Pljačka…

Jučer sam potpisao Izjavu o oduzimanju opljačkane imovine i to iz razloga jer neću da osjećam stid zbog raširene predodžbe o bh. političarima kao lopovima. Nismo svi isti i neću da se uklapam u stereotipe.

Mislim da se konačno mora stati u kraj jednom opštem licemjerju i kriminalu koje se odnosi na porijeklo imovine političara, javnih djelatnika, itd. jer je to stvar koja iz temelja podriva bh. društvo. Svima nam je više muka od priča tipa "nasljedstvo, poslala pare tetka iz Amerike, dobio povoljan kredit na sto godina, jeftino kupio fabriku"…

Opšte poznata je stvar da najveći dio "prljavog novca" koji posjeduju političari potiče od pljačkaških privatizacija, namještenih tendera i poslova (već legendarnih 10 %), kao i direktno od poslova organizovanog kriminala. Mislim da su naša tužilaštva već dovoljno pokazala svoju nemoć ali me baš interesuje šta bi sa "poznatim" antikorupcijskim timom OHR-a.

Za one koje zanima, kompletan tekst jučerašnje izjave koju sam potpisao možete vidjeti OVDJE a vidjet ćemo ko će je potpisati. Vidim da javnost često nema kompletnu informaciju o nekim stvarima koje se dešavaju u našim parlamentima. Veoma često, najveći dio pažnje posvećuje se reakcijama političara, umjesto stvarnim pitanjima i problemima.

Još od 2004 godine predstavnici SDP-a u Parlamentu BiH konstantno i bezuspješno pokušavaju u parlamentarnu proceduru staviti Zakon o osnivanju "Agencije za osiguranje prisilnog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelima i upravljanja oduzetom imovinom".

Mislim da je sada adekvatan trenutak da se upoznate s njim, jer još nije počela predizbrna kampanja za lokalne izbore pa me niko ne bi trebao optužiti kako promovišem ideje SDP-a! Osim toga, da je bilo koja druga partija predložila ovakav zakon ja bih bio za njega. Ne zbog partije, već iz razloga što nam je takav zakon potreban!

Ovo navodim zbog toga što su svi oni, koji su moj neodlazak u večernju školu u Briselu okarakterisali kao skandal, jedinstveno odbijali i odbijaju taj prijedlog. Pogodite zašto.!!?

Nego hajdemo malo o ljepšim temama. U ponedjeljak sam bio na kumovanju malom Mustafi-Željku u selu Šije pored Tešnja. Definitivno mi je ljepše i prijatnije društvo u Šijama nego, recimo, društvo u Briselu.

Sutra predajem predsjedavanje u Predsjedništvu BiH kolegi Silajdžiću i nadam se da ću onda imati više vremena za obilazak mjesta u BiH i za susrete sa građanima.

U nedjelju sam bio u Konjicu, a u subotu idem u Brčko na obilježavanje dana Distrikta.

318 komentara

 1. Izjava je super, ali je to samo izjava, nazalost, samo izjava. Papir sve trpi. Djte nam ZAKON o oduzimanju nelegalno stečene (citaj opljackane) imovine u ratu i nakon njega kroz razne privatizacije.

  Recite javno ko ne da da zazivi Agencija za oduzimanje nelegalne imovine.

  A sto se tice Brisela, samo sam viknuo KRALJUUUU.
  Kakva bruka za Bosnu, pa zar se mozemo jos vise provaliti nego sto nas isprovaljiase svih ovih godina, sve ulizica do ulizice, i medjunarodni poslusnici.

  Cim im neko okrene ledja i kaze da je ovo sve farsa, e on pravi skandale,
  Ma nek pravi i treba tako, svaka cast na onom potezu.

 2. Najvisočiji nam predstavnik otvorio stranicu http://www.reci.ba pitajte Lajčaka. Hajmo ga zatrpati s pitanjima o korupciji, o tome da ništa do sada ne uradi, o popustiljivosti nauštrb evropskih kriterija, n akraju krajeva i o njegovoj plati. I ja bih da zarađujem 25.000 Eura i to 14 puta u godini, i da su mi pri tome sve režije plaćene. Samo ovi Visoki su do sada koštali 10 mil. Eura.

 3. Vaš čin je moralan i odgovoran, ali lopovi nemaju obraza…
  Drugim riječima, ostaće ovo mrtvo slovo na papiru za velike igrače.
  Al’ zato se na protestima jedva nakupi hiljadu ljudi.Dobro nam je,ne puca…

 4. Pozdrav, predsjedniče
  lijep naziv ime posta PLJAČKA, nadam se da bude neke vajde od toga? Dobro da imate snage i energije da se borite sa ovakvom bagrom kao što je ima naša BiH. A valjda će mileronhil ili indijansko ime podivljali bizon uskoro da se izjašnjava, mada je sve odnio van BiH, a nije jedini!

 5. Ma koga li ložite, a ovi naivci sve upijaju. Kakvo vraćanja opljačkanog, to je utopija, neostvarljivo i u mnogim uređenijim državama od BiH. Također, kako se sjetite toga uvjek pred izbore (samo sad malo ranije pa ko fol nije pred izbore), zasto to niste izglasali kad ste bili na vlasti, imali ste pune 2 godine. Ja ću vam reći zašto, zato što su vaši ministri imali itekako oraha ništa manje nego ovi šti sada vladaju pa niste mogli ni smjeli, a sada znate da nećete na vlast pa možete da olako obećavate što hoćete jer nida neće ispunjeno biti. Također u BiH već postoje zakoni koji reguliraju nelegalno stečenu imovinsku korist, postoje međunarodne konvencije koje je BiH potpisala i koji reguliraju tu problematiku. Kakve agencije sad hoćete da osnivate, kakvi bakrači, zašto da stvarate paralelizme kad je to sve već posao tužitelja, zašto da bacate novce u novu administraciju koje naće učiniti ama baš NIŠTA?! Dokle ćete ovaj naivni narod da varate i koristite u svoje politikanstke svrhe?

 6. Ovo sam i ocekivao poslje Radonciceve optuzbe,ali je i razumljivo da zemlja bez toga ne moze nikad ni jedan korak naprijed.Samo sto ne smije ostati samo na tome i sto sljam treba kao u Titina vremena na goli otok,a oduzeta sredstva upotrijebiti za otvaranje radnih mjesta da posten narod moze svojoj djeci zivot obezbjediti.

 7. SDP, kao i svaki put želi da “žaštiti” narod. Ne treba biti previše pametan i skontati da je politika SDP-a provaljena…vjerujte mi oni su spremni i pojesti govno samo da bi dobili naklonost naroda, ali nažalost naivni bosanski narod misli da SDP usitinu radi u njhovom najboljem interesu, pa čestu padnu u zabludu ili pak budu održavanu u zabludi od dotičnog gospodina Komšića i njegove stranke….
  Veliki broj ljudi iz SDA stranke radi za dobrobit naroda, ali upravo zbog njihove ralnosti bivaju pogrešno shvaćeni od većine
  HVALA

 8. Dobar potez! Vidjet cemo kako ce ostali da reaguju. Nisam pratio izjave politicara, posebno iz drugih stranaka al pretpostavljam da ce biti one izjave tipa “ovo je predizborna kampanja SDP-a” itd itd.

  Podrzavam ovaj potez gospodine Komsicu!

 9. Jao pa toliko ste vise providni, da postajete smijesni sa tom pricom!
  Pa tri godine vi pricate o oduzimanju nelegalno stecene imovine!
  Daj promijenite malo pricu!
  Mislim da vas je Zlatko Lagundzija iskoristio radi svojih vlastitih interesa, prije je sa tom pricom istupao sam, a sada je uvukao i vas u to!
  I kada nabrajate politicare cija se imovina treba ispitati, ne znam zasto je spomenut Fahrudin Radoncic, vjerovatno Lagundzija ima licno neki konflikt sa njim…..

  Procitani ste davno od naroda, sto govore i vasi izborni rezultati….. treca liga!

 10. (Peti pokušaj)

  Nekoliko pitanja, pa šta Bog da:

  – Da li ikad ispuniste obećanje dato prilikom gostovanja u Stankovićevoj emisiji, a ticalo se Vašeg izbornog rezultata u kantonima sa hrv. većinom?
  – Itekako poštujem sve Titine zasluge u antifašističkoj borbi, no ne mislite li da šaljete lošu poruku potencijalnim biračima SDP-a kada kačite poveliku sliku čovjeka koji je metafora jednopartijskog sistema, dakle, jednoumlja. Pitao bih isto i Lagumdžiju (njega posebno, jer njega šatro lijevo orijentirani novinari prozivaju za jednoumlje u SDP-u), samo do njega, nažalost, teško običan insan može doći.
  – Da li mislite da je Tito znao za zločine partizana, a nije adekvatno reagovao?
  – Da li i sada stojite iza izjave “ako ode Lagumdžija – odlazim i ja” (o SDP-u je riječ)?
  – Da li je SDP-ov podmladak loš, i ako mislite da nije (a i da mislite, to ovdje nećete reći!), recite mi 2-3 njihove akcije za koje smatrate da su polučile bilo kakav rezultat?
  – Lijepo je bilo kada ste ustali protiv cenzure u Travniku (Let 3), no mene interesuje zašto ni riječ ne rekoste protiv održavanja koncerta fašiste Thompsona u Sarajevu? Ukoliko ste znali da od toga neće biti ništa, da je to bila samo obična donAntifašistička provokacija, zašto onda niste tu spoznaju iznijeli u javnost?
  – Da li je za Vas Milorad Dodik četnik? (Pojašnjenje: Kada Vas je Stanković pitao je li tačno da “u sebi” jedino hrvatsko imate – metak, vi ste mu odgovorili da nije, da imate geler, ali četnički. E, je li onaj što je ispalio tu granatu prije 13-14 godina, i Dodik danas, zastupaju, u stvari, istu ideologiju?)
  – Kako je moguće da Tokić & co tako dugo ugodno žive na državnoj sisi a sve zahvaljujući SDP-u? Što ih se prije ne kutarisaste?
  – Da li je tačna izjava Bogića Bogićevića: “Da se nisam povukao i mene bi otjerali” (data magazinu Dani)?

  Nadam se da ću dobiti odgovore. A, kako bih Vam se dodvorio, reći ću da od malih klubova najviše volim Želju (pa tek onda ide GOŠK, TOŠK…)

  Bok, Precjedniče!

  ps. 10. pitanje, a u vezi je sa postom, glasi:
  – Zašto na listu niste stavili i Hilmu Selimovića, kad ste već prozvali gazde Avaza i Nezavisnih novina? I još jedno:
  – Zašto Administracija portala sdp.ba ne objavljuje niti jedan post koji se kritički odnosi prema potezima koje vuku funkcioneri SDP-a?

  (Ćeraćemo se još, jer meni dosaditi SIGURNO neće. Uostalom, imam legitimno pravo – SDP-u i Vama uvijek davah glasove!)

 11. Lijep potez gosp predsjednice.
  Ono sto moram da Vam napisem malo je vezano za temu. Znam da hvaliti osobe nekad nije dobro, da se iste nebi oubrazile ali Vam moram iskazati svaku pohvalu i postovanje za Vas postupak prema trudnoj gospodji koja je rodila Mustafu- Željku, kada ste uz Boziju pomoc vjerovatno i spasili malu bebu od “dolaska na ovaj svijet” u po zivot rizicnim uslovima. Tu ste pokazali svoju velicinu i zadobili povjerenje svakon normalnog insana.
  Morao sam Vam ovo napisati, a Vi se necete ako Bog da uobraziti.

 12. Bilo koja imovina oduzeta u skladu sa ovom Izjavom, bilo kojeg od potpisnika, će biti
  korištena za pomoć Srebrenici i za stipendiranje najboljih studenata kroz uplate u
  odgovarajući budžet.
  Postovani, sve je do ovoga bilo OK! Ali tu ima imovine i nas ostalih! Svaka cast studentima i Srebrenicanima.

 13. Ne sumnjam da ce naci neki razlog zasto ne trebaju da potpisu.
  Danas mi je inace pao mrak na oci kad sam vidio da sutra odredjeni gospon preuzima predsjedavanje. Ali hajd, ipak vi ostajete i dalje jedan i jedini Predsjednik.
  Sto se kuceta tice, nadam(o) se da ce uskoro biti i nekih slika. I te su slike definitivno interesantnije i stvarnije nego izvjestaji, snimci i slike sa “vecernje skole(ice)”.

 14. gosp. Predsjednice, ovdje moram da priznam da nikad nisam voljela niti KP niti njenu nasljednicu SDP, i uvijek cu zbog mojih razloga biti gdje sam sad, ali je pravo osvjezenje sresti covjeka kao sto ste Vi. Iako pripadamo razlicitim partijama, moram da priznam da ste prije svega COVJEK, i da Vas u potpunosti podrzavam, jer iz svake Vase odluke se vidi da ste za BIH i BIH u Evropi. Zao mi je samo sto takvih ljudi nema u mojoj partiji.

 15. ZAHVALJUJEM SE ” ADMINISTRATORU” STO BRISE NEPRIMJERENE PORUKE! MISLIM DA JE TREBALO I PRIJE, IPAK SU OVO NAPADI I HUSKANJE NA NASU DRZAVU BOSNU I HERCEGOVINU. IAKO JE OVDJE VJEROVATNO RIJEC I O PSIHICKI NEURAVNOTEZENIM OSOBAMA. ZAHVALJUJEM JOS JEDNOM.

 16. Poštovani gospodine Komšić,
  Imam podosta godina više od Vas, pa i više pamtim, ali i pratim šta se dešava u zemljama ex-YU. Nigdje ovako nešto još nije upalilo. Bilo je nekih pokušaja, ali… U Hrvatskoj je istina bilo pada par tajkuna, ali ne radi Zakona, nego su se preinvestirali, odnosno kako bi u narodu kazali: malim ustima zagrizli veliku jabuku!
  Nisam ubijeđen ni da će i sada biti išta od svega.
  Vjerujem da i Vi duboko u sebi isto tako mislite, ali kako se profesionalno bavite politikom, te zakopane misli u sebi, ne možete iznijeti kao ja.
  Svako dobro uz srdačne pozdrav!

 17. Oho, počeli smo brisati komentare koji se nekom ne sviđaju. Počelo je počelo. Prvo će se brisati najnedoličniji komentar, kasnije manje dolični itd, sve dok uskoro i ne bude više ništa osim komentara u kojima se Komšić hvali. A pitanje je i tko briše, neki tamo… činovničič.
  Nadam se da ipak svega toga neće biti.

 18. Oho, počeli smo brisati komentare koji se nekom ne sviđaju. Počelo je počelo. Prvo će se brisati najnedoličniji komentar, kasnije manje dolični itd, sve dok uskoro i ne bude više ništa osim komentara u kojima se Komšić hvali. A pitanje je i tko briše, neki tamo… činovničič.
  Nadam se da ipak svega toga neće biti.

 19. Odlican potez Predsjednice! Nadamo se samo boljem, znamo da se nece nista promijeniti i da se iduzme nezakonito stecena imovina, al nekako covjeku lakse kad zna da “drzava nesto radi”… medjutim isto tako znamo vec i stav “nekih” politicara koji su iznijeli isti u medijima…

 20. E neka ste ih baš pobrisali!

  Možda je to i dobar potez da sutra u predizbornoj kampanji posluži kao oružje, jer tu izjavu, naravno, osim Vas i gosp. Lagumdžije neće niko više potpisati. Nažalost mislim da, ukoliko SDP ne analizira dosadašnje izborne rezultate kao i moguće načine “osvajanja” izbornog tijela, ništa se bitnije neće promijeniti. Mora postojati način na koji će se prevazići tradicionalno nacionalno biranje.
  Mislim da SDP treba pokušati da stvori reputaciju moderne evropske socijaldemokratije, a ne kako vas u narodu obično prozivaju kao “komunjare” i “bezbožnici”. Većina ljudi bježi od takvih imena i to je fakat s kojim se SDP mora suočiti. Oslanjanje na “yugonostalgiju” ne pali od ‘92, jer rane nisu zacijelile i premalo je danas onih, nažalost, koji još uvijek ostavljaju “fildžan viška”. (a Dodik i njemu slični, konstantno podsjećaju na bolnu prošlost)

  Ne želim da me pogrešno shvatite. Ovo jeste moralan potez i, čak i oni koji ne simpatiziraju SDP, moraće priznati da je to danas jedina jača stranka čiji čelnici mogu da učine takvo što. Ali efekat tog poteza će biti minoran, ako SDP ne uradi nešto po pitanju svoje, ovdje u Bosni, ipak “neslavne” reputacije.

  Vama mogu biti nelogočni i neshvatljivi razlozi zbog kojih će ljudi nanovo glasati za kriminalce koji manipuliraju njihovim vjerskim i nacionalnim osjećanjima, ali to je fakat! I zbog nas, koji želimo bolje sutra, pokšajte se pomiriti s tim i to prevazići na jedan mudar način. Pripazite na retoriku. Sukobi s IZ vam ne trebaju. Pustite druge ili podstičite druge da se s njima obračunavaju, ali nemojte vi (SDP), usuprotnom zaboravite da će ovakvi zakoni koje predlažete ikad proći.

  Hvala Vam na dosada učinjenom! Sretno…

 21. Moje veliko postovanje za vas gospodine prijedsednice, jos jedanput svaka vam cast vi ste covjek prijedsednik kakvog treba ova napacena zemlja puna prevaranata foteljasa i ratni zlocinaca.Puno cijenim te vase obilaske pojedini opstina i kontakte sa narodom viste cinimi se i jedini koji to praktikuje od svih foteljasa, a ne kao ostali clanovi prijeds…koji samo misle na svoje licne interese i fotelje i kako da narodu otimu i onaj poslijedni zalogaj kruha iz usta ili kako da izdaju ovu zemlju cetnicima. Postovanje prijedsednice…

 22. Evo ne znam kako da pocnem dali da kazem dragi predsjednice po sablonu ili kako vec, uglavnom jedan veliki pozdrav pa kako god, ipak ste raja a titule nisu bas ni bitne ovdje. Evo ja maksuz napravio blog da bi mogo ostavit komentar i da vam pozelim dobrodoslicu u Brcko (prije nego sto vam pozele oni lopovi(djapo i kompanija.) i da nam se lijepo provedete mozda da autogram ugrabite od Colica 😉 hehe. Toliko od mene, i dalje vam zelim veliku srecu i uspjeha protiv “dushmana” nase divne mile lijepe Bosne a i Hercegovine.

  Pozdrav iz Brckog.

 23. Potpuno podrzavam.

  Ja bih voljela da preispita i imovina pojedinih “obicnih” ljudi koji su “iznenadno” od obicnih, neskolovanih, nepismenih , neobrazovanih bijednika postali bogatasi.
  Bas me zanima sta su sve nasi politicari kupili od zaradjenih para .. bice kao i onda … blam sa onim rolnama toalet papira hehehehehe

  Iako Hare preuzima duznost , vi ostajete Predsjednik 🙂

  P.S. Kad cete posjetiti Travnik

 24. Svaka Vam cast na prijedlogu. Na zalost sam gotovo sigurna da ot dtoga nece nista biti. Zasto!? Pogadjate, zar ne. Samo to odbijanje i nakostrijesene reakcije i bahato ponasanje pojedinih sve ce reci onjihovom imovinskom stanju. Covjek koji je spreman na ovako nesto nema skrivenih oraha u dzepu. Oni koji ne budu htjeli…zna se. No, bilo bi dobro kad bi Visoki predstavnik naredio da se prihvati ovaj prijedlog zakona. To bi bio veoma dobar potez, znak da se nesto pomjerilo s mrtve tacke. Ali OHR se nesto usuti sto se tice korupcionog tima. Sve je tu skakljivo i sumnjivo. I znate sta Predsjenice…kada mi govorimo o politicarima kao lopovima ili demagozima, kazemo uvijek cast izuzecima. Ne brinite narod vidi i prepozna postenu dusu od one nakaradne. Vi svojim djelima i svojim idejama dovoljno pokazujete o svome karakteru. Narod voli jednostavne ljude, iz samoga naroda sto bi se reklo. Vi niste licemjer kao mnogi drugi. Niste nacionalista. Vi ste za mene covjek na svome mjestu. Evo i ja cu reci…nemojte se uobraziti koliko Vas hvalimo 🙂 Salu na stranu, ali veliki ste covjek.

 25. “Ne treba samo zahtijevati red da bi se dobro vladalo, nego treba dobro vladati da bi se ostvario jedini red koji bi imao smisla. To nije red koji učvršćuje pravdu, to je pravda koja daje sigurnost redu.” (Albert Camus, Combat 1944.)

 26. DRUZE ZELJKO,

  Ev unaprijed da se ZAHVALIM za najavljen dolazak u Brcko-meni najdrazi grad 😉
  Koliko sam upoznat ovde ce biti i par sastanaka i sa gostima iz SAD tj. sa Senatorom …..
  Ono sto mene zanima VAS stav po pitanju statusa Brcko Distrikta BiH.
  I hocetel biti pristutni okruglom stolu u 15h u omladinskom sa Lajcakom i mladim ?

  P.S. Mozemo posle na kafu 😉

  VELIKI POZDRAV IZ BRCKOG 😉

 27. Terapija

  Predsednice, evo moj sin primi danas terapiju a za sledecu dozu ????????? ako Bog da.

  Nadam se da ces nam pomoci,u njegovoj i nasoj muci i aktivirati se da mu pruzimo zivot jednog malog teskog bolesnika ,koji mora biti blize bolnici i imati svoju sobicu u kojoj ce boraviti.

  Ono sto je Fuad Damacic izasao u susret tebi i ponudio Pofalice ,belaj je u finansiranju te sobe za mog sina.Traze 60000 km da doplatim a gdje tu onda konacno resenje i pravda ?????

  Svu situaciju poznajes (ako su ti prenjeli tvoji savjetnici,a vjerujem da jesu).

  S toga ,uvjeren sam da ces pokazati svoj patriotizam i borbu protiv nepravde koja se nanosi ovom malom bicu i nama, a i sam imas djecu i znas sta su ta djeca nama roditeljima.

  Smatram da ces regulisati nasu situaciju i do kraja sprovesti akciju koju si zapoceo sa Fuadom.Mi smo nemocni a situacija nije resena adekvatno jer nama terete za vrat tu razliku u kvadraturi od 60000 km.

  Gdje je tu onda 100 % R.V.I. koji zakonski ima pravo da Ministarstvo za boracka pitanja zavrsi i preuzme na sebe odgovornost i pronadze stan adekvatan mojim 7 clanova porodice a ne da mi placamo jer onda je to otvorena ………….

  http://xs225.xs.to/xs225/08103/img0341a884.jpg

 28. @ zekeriyyah i yahya….providni ste totalno…u biti mi se nekako cini da je to jedna osoba!!!Prvo,prof.dr. Zlatko se preziva LAGUMDZIJA,a ne kao sto je u jednom od vasih komentara napisano!I narod,na zalost,ne vjeruje u price SDP-a,jer im ni ne daju dovoljno glasova,ali je dovoljno uporediti razvitak opcina u kojima je SDP na vlasti i onih drugih,pa sve bude jasno!!!Pogledajte Tuzlu,grad u kojm SDP vlada i grad koji se kontinuirano razvija!!!Al hajd,nema veze…nek ste vi napisali komentar,lobirali malo za SDA i to je to…
  Predsjednice,vas prijedlog je fantastican i trebali bi svi potpisti tako nesto i vratiti imovinu stecenu na prljav nacin!!!Ali ne,nece to oni nikada priznati,jer su sve to pokloni od tetke,babe i ostale rodbine!!!
  Tuzna sam sto na vase mjesto dolazi gosn Silajdzic,najprije zbog toga sto ste za mene Vi predsjednik BiH,a zatim i zbog toga sto Silajdzica ne podnosim,kao sto ni komarce ne podnosim…kad ga vidim,imam osjcaj da mi neko krv pije…
  Bilo kako bilo,Vi cete uvijek biti moj Predjsednik,a i Predsjednik hiljade drugih ljudi…
  Lijep pozdrav

 29. Pozdravljam prijedlog,mada ne uzimam ni Vase kao dogmatsko(kao u politici uostalom),dakle pojavljuje se niz reakcija na cijeli predmet.Tako npr. federalni premjer dr.Nedzad Brankovic smatra da ste izmisli “toplu vodu” jer je on davno ureno prijavio svu svoju imovinu,”Avaz” Vas optuzuje za preuranjenu predizbornu kampanju,”Oslobodjenje” vas hvali(pretpostavljam radi vlasnika Avaza),”Nezavisne” zakljucuju da je prijedlog odlican ali politicki(SDP-ovski) ofarban,,,sto se tice Brisela jedni vas kude drugi hvale(danas u “Oslobodjenu i kude i hvale),a vezano za malog Zeljka tu Vas hvale naravno.
  Dalje jedni pitaju zasto ne skrecete toliku medijsku paznju na put Lagumdžije sa Vama u New York cini mi se(iako je to vanprotokolarno) itd…

  Konkluzija:Ne mogu svima vjerovati,ali isto tako i ne vjerovati.Uzimajuci u obzir Vase i “njihove” stavove mogu zakljuciti da ste COVJEK najprije kojem tesko ide uskladjivanje SVOJIH STAVOVA sa IDENTITETOM PREDSJEDNIKA koji mu je dodjeljen,dalje Vi ste OPOZICIONAR u POZICIJI sto vas apriorno stavlja u poziciju sukoba interesa.Naime vasa osnovna uloga je da se “samopromovirate” te time osigurate SDP-u ucesce u sljedecoj poziciji.Dalje imate veoma bistar cak u neku ruku i huskaski vokabular koji opet upucuje na to da pokusavate osigurati svoje mjesto u politici,mislim da precesto koristite vec unaprijed naucene fraze(“udarit cu ti po prstima,vecernja skola,nisu svi politicari isti) samo u svrhu demagogije i osvajanja vlasti u buducnosti.Medjutim ukoliko izuzmemo ovo sve vazno je da ste COVJEK i po tom krucijalnom pitanju imate moj respekt.

 30. PRAVDA ZA DENISA (osmi put)

  Uporno cu slati svoj komentar, jer ga uporno ignorisete. Malog DENISA MRVANJCA JE UBILA DRZAVA krvavom rukom obesnih, nepopravljivih delikvenata (verovatno “tatinih i maminih” sinova – ima ih i u Tuzli), a moga sina DENISA GARAGICA UBISE LEKARI UZ PODRSKU DRZAVE.
  Gospodji Ani Mrvanjac, Denisovoj mami, uz najiskrenije saucesce, zelim da smogne snage i uzda se samo u svoju upornost, jer TRAZENJE PRAVDE u ovoj (d)rzavi je prepusteno samim gradjanima. Vlastodrsci se bave sami sobom, a ne svojim poslom ili resavanjem zivotnih problema gradjana. Zasto? Treba napuniti dzepove, obezbediti SVOJU decu i svu SVOJU rodbinu dok ne prodje mandat! A onda u sledecem mandatu neka neko drugi resava nagomilane probleme. I tako u krug. Gde su hitna vanredna stalna zasedanja svih struktura, sve dok se ne donese konkreto resenje i sprovođenje istog bez odlaganja?

  Ja cekam PRAVDU ZA DENISA vec trecu godinu, KOLIKO JOS?
  NECU SE UMORITI! SAMO VI MENE IGNORISITE, komentarisite utakmice i postavljajte svoje slike sa putovanja koje vam mi placamo!
  __________________________________________________________________________________________
  Citam ushicene, naivne komentare nasih gradjana i pitam se sta je tom narodu? Zao mi, ali im se ne mogu pridruziti. Dosao prvi iz zabokrecine istih da “opipa” puls naroda, a taj isti narod jos uvek jadan, naivan! Nije mi jasno kako ih moze interesovati za koga navija Zeljko Komsic i koju muziku slusa, kad se danas, 13 godina posle rata, nista pomaklo nabolje nije, kad je taj narod svakog dana sve siromasniji, gladniji i obespravljeniji zahvaljujuci korumpiranom rukovodstvu drzave i institucija u svim sferama. Nije Zeljku Komsicu mesto na blogu! Ako ima viska neutrosenog vremena i energije, neka ga trosi za ono za sta je placen i izabran. Ova drzava prakticno i ne postoji, a on se “zeza” preko intertneta!
  E moj gospodine, umesto da budete u sluzbi naroda koji vas je izabrao (?) vi se “zabavljate” anonimnim komentarima, uglavnom mladih koji jos nisu svesni svoje bedne-nikakve buducnosti.

  Gospodine Komsicu, nista ne pisem napamet. 16.08.2007.godine uputila sam i vama kopiju otvorenog pisma-prituzbe Visokom sudskom i tuzilackom vecu, a vezano za smrt mog 26-ogodisnjeg sina kojeg su, to slobodno mogu reci, UBILI LEKARI (U MIRU?) tuzlanske Interne klinike, a tuzioci Kantonalnog tuzilastva ih “pokrivaju”. Sta ste mi odgovorili? Odgovorio je vas predstojnik ureda/sef kabineta Amir Ibrovic (broj: 03-37-2673/07 od 13.11.2007.godine) da se Predsednistvu BiH cesto obracaju subjekti (cuj “subjekti”?!) nezadovoljni radom sudskih institucija, a da je “sudska vlast neovisna u svom radu i postupanju”. Svaka cast Predsednice predsednistva ! Inace se u ovoj drzavi niko nikome ne mesa ni u sta, preplaceni ne rade ni svoj posao, pa kako bi se jos “mesali” u “tudji”! Stidite se sto gradjani drzave kojom predsedavate traze pravdu u Evropi. A ujedno, nadajte se da se vama ovako nesta nikada nece dogoditi.

  Radi dokaza svom stavu i “spustanja na zemlju” vasih obozavaoca, evo, neka sami prosude :

  Garagić Nevenka
  Novo naselje Solina 37
  (Rate Dugonjića br.4)
  75000 Tuzla
  e-mail: nevenkagaragic@yahoo.com
  tel. 035-267-421
  GSM : 061-722-161

  Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH
  Kraljice Jelene 88
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina
  n/r Predsjedniku VSTV-Branko Perić

  OTVORENO PISMO – PRITUŽBA
  Protiv :
  1. Ivo Iveljić, tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tuzla
  2. Slaven Koval, vd glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva TK Tuzla

  Poštovani gospodine Perić!

  Obraćam se lično Vama, konkretnoj i najodgovornijoj osobi za stanje u BH pravosuđu, odnosno tužilaštvu, jer od Vas očekujem poništenje besramne i skandalozne odluke tuzlanskih tužioca Iveljić Ive i Koval Veselina o neprovođenju istrage po službenoj dužnosti protiv lekara Interne klinike JZU UKC Tuzla.
  Zbog pogrešne dijagnoze, nesavesnog lečenja, te štete po zdravlje učinjene radi greške u proceni stanja pacijenta i propusta u činjenju, moj 26-ogodišnji sin Denis Garagić preminuo je 25.07.2005.godine, nakon nedopustivo dugog – trodnevnog boravka, u prijemnom prostoru Interne klinike UKC-a Tuzla.
  Svojim neprofesionalnim radom, nesposobnošću i nemoralnom odlukom pomenuti tužioci svesnim ignorisanjem činjenice pogrešnog dijagnosticiranja, podržavaju sramni zločin koji su nesavesni lekari učinili, usuđujem se reći : namerno, s predumišljajem, jer su sujetno i drsko odbacili dijagnozu kolege koja je glasila : teški kardiološki slučaj. Da je u pitanju zločin učinjen od onih koji su položili Hipokratovu zakletvu, nedvosmisleno i jasno potvrđuje dokumentacija koju dostavljam u prilogu. Žalosna je činjenica da su lekarske greške u strašnom porastu, jer se ovom humanom profesijom sve češće bave nezainteresovani, površni nastavljači “porodične tradicije”, kao i diletanti koji se ne bi smeli baviti ovom humanomnom profesijom. Lekarske greške se po pravilu zataškavaju. Zašto? Zato što su lekari u ovom (trulom) društvu “zaštićena vrsta” sa imunitetom koji je u BiH sve “popularniji” i koji se sve češće koristi kao zaštita od procesuiranja!

  Ukratko ću predočiti tok “kalvarije” mog sina Garagić Denisa :
  U subotu posle podne, vrelog 23.jula 2005.god., Denis je iznenada osetio gušenje i jaku bol u prsima iza grudne kosti. Dežurni lekari na Internoj klinici Mario Križić i Salih Azapagić daju mu inekcije za sniženje krvnog pritiska, koji je Denisu godinama bio povišen, te ga šalju kući. Pošto tegobe ne prestaju, lekar iz našeg ulaza je Denisa pregledao i konstatovao jake šumove na aorti. U večernjim satima Denis se, plačući zbog jakih bolova, ponovo žali da ne može disati, da ga boli u grudima “kao da ga je ujeo bumbar”, te da mu trnu vilica i zubi. Iznenada pada u šok i potpuno se gubi, mislim da je doživeo kliničku smrt. Brzo smo reagovali i hitno ga prebacili ponovo na Internu kliniku u pratnji lekara koji je dežurnim Križiću i Azapagiću saopštio da se radi o teškom kardiološkom slučaju, što ovi nisu uvažili, već su odoka uspostavili “svoju” dijagnozu da je u pitanju droga, jer “takvih dnevno dođe troje, četvoro”. Čak su pretili prijavom policiji, kako bi odstranili lekara u Denisovoj pratnji. U teškom stanju Denis provodi noć na prijemu, a sutradan, u nedelju 24.07. dežurstvo preuzima Hasić Samira, koja po završetku smene 25.07.ujutro upisuje-prepisuje dijagnozu svojih prethodnika.
  U ponedeljak 25.07. “brigu” o Denisu preuzima Fahir Baraković po čijem mišljenju Denisu nije ništa i šalje ga kući. Tri dana pacijent sa jakim bolovima u grudnom košu, povraćanjem i “željan disanja” provodi na prijemu u tzv.dnevnoj bolnici, što se nikako nije smelo desiti, pogotovo u ovako “prestižnoj” klinici, kako se sami hvale. Na insistiranje Denisovog oca da nešto ipak nije u redu i da ga ne šalju kući, konačno odlučuju Denisa smestiti na odelenje i to gastrološko, jer se, po rečima Fahira Barakovića, Denis požalio i na bol u stomaku. Nedugo potom Denis ponovo pada u šokantno stanje i umire od prskanja grudne aorte u prisustvu prijateljica (lekarima, naravno, ni traga). Tek kad je nastupila smrt moj sin stiže na intenzivnu negu gde ga uzalud pokušavaju reanimirati. Tek tada lekari shvataju težinu bolesti! Tek tada se setiše svojih knjiga i lekcije o aneurizmi, ali za mog sina prekasno. Tri dana, tri duga dana su zauvek izgubljena! Za tri dana se moglo uraditi mnogo toga i spasiti jedan mladi život, samo da je bilo volje, humanosti i profesionalne odgovornosti, umesto drskosti, sujete i diletantizma onih koji su zaboravili datu zakletvu. Na otpusnoj listi stoji : boravak na odelenju od 25.07. do 25.07., dakle, kao da je moj sin prethodna dva dana bio na ulici? Tako je i tertiran na ovoj “slavnoj” tuzlanskoj klinici, a tužioci ne žele skrnaviti “ugled” ovog jada od klinike, koja predstavlja još jednu duboku crnu rupu u Tuzli. Meni je potpuno jasno u kakvom trulom, korumpiranom i jadnom društvu živim, a sada mi je to i “potvrđeno” od strane državnih organa koji su dužni štititi svoje građane i njihova osnovna ljudska prava, prvenstveno pravo na život.
  Pitam se da li bi postupak pomenutih tužioca bio identičan da se radilo o sinu ili kćeri njihovog kolege, rođaka, prijatelja, stranačkog lidera? Ili, kakav bi ishod za mog sina bio da sam se setila “mita”, što mi, moram priznati, nije palo na pamet. Na trenutak pomislite kako bi se osećali da se sve ovo desilo vašem detetu ili članu porodice?! Jesu li uticaji veza, moći i novca osnovne vodilje u svim porama društva, pa tako i u BH zdravstvu? Trodnevni tretman mog sina u “prestižnoj, svetski poznatoj” (??!) klinici bio je ispod svakog nivoa, kao da je bio na ulici, a ne u bolnici u “stručnim” rukama. Gade mi se samohvalisanja njihovih direktora u medijima. Za svaki uspešno obavljen rutinski zahvat, a što im je posao za koji su plaćeni, napadno se samohvališu i primaju kojekava ordenja, a mom sinu ni rutinski ultra zvuk ne uradiše! Zašto? Na to pitanje odgovor je dao medicinski direktor UKC-a Kasim Muminhodžić : “ne možemo mi svakoga slati na ultra zvuk”!!? Očito je isti rezervisan samo za odabrane, privatne pacijente, ili pacijente sa “debelim kovertama”.
  Napominjem još da Klinika, odnosno direktor UKC-a Nedret Mujkanović, roditeljima nikad nije odgovorio na zahtev za pokretanjem interne istrage i kažnjavanje odgovornih lekara unutar Klinike. Poznato je da su 2 komisije ispitivale slučaj Garagić Denisa, ali nalaz Denisovim roditeljima nije prosleđen. Uostalom, zašto je bila potrebna i komisija nad komisijom?

  Pozivam Vas da pažljivo pregledate svu dokumentaciju u prilogu, a posebno obratite pažnju na sledeće:

  1. “Brljotine” u knjizi protokola sa potpisima lekara koji taj dan uopšte nisu bili na dužnosti,
  2. Naknadno prepravljanje medicinske dokumentacije (posle smrti) radi zaštite odgovornih lekara, te pokušaj umanjenja odgovornosti krivim navodima, odnosno lažima,
  3. Nepostojanje ili nestanak anamneze specijaliste (neurologa),
  4. Neevidentiranje mišljenja-dijagnoze kolege lekara koji je doveo pacijenta, a koja je bila ispravna,
  5. Pogrešna dijagnoza (“crno na belo”). Prava dijagnoza nije blagovremeno uspostavljena (tek posle smrti, na zahtev roditelja),
  6. Iako je urađen niz rutinskih pretraga, nije urađen najvažniji nalaz : snimanje srca UZ, CT grudnog koša i sl.što je težak i koban propust, s obzirom na simptome (stalna bol iza grudne kosti i teško disanje – nedostatka vazduha),
  7. Javno saopštenje UKC-a u “Dnevnom avazu” od 25.01.2006.god., kojim demantuju svoju dijagnozu, znači priznanje greške i izostanak adekvatnog lečenja. Saopštenje je sročeno pažljivo i vešto biranim rečima da bi izbegli “omču oko vrata” (po rečima Muminhodžić Kasima),
  8. Smrt pacijenta kojeg prethodno šalju kući, jer “mu nije ništa”,
  9. Račun ispostavljen od strane UKC-a gotovo dva meseca posle smrti, za prvu, popodnevnu intervenciju 23.07. (subota).

  Sve napred navedeno tuzlanskim tužiocima nije dovoljno za pokretanje istrage!? Zaključak se sam po sebi nameće : tužioci se nisu bavili svojim poslom, lekari su zakonom “zaštićena vrsta”, a svi ostali su građani drugog reda!?
  Pitam javno, jasno i glasno :

  KOLIKO KOŠTA ŽIVOT DOKTORE?
  A ISTINA I PRAVDA TUŽIOČE?

  Za život svog sina bih platila, trebali su tražiti, bedni diletanti sa lekarskom diplomom! Za istinu i pravdu neću platiti, jer ova država je obavezna štititi svoje građane, tužilac je obavezan po službenoj dužnosti provesti istragu, čak i da nije podneta prijava. Neću platiti, za pravdu se ne plaća, ali ću čista obraza ustrajati u traženju kazne za one koji su tri dana terorisali mladića u šoku. “Željan disanja” tri dana moj sin je trpio bolove, a diletanti oko njega su se igrali doktora, da bi poslednji u nizu diletanata na kraju otvoreno priznao, da su sve vreme lutali u pogrešnom pravcu i da im se “zavesa podigla” tek kad je sin preminuo. To je “slavna” klinika!?
  Žalosna je činjenica da, i pored silnih institucija, edukacija, tribina, tzv.okruglih stolova” i brojnih stranih “upravitelja” koji pokušavaju ustrojiti ovu državu, sve više građana pravdu traži od Evropskog suda za ljudska prava. Šta rade domaći pravosudni organi i zašto uopšte postoje, zašto primaju visoke plate? Hoće li se u ovoj zemlji neko konačno početi baviti svojim poslom? Iz medija mi je poznat slučaj tuzlanskog mladića D.H. za čiju smrt su 2001.god.prijavljena 4 lekara tuzlanske Klinike. Pozdravljam upornost njegovih roditelja jer su “uspeli” za 6 godina “naterati” tužilaštvo da ipak pokrene istragu. Ako je BH pravosuđu trebalo 6 godina samo za pokretanje istrage, kad li će se proces okončati?
  Iako sam medicinski i pravni laik, osvrnuću se i na “stručni” nalaz sudskog veštaka, patologa Cihlarž Zdenka, čijim izborom tužilac Ivo Iveljić, čuvajući sebe, vešto prebacuje slučaj na kojem je medicinska struka već pala. Zar tužilac Iveljić ne zna svoj posao? U ovom slučaju veštak nije ni bio potreban, jer je svakom normalnom čoveku sve jasno iz priloženih dokumenata-dokaza. Ako je već trebao veštak, kometentan je kardiohirurg! Tužilac bi više saznao da je saslušao bar jednog svedoka (lekara u pratnji), ili pročitao nalaze-mišljenja lekara, iako pogrešna i falcifikovana. Njemu, već u startu istina i pravda nije prioritet, niti je bitna, jer očito nekoga štiti! Koga tuzlanski tužioci štite i zašto, neka utvrdi disciplinski tužilac. Činjenica je da nalaz obdukcije niko nije ni osporavao, pa roditelji su i tražili obdukciju, jer lekari nisu znali (“nije mu ništa”). Kako veštaku nije “zapazio” odelenje na koje je Denis konačno smešten 25.07.2005.god., na dan smrti? GASTROENTEROLOGIJA!?? Aneurizma i gastroenterologija?! Svaka čast! Sve sami “profesionalci”!
  Veštak Cihlarž se bespotrebno upušta u analizu aneurizme, teške bolesti, a ni jednom reči ne spominje sumnjive anamneze i pogrešnu dijagnozu! O aneurizmi sada znam i ja, samo što se lekari-diletanti nisu setili lekcije iz knjige “Interna medicina” autora prof.dr Stevanović Stanoja (str.433 i 434, VI dopunjeno izdanje 1986.g.) u kojoj su precizno navedeni simptomi koje je moj sin Denis imao. A narednog leta, šefica kardio odelenja Interne klinike u “Dnevnom avazu” od 22.06.2006.god. savetuje čitaoce kako da, zbog vrućine (iste kao i jula 2005.), obrate pažnju na (iste) simptome i odmah se jave lekaru! Predavanje je trebala održati svojim lekarima i upoznati ih sa srčanim simptomima! Kad veštak Cihlarž kaže da ništa nije učinjeno protiv medicine, na koju dijagnozu je mislio? A šta je učinjenu ZA medicinu, odnosno u korist pacijenta? Odgovornost je u NEČINJENJU, a sve što nije PROTIV ne mora ugroziti pacijenta, ali mu ne pomaže! Je li veštak primetio da nema ni nalaza ultrazvuka srca? Osim uobičajenog klasičnog EKG-a, srce apsolutno nije bilo predmet interesovanja prozvanih lekara, niti je rentgenski snimano. Zašto se veštak nije pozabavio izostankom terapije koja bi bila adekvatna teškoj bolesti i stanju šoka u kojem je Denis bio? Nisu ordinirali terapiju za kardiološku bolest, pustili su pacijenta na milost i nemilost vremenu i organizmu da se sam bori, sve do smrti! Da su prihvatili sugestiju lekara koji je Denisa doveo u subotu 23.07., još istu noć bi operativnom zahvatom Denis bio spašen! Ko je Cihlarž da kaže da bi Denis svakako preminuo? Bog? Pa znamo da se po uspešnom dr Kabilu tuzlanska kardiologija spominje i u širem okruženju.
  Nije data šansa stručnjaku koji zna svoj posao! Nisu dali šansu mom sinu da živi! Blagovremena hirurška intervencija dr Kabila bi sigurno spasila mog sina! Ali ne, diletanti su se igrali doktora i bogova! To im ne može biti oprošteno!
  Pritužbu na rad tužioca Iveljić Ive i vd glavnog tužioca Koval Slavena dostavljam relevantnim institucijama u BiH od kojih očekujem puno angažovanje u zaštiti ugroženih elementarnih ljudskih prava, te izvođenje odgovornih pred lice pravde. Ista je u formi otvorenog pisma radi upoznavanja šire javnosti i upozorenje građanima da ne šute, da dignu glas protiv zloupotreba, nerada, korupcije i nepotizma u državnim institucijama i javnim ustanovama, posebno u zdravstvu, jer sutra su možda oni “na redu”.
  Porazna je činjenica da o lekarskim grešakama oštećeni građani uglavnom šute. Zašto? Dugogodišnje obijanje pragova, prepiske, šikaniranje, inertnost, korumpiranost i nezainteresovanost onih koji bi svoj posao trebali odrađivati profesionalno, oštećene građane u startu demorališu.
  Gospodine Periću, od Vas očekujem da zadužite disciplinskog tužioca, koji nije sa područja korumpiranog Tuzlanskog kantona, da detaljno pregleda sve dokumente koje Vam dostavljam, te naredi provođenje istrage i podizanje optužnice protiv odgovornih, a sve u razumnom roku. Dajem sebi za pravo da Vas ponovo (javno) kontaktiram, ukoliko i Vi , odnosno VSTV, podrži sramnu odluku tuzlanskih tužioca.
  Ne zanima me eventualno kažnjavanje tužilaca. Tražim PRAVDU ZA DENISA! Tražim KAZNU ZA ZLOČIN! Neko mora odgovarati za silne tragične propuste, neko je kriv što ja više nemam svoga sina! Budite sigurni da se neću umoriti, niti odustati. Upornost i izdržljivost je odlika marljivih i vrednih ljudi moje rodne Slavonije, koju napustih zbog udaje za Mehmeda. Dok sam živa neću odustati od istine i pravde, jer moj sin to zaslužuje. Denis Garagić je bio jedan izuzetan mladić, na ponos ocu Mehmedu, bratu Igoru i meni, njegovoj majci, kao i mnogobrojnoj rodbini u Hrvatskoj i Srbiji, te prijateljima širom sveta. (U BiH, sa očeve strane, nema bliske rodbine, jer je Denisov otac rano, kao malo dete, ostao bez roditelja).

  U prilogu dostavljam :

  1. Knjigu i DVD,
  2. Odgovor v.d.Glavnog tužioca br. Kta.2623/06 od 12.06.2007.god.,
  3. Pritužba uredu Glavnog tužioca od 12.04.2007.god.,
  4. Odgovor tužioca na prijavu PU Tuzla br. 2623/06 od 04.04.2007.god.,
  5. Zapisnik o prikupljanju izjave MUP-a TK, PU Tuzla od 13.10.2006.god.,
  6. Saopštenje JZU UKC Tuzla objavljeno u “Dnevnom avazu” 25.01.2005.god.,
  7. “Interna medicina” autora prof.dr Stevanović Stanoja (str.433 i 434, VI dopunjeno izdanje 1986.g.),
  8. Članci iz “Dnevnog avaza”od 22.06.2006.,07.08.2006., i 23.02.2007.god.,
  9. Odgovor UKC-a (med.direktora Muminhodžić Kasima) br.1-680-2/05 od 06.10.2005.god.,
  10. Zahtev Garagić Mehmeda za pokretanje istrage od 20.09.2005.god.,
  11. Račun UKC-a Garagić Denisu br.16816 od 12.09.2005.god.,
  12. Potvrda o smrti br.990/05 od 26.07.2005.god.,
  13. Otpusna lista MB : 0109/3697 ,
  14. Dijagnoza i preporuka Prijemne ambulante od 25.07.2005.god. u 8h (Samira Hasić),
  15. Anamneza, obrazac IB-3, 25.07.2005.god., odgovorni lekar Amira Bijedić,
  16. Podaci o fizikalnom pregledu bolesnika, br.protokola 0100/3697, 25.07.2005.god. (Amela Altumbabić),
  17. Izveštaj od 25.07.2005.god. (Brkić Esad),
  18. Uputa prijemne ambulante odelenju, obrazac IB-1, od 25.07.2005.god.,
  19. Protokol br.6694 od 25.07.2005.god.,
  20. Protokol br.3695 od (???),
  21. Matični list – istorija bolesti, obrazac br.1-21-10,
  22. Terapijski list, obrazac IB-5,
  23. Ultrazvuk gornjeg abdomena i urotrakta od 24.07.2005.god. (od.prijem),
  24. Nalaz i mišljenje lekara specijaliste od 23. I 24.07.2005.god., amb.br.6694 (potpis lekara nečitak),
  25. EKG snimci i laboratorijski nalazi – 11 listova,
  26. Preporuke “Emaus international” od 19.03.2001., 03.05.2000.,19.03.2000.god.,
  27. Prteporuke “Unicef”-a od 13.02.2002. I 16.02.2001.god.,
  28. Knjiga “In memoriam”,
  29. DVD – TVTK VIII 2000.god.

  S poštovanjem !
  Podnosilac pritužbe :

  _____________________________
  Tuzla, 16.08.2007.god. Nevenka Garagić, rođ. Manojlović
  (Denisov 28. rođendan)

  Dostavljeno :

  1. OHR Sarajevo, Specijalni predstavnik EU u BiH,

  2. OSCE Sarajevo,

  3. Ombudsmeni FBiH, Sarajevo,

  4. Dom za ljudska prava, Sarajevo,

  5. Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, Sarajevo,

  6. PredsedništvoBiH, predsedavajućem preds.,

  7. Ministarstvo pravde BiH, Sarajevo,

  8. Skupština TK – preds.sk., Tuzla,

  9. OV Tuzla – preds.OV, Tuzla,

  10. Medijima.

  Usput, pogledajte samo deo linkova :

  1. http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewtuzlanke.php?id=151

  2. http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=18222

  3. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?p=1415053&highlight=#1415053

  4. http://www.bhdani.com/default.asp?kat=fok&broj_id=532&tekst_rb=3

  5. http://www.tuzilastvotk.com.ba/indexb.php?xnewsaction=fullnews&newsarch=082007&newsid=5

  6. http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=18480

  7. http://www.nezavisne.com/vijesti.php?meni=2&vijest=14034

  8. http://tuzladailyphoto.blogspot.com/2007/09/denis-gagagic.html

  9. http://tuzlanskiforum.freeforums.org/viewtopic.php?t=97

  NEVENKA GARAGIC, TUZLA

 31. Dragi predragi predsjednice,

  Krenuh da se kriticki osvrnem na izjavu o opljackanoj imovini kad procitah zadnju recenicu da SILAJDZIC krece sa predsjedavanjem , pa mi dodje da SE UBIJEM ! Kad si ti predsjednik osjecam se ko ljudsko bice- ovo sto te prozivam za greske je zato sto zelim da budes jos bolji jer imas za to stofa- a sada nam sa HS krece 100% SREDNJI VIJEK, 100% tamni vilajet.

  Kako sad da te kritikujem kad znam da dolazi ovaj monstrum ?

  Ipak reci cu ti – jer vidim koliko si posten covjek i da cak i ove nase komentare citas i reagujes. Za BLOGGERE koji nisu primjetili : nakon molbe da se uklone reklame kao neprimjerena komercijalizacija stranice, predsjednik (odnosno njegov tim) je to istog dana uradio. SVAKA CAST.

  E sad ipak KRITIKA : Izjava o opljackanoj imovini je po mom misljenju cista UBLEHA. Evo zasto : IMOVINA NEDZADA BRANKOVICA je ZAKONSKI stecena ona nije opljackana. To sto je taj zakon nastiman to je druga prica. Recimo prijavi se drugar na tender na kojem je vrijednost imovine dovedena u bescjenje i otkupi fabriku. Prvi ponudjac je njegov jaran koji da vecu cijenu a drugi je on. Kada otvore ponude jaran kaze da se povlaci , a on dobije sve – iako je cijena mizerno manja. Takodjer u igri su i clanovi komisije. Ili jaran Numic javi kad treba kupovati dionice. I sta je bilo ? Sve po ZAKONU! Brankovic ce vam taj papir potpisati bez problema. Najveci lopov Brankovic, koji je iz Visegrada dosao 90-tih sa kesom pecene piletine i ajvarom kao jedinom imovinom , a koji je danas jedan od najbogatijih ljudi BIH, cist je ko suza. Oprala ga je SDA svim vodama.

  Ali pitam se cemu ova UBLEHA inicirana od SDP-a? Da se pokaze kako je SDP i dr. Lagumdzija cist ko suza. Pa on je to formulisao tako da to DOBRO ZVUCI a sustine NEMA. Vidite takodjer po zakonu se i Lagumdzijina zena , sminkerka u Kamernom teatru (odnosno to je bila dok se nije udala za Zlatka) , zaposlila kod Mire Purivatre ko sekretarica u McEricssonu pa onda otvorila svoju filmu i odjednom postala strucnjak za marketing kojoj su velike kompanije pocele davati velike poslove. Sve po zakonu! zena sa srednjom skolom postaje strucnjak za marketing i medije i direktorica firme koja obrce po pola miliona prihoda dok muz drzi vlast. Cim je Zlatko pao pala je i firma. Sto li boze ?

  Zao mi je sto dajete LAZNU NADU da se stvari mjenjaju i da ste posteni (mislim na SDP) A ZA TEBE MOGU DATI RUKU DA SI POSTEN.

  Molim ako neko moze argumentovano ( a ne navijacki) da me dematuje vezano za izjavu bicu jako sretna! A vas predsjednice MOLIM da nam dokazete da to nije UBLEHA!!! I molim vas da citate postove jer samo sam letimicno procitala i naisla na fantasticne komentare normalnih ljudi za koje se vide da nisu nacionalisti a glupe fore SDP-a nisu popusili.

 32. Dragi presjednice, dragi boggeri

  Izgleda da smo na putu da shvatimo veliku tajnu proslog desetljeca :

  Molim Xlady 11 koja kaze da ne glasa za SDP jer nije njena partija nego glasa za svoju partiju u kojoj kako kaze nema postenih i nema onih koji su za BIH i BIH u Evropi , te da nema pravih LJUDI – objasni ZASTO GLASA ONDA ZA TU STRANKU ?

  Mozda konacno i mi ostali shvatimo zasto nas vode ovi idioti jer ocito je da neko uporno glasa za one koji nisu za BIH i u kojima nema postenih ljudi ?

  XLady iz USA pomozi i nama koji ovdje zivimo da te konacno shvatimo. Tebe i ostale idiote!

 33. Bas me interesuje dali ce taj navedeni dokument da potpise i Mile Ronhil a za ljude i iz Silajdiceve i Tihiceve stranke nadam se da nece biti problema da potpisu taj navedeni dokument ako su patrioti i ako rade za ovaj narod i ovu drzavu MADA JA CISTO SUMNJAM U NJIHOV PATRIOTIZAM oni su dokazali kosu i sta su i za koga rade. A za vlasnika AVAZA pa ja mislim daje on neka vrsata TROJANSKOG KONJA U BIH jedan vise koji radi za Mileta Ronhila..Ehh danam je vise takvih patriota kao stoste vi gospodine Komsicu puno bi nam bolje bilo, ja znam daih ima al nemogu doci do izrazaja od lopova -foteljasa koji vade i ovo malo duse ovom narodu stoje ostalo….

 34. Postovani Predsjednice,

  Ovo je bio potez vrijedan svake pohvale. Medjutim nisam bas siguran koliko ce biti efikasan. I prije je bilo pokusaja da se ucini nesto slicno, ali bez uspjeha. Bojim se da ce oni pravi kriminalci pronaci nacina da iskoriste zakon u svoju korist, i da ce nekako izmigoljiti.
  Takodje bi trebalo “udariti” po kriminalcima kojima su neki politicari, sudije i jos mnogi na visokim funkcijama, na “platnoj” listi. Dokle ce vladati takvi, kao Bakir Alispahic i njemu slicni. Dok god ima takvih, bice i korupcije i kriminala. Organizovani kriminal u BiH je sve prisutniji i ocigledniji, nije ni cudo da posten svijet zivi u strahu, jedva sastavlja kraj s krajem…

 35. Ma neće niko ovo potpisati. Pa sve bi im uzeli. Branković bi ostao bez igdje ičega. Ali hajde neka je bar krenulo.
  Predsjedniče vama svaka čast!
  Ako pročitate ovaj komentar molim vas da mi odgovorite šta je sa zakonom o genocidu i kažnjavanju za ne priznavanje genocida, i kakvo je vaše mišljenje o tome.
  Hvala

 36. sumnjam da ce ama bas iko potpisati nesto slicno… a svi ti lopovi ce jedan drugoga podrzati zasto nisu potpisani, pa ce se reci, eto vidite, niko nije htjeo potpisati, a nemozemo svi biti lopovi… a svi i jesu lopovi.
  A bilo bi fino cuti stvarno sta se desilo sa Lajcakovom idejom protivkorupcijskog tima… jedna od rjetkih stvari koja je bila prepala Dodu.
  pozdrav druze predsjednice

 37. HALO, ROBOT KOMERC, CUJEMO LI SE!?

  “Opšte poznata je stvar da najveći dio “prljavog novca” koji posjeduju političari potiče od pljačkaških privatizacija, namještenih tendera i poslova (već legendarnih 10 %)”

 38. Kao što je neko već komentarisao, nije bitno da li će iko potpisati ovaj papir ili ne. Potrebno je donijeti zakon koji bi regulisao postupke oko istrage o svoj stečenoj imovini, počev od političara do privrednika. Svaka čast ljudima koji su imovinu zaradili ili naslijedili, a ostali koji nisu na legalan način zaradili svoju imovinu, brate treba dokazati da ovo nije lopovska džamahirija, nego država BiH. Mnogima naravno ne odgovara da ovo bude država, pa njima ovo stanje to jest status quo pogoduje.
  Na kraju krajeva, narod je kriv. Zašto je ovo dozvoljeno? Ja se još sjećam mitinga 1991 protiv nacionalističkih stranaka, žao mi je što nas je tada malo izašlo, a ovi skupovi danas se pretvaraju u smijuriju.
  Pogledajte FM Zdravstva i FM Obrazovanja, pa ljudi nisu ostvarili ništa od planiranog. I to pogoduje lopovima koji kradu ovu državu i ovaj napaćeni narod. Nadam se da će SDP nači političkog istomišljenika u parlamentu makar Federacije da se progura ovaj zakon.
  Laku noć istino gdje god bila.

 39. i ja se pridružujem čestitkama za sve Vaše pokušaje. Jedno pitanje ako pročitate komentar. Hoće li biti mogućnosti da Vas vidi i običan svijet? Znam da će te imati niz protokolarnih aktivnosti ali bi stvarno volio i da imama mogućnost da Vam stisnem ruku za Vaše pokušaje da stvorimo koliko toliko normalnu državu ako ništa drugo. Pozdrav iz Brčkog.

 40. Poštovani,

  pozdravljam ovu ideju ALI je smatram duboko UTOPISTIČKOM.

  Takođe smatram da ste i sami svjesni te utopije.

  Zato MOLIM ODGOVOR na dva pitanja:

  1. Koji cilj ovim potezom želite postići?
  2. Da li smatrate da će ova inicijativa dati neke rezultate i koje?

 41. Svako onaj tko misli da ce ovi navedeni da se potpisu je ili puko ili je pao sa Marsa.Naravno da vi znate da je ovo samo jedna velika utopija, samo ne znam tko ili sto vas natjera da ovo pokrenete.Cak i da imamo zakonski rjeseno nemozemo im stati u kraj ,a kamoli da oni dobrovoljno pristanu na to.Mislim da ovdje nebi pomogle ni GUANTAMO metode mucenja da priznaju stvarno imovinsko stanje.Zato ne gubite vrijeme na njih nego nastavite da obilazite Bosnu a pogotvo Hercegovinu.Mi Hercegovci imamo osjecaj kao da smo neko lijevo smetalo u ovoj drzavi.Mislim da bi veliki dio BH politicara bio najsretniji da nas(MUSLIMANA) nema u Hercegovini.Pa bujrum dodjite u TG.

 42. Odlichno! Josh nam samo fali implementacija, mada mislim da su (nazalost) u pravu svi oni koji kazu da nema ni volje,ni hrabrosti, niti potencijala u nadleznim institucijama. A OHR-ova AFU (Anti freud unit), koju spominjete,definitivno nije nadlezna institucija, tako da je nema smisla spominjati. Dakle, problem je NAS i NASA NADLEZNOST i MI moramo da preuzmemo odgovornost…

 43. Samo još da budete predsjednik SDPa (to je moja želja i nadam se da će tako biti)
  Svaka čast za izjavu koju ste dali u emisiji 60 min.
  i nakraju VI STE JEDINI PRAVI PREDSJEDNIK OVE ZEMLJE.
  Svaka čast i sve najbolje.

 44. A što se tiče oduzimanja nelegalno stečene imovine mislim da ljigacvci (drugu riječ za njih više nemam) koji sjede u parlamentu (oni koji imaju većinu) nikada neće usvojiti takav Zakon jer su oni najveći lopovi i kriminalciu ovoj zemlji, naravno ne odgovara im, a jadan narod varaju svojim izjavama o nacionalnoj ugroženosti. To su priče za malu djecu na koje narod nasjeda pa glasa za njih.
  Pa neka glasa ali neka se onda ne žale da su im penzije male (jer isti ti penzioneri nažalos glasaju za njih), borci isto tako (uvijek im nešto fali, a moj je otac 3 puta bio ranjen, lažni RVI hvala bogu nije i nikada ništa nije dobio od ove jadne države, al drugi lažni RVI po 100 puta od kantonalnog ministarva za boračka pitanja dobivaju i bespovratne kredite i ovo i ono, ukratko fuj) i mladi (žale se stalno ali kada dođu izbori ili ne glasaju, ili glasaju za ove primitivce koji danas sjede u parlamentu), itd……..
  ma samo se iznerviram kada počnem pričati o njima. Ukratko muka mi je samo da ih vidim.
  Eto nadam se da nije previše i sretno u daljem radu::::::::::::::.
  Valjda će nam doći bolja vremena!!!!!!!!!!!!!!!

 45. Pozdrav!

  Lijepo je bilo vidjeti i procitati ovaj prijedlog zakona. Drago mi je vidjeti i nadam se da ce svi politicki lideri potpisati izjavu koju ste i vi sami potpisali.
  Ono sto me interesuje sta se desava sa imovinom ljudi koji su profila Celo, Gasi, Keljemendiji, Puska i ostala bagra….kada isti dubu uhapseni i osudjeni za lihvarenje (kamatarenje), trgovinu opojnih droga i ostalih roba siroke potrosnje… Da li ista biva izuzeta? Tko nad njom onda ima ovlasti?
  Ono sto se da primjetiti da recimo Gasijima nije nista oduzeto i sumnjam da im je i jedan racun blokiran…(‘porodicna kuca u Titovoj, poslovni prostori i ostalo)…..Nadam se da ce neko poduzeti nesto vezano sa tim, a ne da novim narastajima kriminalci poput Cela, Gasija, Puski i ostalih budu uzor! Ubij, otmi, reketira….mozda odlezis par mjeseci ili godinica …i na kraju sve opet ostaje tebi….UZAS!!!

  Postovana gospodjo NEVENKA GARAGIC,
  Procitala sam Vas post i plakala. Primite moje saucesce! I sama sam majka i mogu misliti kroz sta ste sve prosli tokom tih teskih danan kada je Vas Denis preminuo. Srce mi se steze od pomisli kroz sta i danas prolazite u ovom svijetu korupcije i nemorala i svega ostalog sa cim se svi mi susrecemo svaki dan. Nadam se da ce se gospodin Komsic, koji se do sada pokazao kao – prije svega – covjek pomoci. Uz Vas sam gospodjo Garagic! Izdrzite u svojoj borbi.

  Srdacan pozdrav,
  Jasmina

 46. Jasmina 1974
  Hvala Vam na podrsci, znam da sam ponekom dosadna, smatraju da ovo nije mesto, ali ja se borim vec trecu godinu i necu odustati. Proslo je 6 meseci od moje prijave tuzlanskih tuzioca VSTV-u, a jos nista. Nadaju se mozda da cu odustati. Nikada, samo me me smrt moze u tome spreciti.

  Evo link na TUZLARIJAMA (FORUM-Tuzlarije-PRAVDA ZA DENISA) gde sam postavila gotovu celu knjigu koju sam stampala 16.08.2006. i podelila Denisovim prijateljima u svim bivsim republikama, Evropi, Americi, Australiji.

  Uspomena na mog Denisa koji je bio zaista divan, kulturan i inteligentan mladic, daje mi snagu da izdrzim.

  http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/forum.htm

 47. zamislite jedan crni oblak iznad nas kako crpi sve iz nas,sve sto imamo i sto bi trebali imati a koji se sastoji od svih mogucis kriminalaca i politicara :dodika, ivanica, komsica,reisa,lagumdjije,spirica,izetbeegovica itd itd itd itd itd ima ih previse a svi oni uzimaju hiljade i nista ne rade a i ti si medju njima komsicu,povezo si onu zenu kad se poradjala i otvorio blog i sta si jos uradio,pa ja nisam ni znao da si ti na vlasti bio ovih 6 mjeseci jer nista nisi konkretno uradio i tako da gospodjo Garagic stvarno mi je zao ali predsjednik vam je bio pogresna adresa za trazenje pomoci.promitee moje iskreno saucesce.izmedju ostalog da spomenem slucaj jednog mog druga mada ih ima vise ali ovde sam ucestvovao pa to cu i spomenuti.otac mu je dozivjeo infrakt i treba na Gradinu da lezi nekoliko dana.a na Gradini nema kreveta,vrati oca kuci i hajd nastavi trazit stelu da ubacis ocu u bolnicu.jedva nadjosmo stelu izvalismo stoju(100 markica) i ubacismo ocu u bolnicu nadje se krevet.jos jedna stoja cucnu i doktori igraju oko njega kao da je jedini u bolnici kao da nema ni jednog drugog pacijenta.
  to je ova nova Bosna crna da crnja nemoze biti.
  KOMSICU KAKO TE NIJE STID DA NAM PRICAS O ZAKONU KOJI JE LAGUMDJIJA PREDLOZIO I KAKO TE NIJE STID BITI U TOJ STRANCI.

  KAKO TE NIJE STID

 48. SDP i Komsic su jos jedanput pokazali da su jedina, prava, istinska multinacionalna stranka u nasoj drzavi! Iako od ovoga dokumenta vjerojatno nece biti nista, ipak je za svaku pohvalu to sto radite! Jos ste jedanput pokazali da ste najbolji i da je SDP jedina stranka koja se bori za interese svih naroda u BiH, bez obzira na nacionalnost!

  Ovaj narod ce kad-tad progledati, izici iz mraka i ponora u koji nas aktualna vlast vodi vec godinama, a SDP je jedina stranaka koja moze uciniti boljim zivot svih ljudi i naroda! Samo se je za nadati da ce to biti sto prije, jer je odavno dosta nacionalista i njihove politike!

  Jos jedanput sve pohvale za rad Predsjednika Komsica i SDP-a!

 49. nas problem je dijeljenje na “nase”, “njihove” i “one trece” 🙂 eh sad se spakujte u koju god hocete kategoriju.

  multinacionalnost je rijec koja se koristi cesto u svim strankama a nema velike stranke osim sdp-a i radom za boljitak s glave. hdz – zna se, sda – zna se, sds, snsd (isto je to) – zna se. a buducnost nije tu. jer hdz, sda, sds bi i ‘92godine pa znamo sta bi. ocigledno imamo problem sa dijeljenjem na etnicke skupine kada je vlast isto tako podijeljena.

  manje bi problema imali kada bi vladajuca koalicija bila recimo sdp, radom za boljitak i recimo LDS, sto se nikad nece desiti ali je najmultietnicnije (ako takva rijec postoji). da li bi onda bila frka na vrhu? jer svako je za sve pa onda kako da se jedni bore za jedno? ali to je previse za korisnika Tomislava925, bdad i sl.

  tomislave….narodu nista nije oteto od strane sdp-a jer kao legitimni nasljednik, legitimno je dobio i prostorije i nema tu nekih grandioznih posjeda. zivim u tuzli, gradu u kojem sdp vlada od ‘92 (hvala bogu jer nema boljeg grada za zivjeti u bih, bez uvrede svima). da smo u srbiji recimo ili hrvatskoj pa da sdp kao legitimni nasljednjik KP pa da dobije cijelo naselje Dedinje, ono odmaraliste titovo u hrv nemogu da se sjetim kako se zove….uglavnom….razumijemo se. u bih je maaaaalo prostora. a u beogradu zgrada KP (nekadasnja) je ko neboder 🙂 dedinje ima 100 vila sve tada u vlasnistvu KP, to bi bilo nesto i definitivno bi bilo bogacenje. a sdp u Tuzli ima jedan sprat stare zgrade u centru grada….a u malom stancicu iznad je “podmladak” to znam slucajno jer sam vidio pa….. dakle nisam sdp-ovac iako cesto za njih glasam a za Jasmina Imamovica UVIJEK!!!

 50. SDA ima vece prostorije od SDP-a u tuzli. dijeli veliku kucu u samom centru grada u gradskom parku sa patriotskom ligom…. 🙂 hahahaha

  ja bih da sam na SDP-ovom mjestu mijenjao se za prostorije…. LOL

  pozdrav predsjednice….nedaj na se

  samo poda se!!!

 51. Gospodjo NEVENKA,

  Iskreno mi je zao za sudbinu Vasega sina. Tesko je i zamisliti kako ste se Vi i Vas suprug osjecali.
  Zelio bih samo reci da su bezbrojni primjeri o nekorektnom ponasanju doktora.
  Zena u osamdesetim, dozivjela je mozdani i dva srcana udara u dva dana. Prijatelji su je odveli u hitnu. Pregledali su je, zakazali termin za snimanje glave za 30 DANA i poslali kuci. To je bilo krajem 2007 i zena se jos nije, a vjerovatno i nikada nece oporaviti. Tek naknadno je doktor specijalista neuropsihijatrije ustanovio da je za njeno sadasnje stanje iskljucivo odgovoran doktor iz hitne, jer da je to snimanje glave izvrseno u roku od 2-3 dana nakon udara,i ustanovljena dijagnoza, znaci regovano kako treba, bilo bi sve u redu. Zena koja zivi sama, do tog dogadjaja bila je i potpuno samostalna, veoma pokretna, sada zavisi od pomoci prijatelja i rodbine!
  Znam da to za Vas nije nikakva utjeha, ali eto…

 52. za zmajodbosne
  Ja ne trazim da me bilo sta utesi, jer je to nemoguce. Ja samo trazim pravbdu i da se doktore prestane tretirati kao zasticenu vrstu! Jasno je da su i oni ljudi, da i oni grese, ali njihove greske nemaju ispravku! Zasto i oni ne odgovaraju za propuste kao svi ostali gradjani, odnosno uposlenici? Zasto ih svi stite, (MUP, tuzilastvo, sudije)? Vidite, ja sam uverena da bi medicinska sestra i te kako odgovarala (ne bi ih doktori stitili sigurno). Zasto? Jer med.sestre su “obicni” ljudi, a doktori su nedodirljivi. E, tome treba stati ukraj! Neka svako odgovara za SVOJE GRESKE: Zalosno je sto svi znamo to da su bezbrojni primeri nekorektnog ponasanja doktora, a zasto sutimo? Svedoci smo “prepucavanja” Naila Kadica i Kemala Dizdarevica, te samovolje direktorice transfuziologije (pratim sudbinu doktorice koja je mobingovana i koja je dobila otkaz zbog sujete svoje “sefice”), pa svemu tome jednom treba doskociti i reci DOSTA. DOSTA! Radite svoj posao ili idite u teatar.
  Nikada se nista nece promeniti budemo li sutili. Ja necu da sutim.
  Da ne ispadne da samo kritikujem, moram reci da se divim dr Mirsadu Kacili u Klinici za srce Sarajevo, on je operisao aneurizmu sestrama, kod jedne je vec bila ruptura, kao kod mog Denisa. Zasto moj sin nije upucen dr Kacili? Zasto mu je uskraceno pravo na zivot? ZATO STO SU DOKTORA DANA PREPISIVALA POGRESNU DIJAGNOZU! Zato je moj sin preminuo, a mogao je ziveti jos, koliko god, mi bi bili presretni. Barem bi znali da je bolestan, pa bi se oprostili, svesni teske bolesti. Ovako, jednostavno su nam ga ukrali.
  Ali, ove teme ne interesuju clana Predsednistva, kao sto vidite.

 53. Lijepo je to što ste potpisali izjavu,ali jeste li bili svijesni koliko ima nedostataka ta izjava,kao da važi samo ako je potpišu svi koji su navedeni.Za vas sam 99% siguran da nemate nelegalne imovine,ali Zlatko ima i te kako.Pa zato mislim da je svjesno tu klauzulu stavio onaj ko je sastavljao jer je znao da neće potpisati neki od navedenih.
  Lijepo bi bilo da je Zlatko potpisao i rekao oduzmite mi sve što je nelegalno,a ovako on je samo rekao neću ja vraćati nelegalnu imovinu jer neće da je vrati ni tamo neki Fahro,Dodik ili već ko ne potpiše izjavu.

 54. jebo te … fulo sam temu ,

  evo komentara ,
  obicna zamjena teza …
  kriminal i to kriminal politicara jeste za drzavu BiH veliki problem al’ ni u kom slucaju taj kriminal ne moze biti prioritet za rijesavanje .
  Gos. Komsicu , prioritet svih prioriteta mora biti promjena sistema odnosno promjena Ustava drzave BiH .
  Promjena u kojoj ce se onemoguciti organizovanje po pripadnosti drugim drzavama po pripadnosti religijama … vec po jedinom kriteriju pripadnosti drzavi Bosni i Hercegovini i njenoj naciji i njenom narodu .
  Sramotnije je pripadati sistemu u kojem je glavni kriterij pripadnost drzavi srbiji , republici hrvatskoj i nekom imaginarnom ” bosnjastvu” a sve to kao plast za pokrice kriteriju nad kriterijima , pripadnost religiji islamu , pravoslavlju i katolicizmu .
  Pocniti se Vi zbog toga stidjeti sto pripadate tom i takvom politickom i intelektualnom krugu koji ne bi mogao zazivjeti na 24 sata ni u najjebenijim africkim zabitima .
  Jebo kriminal , u ovakvom obzracju … to mi njekako nalik balijskom ganjanju begova kriminalaca u vrime osmanlijske okupacije drzave Bosne .

 55. Gospodine Komsic ,
  Kad je u pitanju Drzava Bosna i Hercegovina onda niko njene gradjane NE SMIJE organizovati po bilo kakvom osnovo , po bilo kojoj pripadnosti sem pripadnosti Drzavi Bosne i Hercegovini , njenoj naciji i njenom narodu .
  Niko , Ko imalo drzi do vremena u kojem zivi …

  ——————————————–
  Tome se Vi oduprite … i Vi i stranka kojoj pripadate jer i nad poziciom i nad opoziciom pa rekao bih i nad glavama vjerskih dostojanstvenika jos uvijek stoji poznata hipoteka ,
  ” Vise volite rusko govno od americke torte “

 56. sve je to u redu ,ali ste izabrali pogrešno društvo.Kada g.Lagumdžija vrati novce koje je dobio od ekonomskog fakulteta ( ispod tezge ) onda možete nešto reći.Ali vas potpuno shvatam ,ipak ste Vi njegov šegrt.

 57. Ja mislim da je i ovo jos jedna od gluposti kojima ce se baviti izvjesno vrijeme i opet nikom nista kao i sve do sada.
  O kakvom porjeklu imovine, o kakvom vracanju opljačkanog o cemu vi to pricate pa nasi sudovi i oni koji bi trebali da sankcionisu takve stvari i kada znaju tko je ucinio nesto sto ne treba i kada i gdje ne mogu i nece da urade a kamoli ovo. Treba natjerati samo sviju da rade svoj posao pa i predsjednik i sudovi i tuzilastvo. Pa dovoljan je primjer nasih emisija na TV u kojima imenom i prezimenom se govori o tome tko je gdje i koliko ukrao pa niti su uhapseni oni a niti onaj tko nam na TV uzima 6 KM (6,90 KM) i jos neda da mirno spavamo jer iznosi svakodnevno neistine jer da su istine nesto bi se moralo desiti.

  Ovo je stvarno smjesna prica
  Jesu li kakvi izbori u blizini (ops – opcinski pa to ti je to)

 58. Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić potpisao je danas Izjavu o oduzimanju opljačkane imovine, koju su prije par dana potpisali predsjednik i dopredsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić te pozvali ključne ljude u ovoj zemlji da učine isto.

  Silajdžić je, uz potpisanu izjavu, uputio i pismo predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji.

  – U posjedu sam Vašeg manifesta o “oduzimanju opljačkane imovine,” te sam isti proučio sa nivoom pažnje koji dokument takve vrste i motivacije zaslužuje. Čak i nakon takvog brzog pregleda ovog dokumenta primjetio sam niz nedostataka, te očekujem da ćete prihvatiti moje sugestije za unapređenje istog s obzirom da ste istakli da ste i Vi mišljenja da je neophodno da političari opravdaju povjerenje građana koji su ih izabrali, navodi se u pismu.

  Prije svega, navodi Silajdžić, bilo mi je zadovoljstvo potpisati dostavljeni dokument, ali sam mišljenja da pitanja ovakve važnosti ne smiju ostati na deklarativnom i demagoškom nivou, već da se na njih mora do kraja i nedvosmisleno odgovoriti ukoliko su već postavljena.

  Uvjeren sam, stoga, dodaje on, da ćete se složiti sa idućim primjedbama i prijedlozima, rukovodeći se željom da demonstrirate stvarno opredjeljenje za istinsku borbu protiv kriminala i korupcije koji uzimaju sve više maha u Bosni i Hercegovini.

  – Naime, tačka 7 Vaše predložene izjave precizira da će rješenja sadržana u toj izjavi biti primjenjena u praksi samo “ukoliko je potpišu lideri koji imaju u Parlamentu BiH većinu za usvajanje Zakona i vlasnici najtiražnijih dnevnih novina…” Nemam nikakve dileme da ste od početka bili uvjereni da će bar nekoliko navedenih osoba odbiti potpisati predloženu izjavu, a da ćete pogotovo moći računati na “svog druga Miću” da Vam poruči da tu izjavu “okačite mačku o rep”, navodi se u pismu.

  Ovakvom konstrukcijom tačke 7 ste, dodaje se, jasno pokušali osigurati lažnu moralnu pobjedu bez mogućnosti bilo kakve stvarne odgovornosti.

  Silajdžić, stoga, predlaže da se u predloženu izjavu doda nova tačka koja glasi: „Ukoliko do 31.03.2008. godine ova Izjava ne bude potpisana od svih navedenih osoba, postojeći potpisnici se obavezuju da će svoje imovinske kartone dostaviti OHR-u i specijalnom Tužiocu BiH, sa molbom da na tim potpisnicima počne rad najavljenog Antikorupcionog tima OHR-a“.

  – Također sam primjetio da je predložena izjava limitirana na prijavljivanje opipljivih vrijednosti (“novac, nekretnine, firme, vozila i ostale stvari od značajne vrijednosti.”). Ova konstrukcija isključuje niz ostalih vrijednosti čije protivpravno ili nepromišljeno pribavljanje može jednako oštetiti porezne obveznike ili poljuljati povjerenje javnosti u transparentno funkcionisanje institucija, navodi se u pismu.

  Stoga, predsjednik Stranke za BiH predlaže da se u predloženu izjavu doda nova tačka koja glasi: „Pored navedenih vrijednosti, također se obavezujemo da će imovinski kartoni sadržavati i sve ostale vrijednosti stečene tokom obavljanja javne funkcije, poput namjenskih kredita i zajmova, usluga pruženih bez naknade ili uz naknadu koja ne odgovara tržišnoj vrijednosti određene usluge (uključujući korištenje automobila, nekretnina i drugih pogodnosti), te svih ostalih usluga ili pogodnosti koje imaju tržišnu vrijednost“.

  Konačno, ističe se u pismu, korištenje genocida u Srebrenici za dnevno-političke potrebe me uvijek iznova iziritira, bez obzira na sve učestalije djelovanje određenih političkih opcija u tom pravcu.

  – Naime, tačka 2 Vašeg dokumenta predviđa korištenje oduzete imovine za “pomoć Srebrenici” iako ste, kao što sam već naveo, pažljivom konstrukcijom tačke 7 osigurali da do implementacije tog dokumenta, a time i pomoći Srebrenici, nikada ne dođe. Ukoliko ste stvarno zainteresirani da ovaj dokument ipak dovede do pomoći Srebrenici, očekujem da ćete prihvatiti da se u predloženu izjavu doda nova tačka koja glasi: „Ukoliko do 11.07.2008. godine ne dođe do bilo kakvog oduzimanja imovine predviđenog u ovoj Izjavi, postojeći potpisnici se obavezuju da će za pomoć Srebrenici donirati vrijednost svojih jednomjesečnih prihoda iz svih izvora“, kaže se u pismu.

  Bez obzira na sve nedostatke, svjesne i podsvjesne, Vašeg dokumenta, zadovoljstvo mi je isti potpisati, a ostaje mi samo nada da ćete prihvatanjem gore navedenih prijedloga dokazati svoje stvarno opredjeljenje za rješenje problema korupcije, nepotizma i protupravnog korištenja usluga koji koče razvoj naše zemlje.

  Nažalost, u vrijeme kada je SBiH pokušavala u startu osujetiti uzroke ovog stanja, inicijativama poput privatizacije na državnom, umjesto entitetskom, nivou, reformom pravosuđa, idejama iz Bijele knjige, te ostalim krovnim zakonima, Vaša stranka je ne samo odbila takve inicijative podržati, već ih je i svjesno opstruirala prihvatanjem neefektivnih etničkih i entitetskih rješenja, navodi se u pismu koje je predsjednik Stranke za BiH dr. Haris Silajdžić uputio predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji.

  Izvor: FENA(www.blic.ba)

 59. Predsjedniče. ja zaista vjerujem da Vi mislite iskreno to sa pljačkašima…ali mislim isto da je čista utopija očekivati da će potpisati iko osim par “Don Kihota” oni koji nemaju ništa. Naša sadašnja “elita”, sve sami ratni profiteri i poslijeratni “privatizeri” koja je usput i na vlasti ili usko rodbinski povezana sa vlasti, neće nikada.
  Što se tiče g-dina Silajdžića, ne znam bogami…znam samo da njega ni njegove partijske saborce ništa ne zanima osim interesa: Kod njega i njegovih je sve iza materijalne koristi: i domovina i nacija i moral i vjera…pa usudjujem se čak reći i porodica. Mislim da im čak i brakovi funkcionišu na tom principu-principu ineteresa. Šta mi onda, gradjani BiH da od njega očekujemo: Da brine o nama i našim interesima?! Ma dajte, molim Vas!!!

 60. Dragi nas predsjednice,

  Kakva nam korist od Vase cijenjene izjave? Ne treba nama nikakav zakon o porijeklu imovine niti bilo sta slicno. Postoje ustanove koje se zovu porezne uprave u kojima su evidentirana primanja svih gradjana BiH i dovoljno je pogledati u njihovu arhivu da se ustanovi ko je zaradio svoj kapital a ko ga je “dobio”.
  Samo treba biti svjestan jedne cinjenice, a to je da smo mi zemlja u tranziciji cija tranzicija traje malo predugo s obzirom na nase okruzenje i nas geograski polozaj. Svi mi dobro znamo da je prelazak sa jednog sistema na drugi veoma podlozan kriminalu, pa je tako bilo i kod nas, ali taj nas kriminal nazalost jos uvijek ne prestaje. Treba nama predsjednice jedan dobar “kamenjar” u Hercegovini da malo posaljemo nase novopecene biznismene i 80% politicke elite da malo “tucaju” kamen… a kad cemo imati takav kamenjar za nas sve? Mislim da necemo nikada jer je cijelo drustvo BiH od 90. stvoreno na lazima i prevarama, i svaka garnitura vlasti dolazi sa novim prevarama, lazima, aferama… i cim sve ne… Vrlo malo je pozitivnih na nasoj politickoj sceni… Da sve i jedan politicar imaju mrvicu morala davno bi ova nasa drzava stala na kakve takve noge, makar i staklene… alil smo mi predsjednice jos uvijek u invalidskim kolicima…

 61. ovog preseravanja oko skj-a je dosta! skj je imao preko dva milijuna članova, koji su plaćali članarinu. što su imali imali su od svoje love, da su marku mjesečno, za 60 godina nakupilo bi se. franjo, ne kenjaj više iz njemačke i ne litaj o pozdravima iz posušja, u kojem nisi bio 20 godina, a ovdje soliš pamet svima kao nekakav hrvat. pobjegulja i dezerter, odjebaus odavde!

 62. Tomislave, ne prdi. Oni ako su uzeli nesto sto im ne pripada, nisu unistili. Hajmo sabrati, koliko su izgradili, a ovi tvoji unistili.
  Nemoj pogresno shvatiti ovo “tvoji” mislim na nas i vas. A zna se koji ste to vi, a koji smo to mi.

 63. Ako SDP treba da vrati imovinu koju je stekao SKJ, onda HSP treba zabraniti jer je nasljedica zlocinacke stranke koju je osnovao Ante Starcevic, a najistaknutija osoba u HSP svih vremena je bio dr. Ante Pavelic.

 64. a da ne pricamo o potrazivanjima od sssr-a, iraka itd. a da ne pricamo i o vrijednosti u fabrikama, putevima itd. stotine milijardi dolara nekretnina, koje ste vi kreteni srusili. ne mozete pisljivi autoput napraviti, kilavite se nekoliko godina za desetak kilometara.

 65. jos jedan Manifest … koji treba vratiti povjerenje gradjana u politicare muslimane , pravoslavce i katolike odnosno u srbe , hrvate i ” bosnjake” ,
  Promasaj ,
  BiH nije Jugoslavija , nije ni komunisticka a nit je juznoslavenska drzava .
  Povjerenje gradjana mogu dobiti jedino politicari pripadnici nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine … te ako vam je drugovi i gospodo politicari do povjerenja naroda ,
  onda vi svi lipo pakujte svoje kofere i drzavne sluzbe prepustajte Bosanskohercegovcima svih fela i navrza … Bosanskohercegovcima ,
  ilirima,germanima,juznim slavenima,jevrejima,romima , latinima,kurdima … Bosanskohercegovcima pripadnicima Crkve bosanske , muslimanima,pravoslavcima , katolicima,protestantima,judama,budama,hari-krisnama,johovinim , ateistima … koji ce kad je u pitanju drzava BiH biti samo i jedino Bosanskohercegovci odnosno Bosanci .
  Vama drugima , Narod drzave Bosne i Hercegovine zeli , sretan put !

 66. Nama pod hitno treba jedan takav Zakon, koji bi obuhvatio ne samo imovinsko stanje politicara, mocnika, estradnih zvijezda, itd. nego i tzv. ”obicnog naroda”! Misljenja sam da se ”dole” ne krade, otima i laze nista manje od onoga ”gore”! Laz, mito i korupcija vlada posvuda, od ”vrha” pa ”nadole”! Moja susjetka ne moze da dobije posao, iako ima srednju skolu zavrsenu…Taj je posao dobila pak jedna koja jedva ima zavrsenu tek Osnovnu skolu! I primaoce tzv. ”borackih” primanja treba detaljno ”procesljati”. Mnogi primaju vise nego sto im imovinsko stanje to pokazuje! Firme iz domena usluge (komunalne i dr. usluge) ne vode evidenciju i ne provjeravaju ko sve koristi njihove usluge. Pa tako neka baba, penzionerka, navodno zivi sama u troiposobnom stanu i ne placa rezije, jer joj je ”mala penzija” ili je socijalni slucaj! A da joj zakuca se na vrata, ustanovilo bi se da u tom stanu stanuje neko ”treci”, cesto i sa kompletnom porodicom! Dakle, nije prikazano pravo stanje stvari! Necije se stanovanje, zivljenje i dr. mora platiti! Necu valjda to biti ja ili svi mi?! Drzava ce napokon poceti prosperirati kada se oslobodi ”bolecivosti” prema svakome ko ”zakuka”. Jer, kuknjava je kod nas postala nesto uobicajeno, nesto sto se obilato zloupotrebljava kada se zeli prikazati sebe u gorem polozaju nego sto stvarno jest. Ni Crveni Krst i druge ”humanitarne organizacije nece vise da prihvate pomoc koja im se nudi. Ja ponudio stari, ali jos posve ispravan sporet da nekome dadnu ko nema, oni odbrusili da ga bacim na kontejner! Pa sad, eto znaci, vidi se koliko se stvarno nema!

 67. Slažem se sa uvođenjem zakona o korupciji ali je to daleko od pravog rešenja.
  Ma koliko mi bila simpatična akcija potpisivanja, mislim da je ipak samo nivo marketinga. Citam sinoc da je Haris potpisao…. Pa hajd recimo da on nema imovine i da je postena ali da lki to važi za Jatu, jarana mu?

  Problem je nefunkcionisanja citavog sistema. Da poreske sluzbe rade kako treba postojali bi “imovinski” kartoni pa makar krnji… Ako necija majka kupi stan (a penzioner je) sud treba odmah da izvrsi provejru ili proslijedi nadleznoj (Antikorupcijskij, poreskoj sluzbi) upit da se vidi da li je ta osoba mogla taj stan i zaraditi… Ako je novac za stan na dobijen na poklon onda se – plati porez na takav poklon.

  Ja ne mogu da dodjem sebi odakle narodu tako mnogo skupih auta, kad pogledam parking ispred zgrade zapanjim se. Imam jako dobru platu zadnjih 10 godina ali ne mogu kupiti nikakav džip, mazdu ili slično…. A stan – nemam.

  Kradu svi, na svim nivoima. To samo sistemski može da se riješi, ne čak ni zakonom o oduzimanju imovine

 68. Vidim ovdje se prepiru neki oko SKJ, opet se vracaju u proslost, a ako cemo tako znajte da je u Capljini svo vlasnistvo SKJ preuzeo HDZ, prostorije, fabrike i imanja, tako da vam ta prica ne stoji!

  SDP jeste nasljednik SKJ, ali ne u svim podrucjima djelatnosti!

  Pozdrav predsjedniku KOMSICU i SDP-u!

 69. Mislio sam da bi to bilo preuzetno s moje strane, ali kako se nitko toga nije prihvatio, moraću pojasniti ja: za sve ove gore koji tvrde da je potez Komšićev i SDP-ov puka demagogija i da zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom već postoji i da gg kucaju na otvorena vrata, u krivu ste! Postoji, naravno, zakon o oduzimanju protupravno stečene koristi (ili kako to pravnici već nazivaju), dakle, o oduzimanju imovine proistekle iz već POZNATOG i DOKAZANOG kaznenog djela, kao što postoji i u svim uređenim državama na svijetu. Kako ova nesretna BiH ne spada u takve, potrebna nam je zakonska procedura koja će film odvrtiti unatrag, te za postojeću imovinu dokazati da je stečena zakonski. Jasno da takav postupak izaziva dosta negativnih asocijacija, a problematičan je i sa stanovišta ljudskih prava. Međutim, ako postoji potreba za njim, a zbog specifičnih okolnosti na cijelom ovom prostoru definitivno postoji, ipak se može izvesti kvalitetno i njime se mogu postići ciljevi. Pitanje je samo političke volje da se krene u tom pravcu, jer ako je nešto teško i pipavo, ne znači i da je neizvedivo.

 70. I jo nešto ovim antikomunistima…

  Nisam komunista ali znam jedno: Komunisti su industrijalizovali zemlju pa su putevi, struja stigli i do sela u najvecim zabitima. Izgradjene su fabrike pa je 90% ljudi zasnovalo radni odnos. Sprovedeno je masovno besplatno školovanje pa se sada, oni ili njihovi roditelji, koji se dice antikomunizmom samo zato pismeni.

  Dakle, ovu nasu zemlju su komunisti gurnuli naprijed, odnosno smanjili su stravican zaostatak za razvijenim drzavama. (Vrhunac pocetak 80-ih, kada je vecina antikomunista kupovala svoje prvo auto i dobilo od komunisticke firme i drzave stan)….

  E sada, hajte vi “antikomuisti” zaradite za stan i auto. Onako kako sve religije nalazu: sa svojim radom i pošteno. NEMOGUĆE JE ZA 99% STANOVNIKA! Čak i u razvijenim zemljama. Pa zato antikomunnisti nemilice kradu, a onda uredno odu u džamiju ili crkvu, i busaJU u grudi kako su pošteni i dobri jer su vjernici….. ha,ha,ha,ha,ha,ha……

  Sada, ovi na vlasti prave fascinantan zaostatak!

 71. Gospodine Član Predsjedništva:)
  šta je ovo sa UNESCO-m i Starim Mostom, da li je u pitanju samo ispolitizirana i prenapuhana priča ili postoji ozbiljna opasnost za brisanje Starog sa liste UNESCO-a?
  Kakva sramota za BiH i njene političare ako se to stvarno desi!

  Puno sreće u daljem radu.

 72. @jopet
  Mislim da nisi u pravu u potpunosti. Istina je da je za vrijeme komunozma izgrađeno dosta toga, i ne možemo reći da se u njemu nije bar donekle vodilo računa o čovjeku. Međutim, zemlja u kojoj smo mi tada živjeli, Jugoslavija, je prije komunizma bila razvijenija od nekih europskih država kao što su Grčka, Portugal ili Irska, a pogledajmo sad nas a pogledaj njih i sve će ti biti jasno. Kažu neki da je u vrijeme komunizma izgrađeno dosta infrastrukture, jednim dijelom i jeste, zato je BiH sada zemlja sa najmanje kilometara autoputa u europi. Kažu da je izgrađeno dosta tvornica koji su zapošljavale ljude, istina je i to ali su to bile tvornice koje su s vremenom sve slabije radile i proizvodile gubitke i da je komunizam ostao do danas većina bi ih bila zatvorena kao gubitaši. Kažu da se u komunizmu živjelo bolje, možda i jeste ali se zaboravlja da se svake godine živjelo sve gore i gore i da smo kao društvo u cjelini išli ka dnu, ka sve većoj nestašici i neimaštini.

 73. bobowac

  Zato sada zivimo bolje nego u ta vremena, kako kazes “svake godine zivjelo se sve gore i gore”.

  Kakav nam je sada zivot, kada nas vode ovi nacionalisti!?

  Mozda je tebi bolje, a vecini naroda zasigurno nije!
  Meni je dobro u ovoj drzavi, imam sve sto mi je potrebno i vise od toga, ali vidim da vecini ljudi, prije svega u Bosni zivot je sve samo ne normalan!

  A, dosta o politici, de ti meni reci sta cemo mi sa nogometom, ako si iz Kaknja kao sto si napisao!?
  Za koga bi ti bilo draze da udje u Premier ligu: GOSK ili Zvijezda!?

 74. Kao prvo SFRJ nije bila komunistička država, nego socijalistička. Drug Tito je sam uvidjeo da nije moguće napraviti funkcionalan model komunizma i diktature proleterijata u Jugoslaviji, nego smo ostali na jednom tranzicijskom obliku zvanom socijalizam.
  A to što su fabrike prazne i što nemamo autoputeva, to možemo zahvaliti spasiocima naroda (nacionalističke stranke), kojima je bitnije bilo graditi vjerske objekte (nemam ništa protiv vjere), nego ulagati u obnovu industrije i infrastrukture. U BiH se napravilo više bogomolja u zadnjih 15 godina, nego u proteklih 500. Naravno veliki broj bogomolja je i porušen tokom agresije na BiH, ali proporcija vjernika u odnosu na broj bogomolja je katastrofalan. Većina onih koji posjećuju bogomolje su vjernici na baterije ili imaju svoj interes. Otiđite u neku veću džamiju na području Sarajeva ujutro pa izbrojite koliko ljudi ima na sabahu, nema jedva saf.
  Mislim da ipak od svih partija jediono SDP ima pravilan stav. I ne govorim to samo kao član SDP-a, nego prevashodno kao čovjek. Koliko ja znam na zadnjim opštim izborima jedino je SDP izašao sa planom i programom ekonomsko socijalnog oporavka države, a svi ostali su se služili istom demagogijom o ugruženosti entiteta i naroda. Na žalost još jednom konstatujem da je narod sam svemu kriv.

  Laku noć istino gdje god bila.

 75. @bobowac
  moram te ispraviti! citat:”Jugoslavija, je prije komunizma bila razvijenija od nekih europskih država kao što su Grčka, Portugal ili Irska,”. netočno. država o kojoj govoriš je bila teška fukara afričkog ili latinoameričkog tipa, u kojoj NIŠTA nije bilo jugoslavensko. sve je bilo u posjedu stranaca, što je iole vrijedilo, koji su, uz pomoć bezgranično korumpirane i pohlepne vladajuće oligarhije, na čelu s dvorom, gulili narodu kožu s leđa. to zapravo i jeste ono što je omogućilo tako jak socijalni pokret, pa u konačnici i dolazak komunista (koji nisu pali s neba, onako, slučajno) u priliku da ugrabe vlast. usput, podsjeća li te ta situacija imalo na ovu danas. jesu li tvoji strahovi od komunista možda i opravdani. osobno mislim da nisu. kako bilo, razdoblje jugoslavije o kojem govoriš je upravo ono iz doba sociijalističke države, i nije riječ o dojmovima nego o službenim statistikama organizacija pri un-u koje se time bave, ili o analizama, svakako relevantnog, financial times-a, koje bi možda uz malo truda lako pronašao. pošto sumnjam da manipuliraš podacima, jer time postaješ laka meta, pretpostaviti ću da je riječ o neznanju, ili tvojoj mladosti možda.

 76. tomislav925

  Mislim da oni koji sjede u parlamentina moraju potegnuti pitanje programa na hrvatskom jeziku, a da tu Komsic malo sto moze uciniti!
  Zasigurno bi podrzao tu inicijativu, ali nitko od Hrvata, nacionalista, koji sjede u PS BiH ili Domu Naroda nece da se sjeti da i hrvati zele svoj program, iako im i ne treba jer ih vecina prati programe RH!

  P.S. Komsic je i dalje predsjednik, samo narednih 16 mjeseci nece biti predsjedavajuci, ali za nas je On i dan dana s predsjednik, jer zastupa sve narode, prije svaga nas Hrvate i ne mogu nekog on ostale dvojice zvati svojim predsjednikom!

 77. @bobowac
  SFRJ je bila i u komunizmu razvijenija od navedenih zemalja (znam bio srednjoškolac i putovao sam). Za prije komunizma ne znam mada je vrlo vjerovatno. (Bili smo u komunizmu sigurno razvijeniji od Rumunjske i Bugarske, a najvjerovatnije i prije komunizma. A vidjecemo za 1-2 godine.)

  Ako se porede države onda se moraju porediti u istom vremenskom periodu. Njemačka nije imala onoliko KM auto puta za standarde prije 20 godina kao što ima danas. SFRJ jeste imala prilično KM auto puta za ondašnje standarde (prije 25 godina recimo) ali put nije prolazio kroz Bosnu. (Zašto – to je druga priča).

  Uporedi ovako: Koliko je post-komunistička/socijalistička Hrvatska izgradila auto puta a koliko post-komunistička/socijalistička BiH? Isto važi i za fabrike. (usput, i vrlo kapitalistička USA ima u zadnje vrijeme problema sa fabrikama)

  Mislim da je onda očito da tvoji argumenti iako su dobri za kritiku vlasti ipak ne dokazuju da su komunisti krivi za sve loše, prije će biti obratno. (Mislim da je jedina greška komunista što 60-ih nisu krenuli u vrlo sporu tranziciju ka kapitalizmu i višepartijskom sistemu, onako kako to Kinezi već 20 godina rade. Mislim da rata ne bi ni bilo da je tako urađeno)

  Naravno, ne radi se o komunizmu već o lopovima i neodgovornima na vlasti. Oni su razlog.

  SFRJ, iako daleko od idealne bila mi je draga jer je bila 1.) Organizovana, uređena država; 2.) Vlast je uzimala sebi ali je davala i narodu;

  Ova naša država mi je mrska jer je: 1.) Haotična, neuređena država, 2.) Vlast uzima sve sebi a narodu daje k…….u, najčešće u vidu nacionalističke magle.

  Razlozi moje ljubavi i neljubavi nemaju veze ni sa komunizmom a ni kapitalizmom a ni sa Jugonostalgijom

  Komšić mi je drag jer se ponaša kao državnik, voli BiH, ne krade nemilice i ne prodaje nacionalističku maglu. To takođe nema veze sa komunizmom a ni nacijom, da se lideri parlamentarnih stranaka i ostali članovi ponašaju tako bili bi mi dragi i oni (sve skupa sa Dodikom).

  Na žalost, pored Komšića jedini “političar” koji mi je drag jeste: Tim Clancy.

 78. tomislav925

  Kako si ti nacitan i sve znas!
  I u ovom vrijeme se tretiraju tako oni koji ne idu na vjeronauk, kako su se tretirali i u ono vrijeme oni koji su isli, tako da uvijek postoje vremena u kojima nesto nekome ne odgovara!

  Rexcroatorum, iako si sada kralj Tomislav otkrivaju te tvoje rijeci, a i vidi se iz prilozenog da si uvijek bio bagra kakva si i sada!

  Jadan ti li je onaj tko s tobom zivi, svaka mu cast, dizem mu kapu kada te moze trpjeti!

 79. synaptic
  “moram te ispraviti! citat:”Jugoslavija, je prije komunizma bila razvijenija od nekih europskih država kao što su Grčka, Portugal ili Irska,”. netočno. država o kojoj govoriš je bila teška fukara afričkog ili latinoameričkog tipa, u kojoj NIŠTA nije bilo jugoslavensko. sve je bilo u posjedu stranaca, što je iole vrijedilo, koji su, uz pomoć bezgranično korumpirane i pohlepne vladajuće oligarhije, na čelu s dvorom, gulili narodu kožu s leđa.”

  Je li pricas o staroj jugoslaviji ili sadasnjoj bosni i hercegovini. Isti mi je opis :). SVe isto, ista meta, isto odstojanje, samo nam jos trebaju partizani da im jm 🙂

 80. @tomislav925
  Pretpostavljam da je po tebi ol 1,4 mil ubijenih u Jugoslaviji većinom hrvati. Pa ne znam kako vas uopste ima, kako ste opstali.
  vidim da si napisao u profilu da ti je drzava hrvatska. Pa matereti zašto ne ideš u hrvatsku pa tamo peglaj ljude i truj ih svojim glupim pričama. Hajde organizovat ćemo akciju “Hrvati ugrožena vrsta”, vas možda spasimo. Nevjerovatno je koliko se svi osjećaju ugroženi u ovoj državi. Pa zašto ste ovdje. Svi imate hrvatske pasoše, idite brate mili tamo gdje vam je bolje. Pa niste valjda idioti da živite tamo gdje vas tlače.
  Ali ne možete ni u hrvatsku, jelde. Pun je više k…c hrvatima vas velikih hrvata. Zapadna Hercegovina se nakrala u ratu i pokupovala sve u hrvatskoj. Pa
  kada vas vide hrvati-hrvati(vi ste BiH-hrvati) mrak im padne na oci. I ne možeš sada biti ugrožen u hrvatskoj jer si hrvat, pa je bolje ostati u BiH i biti “ugrožen” i srati nama kako ste sve izgubili i kako vas niko ne voli. Poštuj i bićeš poštovan. Zato Komšića i vole i poštuju. Jer čovjek voli ovu zemlju i poštuje njene građane bez obzira kako se zovu.

 81. Kakvi sve ljudi posjecuju ovaj blog!?
  Najgori nacionalisti – idite na blogove svojih predstavnika i bricajte nebulozne price!
  Pustite nas koji volimo nasu zemlju, a vi idite tamo gdje vam je srce!

  Dosta je vise da sirite mrznju u drzavi koju su napravili takvi kao sto ste vi!

  Napokon je dosao netko tko moze nesto promijeniti i uciniti da svim gradjanima bude barem malo bolje i vi pricate protiv njega!

  Kada cete otvoriti oci i uvidjeti da je do svog zla i podjela medju ljudima doslo upravo zbog nacionalizma, a ne zbog nekih proslih vremena u kojima se zivjelo tisucu puta bolje!

  Samo Komsic i SDP mogu ovu drzavu izvesti na pravi put – doci ce i nase vrijeme, a tada cete vi htjeti biti s nama, kao sto ste promijenuli kosulje u ovom prokletom ratu koji je iza nas!

  Capljina je imala 150 clanova sve dok nije dosla Alijansa na vlast, a tada su takvi kao vi koji stalno zele biti u vlasti svakodnevno dolazili da postanu dio nase stranke! Takvih nam je preko glave – idite tamo gdje zelite zivjeti, a necete ovu drzavu cijepati na dijelove, niti ijedan dio pripajati nekom trecem!

 82. Tomislave Tomislave pa jeli ti sad prosvijetlilo.Dobro je da se komotno osjecas u nasoj BiH te da je proslo vrijeme tamnovanja i ugrozenosti.Zato cjeni ovu zemlju i ljubi svaki kamen jer bi ruzno bilo da se u svojoj zemlji osjecas ko stranac.Zasuci rukave doprinesi boljitku jer ova zemlja treba domoljube bez fige iza ledza.

 83. Opet Ja. Sve liči na onu narodnu :
  Došli žandari u jedno mjesto da hvataju lopove.I , nigdje nikoga, kad naiđu na jednu babu.
  ,, Dobar dan baba,kako je. ,,
  ,, O dobar dan djeco, šta Vi tražite ? ,,
  ,, Evo baba m mi došli da hvatamo lopove. ,,
  ,, Kakve lopove ? Nema ovde lopova. ,,
  ,, Kako baba nema ,evo ovde na papiru lijepo piše da ima . ,,
  ,, Nema sinko . Jedan otišo* za načelnika, drugi posto* sudija ,treći posto* policajac, a onaj četvrti otišao za direktora . ,,

 84. Pa dobri nas clane Predsjednistva citate li Vi ove komentare?
  Sramota brate… ljudi se napadaju, optuzuju, iznose gluposti… a sve je pocelo od Vase izjave… Eto sta se dobije kad bosanski covjek dobije mogucnost izrazavanja svoga misljenja… slab je nama bio Titov socijalizam, nama sad treba jedan Staljin da dovede “stoku” u red… sram vas bilo. Predsjednik Vam napise sta je covjek uradio danas kao predjsednik drzave u kojoj svi mi zivimo a vi pricate o vasim, nasim, ovim, onim, ko je koga…
  Daj budite normalni pa javno prozivte sve one koje znate da su pljackali, krali, profitirali u ratu i slicne…pomozite svima koji razmisljaju kao Zeljko i koji imaju uticaja da neke stvari dovedu u red…

 85. @tomislav
  Nikoga ja ne tjeram samo kažem da nam ne trebate ako je vaša domovina hrvatska. Nama trebaju BOSANCI KATOLICI koji ovu državu vole, kao Željko Komšić.
  Za tvoju informaciju BiH nije AVNOJ-ska država, nego je 1000 (hiljadu-tisuću) godina postojala prije i AVNOJA i TITA i HRVATSKE.
  P.S.
  Jebote ti ispade pravi revolucionar za vrijeme SFRJ, jebo Che Guevaru kakav si ti bio. :b

 86. Zeljko Komsic velica Tita, a ti velicas Antu Pavelica osnivaca HUP-a i istaknutog clana HSP-a i clana parlamenta Kraljevine Jugoslavije ispred vec navedene stranke.
  E sad je Tito ko biva medju deset svjetskih koljaca, a gdje dr. Ante na toj ljestvici? Ajde popusti malo demagogiju i uhvati se realnosti.

 87. O kakvom se historicaru ili povijesnicaru radi najbolje govori njegov komentar koji kopiram i prenosim ponovo.

  Car Konstantin VII. Porfirogenet nigdje ne spominje Bosnu, čisto sereš!

  Porfirogenet piše o kraljevini Hrvatskoj, o kralju Tomislavu, o jačini njegove vojske i velični kraljevine.
  Nigdje, niti u jednom spisu Porfirogeneta nema pojma “Bosna” ili Bonsia ili Bosniae, ili Bosna ili bilo kako!

  Ja s tobom ne želim frazirati o Turcima koje ti hvališ, koje je već davno svatko osudio kao zločince, čak i sami Kemal Ataturk.

  Koliko je milostivo “što je Fatih poštedio Hrvate”, ma nemoj?

  Uzeo je naš teritorij i te poslijedice vidimo i dan danas, od tvoga predaka Hrvata je napravio muslimana, od tebe Turčina!

  Objavio/la rexcroatorum925 prije 2 dana 12 sati

  http://hr.wikipedia.org/wiki/Bosna_i_Hercegovina_do_12._stolje%C4%87a
  ————————————————————————–
  Idemo dalje sa cika Tominim glupostima.

  Nitko tko je u SDP-u nije Hrvat!

  Objavio/la rexcroatorum925 prije 2 dana 13 sati

  A koji si ti faaktor da odredjujes ko jest, a ko nije hrvat, po tvojoj logici i nema danas bas puno hrvata.

  ——————————————————————————
  Hocemo li jos??? Hocemo!!!

  Jel netko bio u Handžar-Diviziji, s fesom na glavi i lijepim -U- na njemu?

  Joj majko majčice kako su bili ljepi, Čede i partizančići su padali u nesvjest kada bi samo čuli:Dolazi Handžar”…

  Objavio/la rexcroatorum925 prije 2 dana 15 sati

  U Handzar diviziji nije bilo slovo U na celu nego mrtvacka glava sa dva slova SS, i drugo, od 13. SS divizije (Handzar divizija) nisu bjezali partizani, nego su bjezali francuzi i englezi, jer 13. SS divizija je ratovala samo na francuskom ratistu. A ko je od koga bjezao, pokazuje cinjenica da su neke tek u Blajburgu uhvatili.
  ——————————————————————————–

  Ja sam spreman respektirati svakog osim siledžije, vjerske fanatike, komuniste, socijaliste, “RS”-iste, HDZ-iste.

  Objavio/la rexcroatorum925 prije 3 dana 3 sata

  Pa ima li iko onda koga respektiras?
  ——————————————————————————

  Ako Bošnjaci misle da su većina, onda kao takvi trebaju ići naprijed,a ne druge dvije nacije daviti u pokušajima ići naprijed.

  Objavio/la rexcroatorum925 prije 3 dana 6 sati

  Idu naprijed, kako ne idu, prvi su od svih izabrali politicare drugih nacionalonosti. Ljubisa Samardzic – Nacelnik opcine Centar, Zeljko Komsic – Nacelnik opcine Novo Sarajevo, pa nakon toga clan Predjednistva. Zar ne idu naprijed?
  ——————————————————————————

  Što je čovijek učinio:
  slučajno se vozao cestom gdje je trudna žena bila na cesti i pružio pomoć.
  Eto učinka druga Komšića!

  Objavio/la rexcroatorum925 prije 3 dana 6 sati

  Ljudskost je jedna od vrlina gospodina Komsica, e sad sto je tebi ta vrlina nepoznanica, savjetujem ti da i to izucis, kao sto si izucio i ono da Pavelic nije bio u HSP i da HUP nije fastisticko – zlocinacki pokret.
  ——————————————————————————–
  Komšić je ljudina i super predsjedničina i sve to.

  No opet ostaje činjenica da nije biran od samih Hrvata kao predstavnik Hrvata.
  Biran je od nekog trećeg kao predstavnik Hrvata.
  To je činjenica.
  Znači uopće se ne postavlja pitanje koliko je učinio i koliko su njegovi predhodnici učinili.

  Pravo jedne (svake) nacije je sam sebi kovati sudbinu, pa eto ako cijenjene druagrice i cijenjeni drugovi nemaju nešto protiv, mi Hrvati bi to želili??!

  Hvala Vam iskreno na vašoj velikodušnošću!

  Objavio/la rexcroatorum925 prije 3 dana 11 sati

  Prije , cini mi se, 8 godina sam glasao za Gradimira Gojera, prije 2 godine sam glasao za Zeljka Komsica, to pravo da glasam za hrvata, iako sam ja Bosnjak, mi je dao Ustav BiH, Ustav FBiH i Izborni zakon BiH. Stvarno mi je zao sto cu te razocarati, shvati da si niko i nista i da ti ne dajes i ne oduzimas prava. Nije ti ovo NDH kad se za proturijecnost vodilo u Jasenovac, a bogami nije ni komunizam da se ide na Goli Otok.

 88. tomislav925

  Kazes “Hrvata je Hrvat ma gdje bio”, a neki dan govoris da ja i meni slicni nisu Hrvati, a Hrvat je i Komsic, Milanovic i ostali politicari u SDP-u u BiH, a i ovi u RH! Znaci svi smo mi isti kao sto kazes!

 89. tomislav925
  “Ja sam 1980. trebao za općinu Posušje nositi Štafetu Mladosti, pošto sam odbio, na ulici ispred buregdžnice preko puta SŠC-a, me premlatio šef milicije, izudarao i ispljuvao”

  Kakva laz. Oni te molili da nosis, a ti nisi htio? To je bila cast nositi i uvijek se otimalo ko cebiti taj. Sad mi reci da se niko nije prijavio dobrovoljno, jer ste mrzili Tita, a tebe su pokusali natjerati, a ti nisi htio. Sto lupas gluposti.

 90. Dragi moji prijatelji primite jedan lijep pozdrav iz hrvatske Hercegovine. Evo dođe i vikend pa nađošmo i mi malo vremena da damo svoj doprinos turizmu pa postavišmo uz magistralu M17 nove naše hrvatske lijepe zastave da nam okoliš ukrašavaju. Ako budete na more išli tim putem moći ćete ih vidjeti te im se u svoj njihovoj ljepoti moći diviti. A ak im se pak ne želite diviti možete slobodno na more u Antaliju ići.

 91. Gorene, Gorane, jedva cekam da vidim te hrvatske zastave, odavno ih nisam vidjela, ali ipak mi je lijepsa ona na Zeljeznickoj postaji, pa evo da ostali znaju da u Capljini ima i zastava nase drzave Bosne i Hercegovine, tako da ne misle da je Capljina iskljucivo hrvatsko mjesto, jer to zasigurno nije!

 92. Koliko zbrkanih misli, koliko fuzzy logike! Samozvani branitelji nacionalnih interesa se redovito pozivaju na povijest, spominju se ergele kraljeva i kraljica, sultana i vezira, kafilerija nacionalnih “veličina”, o svemu se priučeno i nedoučeno lupeta, a niti se iz povjesti što naučilo, niti se išta razumjelo, pa se, kojeg li apsurda, neprestano litajući o povjesti uporno ponašaju kao da se ta ista povijest nikada nije ni dogodila. Pa se obilato sere o priključenjima ovim ili onim državama, granicama na istocima ili zapadima, nacijama koje su u stvari neke druge nacije, vjerama koje to nisu, nego su zapravo opet neke druge, jer, zaboga, pa povijest to tako kaže, sve pojmovi virtualniji i maglovitiji jedan od drugoga, a da žive ljude ovdje i sada niko i ne spominje, jer oni tu i nisu radi sebe, nego radi vjere i nacije, a najviše radi jebene države. Pa bih zamolio veleumne priučene povjesničare, koja to povijest opravdava istrijebljivanje ljudi, njihovo protjerivanje iz vlastitih (a ne hrvatskih, srpskih ili bošnjačkih) domova, koja to povijest može zabraniti LJUDIMA da se nazivaju onako kako žele, da vjeruju u što god žele, i da su pri tome i dalje i uvijek svoji na svome, a ne na tuđem, koja im povijest može i ima pravo oduzeti dom, obitelj, sigurnost, mir i život? Nacionalno osjetljiva subraćo, tu vašu povijest ste pokušali sprovesti u djelo i nedavno, u povijesnom smislu prošao je samo trenutak, a već se ponašate kao da se sav taj armagedon koji ste prouzročili, nikada nije niti dogodio. Ko, šta, jel ja. Pojma nemam, ni luk jeo ni luk mirisao, krivi su komunisti i, pazi sad, Komšić. Krivi su dakle svi oni koji su dušom i srcem bili protiv vaših povijesno debeloopravdavanih sranja. Komunistima se uistinu štošta ima zamjeriti, ali bnajviše to što nas nisu odbranili od nacionalističke žgadije, dapače, među prvima su pohrlili pod njihove skute, a danas nas užareno brane – od komunista! Šta vam dokazuju ta sranja s poturčenjima (Povenecijanjenjima? Pomletačenjima? Pobizantinjenjima?), šta li su te priče o vjeri pradjedova (vjera svih konstitutivnih pradjedova: animizam i totemizam, kakvi isusi, kakvi muhamedi, kakvi bakrači), mogu li sve te slavne tisućgodišnje povijesti oduzeti i jednom jedinom ljudskom biću njegova prava? Zato, svi građani ove zemlje imaju pravo na nju cijelu, i niko im je neće i ne može oduzeti. Ko meni ne vjeruje, neka pogleda usranu povijest, ali ovaj put neka se bolje potrudi, nije teško ako čovijek nije svinja!

 93. goran1973
  Ja znam da je teško blejiti godinama u te crveno-bijele kockice,zamuti se čevjeku u glavi.Napravi malo pauzu pa pogledaj kartu,ako ne razumiješ zemljovid,pa ćeš lijepo vidjeti da je čapljina u BiH.Ili kreni malo južno i primjetićeš rampe i piše carina,R Hrvatska.Mislim da će ti tu tražiti dokumenta,znaš to je tako na graničnim prelazima(prijelazima).A kada se budeš vraćao na Doljanima ili Gabeli,pitaće te imate li šta za prijaviti,a ti njima odgovori da nema potrebe da je Čapljina u HR.A možeš im prijaviti i da si glup i da su te lagali da je Čapljina u HR.

 94. goran

  Vidis da ti je uzalud to sto zezas ljude i pricas nebulozne price o hrvatskoj Capljini, znaju i ostali poput admira 1402 da je tvoja i moja Capljina sastavni dio nase Bosne i Hercegovine, tako da u buduce prestanes pricati price za malu djecu!

 95. gorane ti stvarno slabo kontaš.niko tebi ne spori da Hrvatsku smatraš svojom domovinom,što se mene tiče smatraj i Zimbabve ili Kinu svojom domovinom.Ali upoznaj se onda i sa granicama svoje domovine ako je toliko voliš.Čapljina je U BiH.

 96. goran

  Kada ces vec jedanput progledati i uvidjeti da je Capljina dio Bosne i Hercegovine i da nema ama bas nista sa susjednom nam drzavom!?
  Znas ti to dobro, vec se pravis budala, ustvari ne pravis se – to i jesi!

 97. Ja doista ne mogu povjerovati da danas još postoje ljudi misle da je u Jasenovcu pobijeno 700000. Izgleda da su komunisti jako dobro zatrovali bili svojom propagandom.
  Isto kao što sada neki govore da je Thompsom pjevao onu pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara.
  Ko fol na youtube snimak, a iz aviona se vida/čuje da to nije njegov glas. A taj čovjek nikad nije ništa protiv muslimana ne uradio već ni rekao, dapače…

 98. Postovani predsjednice,

  aktivirah account na blogger-u jer je to jedini nacin da ostavim svoj komentar.
  Zelim ovim putem da Vam se zahvalim sto ste uvijek bili na strani ovog napacenog bosanskog naroda, iako to nije zasluzio. Ljudi su dozvolili da ih zavedu raznovrsne profasisticke ideologije, da se probudi njihov primitivizam i bude oruzje protiv njih samih. Proteci ce jos mnogo vode Miljackom dok ljudi shvate neke stvari, dok postanu svjesni sami sebe i svoje okoline. Gradjani moraju funkcionirati kao jedinstvena cjelina, svi zajedno se boriti za svoje gradjanske interese. Lako je pljuvati po SDP-u, po gospodinu Lagumdziji, Vama citati bukvicu za sve ono sto nije ucinjeno, a nikako da shvate da jedan covjek ili nekolicina njih ne moze znatno promijeniti situaciju. Mislim da se Vas trud vidi za razliku od ostalih. Ono sto gradjani trebaju sami sebe zapitati jeste- da li su oni nesto ucinili da podignu svoj glas protiv nepravde koja im se iz dana u dan cini ili jos uvijek nisu svjesni svoje moci? Izgleda da je nivo svijesti kao kod ovaca – slijede pastira, uvijek netko treba da ih vodi. Svi hoce odjednom prosperitet i blagostanje, a da ne pomaknu ni malim prstom. Moram reci gospodinu koji Vam je uputio par pitanja – da gospodin Lagumdzija uopce nije osoba do koje se ne moze doci, ljudi iz SDP-a su vrlo pristupacni ljudi, u sto sam se i sama uvjerila. Za prvo javljanje, mislim da sam prekrsila kvotu duzine komentara, pa je dosta za ovaj put 🙂
  Zelim Vam puno srece i strpljenja u radu, trebat ce Vam 🙂 najteze je raditi s narodom – cesto grizu ruku iz koje jedu, malo je ljudi koji znaju cijeniti prave ljude i njihove poteze. Vi ste definitivno osvjezenje na politickoj sceni u BiH..samo tako nastavite..

  Lijep pozdrav 😀

 99. @tomislav925
  U zemljpisu ili geografiji, kao nauci, postoji pojam granica ili crta. Pojam granica ili crta u zemljpisu ili geografiji ima znacenje liniji koja odvaja jedno drzavu od druge. E sad, neka zemljpisni ili geografski malumnici i dalje stavljaju Sarajevo, Zepce i Capljinu u Hrvatsku. Po Vasoj logici i Sarajevo je u saudijskoj Arabiji, ali mi zemljpisni ili geografski mudraci nedamo da tako bude.
  P.S. A nisam ni komunista, a ni vruci bosnjak!!!

  Hajmo malo o Konstantinu Porfirogenetu. Moze?
  U pravu si, Konstantin Porfirogenet nije pisao o bosni u 12. stoljecu (a ne vijeku, kako ti kazes. Poceo si na srpskom, bre, da pricas), vec je o Bosni pisao u 10. stoljecu. Odes na zvanicni hrvatski povijesni site i uvjeris se. Da ne bi trazio taj site, ja cu ti preporuciti precicu: http://povijest.net/index.php/Bosna-u-srednjem-vijeku/Politicke-prilike-srednjovjekovne-Bosne-1-Uvod.html
  @goran1973
  Gorane, nije fol u tome sto Thompson nije rekao nista protiv muslimana, fol je u tome sto Thompson velica fasizam, ili smo mi samo zadojeni komunistickom propagandom da je NDH fasisticka tvorevina.

 100. @nightmare
  Fol je u tomu što mnogi svoj nacionalizam prikazuju kao antifašizam a antifašizam poistovjećuju sd komunizmom, tako da svaka kritika komunizna za njih predstavlja atak na antifašizam koji oni koriste kao pokriće za svoj nacionalizam. Mada je komunizam zapravo mnogo veće zlo od fašizma/nacizma, barem gledajući po broju ljudi koji su pobijeni ili zatvarani.

 101. “nacionalizam prikazuju kao antifašizam a antifašizam poistovjećuju sd komunizmom, tako da svaka kritika komunizna za njih predstavlja atak na antifašizam koji oni koriste kao pokriće za svoj nacionalizam”
  – e, ovo se zove pila naopako
  “komunizam zapravo mnogo veće zlo od fašizma/nacizma, barem gledajući po broju ljudi koji su pobijeni”
  – reče konstantin porfirogenet, a ko bi drugi!

 102. Fol je u tomu što mnogi svoj nacionalizam prikazuju kao antikomunizam a antikomunizam poistovjećuju s ustaštvom, tako da svaka kritika ustaštva za njih predstavlja atak na antikomunizam koji oni koriste kao pokriće za svoj nacionalizam.

 103. Gospodine Komsicu,

  zasto se niko jos u Federaciji nije sjetio da predlozi
  ukidanje Federacije, tj. stalno se cuju molbe o ukidanju
  rep. Srpske, ali niko jos ne spominje ukidanje FBiH.

  Naravno da bi pozeljno bilo da se oba entiteta odmah, i istovremeno
  ukinu, ali kada to vec nije moguce, zasto se pomiriti s tim
  da je citava BiH na formalnom nivou etnicki podijeljena?

  Nije li bolje da se makar 51 % drzave, ako ne vec moze i onaj drugi dio, ucini
  na svim nivoima jednak za sve gradjane, i da bar ovaj dio BiH napokon pripadne onima ciji je, svim gradjanima koji na njemu zive.

  Jeste li ikada pomislili o ovome?

  Ako vlada fasizam na svim nivoima s druge strane, ne treba valjda da vlada i na nasoj?

  Ukinite vi Federaciju, i nju preuredite po modelu BiH za kakvu ste se jos u ratu borili – bez ikakvih nacionalnih podjela. Ako ce vec biti potrebno donekle baratati nacionalnim kategorijama, svakako ne izostavite Bosansku naciju, koja je, po mom misljenju, jedina ispravna za sve one koji su vezani za BiH rodjenjem i porijeklom, i jedina nacija koja je odraz potpunog uvazavanja drzave BiH i ravnopravnosti njene nasprem svih susjednih drzava.

 104. @rexkakolisetovećzove
  “eto draga prodana dušo bez vijere (vjere!) i korjena (korijena! o, bože!)!”
  – privatnom postu? što je ovo?
  ” nasrnuo na mene u privatnom postu”
  – ko se mača laća, od mača će poginuti!
  “nakon toga sam u avatar stavio svoj foto, koji je netko skinuo”
  – valjda ja? ili konstantin porfirogenet?
  – i još: izmišljanje i prekrajanje povijesti ti je preraslo u profesionalnu deformaciju, pa si počeo izmišljati i osobnu povijest. a za hrvatsku si, brate, mogao poginuti i ovdje, gdje tvrdiš da si sad. zato, kad govoriš u ime svih hrvata, sjeti se da su neki od njih rat vidjeli izbliza, s prve crte i da su priču poput tvoje već davno odslušali i po zlu zapamtili! kraj privatnih postova! za to imamo posebne boxove na profilu.

 105. @merima
  merima, kakva je razlika između tebe i ovih rexgoranapabrojevi? braniš ljudima pravo na naciju. sljepilo je sljepilo, ne dopuštati drugima njihova temeljna prava vodi u zlo, i tu kompromisa nema. možda misliš da su tvoje namjere dobre, ali to je nacionalizam kao i svi drugi. merimice, ko sije vjetar, buru žanje! okani se toga!

 106. @synaptic

  Ne branim nikom pravo na naciju, stovise, iz onoga sto sam napisala, proistice kako se podrazumijeva, u slucaju “baratanjem” nacionalnim kategorijama, da su uvrsteni ovi najucestaliji, tj. hrvatski, bosnjacki i srpski, ali, molim te, primjeti da sam uradila suprotno od onoga za sta me optuzujes, naime ja sam onima koji se osjecaju bosancima i herc. u nacionalnom smislu, dozvolila da se tako osjecaju i da to bude uvazeno, a ne negirano kao nepostojece kao sto je do sad. dakle ja propagiram najmanje 4 nacionalne skupine , ne 3 kao do sad, kako je moguce da time “branim ljudima pravo na naciju” ??

  dalje, time sto sama sebi ne branim stav u vezi toga koja je nacionalna kategorija za mene i moj narod , kakvim ga ja vidim, najprikladnija, ne znaci da drugima ne ostavljam pravo da to isto urade za sebe, to, opet, proizlazi iz onoga sto sam napisala o tome da “moja” nacija bude priznata p o r e d ove tri ostale.

 107. @merima
  “…Bosansku naciju, koja je, po mom misljenju, jedina ispravna za sve one koji su vezani za BiH rodjenjem i porijeklom, i jedina nacija…”
  jedina ispravna? šta mojoj fali? merima, put u pakao popločan je dobrim namjerama!

 108. za tomislav925

  Lako je biti Hrvat u HDZ-u ili HSP-u, budi Hrvat u SDP-u, posebno u mjestu gdje vladaju nacionalisti i budi ponosan na to kao sto sam ja, a ne se kriti iza nekakvih imena i prosipati mrznju medju narodima!

  Koliko ti se vise puta mora reci da pogledas kartu i vidis gdje pripadaju ti gradovi za koje uporno tvrdis da su dio neke druge, susjedne nam drzave!

  Kada ces se prestati praviti budala, ustvari nemas se sta praviti – to i jesi!

 109. tomislav

  Prestani pricati gluposti na blogu, takvi kao ti su i doveli do rata, nacionalisti, pravasi ili kako vec hoces!
  Dosta je vise da budale pisu sta hoce i gdje hoce!
  Pogledaj oko sebe i uvidjeti ces da si ti i tebi slicni u manjini!

 110. Nije fol u nudjenju siteova, nego u tome sto je glupost ici mimo svih pisanih dokumenta i mimo svih povijesnih cinjenica. Ako zvanicni skolski program iz povijesti u RH kaze da je Konstantin Porfirogenet u svom djelu spomenuo Bosnu, onda je to cinjenica, i onda se ti pojavis i tvrdis da nije tako. Pored gledanja povijesti iz “zapadno – evropskog” ugla, ti si takodjer i mjerodavac koji daje i oduzima nacionalni osjecaj kod hrvata. Ako ti kazes da je neko hrvat, onda je on hrvat, a ako kazes da nije hrvat, onda nije. A ko ti dodijeli tu ulogu?
  I nakon svega ispalis najgluplju misao(NDH NIJE BILA FASISTICKA TVOREVINA!) zbog koje zaista nemam namjeru da polemisem s tobom, jer ocigledno nismo na istom civilizacijskom i intelektualnom nivou. Jer ja razmisljam svojom glavom, a ne glavom neke propale ideologije. Imam samo jos jedno pitanje za tebe, jel i to posmatranje povijesti iz ugla zapadne Evrope, mislim na misao da NDH nije bila fasisticka tvorevina???

 111. za tomislav
  Nije fol u nudjenju siteova, nego u tome sto je glupost ici mimo svih pisanih dokumenta i mimo svih povijesnih cinjenica. Ako zvanicni skolski program iz povijesti u RH kaze da je Konstantin Porfirogenet u svom djelu spomenuo Bosnu, onda je to cinjenica, i onda se ti pojavis i tvrdis da nije tako. Pored gledanja povijesti iz “zapadno – evropskog” ugla, ti si takodjer i mjerodavac koji daje i oduzima nacionalni osjecaj kod hrvata. Ako ti kazes da je neko hrvat, onda je on hrvat, a ako kazes da nije hrvat, onda nije. A ko ti dodijeli tu ulogu?
  I nakon svega ispalis najgluplju misao(NDH NIJE BILA FASISTICKA TVOREVINA!) zbog koje zaista nemam namjeru da polemisem s tobom, jer ocigledno nismo na istom civilizacijskom i intelektualnom nivou. Jer ja razmisljam svojom glavom, a ne glavom neke propale ideologije. Imam samo jos jedno pitanje za tebe, jel i to posmatranje povijesti iz ugla zapadne Evrope, mislim na misao da NDH nije bila fasisticka tvorevina???

 112. za bobowac
  Na sahrani Josipa Broza je bilo 38 sefova drzava, poredjenja radi, na sahrani Franje Tudjmana i na dzenazi Alije Izetbegovica je bio samo jedan sef drzave i to Predsjednik Turske. Stoga je suvisno da i ja i ti, a i svi ostali ovdje pisemo svoja vidjenja o ulogama Tita, Franje, Alije, Slobe,ovog i onog, jer je Svijet pokazao ko je ko bio.

 113. jako lijepo od vas sto obilazite porodice u nekim siromasnim djelovima nase lijepe bih….nevolim sto ste sad silajdjicu dali prestolje al tako je u nasoj bih….kazu moji da mrze harisa jer je glup jer nije prihvatio aprilski paket….slazem se sa njima…..by

 114. @nightmare
  Pa bio je kod Tuđmana i predsjednik Slovenije, Mađarske, Predsjedništva BiH. Mislim da su bili još i italije i Austrije.
  Ako ćemo po tvom mjerilu da je broj državnika na sahrani nečije mjerilo onda ispada da je Tuđman nekoliko puta bolji bio od Alije. Da je od Tita bio duplo bolji Maocetung. Da je npr. Janez Drnovšek pravi drek u odnosu na Staljina.

 115. znam da sam naporna…al moram da vam owo kazem….jako mi je glupo ime KLOCOMETAR al vjerujte ja koje god ime da ukucam zauzeto…zato mi je brat predlozio ovo pa reko da vas ne zbuni jer je ime fakat glupo ja se zovem amina…….pozzz…..i voljela bih da mi se javite na moj bloggg…byy

 116. Dragi Tomisalve i Gorane i svi vi koji se prepucavate o ncionalnom pitanju Hrvata, Bosnjaka, Srba, ko je koga i kada, imate li ista pametnije napisati u ovim komentarima? Nesto vezano za sam cin clana predsjednistva? Mozete li ista reci o kriminalu u vasim krajevima? O korupciji u institucijama vlasti?
  AKo ne mozete, onda ste sigurno na pogresnoj stranici sa takvim kometarima. Pa ljudi dajte malo podrske necem pozitivnom, neki prijedlog, sugestiju, informaciju…
  Ono sto vi pisete nema smisla pisati na ovom blogu, samo podizete prasinu vise nego sto treba… Mi smo veoma komplikovana zemlja sa veoma komplikovanim ljudima koja je kroz svoju istoruju prosla svasta i nemojmo se vracati unazad, hajmo naprijed ljudi… Hoce li vasa djeca imati posla ako se vracate unazad? Hocete li vi imati zasluzenu penziju/mirovinu ako gledate unazad?

 117. @poletarac
  uz dužno štovanje, ovo je blog Željka Komšića, člana BiH predsjedništva i dužnosnika SDP-a. Sukladno tomu glavna tema ovog bloga je politika, i to ne lokalna jer ovo nije blog načelnika neke općine već državna i međudržavna, sukladno ovlastima predsjedništva.
  To da smo otišli malo daleko, u doba Porfirogeneta itd. tu si u pravu, ali pitanje je što ti podrazumijevaš pod gledanjem naprijed?

 118. …niti Hrvati žele da im netko drugi biranjihova predstavnika…

  I ja bi zelio da spavam sa Madonnom!
  ________________________________________________________________________________
  niti Hrvati žele da im netko drugi biranjihova predstavnika, pogotovo ne nekoga tko je pucao na Hrvate po srednjoj Bosni…
  Gospodin Predsjednik Zeljko Komsic nije maknuo iz Sarajeva u periodu 1992. – 1995., na Hrvate je mogao pucati samo u slucaju da je HVO napadao na Sarajevo, a koliko ja poznajem situaciju, HVO je samo granatirao Sarajevo, a pjesadiju nije koristio.
  ________________________________________________________________________________
  …Pa j sam se trudio argumentirati…

  Cim argumentiras da NDH nije fasisticka tvorevina?
  ________________________________________________________________________________
  …Onaj jedan kaže kako je slavno biti SDP-ovac kao Hrvat, meni se plače od žalosti, jer znam šta SDP ima u svom Statutu stranke (čitaj:partije), tamo nigdje Hrvatstva…

  Kada o SDP-u prica Mihaljica, predsjednik srpskih radikala, on kaze da u programu SDP-a nema srpstva, tu ste isti.
  ________________________________________________________________________________
  …Ovaj noćnamora, on se uhvatio FAŠIZMA kao pijan plota.Još kaže da je Tito bio faca.Ja mislim da su ovi državnici znali koliko ih je Tito dao potamaniti, niti jedan od njih ne bih došao, dobro bi oni iz sličnih ideologija kao i bravar, koji su isto tamanili gdje su mogli…

  Srvarno je zalostan ovaj Svijet, drzavnici ne znaju sta zna jedan Tomislav iz Hercegovine.
  ________________________________________________________________________________

  Jel argumentirano??? Nisi mi jos na, iz mog proslog komentara, pitanje odgovorio?

 119. globalno obozavam sve srbe i hrvate koji svojataju SER i HR za svoje domovine, zemlje, pizde materine da prostite, a tamo nemaju ni kvadratni milimetar svoj, nemaju niti pravo na skolovanje, zdravstveno osiguranje….nista.

  a bih im nevalja. tu imaju i stan, otac, mati sestra brat rade u bosni, vikendica na jezeru nekom BOSANSKOM, posto nemaju para za Sljeme skijaju na Jahorini BOSANSKOJ, nemaju para da vide piramide u egiptu pa gledaju BOSANSKE, vozaju auto koje su uzeli bez poreza i carine jer se proizvodi u BOSANSKOM TAS-u, plate i ostale novcane iznose dobijaju u BOSANSKIM konvertibilnim markama, svoje pare ostavljaju u BOSNI a u Hrvatsku odu na more 5 dana i osjecaju se puni sebe ko govno vitamina. a najveca veza sa SER i HR je da je njihov tecic od mamine stricovke jednom bio u makarskoj il boki kotorskoj na moru.

  puno BOSNE jedva nesto HR I SER a sve veliki hrvati i srbi….moj drug nikad nije bio u hrvatskoj a ima pasos hrvatske, eto kako se postaje hrvat. uclanis se u HDZ 93-ce godine, kazes glasaces za njeih, po potrebi (jer nemora u svakom gradu) platis svesteniku da skucka krstenciu falsifikovanu. prilozis u konzulat i eto NOVI HRVAT. a njega boli kita za HRVATSKOM, samo je uzeo pasos da bi putovao. hrvatsku nemoze vidit ocima….hahahahah.

  sve velikiu hrvati i srbi

  ne hajem ja ni novu kategoriju “BOSNJACI” sta god ona bila. ja hajem samo Bosance i Bosanke (ove druge mnogo vise, i hercegovci i hercegovke su tu samo ispadne dugo kad napuses zajedno, sorry)

 120. bitno je ko je dosao na koju sahranu. time se pokazuje postovanje koje neko zaradi, za kog ti tvrdis da je pobio ovog, uradio ono, vako , nako…..a imao najvecu sahranu sa najvecim brojem zvanica u historij (do sahrane lady di – koja je takvu pocast i zasluzila, no po tebi i ona je mozda kontra od opce prihvacenog).

  ja znam ljude i pro i contra komunizma i tita, ali oni “pro” su spram onih “contra” 20000:1. tito nije godio bogatima, kolaboracionistima, nacionalistima. nacionalistima jer su sirili medjunacionalnu netrepeljivost, bogatima zbog oduzimanja zemlje i dijeljenju narodu i kolaboracionistima jer su imali veze sa fasistima, staljinom i slicnim silama. tvoji preci tomislave mora da su bili jedni od te 3 grupe pa toliko mrzis tita. razumijem te. ali kao sto objasnih, burazeru manjina si totalna i stisaj se, jer za razliku od tebe vecina ovdje koji komnetarisu vjeruju u suzivot a zbog tebe i takvih je rat i poceo.

 121. @ozdadzan
  Moram priznati da si me nasmijao sa opisom tih svojih tzv. Hrvata. Jasno je da takvi hrvati postoje samo u tvojoj mašti, ali nema veze očito ne izlaziš često iz svog geta pa i nemaš nikakvih informacija. Ja nijednog takvog hrvata kojeg si ti opisao ne poznajem. Zapravo ima jedan, zove se Željko Komšić ako si čuo za njega.

 122. za Tomislav

  Pogledaj cetnicka nacela, ni oni nisu zlocinacki pokret, cak sta vise bili su u nacelu izuzetno tolerantan pokret. Opet si isti ko i srpski radikali, koristis iste argumente, o nacelima cetnika je skoro pricao Bora Dzordzevic, otprilike isto ko i ti. Pa sta ako je Paveliceva supruga bila Zidovka, i supruga Nikole Spirica je Bosnjakinja, i sta sad, sad to treba da znaci da su Nikola i Ante fini. Ako nije Ante fasista, onda ni Drazo Mihajlovic nije fasista. jer su im nacela dobra… ma daj…

  E pogledaj malo sada koliko si sam sebi kontradiktoran. Prije desetak dana si pricao da Ante Pavelic nije HSP-ovac, nego osnivac HUP-a, i tako si se ogradjivao od nasljedja Ante Pavelica, a onda si poceo braniti Antu Pavelica. Druga tvoja kontradiktornost se odnosi na izvjesnih 16 zidovskih generala. Po tvojoj logici svi mogu imati izdajnike, osim Zidova, jer ko biva 16 zidova je pametnije od ostalih, ali niposto nisu zidovski izdajnici.

  Sad ces mi reci da je Jasenovac bio kolektivni centar u kojem su boravili beskucnici, ma dajjjjjjjj

 123. za Tomislav
  Pa i Ausvic je zvanicno bio radni logor.
  Ne bacam ja u isti lonac Hrvatski i Srpski nacionalizam, nego ti. To sto tvoje izjave i tvoji argumenti neodoljivo poddjsecaju na izjave i argumente srpskih radikala, nisam ja kriv, nego ti.
  I jos jedna mala lekcijica iz povijesti, Punisa Racic je ranio Djuru Basariceka i Stjepana Radica, koji poslije podlegao. Ante Pavelic je iz skupstine tog 20. juna izasao neokrznut.

 124. Za Tomislav
  E pa vidis kad smo kod 20.lipnja slazem se, vjeruj mi osjecam se pametnije jer znam sta znaci i lipanj, a i juni, a mulci i glupani neka izbjegavaju strane jezike. Takodje mi je drago i da znam sta znaci povijest, history, zemljpis, uvjet itd.

  Spominjes mi nacela HUP-a, Pogledaj iskonska nacela Ravnogorskog pokreta ovaj argument koristis i ti, a i Seselj u Hagu. Znaci obojica pricate jednake gluposti i za mene ste mentalno isti.

  Smanjujes broj zrtava Jasenovca isto kao sto srpski radikali smanjuju zrtve u Vukovaru i Srebrenici. Opet si isti ko i radikali.

  U programu SDP-a kazes da nema hrvatstva, Mihaljica (Predsjednik SRS RS)kaze da se SDP ne bavi srpstvom. Opet ste isti.

 125. Ne znam jeli meni upuceno ovo za komunisticku burzoaziju, ali ako jest, evo odgovoaram. Niti sam bivsi, a ni sadasnji burzuj,a nisam ni iz Carsije (ako vec mislis na Sarajevo, doduse u tom gradu sam studirao i u tom gradu sam okocao studije diplomiranjem).

 126. Ponasam se bolje kao intelektualac i od tvog Ive MIre Jovica, nisam prepisivao kao tvoj Ante Dzapic, pa stoga pitam se da li si ikada pomislio jesu li oni intelektualci? A ako zelis, mozemo se naci i ja cu ti pokazati svoju licnu/osobnu kartu, svoju diplomu i onda cemo otici u prvi net club, te cu preko passworda uci u ovaj profil na blogger.ba.

  Ama je se slazem da hrvatski i srpski nacionalizam nije isti, ali mozes li shvatiti da koristis iste argumente kao Vojislav Seselj. Nedavno sam dosao do saznanja da Vojislav Seselj ima hrvatsko prijeklo/podrijetlo, pa stoga mozda i odatle ta slicnost.

  P.S. Slobodno me ispravi ako pogrijesim ili izostavim neku rijec na hrvatskom jeziku, trudim se da me razumijes.
  kn

 127. Znao sam da ces nesto takvo otprilike napisati 😉

  Znas li sta je Ustav??? Ustav je najveci zakon jedne drzave, sto znaci da svi zakoni i podzakonski akti moraju biti u skladu sa Ustavom.
  Bosanski jezik je ustavna kategorija u BiH, i Bosanski jezik je jedan od tri ravnopravna jezika po Ustavu BiH. A kad nesto postoji u Ustavu, onda postoji u pravom smislu rijeci.

 128. Stvarno ne mogu odolit! Molim Vas gosp. Predsjedniče da opet izbrišete ove besmislene komentare, a sa njim i ovaj moj, jer ne mogu da odolim…

  Antu Pavelića je opismenio fojnički efendija!!! U mom Travniku je završio gimnaziju u kojem se nikad nije govorio jezik s kojim se vi ovdje preseravate!

  A bosanskog jezika, taman da nikad nije bilo u našoj historiji, OD SAD, PA DO SUDNJEG DANA ĆE GA BITI!!! I BOSNE I BOŠNJAKA I BOSANSKOG JEZIKA!!!

  Ako bude trebalo, biće još 100 ratova, ali neće nama niko govoriti ko smo, ni kojim jezikom treba da pričamo, ni kako treba da mislimo!!!

 129. Tomislav…….
  Ocito da si zaboravio.Rekla sam ti da promjenis “ishranu”.Vidim da si tvrdoglav.Prijeti ti opasnost od cira.Isto tako,izabrao si pogresan blog to sam ti vec rekla.
  Vidis dokle te dovela pogresna “ishrana”.

 130. Dragi predsjednice,

  mislim da biste trebali uraditi nesto po pitanju komentara koji su apsolutno otisli daleko od teme i ucinili vas blog mjestom psihickog zlostavljanja drugih gradjana od nekolicine, (s punim pravom nazvanih) fasista. Ja sam rodjena u Hrvatskoj, dosla sam prije 6,5 godina u BiH, ali ne vidim cemu tolika mrznja prema BiH i navodna usiljena ljubav prema RH od strane ljudi koji su je vidjeli samo na TV-u. Ja volim Hrvatsku kao drzavu u kojoj sam provela svoje djetinjstvo, ali to nije razlog da mrzim BiH. Uz malo volje i uz adekvatan klinicki tretman pojedinih nacionalista, ova zemlja moze biti multikulturalna i multinacionalna. Nije ni cudo sto kazu, da je narod u SAD-u kao u BiH, ni Amerika ne bi bila sjedinjena! Svi nalaze nesto uvrjedljivo u nazivu Bosna, pa mozda bi rjesenje bilo da se promijeni naziv drzave. Znam da zvuci glupo, ali ovaj narod, koji zivi u BiH, daj Boze da shvati kako za buducnost njihove djece nije bitno kako se zove jezik kojim govore ni zemlja u kojoj zive, vec je bitno hoce li njihovo dijete imati sve potrebne uslove za dostojanstven zivot, hoce li ova zemljica biti ekonomski razvijena i omoguciti ljudima da zive od svog rada. Od veliko -srpstva, hrvatstva ili bosnjastva se NE ZIVI! Svi ovi veliki govornici koji ostavljaju silne junacke komentare, ne samo da su kukavice vec su i promasili mjesto – toalet je bio prikladniji. Da im netko da putovnicu, ne samo hrvatsku, vec bilo koju za koju im ne treba viza – BiH bi vidjeli na razglednicama samo, ali su itekako sposobni pljuvati po zemlji koja ih hrani. Trebaju da se stide… Ni ja nisam pisala o temi, ali toliko su me razljutili komentari pojedinaca da nisam mogla odoliti a da ne prokomentarisem. Sto se tice teme ovog posta, smatram da ste napravili pravi potez i vrijeme je da i drugi politicari ucine isto, u protivnom, gradjani bi trebali ustati protiv onih koji to ne ucine. Pozitivne promjene gradjani jos samo od vas mogu ocekivati – a to su trebali shvatiti prije nego sto su izabrali pogresne ljude. Vjerujem u Vas..kao i vecina gradjana.. sve najbolje.. 😀

 131. bobowche

  Broj predsjednika drzava na nekoj sahrani je i tekakvo mjerilo. Nece americki predsjednik otici Ahmedinedzadu na sahranu, niti fiedlu kastru, ali ce otici normalnom predsjedniku. Demokratski svijet vodi racuna o svom imidzu, te ne ide na sahrane diktatorima. I Franji je bio samo SulejmanDemirel na sahrani.

 132. DOBORO JUTRO!

  Za sve vas nacionaliste i pravase samo da znate jednu stvar, jer vidim da niste upoznati:

  Drugu TITU su na pogrebu bila: 4 Kralja, 31 drzavni predsjednik, 22 premijera, 47 ministra vanjskih poslova, te poznate licnosti kao sto su: Indira Ghandi, Margaret Thacher i Willy Brant.
  TITO je jedina poznata osoba kojoj je pored pape Ivana Pavla II na pogrebu imala preko 100 svjetskih drzavnika!

  Zapitajete se malo koliko su vrijedile vase vodje, jer mislim da se bas po odazivu svjetskih duznosnika na njihovim pogrebima vidi koliko su doticne osobe vrijedile!

 133. “taman da nikad nije bilo u našoj historiji, OD SAD, PA DO SUDNJEG DANA ĆE GA BITI!!! I BOSNE I BOŠNJAKA I BOSANSKOG JEZIKA!!!”
  – i u tomu je sva istina, i ni milijun konstantina porfirogeneta to ne mogu promijeniti. a ne razumijem ni onoga ko bi pokušao. ljudi se imaju pravo osjećati i zvati kako god žele, vjerovati u što god žele, svoj jezik zvati kako god hoće, i dalje su svoji na svome, u svojoj zemlji, i imaju je pravo zvati svojom, kao i svi ostali.

 134. Dragi naš Predsjedniče,
  kao i u predhodnim komentarima ljudi i ja vas molim da malo pregledate komentare i malo ih pročistite. Ovdje ima stvarno svakakvih ljudi i komentara. I ja sam razne komentare ostavljao, ali sam skontao da sam pogriješio. Ne zbog sadržaja komentara, nego zbog mjesta, jer ovaj blog nije za prepucavanje nego za komunikaciju sa vama. Ali razni idioti koriste za širenje nacionalizma. Ali meni ne smetaju nacionalistički komentari, nego glupi komentari. Ljudi su puni netačnih informacija i samo truju naš mozak. Dosta nam je što su novine i tv puni takve priče.
  Zato vas molim da malo razmislite o ovim komentarima, jer ja želim da vi pročitate komentare a ne da glupi ljudi pišu svoje glupe komentare.
  Hvala

 135. KOliko glupih komentara od strane nacionalista i njima slicnih!
  Kada cete vise prestati trovati nasu drzavi i shvatiti da ste (na nasu zalost) i vi sastavni dio BiH, odnosno da je i ovo vasa drzava, a sanjati o nekoj mozete, pa cak i otici zivjeti negdje drugo, ali nemate nista od toga sto govorite o nekakvim odcjepljenju ili pripajanju nekim drugim drzavama, jer vam od toga nema nista!
  Ta su vremena prosla i nikada se nece vratiti!

 136. @helvir
  Moguće je da je broj stranih državnika mjerilo, ali čega? Je li to političke moći ili pak moralnih vrijednosti koje je taj umrli političar imao? Da danas umre George Bush na njegovu sahranu bi doslo više predsjenika i premijera nego da npr umre Željko Komšić, a to bi pak značilo da je Bush u odnosu na Komšića jedna nedostižna i nemjerljiva moralna vertikala. A svi znamo da to možda i nije baš tako.
  Zašto je Titu došlo oko 40 šefova država? Postoje 3 glavna razloga. Prvo Tito je vladao 35 godina i za to vrijeme svoje duge vladavine je naravno stekao mnoga poznanstva. Drugi razlog leži u hladnom ratu i blokovskoj podjeli jer je za mnoge političare to bila jednistvena prigoda da se susretnu sa “onima tamo”, ( npr. tada su se susreli i šefovi zapadne i istočne njemačke), stoga razloge njihova dolaska treba tražiti ponajprije u političkom pragmatizmu a ne u nekom obožavanju lika i djela Josipa Broza Tita. Također, masa onih koji su došli su sošli iz zemalja trećeg svijeta tzv nesvrstanih, a u ono vrijeme je bio običaj dase oni međusobno posjećuju prigodom smrti nekog kralja ili predsjednika.
  Pored navedenog, ni sam sastav zvanica ne bi mogao baš u potpunosti da usreći štovatelje imena. lika i djela J.B.T. Naime, veliki broj onih koji su došli su bili tirani i diktatori, afrički i azijski kasapi i satrapi. Tako je tu bio jedan Sadam Husein, Kenet Kaunda, Nikolae Causesku,Kim Il Sung itd, ali dobro to možemo staviti pod naslov- s kim si takav si.
  Što se tiče sahrana političara na ovim našim prostorima naravno da su one bile mnogo manje posjećene. Svega gore navedemog nije bilo a i same države su manje i tko može očekivati toliku posjećenost. Tako npr. Slobodanu Miloševiću nije od stranih državnika došao nitko, a također nitko nije došao ni Aliji Izetbegovići (njemu nije čak ni Turski predsjednik što se ponekad pogrešno ističe). Franji Tuđmanu je, bez obzira što se ističe da je kod njega bio samo Turski predsjednik Dermirel, bio nazočan na dan sahrane i Slovenački predsjednik Milan Kučan, predsjednik BiH predsjedništva Ante Jelavić (ah, što god mislili vi o njemu ipak je bio predsjednik i brojao se kao šef države), Mađarski predsjednik Viktor Urban ( ili Orban sad se ne sjećam) i niz drugih podpredsjednika vlada i država, predsjednika parlamenata i ministara. Sve u svemi i nije nešto ali ipak nije baš ni ništa kako se pogrešno katkad govori

 137. Dragi sad već bivši predsjedniče

  imali i kakve šanse da ovaj naš visoki predstavnik ista uradi ili će se on samo igrati po internetu i zabavljati javnost slatkim izjavama. Može li on jednostavno sve raspustiti i nametnuti 5-10 ključnih zakona, institucija i štatija zna ostalo i završiti ovdje ko gospodin ili će ko i svi ostali biti ispljuvan i više nedobrodošao u bih. Ako već ima mandat zašto ga ne koristi nije mu dat da samo o njemu priča. Dajte već jednom javno i njega na tv prozovite ili recite koje kriv i konjega jadnika blokira u njegovom korištenju bonskih ovlaštenja. To bi svakako pokrenulo lavinu promjena kada bi ovaj narod znao ustvari gdje leži pravi problem. To zamajavanje sa netrpeljivošču, ugroženosti, mržnjum među narodima je ubeha, nekontam kako mogu mrziti nekoga koga i neznam al samo zato što se drugačije zove. Po ovoj logici ja bih sudeči pomom imenu trebao i vas da mrzim. Dajte već jednom recite javno ko je prava i šta je prava kočnica ove države. nije istina da je to ustav ili entitetska podjela ima nešto više.
  hvala i molio bih vaš komentar na ovu temu da se malo prodiskutuje.

 138. Čovjek samo treba da dođe na ove komentare i da skonta koliko su ljudi glupi i zadrti, koliko se drže stranačke i nacionalne ideologije. I nikada neće priznati da su u krivu ili da je nedo Bog stranka u krivu.
  Ali eto da se ponavjam, pročitajte priču “Pismo iz 1920.” od našeg nobelovca Ive Andrića.

 139. Postovani,
  Vjerujem da Vam je poznato djelovanje Fondacije dr Milan Jelic u Republici Srpskoj, organizacije koja stipendira veci broj studenata iz tog entiteta na fakultetima u RS i inostranstvu (uz napomenu da je uslov za stipendiju iskljucivo uspjeh, a ne i socijalno-ekonomsko stanje studenta). Vjerovatno ste upoznati i sa iznosima tih stipendija, pa ih ovdje ne navodim.
  Moje pitanje glasi: postoji li ista slicno u (F)BiH? Naime, konkursi za stipendije sa kojima se svakodnevno susrecem su dostatni za pokrivanje potreba iskljucivo studenata koji studiraju u mjestu stanovanja.

 140. Evo sjedim i čitam druže Predsjedniče razne komentare, neki su pozitivni neki negativni, što je možda i normalno u ovoj Našoj BiH.
  Volio bih kad bi se sve to ostvarilo što ste Vi zacrtali, ali sumnjam.
  Puno je toga u igri da bi se to tako olahko riješilo.
  Ne sumnjam da vi imate najbolji put za nas, al na tom putu je i previše trnja.
  Zato Vas molim ovom prilikom da ustrajete, da se neodustaje i da mi zajedno s Vama pređemo taj put.
  ”Gospođi Nevenki želim SVE najbolje, da je zdravlje posluži da dobije taj komad pravde što želi. Nadam se da ćete i Vi odreagovat na njezinu molbu, jer stvarno nije velika”.
  Pozdrav predsjedniku države Bosne i Hercegovine!
  Pozdrav iz Tuzle!

 141. @goran1973
  Samo ti pozdravljaj, mozda ti i Radovan Karadzic uzvrati pozdrav. Ti si jos jedan pametnjakovic koji ide mimo cijelog Svijeta, Ajnstajne nisam te prepozno. Hajde sta fali, covjecanstvo je pokopalo i palilo na lomaci one sto su tvrdili da je zemlja okrugla. Mozda si i ti neki mozak kojem se sada smiju sto clanicu OUN i medjunarodno priznatu zemlju nazivas tzv.

 142. …gopspodine predsjednice evo pitanje zasto se ja koji sebe smatram bosancem moram deklarisati kao ostali a ne kao bosanac postujem sve koji se deklarisu kao srbi hrvati bosnjaci ali zasto se ja ne mogu deklarisati kao drzavljanin svoje drzave …i kada bi god trebao da se deklarisem morao sam upisati ostali zato jer na salteru kazu da bosanac ne postoji….ZASTO?

 143. bobowche:

  Bespredmetno je stvarno raditi ta poredjenja o Titu i Tudjmanu, Izetbegovicu i Milosevicu (posljednja trojica su mi na istom mjestu na skali), a to sto uporno pokusavas nametnuti da je u SFRJ bila diktatura, da je tito diktator, a da su ovi ostali vise ili manje demokraticniji od tita, bez argumenata mi ne znaci nista. Ono sto je meni konkretno najbitnije u zivotu je standard istog, koji je tada bio nemjerljivo bolji nego sada. Nije mi puno bitna stvar da sam mogao zaspati gdje hocu i kad hocu (mada sam i to mogao), koliko mi je bitno da sam mogao raditi sve u zivotu, osim da svercam drogu i oruzije, a da nemam nikakvih problema. Te bajke da se nije smjelo ici u crkvu i dzamiju pricaj ovoj novoj generaciji, koja nije dozivjela onaj sistem. Sistem, dobra rijec, to je ipak bio sistem, a ovo sada je kaos.
  Nije uopste sporno hoce li hrvati dobiti entitet, hoce li muslimani dobiti svoju dzamahiriju, hoce li se RS otcjepiti, sporno je hoce li ljudima nakon toga biti bolje po pitanju kvalitete zivota. Ja tvrdim da nece, samo ce se stvoriti joj jedna elitna klasa ministara i pomocnika, koji ce zivjeti na trosak naroda i vozati audije osmice i sestice.

  Dalje, ne vidim po cemu su to necija prava ugrozena, po pitanju jedinstvene policije, jedinstvene carine?

  Hajde, da postavimo ovako hipoteticku situaciju, pa mi odgovori iskreno:
  – BiH se ustroji kao drzava bez entiteta i kantona
  – Telekomi i elektroprivrede postanu jedinstveni, i na konto njih se digne nekoliko milijardi eura kreditas
  – Pokrenu se javni radovi cijelom duzinom koridora Vc, zaposli se 20-ak hiljada ljudi
  – Stotine firmi prosperira od toga
  – Imamo jednog predsjednika
  – Imamo dobru prosjecnu platu
  – Imamo duplo manje nezaposlenih nego sada

  Mislis li da bi po ovom scenariju neko bio ugrozen, da bi ljudi bolje zivjeli. Ja bih odmah potpisao ako treba da nam ti budes predsjednik, ne bih se osjecao ugrozenim, jer bi me boljela ona stvar ko je predsjednik. Bili bi ugrozeni samo sadasnji vlastodrsci (izuzev malobrojnih casnih izuzetaka). A zasto?

  Zato sto Dodik proda telekom za sestotinjak miliona eura i napravi zgradu od 240 miliona maraka. Pa je li to sav telekom vrijedi 5 zgrada?

  Zato sto se milioni pomoci hrvatske, bosanskim hrvatima, utaji i zloupotrijebi, a obicni narod to jos brani, pa kaze, krali su od nas, to su nasi lopovi, sta se vi tamo neki muslimani bunite.

  Zato sto tamo neki cengic na papireice skuplja milione po evropi, a alija kaze, to je posten covjek, ja vjerujem da on ne bi ukrao ni marku.

  I jos stotine primjera. Je li to drzava kakvu hocemo, i mislis li da bi bilo puno drugacije kada bi se i podijelila na tri dijela. Isti bi ljudi ostali na vlasti i isto bi bilo. Jos gore.

  Da podsjetim samo, kada je radjena revizija predsjednistva u sastavu pareavac, tihic i covic, i paravac, predsjednik drzave, prilozio dva racuna za gorivo, dizel i benzin, za isto auto. Pa dokle vise, predsjednik drzave, krade 100 maraka, sramota.

  Postoji li i jedan politicar u BiH da je dao ostavku? Ili smo mi izuzetak od evropskih zemalja, pa nasi politicari nikad ne grijese. Najzesce sto urade je da kazu “ako treba dacu ostavku” ili “kovertirao sam ostavku”, sta god to znacilo.

  Zato, bobowche, mislim da su glupa ta prepucavanja ko je radio zlocine u onom sistemu, ko je krao ili nije. Uzmi mjerljive parametre, a to su broj stanovnika SFRJ, devizne rezerve uoci rata, potrazivanja, broj zaposlenih i nezaposlenih, vrijednost nekretnina i infrastrukture, pa ces vidjeti da je to bila jedna gigant drzava, sjajna za zivot po evropskim mjerilima, neuporediva ni sa jednom danasnjom drzavom nastalom iz sfrj.
  Ne moze nijedan predsjednik reci da nije diktator, to trebaju drugi reci i pokazati.

 144. Dragi moji prijatelji što vi velite na najavu srba da će na Trebeviću iznad Sarajeva postaviti jedan monumentalni gigantski križ koji će se jasno vidjeti iz Sarajeva, pogotovu noću jer će biti bogato osvjetljen. Križ će biti postavljen u spomen srpskih vojnika poginulih oko Sarajeva.
  Ja mislim da je to super i da to treba podržati. Neka moja kršćanska braća grade svoje svetinje. Hrvati i Srbi trebaju usko surađivati na obostranu korist.

 145. goran

  Pa, sta se onda bunite sto bosnjaci grade dzamije, kada su krizevi na svakom vecem brdu kod nas u Hercegovini, a ima ih i na manjim!

  Zbog toga nikada nece biti mira – zato vjeru cuvajte u srcu, a ne u gradjevinama, posebno takvim koje se prave samo u inat drugima, odnosno da provociraju drugi narod (da se zna gdje je tko glavni na odredjenom podrucju)!

  Crkve i dzamije su i krive za ovo sve, one kroje politiku i huskaju narod jedne na druge u predizbornim kampanjama, zar nasi u hercegovini ne glasaju za onoga za koga im dumo ili fratar ne kaze da glasa!?

  Tek kada se prestanu graditi svetinje u inat drugim narodima i vjerama biti ce bolje ovoj nasoj drzavi, a posebno kada se crkva prestane mijesati u politiku!

 146. Imam PITANJE…
  Voljela bih da odgovorite konkretno…Koliko je osoba Predsjednistvo BiH u ovom sastavu do sada aboliralo ?
  Koje su to osobe i ,ukratko, iz kojih razloga su abolirane??????
  E, da, jos me zanima da li odluka o aboliciji Predsjednistvo donosi zajedno, ili svako od vas moze trojice potpisati odluku o aboliciji?

 147. …ja se potpuno slazem sa helvirom,covjek je potupuno upravu.Neka dodik ili tihic nebitno neka goran ivanisevic(cast njemu uzimam pr.) dodje za predsjednika ako cu ja moci zivjeti normano nemisleci sta i kako sutra….briga me …stite nacionalni interes…stite oni onu stvar…stite svoju fotelju i koriste razne metode kako da u njima ostanu sto duze….

 148. gospodine komsicu, imam 15 godina i imam veliku zelju da postanem političar, ali političar kakav ste vi. Nedavno nam je nastavnica pričala o Benjaminu Kalaju i rekla da ste vi njegov jedini pravi naslijednik. Podrzavam vas u svakom pogledu i smatram da ste prvo ČOVJEK pa tek onda političar. Nemojte više ići kod Mate Đakovića jer sam i ja odustao od gledanja njegovog neprofesionalnog i pristrasnog “shoWa”… Ako želite možete mi se obratiti na moju e-mail adresu onyx@bih.net.ba ili posjetite moj blog farkoparody.blog.hr….
  pozdrav

 149. …zasto,ti je cudno kalaj je probao ono sto je teško ocekivati da iko ikada moci uraditi ono sto je on probao je nesto idealno ali to nije izvodivo ni tada bilo niti ce ikada biti budimo realni …ne moze se niko natjerati da se osjeca ovako ili onako…to je realnost…mada mislim da predsjednik ne bi trebao nista slicno pokusavati jer neizvodivo je to…ali poredjenje,pohvalno,stoji..

 150. Križ iznad Sarajeva kao spomenik srpskim žrtvama u BiH?
  Na padinama planine Trebević, koja dominira nad Sarajevom, uskoro bi trebao biti podignut veliki križ koji bi podsjećao na Srbe poginule tijekom rata u Bosni i Hercegovini – najavili su predstavnici udruga iz Republike Srpske koje okupljaju obitelji stradalih i nestalih te bivših zatočenika.
  Predsjednica organizacije obitelji poginulih i nestalih iz Istočnog Sarajeva, Mirjana Simanić, potvrdila je kako ta organizacija stoji iza zamisli o podizanju pravoslavnog križa na mjestu Zlatište, vidljivom iz gotovo svakog djela Sarajeva.

  – To će biti nešto kao križ u Mostaru, a to je i normalno, drugačije ne može – u ponedjeljak “Oslobođenje” citira njezinu izjavu.

  Budući betonski križ, koji bi od 2009. godine trebao dominirati nad Sarajevom, bio bi visok 26, a širok 18 metara i po dimenzijama bi bio tek nešto manji od onog na mostarskom brdu Hum. Također bi bio osvijetljen reflektorima te tako vidljiv i u noćnim satima. Izvedba cijelog projekta stajala bi oko 120 tisuća eura.

  Promicatelji zamisli o gradnji križa nad Sarajevom drže kako bi on bio odgovarajući spomenik prije svega Srbima koji su stradali tijekom rata na području Sarajeva. Prema dostupnim podacima, tijekom opsade Sarajeva od 1993. do 1995. godine poginulo je više od 11 tisuća njegovih građana, no u udrugama iz RS drže da ti podaci nisu točni te da ne obuhvaćaju na tisuće Srba koji su također stradali. Kako bi se ti navodi provjerili, utemeljeno je i posebno parlamentarno povjerenstvo, no ono do danas nije završilo rad.

  Gradnji križa iznad Sarajeva za sada se javno usprotivila samo izvanparlamentarna Narodna bošnjačka stranka (NBS).

  U priopćenju te stranke, objavljenom u ponedjeljak, navodi se kako bi gradnja križa na Zlatištu, gdje je bilo jedno od zapovjednih mjesta vojske koja je opsjedala grad, predstavljala uvredu za sve žrtve opsade.

  – Spomenik u obliku križa od 26 metara smatramo izrazom provokacije, a ne stvarne sućuti i spomena na srpske žrtve – stiče NBS.

  Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić također smatra kako bi gradnja križa iznad Sarajeva mogla biti shvaćena kao provokacija, no ustvrdio je da se ni drugi ne ponašaju bolje. Naveo je primjer memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice rekavši kako se tamo viju “ratne zastave Armije BiH”.

  Dukić tvrdi da je problem u tome što u BiH nema zakona koji bi uredio ovo područje pa svatko gradi što mu padne napamet.

  Budući križ, iako namijenjen prije svega pogledima Sarajlija, među kojima je sada gotovo 90 posto Bošnjaka, bit će podignut na teritoriju općine Istočno Novo Sarajevo, nad kojom vlasti glavnog grada BiH nemaju nikakvog utjecaja pa tu gradnju zakonskim putem ne mogu ni osporiti. (jl) (blic.ba)

  G. Komšiću, jeste li upoznati sa ovim ,jesul oni normalni , ovo je cista provokacija :O

 151. Ne samo da je provokacija nego I uvreda za sve nas koji smo cijeli rat proveli u Sarajevu(zivom logoru)dok su oni sa brda sijali smrt.Po tome se vidi koliko su sve strane nacionalisticki bolesne da samo zele napakostiti jedni drugima,SRAMOTA,SRAMOTA
  Samo se pitam,zasto se netakmice ko ce vise doprinjeti razvoju,kulturi,obrazovanju u mjestima gdje ti isti zive koji pokrecu takve sramne incijative(ovo se odnosi na sve tri strane)krisevi,krstovi,zvjezda polumjesec I šta vec sve ne iznose.Budite vjernici u dusi I postujte druge,pa ce I vas postovati.

 152. gospodine clanu predsjednistva drzave i srpske i hrvatske i ” bosnjacke” ,
  jedno konkretno pitanje ,
  Sta ste Vi licno uradili i Vasa politika stranka kojoj pripadate da drzavu- instituciju Bosnu i Hercegovinu oslobodite nametnutih ustavnih rijesenje po kojima ona stimulise razno-raznim privilegijama svoje gradjane da se izjasnjavaju za pripadnost naciji i narodu drzave srbije , republike hrvatske i nekom imaginarnom ” bosnjackom” identitetu .
  Sta ste Vi licno ucinili i Vasa politicka stranka da se drzavi Bosni i Hercegovini omoguci da ona razno-raznim privilegiojama stimulise sve svoje gradjane da budu pripadnici njene
  – Bosanskohercegovacke nacije
  i njenog
  – Bosanskohercegovackog naroda

  ——————————–

  Vi Gospodine Komsicu kao i Vasa politicka stranka politicki djelujete u drzavi u kojoj veca prava imaju srbi,hrvati i ” bosnjaci” od Bosanskohercegovaca iliti Bosanaca .
  Jel Vas kao i Vasu politiku stranku sramota zbog toga ?

  To je jedinstven slucaj u svitu kojeg ce morati , milom il’ silom , dokinuti medjunarodna zajednica .
  Jel Vas licno kao i Vase politicke stranke sramota zbog toga ?

 153. da ne bude zabune … Bosanskohercegovcima je najbolje da spas traze od medjunarodne zajednice a da srpsko-hrvatsko-” bosnjacku” vladajucu oligarhiju upoznaju sa tim svojim djelovanjima ,
  ev’ ja to upravo i cinim ,
  ovo dole postavio sam na blog ambasadora prijateljke nam engleske ,

  evo i jedan pozdrav iz HH od Bosanskohercegovca ,
  ovih dana postavio sam na internet slijedecu ” krilaticu” ,

  ” Kad je u pitanju drzava Bosna i Hercegovina , NE dozvoljavam da me bilo ko i bilo kad organizuje po bilo kojoj drugoj osnovi sem po osnovi pripadnosti Drzavi Bosni i Hercegovini , njenoj Bosanskohercegovackoj naciji i njenom Bosanskohercegovackom narodu ! ”

  pitam ja Vas , postovana excelencio ,
  Sta Vi mozete uraditi na tom planu , sta medjunarodna zajednica moze uciniti da se i drzava BiH konstituise po osnovama i vrijednostima po kojima su konstituisane i sve druge slobodne , demokratske , civilizovane drzave u svijetu ?
  moze li medjunarodna zajednica pomoci drzavi BiH da ona ( drzava ) razno-raznim privilegijama stimulise svoje gradjane da budu pripadnici njene BH nacije i njenog BH naroda odnosno , moze li medj. zajednica da zaustavi sadasnji blamazu po kojoj drzava BiH stimulise svoje gradjane da budu pripadnici nacije i naroda drzave srbije , republike hrvatske i nekakvog neidentifikovanog ” bosnjackog ” identiteta .
  Gos. Ambasadore ,
  u pitanju su danasnje privilegije kojima se gradjani BiH stimulisu da budu srbi , hrvati i ” bosnjaci” a ne Bosanskohercegovci .
  Jel razumjete sta je u ” igri” ?

 154. …nazalost to je tako ali mislim da tu gospodin komsic ne moze nista i da bi ga brzo razapeli ostali ravnopravni narodi…a najsmjesnije je ovdje da smo mi Bosanskohercegoci ili bosanci manjina,i jedino nama nije dozvoljeno da se tako izrazimo,sto je u krajnju ruku nevjerovatno i smijesno…

 155. za Goran1973,

  i ja se u potpunosti slazem sa Srbijancima neka stave jedan veliki kriz 100 m sa 100 m tako da se vidi iz cijele BiH.
  Gdje je problem,

  TKO STUJE SVOJE ZNA STOVATI I TUDE.

  Nasi susjedi Muslimani stuju svoje pa tako mogu stovati i kriz nase brace Srijanaca i nas Hrvata.

  Pa zivimo u civiliziranom svijetu, zasto bi to bio problem.

  NEKA GA DELAJU ZA SVOJE POGINULE !

  Sretno za uspjesne radove !

 156. @ravljanin
  @samobosanac
  – dakle, da se jedna vrsta diskriminacije zamjeni drugom? bez diskriminacije, dakle, ne može? je li to sudbina BiH?
  —————————————
  odgovorit cu malo kasnje … sad ne mogu od smiha ,

 157. Pripadam vecini ljudi (barem na ovom blogu) koji smatraju da se vjera cuva u srcu, a da pravljenje bilo kakvih krizeva nije dokaz koliko jedan narod vjeruje u Boga!
  Za obicnog vjernika, koji istinski vjeruje, dovoljno je da ima crkvu, dzamiju ili neku drugu svetu ustanovu u kojoj ce se moliti Bogu, a ne trebaju mu nikakvi krizevi koji su izgradjeni i grade se samo da bi “kopali oci” nekom drugom ili trecem narodu!
  Tako je i sa zastavama koje se postavljaju po magistralama i ostalim vidljivim mjestima (najbitnije je da budu vidljive)!
  Pa, onda dodju neki kojima to smeta, skinu ju, zapale ili tomu slicno i odmah se potegnu pitanja ugrozenosti! Da nema tih nekih obiljezja bilo bi i manje svadja i ako nista zivjelo bi se mirnije sa strane medjuljudskih odnosa, prije svega u mjesanim sredinama (primjer Stoca).

 158. Pa, sta imaju Hrvati od krizeva, a Bosnjaci od ovolikih dzamija?!
  NISTA, sto ce im uopce kada u crkvama ima sve manje i manje pravih vjernika, a u dzamijama da i ne govorim!

  Kada se vjerske ustanove prestanu mijesati u politiku mozda u ovoj drzavi nesto krene na bolje, jer dok god se slusaju oni koji bi trebali raditi drugi posao, a to je da pripovjedaju vjeru (bilo koju) narodu nema napretka!

  Ne kazem da se ne treba vjerovati, daleko od toga, ali se vjera cuva znamo svi gdje!

 159. KOMU SMETA KRIZ TAJ NE ZNA STO JE “STOVANJE”.

  TKO NE MOZE DA GA GLEDA NEK SI STAVI CRNE SUNCANICE.

  Hoce te u Europu, europa je civilizovani svijet gdje mi mozemo da iznesemo nase misljenje bez da smo napadnuti , gdje ja mogu na mom vratu nosit KRIZ od 15 cm a da mi nitko nista ne kaze .
  Zasto nekome smeta u Bosnii Hercegovini “KRIZ”.

  Zasto ?

  Mrznja prema necemu sto nije nase ?
  U Njemackoj i Italiji na svakom kutu ima KRIZ i SVETI KIPOVI.
  I to ne smeta nikome.

  ZASTO TO MORA DA SMETA NEKOME TKO ZIVI U BOSNI I HERCEGOVINI.

  Ja putujem po cijelom svijetu i ne smetaju mi damije i munareti u Istambulu gdje sve djelatnice (radnice ) nose marame u tvornicama.
  Zasto bi mi to smetalo , pa to je njihov obicaj i njihova kultura i ja to stujem.

  Stujmo se izmedu nas i mislimo sto za delat i naucit dobro a ne vodit brigu sto ce tko koji spomenik gradit.

  POSLA SE PRIFATITE, TO BI BILO PAMETNIJE DRAGA BRACO I SESTRE.

 160. hajmo rec da sad ovo govorim u ime pripadnika nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine , u ime Bosanskohercegovaca ,

  stovana gospodo hrvati , srbi i ” bosnjaci” ,
  nama Bosanskohercegovcima NIJE smetalo sto vi po nasoj drzavi Bosni i Hercegovini podizete tolike svoje dzamije,crkve , krizeve … sve dok to nije pocelo prelaziti u zapisavanje ” svojih” teritorija … jer , neja u BiH ni pedlja srpske,hrvatske i ” bosnjacke” zemlje … te vas sviju u ime Bosanskohercegovackog naroda zamoljavam da prestanete sa tom praksom .

 161. hajmo rec da sad ovo govorim u ime pripadnika nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine , u ime Bosanskohercegovaca ,

  stovana gospodo hrvati , srbi i ” bosnjaci” ,
  nama Bosanskohercegovcima NIJE smetalo sto vi po nasoj drzavi Bosni i Hercegovini podizete tolike svoje dzamije,crkve , krizeve … sve dok to nije pocelo prelaziti u zapisavanje ” svojih” teritorija … jer , neja u BiH ni pedlja srpske,hrvatske i ” bosnjacke” zemlje , a nit muslimanske , pravoslavne i katolicke … te vas sviju u ime Bosanskohercegovackog naroda zamoljavam da prestanete sa tom praksom .

 162. ” ADMINISTRATOR” ZASTO NE BRISETE OVE HUSKACKE I NACIONALISTICKE PORUKE?
  GOSPODINE KOMSICU, ZASTO NEKO NE BRISE OVO VRIJEDJANJE?
  PRVO SU NAS UBIJALI, A SADA TREBAMO DA GLEDAMO OVAJ NACIN NAPADA NA GRADJANE BOSNE I HERCEGOVINE. TREBA DA SE PRONADJU OVI ZLOCINCI, I STRPAJU U ZATVOR!

 163. Slazem se s ravljaninim da je isticanje odredjenih vjerskih obiljezja upravo obiljezavanje teritorija nekog naroda koji je u vecini u odredjenom mjestu!

  Meni ni najmanje ne smetaju obiljezja niti jedne vjere, ali znam da to smeta upravo onim nacionalistima i njima slicni koji ce u tome vidjeti motiv za reci da su ugrozeni!

  Tako u Bijelom polju u Mostaru na prostoru oko 500 metara imamo izvjesene zastave Hrvatske i zelene Bosnjacke, a ne BiH, ne zna se kojih je vise, samo da se zna na kojem mjestu zivi koja nacija! I to je ono najgore sto bas po tim zastavama vidimo gdje koji narod zivi, mada zasigurno ima i jednih medju drugima, i ovih drugi medju prvima!

 164. Dobar potez i pozitivno razmisljanje. Samo da Vi gospodine Predsjednice (bez obzira sto ste danas clan azdaje za mene ste Vi jedini Predjednik BiH) zivu glavu izvucete. Oni i trebaju tri entiteta da bi mogli slobodno da kradu a mrznja koja vlada medju narodima BiH im samo ide u korist. Duboke korijene ima ova Pljacka i jaku pozadinu, ali bar se nadam da je vecina uz Vas. Ja jesam.

 165. za ravljanin:sve sto kazes je tako ali ne moze se to utuviti ljudima u glavu.Hajd ovako sada sta je diskriminacija .Ko je diskriminiran,ja ili oni.Svaka tebi cast i odavno nisam sreo nekoga ko misli tako slicno meni ali mi smo smijesni….i tako je i vjeruj bice dugo…ne mogu sada zamisliti stvar ili cojeka ,realno koja moze ujediniti ljude na onaj nacin na koji ja i ti mislimo…realnost je to..

 166. Ja sam mislila da ste vi čovjek koji je manje naivan!
  Mislim, od te stare prosocijalističke priče…oduzimamo bogatima, dajemo siromašnima….moj predsjedniče. ( bićete bar još jedan krug)…nema ništa!!!!
  Neće njima niko ništa uzeti i vi to, vrlo dobro znate, nego hajte vi…..udrite sa druge strane! da mi rješimo neke druge stvari…pa ćemo tu na kraju,jer se meni čini da lopova pravi situacija ( rijetki su oni koji neće ukrasti, a pruža im se “zlatna” prillika)…..pa tako ni narod….
  Hajte vi nama hljeba….a igara ćemo mi sami…..

 167. Najbolji komentar na ovu inicijativu je dala stranka LDS.

  Evo gospodo pa komentarisite:

  SAOPŠTENJE LDS-A: ¨PRIKAZIVANJE¨ IMOVINE – APAURIN ZA NARODNE MASE

  Sarajevo, 10. mart, 2008. – Liberalno demokratska stranka (LDS) BiH ne odbacuje inicijativu SDP-a da nosioci vlasti u dejtonskoj BiH odobre reviziju svog imovinskog stanja i oduzimanje nezakonito stečenog. Ali se šira javnost i LDS ne mogu oteti utisku da je to samo umirujuće sredstvo za uzavrelo javno mnijenje, kojega su mediji godinama i inače pogrešno uvjeravali ¨da je glavni problem u BiH, mito i korupcija¨.

  Taj veliki problem postoji, ali nije glavni. Nego je tek posljedica glavnog problema kolaboracije vlasti u projektu uništenja države Bosne i Hercegovine i podrške nakaradnom stanju koje i uzrokuje i štiti korupciju. A ukoliko se uzrok ne otkloni, posljedica neće biti otklonjena!

  Pokazalo se da već otrcani ¨imovinski kartoni¨ nisu postigli ništa protiv malverzacija, te nas nova inicijativa doima tek kao ¨apaurin za narodne mase¨; kojega stanovništvo, izgleda, nije progutalo, sudeći po komentarima: ¨Previše malo, previše kasno¨, ¨Lagumdžija nije opozicija SDA i SBiH¨, ¨imovinu nije moguće provjeriti jer je čuvaju izvan BiH, a ovdje skrivaju porodičnim vezama, paravan-firmama, praonicama novca …¨, ¨koga vi zavaravate¨. Doista, vlast već 17 godina oteto smješta u duboke ¨enklave¨ Švicarske, Turske, Njemačke, Kipra, SAD, Srbije, Hrvatske …. na ¨egzotične otoke¨ u dalekim okeanima, odakle nema efikasnog nalaženja i zapljene sredstava.

  Inicijativa SDP-a djeluje i kao Lagumdžijina ¨pružena ruka¨ iznenada ultra-kooperativnom Silajdžiću i njemu sličnim, pa se nameće pitanje nije li ova njihova instant-solidarnost, doista pokušaj da svi oni koliko-toliko preduhitre najavljeni antikorupcioni tim pri OHR-u?! Kako god, inicijativa samo skreće pažnju na sporedno i smiruje masovne javne proteste u nezgodno vrijeme; kada Lagumdžija, Silajdžić, Izetbegović, Tihić, Belkić, … trebaju ¨javni red i mir¨ dok potpisuju preostale državotvorne dokumente Republici srpskoj i ukidaju državu Bosnu i Hercegovinu. Nakon toga mogu i izvan BiH otputovati, gdje im rodbina ionako već godinama ugodno ¨boravi¨. A mogu ostati i u ¨Sarajevu od Baš Čaršije do Marijin Dvora¨ (plus ¨imanje¨ u prirodi), jer su novac i nekretnine već odavno ¨oprali u više voda¨.

  Koliko god da su oteli svi zajedno, sitna je to crkavica prema dugoročno ogromnoj, nepovratnoj šteti koju su načinili i čine državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Ta se gorka istina sustavno ignorira u ovdašnjim mitovima o ¨mitu i korupciji¨. Da su radili (samo, a nisu) za pare, jeftino su nas prodali i prodaju.

 168. Ajme meni vidi ti ovog @ravljanima i @samobosancb. Zbog takvih su Srbi i Hrvati protiv te vaše države. A jesu pametni. Meni brat živi 10 kn od mene u Metkoviću i on sad ispada druge nacije od mene? Da vam kažem, mi hrvati smo to sada, uvjek bili i biti ćemo. Države se mjenjaju al nacija ostaje. 5 država je ovdje nastalo i nestalo u zadnjih 100 godina, nestati će i ova kad-tad. I što smo mi trebali? 5x mjenjati ime nacije?! Ma bjež.

 169. Ajme meni vidi ti ovog @ravljanima i @samobosancb Zbog takvih su Srbi i Hrvati protiv te vaše države. A jesu pametni. Meni brat živi 10 kn od mene u Metkoviću i on sad ispada druge nacije od mene? Da vam kažem, mi hrvati smo to sada, uvjek bili i biti ćemo. Države se mjenjaju al nacija ostaje. 5 država je ovdje nastalo i nestalo u zadnjih 100 godina, nestati će i ova kad-tad. I što smo mi trebali? 5x mjenjati ime nacije?! Ma bjež.

 170. @goran 1973 informiraj se o covjeku koji je htio ono sto svaka zemlja ima … naciju… a ne hrvatsko-srpsko-bošnjačke hoštaplere koji stite svoje fotelje i nama pricaju kako su hrvati tobože ugroženi (100 glasova u V.Kladuši)…. neznam kako se ne stidis da navijas za hrvatsku reprezentaciju pored svoje rođene,,, a sada nam dušebrižniš i pljuješ po predsjedniku, a ustavri si okorjeli herceg-bošnjak,,a vidim da imas i bobanovu ideju…”
  novo karađorđevo- to je ono što “ranjeni kriminalni sokolčić čović želi.

 171. PAPAK

  Iako je pojam papak jos davno presao iz biologije u svakodnevnu komunikaciju populacije centralnog dijela Bosne,jos uvijek se pod tim drugim,uslovno receno metaforickim znacenjem ne moze naci u rijecniku.
  Papak ili kopito je velik,otvrdli,okostali nokat kod cetvoronozaca koji spadaju u grupu kopitara.U svojoj konacnoj evolucionoj fazi dobio je ulogu stopala koje nosi na sebi (uz svoja tri brata sa preostalih nogu )svu tezinu jedne krave,vola,konja,ovce.Dozvolit cu si toliko ” pjesnicke “slobode uz nesto malo maste i zamisli da je jedan takav papak- ZIV !
  Pokusat cu se ( ovaj put uz obilje maste i odbacivanje svakog racionalnog razmisljanja primjerenog homo sapiensu)ubacit u njegove mentalne strukture i gledat svijet njegovim ocima.Uzgred ,posluzit cu se papkom jedne obicne krave s Vlasica ili papkom konja sto citav zivot vuce debla posjecena u sumi ( o papcima rasnih konja za trke,bikova za rasplod i slicne stocne burzoazije nekom drugom prilikom ).Elem,dodje na svijet jedna takva krava ( a s njom neminovno i papak )u staroj drveno stali.Njegov prvi dodir sa svijetom je uranjanje u gustu,ljepljivu mjesavinu balege,sijena,stocnog urina i blata gazdinih cizama.Papak se ne uznemirava jer,logicno,ne poznaje nikakvu drugu sredinu(bolju ili goru ),niti ima mogucnost komparacije.Vrijeme odnosa i opustanja provoditi ce uvijek u istoj stali,ponekad grubo ociscenoj vilama i lopatama,ponekad punoj vlage i smrada. Dan ce provoditi na divnim zelenim pasnjacima, nesvjestan mirisa,ljepote i slobode sto se pruzaju oko njega.Smetat ce mu svjez zrak i miris borova,iritirat ce ga rosna trava dok bude gazio po nekim malim jagorcevinama,nekim radisnim mravima,nekim tek zaljubljenim glistama.Njegov papanski mozak bit ce svjestan samo tezine koju drzi na sebi (cetvrt jedne krave ili ovce )i povremenog pomjeranja sebe i te iste tezine,a sva volja usmjerena na to da izdrzi do sumraka kad ce se vratiti u svoj topli (smrdljivi)dom.Eventualne varijacije na zadatu temu mogu se odnositi na papak nekog konja sto proklinje strmi sumski makadamski put i vuce dodatnu tezinu tovarskih kola……………………..

 172. @farko
  Ja tebe ne razumijem. Pa za koga hrvat može navijati ako ne za hrvatsku. Pa za koga ću drugog. Pa i muslimanima je čak više dosta nogometne repke a hoćeš da ti nemuslimani za nju navijaju. Jer naši igrači igraju u vatrenim. Većina su ionako iz BiH, a u reprez. BiH igra samo naš škart tipa Hrgović. Svak onaj tko voli BiH treba navijati ya vatrene, jer su oni većinom iz BiH a tko pak ne navija protiv je BiH. Uostalom ne zanima me vaša repka

 173. Zanimljivo je ko od politicara nece da potpise. Oni protiv kojih se vode sporovi i koji bi da je pravde i zakona trebali biti u zatvoru. Ivanic i Covic, ne zna se ko je veci lopov i dupelizac. Nadam se da ce ovo SDP-u proci u Parlamentu, ali opet kada i Zakon “napadne” Covica on ce reci “ugrozeni Hrvat”, pozivaju se na nacionalne interese, a pokrali pola drzave. Cudi me sto je Fahro potpisao, ali valjda skontao…
  Puno srece sa ovim, i cekamo Vas el-presidente sa novim temama na blogu, niste nam nista pisali sedam dana 🙂

 174. samo pogledaj kartu…hercegovina je dio nezavisne cjelovite i trajne kategorije Bosne i Hercegovine i nemoj misliti da će mali šporki pavelićarci, koji su se nakon kraha njihove idiotske politike posakrivali il po mišjim rupama il po Oznama, udbama i kosovima, više ikad išta postići u politici, već će biti predmet opštog ismijavanja.

 175. @goran
  ..cuj gorane ti anvijaj za koga hoces to sto si htvat necu ti osporiti..realno razumijem tvoju stvar i postujem ali postuj i ti mene …pa nebi ja rekao,mada necu da ulazim u polemiku oko reprezentacuje,ali barbarez,marko topic ,hrgovic,sasa papac,miro klajic,damjanovic,bartolovic,i mnogi drugi igraju igrali su i igrat ce za ovu repku.Sto navijas za vatrene je tvija stvar i stvar tvog uma,postujem…u vezi onoga sto kazes za nastanak i nestanak mnogih drzava na ovom podruciju tu grijesis mnogo na ovom su prostoru postojale mnoge drzava ali bosan aje uvijek bila u njihovom sastavu i nikada nije cijepana bosna NIKADA NIJE IME MIJENJALA NITI SRZ SVOJE TERITORIJE KOJI JE KROZ HISTORIJU BIO I OSTAO U DIJELU SARAJEVSKO-VISOCKO-ZEMICKE KOTLINE…sto se tice hercegovine i u vezi toga se malo raspitaj procitaj kako i sta se desavalo kroz historiju,ko je herceg stjepan ,,kome je pruzao zastitu kada niko nije htio…procitaj…i ne osporavaj meni da budem bosanskohercegovac jer to jedini mogu biti jer znam gdje zivim i gdje sam rodjen…ti budi hrvat ne diram,ne omalovazam te …ali ostavi mene i ostale koji ovako misle…

 176. za ravljanin:sve sto kazes je tako ali ne moze se to utuviti ljudima u glavu.Hajd ovako sada sta je diskriminacija .Ko je diskriminiran,ja ili oni.Svaka tebi cast i odavno nisam sreo nekoga ko misli tako slicno meni ali mi smo smijesni….i tako je i vjeruj bice dugo…ne mogu sada zamisliti stvar ili cojeka ,realno koja moze ujediniti ljude na onaj nacin na koji ja i ti mislimo…realnost je to..

  ———————————–

  ja sam pripadnik nacije i naroda drzave BiH , niko mi to ne treba odobravati a ponajmanje oni koji to nisu . ! moji! su znaci svi oni koji su pripadnici Bosanskohercegovacke nacije i Bosanskohercegovackog naroda , svi iliri , germani,juzni slaveni,jevreji,romi,latini,kurdi … muslimani,pravoslavci,katolici,protestanti,jude,hari-krisna,bude,johovini , ateisti Bosanskohercegci su Moji . haris silajdzic nije Moj , tihic nije ni reis ceric ,dodik , radmanivic , zeljko , … a jeste gos. Tanovic , Pazderac , Barbarez , Delibasic , Blum … Safet , Zajko , Pero , Miso , Stipe , Nikola , Rasim … oni su Moji .
  postujem i akceptiram svaciju slobodu opredjeljenja pripadnosti naciji i narodu neke drzave al’ i zahtjevam da se uvazavaju medjunarodne konvencije o drzavnosti , o ljudskim pravima i gradjanskim slobodama . a tu su one vrlo decidne ,
  ” pravo na drzavljanstvo jedne drzave imaju samo pripadnici nacije i naroda te drzave .”
  oduzimanje Bosanskohercegovackog drzavljanstva svim njenim gradjanima koji nisu pripadnici njene Bosanskohercegovacke nacije i njenog Bosanskohercegovackog naroda je samo cin uredjenja drzave BiH po medjunarodnim standardima i konvencijama o ljudskim pravima i gradjanskim slobodama .
  kad ce se to desiti ?
  pa cim se pojave neke Bosanskohercegovacke snage koje ce to zahtjevati …
  previse je naivno a i politicki nepismeno ocekivati od ” bosnjaka” da krenu u tom pravcu samo zbog toga sto su muslimani …
  BiH nikad nije bila muslimanska drzava a ” bosnjaci” su ” bosnjaci” koji ce u ” paketu” sa srbima i hrvatima jednog dana ostati bez Bosanskohercegovackog drzavljanstva … ocekivati od ” bosnjaka” da rade na tom prcesu u kojem ce i oni ostati bez drzavljanstva drzave BiH i svih prava koja onda iz toga sleduju je totalno nerazumjevanje svega sto je danas na sceni .
  za sve Bosanskohercegovce ” bosnjak” u BiH je identican srbinu i hrvatu … identicni su im pogledi i planovi na buducnost drzave BiH …
  jel ti sad jasno zasto medju srbima , hrvatima i ” bosnjacima” neja Nasih ?

 177. @samobosanac
  A ti budi što god hoćeš što se mene tiče, to je tvoja stvar.
  Samo, glede povijesti, naravno da je su Hercegovina kao i Bosna, znači te dvije zemlje pripadali raznim državama. Ali dozvoli da te podsjetim, jesu li Sandžak i Herceg Novi bili dio BiH? A gdje su sada? Kako je Neum postao dio BiH. Gdje će za 50 godina biti Banjaluka? Znaš li ti da je Bihać bio glavni grad Hrvatske dok ga Turci nisu zauzeli te sproveli etničko čisćenje?

 178. goran

  “pa za koga Hrvat moze navijati ako ne za Hrvatsku”.

  Samo da znas da ja, kao i jos dosata Hrvata navijamo, prije svega za Bosnu i Hercegovinu, a tek onda za neke druge drzave!

  Naravno da mi je drago kada hrvatski sportasi ostvaruju dobre rezultate, ali mi nisu oni na prvom mjestu! Npr. kada igraju talijanska i hrvatska reprezentacija u nogometu uvijek cu navijati za Italiju, a u ostalim slucajevima navijati cu za Hrvatsku, naracvno ako ne igra s nasima!

  Zato ne govori da svaki Hrvat navija za Hrvatsku, jer nije tako, barem nam Hrvatska nije na prvom mjestu!

 179. Lijepe rečenice doista, samo što nemaju veze sa realnošću.Ja osobno ne poznajem niti jednog hrvata koji navija za BiH. A to nije zato što ja ne poznajem mnogo Hrvata već što takvih nema, ili ih ima ispod 1% (otprilike koliko i muslimana koji ne navijaju za BiH, ili pak Albanaca koji ne žele neovisno Kosovo već žele da žive u velikoj Srbiji, toliko ih ima). Ja to ne pišem sada da bih nekoga vrijeđao vjerujte mi, samo želim da napišem istinu sviđala se vama ili ne.A i vi svi vrlo dobro znate da je tako. Pogledajte samo nogometnu utakmicu u Sarajevu prošlo ljeto između BiH I HR, ili rukometnu uztakmicu u Ljubuškom- gdje je cijeli stadio navijao za Hrvatsku a zviždao BiH himni.
  Ja mogu shvatiti da netko napiše npr.- “istina je da Hrvati navijaju za Hrvatsku a ne za BiH i to nije dobro”. To je u redu tako pisati jer svak ima pravo da izražava svoje nacionalne osjećaje kroz taj način, pa i nezadovoljstvom zbog nenavijanja. Ali kad mi netko u oči laže i maže pa kaže da Hrvati zapravo navijaju za BiH osim manje grupe ekstremista to je ludost. Ludost je reći i da dosta Hrvata navija za BiH jer to jednostravno nije istina (osim možda ako se pod tim dosta ne podrazumijeva jedan pun autobus od 50 ljudi e to je već moguće, onda je to točno)
  Dakle da resumiramo i da kažemo jasno i glasno ono što svi znaju samo se prave neki pametni. Hrvati ne navijaju za BiH reprezentaciju i to u omjeru sljedećem: za 50% ih se živo fućka za nju i nema pojma tko u njoj igra (ja eto sem Hrgovića i ne znam nijednog, znam da je bio i onaj židov Barbarez), dok drugih 50% mrzi BiH reprezntaciju i kada igra BiH i Albanija onda zdušno svim srcem navija za Albaniju.
  I još na kraju podvlačim – nisu ovo nikakve provokacije u cilju nečijeg vrijeđanja, ja pišem kako jest i mnogi među vama znaju da je ovo što pišem istina. Možemo se mi lagati i muljati ali ja nisam od takvih već vam kažem kako jest, pa bilo vama pravo ili krivo zabole me bre uvce. 😉

 180. …”pises ti kako jest za sto znas.ali ne mozes tvrditi tako jer dosta ne znas,vjeruj pa ko je onsa zeljko komsic sta je on navija za BIH,samo njegov primjer uzimam a ima na hiljade takvih ja imam 4 dobra prjatelja hrvata i oni navijaju za bih ne mozes tako tvrditi…a i oni vas ne vole vjeruj sto je dodik izvizdan u beogradu vjeruj da bi i svaki hrvatski iz bih predstavnik na slicnom skupu recimo u splitu bio izvizdan…dali znas za idcident na grbavici od prije par godina na utakmici zeljo dinamo.to je najbolji primjer svega ovoga sto sam rekao bio sam prisutan sve sam svojim ocima vidio,kako je poceo,ko je lupao auta sa zg tablama i slicno,to sam gledao i mozes mi pricati sta hoces ali tu sam vidio ko su Hrvatski drzavljani,a ko bosanski hrvati i koliko ovi prvi vole ove druge…

 181. goran

  Cijela moja bliza i dalja porodica navija za Bosnu i Hercegovinu, svi ljudi Hrvati u SDP-u takodjer, znaci da nas ima i to ne mozes osporiti!
  Hrvatska je daleko ispred BiH u sportu, tako da pratim sve njihove uspjehe, prije svega jer volim sport i zanima ne, a isto tako pratim i druge drzave, npr. u skijanju uvijek navijam za Slovence, naravno i za Hrvate, ali da ima nasih navijala bi za njih!

 182. ….ne mozes ti njima objasniti za njih nisu”hrvati”u sarajevu tuzli,u istocnom mostaru i slicno.i to mi je smijesno a i to je njihov vlastiti poraz.ali shvatit ce nekada ne govorim ovo da bih nekoga uvrijedio,ali neka obidje recimo stup pa mozda promijeni misljenje…

 183. Heh, pa nisam ja rekao da nijedan baš Hrvat ne navija za BiH. Ima ih ali se mogu na prste prebrojati, jer što ćete u svakom žitu ima kukolja. Meni strina živu u Sarajevu i kaže da glasa za SDP. To je njena stvar,dok pak njen sin i muž za SDP ne glasaju.
  Samo nemojte molim vas te neke kao podjele među hrvatima @samobosanac. Svaki Hrvat je Hrvat ma gdje bio i nije ništa manje Hrvat ako je u Grudama, Zagrebu ili Živinicama. Nema boljih i lošijih Hrvata glede mjesta rođenja, već samo prema svom karakteru, jeziku, vjeri, odnosu prema svojoj naciji, kulturi tradiciji itd. Svaki Hrvat mi je brat ako se tako osjeća bez obzira odakle je. Uostalom na utakmici BiH -RH bilo je više naših Hrvata iz junačke Središnje Bosne nego iz Hercegovine. Sve je to Kiseljak, Travnik, Busovača… sve je to prostor hrabrih hrvatskih ljufi koji su uspjeli da opstanu iako su u ratu bili izloženi neviđenoj agresiji. To da njih netko ne priznaje za Hrvate je propaganda neprijatelja Hrvatskog naroda, već jako dobro pročitana propaganda na koju mi ne nasjedamo.

 184. goran

  U pravu si da je svaki Hrvat Hrvat ma gdje bio, samo se razlikujemo po odnosu prema drzavi! Ja npr. kao Hrvatica smatram BiH kao svoju domovinu, a ti smatras da je tvoja domovina Hrvatska, razlika je u tome sto glasamo za razne stranke, ja sam socijaldemokrata, a ti si po svojoj prici nacionalista i u tome je razlika!

  Svi smo mi Hrvati po nacionalnosti isti, ali smo po razmisljanjima razliciti, a tako je sa svim nacijama sirom BiH, a i svijeta!

 185. Ma ne može ti BiH biti domovina. Domovina je kao i majka -samo jedna. Ja razumijem da kažeš da živiš u BiH, da poštuješ njene zakone itd. Ali zvati tzv. BiH tu
  vještačku tvorevinu i tamnicu srpskog i hrvatskog naroda svojom domovinom meni je nerazumljivo. Hajd da živiš u Sarajevu gdje su ti isprali mozak pa ne misliš svojom glavom, pa dobro. Ili pak imaš kakav materijalni interes da budeš “njihov hrvat” kao niz drugih, Komšić, Slavo Kukić…

 186. goran

  Ja ne smatram BiH svojom tamnicom, pa zasto ste se onda borili za nju ako vam nije domovina!? Nemam nikakav interes u stranci, jer ovo cime se bavim nije mi donijela stranka!
  Ja ne mogu shvatiti da netko moze zivjeti u BiH, a smatrati Hrvatsku svojom domovinom, ili sam toliko glupa ili ne znam sta, samo mi ne ide to u glavu!

  Zivim u Gabeli, ali idem svako malo u Sarajevo i ne vidim nikakvu razliku, osim sto je u Sarajevu bolje zivjeti, jer ne osjetim nikakvog nacionalnog naboja, barem ne u krugovima u kojima se kretam, a ni u Gabeli, odnosno u GOSK-u gdje igraju razne nacionalnosti nema tih podjela, barem ih ja ne osjetim, a u klubu sam stalno!

 187. @camus
  Pa da, to je to. Stalno si u Sarajevu. Imaš gore poznanike, prijatelje, možda i dečka. U takvim si krugovima da ti odgovara to što govoriš da pred njima govoriš. Prijatelje pred kojima ti je nezgodno reći tisuća, veljača, kava. Pa i nesvjesno te riječi izbjegavaš. Odvedu te na možda na utakmicu gdje igra BiH, tvoji prijatelji za nju navijaju pa i ti. S vremenom je i ti zavoliš. Misliš, frendovi su cool pa je i repka cool. Moja Trojanka…

 188. ..i gorane ne osvrnuh se na to sto kazes o diljenju hrvata nisam na to mislio boze sacuvaj mozda sam se pogreno izrazio ali prijetelju vjeruj da te vise postujem ja i mogu reci volim i stao bih uz tebe prije nego zagrepcana pola u to sam se uvjerio i nebi da te uvrijedim niposto samo ti govorim o onome sto sam iz prve ruke vidio i uvjerio se u to…

 189. Svaka cast na ovome potezu, samo da se privede kraju, sto cisto sumnjam.
  Otkako je stao rat i nastala ova otimacina svega i svacega govorio sam da ce nas dvije stvari rijesiti barem 50% trenutnih problema, a to su:

  1. Porijeklo imovine
  2. Sistem nagrade i kazne

  Znaci, pod br. 1, otkud tebi to i to kad nisi imao?! Eno Brankovic, klasicni slucaj, otkud stan, on kaze legalno, pa kako… pa legalno?!
  Znaci toliko se nakrao da ni sam ne zna vise sta je sve ukrao.
  Takodje Alemko, cuj imala nana?! Ma daj molim te, pa nije niko lud…

  I pod br. 2, kazna i nagrada!
  Znas raditi posao, doprinjeo si ostvarenju zadatih ciljeva… extra! Evo tebi i nagrade.
  Ne znas, krades, pravis se lud?! Ma kazna i to zatvorska, ako treba! A ne, poj'o vuk magarca, usuti se malo i hajmo dalje derat levate. Trenutno klasican primjer ovoga je Bicakcic. Sto mi juce jedan haver kaze: “Otvorio sam novine kad opet… Bicakcic?! Pa zar opet moram gledat njegovo ime?!

  Toliko od mene i piZ!

 190. Gospodine Zeljko, dobre su ti namjere, ali…
  1.Tko ce to provesti i kako?
  2.Zar krim sluzba i tuzulastvo nisu zaduzeni da to rade, a ako jesu zasto to ne rade.
  3.To ne uspjeva ni u bolje organiziraninim drustvima(osim sto pokupe poneku sitnu “boraniju” da ispadne da nesto rade).
  4.Ljudima ne traba nada, njima treba posao.Nada je najkrcatije i najmracnije utociste- vecina polipsa u njoj.Naravno, dosta ih polipsa i tesko radeci, ali bar njihova djeca imaju kruha(hljeba).

 191. Povecali smo sebi :place! Crknite od muke!

  Mi smo ih krunisali da kusaju za nas u najjeftinijem restoranu u BiH. U kojem nema PDV-a!
  DRŽAVA NIJE NJIHOVA FIRMA!
  DRŽAVA JE ORGANIZACIJA KOJU MI FINANSIRAMO, a DRŽAVNA ADMINISTRACIJA TROŠI 67% BUDŽETA.
  Naravno dolaze izbori pa će nam opet zamazati oči malterom sa predizbornih gradilišta.

  IZVIJESTAJ CCI-a:

  OVA VLAST GRAĐANE VODI U LUDILO I NA ULICE
  GODIŠNJA OCJENA RADA VLASTI U BiH – STANJE OPŠTE UZBUNE
  Sarajevo, 28.02.2008.g.

  Rezultat rada vlasti BiH u 2007.g. je sraman i odgovara stanju opšte uzbune. Ovako je danas na press konferenciji CCI-a ocjenjena 2007.g. kada je u pitanju rad državnih i entitetskih vlasti. A šta drugo reći za činjenicu da je od trocifrenog broja (112) zakona planiranog Programom rada Vijeća ministara, Parlamentarna skupština BiH usvojila sramni jednocifreni broj (9). Ovim tempom PSBiH će usvojiti zakone planirane Programom rada VM za 2007.g. tek daleke 2018.g. Šta reći za Parlament FBiH koji je jedini radio bez Programa rada i u kojem poslanik može nedoći cijelu godinu a da to niko ne evidentira. U Vladi FBiH imamo 5 ministara koji ovim tempom nikad neće ispuniti svoj program rada. Vlada RS je prepisala čak 85 zakona iz 2007.g. u 2008.g pa će se oni građanima naplatiti najmanje dva puta, a od sadašnjeg saziva NSRS efikasnija je za 25 zakona bila čak i ona iz prošlog saziva u prvoj godini mandata.
  „Da li vlasti misle da će građani čekati 50 godina da se ispuni njihov 4 godišnji plan a da u tom periodu gledamo njihovo bogaćenje na naš račun, njihove vile i auta, isprazne pregovore, medijska prepucavanja, ubistva, pljačke, opću nesigurnost i beznađe, što građane vodi u ludilo i na ulicu, ili će nam u narednom periodu pokazati da su svjesni stanja i potrebe za ogromnim pomakom i njihovim danonoćnim radom. Ili nam poručuju da je stvarno rješavanje problema građana na ulici“, upitao je Zlatan Ohranović, izvršni direktor CCI-a.
  I ovoga puta izdvajamo najlošije među lošima. Najlošiji po realizaciji zakona u Vijeću minstara je Safet Halilović iz SBiH, ministar za ljudska prava i izbjeglice po realizaciji sveukupnih aktivnosti iz programa je Slobodan Puhalac iz SNSD-a, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. U stopu ih prati već upozoreni Božo Ljubić iz HDZ 1990, ministar prometa i komunikacija. Umjesto sankcija oni su nagrađeni ponovnim imenovanjem u saziv Vijeća ministara.
  U Parlamentarnoj skupštini BiH Sead Jamakosmanović iz SDA cijelu godinu jedini nije progovorio ni riječi.
  Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 76

 192. Heh…odavno se ne pojavih ovdje…ali hajde, tema me zagolicala. A posto se pocesto ubacujem u pregled zvanicnih dokumenata o radu svega i svakoga, tako nabasah i na par detalja koji zorno i vrlo jasno pokazuju na koji nacin se grade kuce, vikendice, kupuju stanovi, jahte, vozila…

  Primjer 1-GRAS:
  Vlada KS, zvanicni izvjestaj o budzetu i troskovima, dio o subvencijama i pomoci neprofitnim organizacijama. Tu se fino i nedvosmisleno kaze da je GRAS (dakle, gradski saobracaj Sarajevo) NEPROFITNA organizacija. Svakome pametnom je jasno da je GRAS javno preduzece u drzavnom, odnosno kantonalnom vlasnistvu i da, kao takvo, ne moze biti neprofitno. A pogotovo ne neprofitna organizacija poput Udruzenja boraca recimo… Onda, fino se pogleda cifrica koja se dala toj “neprofitnoj” organizaciji (visoka sestocifrena) i dodje se do vrlo jasnog zakljucka da je GRAS sto daleko od “neprofitne organizacije”, sto jos dalje od firme kojoj su papiri cisti. Zivo me zanima kako su ovo proveli kroz racunovodstvo… Ali zato, opet, svima pametnima je jasno da je GRAS jedna velika praonica NASEG novca, koji se kroz taj isti GRAS prelijeva u dzepove vlastodrzaca. Sve – “po zakonu”, kako nam onaj papak Brankovic voli reci.

  Primjer 2 – Diskrecioni budzeti:
  Ko ne zna, saznace sada. I opet – zvanicne informacije koje se mogu naci tek nakon dubljeg kopanja, jer oni to sami nikada nece reci javno.
  Primjer Samira Silajdzica, premijera KS. Covjek ima pravo na diskrecioni budzet, kao premijer, i to u iznosu od 20.000 KM mjesecno (sto je 240.000 godisnje), a ima ga pravo potrositi onako kako on licno smatra da treba. Nije tesko skontati kako njemu licno ostane bar 70% ove love, a ostatak podijeli kao proviziju onima koji mu posluze i pomognu u skidanju iste sa racuna. Princip je jednostavan – on odobri donaciju nekom neprofitnom udruzenju koje je ionako na jaslama drzave, direktor udruzenja uzme manji dio, Samiru vrati veci, i svi zadovoljni. On opravdao pare pred drzavom (iako ovo cak i ne mora raditi jer sve sto je propisano za diskrecione budzete jeste – podnosenje kratkog narativnog izvjestaja), narod “vidio” gdje su pare otisle, sve ovce na broju i dzepovi puni.
  Ovakve diskrecione budzete ima masa politicara na funkcijama…

  A to se narode (glupi) glodji oko toga ko je veci hrvat, srbin, musliman, katolik, pravoslavac, qrac, palac…

  Eeee…tugo moja. Od ove BiH stvarno treba napraviti poligon za nuklearne probe, ali ne iseljavati nikoga prije toga. Das mu kompjuter i narod je presretan sto se moze obratiti nekome putem interneta… Fino Dubioza kolektiv ispjeva:
  Šareni marketinški trikovi srama,
  Prazna obećanja su najbolja reklama,
  Na stolu komad hljeba, u snovima salama,
  Sve u ime naroda, čist profit i zarada.

  Kažite nam ministri, naši poslanici,
  Zašto ratni invalidi žive k'o jadnici,
  Na ivici života, vama bitna sorta,
  Poznajetel’ osjećaj – zove se SRAMOTA!

Komentariši