnji), ili pročitao nalaze-mišljenja lekara, iako pogrešna i falcifikovana. Njemu, već u startu istina i pravda nije prioritet, niti je bitna, jer očito nekoga štiti! Koga tuzlanski tužioci štite i zašto, neka utvrdi disciplinski tužilac. Činjenica je da nalaz obdukcije niko nije ni osporavao, pa roditelji su i tražili obdukciju, jer lekari nisu znali (“nije mu ništa”). Kako veštaku nije “zapazio” odelenje na koje je Denis konačno smešten 25.07.2005.god., na dan smrti? GASTROENTEROLOGIJA!?? Aneurizma i gastroenterologija?! Svaka čast! Sve sami “profesionalci”!
    Veštak Cihlarž se bespotrebno upušta u analizu aneurizme, teške bolesti, a ni jednom reči ne spominje sumnjive anamneze i pogrešnu dijagnozu! O aneurizmi sada znam i ja, samo što se lekari-diletanti nisu setili lekcije iz knjige “Interna medicina” autora prof.dr Stevanović Stanoja (str.433 i 434, VI dopunjeno izdanje 1986.g.) u kojoj su precizno navedeni simptomi koje je moj sin Denis imao. A narednog leta, šefica kardio odelenja Interne klinike u “Dnevnom avazu” od 22.06.2006.god. savetuje čitaoce kako da, zbog vrućine (iste kao i jula 2005.), obrate pažnju na (iste) simptome i odmah se jave lekaru! Predavanje je trebala održati svojim lekarima i upoznati ih sa srčanim simptomima! Kad veštak Cihlarž kaže da ništa nije učinjeno protiv medicine, na koju dijagnozu je mislio? A šta je učinjenu ZA medicinu, odnosno u korist pacijenta? Odgovornost je u NEČINJENJU, a sve što nije PROTIV ne mora ugroziti pacijenta, ali mu ne pomaže! Je li veštak primetio da nema ni nalaza ultrazvuka srca? Osim uobičajenog klasičnog EKG-a, srce apsolutno nije bilo predmet interesovanja prozvanih lekara, niti je rentgenski snimano. Zašto se veštak nije pozabavio izostankom terapije koja bi bila adekvatna teškoj bolesti i stanju šoka u kojem je Denis bio? Nisu ordinirali terapiju za kardiološku bolest, pustili su pacijenta na milost i nemilost vremenu i organizmu da se sam bori, sve do smrti! Da su prihvatili sugestiju lekara koji je Denisa doveo u subotu 23.07., još istu noć bi operativnom zahvatom Denis bio spašen! Ko je Cihlarž da kaže da bi Denis svakako preminuo? Bog? Pa znamo da se po uspešnom dr Kabilu tuzlanska kardiologija spominje i u širem okruženju.
    Nije data šansa stručnjaku koji zna svoj posao! Nisu dali šansu mom sinu da živi! Blagovremena hirurška intervencija dr Kabila bi sigurno spasila mog sina! Ali ne, diletanti su se igrali doktora i bogova! To im ne može biti oprošteno!
    Pritužbu na rad tužioca Iveljić Ive i vd glavnog tužioca Koval Slavena dostavljam relevantnim institucijama u BiH od kojih očekujem puno angažovanje u zaštiti ugroženih elementarnih ljudskih prava, te izvođenje odgovornih pred lice pravde. Ista je u formi otvorenog pisma radi upoznavanja šire javnosti i upozorenje građanima da ne šute, da dignu glas protiv zloupotreba, nerada, korupcije i nepotizma u državnim institucijama i javnim ustanovama, posebno u zdravstvu, jer sutra su možda oni “na redu”.
    Porazna je činjenica da o lekarskim grešakama oštećeni građani uglavnom šute. Zašto? Dugogodišnje obijanje pragova, prepiske, šikaniranje, inertnost, korumpiranost i nezainteresovanost onih koji bi svoj posao trebali odrađivati profesionalno, oštećene građane u startu demorališu.
    Gospodine Periću, od Vas očekujem da zadužite disciplinskog tužioca, koji nije sa područja korumpiranog Tuzlanskog kantona, da detaljno pregleda sve dokumente koje Vam dostavljam, te naredi provođenje istrage i podizanje optužnice protiv odgovornih, a sve u razumnom roku. Dajem sebi za pravo da Vas ponovo (javno) kontaktiram, ukoliko i Vi , odnosno VSTV, podrži sramnu odluku tuzlanskih tužioca.
    Ne zanima me eventualno kažnjavanje tužilaca. Tražim PRAVDU ZA DENISA! Tražim KAZNU ZA ZLOČIN! Neko mora odgovarati za silne tragične propuste, neko je kriv što ja više nemam svoga sina! Budite sigurni da se neću umoriti, niti odustati. Upornost i izdržljivost je odlika marljivih i vrednih ljudi moje rodne Slavonije, koju napustih zbog udaje za Mehmeda. Dok sam živa neću odustati od istine i pravde, jer moj sin to zaslužuje. Denis Garagić je bio jedan izuzetan mladić, na ponos ocu Mehmedu, bratu Igoru i meni, njegovoj majci, kao i mnogobrojnoj rodbini u Hrvatskoj i Srbiji, te prijateljima širom sveta. (U BiH, sa očeve strane, nema bliske rodbine, jer je Denisov otac rano, kao malo dete, ostao bez roditelja).

    U prilogu dostavljam :

    1. Knjigu i DVD,
    2. Odgovor v.d.Glavnog tužioca br. Kta.2623/06 od 12.06.2007.god.,
    3. Pritužba uredu Glavnog tužioca od 12.04.2007.god.,
    4. Odgovor tužioca na prijavu PU Tuzla br. 2623/06 od 04.04.2007.god.,
    5. Zapisnik o prikupljanju izjave MUP-a TK, PU Tuzla od 13.10.2006.god.,
    6. Saopštenje JZU UKC Tuzla objavljeno u “Dnevnom avazu” 25.01.2005.god.,
    7. “Interna medicina” autora prof.dr Stevanović Stanoja (str.433 i 434, VI dopunjeno izdanje 1986.g.),
    8. Članci iz “Dnevnog avaza”od 22.06.2006.,07.08.2006., i 23.02.2007.god.,
    9. Odgovor UKC-a (med.direktora Muminhodžić Kasima) br.1-680-2/05 od 06.10.2005.god.,
    10. Zahtev Garagić Mehmeda za pokretanje istrage od 20.09.2005.god.,
    11. Račun UKC-a Garagić Denisu br.16816 od 12.09.2005.god.,
    12. Potvrda o smrti br.990/05 od 26.07.2005.god.,
    13. Otpusna lista MB : 0109/3697 ,
    14. Dijagnoza i preporuka Prijemne ambulante od 25.07.2005.god. u 8h (Samira Hasić),
    15. Anamneza, obrazac IB-3, 25.07.2005.god., odgovorni lekar Amira Bijedić,
    16. Podaci o fizikalnom pregledu bolesnika, br.protokola 0100/3697, 25.07.2005.god. (Amela Altumbabić),
    17. Izveštaj od 25.07.2005.god. (Brkić Esad),
    18. Uputa prijemne ambulante odelenju, obrazac IB-1, od 25.07.2005.god.,
    19. Protokol br.6694 od 25.07.2005.god.,
    20. Protokol br.3695 od (???),
    21. Matični list – istorija bolesti, obrazac br.1-21-10,
    22. Terapijski list, obrazac IB-5,
    23. Ultrazvuk gornjeg abdomena i urotrakta od 24.07.2005.god. (od.prijem),
    24. Nalaz i mišljenje lekara specijaliste od 23. I 24.07.2005.god., amb.br.6694 (potpis lekara nečitak),
    25. EKG snimci i laboratorijski nalazi – 11 listova,
    26. Preporuke “Emaus international” od 19.03.2001., 03.05.2000.,19.03.2000.god.,
    27. Prteporuke “Unicef”-a od 13.02.2002. I 16.02.2001.god.,
    28. Knjiga “In memoriam”,
    29. DVD – TVTK VIII 2000.god.

    S poštovanjem !
    Podnosilac pritužbe :

    _____________________________
    Tuzla, 16.08.2007.god. Nevenka Garagić, rođ. Manojlović
    (Denisov 28. rođendan)

    Dostavljeno :

    1. OHR Sarajevo, Specijalni predstavnik EU u BiH,

    2. OSCE Sarajevo,

    3. Ombudsmeni FBiH, Sarajevo,

    4. Dom za ljudska prava, Sarajevo,

    5. Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, Sarajevo,

    6. PredsedništvoBiH, predsedavajućem preds.,

    7. Ministarstvo pravde BiH, Sarajevo,

    8. Skupština TK – preds.sk., Tuzla,

    9. OV Tuzla – preds.OV, Tuzla,

    10. Medijima.

    Usput, pogledajte samo deo linkova :

    1. http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewtuzlanke.php?id=151

    2. http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=18222

    3. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=1415053&highlight=#1415053

    4. http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=532&tekst_rb=3

    5. http://www.tuzilastvotk.com.ba/indexb.php?xnewsaction=fullnews&newsarch=082007&newsid=5

    6. http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=18480

    7. http://www.nezavisne.com/vijesti.php?meni=2&vijest=14034

    8. http://tuzladailyphoto.blogspot.com/2007/09/denis-gagagic.html

    9. http://tuzlanskiforum.freeforums.org/viewtopic.php?t=97

    NEVENKA GARAGIC, TUZLA

  100. Stav druga Komšića spram priznanju Kosova je mlak.
    Iz njega se vidi stav državnike jedne države koja ne postoji.
    Iz ovoga se vidi koliko je tko vapio biti ili postati država.
    U to vrijeme drugu Komšiću je bilo najdraže ostati u Jugoslaviji.
    Možda je jedan od onih koji rekoše:”nije ovo naš rat”.

    Sada ili nikada!
    Sada Srbijancu pokazati zube!

    Svatko zna zašto se drug Komšić ovako izražava, ne želi naljutiti RS.

    Joj koji državnik?!

    Kako bi bilo poštivati većinsku volju jedne nacije?!

  101. hm… pozdrav domovini BOSNI I HERCEGOVINI…
    ovako..general uz duznmo postovanje da li bi bio ljubazan da mi das punu adresu zelim da te posjetim…
    ozibljno ti kazem…
    druga stvar..pa dje si druze rectume dugo te nije bilo ba…za tebe jedno pitanje ako moze-diskutujemo-ok?kako bi za vas hrvate bilo kada bi srbi iz krajine trazili to sto vi trazite u bosni??? znaci punu autonomiju,zemlju,naciju, i sve ostalo????ako moze kulturno bez komesanja jer nema potrebe sto se tebe tice …
    a za generala stoji pliz adresu….

  102. Komentar Komsica na nezavisnost bivse srbijanske kolonije Kosova je vise nego patetican.

    On prakticno priznaje da su mu Kostunica i Tadic sefovi, a volja jedne trecine populacije (Srba) jedino relavantna. Volja 2/3 (Bosnjaka i Hrvata) za njega je potpuno nebitna. Ja bih razumio da je izjavaio diplomatski kao i Crnogorci da ce razmisliti, pa onda slijediti sta vecina u Evropi odluci. Ne, on i “Zelena Sajkaca” tj. Haris Siljadzic su pozurili da prvi na svijetu NE PRIZNAJU KOSOVO, uvlaceci se tako Tadicu i Dodiku u guzicu.

    Njih dvojica ovim priznaju da su izasli na izbore iz samo jednog razloga-da zastupaju interese Srbije i Srba u BiH. Volja ostalih za njih je potpuno nebitna. Od njih su jedino gori Tihic i Lagumdzija. Ima li iza te politike kakav drugi interes? Je li to samo velikosrpski nacionalizam u pitanju ili se radi o privatnim “donacijam” iz Beograda?

    No, svakako nista se ne desava slucajno. Mi smo u ovakvoj situaciji jer smo vjerovali instalisanim liderima. Sada znamo i ko ih redovno instalira, ko finansira predizbornu kampanju, ko drzi u saci rezimske medije, koji uticu na rezultate izbora i ko i kako pljacka sredstva iz budzeta za finansiranje protudrzavnih stranaka. Znamo da stranke nemaju pravo izglasati zakon kojim se pare poreskih obveznika trose za finansiranje (protudrzavnih) stranaka. Takdjer znamo da stranke nemaju pravo legalizirati ostvarene ciljeve agresije i genocida, a one to rade. Takodjer znamo da ove protudrzavne stranke nemaju pravo oduzimati drzavljanstvo prognanim gradjanima, a one to rade. Znamo da cak ni po evropskim zakonima stranke na vlasti nemaju pravo deportovati naturalizovane gradjane BiH, koji su stekli porodicu, djecu, a oni i to rade. Ova vlast je sto posto fasisticka i sto posto neprijateljska sa stanovista drzave BiH, plus sav kriminal koji je vise nego ocit. Cak se i SK RBiH finansirao od dobrovoljne clanarine. To je taj zacarani krug koga je osmislio Beograd. Gradjani BiH silom sami finansiraju svoje neprijatelje na vlasti. Nikada u svojoj historiji Bosna nije imala vise neprijtelja u vlasti nego danas i bit ce pravo cudo ako se ista odrzi. Ja se samo nadam da ce svi oni zavrsiti poput Milosevica u Hagu ili u kavezu poput Draze Mihajlovica. Da ima pravde najbolji dokaz je sloboda Albanaca na Kosovu, koji su skoro jedan vijek trpili teror imperijalistickih, kolonijalnih rezima iz Srbije. Mozda jednog dana i gradjani Republike BiH zbace ovu bagru sa vlasti i izaberu patriote, ljude sa dignitetom i postenjem. A sto se tice bosanskih Srba, oni su se opredjelili jos 1992. Za sve zlocine i genocid u BiH oni snose politiku odgovornost, koja povlaci sankcije. Mi bi mogli govoriti o pomirenju da oni i dalje ne prizivaju cetnistvo i rade otvoreno na rusenju BiH drzave. Gospodo MI IMAMO PRAVO NA SAMOODBRANU i to pravo treba koristiti ma ko bio u pitanju. Po Ustavu Republike BiH (clan 155) svaki njen gradjanin je obavezan braniti Republiku od vanjske i unutrasnje agresije i niko nema pravo da mu to pravo oduzme.

  103. SPOSTOVANJEM I SA STRAHOM ZA BUDUCNOST BiH.Neznam odakle da pocnem kad me sve ovo brine i kako ljudi razmisljaju i kako Vi politicari radite(katastrofalno)mozda bih Vas Komsicu moga izvuci izmedzu ostalih jer politicari samo dobro govore i rade u predizbornim kampanjama a kad se uvale u fotelje nogama i rukama se cvrsto drze za te svoje stolice pa dok su im ruke i noge zauzete normalno da izgledaju kao paraziti drze se svi tako jako da nemaju kad nista korisno za narod da urade.Pa zato da im porucim IDITE VI U LIJEPU PIZDU MATERINU i vi i vasa obecanja i sranja jebete nas sirotinju da vi uzivate.A sto se tice Kosova i srbije priznavanja i nepriznavanja zaboli me K…. mene interesuje moguli oni povratnici na otetoj zemlji RS ponovo uzorati svoje njive .I ti vec ako mislish na te kasarne koje su prazne napuni ih vojskom patriotima borcima i cekaj ako ovi zalaju iz entiteta rasturiti sve sto nije lojalno BIH vratiti sve sto nam je oteto.Izvinjavam se zbog vulgarnosti al ponekad osjetim potrebu da se treba i ovako izraziti.

  104. Predsjednice,
    mislim da je nepriznavanje Kosova trenutacno najpametniji poziv kojim se nece dolijevati ulje na vatru u politicki slozenoj situaciji u nasoj zemlji, postujuci senzibilitete dobrog dijela pucanstva ove zemlje, i dobro je da su se sva tri clana predsjednistva slozila po tom pitanju, sto se nazalost u drugim stvarima jos uvijek ne dogadja tako cesto.
    Takvim pristupom treba njegovati princip postupne pomirbe sva tri temeljna naroda Bosne i Hercegovine pocinjuci sa vase politicke razine, preko medija, sto ce nadati se doprijeti i do obicnog covjeka, i valjda ce nekad ovakvi ekstremisti kakvi se javljaju na ovim komentarima kao ovi generali, croatorumi i maxpegasusi koji cini mi se pisu iz inozemstva i zaslijepljeni su mrznjom shvatiti koliko su u krivu.

    Jos jednom, pozdrav od vaseg susjeda iz Novog Sarajeva i samo nastavite kao dosad.

  105. Postovani Predsjednice, i ostali
    Sto se tice maloljetnicke delikvencije tu ste potpuno upravu. Nerjesen nacin kaznjavanja dovodi to porasta kriminala kod tako mladih osoba koje su vecinom zaludjeni imucnoscu nekih starijih generacija lopova(Shanera) koji vozaju BMWove i Mercedese, a niko ih ne pita odakle im sve to. Tako da otvaranjem nekih par domova za maloljetnike se nece mnogo poboljsati situacija , dok se ne otvori jedan ogromni zator u koji ce se zatvoriti svi nama dobro poznati kriminalci i njihovi politicki pomagaci. Zaustavite sad na ulici nekoliko omladinaca starosti od 10 – 15 godina i pitajte ih ko su im idoli, i sve ce vam biti jasno. To su neke Chupe, nosonje, Benje, vashiji i sl. E to treba da se promjeni, da djetetu od 10 godina ne bude idol neki diler, ili lopov zato sto ima dobro auto, nego neki sportas ili naucnik, a to se jedino moze promjeniti ako sa ulica sklonimo takve bogatase bez pokrica.Kosovu zelim sve najbolje i valjda ce znati sad vladati sami sobom i uz demokratske principe doci u Evropu(vjerovatno prije nas). Sto se tice Srbije “Jelena sama si to trazila, booom”….

  106. Dobro jutro Predsjednice,

    Cestitam za prijedlog da se ukine član 17. Zakona o državljanstvu BiH.

    Lijepo je cuti kad se neko interesuje i za gradjane u inostranstvu,mozda bi neki htjeli da se vrate da rade ili investiraju,ako bar imaju iste povlastice kao i njihovi susjedi inostrani investori u BiH.
    Nekad su radile i institucije sa programima povratnika radnika i poslovnih ljudi sa neodredjenog rada u inostranstvu.
    Misljenja sam da bi bilo dobro kada bi u BiH pravovremeno bila osnovana institucija za pomaganje pri implementaciji projekata koji ce biti vezani za potporu iz IPA i blagovremeno obucavanje djelatnika istih, za sto efikasniju borbu za dobivanje i koristenje sredstava iz najnovijih evropskih fondova u pripremi o kojim bojim se niko ne vodi racuna.
    Javnost bi trebalo malo vise upznavati i okretati prema samom radu i kvalitetu rada te osnivanju malih i srednjih preduzeca koja i cine najveci dio privrede po ugledu na Evropske zemlje,a tom poslu se politicari,TV i novine najmanje obracaju.
    Ako velika prirodna bogatstva nemozemo ekonomski iskoristiti sami, zbog nepostojanja kapitala,a konzesije u energetskom sektoru se dijele onom ko kapital ima onda bar za poljoprivredno zemljiste kojeg ima dovoljno i ne obradjuje se(nije dodjeljena ni jedna konzesija u Federacij)nije potreban u velikom obimu.
    Trebalo bi omoguciti bar nekom ko hoce da se moze obradjivat.
    Hvala na paznji

  107. Postovani Predjednice,
    O ovom gore navedenom niko ni rijeci osim da se granicni prelazi zatvaraju iz politickih razloga dok zemlja stoji neobradjena.Da su kojim slucajem oni traktori orali zemlju cijelo vrijeme zastoja u Orasju vise bi dobili.
    Da je svaki onaj ucesnik u pripremama za donosenje raznih strategija od ovog ili onog perioda i zakona koji su jos uvijek neuskladjeni i tek se jos priprmaju novi pa komisije, pa 12 godina sjednice , pa da je svako bar jedan metar kvadratni obradio i zasijao ruze ne bi uvozili za 8.mart milione ruza iz Holandije nego bi svaka zena imala za osmi mart buket zdravih domacih ruza a i cijena bi bila trzisno pristupacna posto ih ima mnogo mozda cak i za izvoz.
    Inostranih poljoprivrednih proizvoda svugdje po Bosni a nigje u Evropi a evropski koncerni zele samo da su sigurni i da imaju certifikat za proizvod a mi ni za jednu biljku cak ni za sljivu nemamo instituciju “ni strucnjake” (imamo sigurno) da daju certifikat ,znaci samo volju potaknutu odozgo od vas politicara da se pridje radu a ne prici vi ste tu da pravilno pricate i usmjeravate gradjane.
    Posto gledate na proizvode iz EU sa ili bez etikete GMO Free,ne postoji bolje zemljiste u Evropi u smislu BIO jer nisu obradjivana 16 godina.
    Nasi gradjani u svijetu su priznati kao dobri,vrijedni radnici i poslodavci. Potrebna je znaci samo politicka volja i stvaranje takve atmosfere u narodu koji je iz razlicitih razloga otisao trbuhom za kruhom ili glavom za znanoscu ,da se vrate i grade svoju drzavu s onim sto su naucili ili ostvarili u inostranstvu.
    Smatram da ovakvih ima mnogo i da bi mogli dati jos bolji ucinak nego do sada ulagajuci samo u mrtvi kapital koji ce koristiti tek kad odu u mirovinu.
    Mnogo uspjeha na putu ka Evropi koja je vec davno u BiH samo jos da budemo i mi u njoj,a bit cemo samo sopstvenim radom i sami da odlucujemo niko nece radit za nas ni jedan stranac.Oni dolaze sami i ne treba ih se ni bojat jer su nas u neku ruku i spasili ali nece oni raditi nego mi oni nam mogu samo strucne kadrove odvesti koje mukom i odricanjem roditelji odskoluju.A sto se tice skole mislim da glavnog predmeta i nema ni u jednoj skoli momentalno a to je npr.Predmet koji bi nazvali NOVAC i sve sto se oko njega vrti malo materijalisticki ali odakle djeca da uce o novcu koji je i jedan od razloga zbog cega studiraju ako ne u skoli pa ne idu dvi na studije neka bude bar u srednjoj skoli.Sve ostalo dolazi samo po sebi poslije privrede tad moze biti i sporta i kulture i turizma i svega vezanog za zivot
    Hvala na paznji

  108. Postovani nas Predsjednice,
    PS Turizam Prije mjesec dana obilazio sam licno 4 dana sa inostranom delegacijom potencijalnih investora Bosnu uzduz i poprijeko, odsjeli su u Sarajevu i sve je bilo ok,ali im se svidjelo u Neumu pa kazu da prenocimo, znam ima vise hotela,ali ni jedan ne radi niti pise na ulazima niti jednog da bar krece ili renoviraju ni portira ni radnog vremena ni otvoreno ili zatvoreno svijetala svukud po hotelu ali nigdje nikog ni telefonski.Valjda je to preporuka ministarstva turizma ni nalik nam na susjednu Hrvatsku revijeru gdje su ostavljeni novci za vecere i prenociste.
    A za EU je vrlo lagano a ne tako tesko kako se to narodu objasnjava evo neke su novo-evropske pridoslice bukvalno prepisale zakone od postojecih clanica a sto se tice prilagodjavanja Vi ste bar pravnik s Visokih poznatih univerziteta pa vam je i poznato da demokratija i ne poznaje zadovoljstvo vecine prema tome prepisat nije tesko, nego je tesko da se krene na posao na rad koji je jedini priznat u EU.Samo rad.Demokratije priznaje samo rad.Pobjednici su samo oni koji rade.A ako statisticki na glasanje izadje u najrazvijenijim zemljama 60% glasaca rasporedjeni u tri cetiri vece partije,pa to nije u vecini slucajeva nikad vise od 20 % zadovoljnih biraca koji su pobijedili na izborima ili 20%zadovoljnih gradjana, pa ne moraju ni kod nas biti,neka se prilagodjavaju kao i u ostalim zemljama.
    Pobijede oni koji su trenutno prije izbora najvise radili,znaci opet rad.
    Mozda da ovo i procitate Predsjednice nadam se bar kratkom komentaru pa da bude vezan za rad.Mozda stvarno da se narod i okrene radu ko zna.Sve drugo smo probali ali nam ipak ostaje samo da probamo i to da RADIMO.
    Bar da pocnemo RADITI,da ne pricamo o njemu ili kako neko tamo negdje RADI
    Hajde da RADIMO.Da se RAD cijeni i da od RADA zivimo.
    Hvala na paznji

  109. Što se tiče Kosova…kao nama je “drago” što je nezavisno,a u stvari nam se živo fućka,jer važno je da “vratimo” Srbima,pa da nam ne hebu tursku mater već 500 i kusur godina, za džabe…A suštini su Albanci jedini na planeti sa 2 države,a Palestinci se “otimaju” za tuđe…Malko je sve to….previše za naše “dubokoumne” glavice…Biće nam onako kako drugi sviraju i slabo da će vas, zajedno sa mnom, bilo ko išta pitati na tu temu…
    A kasarne….pa imamo mi toga….koiko hoćete….ali rekli su ljudi…NIJE PROBLEM PROSTORA….

  110. praznih zgrada imamo….ali nemamo kadar….i nemamo razrađen sistem PREVENCIJE maloljetničke delikvaencije….jer nije to nešto što je nastalo kod nas…..znaju ljudi u svijetu za taj problem….odavno…..ima toga i kod njih…..ali mi nemamo ….ljudi……kojima će “vlast” dati platu da se bave tim problemom….i još nekoliko drugih….koji idu uz tu tematiku….Kao npr.zašto nam se u osnovnoj puši više “trave” nego Drine…..i zašto curice od 13-14….dolaze u apoteku po pilulu “za dan poslje” ili po testove za trudnoću….

  111. Nisu Albanci jedini sa 2 drzave. Britanci tehnicki nisu alči su doskoro (a djelimicno i sada) imali i Australiju, Novi Zeland pa i USA (koja je morala da ratuje za nezavisnost.

    Imamo nijemce koji imaju 2 drzave (Njemacka i Austrija).
    Znam da ćete reći, nisu isto Nemci i Austrijanci ali nisu baš isto ni Albanci iz Albanije kao ni Albanci s kosova…

    Drzave formira istorija ne narodi… Zato ima Svicaraca” u Lijtenstajnu. Zasebna su drzava mada su po svim drugim osobinama (jezik, kultura) svicarski nemci odnosno nemci…

  112. Kosovo je srce Srbije.Oj Kosovo Kosovo zemljo moja voljena zemljo slavnih vitezova Lazara i Milosa.Ja volim Srbiju i Kosovo ravno osatcemo Srbi i zivot da damo.Na kolena pred Srbe oooooo.Napale su nas i jace sile pa smo uvjek bili pobjednici i sad cemo ako Bog da samo sa vjerom u Boga.Ne daju braca Rusi a ni Spanci i ostale zemlje ne daju a jebem im svima maater i Busu i Kondolizi Rajs i Bleru i svim onim sto su za nezavisnost ne postojece drzave onda i mi hocemo referendum hocemo mi da se odvojim tj.RS.Imamo pravo na to.

  113. Nije mi bila namjera pisati Vam, ali pored toga sto se divim Vasoj odluci, da kao tako zauzet covjek pisete blog, koji s druge strane moze biti mocan politicki alat… ipak, ne mogu a da ne napisem, odnosno da Vam, kao obican potpisnik komentara dam PODRSKU. Naime, u moru budala, koje vladaju ovom zemljom, Vi ste iskra zdravog razuma i nadam se, dosljedni cete ostati i dalje, svojim zdravim gradjanskim nacelima, ma koliko to nije lako u ovakvom drzavnom sustavu.

  114. posto znam da je post o Denisu vec bio ostavljam svoju pricu na ovaj post u zelji da ce ga gospodin komsic procitati…ovo je bila tema koju smo dobili u skoli i zelim da mi gospodin komsic kaze svoje misljenje o njemu jer sam i ja srednjoskolka koja se boji uci u tramvaj pa evo procitajte:

    Kako bih zapocela svoju pricu,koristit cu se stihovima jednog nedavno preminulog pjevaca:
    „sta to ima u ljudima tuzno,da ulaze u tudje zivote…ko to zivi u proslosti mojoj a jos nije umro od sramote…????“
    Narod kaze da dobra pjesma lijeci sve rane,pa i one najdublje,i mnogo se puta to dokazalo kao istinito.Medjutim danasnje pjesme nemaju moc da udju u ljudsku dusu i nadju problem.Sami dokaz tome je i ubojstvo Denisa,naseg vrsnjaka koji je zbog samo jednog pogleda otisao s ovog svijeta.Narod osudjuje vlast,roditelje,skole,policiju…Medjutim ja smatram da nijedan od navedenih faktora nije kriv za Denisovu smrt iako se moglo uciniti puno toga u sprijecavanju ovog djela.Mislim da je glavni krivac nas um tj.um ubica koji je u to vrijeme,vrijeme ubistva bio pomracen ispunjen svim negativnim stvarima danasnjice,pa su se na taj nacin zeljeli izdvojiti iz gomile Sarajevske raje…i djelimicno su uspjeli u svom cilju pridobili su sve naslovne strane casopisa i crnu hroniku dnevnog avaza ali ono sto nsu dobili je pohvala za dobro uradjeno djelo…naprotiv dobili su nadimke UBICE koje po meni i zasluzuju da nose do kraja zivota kao obiljezje tog gnusnog djela.Izjava roditelja Berina Talica me jako iznenadila jer se u toj porodici jedino berinova sestra zalagala da Berin izadje iz loseg drustva dok su roditelji samo ga upozorili nikakvim djelom nisu ukazali na to da ce ukoliko ostane u tom drustvu zavrsti kao kriminalac,sto je na kraju i postao.Takodjer slike koje su pristizale mail adresama iz svih krajeva BiH jasno su pokazale da se Nermin Sikirica na jadan i cemeran nacin zeli pokazati kao „frajer“,te se penje na javeci komad namjestaja u skoli da bi se vidjeo na slici bolje od svojih vrsnjaka,to je bolesni um koji nije dobijao paznju okoline te se zeljeo dokazati kao „frajer2koji ima hrabrosti da ubije da bi postigao svoj cilj…..
    Mi kao sesnaestogodisnjaci mozemo puno toga napisati i predloziti,jer se mi najbolje mozemo postaviti u situaciju u kojoj su bile ove ubice,oni su nasi vrsnjaci i mozemo najbolje razmisljati kao oni ili bolje receno uopce ne razmisljati o svojim postupcima koji su u tom trenutku postali nagli i smrtonosni za pokojnog Denisa.Prijedlozi koje sam ja gledala proteklih par dana na televiziji nisu me osvoili kao gradjanku BiH,jednostavno nisam vidjela nikakvo rjesenje koje bi proizaslo iz svih tih prijedloga.Medjutim na sinocnjem dnevniku sam cula prijedloge koji su me odusevili i na koje sam radosno rekla Bravo…..Prijedlozi su bili da se decertificirani policajci zaposle kao osiguranje putnika,da se kontrolori karata takodjer ovlaste za osiguranje u vozilu te da se instalira video nadzor u vozilija javog prevoza.Takodjer smatram da ukoliko ovi prijedlozi koji su sa mog stanovista gledanja ostvarivi ne ostvare uskoro ce da nam se dogodi jos jedan i jos puno Denisa koji ce se naci u krivo vrijeme na krivom mjestu.Takodjer postoji izjava putnika koji je te noci bio uz Denisa ali zbog sigurnosnih razloga ne smijem navesti ni ime ni prezime osobe samo smijem ukratko reci da je bio uz Denisa tu noc te da je Denis bio pri svijesti…Dosao je vec prekasno iako se radilo o sekundama znao je da pored povreda koje je Denis imao da on kao obicni smrtnik nije mogao da mu pomogne.
    Sta jos na kraju da dodam..moje iskrene zelje su da se ovi prijedlozi ostvare….da nam se vise nikada ne desi ni jedan Denis,da ja kao individua mogu biti sigurna da cu sutra kada sjednem u vozilo javnog prevoza iz njega izaci ziva i zdrava a ne u sanduku pogrebnog drustva…zelim da mislim da ce ovi prijedlozi biti put u nasu sigurniju buducnost.Takodjer zelim napomenuti da nista necemo smanjiti ili jos gore rijesiti problem ako zatvorimo ove delikvente sa okorjelim ubicama iz kazneno popravnih zavoda kao sto se misli…nista necemo time rijesiti ,samo par mjeseci poslije ove prave okorjele ubice ce nauciti ove delikvente kako uspjesno i brzo ubiti nekoga a pri tome ne izvuci deblji kraj,te ne biti uhvacen…Dame i gospodo ovo je nasa realnost te ukoliko nesto ne poduzmemo necemo moci garantovati da cemo veceras moci sjediti uz porodicu i u svom toplom domu.Razmislite dali se jos isplati ne graditi popravne domove za maloljetnike da bi se ocuvao drzavni budzet????Razmislite……

  115. za @scalenusprimus:

    ne razgovaram na takvoj razini.
    Volim kulturno ponašanje.Moj did je znao reći:”prdni ako ti je muka ali prdni kulturno”.
    Ti si krajnje nekulturan, sve neki siledžija koji drugima nameće “svoje”, mada ni sam ne znaš šta je to tvoje.

    Pogledaj u Ustav BiH, tamo ti piše tko su konstitutivni narodi.
    Pogledaj u Ustav HR i gledaj šta tamo piše.

    Ti (Bošnjaci) nisu uopće u sitaciji bilo kome bilo što zabranjivati ili biti milostivi pa dodjeljivati.

    “Država BiH” (nazovimo ju tako) je država triju nacija, među njima su jedna od nacija Hrvati.

    To je meni kao činjenica dosta imati sva prava kao i druge dvije nacije u BiH.

    Hvala na pažnji!

  116. Poštovani Predsjedniče,
    Prije svega želim Vam uputiti iskrene čestitke za sve što činite za ovu državu i želim Vama i svima nama mnogo više uspjeha i strpljenja na mukotrpnom putu kojim korača BiH, kojim koračamo svi mi.

    Imam jedno pitanje za Vas – da li Vi kao predsjednik BiH možete uraditi išta da se zaustave oni koji ne žele dobro ovoj državi, a u konkretnom slučaju oni koji žele da grade nove HE u gornjem toku rijeke Neretve. Budući da nas je prodao gradonačelnik Konjica, a drugo nismo ni očekivali (a sami smo ga izabrali), iskreno se nadam da Vi nećete učiniti isto. Mladi ljudi iz Konjica ne žele HE, nego oni koji imaju samo lični interes u svoj toj kampanji. Koncesija još uvijek nije dodijeljena, a nadaju se da će uskoro biti, te da bi radovi mogli krenuti na ljeto tekuće godine. Ono što želim reći je da još uvijek nije kasno da se nešto učini, te da su dešavanja oko BiH, prije svega nezavisnost Kosova, bacila u sjenu unutarnja dešavanja u državi i da se bojim da će se ovakvo stanje iskorisiti na loš način po nas – građane Konjica, građane ove države.
    Molim Vas da učinite sve što je u Vašoj moći, a dosta toga jeste, kako ne bi došlo do uništavanja prirodnog blaga – gornjeg toka rijeke Neretve.
    Znam da Vas svi nešto mole da uradite, ali mislim da uvijek postoje prioriteti, a ako ovo nije prioritet onda se pitam šta jeste.

    PS. Trebali biste doći i Vi na rafting dok malo otopli :). Možete povesti i one koji žele HE, poslije jednog spuštanja će se sigurno predomisliti, ali ćemo im “papreno” naplatiti uključujući i PDV :)). A što se Vas tiče Vama može i bez PDV, ali kad bolje razmislim poklonit ćemo Vam jedan čamac pa se spuštajte do mile volje :)).

  117. za @godsaveourqueen:

    pa taj tvoj prijatelj je čisto lud.Kaže na svom blogu “da je Komšić jedini koji se može usporediti s bravarom Brozom”

    Tko je ovdje lud?

    Ovdje još uvijek neki misle da je Broz bio dobričina?!

    Dok je drug Komšić ukokao samo nekoliko Hrvata u srednjoj Bosni, Tito je od sredine 1945. do 1980. likvidirao preko 1,6 milijuna ljudi.
    Sve u miru!
    Sve iz razloga što su imali svoje mišljenje i rekli ga na glas.

    Je.o Hrvate kao što su Komšić i Broz!
    Je.o sotone i izdajnike!

  118. Gospodine Predsjednice sto se tice KP doma za maloljetnike
    da li je uslov da taj dom bude u sarajevu ili negdje u blizini.Ja sam sa TK tacnije iz banovica, i poznajem taj kraj vrlo dobro na ovom kantonu postoji nebrojeno objekata koji bi se mogli upotrijebiti u ovu svrhu.U lipnici kod Tuzle postoji ogroman kompleks zgrada koje su bili upravne zgrade bivseg rudnika Lipnica i u kojim ljudi bez dopustenja uzgajaju gljive i klaifornijske gliste.
    zatim postoji objekat koji zjapi prazan u Banovicima koji je takodje bio rudnicki a sad ne znam ciji je i ne sluzi ni zasta, zatim u Mramoru nadomak tuzle ima zgrada koje nicemu ne sluze,a vjerujem da objekata ovakvog tipa ima i u drugim kantonima.
    Prosirite vidike i molim vas sto prije rijesite taj problem

  119. Druze Stefanos, ne pricaj gluposti,
    svi znamo sto su svi dozvolili Kosovarima da se odvoje od srbije. Ljudi su trpili Srbijansku ugnjetacku cizmu 500 godina, a ako nisi znao prije 10ak godina su prezivjeli etnicko ciscenje.Zato su sad Nezavisni. A sto se tice tvog(RS) prava na nezavisnost moze ali u k…., jer mi(Bosanci) Vas nismo proganjali i ubijali, uzimali vam poslove, i ugnjetavali na svakom koraku, ko sto su srbijanci shiptare.A sto se tice demokratskog referenduma,moze, ali citava bih trebala izaci na referendum o tome hoce li se dozvoliti Rs da se otcijepi.P da vidimo hocemo li mi kao gradjani BiH dozvoliti to…

  120. javi se za desetak godina pa cemo da sumiramo rezultate vaseg rada.
    Nema te pravo na to.Ako ste vec zeljeli da imate republiku trebali ste o tome prije razmisljati.Potpisali ste dejtonski sporazum koji i danas vazi i u kojem pise da nemate ni entitet ni drzavu i vi ste se slozili s tim.I Bosna ce ostati onakva kakva jeste Promjene se nikada nece dogoditi bez suglasnosti gotovo svake punoljetne osobe u BiH.Uostalom ovo nije mjesto da se o tome raspravlja.

  121. 2REXCROATORUM ;MISLIM DA BI TEBI NAJBOLJE BILO DA SE SASTANES SA GENERALOM JER IMATE ISTU VRSTU BOLESTI- MANJAK MOZGA. LIJEPO SE PREBACITE NA NEKI ”VAS -CRO BLOG” I TAMO PROSIPAJTE SVOJE LUDE IDEJE,A BOGAMI IMATE ITEKAKO O CEMU RAZGLABATI.SVAKI DAN SE ”VASA LIPA” SVE VISE I VISE PRETVARA U DIVLJI ZAPAD A O KRIMINALU,PEDOFILIMA DA SE I NE GOVORI. TU STE NADMASILI SVE ZEMLJE U OKRUZENJU.NE ZNAM SAMO NA STO SI TI PONOSAN AKO IMAS KATOLICKO IME I PREZIME?NADAM SE DA SI GLEDAO NEKU VECE LATINICU GDJE SU PRIKAZALI INSERT IZ EMISIJE ”O BOLESTI ZVANOJ ”HERCEGOVCI U HRVATSKOJ”POKAZALI SU PRAVI HRVATI, NARAVNO ONI IZ HRVATSKE STA MISLE O VAMA I KOLIKO VAS CIJENE I VOLE.ONI VAS NE ZOVU HRVATIMA ,VEC HERCEGOVCIMA.AKO NISI GLEDAO PITAJ DENISA LATINA DA TI POSALJE CD-ON CE TO RADO UCINITI -ZNAM DA CE SAD I LATIN BITI NIKO I NISTA KAO I PREDSJEDNIK ZELJKO,ALI TO JE MISLJENJE SVIH, BAREM ZAGREBCANA. NAZALOST VASU, ISTINA JE ALI VI STE SLIJEPI I SAMOLAZLJIVI.
    ZATO I PISETE OVAKVE KOMENTARE JER ZNATE DA VAS U HRVATSKOJ NE VOLE I DA STE ZA NJIH ILI HERCEGOVCI U BIJELIM CARAPAMA ILI BOSANCI…
    I JOS NESTO…ZNAS LI DA JE VAS FAMOZNI POZDRAV ”BOK” TURSKA RIJEC I ZNAS STA ZNACI …NECES VJEROVATI ALI ZNACI ”IZMET” ILI TI NA BOSANSKOM GOVNO.
    SAD PISI STA HOCES I KOLIKO HOCES ‘REPLY NECES DOBITI,JER NISI DOSTOJAN NI OVOG KOMENTARA ALI DOSADAN SI KO SVRAB.

  122. danhar,

    jeli moguce da u ovom stoljecu ima takvih osoba ?
    Imaju sve strane zemlje pravo ne pustiti vas vani bez vize a to treba uvesti i HRVATSKA pa da zivite kao i Rumunski narod pod Causevskim misleci da su najbolja zemlja na svijetu i najpametniji. Zatvorit vas i vasu Bosnu i zivite u STAROM ZAVJETU !

  123. heh pa dobro je druze rectum ziv si,vec sam se zabrinuo za tebe..Tita mi.
    al ne razumijem kulturan si al kad ti to treba,a 2 posta nize odma jebes i nazivas neistomisljenike izdajnicima i sotonama….hm… fino fino..kao i obicno slaba argumentacia-ne bih rekao da si to naucio od g.dina starcevica..
    drug argumetni ba.. ko kaze da hrvati nisu konstitutivni???naravno da jesu ravnopravan narod u bih..ali druga je stvar glede patriotizma i osjecaja nacionalne pripadnosti,tu mislim opet mijesas kruske i jabuke…
    sto to govorim..pa historija ili ti ga povijest naucila nas je da kad god u bih zapne vi hrvati vagate na koji tas da nalegnete.uz duzno postovanje rijetkim zlatnim izuzecima.
    drug moj nije problem fino diskutovati,cak sta vise u tom uzivam…
    ali onda argumenti..

  124. @danhar

    Nema potrebe da se izrugujes Hercegovcima i Hrvatskom pozdravu, nepokazujes nimalo pameti i mudrosti u svom komentaru rugajuci se nekome. Uostalom svakome kome smetaju komentari, generala ignorisite ga. Koliko god bile smijesne njegove kopi paste on ima pravo na svoje misljenje.

  125. Šta VI mislite o Ljudima koji su završili Fakultet Kriminalističkih Nauka?
    U zemlji situacija “da bog sačuva” nas i Vas a ti Ljudi ne mogu da se zaposle.Iz mnogobrojnih razloga, jedan je što u našim sigurnosnim aparatima sjede sumnjivi i krajnje kompromitovani likovi pa se boje sebi.Drugi razlog je što država ne zna za šta jojo ti Ljudu trebaju pa ih nije svrstala ni u kakav koš. Niti je taj Fakultet pod okriljem mup-a kao što je to slučaj sa Policiskom Akademijom na Vracama,a nitije pod okriljem univerziteta pa da se to zanimanje vodi pod društvenim naukama.Tako da su ti Ljudi ni na nebi ni na zemlji.
    Iz mnogobrojnih razloga Vama ovo pišem te Vas molim da razmislite o ovom problemu i pokušate nešto uradit za te Ljude.

    PS.

    Moje lično mošljenje da ste Vi jedini čovjek u tom aparatu koji bi nešto mogao uraditi a da se ne boji za svoju ……………….

    POZDRAVLJAM VAS

  126. scalenusprimus,

    Ja ako sam retardiran bar imam novaca da se lijecim a sto ces ti kad ti fali i za jesti kruha iza kupiti toilet papira u wc ili jos se peres s vodom i rukom pa onda ides s istim jesti.

    Jadni ste i bjedni !

    Ocistite Sarajevo od prljavstine da lici na nesto a ne na zi….. mah…!

    Koja je to kultura

  127. Znate koja je razlika između Željka Komšića i Seje Bajramovića?
    Pa u tomu što je samo jedan od te dvojice izrod svoga naroda, onaj koji se prodaje za judine škude, a hrli tuđinu da mu služi i da mu se klanja i ljubi stopala.
    Ne znate o komu govorim? Bajramovič nije bio Albanac več Rom.

  128. Poštovani Druže,

    prije svega puno iskrenih pozdrava. Evo, morah se logovati da budem u mogućnosti da komentiram. Čudni su ovi blogovi… Šalu na stranu, zaista mi je drago što dajete mogućnost široj populaciji da stupa u kontakt sa vama, i da komentira (koliko-toliko)nepovoljnu situaciju u Bosni. “Ali eto,bit će bolje”-, kaže narod. Teško je sada živjeti u ovakvom društvu, ljudi se vremenom i naviknu. U ovom vremenu čudnih ambivalencija, ljudi instinktivno tragaju za nekim boljim vremenima. Bit će bolje, i ja kažem. Per aspera ad astra.

    Puno sreće, i zdravlja, naravno.
    Sebi smo najpreči.

    Kožo Mersudin.

  129. nisam nacionalista i volim sve narode i religije
    ali mi je drago sto se kosovo otcjepilo…
    samo se nadam da to nece imat nekih posljedica za nasu drzavu kao sto je npr Dodik rekao da ce traziti referendum da odvoje rs od fbih jer je rs uvijek bila “vise” drzava od kosova sa cim se naravno ne slazem… ipak se srbima izaslo u susret kada im je dejtonskim sporazumom formirana RS al sad bi da nam i to ukradu…

    lijep pozdrav predsjedniku…

  130. Zdravo gospodine Komsic, stvarno si ti spas nasoj Bosni i Hercegovini. Da si ti samo jedini nas predsjednik koliko bi samo postigli. Hocu kao prvo da te pohvalim na tvome poslu u nasoj drzavi.
    Kao drugo, volio bi da vidis nasu humanitarno-politicku organizaciju
    ( novajugoslavija.org )
    Tek smo nedavno poceli s radom i stvarno bi zeljeli pomoc narodu Bosne, takodje ostalim drzavama bivse Jugoslavije. Pare skupljamo od dijaspore u Americi, Evropi, i ostalom svijetu, da pomognemo nasem narodu!
    Hvala lijepo sto si citao,
    samo nastavi tako kako si poceo.
    Svaka ti Cast!!!

  131. Ja evo ustala rano, moram da idem na put al’ normalno ne mogu a da ne upalim ovaj kompjuter i ne prokomentarišem onog Dodika.
    Predsjedniče, jedno pitanje (normalno, znam nećete odgovoriti nit’ to možete ali samo da pročitate):
    Kako to da nas još uvijek jedan Dodik može ucjenivat’? Kako to on da može pitat Bošnjake i Hrvate je li RS upitna u BiH, pa ako jeste oni će se kao otcijepit’?
    Sve i da ne mogu da se otcijepe jako je ružno kad na sve strane vidim, pročitam i čujem urlike da će se odvojit’. Znate, poznato je da su priče samo priče, neki samo to i znaju, ali brate to i smeta do zla boga.

    Ljudi sretno vam ko ide na proteste, samo naprijed!!

  132. hahahahahahhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…vidi ba vehabijaaa hahahahahahahahahahahahahaha,a sem toga zeljki komsicu je sladak sin pravo,mala bebica…

  133. Sve se mjenja u istoriji a i mjenjace se…ono sto se desilo 28. juna 1389. godine desilo se 17. Februara ove 2008.Tada je bila Turska ,sad su Albanci i Amerika pomocu turlog prava…mjenjaju ono sto se ne moze a i ne smije promjeniti.To je sramota UN-a ,mada ni oni nisu krivi ,jednostavno Amerika je najvece zlo koje se desava.Smjesno je cuti izgovor :”politika Srbije (Milosevica) je dovela do toga”…pa zar npr. neko iz moje familije ucini nesto lose,za sta treba da ide u zatvor,moram i ja zbog toga u zatvor ,iako sam nevin ?To je smijesno!A komentari koji se mogu ovdje procitati “neka su im uzeli Kosovo” izreceni sa radoscu i vedrinom ,govore kakava je trenutna politicka situacija ovdje u BiH.Najvaznije je da komsiji crkne krava!I sad da nastavim onu prvu recenicu napisanu …500 godina je Turska vladala ovim prostorom pa je porazena.I onoliko Rimsko carstvo je porazeno…jednostavno pravda uvijek pobjedjuje,tako ce i ostati!

  134. @Niva:

    Vidi ti Srbonje kako plače, kako Srbijanac jauče i vapi za pravdom?!
    Ooooo kada Srbijancu nestane metaka, jaooo meni, kada Srbjijancu nestane metaka, onda se Srbijanac sjeti da ima Boga, da postoji komšija i pravda.

    Jaooo, jaooo Srbijančiću!

    Pa znaš li ti što je Kosovo u ruci Kosovara?

    Kada su nagrnuli Osmanlije s istoka, tko je prvi zdimio?
    Tko je džada sa svete zemlje Srbijanske?
    Tko je osvajao teritorij bijegom?
    Postoji samo jedna nacija na svijetu koja je teritorij osvajala bijegom:
    -Srbijanci za vrijeme kralja Tomislava, kada su vas Bugari najurili
    -Srbijanci za vrijeme Osmanlija

    I što je sada sporno?

    Vi ste došli u Liku, Baniju, Kordun, Vrbas i tu ste proklamirali diverzne Srbije, a čudiš se Kosovaru, koji je isto iz Albanije biježao ispred Osmanlija na Kosovo, što je proglasio Kosovarsku državu?!

    I ti sada tražiš pravdu?

    Pa vi zbilja niste normalni!

    Oprostit ćeš ako ti kažem da za ovakav stav Srbijanaca van Srbije nemam razumijevanja, hajd oni koji su ostali u Srbiji, ali potomci onih koji su pobjegli na tuđe teritorije, svoju zemlju prepustili drugima, da oni traže pravdu za Kosovo??

    E to je ne samo perverzno, to je mazohistički.

    Vama Srbijancima nitko nije ravan!

  135. Potpuno podrzavam nezavisnost Kosova.Ti ljudi su decenijama bili potisteni u svim procesima. Pa sramotno je kada ih cak i gradjani Beograda i susjedni gradova naivaju turskom odnosno mi smo za republiku srbsku turci kao i ljudi sa kosova. Sramota. I sto je najgore od svega i sto mi je zaista zao, sto BIH uvjek oprasta.Uvjek smo mi ti koji ce oprotiti, pa nije bitno sta nam se ucinilo. A mnogi od srbskog nroda nazivaju nas TURCIMA , cak i oni koji s nama piju kafu izmedju predavanja na fakultetu ili na pauzi. Jako je to tuzno. Nisam nacionalista, i nezelim nikada da budem. Ali mogu jednu stvar a potvrdm i mnogo sam je puta dozivjela, da uvidimo da srbski narod voli ce uvjek sebe vise nego zajedncu. Balkan kao balkan nemoze da funcionise. Tu nema povjerenja.

    Eh i ako bog da, da dozivimo da se ukine i ta “srbska republika”. Mislim svijet nam se ismijava, bas sam citala jednu knjigu koju je pisala Juli Zeh njemica, da nemoze da shvati da takva zemlja funkcionise. Ali kako funkcionise VJESTACKI:

    I kazete od srca vam se otkida kosovo, da a kako je Bosni i Bosnjacima bilo kada ste uveli srbsku rebubliku. Bila to politika ili ne ili veca sila.

    Samo mi je drago sto je taj narod u Beogradu i susjedim gradovima dokazao svjetu svoje pravo lice. Kada su palili ambasade strani zemalja, kada su nosili slike ponovo grozni ratni zlocnia kao i za vrjeme rata. Stidi te se….svi vi koji ste takvi nacionalisti i stdi te se svi vi koje nose slike ratni zlocina.

    Stidite se svi vi, koji podrzavaju nacionalizam, svi vi koji ste mozda i ucestvovali u ratu sa zadatkom da pobijete sve sto nije srbski narod.

    Kosovu mogu da cestitam. Mogu da kazem da su sada slobodni. Svjet ih je priznao a dali jedna srbija to cini,veoma nebitno. Jedna srbija protiv svjeta. Pa se sada zalite sto susjedne evropske zemlje nestoje iza vas.

    Ja bi bila prva koja bi slavila za kosovo, jer sada tek prestaje njihov traumaticni zivot. Sve traume koje su dozivjeli.

    I da nezaboravim, pa srbija je gazila kosovo koliko je mogla. Ako su morali neke papire da cekaju iz ambasade, nisu trebali da dolaze bez min.200 eura. I to gospoda u eurima ste naplacivali.Stidi te se.

    Vi ste bosni srce iscupali, sada neka svjet cupa vama. I neka vam ponisti taj slini egoizam i taj zlocin u vama.

  136. Sto se tice Zeljka komsica, veoma mi se svidja vas stav sto se tice krivicnih djela u bosni i hercegovini. Potpuno sam vaseg misljenja. I mi trebamo vise ljudi sto su takvog misljenja.

    Zbog smrti malog Denisa, mnogo sam razocarana i ja kao i vi u drustveni odnos. Sta je ljudi samo s nama? Da gosp. Komsic krivi smo mi.

    Kada uvedete ako bog da takve ustanove kao pritvor za maloljetnike i ti takozvani dobri roditelji takodje se uplase, i malo bolje budu razmisljali, ja se zaista nadam gosp. Komsic da cete nesto uciniti i za obrazovanje.

    Jer da budemo iskreni, i tu nisu politicari sami krivi, KRIVI SMO MI kao sto vi kazete, da ce skolovanje biti i u normalni mjerama omoguceno. Jer za stanovnistvo BIH mnogo je platiti skolsku godinu 2000 KM kao napr. sto je to slucaju na ekonomskom fakultetu u sarajevu.

    I isto tako podrzavam vase misljenje, da se stanje FBIH nebi trebalo samo posmatrati sa gledalista Sarajeva, jer Sarajevo je glavni grad BIH ali Sarajevo samo necini BIH.

    pozdrav

  137. Komentar od PrincessaNINIX kazete da ce pravda uvjek pobjedii? Dali je prava bila kada je srbski narod svog vodju Milosevica podrzavao u njegovom cinu? I boze moj svi vi ste nevini….svi ste vi kao i vasi ratni zlocini nevini.

    Istorija je pokazal, i istrzivali su i strani istorijski iztrazivaci da kosovo nikada nije bio dio srbije. Srbija da moze sav svjet bi nazvala srbijom.

    Vasim ponasanjem, nepodnosljivim zlocinskim i bogu neoprostivim je svjetu pokazalo kakav ste vi narod. A nekada vam je Amerika bila bozija blagodat, danas pljujete na nju jer se odlucila protiv vase volje.

    Budimo realni, Amerkia kao sila kao politika, naravno da su odlucili uvjek kako i njima odgovara. I od balkanskog rata svi su oni profitirali i zbog toga je 6 godina trajalo dok su ukinuli prokleti rat.

    I proklet bio sav NACIONALISTI i ZlOCINI srbskog naroda. Koji su samo nama bosnu unistili, porodice poklali. To vam nije bila nepravda???

    Stidi te se….ali dobro je receno, krivi smo mi….jer vas u nasu blizinu netreba covjek da pusti. Sta ste sve ponistili,sisli sa planina pa se uselili u predivne kuce, predivan narod poklali ili protjerali.

    Pa niste znali ni sta je vesmasina a kamoli sta je provedena struja. Pa svjet je domkumentirao da ste cak uticnice iz kuca cupali kade,….itd. I nemoj te mi pricati zlocinski narod da ste nevni. Jer to ste pokazali. Pokazali ste kako ste nevini kada ste slike ratni slocina neki dan nosili, palili ambasde….stidi te se. I vi nevini? Vama djeca dok su u besici vi vec ga ucite da dize tri prsta….sramota.

    I tako jeda bosna i Hercegovina nemoze da funkcionise. Jer kako bi bilo da bosnjaci dodju i dio Beograda nazivaju BOSANSKI BEOGRAD kao sto vi radite u Sarajevu. Dobrnija, srbsko sarajevo. Da bog da vam netrebalo. Naconaliticki se ponaste sa cerilicom sto niko na svjetu neupotrebljava sem Rusi i vi. Smjesni ste…i tuzno je sto ste sve redom klali. I vi nevini??? Sutra da mozete opet bi to cinili.I istorija pokazuje da ste uvjek vi zapocel rat a nikada ga niste pobjedili. Vjecni gubitnici u bozijim i u svjetskim ocima.

    Ali u jednm ratu za moj pojam nema pobjednika. Jer uvjek neko nekog izgubi. A vi ako zelite tako kosovo pa sta bi bilo da mi kazemo da nam vratite nasu bosnu??? jER JE ONA NASA i za mene republika srbska sa divljim narodom nece nikada postojati.

  138. Predsjenice velika mi je cast reci vam ovo…iskreno od samih izbora od kada ste dosli na vlast postali ste moj uzor…i znam da vi dajete sve od sebe kako bi ovu zemlju odveli na pravi put…ja bih vam u tome rado pomogla..al jos sam osnovna skola…u buducnosti se planiram baviti politikom…i biti poput vas..nadam se da cu u tome i uspjet…jer vi ste zaista jedan divan covjek..
    hvala vam na svemu…
    AMINA

  139. pozdrav gospodine Predsjednice

    samo tako nastavite da radite i da se zalazete za dobro BiH. Jer ste vi jedini koji to radi i koji zeli dobro ovoj lijepoj drzavi.

    samo nastavite da budete na strani gradjana ove zemlje i imat ce te puno uspjeha u vasem radu.

  140. Divim Ti se kao slobodoumnom čovjeku.Tvoje slobodoumno ljudsko izražavanje je izvanrerdno.Svoj život bih dao da Ti jednog dana budeš predsjednik naše države ili bar glavni u SDP. Mnogo me podsjećaš na Milovana Glišića koji je u svoje vrijeme bio takođe slobodouman.

Komentariši