HIMNA…IMA TONA NEMA TEKSTA…

Veoma mnogo vaših pitanja odnosilo se na nepostojanje teksta himne BiH. Koliko mi je poznato, trebala bi se formirati Komisija za izbor teksta himne BiH. Kada je riječ o članovima Komisije, kandidate su predložili Predstavnički dom državnog Parlamenta i Dom naroda. Uglavnom, predložen je šarolik sastav članova Komisije iz raznih oblasti, koje bi uskoro trebalo da imenuje Vijeće ministara BiH, kako bi Komisija konačno počela sa radom. Valjda ćemo do kraja godine dobiti tekst himne i prestati da ćutimo dok nam se himna intonira. Zamalo da zaboravim, za rad Komisije je nadležno Ministarstvo pravde BiH.

Međutim, mnogo veći problem od ovoga je taj što u BiH još od 2003 godine postoji Zakon o odlikovanjima BiH, ali se iz raznih kvazi-političkih razloga još uvijek nije krenulo u njegovu realizaciju, odnosno još se nije pristupilo samom izboru i izradi odlikovanja.

Protekle subote boravio sam u Brčkom povodom obilježavanja osme godišnjice Distrikta. Moram priznati da je to jedan od veoma uspješnih projekata međunarodne zajednice u BiH, koji svojom racionalnošću i prosperitetnošću pod hitno treba "inficirati" ostatak BiH. Najviše me je iznenadilo koliko su "distriktlije" ponosni na svoj, kako ga oni zovu, Hong Kong. Samo da i oni zajednički ne počnu ubrzo razmišljati o otcjepljenju od "neuspješnijih" dijelova BiH.

Isti dan, moj kolega Radmanović je uputio zahtjev predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Igoru Radojičiću da u roku od deset dana sazove sjednicu na kojoj bi se Narodna skupština izjasnila o odluci Predsjedništva u vezi s arhivom Haškog tribunala. Naime, Predsjedništvo BiH je na zadnjoj sjednici usvojilo zaključak da Ministarstvo pravde BiH i Arhiv BiH pripreme pravni i stručni projekt za prihvat arhivske građe ICTY-a.

Malo mi je čudno to stalno korištenje riječi "preglasavanje", jer zašto onda postoji glasanje ako se svaki put neko žali da je "preglasan" i ako sve i svašta proglašava vitalnim nacionalnim interesom. Opet se u posljednje vrijeme, svako malo, Radmanović počinje ponašati kao član Predsjedništva Srbije! Ali šta ćete, niko nije savršen… Pročitao sam mnogo komentara o tome kako se ko nacionalno izjašnjava i kako bi se neko navodno trebao izjašnjavati i mislim da bi se stvarno trebalo prestati sa takvim raspravama, makar na mome blogu.

Jedan od osnovnih postulata demokratije, civilnog društva i ljudskih prava čine dva navedena člana:

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima

Član 18.

Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti; ovo pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijesti ili uvjerenja i slobodu da čovjek sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, manifestuje svoju vjeru ili uvjerenje podučavanjem, običajima, molitvom i obredom.

Evropska konvencija o ljudskim pravima

Član 9

Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti

1. Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere: ovo pravo uključuje slobodu da promjeni vjeru ili uvjerenje i slobodu, sam ili zajedno sa drugima i javno ili privatno, da manifestuje svoju vjeru ili uvjerenje, obredom, propovijedanjem i vršenjem vjerskih dužnosti i rituala.

2. Sloboda manifestovanja svoje vjere ili svojih uvjerenja će podlijegati samo onim ograničenjima predviđenim zakonom i koja su neophodna u demokratskom društvu u interesu javne sigurnosti, zaštite javnog poretka, zdravlja ili morala ili zaštite prava i sloboda drugih.

Iskreno mislim da svako ko pažljivije pročita ove članove shvata da je zaista bespotrebno gubiti energiju u raspravi da li je neko bosanski katolik ili Hrvat, bosanski pravoslavac ili Srbin, bosanski musliman ili Bošnjak, Bosanac, Hercegovac, Bogumil ili šta već. Bitno je da se svi mogu izjašnjavati onako kako žele, da svi budu ravnopravani, a nečije izjašnjavanje nikada ne smije, od strane drugih, dovoditi u pitanje nečiji patriotizam. Ako to već nije stvar demokratije, onda je to stvar bar finog kućnog odgoja.

Druga je stvar što naš Ustav priznaje ravnopravne i manje ravnopravne narode, Bošnjake, Hrvate, Srbe i "Ostale" (kako ponižavajući i omalovažavajući termin!!!) te će se stoga, naravno, morati mijenjati ako mislimo barem malo krenuti ka Evropi.

Odavno nisam bio u zapadnom dijelu BiH, tako da ovom prilikom Krajišnicima poručujem da ću ih uskoro posjetiti.

178 komentara

 1. Predsjednce, potpuno se slazem s Vama da svatko ima pravo da se izjasnjava kako hoce, ali sta mozemo kada na blogu postoje takvi ljudi koji osporavaju pravo da netko bude ono sto zeli, odnosno oni odredjuju tko je pravi, odnosno veliki Hrvat, Srbin ili Bosnjak i to je onosto najvise smeta i meni, a i ostalim normalnim ljudima na blogu, ali i u nasoj drzavi!

  VELIKI POZDRAV IZ CAPLJINE!

 2. Kada je rijec o nasoj himni bilo bi lijepo da se vec jedanput napisu i te rijeci, mada bi mi bilo draze da ih pise netko tko je nacionalno neopterecen da slucajno ne bi bilo nekih rijeci (znamo vec kakvih).

  Imamo predivnu melodiju himne i bilo bi steta da ne budu i lijepe rijeci!

  Pozdrav najboljem PREDSJEDNIKU!

 3. druze predsjednice, kako Vam se cini moj prijedlog:

  bosno i hercegovino
  moja domovino
  zemljo kulinova
  od sele i dovjeka

  ponosito stojis
  vremenu prkosis
  majko heroja
  mojih pradjedova

  tvoj plamen i na oluji
  bukti silovito
  majko zemljo
  suzama i krvlju natopljena

  bosno i hercegovino
  moja domovino
  cvrst je bedem tvoj
  zastavu sto vije ti

  ponoisito hodimo
  podno neba tvog

 4. Imate tekst Zoke Ćatića, da se da na peticiju, vjerujem da bi 80% građana glasalo ZA (ja ga lično pjevušim kad god čujem našu himnu).
  U vezi ostataka texta: trebali bismo se ugledati na sve normalne ljude, koji se osjećaju kao npr. Amerikanci, a po nacionalnosti i vjeri su možda Grčki budisti ili irski katolici ili afro muslimani. Slično tako se Kosovari osjećaju Kosovarima i Albancima, iako su možda katolici ili muslimani. Tako sam ja Bosanka ( a ne Bošnjakinja), nacionalno neopredjeljena, a o vjeri ne bih ovdje.

 5. Svi imamo pravo da se izjasnjavamo onako kako zelimo i ne smijemo dopustiti da se javljaju neki koji nam to pravo osporavaju, a tocno ste rekli da je to stvar kucnog odgoja, tako i jeste!

  Kada Predsjednikov tekst procitaju neki Gorani ili Tomislavi mozda shvate da mi vise nemaju osnove govoriti da nisam Hrvatica, odnosno dovoljno velika Hrvatica, jer to navodno ne nosim u srcu, glasam za SDP, podrzavam Komsica i tako.

 6. nazalost, taj zakon koji imamo, slabo da se primjenjuje…

  svak svoju privatnost zeli da stavi kao javnu stvar, te svak (ili pojedini – uzi krug) zeli da njihovo uvjerenje namece nekome drugom, te utjece pojedinca (ili grpu) koja ima drukcije misljenje…

  da budem konkretan;
  ovdje u Gorazdu primjerice ko nije musliman (Bosnjak, kako zelite) meta brojnih kritika, spekulacija i sl., jer se on smatra, da kazem tako – IZRODOM! Ma koliko glupo i grupo zvucalo, tako je!
  Isto tako, ovdje se ne moze hoditi mirno, a da se na svakom drvetu i oglasnoj tabli ne vidi propagandni materijal koji sadrzi vjerska ucenja JEDNE monoteisticke religije sa porukom DA SE SVI OSTALI ODREKNU SVOJE POSTOJECE VJERE I PRIDRUZE TOJ DOK NIJE KASNO, jer je jedino TA VJERA ISPRAVNA!!

  dokle predsjednice?
  Pisao sam o tome na svom blogu…

  To smatram jednim dijelom zloupotrebom navedenog zakona, a drugim dijelom i krsenje istog!

 7. Prvo pozdrav! Ja licno bih volio da BiH dobije tekst himne sto prije, jer stvarno slusati samo muziku i gledati u pod…..! A sjetit ce se Predsjednik ja sam ga pitao nedavno na susretu povodom Dana nezavisnosti BiH kada cemo zapjevati himnu. Nadam se sto prije!
  Jos jedan pozdrav!

 8. Jedno pitanje (a nadam se da ce nakada biti odgovor).
  Na web stranici predsjednistva sam vidjela informaciju da svaki predsjednik troclanog predsjednistva ima po nekoliko savjetnika iz raznih oblasti (koliko se sjecam 5+6+7 sto je ukupno oko 18 ljudi).
  Interesuje me da li stvarno ima posla za sve te ljude? Kolike su im plate, da li su svi zaposleni puno radno vrijeme ili neki samo honorarno (npr vama je savjetnik za ekonomska pitanja Boris Tihi, a on je i profesor na fakultetu, pa predpostavljam da za predsjednistvo radi honorarno?).Vjerujem da predsjednistvo ima potrebe da za savjetnike uposljava kvalitetan,strucan i iskusan kadar, ali su rezultati rada uglavnom jako,jako slabi…Cast izuzecima, naravno.

 9. (po šesti put)

  Nekoliko pitanja, pa šta Bog da:

  – Da li ikad ispuniste obećanje dato prilikom gostovanja u Stankovićevoj emisiji, a ticalo se Vašeg izbornog rezultata u kantonima sa hrv. većinom?
  – Itekako poštujem sve Titine zasluge u antifašističkoj borbi, no ne mislite li da šaljete lošu poruku potencijalnim biračima SDP-a kada kačite poveliku sliku čovjeka koji je metafora jednopartijskog sistema, dakle, jednoumlja. Pitao bih isto i Lagumdžiju (njega posebno, jer njega šatro lijevo orijentirani novinari prozivaju za jednoumlje u SDP-u), samo do njega, nažalost, teško običan insan može doći.
  – Da li mislite da je Tito znao za zločine partizana, a nije adekvatno reagovao?
  – Da li i sada stojite iza izjave “ako ode Lagumdžija – odlazim i ja” (o SDP-u je riječ)?
  – Da li je SDP-ov podmladak loš, i ako mislite da nije (a i da mislite, to ovdje nećete reći!), recite mi 2-3 njihove akcije za koje smatrate da su polučile bilo kakav rezultat?
  – Lijepo je bilo kada ste ustali protiv cenzure u Travniku (Let 3), no mene interesuje zašto ni riječ ne rekoste protiv održavanja koncerta fašiste Thompsona u Sarajevu? Ukoliko ste znali da od toga neće biti ništa, da je to bila samo obična donAntifašistička provokacija, zašto onda niste tu spoznaju iznijeli u javnost?
  – Da li je za Vas Milorad Dodik četnik? (Pojašnjenje: Kada Vas je Stanković pitao je li tačno da “u sebi” jedino hrvatsko imate – metak, vi ste mu odgovorili da nije, da imate geler, ali četnički. E, je li onaj što je ispalio tu granatu prije 13-14 godina, i Dodik danas, zastupaju, u stvari, istu ideologiju?)
  – Kako je moguće da Tokić & co tako dugo ugodno žive na državnoj sisi a sve zahvaljujući SDP-u? Što ih se prije ne kutarisaste?
  – Da li je tačna izjava Bogića Bogićevića: “Da se nisam povukao i mene bi otjerali” (data magazinu Dani)?
  – Zašto na listu niste stavili i Hilmu Selimovića, kad ste već prozvali gazde Avaza i Nezavisnih novina?
  – Zašto Administracija portala sdp.ba ne objavljuje niti jedan post koji se kritički odnosi prema potezima koje vuku funkcioneri SDP-a?

  (Ćeraćemo se još, jer meni dosaditi SIGURNO neće. Uostalom, imam legitimno pravo – SDP-u i Vama uvijek davah glasove!)

  Bok, Precjedniče!

 10. Pozdrav Vama Predjsednice i svim bloggerima…
  Opet Vam moram reci da mi je zao sto ne mozete Vi stalno biti Predsjednik,mislim i oficjelno,posto to u srcu vecine nas vec jeste!!!
  Himna…uh,pa dajte vise da se i to pitanje rijesi…Neku noc,onako bezze izasla sa drugom iz Hrvatske,koji je rodjen u Njemackoj i onako me on suput upita da e istina kako nasa himna nema texta,i kada sam mu potvrdan odgovor dala ostao je zacudjen…a i ja,kad sam se malo dala u razmisljanje,pa stvarno smo grozni…iammo tako lijepu drzavu,bogatu istoriju i ne mozemo napisati text za himnu…
  Hajd necu vise pisati,moram samo jos reci da mi je drago sto smo danas Pitare pobjedili,a i Vama je Predsjednice sigurna sam 😀

 11. Evo nove Himne…

  Godine su prosle pune muka.
  Ginulo se za slobodu nijemo.
  Ili s pjesmom umesto jauka,
  Druze ZELJKO mi ti se kunemo.

  Veselje se siri na sve strane,
  sad slobodno po zemlji idemo.
  Al’ velike pamticemo dane,
  Druze ZELJKO mi ti se kunemo.

  Praznik s’ lazi na ulice nase,
  u oblake da letimo smjelo.
  Nase pjesme zli neka se plase,
  Druze ZELJKO mi ti se kunemo.

 12. dragi moj precjednice…obacam vam se ovim putem u vidnom revoltu prema svemu sto predstavlja ovu vlast..zivim u sarajevskom naselju ali-pasino polje. kao i svaki građanin koji ima zaposlenje i veceras sam zaspao ali me probudila galama hiligana iz studenskog doma u nedjaricima koji su u pohodu na ali-pasino (jos ne objasnjenom) napravili haos, njih 50setak. na sve to 4-5 lokalnih momaka iznenadzeni pokusavali su zaustaviti policiju koja je sa rotacijom prolazila pored njih ali bez uspjeha! rulja se vraca u dom, dok ostatak doma sa prozora jos uvijek uzivau spektaklu. policija dolazi sa 4-5 auta do studenkog doma i zadrzava se nekim 30 secundi te transparentno odlazi. na sto ovi lokalni momci (njih sada 5-6) reaguju, jedan ulazi u dvoriste studenskog centra nedjarici u sarajevu, policija energicno intervenise sa rotacijama, momak dize ruke u zrak a hreoji sa sapkama zurno jedan po jedan izlaze iz golfva 5, prvi obara momka na zemlju, a kako koji sljedeci dolazi plasira slobodan udarac u takodze slobodni dio tjela!!!!!!
  daljnji slijed stvari nije ni bitan, jer je bilo puno price a malo rada, policija po ko zna koji put je izabrala laksi put, ali pogresan, na ocigled svih gradjana ali-pasina a-faze. i sutra ce oped fino ista ta policija u “veneru” na cevape kao da se nije nista desilo..
  pa dokle vise ovako?

 13. Da… Neko spomenu Ameriku… Koliko god danas ostatak svijeta osuđivao istu ja se istoj divim. Divim se fanatizmu svakog američkog insana i često poželim: Daj Bože da dočekam makar jedan 1. mart i vidim zastave Bosne i Hercegovine na prozorima, ispred svake kuće i zgrade i u Sarajevu i u Banjaluci i Mostaru i Zenici i Trebinju i …
  Smijao sam se prijateljici koja je neko vrijeme provela u Atlanti i kazuje mi kako amerikanci svoju himnu pjevuše čak i kada idu u toalet, dok se tuširaju, voze bicikl…
  A kod nas… Nit’ imamo himnu (nažalost još ne) a neki među nama čak ne znaju ni onu našu zastavu okačiti kako treba (majka mu stara, valjda zna kako Bosna izgleda, ako ništa, onda sa “vremenske prognoze”)…
  Za početak: formirajte “komisiju” koja će “tretirati” ljude koji ispred zgrada državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti naopako vješaju zastave.
  A koliko “komisije” u BiH imaju učinka, malo je reći da sam skeptik…
  Kako stvari stoje, još ćemo mi pjevušiti “Jednu i jedinu” ili pak Zokine stihove, ako ništa, dok je visokih predstavnika pa ne budemo morali mijenjati tekst…

  Veliki pozdrav predsjedniče!

 14. sto se tice himne hajde nek je i to doslo na red ali ipak prije je doslo na red nego neka bitnija pitanja, pa se onda zapitajmo kad se tek sad raspravlja o himni mi cemo poumirati od gladi dok docekamo da se pocne raspravljati o problemima gradjana!
  A sto se Brckog tice i ja im zavidim na vecim platama i standardu ali isto tako znam da postoji opet ona netrpeljivost i odvojenost izmedju srba i bosnjaka zna se cak u koji se kafic ulazi u koji ne ako si pripadnik onih drugih! isto tako stalno se ljudi zale da se pri zaposljevanju gleda prije svega nacionalnost a strucna sprema poslije dolazi….nije sve tako sjajno….

 15. a da dodam i tekst:

  autor teksta: Zoka Ćatić
  Zemljo Kulinova, kroz stoljeća mnoga
  nakaradnu stvori smo te bez straha od Boga
  Kantona je deset, entiteta dva
  tri su člana predsjedništva, bezbroj funkcija
  I visoki predstavnik je najviši od svih
  dobro nam ga čini svima, pa zasluži stih
  Bosno mila mati, Hercegovino
  oprosti nam mila mati što postojimo,
  Ti ćeš zemljo vječna biti a mi gnojivo.

 16. citiram Vas ,

  ” Bitno je da se svi mogu izjašnjavati onako kako žele, da svi budu ravnopravani, a nečije izjašnjavanje nikada ne smije, od strane drugih, dovoditi u pitanje nečiji patriotizam. Ako to već nije stvar demokratije, onda je to stvar bar finog kućnog odgoja.”

  Ponovo vec dobro poznata zamjena teza ,
  nije rijec o izjasnjavanju , svi gradjani moraju imati pravo da se slobodno i samostalno izjasne , vec o Pripadnosti nacijama i narodima drugih drzava .
  da ponovim , rijec je o Izjasnjavanju svoje licne i personalne pripadnosti naciji i narodu neke drzave .
  i nema drzave u svijetu , nije nikad ni bila , u kojoj su ravnopravni svi gradjani , odnosno u kojoj su ravnopravni gradjani jedne drzave koji nisu pripadnici njene nacije i njenog naroda sa gradjanima te drzave koji su pripadnici nacije i naroda te drzave .
  nikad francuz nece biti ravnopravan sa njemcem u njemackoj , spanac sa francuzem u francuskoj …
  jer postoji sloboda izbora , postoje konvencije o ljudskim pravima i gradjanskim slobodama …

  ako Vi smatrate da je demokratija da francuz bude kancelar njemacke , iranac predsjednik amerike , englez argentine , albanac srbije , slovenac hrvatske … i da je prihvatanje takve demokratije stvar kucnog odgoja onda sebe , po vasim kriterijima , mogu mirne duse a pogotovo savjesti svrstati u one kojima nedostaje kucni odgoj . i kucni i komunisticki , rekal bih .
  sto se tice Bosanskohercegovackog Patriotozma ,
  I on se iskazuje na najednostavniji nacin ,
  Pripadnoscu naciji i narodu drzave Bosne i Hercegovine , odnosno pripadnoscu
  – Bosanskohercegovackoj naciji
  i
  – Bosanskohercegovackom narodu

  ———————-
  ako me Vi zelite ubjediti da se Bosanskohercegovacki patriotizam iskazuje pripadnoscu
  – naciji i narodu republike hrvatske
  – naciji i narodu drzave srbije
  – i nekog neidentifikovanom ” bosnjackom” identitetu

  Ko je u pravu , nek odluce postovani citaoci ovog komentara , bez obzira falili im il nefali kucni odgoj .

  selman nijaz , sanica , Bosna i Hercegovina ,

 17. @ravljanine
  Jok eto već se BiH patriotizam iskazuje negiranjem prava sva 3 BiH konstitutivna naroda da se izjašnjavaju kako žele pa im ti trebaš reči što su, jer su eto svi glupi samo si ti pametan. Nikakve razlike nema između tebe i nekoga tko želi ubjedi da smo svi zapravo npr. srbi.
  To što ti želiš je utopija koju nikada neće prihvatiti 3 naroda BiH.
  Svi koji žele slušati tvoju priču uživo nek slušaju emisiju Pitanje dana radija FBiH.

 18. U Brčkom sam radio prije 10-ak godina kada je počeo prtvi stidljivi povratak.
  Po izlasku iz hotela me je dočekala bista Dražina. Grad polumrtav, bez života i bez ekonomije. Podjeljen crtom razgraničenja… Bošnjaka koji su se vratili samo šačica pažljivo hodaju po gradu kad baš moraju… Kao i svaka sredina u to doba potpuno beznadna u svakom pogledu a naročito kad je u pitanju ravnopravnost naroda….

  Bio sam i prije 10 dana. Nazivi ulica na 2 pisma, imena ulica prihvatljiva za sve narode. U domu zdravlja, glavne sestre 2 odjela imaju muslimanska imena…
  Grad je živ, vidi se da ekonomija cveta naspram većeg dijela BiH a pogotovo RS-a…

  Bet obzira na sve nedostatke Brčko je očigledan primjer kako se trebaju riješiti stvari u čitavoj Bosni.

  Sa primjerom Brčkog treba svakodnevno šamarati Dodika, Silajdžića… i sve ostale.
  A najviše treba gospodina šamarati gospodina Lajčaka i kolege mu iz Brisela!
  Ne treba izmišljati toplu vodu! Jednostavan copy &paste nas vodi u Evropu za nekoliko godina.

  Brčko

 19. Meni se čini da primjer Brčkog nije moguće kopirati na ostatak BiH. Zato što njegov gospodarski razvoj nije rezultat neke extra pameti već je to rezultat raznih poreskih olakšica i beneficija koje postoje u distriktu. Na taj način distrikt odvlači investicije iz drugih dijelova u sebe. Kada bi sutra primjenili taj recept na ostatak BiH onda se više ne bi ulagalo u Brčko već bi se to raspodijelilo na cijelu BiH.

 20. Dragi moj Predsjedniče,
  u pravu ste što se tiče ljudskih prava i vjere. Ali mislim da je ovdje problem što ljudi, prvenstveno političari, koji se osjećaju građanima druge države rade na destabilizaciji BiH. Obični ljudi bi osjećali ovu zemlju svojom kada bi političari počeli raditi svoj posao i raditi u korist Bosne i Hercegovine, a ne u korist Hrvatske, Srbije itd.
  Kada bi građani ove zemlje imali normalne plate (ne neke extra plate nego NORMALNE), kada bi penzioneri imali dostojanstvene penzije, studenti normalne uslove za studije i kasnije za zapošljavanje, onda bi nam bilo bolje i svi bi voljeli ovu zemlju. Da se razumijemo, ovo nije nemoguće. Političari samo trebaju da rade svoj posao, da redovno dolaze i rade u interesu svoje države i svojih građana, kako god se oni zvali.
  Puno bolje bi nam bilo kada bi se plate političarima smanjile na razumnu cifru, kada ne bi vozali auto od 50000 ili 150000 km, kada bi osjećali trunku i moralne i svake druge odgovornosti prema građanima. Ali politika je postala tako unosan biznis, i ni jedan političar neće da počne raditi kako treba jer u tom slučaju ne bi bilo dodatnih dnevnica, hnorara iz raznih komisija i odbora, ne bi bilo lobističkih ugovora, ukratko ne bi bilo para.
  Zato nam je ovako kako nam je. I ne treba nam bolje kada ne znamo izabrati ili kada ne znamo smijeniti. Ovdje trebaju jedni francuski protesti, treba sve blokirati. Jer samo tako ćemo im dati do znanja da narod nije rulja ili stoka nego ljudi za koje rade. Nisu oni nama šefovi, MI SMO NJIMA! ONI MORAJU SLUŠATI NAROD A NE NAROD NJIH.
  Zato dragi moj Predsjedniče, iako vas veoma cijenim i poštujem, nemojte nam pričati šta je demokracija jer sami političari ne poštuju osnovna ljudska prava i slobode. Da poštuju do sada bi nam bilo bolje a svakim danom sve gore.
  Nadam se da vi ovo shvatate i da cete raditi da nam bude bolje, jer ako vi nećete, neće niko.

 21. Poštovani gospodine Predsjedniče,

  Očekujemo vas da dođete na ceremoniju u petak u 18.00 sati (sutra) u Radon Plazi, a povod je uručenje odlikovanja od strane predsjednika prijateljske nam zemlje i njegovog namjesnika u Regionu – čovjeku koji je svojim trudom, radom i zalaganjem to postigao i bio dostojan predstavnik svoje zemlje.
  Unaprijed hvala i radujemo se da vas vidimo tamo.
  Cijenim vaš rad i dajem punu podršku u daljnjim projektima, idejama, planovima, stavovima a sve u dobrobit domovine.
  Uz najljepše želje, privatne i poslovne, želim vam svako dobro

 22. @bobovac
  nije stvar u poreskim olakšicama, stvar je u tome da se ljudi ne tuku i da prihvataju ne samo tri religije nego sve religije i nacije koje se nalaze tu.
  Stvar je u poštovanju drugih i u radu za interese svoje zemlje. Kada tako krene svima ce nam biti bolje

 23. pisanje i objavljivanje bilo kakvog teksta himne u danasnje vrijeme u bih smatram apsolutno nepotrebnim i sizifoskim poslom. odmah ce se naci neko kome nece valjati i koga ce “vrijedjati”, pa makar i samo zato da bi taj odredjeni subjekt barem na trenutak dobio paznju javnosti jer zaboga “nekoga brani” i “stiti necije interese”.
  nema nista lose sto himna nema teksta, nije to velika stvar. postoje drzave na svijetu koje nikad nisu imale tekst himne a ponose se istom. npr Kraljevina Spanija. Spanci sa ponosom stoje mirno kada svira njihova himna a nemaju teksta. tek nedavno, 75 godina od kad je komponovana muzika za spanjolsku himnu, izglasana je odredba kojom se preporucuje i odobrava pisanje teksta za istu ali se ne precizira “pod moranje” i krajnji rok do kada bi ta himna trebal dobiti tekst. znaci nije poenta u tesktu negu u osjecanju…
  sto se distrikta tice, ja sam davno skontao da je Brcko distrikt dio BiH koji je namjerno ostavljen kao takav da bi MZ pokazala sta ona misli kako bi BiH trebala izgledati i funkcionisati!!!
  pozdrav

 24. Pozdrav gospodine Komsicu,
  pametno pisete, kao i uvijek. Ja cu od tih svih ‘mogucnosti’ 🙂 biti samo Bosanac osim ako me muka opet ne natjera da budem i Bosnjak ili musliman.
  Kad odete u Krajinu, obidjite Kozarac i povratnike, bice Vam lijepo. A ako odete i u Prijedor, upitajte gradonacelnika da li se jos protivi izgradnji Memorijalnog centra u bivsem logoru Omarska (jednom od 3 u njegovoj opstini). I ako je Mittal Steel, sadasnji vlasnik terena, za MC i ako je njegov ‘kolega’ Stakic za zlocine po opstini zaradio 40 godina, zasto Prijedor, tj. on i opstinske vlasti jos uvijek sve to negira?

  Unaprijed zahvalan.
  S

 25. @atcirgreat
  Jedna od stvari koje u ovoj zemlji ne valja je i to što u njoj riječ seljak ima pogrdno značenje. Stranci se ne mogu načuditi zašto je kod nas ta vijest uvredljiva. Kao kad bi čuli da nekog vrijeđamo govoreć da je netko npr. radnik, vojnik, školarac, umirovljenik, šahista, planinar, roker… I to je jedan oblik šovinizna ne manje razuman od npr. fašizma ili komunizma.

 26. Ovo mi je prvi put da pozdravljam predsjednika,hehe,i dobar je osjeca.Svaka vam cast na blogu,na vasem radu kao predsjednik jedne dosta komplikovane drzave i nacije u njoj…hm..nacija u njoj.Svidja mi se kada kazete da je stvar kucnog odgoja dopustiti nekom da se izjasni o svojoj naciji i pripadnosti necemu u opce,i da u stvari to ne bi trebalo da ima veze s politikom i demokratijom.Svaka cast,ja se nikada ne bih sjetio to formulisati tako,al niste vi djaba predsjednik :).Buduci da malo pomnije pratim vas rad,citao sam i nekoliko izjava i intervjua te javnih obracanja.U jednom takvom obracanju ste se nama obratili sa imenom nacijo,to mi se stvarno svidjelo jer i ja podrzavam takvu ideju.Ali koliko se sjecam,historija je pokazala da se takva ideja ne moze nametnuti na ovim prostorima i da nikako nije odrziva,ali vljda jednom cemo i mi imati americku naciju ili hrvatsku naciju :).

 27. svi imamo praov da se izjasnjavamo kako hocemo, ali u slucaju da smo bosnjaci, hrvati, srbi ili ostali..

  kad sam prije par godina otiso na sluzbu u vojsku, natporucnik me gledo ko da sam s marsa pao, kad sam reko da sam bosanac.. veli nema toga.. ili si bosnjak ili ostali..

 28. Postovanje

  Ne bi da vam se mijesam u posao, ali nebi li bilo fino da se prije usvajanja teksta za Himnu donese Zakon o kaznjavanju nepostovanja Himne, Zastave, i svega sto postoji a ne postuje se i skrnavi..
  A koji ne postoji.
  I da se ukine onaj clan 17, ( o dvojnim drzavljanstvima )..

  Jer, shvatam ja da je drzava na prvome mjestu, ali usvojit ce se tekst za himnu koji svaka shusha izvizdi , jer moze im se hoce im se, bez straha.
  I Usvojiti ce se tekst za himnu, podici ce se zastava na jarbol stotine hiljada gradjana ce biti uskraceno da ima pravo da ustane i zapjeva taj usvojeni tekst.
  A zivi, postoje i vole ..

  u potpisu, u agresiji protjerani gradjani

 29. Dozivljavao sam trenutke kada sam stojao pod nasom zastavom, svirala je himna a nas 14 na terenu, sutimo! Da te tuga uhvati.
  Nadam se da ce se to ispraviti uskoro i da generacije iza nas nece dozivjeti istu sudbinu. A ako ce ko ispraviti onda ste to Vi.
  Bosna i Hercegovina – bosancima i hercegovcima 100%!!!!!!!!!!!!!
  Pozdrav predsjedniku drzave Bosne i Hercegovine!
  Pozdrav iz Tuzle!

 30. Zdravo drugovi,

  Moramo prvo shvatiti da samo jedna trecina (cast pojedincima iz one druge dvije trecine) zeli himnu BiH. I mislim da ce biti nemoguce usvojiti tekst himne. Nije vise u pitanju tekst nego zelja gore navedenih trecina za napredovanjem ove zemlje. A i nismo jedini u svijetu koji nemaju tekst za himnu. Koliko znam nema teksta ni Spanija pa nikom nista. Dobro neko rece da treba nesto poduzeti kako bi svi koji ovdje zive osjecali ovu drzavu kao svoju. Skeptičan sam po ovom pitanju. Dobro došli u Krajinu gospodine predsjedniče. Nadam se da necete zaobici Cazin kao sto je cinio nekadasnji predsjednik. Sretan Vam put. Ako idete autom nece Vam biti lako.

 31. opet cu ja podsjetiti na Stolac, predsjednice, evo vidim sad cete na zapad Krajisnike malo posjetiti…pa i mi ja jugu bi vas voljeli vidjeti, ili tacnije i preciznije na Jugoistoku. kad cete doci u Stolac?
  i iskreno nemam nista protiv zapada, a Krajsinika pogotovo…
  ali ima i onaj grafit, dobar je:
  TRAZILI SMO ZAPAD – DOBILI SMO DIVLJI

 32. Tekst himne nije najakutniji problem danas u BiH i bi bio samo razlog nastavku prepucavanja i poluga za dokazivanje jednih drugima, drugi trecima… da je ova zemlja vise “nasa nego vasa”. Moguca ucjena da se spomene RS u tekstu himne se naravno ne svidja Bosnjacima, bez ikakvog spominjanja RS-a se ne svidja Srbima, tako da ne treba lupati glavu o tekstu koji kako vec par ljudi rece ni Spanjolci nemaju.
  Tuga je u kakvoj smo situaciji. Umjesto da se radi na smirivanju medjunacionalnih tenzija, u javnim glasilima se trubi o “slavnoj ratnoj proslosti” (bljak), povlace se pitanja zapisavanja teritorija vjersko-religioznim objektima na rubovima nacionalnih teritorija da bi se bole oci “onima s druge strane” kao u slucaju najave gradnje gigantskog spomen-kriza na Zlatistu, prepucavanje oko teksta himne, prijetnjama oko referenduma ako se bude povlacilo pitanje opstanku RS-a, ili ove gluposti o toboznjoj bosanskohercegovackoj naciji, i slicne ideje koje povijesno ne prolaze bez svadje na ovim prostorima, tj stvari koji samo produbljavaju tenzije.

  Nikad se pameti nauciti necemo.

 33. 1. Svako ima pravo na slobodu misli, (…) ovo pravo uključuje slobodu (…) (..) javno ili privatno, da manifestuje svoje (..) uvjerenje, (…) propovijedanjem (…)

  – bi trebalo podrazumijevati pravo svakog bloggera da iznese svoj stav i o tome sta bi po njegovom uvjerenju bilo najispravnije od npr. “hrvatski bosanac” ili “hrvat” ili “bosanski hrvat” ili “bosanac katolik” i sl. , bez da to ima za cilj ili namjeru natjerati ili ubjediti neistomisljenike da se sloze sa tim.

  Razmjena ideja i ubjedjenja, pa tako i onih koji doticu sve, pa tako i druge, ne treba se stisavati i izbjegavati, naprotiv, ukoliko se to radi u pristojnoj formi, bez namere da se drugi natjeraju ili omalozavaju ukoliko te misli ne prihvate, veoma je pozitivno za svako demokratsko drustvo koje je principijelno otvoreno prema promjenama i u kojem postoji potencijal za poboljsanja.

 34. Sva sreća dragi moji prijatelji pa mi Hrvati nemamo takvih dilema glede grba, zastave himne, jer svakom Hrvatu jedino je svet hrvatski grb, hrvatski stijeg i hrvatska himna -Lijepa naša domovino ( u originalu Horvatska Domovina). Samo s tom himnom na srcu i sa našim grbom i stijegom iznad sebe hrvat se bori, a ni za jednu drugu na mari. Zato vam ja predlažem da se ne dvoumite već da kao zastavu te vaše države uzmete našu lijepu hrvatsku zastavu koja i jest ionako najbolja i najljepša na cijelom svijetu, i najljepša koja je ikada postojala i koja če ikada postojati. Eto o je jedan moj konstruktivni prijedog pa da ga razmotrimo.

 35. za nauk procitati uputstvo od MUSE ĆAZIMA ĆATIĆA

  Ja sam Bosnjak – dican junak:
  Vjeran svetom domu svome,
  Vjeran slavi svojih djeda
  I narodu Bosanskome!

  Njegov ponos na mom srcu
  Ko amanet sveti stoji;
  Ponos koji nigdje ne da, da se Bosnjak lava boji!…

  Majka me je Bosnjakinja
  Zaklinjala svojim mlijekom,
  Za cast ove casne grude,
  Da proljevam krvcu r`jekom;

  Da joj sluzim, kosto sluzi
  Rob svojega gospodara,
  Da je branim od dusmanskih
  Bojnih koplja i handzara!

  Na tvoj poziv, evo s`macem
  Na mejdan ti stupam smjelo:
  U poganoj Tvojoj krvi,
  Da tfijumfa vezem djelo.

  S`Tvojom krvi da sapirem
  Crnu ljagu s`roda svoga,
  Crnu ljagu – sto j`rodio
  Izdajicu prokletoga!

 36. A TEK NASTAVAK

  Izdajicu uspomeni
  Svojih djela slave stare,
  Sto se drzn`o blatnom rukom,
  Da svetinje njine tare! – –

  Al ` sto rekoh o mejdanu?…
  Ne, nikada s`hrgjom takom:
  Bosnjak junak bojni mejdan
  D`jeli samo sa junakom!

  A Ti sakri mrsko lice
  Ispred sv`jeta cijeloga:
  U podzemlje mracno bjezi,
  Izdajico roda svoga!

  Jer nad Tobom rodnog neba
  Zlatnog sunca placu zrake,
  Place jasna mjesecina
  I treptanje zvjezde svake,

  Place svaki zemni atom,
  Na kog Tvoja noga stane;
  Svaka travka tebi klice:
  Izdajica, nak propane!

  Sakri lice izdajico,
  Nek ne pljuju ljudi na Te,
  A znaj I to: Izdajicu
  I pod zemljom klevete prate!…

 37. Stvarno vise oko te himne..za mene licno nije vise vazno ko ce je napisati..ali isto tako za mene je bila i ostala ona koju je napisao Dino Dervishalidovic(merlin)..
  jedna si jedina!
  ne vidim stvarno nikakvog razloga da ona bude sta fali u onom tekstu?
  I koliko sam mogao primjetiti opet predsrtavnici srpskog naroda “koce” oko te himne..do kad?

 38. Baš se radujem da se na ovom blogu navode lijepe pjesme našeg velikog hrvatskog pjesnika Muse Ćazima-Ćatića. Da se i ja uključim s par njegovih stihova.
  Al zlatno doći će doba kad će
  hrvatske svijesti
  Na našem ognjištu opet
  zabuktat žarki plam
  I ti ćeš s hrvatstva dragog
  teške okove stresti
  A složna braća tebi zidat će
  veleban hram.

 39. Pujdo:

  “Stvarno vise oko te himne..za mene licno nije vise vazno ko ce je napisati..ali isto tako za mene je bila i ostala ona koju je napisao Dino Dervishalidovic(merlin)..”

  Taman posla da nam dino merlin pise tekst za himnu.

 40. Pozdrav predsjedniku uz nasu SMRT FASIZMU

  Evo vec uporno pisem i pisem u nadi da ce nas Zeljko obratiti malo paznje na mlade ljude koji su radili za njega na izborima. Pa predsjednice bujrum na nas blog ostavite komentar i bice nam posebna cast sto ste to ucinili.

  FOM SDP Kalesija

 41. @ravljanine
  Jok eto već se BiH patriotizam iskazuje negiranjem prava sva 3 BiH konstitutivna naroda da se izjašnjavaju kako žele pa im ti trebaš reči što su, jer su eto svi glupi samo si ti pametan. Nikakve razlike nema između tebe i nekoga tko želi ubjedi da smo svi zapravo npr. srbi.
  To što ti želiš je utopija koju nikada neće prihvatiti 3 naroda BiH.
  Svi koji žele slušati tvoju priču uživo nek slušaju emisiju Pitanje dana radija FBiH.
  Objavio/la bobowac prije 11 sati 59 minuta

  ————————————

  hahahaha … ” sva 3 BiH konstitutivna naroda ”
  jes to ovi BiH narodi ,
  – narod drzave srbije
  – narod republike hrvatske
  – narod neidentifikovane drzave ( ” bosnjacki” )
  hahaha , prvije put cujem da se narodi (… da se izjašnjavaju kako žele pa im ti trebaš reči što su … ) izjasnjavaju ,
  sto se tice pameti vjerovatno nije do nje , vec do postenja i znanja .

  ja govorim jasno , glasno i logicno , govorim argumentima …
  nisam ja clan nikakve akademijw , ja cistim zahode po njemackoj al’ znam ( naucio ) da se konstitutivnost povjerava od glave do glave , od insana do insana a nikako od tora do tora .
  ne povjeravaju torovi svoju konstitutivnost drzavi vec drzava svoju konstitutivnost povjerava pripadniku svoje nacije i svog naroda , s'glave na glavu .
  BiH je drzava , drzava koja ima svoj politicki Bosanskohercegovacki nacionalni i svoj Bosanskohercegovacki politicki narodni identitet .
  Svi koji to neuvazavaju oni negiraju drzavu Bosnu i Hercegovinu .
  Kriti se iza pucareve provale da je BiH i srpskog i hrvatskog i muslimanskog naroda je cisto ko suza negiranje BiH kao drzave .
  U svemu ovom najvaznije je razumjeti da tu nema nikakve prisile , manipulacije , podvale … sve je cisto ko dan .
  Svak bira pripadnost i prava koja ga slijeduju po osnovi te pripadnosti …
  Drzava BiH ce svakom pripadniku svoje nacije i svog naroda povjeriti svoje drzavljanstvo a pripadnicima nacija i naroda drugih drzava uskratiti to pravo .
  Drzava Bosna i Hercegovina mora se urediti , i ustavno i pravno , po svim vrijednostima po kojima su uredjene i sve druge drzave u svijetu …
  np.
  ako je njemacka drzava svih germana , latina,jevreja , roma , ilira, slavena , juznih slavena , kurda … protestanata , katolike , ortodoksa , muslimana , johovinih , hari-krisna , buda , hindusa … pripadnika nacije i naroda drzave njemacke ,
  ako je amerika drzava svih germana , latina , jevreja , roma , ilira , slavena , juznih slavena , kurda … protestanata , katolika , ortodoksa , muslimana , johovinih , hari-krisna , buda , hindusa … pripadnika nacije i naroda drzave amerike ,
  onda to mora biti i drzava Bosna i Hercegovina ,
  hajde , digni sve mozgove na noge nek mi odgovore na pitanje ,

  Po kojem osnovu bi u drzavi Bosni i Hercegovini jedan juzni slaven pripadnik nacije i naroda drzave srbije bio ravnopravan jednom jevreju pripadniku nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine ?

  nema nit je ko moze pronaci …
  jedino u onoj pucarevoj ” trilatici” ,
  —————————————–
  na ovom ti posebno cestitam ,

  ” Nikakve razlike nema između tebe i nekoga tko želi ubjedi da smo svi zapravo npr. srbi.”

  Na na kraj mi pameti … da ubjedjujem srbe da nisu srbi , hrvate da nisu hrvati , ” bosnjake” da nisu ” bosnjaci” … al’ mi nije ni na kraj pameti da ubjedjujem pripadnike nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine tj. Bosanskohercegovce ( svijeh fela i navrza ) da Bosna i Hercegovina nije njihova drzava vec da je to drzava njekakva tri konstitutivna naroda .
  e moj prijatelju ,

 42. …himna nije sada za veliku raspravu doci ce vremenom pa kakva takva da bila …da hoce ostalo da krene bolje,pa bilo sta…@ravljanine opusti se ne trosi svoje zivce rekao sam ti da je neke stvari ljudima tesko shvatiti a oni to nikada nece shvatiti dok sami ne mucnu glavom i mislim da je to najbolji nacin …ne moze covjek nikoga ubijediti u neto ako on u raspravu ulazi sa ciljem da nekoga izprovocira a ne da se dogovori.ostani miran a vrijeme ce da svoje ucini…

 43. @ravljanine
  Dobar si ti čovjek vidim. Al ti ne opraštam što moj brat po tomu nije moje nacije jer živi nekoliko kilometara od mene.
  Po tebi ispada da si i ti nijemac jer u njemačkoj živiš i radiš kao wc-frau. Po tvojoj teoriji kad kravu ubaciš u kokošinjac ona odmah postaje kokoš. Njemačka je država nijemaca a nije i npr. Turaka koji u njoj žive. Sjeti se Njemaca iz Rusije koji odmah mogu papire dobiti u Njemačkoj iako su po tvom oni Rusi.

 44. Sad, ne znam na koga se tacno odnosila zamjerka da se o nacionalnom etiketiranju ne govori – mislim svejedno da su clanci iz povelja ljudskih prava i sl. jasno izrazava ne samo jedno pravo, da se misli i vjeruje u sta hoce, ali to isto da javno obznane, – mislim sve dok se ta dva prava koriste bez da se jedno ili oba ta prava drugom ne uskracuju, da je sve ok.

  Ali mislim da je evidentno kod nas da je vrlo cesto glavni razlog isticanja nacionalnog opredjeljenja ne ljubav prema svom “narodu”, vec mrznja ili odbojnost prema tudjim. Radi se tu ne koristenju prava na ispoljavanje uvjerenja, vec o kamuflazi ispod koje se kriju namjere i osjecaji koje se protive svakom clanku svake povelje o ljudskim pravima.

 45. @goran
  hahahah kako nisko i podlo ides srecom pa su ljudi koji ovaj blog posjecuju malo kulturniji i ne padaju na ove fine gluposti,, čuj musa ćazim ćatić hrvatski knjizevnik, pa da je hrvatski zvao bi se stipe ivo cvjjetić.

 46. Vi ljudi stvarno živite u iluzijama?Pa znate li vi da preko 90% stanovništva RS-a želi nezavisnu RS?BiH je utopija u koju više ni Bošnjaci ne vjeruju.Osvjestite se i pustite RS da ide svojim putem.Budimo dobre komšije.Pozdrav svim razumnim građanima federacije i što prije prihvate pravo RS-a na referendum o nezavisnosti biće nam svima bolje

 47. Dragi predsjednice,

  Da li nam pises o himni da ne vidimo kako ste se PROVALILI sa izjavom o opljackanoj imovini ?

  Bas nam je glavni problem tekst himne !!! Mozda ce nam te rijeci omoguciti da imamo emocije prema ovoj zemlji u kojoj nemamo osnovna ljudska prava i dostojanstvo!?!

  Jarane, de se bavi vaznim pitanjima a ne glupostima!!!

  Kad si zadnji put trazio od koga da se ratni zlocinci uhapse ? To ce donijeti ljudima MIR a ne lazno nabrajanje ljepote ove zemlje koja uostalom vise i NIJE NASA jer su je svu pokupovali slovenci, italijani, austrijanci. Daj nam bar dostojanstvo da odrzimo, da rascistimo sa prosloscu, naucimo da nije dobro ubijati ljude – pa onda krenemo ka civilizaciji.

  A himne su u savremenim analizama texta ionako tradicionalisticki papanluk. ovo nam je prilika da budemo barem malo SAVREMENI.

  Blago nam se.

 48. @lipi

  ..upravu si i ako ne i vise od 90% zeli nezavisnost,i to je realno trenutno ne moze se drugacije ni ocekivati.recimo poznajm ljude koji kazu ma neka se odcijepi,ali to su svi oni koji zive u federaciji.sta je sa ljudima koji su se vratili,ili koji tamo imaju imovinu koji su pola zivota proveli tamo(nebitno federacija ili republika srpska)u mom mjestu gradu ima puno srba koji su se vratili hrvata koliko je bilo prije rata i sada ih je 90% tu.ocjepljenje zele ljudi koji su u rs,ali licemjerno je od srba da se odricu svih onih koji nisu tamo.razumijes…nebi nikoga zelio uvrijediti ali tako je kako je ..pozdrav za tebe

 49. mani te se vi sad himne
  nema ona teksta vec dugo vremena nego kad se trebala uraditi reforma policije vasa stranka protiv a policija sad bas kompaktna nemam rjeci
  i vasoj stranci Dodik za sve kriv tesko nama sa takvim politicarima a srbi su konstitutivni dio naroda u BiH sto znaci ne moze bez njih i nismo mi krivi sto je SDA potpisala Dejton i dala im entitet pa sad hoce da im oduzmu pod cijenu evropskih integracija
  a opozicija u RS-u zlatna urednik centralnog dnevnika doveo radikale da pricaju protiv Dodika
  ti isti radikali klali ljude 90-tih
  to smo mi bosnje
  udari po Dodiku ispada najveci krivac za sve a jalijasa na sve strane
  srbin ce uvjek braniti svoj entitet i zadugo se nece ukinuti dok god Bosna ne ojaca i narodu ne bude na prvom mjestu nacionalni interes

  nego kad cemo se poceti baviti ekonomijom,obrazovanjem i prosperitetom a manje perifernim stvarima te manipulacijom primitivnog stanovnistva ???

  zahvaljujem na odgovoru

 50. Ja mislim da je nepotrebno da Bosnjaci i bh. Hrvati govore bh. Srbima kako ce se izjasnjavati, bh. Hrvati i bh. Srbi govore Bosnjacima kako ce se izjasnjavati, itd. itd. Vec u jednom narodu treba da sazrije patriotizam prema sopstvenoj domovini. Na zalost, uglavnom samo Bosnjaci prihvacaju BiH kao svoju domovinu. Medjutim, ponekad se sam pitam da li i Bosnjaci hoce BiH sa tri konstitivna naroda, ili hoce BiH gdje ce oni biti dominantan narod. Ponekad se te dvije teze cesto mijesaju u izjavama i ponasanju bosnjackih politicara, a i vjerskih vodja. Druga stvar koja se mora pod hitno razjesavati je utjecaj religije na dnevno-politicke dogadjaje. Mi pod hitno moramo staviti na znanje svim religijskim vodjama je da je njimja mjesto u crkvama, dzamijama, sinagogama, a ne na stranackim mitinzima. Savremene demokratije (npr. Kanada, Francuska) imaju veoma jasna razgranicenja izmedju drzave i religije, i to bi trebalo biti i kod nas.

 51. @ravljanine
  ” Dobar si ti čovjek vidim. Al ti ne opraštam što moj brat po tomu nije moje nacije jer živi nekoliko kilometara od mene.
  Po tebi ispada da si i ti nijemac jer u njemačkoj živiš i radiš kao wc-frau. Po tvojoj teoriji kad kravu ubaciš u kokošinjac ona odmah postaje kokoš. Njemačka je država nijemaca a nije i npr. Turaka koji u njoj žive. Sjeti se Njemaca iz Rusije koji odmah mogu papire dobiti u Njemačkoj iako su po tvom oni Rusi. ”

  ————————-
  uvik ja kazem da iza genocida koji se dogodio Bosanskohercegovackom narodu stoji manipulacija u pucarevoj ” trilatici” da je BiH i srpska i hrvatska i muslimanska odnosno u doradjenoj verziji ) i ” bosnjacka” .
  zasto to mislim ?
  pa jednostavno zbog toga sto vjerujem u ljude … sto vjerujem da milosevic nebi mogao naci toliki broj zlocinaca , ni u srbiji ni u BiH , da nije manipulisao sa nicim dokazivom tezom da je Bosna i Hercegovina i srpska .
  ako je i srpska , onda je vrlo lahko , cim njesto susne , zapaliti vatru u cilju odbrane onog sta je srpsko u BiH .
  rekoh , cisto sumnjam da bi milosevic imao skim provesti svoj genocidni plan da su srbi bili svijesni da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni ” bosnjacka” vec da je Bosanskohercegovacka .
  da se ja vratim tvojoj konstataciji da sam ja njemac zbog toga sto zivim u njemackoj ,
  ovo je idealna prilika da svatis da je drzava njemacka svakog onog ko je slobodno i samostalno odlucio da bude dio njene njemacke nacije i njenog njemackog naroda tj. da je i drzava BiH svakog onog ko slobodno i samostalno odluci da bude dio njene Bosanskohercegovacke nacije i njenog Bosanskohercegovackog naroda .
  Tocno , zivim i radim u njemackoj od 01.januara ‘93.godine … zivim i radim i ” uzivam” sva prava koja po svim medj.konvencijama o ljudskim pravima i gradjanskim slobodama uziva kategorija kojoj i ja pripadam tj. kategorija njemackih gradjana koji nisu pripadnici njene nacije i njenog naroda .
  to i jeste ono zasta se ja zalazem da zazivi i u BiH ,
  ja sam gradjanin njemacke al’ sam pripadnik nacije i naroda drzave BiH , Bosanskohercegovac sam , po svojoj slobodnoj i samostalnoj zelji , i zbog tog svog slobodnog i samostalnog izbora , ja NEMAM pravo na njemacko drzavljanstvo sto ja super akceptiram , uvazavam , cijenim,postijem , odobravam , podrzavam …
  nije meni uskraceno nikakvo pravo koje mi NE pripada , ja sam svoje pravo izbarao po osnovi pripadnosti drugoj drzavi …
  mogu ja zivjeti u njemackoj jos sto godina a da se nista ne promjeni sto se tice prava sve do momenta kad bih ja , svojim slobodnim i samostalnim izborom , podnio zahtjev za njemacko drzavljanstvo . u njemu bih naveo da se odricem pripadnosti drzavi BiH za racun pripadnosti drzavi njemackoj .
  pozitivnim odgovorom ja vise ne bi bio pripadnik nacije i naroda drzave BiH vec bih bio pripadnik nacije i naroda drzave njemacke , dobio bih njemacko drzavljanstvo i omogucena bi mi sva prava koja iz toga proizilaze , bio bih njemac a ne Bosanskohercegovac .

  to je to ,
  ti kao gradjanin drzave BiH a pripadnik nacije i naroda republike hrvatske NEMAS pravo na Bosanskohercegovacko drzavljanstvo po istoj osnovi po kojoj nemam ni ja pravo na njemacko drzavljanstvo .
  znaci , niko nikog ne prisiljava da bude ovo ili oni , sve je u svijetu regulisano , i za divno cudo po mom prefinjenom ukusu , te kad je u pitanju BiH samo je treba prikljuiti tom svijetu i poceti bastiniti vrijednosti i nacela tog svijeta a ne otimati je od civilizacije i gaziti je njekakvijem nacelima koji ni u najjebenijim africkim zabitima ne piju vise vode .

 52. Predsjednice,

  Sve dok postoje vecine i manjine, Veliki ovi ili oni, kao i kategorija “ostali” nece biti mira ni ravnopravnosti gradjana BiH. Svi prvenstveno trebaju biti GRADJANI BiH da bi stekli pravo na drzavljanstvo. Svi koji to ne zele mogu zivjeti tu kao “gastarbeiteri”, slazem se sa ravljanin-om.
  Ne treba podsticati mrznju, ne treba smisljati nove nacine kako i po kojim osnovama podijeliti svima nam dragu BiH, nego kako je ujediniti i sta uciniti da se svi osjecaju “kod kuce”.
  Nadam se da cemo uskoro imati i tekst za himnu i da ce sve postati trajno, a ne kao do sada privremeno i nametnuto od medjunarodne zajednice.

 53. @farko kaže

  @goran
  hahahah kako nisko i podlo ides srecom pa su ljudi koji ovaj blog posjecuju malo kulturniji i ne padaju na ove fine gluposti,, čuj musa ćazim ćatić hrvatski knjizevnik, pa da je hrvatski zvao bi se stipe ivo cvjjetić.

  —————————————————————————

  Pa što sam ti ja kriv što se Musa Ćazim Ćatić izjašnjavao kao Hrvat i bio jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika islamske vjeroispovjesti (uz Maka Dizdara, također velikog hrvatskog pjesnika). Nisam ga ja tjerao da se on hrvatom smatra i piše. Da se mene pitaj ja ga ne bih možda ni primio među hrvate jer možda nije dostojan toga. I zašto se Hrvat ne bi mogao zvati Musa? Jel ti smatraš da su hrvati samo katolici? Ne, hrvata ima i Katolika, ima i protestanata, ima i muslimana, ima čak i budista, eno onaj pjevač Goran Karan je budista. Ali dobro, ja znam da su vama vaše uleme isprale mozak pa možda i ne znate da se on tako izjašnjavao pa ti to i ne zamjeram.
  A kakav je hrvat bio Musa Ćazim Ćatić dovoljno govore njegove pjesme.

  Evo ovdje pa se na wikipediji informiraj malo.
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Musa_%C4%86azim_%C4%86ati%C4%87

  I evo ti par stihova iz njegove pjesme Bosni
  Postojbino draga Mladena i Tvrtka!
  Hrvatstvo mi tvoje baštinstvo je sveto.
  Ah, neka je samrt i teška i gorka,
  Za spas tvoj i sreću mog života eto!

  Pa iz pjesme Slobodi
  slavni djedovi moji tako su ginuli za te,
  Na tvom braniku vazda prsa im bijahu zid;
  Ah, ti si grlila nekad moje 襬ik-Hrvate
  I svojom oštrila rukom mača njihovih brid.

  Na ravnom Duvanjskom polju ti alem-krunu splete
  Našemu prvom kralju, oj zlatni sance moj!
  Najdraži to mi je listak povijesti nase svete,
  Jer tada Hrvat vitez u svom bijaše svoj.

 54. Ma najbolja himna bi bila Mi smo Željini Željo je naš. Ha Ha Ha.

  Mene samo interesuje komentar na druženje političara iz Brčkog sa pjevaljkom Ramizom. Pa ljudi moji zar je to oličenje morala jednog političara. Ne kažem da svako ima pravo na svoju vrstu zabave, ali da se godišnjica distrikta proslavlja sa polu golom polovnjačom, e pa to je van svake pameti.

 55. ..@ ravljanin stvarno dobro govori…a ti @ gorane kazes mogu svi biti hrvati(muslimani,budisti,pravoslavci)BRAVO,KONACNO kako raspravljamo o ovoj temi nisam ti ni jednom rekao nemoj biti hrvat ne trebas i slicno to je tvoje pravo ali malo vise razmisli o ovome sto si sam rekao,ja necu nista reci mislim da svi znaju sta si rekao mozda ne namjerno,ali rekao si BRATE,pozdrav za tebe…

 56. @goran—-ma malo me je sram na blogu zeljka komsica poducavati te historiju (povijest) :D…ali to je ustaška teorija! oni su bili članovi ilmije ( muslimanskih društava pjesnika,književnika…) i zivjeli su za vrijeme austrougarske i kraljevine shs stoga su imali pravo da budu sto hoce, a to sto ti misis da su ljudi mogli biti samo hrvati i srbi, varas se, jer je moj citav grad (Cazin) bio naseljen Jugoslovenima islamske vjerosispovjesti…

 57. A ljudi moji jeste vi čudni, kao da sam vam ja kriv što se Musa Ćazim Čatić izjašnjavao hrvatom. Ako je u Austrougarskoj bio zašto je onda o svom hrvatstvu pjesme pisao? I to jedne od najljepših hrvatskih domoljubnih pjesama. A što ćemo s Makom? I on se smatrao našim hrvatskim piscem. Je li i on živio u Austrougarskoj?
  Sad ću vam ja opet biti nešto kriv, ccc…

 58. Oove nebulozne teorije da je Musa Ćazim Ćatic hrvat neće proći,žao mi je gorane
  pročitaj malo Musin životopis.Te pjesme sto je pisao su bile narucene,zna se od koga.Još ces reci da je Tudman bio bosnjak.Svašta je od tebe očekivati.

 59. posto sam ja ” samoorganizovani” pripadnik Bosanskohercegovackog naroda ondak imam njekakvo i pravo da govorim , za sada , u ime tog naroda .
  pa … u njegovo ima ,
  Osudjujem svako ucesce , u ime drzave Bosne i Hercegovine , bilo kojeg estradnog umjetnika na ” eurosong-u” koje ce se odrzati u glavnom gradu drzave koja je u bliskoj nam proslosti pocinila genocid nad Bosanskohercegovackim narodom i u drzavi koja jos uvijek u svojim njedrima cuva i njeguje dokazane planere i izvrsioce zlocinackog plana o unistenju i progonu naroda drzave Bosne i Hercegovine .
  ————–
  Bosanskohercegovci nikad NE smiju zaboraviti pomoc koju im je pruzila medjunarodna zajednica u spasavanju golih zivota , drzave i casti … da se ona nije umjesala danas bi radovan karadzic sjedio u predsjednistvu , ratko mlasdic bio komandant srpske komponente u armiji BiH , momcilo krajisnik predsjednik republike srpske …

  jes kasno za apel al’ nije kasno da se zna Bosanskohercegovacki stav ,

  ” Narod drzave Bosne i Hercegovine upucuje proglas i poziva na solidarnost u bojkotu ” eurosonga” koji ce se odrzati u drzavi koja je u bliskoj proslosti pocinila genocid u BiH i koja jos uvijek cuva , stiti i njegoju planere i izvrsioce genocidnog plana , velica njihova zlodjela i pod svojom kontrolom jos uvijek drzi 49% teritorije nesvrstane i medjunarodno priznate drzave , Bosne i Hercegovine .”
  u ime Bosanskohercegovackog naroda,
  licno i personalno , selman nijaz

 60. Moram da spomenem himnu i da li bi trebalo da uvedemo rijeci.
  Misljenja sam da bi to bilo hajmo reci nesto jako dobro, jer iskreno meni licno himna bez rijeci i nije bas himna.
  Meni se nasa prva himna jako svidjala, ova himna bez rijeci kao da nije nasa himna!!!

  Pozz za naseg predsjednika!!

  Najbolji u BiH trenutno!!!

 61. Evo par prijedloga za tekst himne:

  Evo mene, evo mene
  I zovem se Kemo, i zovem se Kemo
  Ima l’ koga, ima l’ koga da bi ga izlemo
  Da bi ga izlemo, da bi ga izlemo

  Mi smo prava, mi smo prava Haretova raja(2x)
  Kemina raja, boji se Hareta, boji se belaja(2x)

  U bioskop kad sam pos'o ja
  Igrao je Brus Li moja simpatija
  Na pocetku filma pocelo tepanje
  Gricklanje semenke I za kokice grebanje

  Ajmo Brus Li udri gi svi
  Skoci Brus Li utepaj ih
  Iscepi gi svi ne daj nikad da pobedu nindze grobari

 62. Mehmedalija Mak Dizdar i Musa Cazim Catic hrvatski pijesnici?, to ja isto koda kazes da je Krleza bosnjacki pisac, ti konju Gorane nikad nisi procitao ni ti jednu pjesmu od MMD. npr Zapis o zemlji;

  Pitao tako jednom vrli pitac neki
  ko je ta, koda je ta , gdje je ta
  Bosna Rekti

  a zapitan odgovor njemu tad hitan dade
  Bosna da prostiš jedna zemlja imade
  i posna i rosna
  i hladna i gladna da prostis
  i ktomu još da prostis prkosna od sna
  Da li to MMD pise o Hrvatskoj; MMD je prvi bosanski pisac koji se zalagao za uvodjenje Bosanskog jezika skole, covjek koji je pisao o Bosni i Bosnjackom narodu, bosnjackoj kulturi i obicajima.

 63. evo maksuz sam napravio novi mail da bih se mogao registrovati jer sam zaboravio username starog acounta…i sve to samo da bih pozdravio za mene trenutno jedinog Predsjednika ove nase drzavice…nego mene interesuje sta je sa gosp. Lajcakom…pa covjek je dobio sva moguca priznanja za 2007.god i svi su ga hvalili da bi mu sada odjednom seljo (Dodik) postao najbolji “drug” hvali ga i brani koda mu je brat rodjeni, ne kontam, pa zar ovi “nasi” nemaju toliko para pa da “mi” prvi podmitimo nekoga (izvinite na istini)

 64. Hajmo ,
  Bosanskohercegovci ,

  osudimo svaki i svaciji pokusaj da neko u ime drzave Bosne i Hercegovine ucestvuje na ” eurosong-u” koji se odrzava u glavnom gradu drzave koja je pocinila genocid u Bosni i Hercegovini i koja jos uvijek stiti i krije monstrume , osumnjicene ratne zlocine od medj. suda u hagu , radovana karadzica i ratka mladica .
  pozovimo na solidarnost u bojkotu i sve furopske drzave i njene predstavnike …
  masa je duznost da cuvamo i branimo cast i ponos kako samih zrtava tako i nas prezivjelih pripadnika nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine .
  ne ocekujmo da nam je brane i cuvaju srbi , hrvati i ” bosnjaci” …
  njemacka i izrael odigrali su prvi fudbalski susret tek nakon 50 godina od holokausta a te drzave nikad nisu bile u ratu …
  svijet je to razumio i postovao …
  nama su srbi, hrvati i ” bosnjaci” organizovali ” prijateljski” mec sa jugoslavijom dok se jos ni Bosanskohercegovacka krv nije bila osusila ni u samom sarajvu ni sirom Bosne i Hercegovine …
  Osudimo i bojkotujmo … pozovimo da nam se pridruze i drugi ,
  ” Uzmimo , kako svoju sudbinu tako i cast i ponos , u svoje Bosanskohercegovacke ruke ”
  za pocetak …

 65. Veliki pozdrav za covjeka koji je biser medju kamenjem i koji je jedan od relnih i dobrostojecih politicara… Moram reci da od kako je gosp. Zeljko Komsic clan predsjednistva, da od tada znam ko je sve u predsjednistvu. Predsjednice moj glasao sam za tebe i ne kajem se. Pozdrav iz Teocaka

 66. Jutros je u mojoj lijepoj Hrvatskoj osvanuo prekrasan, topao i sunčan dan. Izišao sa malo da prošetam uz Neretvu, tu prekrasnu Hrvatsku rijeku. Osjeća se proljeće, cvijeće niče a ptičice cvrkuće. Kleknuh i poljubih svoju svetu hrvatsku zemlju, zemlju natopljenu krvlju mojih pradjedova koju su lijevali za slobodu mog hrvatskog naroda. Bože dragi kako je lijepo i časno Hrvat biti, Biti svoj na svom, na svetom hrvatskom tlu hercegovačkom.

 67. @goran
  Samo Vi nastavite sa takvim sranjima pa ce se opet krv prolijevati. Ali Vi hercegovci nikako da shvatite da Vas hrvati iz Hrvatske ne mogu vidjeti očima svojim. Vi ste za njih bili i ostat cete hercegovci u bijelim carapama. Ne trpajte se tamo gdje Vas ne zele.

  Smrt fašizmu sloboda narodu i narodima BiH

 68. ..mislim da bi bilo fino i kulturno da ignorisu svi ostali gorana i njegove pokusaje da isprovocira sve oko sebe sada je napokon potvrdio o kakvom se covjeku radi i da vise nije u pitanju ni vjera ni naciaj ni pravo izrazavanja nego cista provokacija i nista drugo…odsada je bar kod mene na ignor i ne zelim vise ulaziti u raspravu sa njim jer mislim da je bespotrebno,ako neko isto misli neka se uradi isto…pozdrav svima

 69. Poštovani,

  Svakodnevno nam “begovi na minderlucima“ nanose uvrede koje je sve teže istrpjeti. Naime, dana 15. 03. 2008. godine, prilikom pismenog testiranja vezanog za prijem volontera u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, jedan od članova komisije, predstavi se kao “profesor“, postupi po provjerenom ruralno-bošnjačkom receptu “od 30 kandidata biram najgoreg, jer je iz mog sela“, bez ikakve grižnje savjesti došeta do svog izabranika i riješi mu test, te tim svojim “profesorskim“ gestom nas nekoliko koji smo to primjetili grubo “podsjeti gdje živimo“.
  I sada pred velikom dilemom pitam Vas kao čovjeka kojeg poštujem i kojem vjerujem, i molim za decidan odgovor: OSTATI ili OTIĆI?

 70. U našoj državi nema volje, želje, htjenja da se život nas običnih smrtnika, pa i naše nam drage države, učini boljim. Naši politički predstavnici nemaju volju da usvoje sve potrebne zakone kako bi država funkcionisala. Sramotno je da nam zakone nameće međunarodna zajednica. Sramotno je da nemamo tekst himne i sramotno je što naša današnja zastava nije produkt naših vlasti već međunarodne zajednice. Znaju li naši političari šta rade? Razumiju li se oni u poslove koje obavljaju. Svi oni su dobri ideolozi koji narod truju svojom pričom o nacionalnoj ugroženosti i istrebljenju, jer nas drugi mrze. Žalosno je i ovo sada sa krstom iznad Sarajeva, koji ne predstavlja simbol vjere, već simbol zavisti, mržnje i pakosti. Mi smrtnici tu smo nemoćni bez Vas. Dragi predsjedniče, pomozite Bosni za koju ste se borili. Uvjeren sam da to i činite. jer ste pokazali i riječima i djelima. Malo je danas takvih ljudi, koji imaju ono svoje JA. Svaka vam čast i samo tako nastavite.

 71. POZDRAV PREDSJEDNIKU SVIH GRAĐANA NAŠE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

  Pozivan Gorana da dodje sada u gabelu na utakmicu GOŠK – ZVIJEZDA!

  Utakmica je visokog rizika, prije svega zbog nacionalnih tenzija (ja sam protiv toga, ali šta se može kada je tako), pa neka pokaže koliko je veliki Hrvat!

 72. Poštovanje moj predsjedniće kojeg izuzetno puno cijenim.Iskoristiti ču ovaj blog kako bih vam izložio jedan problem u FK Jedinstvo u Brčkom u kojem ste i vi prije par dana bili kako vidim sa svojim drugom Lajčakom.Čitav svijet se strašno puno bori protiv droge,maloljetne delikvencije i svi pokušavaju da omladinu i mlade ljude smjeste u jedan od sportskih klubova.Kod nas u Brčkom nažalost ali istina u FK Jedinstvo na pomolu je gašenje kompletnog omladinskog pogona i 143 dječaka će biti prepušteni ulici i svim porocima koji se mogu naći na toj prokletoj ulici.Vlast na čelu sa gradonaćelnikom Mirsadom Đapom povodom toga ne preduzimaju ništa jer nežele da se bakčaju jednim čovjekom u ovom klubu a on je Slobodan Tešić koji u ovom klubu gleda samo svoju korist,i ljude gleda samo po nacionalnoj pripadnosti.Ako niste srbin za njega ste ili ustaša ili balija.TO citiram njegove rijeći.Ja sam inaće visoko kvalifikovani trener u ovom klubu i nemogu više gledati nepravdu da se omladina tako uništava.Ako imate kakvo rešenje volio bih ga čuti ili kakav savjet šta da radimo mi treneri sa tim problemom.

 73. Netreba Nama Himna
  Mi Imamo Himnu..

  Zemljo tisućljetna
  Na vjernost ti se kunem
  Od mora do Save
  Od Drine do Une

  Refren:
  Jedna si jedina
  moja domovina
  Jedna si jedina
  Bosna i Hercegovina

  Bog nek’ te sačuva
  Za pokoljenja nova
  Zemljo mojih snova
  Mojih pradjedova

  Refren:
  Jedna si jedina
  moja domovina
  Jedna si jedina
  Bosna i Hercegovina

 74. Ne znam zasto se toliko insistira i pokrece pitanje teksta u himnoj, nasa himna je divan instrumental koji bi mogao biti pokvaren nekakvim rijecima tipa ” zalud prijeti ponor pakla zalud vatra groma” cemu se i dan-danas smijem. Ja sam za to da se ostavi kako jest a da se pokrecu neka vaznija pitanja recimo…sta ja znam..zastite okolisa. 🙂

 75. Posto kod nas svak pjeva svoju pjesmu barem instrumentala nek bude ista nazalost.evo ako citate ove komentare sami cete vidjeti da neki neznaju da je Neretva i BiH rijeka.Ubrzo i ptice ce nam ukrasti a kome sve ovo treba.Izjava godine gosp Lajcaka da je Dodik najbolji politicar .Sta uradi ona sljiva .Mora da je pod sihirima.Bilo bi smijesno da nije zalosno.

 76. postovani predsjednice,
  ja sadasnju himnu iskreno volim i svojom melodijom podsjeca na samu BiH,ali mislim da je stvarno smijesno da nema texta…ja za himnu bez texta u zivotu nisam cuo…
  …sa postovanjem za najboljeg predsjednika…

 77. Predsjednice sta cemo sa Zlatištem…jest da je ovo cilj vecine politicara da nam zamazu oci svim problemima sa kojim smo suoceni, ali opet tako podmuklo provociranje, ne moze covjeka ostaviti ravnodushnim????

 78. Eh ovako,

  druze predsjednice, prvi put vam pisem, ako mi vjerujete da cak i tremu imam.. Vidim vas bas prije jedno mjesec u gradu, pored City puba zurite, majke mi cu vam slijedeci put prici da se upoznamo bar, nadam se da necete zamjeriti, i da mi necete odbijenicu dati..? Eto, samo da vas pripremim, pa vidite.. 😀

  Nego, jeste vi za malo zarade na netu? Imam odlican sistem zarade, a nije na odmet jos koju banku mjesecno staviti u dzep. U ovoj napacenoj zemlji, cak i predsjednik drzave mora da razmislja o ovakvim stvarima.. xD

  http://earnsomebux.blogger.ba/

 79. Iskreno mislim da svako ko pažljivije pročita ove članove shvata da je zaista bespotrebno gubiti energiju u raspravi da li je neko bosanski katolik ili Hrvat, bosanski pravoslavac ili Srbin, bosanski musliman ili Bošnjak, Bosanac, Hercegovac, Bogumil ili šta već. Bitno je da se svi mogu izjašnjavati onako kako žele, da svi budu ravnopravani, a nečije izjašnjavanje nikada ne smije, od strane drugih, dovoditi u pitanje nečiji patriotizam. Ako to već nije stvar demokratije, onda je to stvar bar finog kućnog odgoja.
  *****************************************************************************

  Ne zelim nikome da osporavam da se izjasnjava kako zeli, samo ne vidim nimalo logike u ovoj smjesi religijske i etnicke pripadnosti.

  Ako je tacno da svako ima pravo da se izrazava kako to zeli, znaci li to da je dovoljno da se danas osjecam njemcem i da trazim od njemacke svoja prava??

  Volio bih kad bi neko ko zna vise o tom ‘izjasnjavanju’ moze da mi pojasni zasto to izjasnjavanje kako zelis pije vode samo na balkanu. (valjda plodno tlo)

 80. Postovanje cijenjeni gospodine predsjednice
  U subotu sam ,mislim slusao prof.Imamovica i njegovu jako slikovitu studiju o porodicnom stablu i lozi bosanskih kraljeva pa sam zelio da vas pitam jeste vi slucajno Kotromanić porijeklom:)jer ako i niste samo vi zasluzujete da ponesete tu svetu lentu u ovoj prelijepoj zemlji koju pokusavaju da ucine sto jadnijom i bijednijom.Puno srece u daljnjem radu i samo nastavite da dijelite po nosevima i prstima izgleda da drugacije i nemoze…

 81. @rogue
  Ti mješaš naciju i državljanstvo. U BiH žive 3 ravnopravna naroda koji imaju BiH državljanstvo. U Belgiji žive 2 nacije Valonci i Flamanci. U Kanadi npr. po zakonu postoje stotine nacija jer ima dosta indijanskih plemena. U UK ima i Iraci i Škota, Velšana itd. Svatko ima pravo da se izjasni da je Nijemac ali u BiH. Njemačka ne priznaje to izjašnjavanje jer kod nje vrijedi načelo genetske pripadnosti njemačkom narodu ili pak rođenje u njoj

 82. El Prezidente, 🙂

  Moze li malo o biz-u i ekonomiji ? Ja/mi imamo porodicni biz i svaki dan gledam kako mi jedan po jedan partner “nestaje”, biva kupljen ili mora zatvoriti “radnju”. Zar nemamo bas niti jedan mehanizam zastite domaceg biznisa ? Jasni su mi temelji ekonomije, trziste, velike ribe jedu male itd, ok, ali zar tu ne treba biti neka tanka linija izmedju domaceg i stranog ? Ima li drzava namjeru ikada stati iza doceg biz-a poticajima, poboljsanjem poslovne klime. Imam ja i puno konkretnijih komentara i informacija, al’ prvo vasa reakcija, ako moze, mislim ! 🙂 … Poz !

 83. Ova nasa imna predsednice poput tebe po pitanju moje porodice i nas dvojice invalide.Tu si a jos nema pomaka tvojoj obecanoj pomoci.Nadamo se da ces nam se javiti sta dalje nakon svega sto znas o nama i nasim jadima.

 84. @ bobowac – jesi li siguran da sam ja taj koji mjesa narodnu (sto je u stvari u nasem slucaju etnicka pripadnost) i drzavljanstvo??
  Pogledaj svoju vec sljedecu recenicu gdje sa narod prelazis na nacije.

  Svicarci se sigurno ne izjasnjavaju italijanima, francuzima i njemcima, vec samo su porijeklom (ili etnickom pripadnoscu) to.

  @ synaptic – nemas potrebe da bilo koga omalovazavas, pogotovo ne na blogu predsjednika nam. Ako ti mislis da mozes biti njemac na neki drugi nacin “jer se ti tako osjecas”, izvoli objasni, pa da i ono omladine sto je ostalo u BiH potrazi izlaz za svoje probleme jednostavnim ‘izjasnjavanjem’.

 85. Dobar dan… upravo procitah da ce plate poslanika u drzavnom parlamentu uskoro biti udvostrucene i s pausalima i svim dodacima iznositi ce oko 6.000 KM, jer je kako kazu “izvjesno da ce parlament BiH prihvatiti Zakon o placama u institucijama BiH koji je nedavno usvojilo Vijece ministara”.

  Uz svo duzno postovanje, ali zar ne mislite da je s obzirom na socijalnu situaciju u drzavi, poskupljenja, nezaposlenost, pomjeranje praga siromastva prema srednjoj klasi (nema je vise, postoje samo bogati i malo to totalno siromasni) itd. daleko veci problem ova vijest od cinjenice da nasa himna nema tekst?!

  Zar ne mislite gospodo, da su nam prioriteti jako poremeceni??!!

 86. DRAGI MOJ PREPOSTENI PREDSJEDNICE
  NIKAD NISTA NECE NI BITI SVE DOK OVI NA NIZEM NIVOU VLASTI ODBIJAJU SVAKU PROZIVKU A FOTELJE DRZE ZAVARENE ZA STRAZNJICU.PA STA JOS TREBA DA SE DESI PA DA LJUDI SIDU S MJESTA KOJI IM NE PRIPADA?PA ZAR NIJE DOVOLJNA ZAVRSNICA EMISIJE “POSTENO” GDJE GDA DUSKA JURISIC OTVORENO MINISTRA KESU NAZOVE LAZOVOM,A ON NI DA TREPNE???
  PA DOKLE VISE DOBRI MOJ PREDSJEDNICE???NAMA SU GORI OV KVAZI POLITICARI U FEDERACIJI NEGO ONI IZ RS JER NAJTEZE JE KAD TI TVO ZABODE NOZ U LEDA DOBRI NAS PREDSJEDNICE

 87. Druže predsjedniče,

  evo jedno pitanje koje se ne tiče ove teme ali je vezano za dalji ustroj ove države. Ukoliko Federacija i RS planiraju uci u Europu, onda bi trebalo da i jedan i drugi entitet imaju priblizno isto uređenje (sto sada nije slucaj). Moje pitanje Vama je: Da li je moguće U Federaciji izvršiti ukidanje kantona/županija???(ukoliko jeste na koji nacin) Te na taj način omoguciti lakši razvoj Federacije. Pa zar ne bi bilo bolje pare koje koriste raznorazni kantonalni ministri, premijeri, poslanici i svi ostali na svoje plate, automobile, paušale i sve ostalo usmjeriti u neke socijalne fondove, privredu itd. Ljudi stvarno nam je dosta ovih Kantonalnih pacova koji su se dohvatili nekih pozicija. Ukoliko je taj kantonalni kadar toliko dobar(sumnjam) neka se iskazu na izborima za federalni i drzavni Parlament. Krenuvši od gosp. Silajdžića, gđe.Semihe itd

 88. Gospodine Komisic,
  mozda cete reci kako je ovaj komentar masio temu, ali ja mislim da nema prece teme od ove, a to je reforma policije po Dodikovom diktatu, te Dodikov prijedlog da se u Parlamentu BiH verificira RS, sto udarnicki sve gura Lajcak.
  Vidim da ste se slikali sa “svojim drugom” Lajcakom u Brckom, ako ste mu nesto od ovoga sto Vam pisem rekli, halalite mi st Vas bihuzurim molbama da to ucinite ponovno jer ocito Lajcak je malo potvrd na usima.
  Lajcak bi morao znati da RS nije ustvana cinjenica kako on to izjavljuje (to jeste leze!), niti realnost na terenu, sto je takodjer neprihvatljiva laz.
  RS jednostavno nije ustavna cinjenica jer ne postoji ustav koji priznaje RS. Postoji daytonski Sporazum gdje se ona spominje, ali on, daytonski Sporazum je nistavan jer ga nikada nije usvojio Parlament BiH. Ne treba ga nikad i usvjiti, jer nikad ne smije biti riznato realno stanje na terenu postignuto zlocinom i genocidom. Tu imamo podrsku interernacionalnog prava, Presudu ICJ, ali i Ustav RBiH za kosi ste bili spremni dati svoj zivot!
  Daytonski sporazum je nistavan i zbog toga sto ga Srbija (RS) ne ispunjava u nekoliko tacaka – po pitanju povratka izbjeglica, hvatanja ratnih zlocinaca i – stalnim pricama o referndumu, otcjepljenju, osamostaljenju.
  Lajcak se pokazuje kao Dodikov istureni igrac, poslusnik.
  On zahtijeva da se usvoje zakoni o reformi policije koja i nije reforma jer sve ostaje po starom, osim sto etablira nekoliko novih birokratskih tijela koje nece imati nikakvu vezu sa entiteskim, odnosno kantonalnim i lokalnim policijama, te ce kao takve samo trositi pare poreskih obevznika.
  Lajcak je udovoljio Dodiku da se o dogovorenoj reformi policije, koja je prihvacena u skupstinama, i na osnovu koje je formirana Direkcija sa Capolom na celu, koja se drzala tri europska principa i predlozila konacan oblik reformskih rjesenja, jer se to sve Dodiku nije svidjelo. Time je iznevjerio i samu EU koja ga placa basnaslovnim sumama za njegovo prosrpsko djelovanje, za genocid u mirnim usvjetima. Onaj ko se miri sa rezultayima genocida, i sma cini genocid.
  Ruku spasa i Lajcaku i Dodiku pruzili su tzv. bosnjacki i tzv. hrvatski politicari, ustvari Dodikove i Lajcakove sluge.
  Sada Lajcak vrsi pritask da se ti zakoni nazor proguraju u Parlamentu i da se tako ozakoni genocidna milicija RS i kao takva, genocidna, prevede u europsku.

  Lajcak gura i ideju da Parlament BiH legalizira BiH kako ne bi bilo prica o referndumu, otcjepljenju. Dajte, molim Vas g. Komiscu, recite tome Lajcaku da ce tek tada Dodik mahati sa pravom na otjepljenje. Do tada nece moci, jer niko mu nije priznao tu njegovu genocidnu tvorevinu.
  Molim Vas g. Komisicu ucinite sve da se ove stvari ne dogode – sprijecite usvajanje zakona o policiji, te mogucnost da se uopce raspravlja o priznanju RS.
  Zalozite se za ono za sto ste bili spremni poloziti zivot – za RBiH u njen i danas vazeci Ustav.
  Sve ostale price su trenutno talasika, premda uvazavam sve sto pisete i govorite, uglavnom.
  Posebnu paznju obratite na domace veleizdajnike – Silajdzica i co, Tihica i co, a Boga mi i Vasega Sefa!
  Daj, bijelite zube.
  Znam da to mozete, pa Vam zato i pisem. ne vidimm ko bi drugi to mogao umjesto vas.
  Vacar
  P.S.
  Ovo pismo pod punim imenom i prezimenom poslacu Vam an Predsjednistvo. Potpisoa bih ga ovdje, ali ce ga pobrisati, a meni zabraniti pristup na blog

 89. Veliki pozdrav jednom velikom covijeku iz daleke USA-a ,,samo da podrzim sva vasa zalaganja za sve Bosance i Hercegovce sirom svijeta i vala imate jos jedan glas na sledecim izborima posto nas je onaj haris(ne zasluzuje ni velikim slovom da mu se vise ime spominje)toliko izvarao i izlagao..Mnogo nade polazemo u vas jer dosadasnjim radom i zalaganje pokazujete koliko zaista volite ovu nam jedinu Bosnu i Hercegovinu…veliki poz jos jednom i puno zdravlja..

 90. evo mojih razmisljanja ,
  svi gradjani drzave Bosne i Hercegovine koji se osjecaju pripadnicima
  – Bosanskohercegovacke nacije
  i
  – Bosanskohercegovackog naroda

  moraju nesto uciniti u pravcu svog samoorganizovanja . za pocetak moraju ” iznjedriti” svog lidera … da se neluta evo samo nekoliko prijedloga za ” vodju” , zlatko hadzidedic , danis tanovic , zeljko komsic ( ako je zaista Bosanac a ne hrvat kako mnogi ovde tvrde ) , sergej barbarez …
  dok se ne organizujemo uzet cu sebi za pravo da budem ” glasnogovornik” Bosanskohercegovaca iliti Bosanaca
  – zbog posljednjih izjava gos. lajceku treba dati na znanje da vise nije pozeljan u Bosni i Hercegovini . postoji vise nacina kojim se moze to iskazati , ja predlazem Bosanskohercegovacki ” vaser” pred zgradom OHR-a ” vaser” sa mahanjem maramicama i bez rijeci .
  – i najvaznije , ovom blogu treba sacuvati dostojanstvo te se moramo dogovoriti o ” mjestu” gdje ce mo se dogovarati . mozda je najbolje da neko za tu ” prigodu” otvori novi blog .
  pozdrav domovini i svim pripadnicima njene nacije i njenog naroda svih fela i navrza “

 91. koji su ovi navodni hrvati
  znate ova dvojica
  da vi niste nikakvi hrvati vi ste zaprdeni nacionalisti i imate retoriku gospdina dodika a da ste hrvati bili bi malo kulturniji i obzirniji i ne nazivati
  proslavljene bosanske hrvatse i srpske ili ako hocete bar za mene nase pjesnike hrvatima je li je to krajnje jadno a ako ste vi hrvati onda ja ne poznam one hrvate koji su moji prijatelji

 92. U prosloj sedmici sam sasvim slučajno pogledala dio emisije LICE NACIJE na HRT
  u kojoj je bio gost gosp.Franjo Topić predsjednik HKD NAPREDAK.Zaista me je odusevio svojom pričom o Bosni i Hercegovini a posebno rečenica kada kaze da je život u bilo kojoj drugoj zemlji proza samo je u BiH poezija.Hvala mu na lijepim riječima.
  Vama predsjedniče i svim katolicima u BiH želim sretne nastupajuće blagdane!

 93. Druže Predsjedniče, veliki pozdrav od mene! Jako mi se sviđa činjenica da ste pokrenukrenuli blog i da na ovaj način komunicirate s nama. Svaka čast!

  Što se himne tiče moram reći da bi konačno bio red da se “dogovorimo” oko teksta. Ne samo da je neugodno gledati situacije u kojima drugi ljudi ponosno pjevaju stihove njihovih himni, dok kada mi dođemo na rad šutimo kao zaliveni, nego sam i lično nedavno bila u situaciji koju mogu definirati kao neugodnu. Naime, na jednom putovanju na kojem se skupila cijela Europa, započela se tema himni i kada su me zamolili da odrecitujem i prevedem teks naše himne…Znate i sami na šta je to izašlo. Nastao muk, a ja sam se uspjela izvući samo na činjenicu da nismo jedina zemlja koja nema tekst (tu je i Španija, mada koliko ja znam, oni su donedavno imali tekst hime na dva jezika. Šta bi ja ne znam).

  Nisam neki stihoklepac, pa tu ne mogu pomoći, ali ima kod nas talentovanih ljudi koji bi mogli napisati tekst koji bi svima odgovarao, pa molim Komisiju: Sastavite se već jednom!

 94. Previse brinete sto se himne tice. Pogledajte nasu (SLO )..Zdravljica..za koga sve se dizu case. Svi imaju o domovini, hrabrosti, isl….a mi kako se napiti…ha ha. Ni autor nije bio trijezan, kad ju je pisao….

 95. Povecali smo sebi :place! Crknite od muke!

  Mi smo ih krunisali da kusaju za nas u najjeftinijem restoranu u BiH. U kojem nema PDV-a!
  DRŽAVA NIJE NJIHOVA FIRMA!
  DRŽAVA JE ORGANIZACIJA KOJU MI FINANSIRAMO, a DRŽAVNA ADMINISTRACIJA TROŠI 67% BUDŽETA.
  Naravno dolaze izbori pa će nam opet zamazati oči malterom sa predizbornih gradilišta.

  IZVIJESTAJ CCI-a:

  OVA VLAST GRAĐANE VODI U LUDILO I NA ULICE
  GODIŠNJA OCJENA RADA VLASTI U BiH – STANJE OPŠTE UZBUNE
  Sarajevo, 28.02.2008.g.

  Rezultat rada vlasti BiH u 2007.g. je sraman i odgovara stanju opšte uzbune. Ovako je danas na press konferenciji CCI-a ocjenjena 2007.g. kada je u pitanju rad državnih i entitetskih vlasti. A šta drugo reći za činjenicu da je od trocifrenog broja (112) zakona planiranog Programom rada Vijeća ministara, Parlamentarna skupština BiH usvojila sramni jednocifreni broj (9). Ovim tempom PSBiH će usvojiti zakone planirane Programom rada VM za 2007.g. tek daleke 2018.g. Šta reći za Parlament FBiH koji je jedini radio bez Programa rada i u kojem poslanik može nedoći cijelu godinu a da to niko ne evidentira. U Vladi FBiH imamo 5 ministara koji ovim tempom nikad neće ispuniti svoj program rada. Vlada RS je prepisala čak 85 zakona iz 2007.g. u 2008.g pa će se oni građanima naplatiti najmanje dva puta, a od sadašnjeg saziva NSRS efikasnija je za 25 zakona bila čak i ona iz prošlog saziva u prvoj godini mandata.
  „Da li vlasti misle da će građani čekati 50 godina da se ispuni njihov 4 godišnji plan a da u tom periodu gledamo njihovo bogaćenje na naš račun, njihove vile i auta, isprazne pregovore, medijska prepucavanja, ubistva, pljačke, opću nesigurnost i beznađe, što građane vodi u ludilo i na ulicu, ili će nam u narednom periodu pokazati da su svjesni stanja i potrebe za ogromnim pomakom i njihovim danonoćnim radom. Ili nam poručuju da je stvarno rješavanje problema građana na ulici“, upitao je Zlatan Ohranović, izvršni direktor CCI-a.
  I ovoga puta izdvajamo najlošije među lošima. Najlošiji po realizaciji zakona u Vijeću minstara je Safet Halilović iz SBiH, ministar za ljudska prava i izbjeglice po realizaciji sveukupnih aktivnosti iz programa je Slobodan Puhalac iz SNSD-a, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. U stopu ih prati već upozoreni Božo Ljubić iz HDZ 1990, ministar prometa i komunikacija. Umjesto sankcija oni su nagrađeni ponovnim imenovanjem u saziv Vijeća ministara.
  U Parlamentarnoj skupštini BiH Sead Jamakosmanović iz SDA cijelu godinu jedini nije progovorio ni riječi.
  Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 76

 96. MA MISLIM STVARNO PREDSJEDNIČE, SVE VI OVO RUŠITE JA VAM JEDINO MOGU ZAHVALITI STO STE PREDSJEDNIK OVE DRŽAVE I BAR SE NEKO BRINE O NJOJ A TO STE VI TAKO DA SE TU NEMA STA RASPRAVLJATI, SRETNO VAM U DALJNJEM ŽIVOTU!!!

 97. imam tekst! jos samo da se objavi konkurs, pa da posaljem ”na razmatranje”. Imam tzv. ”skracenu” verziju teksta (intonira se na sportskim i drugim manifestacijama), imam tzv. ”punu” verziju teksta, a pjeva se na trenutno vazecu melodiju himne BiH…cak sam osmislio tekst upravo tako da mu, vjerujem, niko nece moci ma sta god zamjeriti, sve i da ga ”pjevaju” na ”svom” jeziku!…pa ako se bas neko i zainati da mu se to ”prevede” na njegov jezik – nema problema! Zvuci isto, cak i kad se ”prevede”!…

Komentariši