Budžet BiH ili kako (ne)volim državu BiH…

Top tema zadnjih dana svakako je prijedlog budžeta institucija BiH za 2009 godinu. Naravno da sam bio protiv takvog, da ga nazovem, prevarantskog prijedloga budžeta, koji je kreiran samo za puko preživljavanje institucija države BiH, a ni u kojem slučaju za neki napredak i poticaj ka naprijed, kao što bi trebalo.  

U zadnje vrijeme bilo je mnogo razbacivanja ciframa i milionima. Naravno, običnom čovjeku, kao i meni također, toliki milioni izazivaju vrtoglavicu u glavi jer, jednostavno, niko od nas sebi ne može predstaviti kolika je to količina novca.  

Međutim, sve je relativno. No, krenimo redom. 

Trenutno imamo veliki problem sa konceptom odnosa entitetskih vlasti prema državi. To je, između ostalog, i jedan od rezultata dogovora iz "Spruda" na osnovu kojeg su OBA entiteta nemilosrdno krenula na uništavanje države BiH. 

Prema važećem zakonu, prvo se planiraju potrebe države, a ono što ostane dijeli se među entitetima. Međutim (S)prud je čudo. Tri premijera i njihova tri ministra finasija, koji sačinjavaju fiskalno vijeće, predložili su budžet institucija BiH za 2009. godinu, ali po mjeri entiteta. Naravno, protivzakonito, jer su prvo izračunali i obračunali potrebe entiteta, a tek su potom ostatak, odnosno otpatke, zakonski i uokvirili, odnosno složili se da ti ostaci trebaju pripasti državi. 

U svemu ovome moram istaći pozitivnu ulogu i stav državnog ministra finansija Dragana Vrankića koji je nesebično, ali uzaludno, pokušavao urazumiti premijere da su predložena sredstva nedovoljna za normalno funkcionisanje države BiH. 
 

Naravno da cifre i brojke sluđuju, ali tu treba imati neke realne pokazatelje makar za poređenje.

Recimo, u 2008. godini budžeti su bili sljedeći:

– budžet Institucija BiH, države BiH:  1, 186 milijardi KM,-

– budžet RS-a:    1, 575 milijardi KM,-

– budžet FBiH:    1, 760 milijardi KM,-  

A sada pratite ova poređenja: 

– budžet Grada Zagreba za 2008. godinu:  2,135 milijardi KM,-

– budžet Grada Beograda za 2008. godinu: 1,523 milijardi KM,-

– budžet Crne Gore za 2008. godinu:  3,529 milijardi KM, – (1,810 milijardi Î)

– budžet Kantona Sarajevo za 2008 godinu:    813 miliona KM,-

– budžet Grada Sarajeva za 2008. godinu:       23 miliona KM,-   

(Kada govorimo o Sarajevu, sada možete i vidjeti zašto SDA i SZBiH i ne pomišljaju da ponude mjesto premijera Kantona Sarajevo nekome "drugom", dok se velikodušno "razbacuju" ponudama za mjesto gradonačelnika Sarajeva. Pare su čudo.) 

Napominjem da su ovo okvirne cifre, tako da može biti grešaka u kojem milionu, gore-dole, što šokantno zvuči za svakog građanina, ali ovdje govorim o nekim globalnim, da kažem, najvišim državnim brojkama i ciframa. 

Imajući u vidu sve ovo, svako noramalan može zaključiti da DRŽAVA BiH u ovim brojkama i milionima ispada pravo siroče, čak šta više, nedonošče. 

Na zadnjoj sjednici Predsjedništva BiH, Fiskalno vijeće (3 premijera i 3 ministra finansija) je dostavilo prijedlog prema kojem budžet institucija BiH za 2009. godinu treba iznositi

1, 436 milijardi KM.

Gledajući situaciju u svijetu, recesiju, krizu, moram reći da ja ne bih imao ništa protiv ovakvog budžeta, međutim problem je što je budžet povećan najvećim dijelom zahvaljujući nemoralnom povećanju plata od prije nekoliko mjeseci, dok su istovremeno smanjene tzv. kapitalne investicije. 

Predložio sam da se ne smanjuju stavke za potrebe ispunjavanja obaveza države nego da se smanje nemoralno visoke plate, odnosno plate koje prelaze 1500 KM,-. Ovo je posebno važno imajući u vidu da vojska, policija, granična služba, itd. imaju mizerno male i destimulirajuće plate. 

Ovakvim budžetom direktno su onemogućene bilo kakve aktivnosti i obaveze države BiH prema EU i NATO-u. Prihvaćena su milionska davanja za iznajmljivanje prostora, ali su skresane investicije za kupovinu zgrada ambasada. OSBiH nemaju šanse da kupe rezervne dijelove za opremu, koja je generacija Vijetnamskog rata, a kamo li da se modernizuju ili makar kupe neki avion ili helikopter za gašenje požara.  

Prema ovom prijedlogu, pomoć povratnicima je mizernih 300.000 KM, a izgradnja državnog zatvora je neka daleka maglovita vizija, iako na stotine osuđenika čeka izdržavanje kazni, a u međuvremenu se slobodno šetkaju našim ulicama. 

Da ne spominjem da nema teorije ni priče o nekoj modernizaciji sigurnosnih službi i sistema bezbjednosti u cilju povećanja sigurnosti i kontrole u BiH, što automatski znači liberalizaciju toliko spominjanog viznog režima. 

Kao što sam rekao, bio sam protiv predloženog budžeta institucija BiH od 1,436 milijardi KM,  te sam stoga predložio novi budžet državnih institucija BiH u iznosu od 1,540 milijardi KM. Vidjet ćemo šta će moje kolege u Predsjedništvu reći o njemu na sljedećoj sjednici. To povećanje nije ni blizu onoga koje bi trebalo, ali makar neće onemogućiti ili drastično usporiti put BiH u ispunjavanju njenih obaveza prema evropskim integracijama. 

Istovremeno sam vidio da je Vlada RS-a predložila budžet RS-a za 2009. godinu u iznosu od 1,670 milijardi KM. Imajući u vidu trikove entitetskih vlada i parlamenaraca (povećaj platu 100 % a onda je u cilju štednje srceparajući smanji za 10 %) za očekivati je da će prijedlog budžeta Vlade FBiH za 2009. godinu biti blizu 2 milijarde KM.     
 

Nadam se da vas nisam ugnjavio brojkama i slovima ! 

96 komentara

 1. gore lova dole slova..
  manipulacije na sve strane..

  jedan od glavnih argumenata SDA u predizbornoj kampanji u Srebreniku je bio kako su oni 5x povecali budzet (na skoro 14 miliona KM) koji je imala opstina Srebreniku vrijeme alijanse.

  danas je objavljen nacrt budzeta opstine za 2009. godinu (www.srebrenik.ba) i tamo fino stoji:
  planirani budzet za 2008. godinu skoro 14 miliona.. pa sljedeca kolona rebalans budzeta, nesto preko 14 miliona.. i onda ostvareni budzet do 20.10.2008. godine: 8 i kusur miliona..

  ili se ja ovdje ne razumijem u ekonomiju ili me neko pravi ludim. ili je mozda plan da u zadnja dva mjeseca u budzet dospije skoro pa jednako sredstava ko u prvih 10.

  LM, zalosno je sta se sve u nasoj zemlji radi. ali kad se samo sjetim kako su prosli zadnji izbori i kako je narod glaso, mogu samo reci: trazili ste, trpite.

  ocigledno narodu godi ova vlast.

 2. E,moj predsjedniče jedino Vi i imate neki kontakt sa narodom i sa stvarnoscu,
  ugnjaviše nas bezobrazluk
  ovdasnjih politicara i inertnost u obavljanju svoje duznosti,,
  a olako obavljeno i dogovoreno povećanje plaća koje i onako ne zarade,
  Imam samo jedno pitanje.
  Kud plovi ovaj brod??

 3. A zato se jučer ona dvojica (Dodik i Branković)”iznenadno” ponašaju, kao da su Vlada BiH. Pošto su odjedanput otkočili i Elektroprijenos i dogovorili izgradnju zajedničke hidocentrale, a ko zna šta su još dogovorili, a što nije za javnost. Naš najveći problem je nefunkcionisanje Vlade BiH iliti Vijeća Ministara, a kako bi i funkcionisalo kad mu je na čelu najveći demagog drug Špirke. Još će vlada sa Terzićem ispasti do sada kao najuspješnija. Ako ništa imao je muda izaći pred javnost i u dijalog sa Lagumdžijom. Ostaje nam jedino nada da će doći prijevremeni izbori, jer mi se čini da ova zemlja neće moći izdržati još dvije godine pod ovim haračlijama.
  Ja sam inače i za inicijativu “Ćiru za Predsjednika” – možda čovjek i nije kompetentan za taj posao, ali barem ima šarma i dade Dodiku juče dres BH reprezentacije, a zna brate i motivisati.

 4. Sorry, ali morao sam, htjela sam …….razumjet ce te i zasto!
  BISMILLAHIR-RAHMAN-RAHIM Daraga braćo i sestre po vjeri, neka je hvala Allahu Dželešanuhu i neka je selam dragom Muhamedu A.S. Kad dobijete ovo pismo imate obavezu i dug da ovo istinski prihvatite. Ovo nije nikakva bajka niti pripovjetka. Ovo je stvarni doživljaj jedne djevojčice od 13 godina. Tešku sam bolest i patnju imala u svom malom životu. Sve sam doktore obišla tražeći pomoć,uzalud i bez uspjeha.Samo mi je Allah Džellešanuhu pomogao i pomoć Allaha nije ničemu ravna. Ja sam otišla na jedno mjesto gdje je bilo turbe. Tu je ukopana Zejneba Hazreti Huseina. Plakala sam i molila Allaha za pomoć. Tu veče sam spavala i u snu plakala moleći Allaha da mi pomogne. Tu sam usnila vojnika kako plače, moli i viče :”Ja sam šehid.” Prišla sam i obrisala mu suze, i najedanput predamnom se ukaza žena sa čašom vode u ruci. Kaže mi:”Draga moja ti si mene zvala. Ja sam Zejneba, uzmi od mene ovu čašu vode i popij uz Allahovu pomoć. Ti više nisi bolesna.” Rekla mi je da ovaj slučaj pišem i šaljem ljudima koji vjeruju u Allaha Dželešanuhu. Ovo pismo sam poslala jednom siromahu koji je bio dobar vojnik i on je to istinski prihvatio. I nije više bio siromašan. Drugo pismo sam poslala čovjeku koji je dugo bio bez posla i nakon 13 dana poslao je pismo i našao posao i počeo raditi. Treće pismo sam poslala jednom čovjeku sijede kose. On na pismo nije obraćao pažnju. Nakon 13 dana sve je izgubio, i imanje i porodicu. Zato Vas zadužujem da ovo pismo pošaljete u 13 mjesta, obavezno vjernicima ”Amin”. Ovo ti je pismo poslano da bi ti donosilo sreću. Original ovog pisma je u Džedi. Već devet puta je prešlo svijet. Sada je sreća poslata Vama. Stići će Vas sreća nakon sedam dana pošto dobijete ovo pismo. Samo ga morate dalje poslati. Ovo nije šala. Stići će Vas sreća nenadano. Nemojte slati novac. Pošalji kopije pisma ljudima za koje smatrate da im je sreća potrebna. Nemojte ostavljati ovo pismo. U roku od tri dana morate ga poslati dalje. Pošaljite molim Vas 13 kopija i pratite šta će Vam se desiti u narednih sedam dana. Lanac je krenuo iz Kuvajta, a napisao ga je Teufik Tabanfar iz Irana. Zato što pismo mora proći cijeli svijet morate poslati 13 ovakvih kopija svojim prijateljima i znancima. Za nekoliko dana doći će do nekih iznenađenja čak i ako ste praznovjerni. Evo primjera: Mahmud bin Ali je dobio ovo pismo i rekao je svojoj sekretarici da napravi 13 kopija i da ih pošalje. Za nekoliko dana dobio je glavnu premiju na lutriji. Ibrahim Sarakoglu, službenik u Turskoj dobio je pismo i zaboravio ga poslati. U roku od tri dana dobio je otkaz sa posla. Nakon što je ponovo pročitao pismo mislio je da se to slučajno dogodilo, ali ga je ipak umnožio i poslao. Dobio je posao bolji od prethodnog. Oficir Ahmed Brbasani dobio je ogromnu svotu novaca nekoliko dana prije nego li će dobiti pismo . Opčinjen bogatstvom odlučio je da prekine ovaj lanac i uskoro je ostao bez novca. Dalon Fairieh nije vjerovao ovom pismu i bacio ga je, da bi nakon 9 dana imao tešku saobraćajnu nesreću. Poučen slučajnošću, zamolio je suprugu da ga pronađe i da ga pošalje prijateljima, želeći da otkloni nošen slučajnost. Godine 1987 pismo je došlo jednoj mladoj ženi iz Anadolije. Pismo je bilo nejasno i nečitko. Obećala je da će ga prepisati i poslati dalje, ali je ostavila za poslije. Počeli su da je okupljuju problemi. Morala je da plati veliku štetu na svom autu. Dok je skupljala novac, u međuvremenu je poslala pismo. Nakon nekoliko dana je na nagradnoj igri dobila nov auto. Ovo ne izgleda čudno, bilo je objavljeno u jednom turskom listu. Mislite na to, nemojte slati novac i nemojte zapostaviti ovo pismo. Ovo Vam salje osoba koja Vam zeli srecu. AMIN!

 5. zlimfur:ma tone znam i ja,,
  ali sam se posluzila frazom
  jer i sam Komšić zna da tone ali zna li KADA ce potonuti
  i povući i narod.Ovom stanje je skoro kao ratno,otimaju,kradu,djeca se ubijaju i siluju,sve vise gladnih,ozeblih.Kradja cvijeta na višem nivou…i kadija te tuzi kadija te sudi,,,DOKLE…

 6. Brod ne tone!BH brod je davno potonuo, samo se jos davljenici pokusavaju uhvatiti za kakav komadic trule slamke.
  O vodjama ove drzave (svoj sili kojekakvih premijera, predsednika, parlamentaraca) NEMA se vise sta reci, sve znamo, mozemo se samo ponavljati (i povracati).
  Jos mi jedino padaju na pamet misli koje sam nekad davno procitala da ako pametniji popustaju, budale ce preuzeti vlast. Kod nas su pametniji davno ustuknuli pred budalama. Zar od njih uopste vise nesto ocekujemo?
  Eh, moj GRADJANINE, ostaje ti samo da se uzdas use i u svoje kljuse (ako ga uopste imas) cekajuci smak sveta. Ovoliko zlo i trulez vise niko ne moze ispraviti, dakle potop je blizu, nema sumnje.

 7. Kao prvo pohvale sa prijedloge SDP-a koji su izneseni na sjednicama, samo se trebamo nadati da ce neki biti u usvojeni.
  Kao drugo ne razumijem zasto se narod u tolikoj mjeri protiv ove sadasnje vlasti kada su sami izabrali…ja znam da ja nisam i imam pravo zato da budem nezadovoljna. Vecina ljudi se zali na svoju situaciju ali ista ta vecina je glasala za sadasnju strukturu vlasti, trebali su ranije razmisljati kome daju svoj glas a ne zaokruzivati primitivnim nacinom baziranim na nacionalnoj osnovi!( govorim o sva tri konst.naroda)
  Narod malo gotovo nista ne moze sada promijeniti,ljude otpustaju….strajkovi gladju su tu(bezuspjesni)…vidimo sta nam se desava sa policijom i sa njihovim platama i to bas sada kada su krenulo rasvjetljavanje organiziranog kriminala….umjesto da su policiji digli plate i tako ih motivirali za jos bolji ucinak oni ih demoralisu ovim sto rade u Parlamentu….i da ne nabrajam dalje

  Sve i svemu, nista nam ne preostaje nego da cekamo Izbore 2010. i da shvatimo vec jednom trebamo reci DOSTA……..pozz

  Sve u svemu

 8. Pozdrav PREDSJEDNIČE!

  Bitno je da su oni sebi povećali plate, a narod je to i zaslužio, jer su oni ti koji su krivci za sve, ovi samo uzimaju ono što im se nudi, a narod bira i neka nam je ovako kako i jeste!

  Samo se nadajmo da će za manje od dvije godine neki novi ljudi doći na vlast i da će biti bolje svima nama, a ne samo njima!

 9. Predsjednice, ne znam tacno kolike su vam ovlasti u procesu usvajanja budzeta, ali ako ste u mogucnosti, ne prihvatajte ga dok ne bude kako treba. Je.e se njih za bezvizni rezim. A da ne pricamo o platama. Nedavno sam imao razgovor sa svojim “prijateljom” koji je poslanik federalnog parlamenta, i kaze mi u razgovoru, sve i jedan poslanik bi radio za puno manju platu, ali guraju vece plate da imaju bolje osnovice za penzije. Eto njihovog razmisljanja. Logicno. Sto bi rekao nas premijer Necko, “lijepa vam je to prica, i ja nekad koristim, ali pogledajmo zivot”.

 10. “Dom naroda je danas također odobrio većinom glasova (32 “za”, pet protiv i četiri uzdržana glasa) izmjene zakonske regulative koje će prema obrazloženjima, ako ih odobri i Predstavnički dom, omogućiti izabranim dužnosnicima, nosiocima izvršne vlasti u Federaciji te savjetnicima povećanje plaća i za sto posto. ”

  (DAKLE 5 GLASOVA PROTIV)

  Čaušević Sead
  Papo Edina
  Rajner Igor
  Frašto Emir
  Vidović Tomo
  Lešić Mika
  Jurić Mira
  Bilić Dragomir
  Lonić Mladen
  Ljubijankić Mira
  Magazinović Saša
  Pudarić Svetozar
  Simić Nikola

  (DAKLE SDP IMA 13 GLASOVA)
  ——————————————————————————-

  KAKO JE GLASALO OSTALIH 8,ODNOSNO 9 SDP-ovih GLASOVA(posto je i DNZ protiv)

 11. pff ljudi se žale nema para nema posla a glasaju za lopove iz SDA,lopovi iz SDA u bugojnu samo džamije grade i zaposle ko nekog hodžu koji prosi za izgradnju kuće,neznam kako su toliko glupi za sve ove godine glasajući za SDA šta su dobili,nisu ništa,oni što su prije rata bili bijeda i sirotinja sada su bogataši i glasaju za SDA jer im to godi,neće im pregledati kako su dosli do tolikog bogatstva,treba ih sve postrijeljat,IDEMO DO POBJEDE ZA SDP

 12. Političari…
  Kada pogledam oko sebe, vidim ove otkaze, ljude u po zime kako štrajkuju jer nemaju čime ogrev da plate, osjećam samo potrebu da povraćam od mučnine koja me uhvati od naših bh političara…
  Jel moguće ljudi božiji da nas ovako mogu vući za nos i mi kao mulci samo kukamo jedni drugima, nikakvog bunta ne pokazujemo, a kada se neko i digne, ne dobije podršku svih nas…
  Čitamo Komšićev blog i malo dušu smirujemo, ali šta nam to konkretno pomaže?
  Ništa jer i Komšić ne može puno da učini, okružen tom mafijom…
  Milom ovi neće otići, a mi snage za masovne gradjanske proteste očito nemamo…

 13. Postovani predsjednice, sigurno ste upoznati sa situacijom Elme Boskailo, i zamolila bih vas da napisete post o njoj i da ljudi dobre volje mogu donirat bar marku za ovu djevojku da dobije pomoc koju treba!!

  http://www.moforaja.com
  udjite na humanitarne akcije i naci cete sve podatke a usput evo i ovdje cu kopirat.
  Hvala vam!

  Elma Boškailo
  Hypo Alpe Adria Bank
  SWIFT code HAABBA22
  IBAN: BA393060123761952613
  Devizni racun: 123 76 19 526
  Racun za KM: 143 720 5293

 14. Postovani Predsjednice,

  Vrlo cu kratak biti u tome da vas poslje ovih navedenih informacija zaista drzim u najvisem postovanju. Kada vi mozete da se i dalje borite sa kriminalcima u drzavi koja ima budzet na nivou jednog prosjecnog grada u Americi (St. Louis, Opstina Grad: Budzet za 2009: $961M, opstina grad je tek 28% stanovnistva u St. Louis-u). Svaka cast, imate svu podrsku dijaspore iako je to gotovo nevidljivo, ja vjerujem da ce se i to promjeniti u buducnosti.

 15. Predsjednik Željko je ko uvijek na mjestu. Gdje bi nam bio kraj da nas je više kao što je on?

  Što se tiče budžeta, taj je jedna obična farsa. Nije mi jasno kako išta sa takvim budžetom može funkcionirati, a kamo li doprinijeti društvenom napretku. Zbog nacionalnih pretenzija smo već decenijama u statusu quo, što se naizgled neće uskoro promijeniti. Koja sramota, niže ne možemo nikako pasti.

  Jedan lijek protiv tih budaletina se zove SDP. Međutim, zabrinjavajući je taj raport „učenjaka” (jedan od prethodnih postova) gdje je očigledno da svi predstavnici SDP-a ipak nisu u opoziciji povećanju plaća budžama. Predsjedniče, može li komentar na ovo i što će se iz Vašeg ugla uraditi da se to ispravi?

  Ima još jedan lijek protiv šovinista i budža. Ako smijem, ovdje objavljujem link za našu Udrugu kojoj se svatko može pridružiti, bez obzira na bilo kakvu pripadnost (osim, naravno, ako nije krajnost u političkom spektrumu). Evo link: http://www.nasa-zemlja.org/
  Posjetite nas.

  Svima srdaćan pozdrav.

 16. pa moj predsjednice imate li Vi ikakve ovlasti… narod stoka bira uvijek iste isti uvijek kradu.. Vama hvala na iznesenoj statistici ali koja vajda nama (narodu)… ne zelim vise da glasam zelim da idem odavde … nama treba diktatura jer cim su nam “uveli” demokratiju poceli smo ratovati … podrzavam sve sto Vi radite al malo je to .. malo ….

 17. Poštovani gospodine predsjedniče,

  jesmo li stvarno došli do toga da nam ni državni praznik više ništa ne znači. Sjećam se nekih poslijeratnih godina koliko smo mi djeca s oduševljenjem čekali taj praznik. Kao da sad sama sebi stvaram sliku raznobojnih čestitki napravljenih dječijim ručicama sa puno ljubavi. Dizali bismo ponosno glave, gordi i prkosni kada bi se glasno zarominjala naša bezimena himna. Držali bismo ruku na srcu i nijhali se u ritmu dobro poznate melodije…Sada taj datum provodim radno. Pošto studiram u Republici Srpskoj “naš” praznik se slavio 21.11., dok smo 25-11. na dan državnosti ove prelijepe, napaćene zemlje morali prisustvovati predavanjima..Ja zbog nekih svojih principa nisam, ali se zbog toga uopće nisam osjećala bolje…Poštovani gospodine predsjedniče, zar nismo proživjeli dovoljno patnje i poniženja??? Zar ne treba bar sad da bezbrižno uživamo u cvijetu mladosti, kada su nam djetinjstvo tako okrutno prekinuli. Gledam dok listam razne stranice mladi se nešto bune , neki žele politički angažman, drugi pak pozivaju da rušimo vladu, da se bunimo, da nas vide, ali poštovani gospodine predsjedniče ma kokako uporna bila ne nađoh ni jednu jedinu stranicu gdje mladi izražavaju želju da volontiraju, te da se aktivitraju kroz humanitarni rad…Dobro kad malo bolje razmislim, ni ja koja sam tako željno išćekivala bilo kakvu uzvratnu poruku organizacija kojim sam poslal mail i pitala za volontiranje ili humanitarni rad nikada nisam dbila ni riječ odgovora… Zato Vas molim da ako se ikad uhvatite u koštac sa pitanjem mladi, POMOZITE NAM DA OSTVARIMO SVOJE SNOVE. Znam reći će te da sam pogriješila i da mladi volontiraju, ali zar ne vidite da se to dešava samo u Sarjevu. Mladi iz malih sredina kao što je moj grad, Maglaj, jednostavno nemaju šanse za ostvarenje svoga sna…A kako da stvaramo novu BiH io kako da nam sviću ljepše zpre kad u ništavilu nečijeg nemara umiru svi naši dječiji, nevini, nedosanjani snovi…Ja, recimo sanjam kako se igram sa djecom bez roditelja i gledam njihove usne razvučene u osmijeh…zajedno s prijateljima skupljam đeparac da tim malim bićim, a velikim ljudima kupimo novogodišnji paketić…i opet osmijeh na njihovom licu i treptaji sreće u mom srcu…a ne mogu sama…sama znam da neću postići ništa…Nemam toliko da dam, a dala bih sve što imama, jer znam kako je odrastati bez roditelja i živjeti na marginama života…Pomozite nam, pa da opet ponosno dižemo glavu na zvuk naše himne koja će ako Bog da dobiti svoje ime i tekst. Pomozite nam da opet prkosno kako nekada dinemo ovu zemlju kao feniks iz pepela. Uzvratit ćemo Vam, jer snaga i volja mladosti može stijene da pokrene…Hvala Vam što niste nedodirljivi, pa čak i ako se ne osvrnete na moje riječi i ako sve ostane mrtvo slovo na papiru(a nadam se da neće) opet Vam hvala. Uspjeli ste probuditi moje uspavane nade i snove, bezgraničnu ljubav za ovu zemlju i ponos… Želim Vam prijatan dan i ako imate imalo vremena razmislite o mojim riječima…Poštovani gospodine predsjedniče…

  )

 18. Za she1989

  sve sto mozes uraditi i sto je najvaznije jeste – obrazuj se, strpaj znanje i diplomu u dzep i ucinila si i sebi i svojoj sadasnjoj i svojoj buducoj porodici mnogo ali i svojoj domovini. Jer, kako Jovan Divjak nazva lijepo svoju organizaciju – “Obrazovanje gradi BiH” tako i vi mladi trebate razmisljati. A na vama je sve ovo sto lose jednom preuzeti ali i sve ono sto zelite u buducnosti. Obrazujte se, znanje vam niko nece moci ukrasti i s njim cete moci sve sto sad smatrate nemogucim.

  A to sto ti se nisu javili na pitanje da pomognes volonterski. Dijete, humanitarnost se debelo naplacuje. Zato za iskrene mlade duse nema tamo mjesta. Bolje ucini sama nesto, ako mislis da trebas, nego da te razocaraju ili iskoriste “humanitarci”.

  Pozdrav tebi i svoj omladini koja je najiskreniji dio svakog drustva

 19. ako imate vremena obratite paznju i na ovu inicijativu ;
  “o cemu se zapravo radi ? idite na ;”Zatvorimo grupu “NOZ ZICA SREBRENICA” na Sarajevo-x forum i vidjecete o cemu izvjestavaju skoro sve svjetske agencije !”
  u pitanju je inicijativa grupe forumasa sa SAX da se ukine grupa na Facebook-u koja propagira mrznju i genocid , uskoro cete vidjeti izvjestaje i na domacim TV stanicama a ovome dogadjaju izvjestava i reuters AFP, washington post i tako dalje !
  pozdrav !

 20. …hm…ovi danasnji politicari su cudo, i to nevidjeno:)
  ma njima nije bitno koliki je budjet jer ce oni svakako krasti, a sto je veci budjet vise ce krasti,logicno.Kad bi oni manje krali a vise radili valjalo bi, al to mozemo samo sanjati jer ovi sto nas vode i predstavljaju i evropi i cijelome svijetu samo nas brukaju.Al mislim da koliko su oni krivi da je narod jos bar 2x vise kriv, prvo sto su ih izabrali a drugo jer ih i dalje podrzavaju svojom sutnjom cime samo njima olaksavaju ovaj vasarluk i nemar, jer sutnjom samo potvrdjuju njihova losa djela, a imaju ih ko branko copic. Kad bi oni samo smanjili troskove svog prevoza, tj. vozanja po drzavi uz pratnju kao da su clinton, i kad nebi isli negdje na neke “poslovne ruckove” gdje samo popiju kahvu od 1km a traze racun od par stotina maraka, a da ne govorim dalje.Zamislite kad ovako rade ovi manji igraci, zamislite sta radi jedan silajdjic ili dodik ili tamo neki brankovic koji bi prodao i nas vazduh da moze.E to je to ukratko od mene za vas. Pozdrav za Komsica i sve ostale clanove

 21. Uz poštovanje pisca i “vlasnika” bloga, te publike koja se ovcdje počesto oglašaba i mimo teme, kratko i jasno:
  Ovdje lud zbunjenoga, a normalan ima da ćuti.
  U budžetu za 2008. godinu je za povratak izbjeglica i raseljenih potrošeno jedva 50% od planiranoga novca, a sada sae kao biva za tu namjenu planira čak pet puta više.
  To mi, iskreno kazano podobro smrdi na jeftino kupovanje političkih poena od strane političkih luzera, koji su i kada su mogli, opstruirali povratak.
  Po meni, ubleharenje sa pet zvjezdica. Kakav povratak, kakav potrebnan novac za to?
  Razmislite Vi uvaženi gospodine Komšiću, da li se i sa Vama neko igra na tom planu i sjetite se: 15 godina je gotovo prošlo. Ko se vratio, vratio se. Ostali su se snašli jal u BiH jal vanka. Pozdrav Vama i ministru za ljudska prava i izbjeglice. Nije loše malo hodati po zemlji a ne po papirima!

 22. Dodatak, oliti anex:
  U Okvirnom ugovoru o miru, Vaš istomišljenik u predsjedništvu se izborio za tzv Wisky put za Goražde i ima obraza pričati o nedovršenosti opdredaba okvirnog ugovora iliti sporazuma o miru u BiH, a i Vas u tu priču uvlači već cca 2-3 mjeseca. Pa on nije izvršio ni jednu svoju obavezu. Pročitajte taj akt, pa se uvjerite. Lako je u8blehariti Bh građanima (pravilnije stanovnicima), jer 99 % nisu nikada u životu ni pročitali a kamoli i čuli za preuzete obaveze po Okvirnom sporazumu.
  Kod nas – što više laže, misli proći će bolje. Malo sutra. Posljednji lokalni izbori su pokazali da više te fore ne pale, a 2010. će pokopati konačno najmanje desetak ublehaških stranaka.

 23. citajjjj i saljiii!!!!

  saljiiii

  Ovo pismo izumila je jedna nesretna osoba.I ti ces biti nesretan/nesretna ako ovo pisamce zamemaris.Zato citaj od pocetka do kraja,s razumjevanjem.Ovo pismo je napisano sretnim perom.Sretno pero donosi srecu u ljubavi.Sigurno imas simpatiju.No jel je za ljubav obastrana?Ne znas?E,pa sretno ce ti pero pomoci da otkrojes.Moras ovo pismo poslati desetorici ljudi u roku od sat vremena.Nakon toga pritisnes tipku F12.Doci ces na sluznenu web stranicu sretnog pera.Tamo ce pisati voli li te tvoja simpatija i jeli on/ona ljubav tvog zivota.Zanemaris li pismo, dogodit ce ri se velika nesreca.Nesreca o kakvoj ne mozes ni sanjariti.Nesreca poput one koja se dogodila kreatoru ovog pisma.I jos nesto:ako nitko ne prekine lanac do kraja kolovoza ove godine pismo ce uci u Guinessovu knjigu rekorda.MOLIM TE,nemoj sve pokvariti!MOLIM TE…

 24. Sta je ovom nasem narodu. Pa svima je od nas jasno koliko Zeljko vrijedi i da je jedna mogucnost za sviju nas. Kako to da i svjesni toga nikako da iskoristimo to i postavimo ga vec jednom za Predsjednika. Zar su nama svima toliko umovi bolesni da pricamo jedno a zaokruzujemo druge na izobrima samo da komsiji crkne krava. Osvjestimo se i birajmo boli zivot a ne stranke i religije.
  Ja se sad samo nadam, ja se samo NADAM da ce doci i to vrijeme, jer samo sa Zeljkom BiH ce biti zdravija a mi dijasporci vec jednom vratiti se i koracati tamo gdje smo rodjeni. Ja se i dalje nadam.

 25. Nazalost, u cilju punjenja entitetskih budzeta se (ne)svjesno ukljucilo i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koje je svojom cirkularnom notom br. 08-ST-MN-18810-7/98 od 19.12.2008. godine izjednacilo uposlenike u UN-u i UN agencijama u BiH sa ostalim rezidentima FBiH. Navedena nota je u suprotnosti sa Konvencijom o privilegijama i imunitetu specijaliziranih agencija UN-a kojoj je BiH pristupila 01.09.1993. godine, te samim tim predstavlja i krsenje niza osnovnih sporazuma koje je BiH sklopila sa UN agencijama.

  Drugim rijecima, Federacija BiH ce od UN uposlenika u BiH godisnje naplatiti oko 800.000 KM godisnje ali ce drzava BiH morati uplatiti isti taj iznos UN-u, obzirom da ce UN agencije iz zajednickog fond UN-a refundirati UN uposlenike u BiH. Naime, od bruto placa uposlenih u UN-u se oko 20% izdvaja za tzv. “staff assessment” koji se prikuplja u zajednicki fond UN-a iz kojeg su se, barem do sada, namirivao dio finansijskih obaveza BiH za UN budzet. Obzirom da ce uposlenici placati porez, to ce biti vise novca u kasi FBiH, a manje u kasi BiH.

  Mnogo znacajnije od navedenog je ocito krsenje medjunarodnih konvencija kojima je BiH pristupila, a za koje ocito nikoga u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nije briga. Nazalost…

  Zelim Vam mnogo zdravlja i srece u zivotu, a uspjeha u radu u 2009. godini.

 26. Ma, ne javljam se povodom ovog, nego povodom posta koji niste napisali. Procitah, naime, danas da je direktorica predskolskih ustanova u Sarajevu zabranila Djeda Mraza u vrticima.
  1. Da li je to tacno?
  2. Ako jeste, ko ce vec jednom, i kada, stati toj zeni u kraj?

 27. majet,

  Vi se jos necemu nadate? Istina je da “nada poslednja umire”, ali PITAM Vas (i Komsica)kada je to iko icemu ili ikome u ovoj drzavi STAO U KRAJ?

  „Ne verujte rečima, ni svojima ni tuđim; verujte samo delima i svojima i tuđima.“
  (Tolstoj)

 28. Prvi put sam na blogu nisam znao da gosp. komšić ima svoj blog. Čovjek mi je stvarno drag dali iz razloga što smo se na istoj strani borili dali što smo generacijski tu negdje dali što je proBosanski orjentisan dali zbog njegovih izjava prema agresoru neznam samo znam da mi je čovjek drag. U OS sam proveo četiri godine i nije mi žao, bio sam student prije agresije nisam završio fakultet nije mi žao, sve mi je izgorjelo za vrijeme agresije nije mi žao ali mi je žao to što nam danas rade sa Bosnom džukele, svi bi da uzimaju od Bosne a svi bi da je unište pogan ljudska: Moja puna podrška gospodine Komšiću i ako bude trebalo opet braniti Bosnu tu smo ne sikiraj se ima nas dosta koji smo Bosanci i ako treba i glavu dati za Bosnu tu smo jer inat Bosanski je najače oružje na svijetu

 29. Vama svaka cast kada ste imali hrabrosti iznjeti ove cinjenice u javnost. jer malo ljudi uopste zna koliki je budzet bih ili rs-a. Ineresuje me samo jedno, kako vi kao predsednik ne ucinite nesto povodom ovog pitanja, zasto jednostavno ne stanete vec jednom na kraj korupciji i kriminalu?

 30. Поштовани господине Комшићу,

  Молим Вас да нам у наредном тексту мало више информишете о прудском споразуму. Дакле, шта он тачно садржи, колика је вјероватноћа да ће проћи и шта то конкретно мијења у односу на досадашњу ситуацију? Да ли је могућ напредак уколико споразум прође у Парламенту, или заиста води ка цијепању државе БиХ и како?

  Хвала унапријед 🙂

 31. Da stvarno… Svi o Prudu.. Prud tamo, Prud ovamo a slabo sta konkretno. Ja licno nemam nikakvu predstavu sta tu stoji (osim prepucavanja sto sam gledao na tv-u) Vidio sam da je (cini mi se Tihic ali nisam siguran) mahao jednim papirom na TV-u i to je najblize sto sam ja dospio da dodjem do njega. ZELIM DA PROCITAM SAM ZA SEBE JER SE I MENE PITA! Zar sam ja toliko lud da ne mogu ni na netu naci nista? Ima li gdje konkretno da se procita i ako nema zasto? Ako nema zasto se to onda krije od nas?

 32. Mislim da je u Vašem postu potpuno nepotrebna usporedba budžeta s bilo kojim drugim gradom ili državom, jer, znate i sami, teško da je realno uspoređivati BiH s bilo kojom drugom, “normalno” funkcionirajućom državom.
  Usporedba donosi samo glavobolje.

 33. pa owakko….
  ja nisam neki ljubitelj te politike,ali bih wam ja želio čestitati… staoga Čestitam!

  Samo owaj PLIN…. zeza nas…. :)))) ali i to će proći,ja se nadam….

  I interesuje me još… … zašto ovako skupe režije?
  Narod nema novca,pojedini nemaju ni za hljeba,a kamoli da plaćaju režije…
  Pa,ako bi se to moglo ikako riješiti… … bilo bi dobro…

  HVALA!!!!

 34. Predsedniče ja bih vam dao neogranicen mandat kao jedinog predsjednika BiH jedino bi tako ova drzava napredovala i postala neko i nesto……ovako slabo sta da ce biti koliko ja vidim…
  Jako mi je drago sto vas podrzavaju ne samo Hrvati nego i ljudi iz ostalih naroda…. Molim vas da se kandidujete na sljedece izbore ja vam garantujem da cete opet biti izabrani jer ste vi jedini politicar kojem ja vjerujem….

 35. jao,jao…moze li meni zagreb posuditi barem jedan milion,il’ hiljadu???…jbt…msm…nigdje veze zagrebu je dvaput veci budzet od cijele bosne…to stvarno nema smisla…i onda neko govori da je u zagrebu gospoda,kako nece biti kad samo rasipaju lowu ko'govna…msm stvarno…da mi je samo znati koliko je onda budzet cijele hrvatske ili srbije???…

 36. STA JE OVO PREDSJEDNICE KAKO MOZETE OVO DOPUSTIT!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Prema zakonskom prijedlogu upućenom u parlamentarnu proceduru, državni praznici u Bosni i Hercegovini trebali bi biti Nova godina, Međunarodni praznik rada – 1. maj, Dan po¬bjede na nad fašizmom (Dan Evrope) – 9. maj i Međunarodni dan za podršku žrtvama nasilja – 26. ju ni.

  Politički razlozi
  Dakle, definitivno se ukidaju Dan državnos ti i Dan nezavisnosti BiH.
  Zakon o državnim praznicima u BiH nije do¬nesen do sada zbog političkih razloga jer se oko ovog zakona trebaju dogovoriti entitetski predstavnici u Parlamentu BiH. Stvar politike je procijeniti pa odlučiti koji to dani da budu praznici BiH. Napravili smo radni materijal za¬kona i predložili Vijeću ministara BiH, koje ga je usvojilo i uputilo Parlamentu BiH – kazao je za «San» pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Damir Dizdarević.
  Kako je naglasio, ovaj zakon predviđa i nera¬dne dane za vrijeme vjerskih praznika.
  – Predložili smo da se neradni dani u BiH određuju i za vrijeme vjerskih praznika -Kur ban-bajrama, Ramazanskog bajrama, katoličkog i pravoslavnog Božića, Us¬krsa i Vaskrsa, te da se u to vrijeme neradi prvidan vjerskog praznika. Ako neki od tih dana pada u nedjelju, neradni je naredni dan.
  I pripadnici ostalih vjeroispovesti u BiH imaju to pravo i za to vrijeme im se plaća naknada kao da rade – pojasnio je on.
  Prelazno rješenje
  Dizdarević smatra je predloženi državni zakon dobro prelazno rješenje, te da se entitetski propisi moraju uskladiti sa njim.
  – Ovaj zakon predviđa da šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu entiteti i Brčko Distrikt usklade svoje zakone o praznicima sa ovim, s tim da mogu prema svojim potrebama i specifičnim uslovima utvrdi ti i druge praznike. Vidjet će¬mo ka ko će se entitetski političari dogovoriti. Ipak je ovo malo i osjetljivo pitanje sa ovog aspekta i mora se ići korak po korak – za ključio je on.

 37. Predsjednice

  STO BOLAN UKINU DAN DRZAVNOSTI I DAN NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BIH. PA KAD ONAJ SRBIJANSKI AGENT VEC NIJE URUCIO VETO, MOGAO SI TI!

  ——
  Ukidaju se Dan državnosti i Dan nezavisnosti BiH Ispis E-mail
  BiH – Politika | Srijeda, 14 Siječanj 2009

  Prema zakonskom prijedlogu upućenom u parlamentarnu proceduru, državni praznici u Bosni i Hercegovini trebali bi biti Nova godina, Međunarodni praznik rada 1. svibanj, Dan pobjede na nad fašizmom (Dan Europe) 9. svibanj i Međunarodni dan za podršku žrtvama nasilja 26. lipanj.

  Dakle, definitivno se ukidaju Dan državnosti i Dan nezavisnosti BiH

  “Zakon o državnim praznicima u BiH nije donesen do sada zbog političkih razloga jer se oko ovog zakona trebaju dogovoriti entitetski predstavnici u Parlamentu BiH. Stvar politike je procijeniti pa odlučiti koji to dani da budu praznici BiH. Napravili smo radni materejal zakona i predložili Vijeću ministara BiH, koje ga je usvojilo i uputilo Parlamentu BiH”, kazao je za San pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Damir Dizdarević.

  Kako je naglasio, ovaj zakon predviđa i neradne dane za vrijeme vjerskih praznika.

  “Predložili smo da se neradni dani u BiH određuju i za vrijeme vjerskih praznika – Kurban bajrama, Ramazanskog bajrama, katoličkog i pravoslavnog Božića, Uskrsa i Vaskrsa, te da se u to vrijeme ne radi prvi dan vjerskog praznika. Ako neki od tih dana pada u nedjelju, neradni je naredni dan. I pripadnici ostalih vjeroispovesti u BiH imaju to pravo i za to vrijeme im se plaća naknada kao da rade”, pojasnio je on.

  Dizdarević smatra je predloženi državni zakon dobro prelazno rješenje, te da se entitetski propisi moraju uskladiti sa njim.

  “Ovaj zakon predviđa da šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu entiteti i Brčko Distrikt usklade svoje zakone o praznicima sa ovim, s tim da mogu prema svojim potrebama i specifičnim uslovima utvrditi i druge praznike. Vidjet ćemo kako će se entitetski političari dogovoriti. Ipak je ovo malo i osjetljivo pitanje sa ovog aspekta i mora se ići korak po korak”, zaključio je on.
  ————-

  NEGO DA SE NE LAZEMO. Je li vas rad i pregalastvo na rusenju BIH drzave stvar para, sitnog sicara, ili ste naslijedili gene Slobodana Milosevica od svoje majke? Bilo bi posteno da nam to kazete.

 38. Kako i kurva Siljadzic, skolovani srbijanski agent hinjski pusta ove stvari. Prvoukinuse slozno (multi-cetnicka banda) himnu, pa zastavu, pa sada dan nezavisnosti i kada realiziju prudsku VELEIZDAJU SRUSIT CE I DRZAVU.

  Narode treba izaci na ulice dok nije kasno. Ovoj multi-cetnickoj bandi treba zabiti glogov kolac da se vise nikada ne vrati i ne pocini novi genocid, bosnocid, kulturocoid. To su stetocine ljudskog roda i moraju se smjeniti sa vlasti SADA ODMAH. I moraju se privesti pravdi zbog kriminala, ratnih zlocina, agresije, veleizdaje i svega drugog sto ova banda zajedno sa svojim crnicima, ornih silovanja zasluzuje.

 39. Poštovanje predsjedniče!

  Dugo nam ne pišete o aktuelnim dešavanjima. Mene, vjerujem i mnoge druge, interesuje Vaše mišljenje o raznim događajima, pa šta god da napišete sigurno će imati mnogo čitalaca. Konkretno bih vas pitao da iznesete svoje mišljenje povodom okupljanja kompanije Tihić-Čović-Dodik, Pruda, i ovog najaktuelnijeg dogovora iz Banja Luke. (Promjena Ustava, Teritorijalne jedinice itd.)

 40. PREDSJEDNICE,

  IMAM KONKRETNO PITANJE: ZASTO DOPUSTATE PODJELU BIH?? PA MAJKA MU STARA, VI STE DOBITNIK ZLATNOG LJILJANA I PREDSJEDNIK (JEDAN OD TRI- BOZE SACUVAJ… K'O U NADREALISTIMA) PIKA LI SE IJEDNA VASA RIJEC???

Komentariši